Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

szilvakukc Creative Commons License 3 órája 0 0 15686

"de végül a pálinkát zömmel alkeszek isszák"

Ezt nem tom hogyan érted, mert, ha úgy, ahogy gondolod, akkor azt kell mondjam, a kémiát meg faszfejek ugatják!

Előzmény: naox (15667)
Antisystem Creative Commons License 8 órája 0 0 15685

SZVSZ az, érdekes módon 90%-ban természetgyógyász-szolgáltatást reklámozó weblapokon találkozol vele... nekem az a véleményem, hogy a jól záró amalgámtömést békén kell hagyni (hacsak nem allergiás a delikvens a higanyra) a rosszul zárót meg így is- úgy is ki kell cserélni.

 

ÜdV

Előzmény: zsorsz (15664)
Antisystem Creative Commons License 8 órája 0 0 15684

Milyen fűtést szeretnél, elektromost vagy gázost?

(egyébként mindkettőre simán össze lehet dobni SZVSZ egy korrekt szabályozó elektronikát hőmérővel, tokkal-vonóval 20 eFt alatt, lehet, hogy minden tekintetben jobban jársz, ha ezen az úton indulsz... pl. mert szabályozni is tudod a folyamatot, nem vagy fix értékhez kötve... meg használhatsz sima paraffinolajat is...)

 

ÜdV

Előzmény: zsorsz (15671)
gombászok Creative Commons License 9 órája 0 0 15683
Előzmény: gombászok (15682)
gombászok Creative Commons License 9 órája 0 0 15682

Az nem propilénglikol, hanem propionsav!

Előzmény: m-s-m (15675)
m-s-m Creative Commons License 19 órája 0 0 15681

Egy dolog a 25 Hgmm, másik, hogy voltam olyan helyiségben, ahol pg. volt 100-110 fok köré melegítve. Nem volt jó ott lenni.

Nekik nyitott rendszer kell, valami kis szelelés szükséges. Ott meg azért kimegy az a 25 Hgmm is.

Előzmény: naox (15680)
naox Creative Commons License 19 órája 0 0 15680

A PG sem lehet szagos (25Hgmm a tenziója 100 fokon). Eleve a forralásnál nem engedhetsz el gőzt szabadon, azt valahol illik lecsapatni.

ÉS sóoldatot nem lehet köpenyben használni.

de az egész probléma egyszerűen érthetetlen. Miért nem lehet normálisan megcsinálni?

Előzmény: m-s-m (15678)
naox Creative Commons License 19 órája 0 0 15679

igen, gyilkolja, sokkal inkább, mint a víz. A PVC, meg a neoprén gumit idővel kinyírja, de a BUNA meg a Viton OK.

Előzmény: zsorsz (15677)
m-s-m Creative Commons License 19 órája 0 0 15678

Foggalmam sincs. De egyszer egy takarmányos cég honlapján láttam ilyet, megadták a dózist, is, meg hogy miért is jó mindez. Gondolom megemészti a tehen.

Nagyon sok előnye van a forrpontemelkedéses sóoldatnak: nem gyúlékony, nem túlnyomásos, nem szagos, mint pl a propilénglikol, nem csúszik, olcsó.

Mi tud még 5 fokot emelni a víz forrpontján? KNO3 ugyan nagyon jól oldódik, de amikor visszahűl a lé 20 fokra, macerás. Stb stb.

Előzmény: naox (15676)
zsorsz Creative Commons License 19 órája 0 0 15677

Akkor ezt még át kell gondolni....ja még egy dolog,felmerült hogy a PG a tömítést gyilkolja,erről mit lehet biztosan tudni?

Előzmény: naox (15674)
naox Creative Commons License 19 órája 0 0 15676

"szokták takarmányra is locsolni"

miért?

 

(És nem igazán jó ötlet a sós víz: előbb utóbb kialakul egy szép vastag kéreg a konyhasóból és a vízkőből, folyamatosan ködölöd ki a sót, és a klorid csinálja a legdurvább lyukkorróziót.)

Előzmény: m-s-m (15675)
m-s-m Creative Commons License 19 órája 0 0 15675

A propilénglikolt szokták takarmányra is locsolni, onnan is be lehet szerezni.

De 100 fok táján akkora és afféle gőznyomása van, hogy nem maradsz meg vele egy helyiségben, mert ráül a tüdődre.

Jó lenne neked a tömény konyhasós víz, olcsó, 105 fokon forr, ami pont elég; a korróziós szempontokat viszont össze kell hangolni, inox/zománcos külső és belső tartály kell.

Előzmény: zsorsz (15666)
naox Creative Commons License 20 órája 0 0 15674

Nézd, az, hogy használnak 50%-os PG-t még nem jelenti azt, hogy ez nem egy hatalmas technológiai hiba. Nem akarlak meggyőzni, én tényleg soxor megcsináltam extrém dolgokat, de ezt semmiképpen sem csinálnám. 2-3 év működés után egyszer felrobban, megöl pár embert, és aki tervezte/gyártotta leüli. Kazánt tervezni szakma, ha belekontárkodunk, azért igyekezzünk betartani a szabályokat.

Nem értem, hogy miért gond a tiszta PG hőfokszabályzóval.

Egy normális termosztát max 10E, egy relé a villanyfűtéshez, vagy egy mágnesszelep a gázhoz meg mondjuk 15-20E (plusz egy 300Ft-os hőbiztosíték szekunder védelemnek). És így max teljeítményen megy a fűtés az elején, és +-5 fokon belül állandó a hőmérséklet a desztilláció során. És áramon/gázon pár hónap alatt annyit spórolsz, hogy visszajön a befektetés. Nem vízkövezed el a köpenyt, nem fogy a PG (hisz a víz jelentős mennyiséget visz magával aeroszolként), takarékosabb, tetszőleges hőmérsékletre pontosan szabályzol, és BIZTONSÁGOS.

Előzmény: zsorsz (15673)
zsorsz Creative Commons License 20 órája 0 0 15673

A PG-t 50%-os hígításban fözdékben már használják,úgy tudom így max. csak 115-120 fokra lehet melegíteni. 2 elterjedt közeg van,az olaj és a 0.5 bar víz,az olaj lehet nyitott rendsz.de több száz fok fp.=leégésveszély,a 0.5 bar víz ideális lenne,de a zárt rendszer komplikáltabb(robbanásveszély).Viszont főzéstech.szempontból fontos a kezdeti erős fűtés(a párlatnak 1 órán belül meg kell indulni) Ezért egy 115-120 fp.közeg ideális lenne nyitott rendszerben.

Előzmény: naox (15672)
naox Creative Commons License 20 órája 0 0 15672

A PG 190 fokon forr. HA adsz hozzá vizet, akkor a fp alacsonyabb, de ez veszélyes gyakorlat, ugyanis idővel elmegy belőle a vízgőz, és egyre magasabb lesz a fp. Arról nem is beszélve, hogy a kis mennyiségű anyagot hosszan forralod a zárt köpenyben simán okozhat idővel kazánrobbanást.

A köpenybe kell rakni egy hőmérőt, és folyamatosan szabályozni a fűtést.

 

 

Előzmény: zsorsz (15671)
zsorsz Creative Commons License 21 órája 0 0 15671

A cefrét olajjal simán le lehet égetni,míg egy 115-120 fok forráspontú anyaggal kizárt,bármilyen erős fűtéssel.

Előzmény: naox (15670)
naox Creative Commons License 21 órája 0 0 15670

???

gondolod, hogy különbség van a 120 fokos olaj, és a 120 fokos PG között?

Itt inkább arról lehet szó, hogy roszul keveredik a hőközlő közeg a köpenyben. Milyen fűtést használsz?

Előzmény: zsorsz (15669)
zsorsz Creative Commons License 21 órája 0 0 15669

"miért nem jó a közönséges hőközlő olaj?"olajjal a cefre letud égni,míg egy cc.120 fokos PG-vel bátrabban fűthető.

 

Köszönöm a gyors választ.

Előzmény: naox (15667)
naox Creative Commons License 22 órája 0 0 15668

a saválló sosem teljesen "anyaghegesztett", még avival sem. ÉS mindig korrodálnak a varratok, ezt nem tudod elkerülni. De itt újra sok 10 évekről beszélünk. És nem a PG miatt. Ez minden eszköznél létező probléma, te sem tudod teljesen kivédeni.

De miért saválló? Minden szempontból jobb választásnak tűnik a sima KO33-as. Nem véletlenül ezt használja az élelmiszer-ipar, nemcsak az ára miatt.

Előzmény: zsorsz (15666)
naox Creative Commons License 22 órája 0 0 15667

1.) Nem kéne, hogy korróziós hatása legyen, eleve a réz korróziója nagyon lassú. A forrasz az más kérdés, hisz ugye nem ismert az összetétele (Sn2%Cu?), de ott se várható komoly korrózió. ezeket az anyagokat 10+ éves időtartamon aligha fogja korrodálni. De ennek nem lehet utána nézni, ha kíváncsi vagy rá. akkor bizony ki kell mérni. De miért gondolod, hogy probléma lenne a korrózió? Élelmiszer-iparban min. 30 éve használják ezt a kombinációt. Ráadásul nem "kritikus" a dolog, semmi baj nem lesz abból, h mégis kilyukad az üst.

2.) szerintem olyan 3-500Ft-ért kéne, hogy tudjál szerezni. Ne élelmiszer-minőségűt keress, hanem iparit. Nem fog érintkezni a pálinkával, még lyukadás esetén se!

3.) ha nem akarsz börtönbe kerülni, akkor az etilén-glikolt felejtsd el. (eleve nem értem, hogy pl. autókban miért használjuk.) Nyilván a köpenyből nem kerülhet a pálinkába (max a cefrébe), de végül a pálinkát zömmel alkeszek isszák, akik előszeretettel keverik össze a kamrában glikollal (mert az szinteszabály, hogy a lopott glikolt feliratozatlan üdítős üvegbe kell tölteni). És ha van  főzőben, akkor majd te bizonyítsd, hogy nem onnan szennyeződött.

4.) miért nem jó a közönséges hőközlő olaj?

5.) nem iagzán értem a problémádat a "hősúllyal". Van a köpenyben pl. 5 liter PG-od, az üstben 50 liter forrásban lévő cefréd. Normális felfűtésnél az olaj max. 40 fokkal melegebb, mint a cefre. Ha elveszed a fűtést, a hőközlőt iszonyú hatékonysággal hűti a forrásban lévő nagy mennyiségű cefre. Ha vészhűtést szeretnél, akkor a köpeny csak az üst feléig érjen, és felette legyen olyan üstfal, ami elérhető (persze a köpeny felül legyen zárt (lélegző kell!). Ilyenkor ha gond van, egyszerűen slaggal tudod a szabad falat locsolni. De szerintem tök fölösleges.

Előzmény: zsorsz (15666)
zsorsz Creative Commons License 24 órája 0 0 15666

Üdv Mindenki!

 

Egy kis segítséget szeretnénk kérni a pálinkás fórumból,propilén glikol esetleges alkalmazása,mint hőközlő a duplafalú üstben. EG-al már eleve az a baj hogy nagyon mérgező. PG-al annyi lehet a gond hogy igen magas a hősúlya, ebből adódóan a hőtartása, szóval - ha csak nincs egy külön hűtő beszerkesztve a dupla falba, a hőzközlő anyag terébe - lassan reagál a fűtési hőmérséklet csökkenésére, nagyjából mint az olaj. 1500 forintért láttam literét, élelmiszer-alapanyag. Max. 110-120 fok körüli hőmérsékletre hevítve korlátlanul használható. Vegyész kolléga kellene aki utánanézne hogy mennyire eszi a rezet/forraszt ha egyáltalán, laikusként feltételezem hogy anyaghegesztett saválló acélban kb. örök életű közeg lehet.

m-s-m Creative Commons License 2015.03.18 0 0 15665

Hát, hasonlóképpen vélem, el is vagyunk huszonsok éve már békén.

zsorsz Creative Commons License 2015.03.18 0 0 15664

Szia! Akkor az hogy az amalg.tömésről foly. leválló higanyionok hatással vannak a bélflórára,csak süket duma?

Előzmény: Antisystem (15662)
W_B Creative Commons License 2015.03.18 0 0 15663

Amalgám tömés: _szerintem_ (nem vagyok fogorvos!) ha jó, nem érdemes hozzányúlni.

Ha mindenképp cserélni kell, akkor persze inkább újra.

Előzmény: m-s-m (15661)
Antisystem Creative Commons License 2015.03.18 0 0 15662

Másik helyen meg maga az ántikrisztus.

A "másik helyet" valszeg olyan írta, aki érdekelt a tömések cseréjében... vagy haragoszöld fanatikus... ez a higany téma a mai közbeszédben tipikus átesés a ló túloldalára... érted, húsz éve jól elvoltunk azzal, hogy a hőmérőkben higany volt, a vérnyomásmérőben higany volt, a bojler termosztátjában higanykapcsoló volt, a higanytartalmú fertőtlenítőszerek jelen voltak a magcsávázástól a szemcseppekig mindenben... most meg már a "higany" szó hallatára is tünetei lesznek egyeseknek...

 

ÜdV

Előzmény: m-s-m (15661)
m-s-m Creative Commons License 2015.03.17 0 0 15661

Hát, ezt a kénporos dolgot régen olvastam valahol, akkor ez is megy a többi után.

 

Btw, mi van az amalgám fogtömésekkel? Arról is egyik helyen azt írják, hogy a kiforgácsolásakor a mittoménmi (hő, diffúzió, kismacska) többet árt, mint ha békén bent lenne az örökkévalóságig. Másik helyen meg maga az ántikrisztus.

W_B Creative Commons License 2015.03.17 0 0 15660

Makacsul tartja magát az a tévhit, hogy a szétgurult higanyt kénporral lehet ártalmatlanítani; rászórva szinte semennyire nem reagál a higannyal, a laborban kipróbáltuk.

 

A legjobb módszer az összeterelgetése a cseppeknek, esetleg szárazjéggel megfagyasztás, és összesöprés.

 

Ha az összes egy résbe gurult bele, akkor én felszedném azt az egy parkettát, és kiszedném alóla.

Esetleg -ahogy naox is írta- befedném valamivel a rést, műgyanta, stb.

Előzmény: m-s-m (15658)
naox Creative Commons License 2015.03.17 0 0 15659

a kénpor nem igazán reagál hidegen a higannyal, inkább csak az összesöprését segíti.

És igen, azért párolog, bár nem hinném, hogy lenne gyakorlati jelentősége. Aligha jelent nagyobb terhelést, mint a fogtömések.

HA már valamit utána szórok éppen ezért pl. rézpor, vagy ezüstpor lenne, és nem kén.

NEm lehet azt a rést sima sziloplaszttal lezárni, oszt majd foglalkozzon vele az, aki egyszer felszedi a padlót?

Előzmény: m-s-m (15658)
m-s-m Creative Commons License 2015.03.17 0 0 15658

A higany milyen gyorsan párolog? Ismerősnek egy lázmérőnyi bemászott egy padlórésbe egy hónapja. Kénport utánaküldeni, vagy valami efféle?

naox Creative Commons License 2015.03.15 0 0 15657

-A fogyásod alapján számolt anyagmennyiség a higított oldat 10mL-ében lévő anyag mennyisége.

-A mérőoldatod teljes mennyisége ennek 10-szerese, tehát a 100mL oldatban tízszer ennyi Mg-ion volt.

-A 100mL mérőoldat annyi Mg-t tartalmazott, mint a 9.99mL minta.

-A minta 1 litere pedig (1000/9.99)-szer ennyi Mg-t tartalmaz.

-A NKfok 1 liter vízre adja meg a Ca-Mg tartalmat

Tehát a fogyásod alapján számolsz egy anyagmennyiséget: n

A minta egy literében lévő anyagmennyiség:

n1=n*10*1000/9,99

A neki megfelelő CaO tömeg:

m=n1*MCaO=n1*56g/mol

Ezt a tömeget osztva 10mg-mal kapod a minta keménységét.

Előzmény: vilou (15656)