Keresés

Részletes keresés

naox Creative Commons License 2 órája 0 0 17344

Nem tudnád a feladat eredeti szövegét bemásolni? Például most írsz először a sűrűségről, amiről eddig nem volt szó. Mennyi a sósav sűrűsége?

Ha az 1.02-es pH jó, akkor mi a kérdés?

egy 38 v/v%-os sósav az kb. 0,38/24,5=0,015 molos, és a pH-ja 1,8.

Előzmény: Berbekucz Evelin Daniella (17343)
Berbekucz Evelin Daniella Creative Commons License 3 órája 0 0 17343

Sziasztok! Sajnos az a magyarazat nem jo, hogy nem ertelmezheto v/v%-on, viszont a -1.02 pH jó. Kaptam egy kis segitseget: figyelembe kell venni a HCl suruseget es bele kell epiteni a szamolasba is. Szoval v/v%>suruseg>tomeg>molaritas>pH. Ennek ellenere en nem ertem meg mindig ezt a hulye feladatot...

emiki6 Creative Commons License 4 órája 0 0 17342

Btw ezzel én sem értek egyet. Kétlem, hogy manapság bárki tanítana vegyes százalékot, én pl sosem hallottam róla, mert fiatal vagyok. 

Úgy gondolom, pl savaknál ha valaki csak annyit mond százalék, akkor tömegszázalékra gondol.

Mondjuk szvsz a térfogatszázaléknak csak gázoknál lenne értelme, de az egy másik dolog.

 

Na, de nyugalom! Kár ilyen jelentéktelen dolgokon összekapni és idegeskedni... Ez csak egy fórum!

Előzmény: naox (17321)
naox Creative Commons License 5 órája 0 0 17341

wb, nyertél, tiéd a pálya.

Én erre a végtelenül sötét szintre többet nem megyek le.

 

Búcsúzom.

 

És igen, én voltam a hüje, hogy nem korábban

Előzmény: W_B (17340)
W_B Creative Commons License 7 órája 0 0 17340

Naox,

 

NEM JÓ amit beírtál !!

 

A sósavon a 38% NEM vegyesszázalék, hanem tömegszázalék !

(Kénsav detto: gondolj már bele, hogy lehetne a "98%-os" kénsav 98 vegyes%-os..?!)

 

Naox, tévedtél, nincs ezzel semmi gond, de ne kezdj el félrebeszélni és besértődni..!

 

"Még egy hüje w. cikket is belinkeltem neked. HA érdekelne elolvasnád, és nem velem kötözködnél."

 

In biology, the "%" symbol is sometimes incorrectly used to denote mass concentration, also called "mass/volume percentage."

 

Igen, van amikor tévesen használják, és híg vizes oldatoknál kb. egyre megy; de a tömény sósav az nem híg oldat.

 

Belinkeltem neked a Sigma-Aldrich (gyártó) lapját, és itt van a '63 -as Erdey-Grúz vegyszerismeret, szerinted akkor ők tévednek..?!

 

 

Előzmény: naox (17339)
naox Creative Commons License 8 órája 0 0 17339

Próbáltam szerencsétlen kérdezőnek segíteni a legjobb tudásom szerint. Te nekiállsz kötözködni, és ezzel elriasztod.

 

Még egy hüje w. cikket is belinkeltem neked. HA érdekelne elolvasnád, és nem velem kötözködnél.

 

Én ezt kurvára meguntam.

Előzmény: W_B (17338)
W_B Creative Commons License 9 órája 0 0 17338

"Ez történelem. Hagyományosan az 1%-os oldat az az 1 vegyes%-ot jelentette,"

 

Hagyományosan ? Mikor ?

Az 50 évvel ezelőtti, 1963 -as Erdey-Grúz vegyszerismeretben is a 37%-os sósav az 37 tömeg%-os.

 

A "98 %-os kénsav" szerinted 98 vegyes%-os, vagy 98 tömeg%-os ?

 

"Éltem a feltételezéssel, hogy a tanár esetleg nem teljesen up-to-date az aktuális nómenklatúra hisztivel kapcsolatban"

 

???

 

 

 

 

Előzmény: naox (17336)
barkócza Creative Commons License 11 órája 0 0 17337

"TEhát kis áramsűrűségnél a konc. gradiensek széthúzódnak a két elektród között, és az ebből származó diffúziós potenciált tekintjük az oldat vezetőképességének (ez így igaz?).

A kevert rendszer esetén ez a konc. gradiens sokkal rövidebb, amit én -talán tévesen- az elektródpotenciálhoz rendelek."

 

Áramsűrűségtől függetlenül mindenképpen van egy koncentrációgradiens, hogy meglegyen az elektroneutralitás az oldatban. A kérdés az, hogy mekkora térerő kell ennek a stacionárius állapotban tartásához. A koncentrációgradiens simán additíve ráül az alap ionkoncentrációkra, függetlenül attól, hogy mekkorák az egyes ionkoncentrációk az oldatban. Ezért a vezetősó ionjainak diffúziója független a koncentrációjuktól. Minél nagyobb azonban a vezetősó koncentrációja, annál nagyobb az oldat vezetése, és annál kisebb térerőre van szükség arra, hogy ellentartson a vezetősó ionjai diffúziójának.Magát a koncentrációprofilt nem változtatja meg a többlet vezetősó.

 

Az elektródpotenciál az egy macerás fogalom, ha megnézed a IUPAC definíciókat, el fogsz tévedni. Mindközönségesen az oldatbeli potenciálesést nem szokás belevenni, csak a kettősrétegen fellépő feszültségesést tekintjük úgy, mint elektródpotenciált - u.i. ezt kell beleírni a Buttler-(Erdey-Grúz)-Volmer egyenletbe. Az elektrolit potenciálesése magát az elektródreakciót nem befolyásolja. A potenciosztátok általában többféle kompenzációs módszert nyújtanak, amivel az oldat feszültségesése kompenzálható. ("IR drop compensation" címmel általában.) Híg elektrolitoknál még a kettősrétegen eső potenciált is szokás bontogatni, ld. zeta-potenciál, Frumkin-korrekció, stb.

Előzmény: naox (17333)
naox Creative Commons License 12 órája 0 0 17336

Ez történelem. Hagyományosan az 1%-os oldat az az 1 vegyes%-ot jelentette, csakhogy a "vegyes %" az nem dimenziómentes, a % jel pedig nem jelölhet dimenziót, azaz a vegyes% az fizikailag nonszensz, így jobb híján igyexünk kiírtani a fogalmat.

(Van róla w. szócikk: https://en.wikipedia.org/wiki/Mass_concentration_(chemistry)#Usage_in_biology)

Éltem a feltételezéssel, hogy a tanár esetleg nem teljesen up-to-date az aktuális nómenklatúra hisztivel kapcsolatban, erre utal az is, hogy nem adta meg a sósav sűrűségét.

 

Előzmény: W_B (17334)
barkócza Creative Commons License 12 órája 0 0 17335

Az elektródhoz definíció szerint hozzátartozik a fémfázis, a határfelületi fázis és az oldatfázis elektród közeli része - hogy mennyi, az egy vitatéma, de messze nem néhány száz mikron.

 

Maga az elektrolit vezetése az egy belső, lokális tulajdonsága az elektrolitnak. Az ionok az oldat belsejében csak térerőt (és koncentrációgradienst) látnak, fogalmuk nincs, hogy mi történik az elektród felületén, ott ők fognak-e töltést átadni, vagy nem. Az oldat belsejében ettől függetlenül mozognak, ezért minden ion hozzájárul az oldat vezetéséhez.

 

Az elektródfolyamat pedig csak az elektroaktív komponensek felületközeli koncentrációját látja, és hogy mekkora a potenciálesés a kettősrétegben; Az, hogy mi van az oldat belsejében, az egyáltalán nem befolyásolja az elektródreakciót.

 

Ugye, a kettősrétegben egy pár tized nanométeres tartományban pár száz millivolt, vagy akár egy volt is eshet, azaz a térerő itt a 107 V/cm értéket is elérheti - ez hatalmas energiasűrűség, ez lesz az elektrokémiai folyamat hajtóereje (egész pontosan eltolja fölfele vagy lefele a potenciálgát magasságát). Az oldatban mondjuk esik 1V 1 cm távolságon, ez hét nagyságrenddel kisebb, mint ami a kettősrétegben van, ez hozzá nem tud szólni semmi elektrokémiai folyamathoz. Ahogy megjegyezted, a még diffúzióhoz képest is elenyésző mértékben mozgatja az ionokat az oldatban. (Ha jól értem, a kettősrétegen való potenciálesést nem veszed figyelembe, pedig ez a lényeg az elektródreakcióknál.)

 

A lényeg az, hogy ha van egy elektroaktív species vezetősó mellett, akkor adott áramsűrűséghez mondjuk a kettősrétegben tartozik 0,5V feszültségesés, és az oldatban 2V, ha duplájára növeljük a vezetősó koncentrációját, akkor a kettősrétegben a feszültségesés adott áramsűrűségnél nem változik, csak az oldaton lévő feszültségesés esik le 1V-ra. Az elektroaktív species koncentrációprofilja sem fog változni.

 

Olyan nagyon nem dúsul föl a reagens vagy a termék az elektród felületénél. Ha mondjuk c az ezüstkomplex koncentrációja az oldatban, akkor a katódnál ha lemegyünk 0 koncentrációra, akkor az anódnál 2c az ezüstkomplex koncentrációja. A cianiddal hasonló a helyzet. A kettősrétegben feldúsuló ellenoldai ionok is elsősorban a vezetősó ionjai. Ami más feldúsul, az csak az, ami specifikusan (kémiailag, nem eletrosztatikusan) kötődik a felülethez.

Előzmény: naox (17333)
W_B Creative Commons License 13 órája 0 0 17334

"ha nem adjuk meg, hogy milyen %, akkor az mindig vegyes%-ot jelent!"

 

Bocs, de szerintem nem.

 

Itt van előttem egy üveg bontatlan 37 % sósav oldat, rajta van a sűrűség: 1.18 g/ccm.

Ha ezt táblázatból visszakeresed, ott van hogy ez 37 w/w (tömeg) %-ot jelent, vagy vegyes százalékban 42 g/100ccm lenne.

 

Megnézheted a Sigma honlapján is.

Előzmény: naox (17321)
naox Creative Commons License 15 órája 0 0 17333

Azt hiszem rájöttem a köztünk lévő egyik félreértésre: máshol húzzuk meg az "elektród" határát. Én -a prepi szemléletem miatt- azt a talán párszáz mikronos folyadékfilmet is az elektródhoz sorolom, amit keveréssel nem tudunk bolygatni, míg az oldatot homogénnek tekintem, hisz azt a gyakorlatban mindig brutálisan keverjük.

TEhát kis áramsűrűségnél a konc. gradiensek széthúzódnak a két elektród között, és az ebből származó diffúziós potenciált tekintjük az oldat vezetőképességének (ez így igaz?).

A kevert rendszer esetén ez a konc. gradiens sokkal rövidebb, amit én -talán tévesen- az elektródpotenciálhoz rendelek.

Viszont ha jól értem, akkor (maradva az Ag(CN)2-os példánál) az oldatban létrejön egy CN- és egy Ag(CN)2- gradiens a termelődés/fogyás miatt, ez a gradiens  természetesen létrehoz egy K+ gradienst is. HA az oldathoz további nem reaktv ionos anyagot adunk (vezetősó), akkor az ezt a gradienst "árnyékolja le" (most talán lényegtelen, hogy makroszkóposan úgy tekintünk rá, mint egy dielektrikumra, vagy mikroszkóposan úgy, hogy több töltés dipólhatása). Viszont a vezetősó ionjainak nincs kitüntetett mozgása, az csak a hőmozgás révén jön-megy, míg a reaktív ionok ténylegesen áramlanak a két elektród között. Kísérletesen: ha radioaktív cianidot juttatunk be egy pontban, az a "pont" a két elektród között fog jönni-mennii, amíg a hőmozgás teljesen el nem keveri, míg ha radioaktív K+-t juttatunk be, az nem megy sehova, csak a hőmozgás keveri el lassan.

 

 

"A termék diffúziója soha nem korlát,"

azt gondolom, hogy ez csak kis koncentrációk és kis áramsűrűség mellett igaz:

1. növeli a cellafeszt, ami prep. szempontból korlát

2. csökkenti a befele irányuló diffúziót (kis koncentrációk esetén persze nem, a specieszek diffúziója gyakorlatilag független (a töltéstől eltekintve). Viszont -pláne nagy áramsűrűségek esetén- az elektród felületén extrém koncentrációk lehetnek, akár olyan hatások is megjelenhetnek, hogy az egyik ion "elszedi" a hidrátburkot a másiktól, és ezzel már keményen odahat a diffúziójára.

Előzmény: barkócza (17332)
barkócza Creative Commons License 16 órája 0 0 17332

A termék diffúziója soha nem korlát, csak a reagens diffúziója az. Kivéve persze, ha a termék vissza is tud alakulni az adott potenciálon, mert akkor a termék egyben reagens is.

 

Itt, persze, mindig a reagens diffúziója határozza meg az áramot. Nem szabad összekeverni a határfelület vezetését az oldat vezetésével. Ez két különböző dolog. Az áramot persze a határfelületen fellépő reakció határozza meg, az ennek az áramnak hatására az oldatban fellépő feszültségesést viszont az oldat vezetése.

 

A vezetősó valóban nem járul hozzá az elektród felületén a töltésátlépéshez, csak az elektrolit vezetését növeli. Lényege, hogy biztosítja az oldat minden pontján az elektroneutralitást. U.i. a töltéssel rendelkező reagens diffúziója egyben töltéshiányt is fog okozni az elektród felülete felé haladva. Ezt az oldatban lévő többi ionnak kompenzálnia kell, ezért minden ionra lesz egy bizonyos koncentrációgradiens, ami diffúziót indukálna, és ezt az elektromos térnek kell kompenzálnia. Ha csak az elektroaktív töltött speciesek vannak jelen az elektrolitban, akkor ennek a koncentrációgradiensnek csak egy nagyobb elektromos tér (az oldaton fellépő nagyobb feszültségesés) tud ellentartani. Ha más, nem elektroaktív ionok is jelen vannak, ráadásul jelentős többletben, akkor egy sokkal kisebb elektromos tér (kisebb feszültségesés az oldaton) ellent tud tartani ennek a koncentrációgradiensnek. Márpedig G=I/U, azonos áramnál kisebb a feszültségesés, az oldatnak nagyobb a vezetése.

Előzmény: naox (17331)
naox Creative Commons License 27 órája 0 0 17331

"párhuzamosan hidrogén is fejlődjön"

itt vagy 1V-ra vagyunk ettől OH- nélkül is.

"Ténylegesen vezetősó"

szerintem csak akkor, ha eltekintünk attól, hogy a nagy áramsűrűség miatt a termék diffúziója a korlát. Ha  a OH- "vezet", az azt jelenti, hogy elfogy az Ag(CN)2- ill. a CN- a két elektród környezetében, azaz felmegy az elektródpot., leesik az áram, azaz olyan, mintha nőne az ellenállás. Preparatív szempontból a termékeknek át ekll jutniuk a másik elektródhoz, és ezzel a vezetés ki is van pipálva.

 

Előzmény: barkócza (17329)
naox Creative Commons License 27 órája 0 0 17330

"a -1,02 pH-s eredmennyél és a 10.4 molos tömeggel adtam le"

a "10,4 mólos" az nem tömeg, hanem koncentráció.

A fotón mintha v/v% szerepelne. Ennek HCl esetén nincs értelme. Térfogat% csak folyadékok elegyítésekor értelmezhető.

Előzmény: Berbekucz Evelin Daniella (17326)
barkócza Creative Commons License 28 órája 0 0 17329

Ha nem haragszol, minden kb. fordítva van, mint ahogy mondod. :)

 

"A fürdőhöz KOH-t adnak...", elsősorban azért, hogy a fémleválasztásnál elkerüljék, hogy párhuzamosan hidrogén is fejlődjön. Praktikusan addig tekerik fel az áramsűrűséget, hogy éppen ne pezsegjen a katódon a hidrogén, minél lúgosabb a közeg, annál negatívabbra lehet menni a katóddal.

 

"...és ezt a megszokás miatt vezetősónak hívják." Ténylegesen vezetősó. Minden mobilis töltéshordozó hozzájárul az elektrolit vezetéséhez. Ráadásul a hidrogén és a hidroxil ion mozgékonysága messze a legnagyobb (kb. 5x akkora, mint bármi másé - ld. Grottus mechanizmus), így azonos ionerősség mellett a savak és a lúgok lényegesen jobb vezetést adnak, mint a semleges sók.

 

"Más ionok az oldatbeli vezetéshez nem tudnak hozzátenni, hisz a reakcióhoz ez a két ion szükséges." Három fázisunk van, fém-elektrolit-fém. Három ellenállás kapcsolódik sorba, az első fém-elektrolit határfelület ellenállása, az oldatfázis ellenállása, és a második fém-elektrolit határfelület ellenállása. Az, amit csak az elektroaktív speciesek befolyásolnak, csak a határfelületi ellenállások, az oldatfázis vezetéséhez az összes töltéssel rendelkező, mobilis komponens hozzájárul. Ideális esetben olyan nagy az oldat vezetése, hogy a teljes cellafeszültség a két határfelületen eső feszültség összege, az oldaton csak minimális a feszültségesés. (Egy bika galvanizáló cellában persze ez nem így van.)

 

"És mégis van, fix fesz mellett 20-30%-ot simán nő az áram. Lehet tudni, hogy hogyan? Ha jól sejtem rohadtra nem az oldatbeli vezetéshez van köze..."

Mégis az oldatellenállás csökkenése a kulcs.

 

 

 

 

Előzmény: naox (17314)
Berbekucz Evelin Daniella Creative Commons License 28 órája 0 0 17328

Berbekucz Evelin Daniella Creative Commons License 28 órája 0 0 17327

-valami másról* 

Berbekucz Evelin Daniella Creative Commons License 28 órája 0 0 17326

De az a baj, hogy a -1,02 pH-s eredmennyél és a 10.4 molos tömeggel adtam le de arra mondta hogy nem jó...én is arra gondoltam, hogy biztos a - pH a poén de mivel a feladatra azt mondta, hogy nem jó valami másról de közel járok a jó megoldáshoz...én már mindent bevetettem mégsincs meg a jó

naox Creative Commons License 29 órája 0 0 17325

Hát  a"poén" alighanem a negatív pH.

Előzmény: Berbekucz Evelin Daniella (17323)
emiki6 Creative Commons License 1 napja 0 0 17324

Kaphatunk egy fényképet a feladatról?

Előzmény: Berbekucz Evelin Daniella (17323)
Berbekucz Evelin Daniella Creative Commons License 1 napja 0 0 17323

köszönöm a megoldást,  de az a baj, hogy ezt már én is kiszamoltam így is,de a tanárom szerintem nem jó...és a poén részére se jöttem rá...

naox Creative Commons License 1 napja 0 0 17322

"Hát én arra jutottam, hogy 10,4 mol a tömege"

majdenm tökéletes. De hogyan jutottál oda?

1) Az, hogy 38%, az azt jelenti, hogy 100 ml oldat 38 gramm HCl-t tartalmaz.

2) tehát akkor 1 liter oldat éppen tízszer ennyit, azaz 380 grammot

3) 380 g HCl pedig megfelel 380g/(36,5 g/mol)=10,4 molnak.

Ha egy oldat 10,4 mol anyagot tartalmaz literenként, akkor azt az oldatot 10,4 mólosnak hívjuk.

(a mol az anyagmennyiség mértékegysége, és nem a tömegé. a mol/liter pedig koncentráció egység.)

Ahhoz, hogy kiszámold a pH-t tudnod kell a hidrogénion-koncentrációt. Szerencsére a sósav erős sav, és az ilyenek esetén "teljes disszociáció" történik, azaz a HCl koncentrációja, és a H-ion koncentráció megegyezik, azaz ez is 10,4 mol/liter.

(Valószínűleg eddig te is lejutottál.)

 

A pH pedig ennek a koncentrációnak a NEGATÍV logaritmusa, azaz pH=-lg(10,4)=-1,02

 

MIndössze az előjelet toltad el a számításnál.

És nem kell meglepődni, a pH simán lehet negatív. Minden 1 molosnál töményebb erős sav oldatának negatív a pH-ja.

 

Előzmény: Berbekucz Evelin Daniella (17319)
naox Creative Commons License 1 napja 0 0 17321

ha nem adjuk meg, hogy milyen %, akkor az mindig vegyes%-ot jelent!

Előzmény: W_B (17320)
W_B Creative Commons License 1 napja 0 0 17320

Én úgy indulnék el, hogy előttem van egy liter 38%-os sósav.

Mennyi ennek a tömege ? (a sűrűség kell hozzá)

Ennek a 38%-a a HCl; ez mennyi gramm ?

Az mennyi mól ? (A HCl móltömege kell hozzá).

Ennyi mól van egy liter oldatban; ebből ki lehet számolni a pH-t.

(Mivel nincs disszociáció megadva, feltételezhetjük, hogy teljesen disszociál.)

 

Ezt a "mólos tömeg" -et nem értem, mól/liter koncentráció a kérdés ?

Előzmény: Berbekucz Evelin Daniella (17319)
Berbekucz Evelin Daniella Creative Commons License 1 napja 0 0 17319

Hát én arra jutottam, hogy 10,4 mol a tömege és 1.017 a pH-ja és elivelg ez a feladat csak elmeleti síkon létezhet. Hiába gondolkozok rajta nem tudom mi lrnne. Ahelyes megoldás...

naox Creative Commons License 1 napja 0 0 17318

akkortájt volt egyszer egy kb 5-6 fős csoportom szerves I-en.

Előzmény: vlacko (17315)
naox Creative Commons License 1 napja 0 0 17317

szívesen segítünk. Annak viszont semmi értelme, hogy megoldjuk a feladatot helyetted. Abból se mi, se te nem nyersz semmit.

Gondold végig: mennyi HCl van egy liter 38%-os oldatban?

Előzmény: Berbekucz Evelin Daniella (17316)
Berbekucz Evelin Daniella Creative Commons License 1 napja 0 0 17316

De én már megoldottam 2x is és nem jó egyik megoldásom se...

vlacko Creative Commons License 1 napja 0 0 17315

naox, nem voltál te véletlenül gyakvezér az eltén 89-90 környékén?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!