Keresés

Részletes keresés

S:M:I:L:E n:) Creative Commons License 2016.06.24 0 0 25

Hasznos tudnivalók az Egyesült Arab EmirátusokrólHome » TrashKörnyezet, éghajlat

Az Egyesült Arab Emirátusok az Arab-Öbölben fekszik, mindössze két szárazföldi szomszédja van, Szaúd-Arábia nyugatról és délről, Omán pedig keletről határolja. A 7 emírség közül Abu Dhabi a legnagyobb, Ajman pedig a legkisebb. Az ország területének nagy része sivatag, ide is átnyúlik a Föld legnagyobb homoksivatagja, a Rub` al-Khali. Az ország északi és keleti részei nyújtanak egy kis felüdülést, itt hegyek és termékeny síkságok találhatók. Májustól szeptemberig óriási pára és 40 fok körüli hőmérséklet uralkodik az ország nagy részén, csak a keleti parton és a hegyekben lehet ilyenkor elviselni az időjárást. Az év többi részén 25 fok körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősödik a szél.

Ünnepek, rendezvények

Az országban az iszlám vallás ünnepei a legnagyobb ünnepek. A ramadán ideje alatt napkeltétől napnyugtáig a hívők semmit sem érinthetnek a szájukhoz. Az egy hónapos böjtöt az Eid al-Fitr zárja. Ha a ramadán ideje alatt érkezünk az országba, legyünk nagyon figyelmesek. Mindenkinek vallástól függetlenül tiszteletben kell tartania a böjtölést nyilvános helyeken, ez vonatkozik az evésre, ivásra, és a dohányzásra is. Azok, akik ezt figyelmen kívül hagyják, figyelmeztetésben részesülhetnek a rendőrség által.  A vendéglátóhelyek alkoholt nem szolgálnak fel napközben a böjt ideje alatt. Akinek van engedélye, az vásárolhat alkoholt otthoni fogyasztásra. A böjti hónap pontos ideje évről évre változik.

A másik nagy ünnep, az Eid al-Adah, a mekkai zarándoklat idejét jelzi. A Próféta születésének napja és az iszlám újév szintén a nagy vallási ünnepek közé tartozik. A világi ünnepek közül az újév és a nemzeti nap (dec. 2.) emelkedik ki.

Hivatalos pénznem, pénzváltás

az ország valutája a Dirham, 1 Dirham 100 Fils-t ér. Kivitele nem korlátozott, de visszaváltása külföldön gondot jelent. Hitelkártyák mindegyikét elfogadják. Megérkezéskor a reptéren vagy bárhol a városban lehet kis pénzváltókat találni, a hotelek recepciójánál nem érdemes pénzt váltani, ott sokkal rosszabb az árfolyam. Ha valaki USD-ben vagy euróban kíván fizetni, akkor általában a banki árfolyamon váltanak. Ez élelmiszerüzletekre, múzeumokra stb. nem érvényes.

Hivatalos nyelv, lakosság, vallás

Hivatalos nyelv az arab, üzleti nyelv az angol, amely az Urdu-val vetekszik, emiatt sokszor nehéz a kommunikáció, mert a vidéki területeken, az angol nyelv nem olyan elterjedt Jelentős még a hindi és a perzsa nyelv használata is, a fülöp-szigeteki vendégmunkások miatt. A pakisztáni és indiai bevándorlók miatt pedig az Urdu és a Malayalam nyelv is hasznos lehet.

Az ország teljes lakossága kb. 3,2 millió, melynek jelentős részét a vendégmunkások adják. Ez az adat meglehetősen pontatlan, a folyamatos munkaerő ki- és beáramlás miatt. Mohamedán a hivatalos és a legelterjedtebb vallás, de élnek itt katolikusok és hinduk is. A népcsoportok megoszlása: arab (61%), dél-ázsiai (22%), iráni (8%), egyéb (9%)

Vízum

Több mint 33 ország a repülőtéren érkezéskor kaphat vízumot, magyar állampolgároknak kötelező a vízumkiváltás indulás előtt, izraeli pecsét nem akadálya a vízum megszerzésének. Az Emirates légitársaság utasainak gondoskodik a vízum beszerzéséről.

Időeltolódás

+2 óra a nyári, +3 óra a téli időszámítás szerint.

Elektromos áram

220 V, a magyar normától eltérő, angol szabvány szerintiek az aljzatok. A szállodák recepcióin speciális aljzat átvehető.

Egészség

Kötelező védőoltás nincs. Csapvíz iható, de nem jó ízű, ajánlott a palackozott víz fogyasztása! A nagy meleg miatt a folyamatos folyadékbevitelre figyelni kell. Tanácsos némi házi patikát vinni magunkkal.

Fényképezés

Helyieket, különösen nőket, szigorúan tilos fotózni! Katonai objektumok fotózása is tiltott! A mecsetek csak és kizárólag vallási célra épültek, tehát turistáknak - egy mecset kivételével - tiltott a bemenet.

Telefon

Telefonkártya mindenhol beszerezhető. Mobiltelefon kivihető, de a lefedettség nem teljes, a mobilszolgáltatót érdemes utazás előtt megkérdezni a kinti szolgáltatásról

Öltözködés

Ajánlatos a könnyű len-, pamutruházat, a kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs, valamint a hűvösebb estékre melegebb ruhadarab. Szigorú erkölcsi szokásai miatt tiltott a rövidnadrág, valamint a miniszoknya és a kivágott női ruha viselete. Érdemes könnyű pulóvert is vinni, mert a légkondicionálás miatt gyakran fázhatunk.

Nyitva tartás

Az üzletek nyitva tartása követi az élet megszokott rendjét: szokványos a délutáni szieszta. A nagy bevásárló helyeken, plazákban nincs zárás, de a kisebb üzletekben, bazárokban igen.

Mindennap 10:00 – tól 22:00 óráig tartanak nyitva az üzletek, ebédidő általában 13:00-16:00-ig van.

Étkezés

Az arab konyha a világ egyik legkülönlegesebb kulináris élvezete, az ízek kavalkádja. Az eltérő nemzetek konyhái tökéletesen ötvöződnek. Találkozhatunk itt: libanoni, egyiptomi, marokkói, perzsa, indiai, távol-keleti étel kuriózumokkal az utcai sütödéktől kezdve a legelegánsabb szállodák éttermi kínálatáig.

Borravaló: étteremben 10%, szállodában (takarítók, strandon dolgozó személyzet) az udvarias kiszolgálást 5-10 dirhammal szokták honorálni

Taxi 

A városban több taxi társaság is kínálja a szolgáltatásait. Nem érdemes alkudozni, sokszor a kialkudott tarifa többször változhat az út során. Minden taxinak jól látható száma van, érdemes megjegyezni, mert könnyebben rátalálhatunk. A reptérről és a reptérre vezető úton tripla tarifával számolnak. Vízitaxik közlekednek a Dubai-i Creek-en a kora reggeli óráktól kb.éjfélig. Ezek egész nap folyamatosan közlekednek.

Vásárlás

Dubai a világ egyik legnagyobb arany viszonteladója, ezért érdemes odafigyelni, hogy minél több időt töltünk a bazárban annál jobban hatalmába kerít az arany csillogása. Minden, ami a szemünk elé tárul majd ott a bazárban, színtiszta arany, itt nem fordulhat elő a hamisítás, mert erre kényesen vigyáznak. Az aromák és az illatok kavalkádjában találja magát az idelátogató, hiszen a megannyi fűszer varázsa ámulatba ejtő. Itt megtalálható mindenféle és fajta fűszer, származzon a Közel-Keletről vagy egyéb távol keleti országból. Az elektromos bazárban a legmodernebb elektromos gépek tárháza található. Azok, akik igazán értik és szeretik a különleges selymeket és kellékeket azok elé egy csodálatos világ tárul a textil bazárok valamelyikében. Nagyon fontos, hogy minden bazárban kötelező az alkudozás!

Ország hívószám

971

Globair - Your Partner for Central & Eastern Europe
© 2010 All Rights Reserved by Globair
Content Management System EDITUJ.cz | Webdesign MPRESENT s.r.o. 2010

Zsófi Csobánczy Creative Commons License 2016.06.24 0 0 24

hali nem tudom hogy érdemes-e 15 év után beírni egy csoportba, de nagyon hosszú repülő útra megyek és zsretnék tippeket hgogy mit csináljak az olvasás - film nézésen kívül sűrgősen kéne a válasz holnap indulok

Mongoose Creative Commons License 2001.06.26 0 0 23
Hali!

Én nemrég repültem 18 órát egy átszállásal az elején. Összesen 16+2 óra volt.
Ha 747-essel mész akkor mindenképpen próbáld meg úgy megoldani,hogy az economy calasson is próbálj a halytóművek elé, vagy a szárny fölé űlni, mert möögötte borzasztóan nagy a zaj. Szabály szerűen kiabálni kell.
Egyébként én South Africannal utaztam, és ott fogkefét, takarót, párnát, szemvédőt, zoknit (!!!) is adtak. Szóval az út kényelmes volt. Csak visszafele sikerült a halytómű mögé űlnöm.
Egyébként a többiekhez csatlakozom. Olvasnivaló és alkohol. Ez a 2 dolog segít át az úton.

Mongoose

DeHeideroosjes Creative Commons License 2001.05.10 0 0 22
Az intercontinentális járatokon van TV meg egész jó filmeket is nyomnak, de akkor is halál unalom. Ráadásul este még sötét is van meg hideg. Én speciel a hosszú repüléstől félek. És kétszer is meggondolnám utazzak-e mégegyszer az USA-ba.
Husky Creative Commons License 2001.05.08 0 0 21
Tapasztalat:
Bécs-Kuala Lumpur-Sydney; Sydney-Kuala Lumpur-Bécs ( összesen kb 23 óra )

1. Szerencsére olyan légitársaságé volt a gép amelyik nem szardiniának nézi a turista utast sem ( Malaysian )
2. Vadi új gépekkel utaztam igy ezekben már meg volt a legujabb utasszorakoztató technika. Minden ulésbe beépített LCD képernyő 12 video csatornával, 10 zene csatornával, Nintendo játékokkal ( kb 15 ) plusz tájékoztató adatok ( hirek, időjárás, sport ).
3. Baromi jó kaják voltak.

Odafelé moziztam ( legalább 3 filmet láttam végig ) + játszottam + kajáltam igy elfelejtettem aludni az első szakaszon. Kuala Lumpurból Sydneybe hasonló volt a szitu bár ott már egy-két orát szundiztam. Ja és közben bámultam ki az ablakon !!!

Vissza ugyanez volt bár nem tudom mi miatt de fárasztóbbnak tünt az utazás.

Ja és az átálással Sydneyben semmi gond nem volt de itthon még egy hét múlva is kerestem magamat.

Üdv

kzg Creative Commons License 2001.04.18 0 0 20
Hali Levente, Te mindenütt itt vagy?
Nekem mostanában sikerült 16 órát utaznom, igaz kocsiban.Tudom az más, de nem könnyü.Szerencsére
éjszaka mentünk, igy utasként valamit lehet aludni,de persze ez visszaüt, ha vezetni kell.
Próbáld Te is meg, a 16ból ha 7 elmegy alvással
a többi meg atöbbiek modszerével.
Üdv
KZG
vikilány Creative Commons License 2001.04.06 0 0 19
Sziasztok!

Nekem általában Budapest-Chicago az útvonal, ez kb. 10 óra csak a repülőn töltött idő. Általában Lufthansa, ott középen fenn vannak a monitorok. Én szoktam vinni újságot is és könyvet is. Könyvből érdemes valami semlegeset vinni, mert elég szar visszafojtani a röhögést. Szoktam még valami vastag zoknit is vinni, papucs helyett, abban lehet flangálni. Szerintem a víz a legfontosabb. Nekem általában elfogy úgy másfél liternyi egy út alatt, és akkor nem kell a stewardesst csörgetni egyfolytában. Szigorúan szénsavmentes. Aztán nőknél jó ha van arckrém is, mert nagyon kiszárad a bőr. Persze fogkefe, fogkrém. Ja, és ha megoldható nem szabad elmenni az út előtt kb. egy hónapig moziba és akkor biztos olyan filmet vetítenek, amit még nem láttál.

798081 Creative Commons License 2001.04.02 0 0 17
Helló!

Én tavaly NY-BP (igaz, csak 8 óra) saját bőrömön tapasztaltam meg a jót! A dolog egyszerűbb mint gondolnánk. A legjobb ha nappal indul a gép, főleg délután. Előző este el kell menni bulizni, nem szabad az alkoholt sem megvetni, de azért a sárga földig ne. Aludni, ha lehet 2-3 óránál többet ne. Megfáradtan fel kell vánszorogni a gépre. Ha lehet igenis ülj az ablak mellé. Szunya indít, egy kis szerencsével hazáig nyomod. Ha nem délután indul a gép akkor is lehet jól időzíten, igaz akkor kissé nehezebb. Átszállással a dolog már jóval nehezebb, ez már csak haladóknak javallott. Ha az utastársunk beszélgetős típus, válaszolgassunk tömören és mogorván. Hamar alábbhagy alábbhagy a lelkesedése meglásd. Gondolom azt mondani sem kell, hogy a gépen felkínált italok közül ne válasszunk kávét vagy kólát.

RogerWilco Creative Commons License 2001.04.02 0 0 16
A flörtölés valóban unalomüzö! Ha meg szerencséd van, akkor beléphetsz a mile-high club-ba is :-))

16 órába sok minden belefér

- dolgozz (hülyén hangzik, de pl. utijelentést visszaúton a legegyszerübb megírni - még mindenre emlékszel, meg különben is, le van tudva)
- folyosói ülés (már volt, de fontos)
- sétálj 1-2 óránként (így nem lesz trombózis a lábadban)
- film ( kettöböl egy még jó is lehet)
- én a repcsin szoktam olvasásbeli restanciáimat pótolni
- piálni IMO nem érdemes, mert másnaposan nem jó megérkezni :-)
- írjál barátaidnak/-nöidenk levelet

Előzmény: Törölt nick (1)
Balisto Creative Commons License 2001.02.23 0 0 15
Tucsok,

A repterek josagaval, erdekessegevel vitatkoznek :)) Ellenben rettenetesen unalmasak. Na jo, en eleg gyakran utazok, mondjuk hetente 2* plusz felevente a tengeren tulra.
1. A folyoso melletti ulest en is csak javasolni tudom.
2. Ha a kaja altalaban nem tetszik - en sem szoktam tul sokat enni repcsin - akkor erdeklodd meg elore, hogy van-e alternativ etrend.
(vegetarianus, sajtos vega, koser) Altalaban van es jobbak is, mint az altalanos. Nekem speciel a MALEV sajtos csomagja a kedvencem.
3. Papucsot tenyleg nem adnak, de olyan geppel mar mentem, ahol fogkefet meg fogkremet adtak egy tisztasagi csomagban par mas aprosaggal egyutt. Ne is vigyel, mert ugyis mindenki zokniban rohangaszik a fedelzeten az Operencias tenger atrepulese alatt.
4. En szoktam vinni rejtvenyeket, IQ tesztet megbarmit,ami gondolkodasra kesztet. Jobban lekotik a figyelmemet, mint a konyvek. Az olvasasrol meg annyit, hogy pl. engem zavar, amikor percenkent hozzam szolnak (engedjem ki oket, kerek-e meg valamit stb.) konyv olvasasa kozben. Talan ezert jobb a folyoirat, mert a cikkekre kevesbe kell figyelni, egy-egy cikk elolvasasa rovidebb ideig tart, mint egy fejezet stb.

Előzmény: TüCsÖk (14)
TüCsÖk Creative Commons License 2001.02.23 0 0 14
Hali!
Azért sajna papucsot nem adnak :)))) de mekkora ötlet lenne!
A repülőterek jók, sokat lehet sétálni meg jól izgulni, hogy lekésem-e a gépet vagy nem, sok a kirakat (ha nagyobb a reptér), és van hely a mosdóban. :)nekem mindig kellemesen megemelkedik az adrenalinszintem.
Vetítés minden osztályon van. Ha Uniteddal mész akkor az előtted levő ülésbe van beleépitve, ha Delta, akkor nagy képernyő van középen (én olyankor nem látok semmit). Ha nem tengerentúli járattal mész, akkor nincs vetítő (gondolok itt közelebbi országokra)pölö Frankfurtig, stb.
De, a vodka narancs női ital, egyik kedvencem... Talán a sört hanyagolnám, de van whiskey meg bor is, ha az jobban fexik. A lényeg az "ütéserő", ízlés szerint.
Az utitárssal az a baj, hogy mindig nagy az esély, hogy magyar :)))) bár hozzá kell tegyem, 1X már volt pozitív tapasztalatom is az útitárssal (kb 30 repülőből) Tehát azért van remény!

Üdv:
Tücsi

Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.23 0 0 13
Hell o,

Smile, bocs, a kispárnát te írtad. Miért újság, miért nem könyv? Engem nem nagyon tud lekötni egy újság, meg túl sok benne a szemét (reklám), ami felesleges súly csak.
Repülőgépeken keveset eszem, különösen ha ír vagy angol a gép, annyira ócska szokott lenni a kaja, a Malév gépeken viszont mindig elszörnyedek amikor az ostoba külföldiek visszaküldik a túrórudit:-).
Milyen zenét javasolsz? Twin Peaks vagy Rammstein? Teljes hangerőn hallgatott fejhallgatóból kiszűrődő Tyereskova gondolom nem tesz jót az utastársaknak:-)

Kösz.
G. (D)

Előzmény: S.M.I.L.E (9)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.23 0 0 12
Hell o,

Kösz szépen Tücsök, igyexem megfogadni őket. Arra gondoltam, ha magyarul válaszolok az érdeklődő utitárs kérdéseire, akkor előbb utóbb feladja, de mégse mondhatom a sztyuvinak hogy troá bagett und dva pivo.:-) Majd megpróbálom valahogy másképpen lerázni. Ez a 16 óra nem egyben lesz szerencsére, úgyhogy majd megpróbálok pl. cigánykerekezni a közbeeső repülőtereken, hátha most először sikerülni fog:-)
A kispárna tuti ötlet, vigyek papucsot cipő helyett? Vagy azt adnak?
Amerikai gép lesz, úgyhogy a filmeket még biztos nem láttam:-) Szokott vetítés lenni a turistaosztályon is?
A vodka-narancsot még nem próbáltam, az nem női ital? Annak idején sör+unikummal meg sör+vodkával készültem pl. VHK koncertekre, de gondolom a sör nem jó ötlet a következményei (WC) miatt.

Kösz eddig is.
G. (D)

Előzmény: TüCsÖk (11)
TüCsÖk Creative Commons License 2001.02.23 0 0 11
Gandalf
Először is, gratula a maratoni utadhoz, 16 órán át egy gépen csücsülni nem lesz egy élmény.
A tapasztalataim a következők, mint (az utóbbi pár évben) rendszeres utazó, minden vacak átszállással együtt a leghosszabb utam 22 óra volt most karácsonykor.
Szóval:
1) ablak mellé sose ülj, mert nagyon kellemetlen kimenni, amikor akarsz, főleg mikor 2-3 másik emberen kell átvágni, akik alszanak, vagy bármi egyebet csinálnak. Különben is, minden felhő egyforma egy idő után, és a praktikusság (bár a szót magát gyűlölöm) nagyon fontos.
2) kb 2 óra amúgyis gyorsan elszalad kajálással meg felszolgálással. ennyivel kevesebb.
3)ilyen hosszú utaknál szoktak filmeket vetíten, ha mázlid van, olyat is adnak, amit még nem láttál. ismét másfél-két óra minusz.
4) van a repülőknek ált. 10 rádiócsatornájuk, amin különböző zenék szólnak. plusz egy adó, amin a kapitány beszélgetéseit lehet hallgatni a különböző repterekkel, pilótákkal, stb.. ami érdekes szokott lenni.
5) egy jó könyv mindig segít, de csak ideig óráig.
6) nem árt néha felállni és járkálni kicsit, mert borzasztóan el lehet gémberedni.
7) olyan cipő kell, amibe nem baj, ha bedagad a lábad, mert úgyis be fog :))))
8) Mikor már nem bírod tovább, jöhet a vodka-narancs, ami kellően kiüt ahhoz, hogy legalább egy picit pihenj... (ez a kedvenc részem)
9) nekem speciel feláll a szőr a hátamon, ha szomszéddal kell beszélgetni. úgyhogy sajna én mogorva vagyok a gépen, mert nem értik meg, hogy nem érdekel az életük és a problémájuk és én se akarok az enyémről beszélni (ez a fóbia akkor fejlődött ki, mikor egy smukkos öreg egyszer 6 órát át taglalta élettapasztalatait és győzködött, hogy Magyarország "vacak" és én be voltam szorítva az ablak meg ő közé, nem kívánom senkinek)

Hirtelen ennyi jutott eszembe, jó utat!

Üdv:
Tücsi

monty Creative Commons License 2001.02.23 0 0 10
Ajanlom az alvas elotti whisky-t, vagy mas altato hasznalatat, igy esetleg meg aludni is tudsz. Kulonben meg elegge sz@r dolg, mas dolgot ugysem lehet csinalni csak ulni, meg hulye mozifilmeket nezni.
S.M.I.L.E Creative Commons License 2001.02.23 0 0 9
Na, most komolyan:

- olvass, sokat (folyóiratok, nem könyv!)
- néha mászkálj
- aludj (nyaktámasztó párnácska rulla)
- halgass zenét
- falatozgass, ne zabálj
- videózz (ha tetszik a film, nem alszol, ha nem, úgyis elalszol)

Csokis Creative Commons License 2001.02.23 0 0 8
Es ha tovabb tudod fejleszteni, akkor a szex is jo unalomuzo az okosok szerint. Persze ha egy hetveneves apaca es egy papua torzsfonok koze kerulsz, akkor tenyleg csak a berugas marad. :-)
Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.23 0 0 7
Hell o *.*,

Gratulálok topictársak, remélem azért a munka is halad:-)

Tangó, kösz, de inkább nem, nős ember vagyok:-)
Ernesto Serra, irigyellek.
S.M.I.L.E a laptopomat kölcsönadtam egy barátomnak erre az időre.

Egyéb ötletek?
G. (D)

Balisto Creative Commons License 2001.02.23 0 0 6
Szerencsere az Operencian tuli jaratok nem szoktak tomve lenni, nyugodtan keress magadnak egy kenyelmes szeksort, es aludj!
Kilroy Creative Commons License 2001.02.23 0 0 5
16 órán keresztül indexelni... nem lehet piskóta :-)) Habár én már tapasztaltam, hogy épp csak nekiülök indexelni péntek este úgy 11 tájt, és hipp-hopp szombat reggel 6 van :-))
Előzmény: S.M.I.L.E (0)
S.M.I.L.E Creative Commons License 2001.02.23 0 0 4
Hophophopppá kéremmmm, micsoda szoros befutó!!!
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.02.23 0 0 3
ez hihetetlen :))
Ernesto Serra Creative Commons License 2001.02.23 0 0 2
0-szor utaztam repülővel, csak helikopterrel, de nem unatkoztam...
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.23 0 0 1
flörtölj
S.M.I.L.E Creative Commons License 2001.02.23 0 0 0
Vigyél magaddal egy laptopot és nullázgass az indexen...
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.23 0 0 topiknyitó
Hell o *.*,

Pár napon belül az Óperencián túlra fogok utazni, és attól tartok, halálra fogom unni magam. Mit javasoltok, mit tegyek? Eddigi ötletek:
- vigyél magaddal fogkefét
- mozogj egy kicsit 1-2 óránként
- rúgj be
- olvass
- húzd a lábad a feneked alá és próbálj meg aludni

Ez utóbbi biztosan nem fog sikerülni, tekintettel arra, hogy majd' 2 méter magas, több mint egy mázsa nehéz vagyok, és turistaosztályon fogok utazni.

Van valami egyéb ötletetek? Nem hiszem, hogy képes lennék 16 órán keresztül olvasni, és nem szeretnék teljesen kifacsarva megérkezni.

Hálám üdvözlöm, jó nullázást.
Gandalf (Dublin)
Írországról magyarul

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!