Keresés

Részletes keresés

Rétike1 Creative Commons License 18 órája 0 0 16104

Szia!

 

 

Köszönöm,kíváncsi vagyok.:)

retililiom@gmail.com

Előzmény: Pomber Béla (16088)
Rétike1 Creative Commons License 18 órája 0 0 16103

Nem rossz a lipidek kiemelése sem egyébként.

 

Természetesen kész prtokollokkal dolgozunk, de jelenleg az eddig kipróbált 2 protokollból egyik sem tűnik túl kipróbáltnak,vagy az,de minimum az ajánlott tudományos célú felhasználás ellenére nem igen teszi publikálhatóvá az eredményeket (normalizálási gondok e tekintetben),ha csakis azok mentén mozgunk.Mindegy,egyelőre már lenne egy értelmes eredmény.Az első assay kapcsán az volt a gondunk, hogy a legalacsonyabb kalibrációs görbe legalacsonyabb koncentrációknál alacsonyabb értékeink voltak.Hát ez...nem az igazi.:) Aztán egy másik protokoll ihlette gondolat mentén szubsztrát-koncentrációt változtattunk és pH-t stabilizáltunk,a TBA oldását is módosítottuk.Ebből az lett,hogy míg az első protokollnál oldatban maradtak serum-fehérjék,addig a másodiknál szépen kicsapódtak.És bár az eredmények a 2.-nál már értelmesebbek voltak,nagyon zavaró volt az,hogy a fehérje kupac jóval rózsaszínűbb volt,mint a felülúszónk. Na persze...:) Amikor 3-jára bevetettük a butanolt is,akkor az meg még a kalibrációs görbénket is elrongálta. Pedig a butanolt a 2. protokoll is ajálotta,igaz, csupán a hemoglobin okán. Most gondolkodunk,mert a minta elég drága dolog.:/ Meg ugye marad a további irodalmazás,igen...

 

Ez a 2.protokollunk:

http://www.cellbiolabs.com/sites/default/files/STA-330-tbars-assay-kit.pdf

 

Előzmény: naox (16087)
naox Creative Commons License 1 napja 0 0 16102

nyilván ilyesmiről nem vádaskodunk nyilvánosan, írj magánba.

De az igazi baj az, hogy száztonnaszám (nem elírás) olvasztották át a kadmiumos forraszanyagokat pár éve, amikor a nyugati finomítók már nem tudták/akarták megvenni. Én 2-3 helyet láttam, de ennél értelemszerűen sokkal több van. Elképesztően gátlástalanok tudnak az emberek lenni. (ugyanez a helyzet az elektronikai hulladékkal. A bizsu, meg az aranyozott csatlakozó az sokkal kevésbé durva.)

Előzmény: W_B (16096)
zöldkomcsi. Creative Commons License 1 napja 0 0 16101

jó van nna! már itt se vagyok! (((-:

Előzmény: naox (16100)
naox Creative Commons License 1 napja 0 0 16100

De arról is szól.

Csak ez egy nyilvános felület, és az itt megjelenő szövegeknél vagy elfogadod a nyilvánosság és a fórum által támasztott minőségi követelményeket, vagy nem él sokáig a hozzászólásod.

 

Ez nem a polidili, ahol bármilyen nívótlan ostobaság elmegy, hanem egy szakmailag kontrollált felület, ahol például a tényállítások és a kérdések egyértelműen elkülöníthetőek. Ahova ha egy bugyuta tízéves ír, akkor a válaszban maximálisan odafigyelünk arra, hogy olyan információt adjunk, ami nemcsak hogy helyes, de amit meg is ért, ami hasznára van, és ami nem veszélyezteti sem őt, sem a szomszédokat.

Előzmény: zöldkomcsi. (16098)
darkduck Creative Commons License 1 napja 0 0 16099

itt például a kábítószergyártásról és a bombakészítésről sem 'gondolkodunk együtt', bár mindkettő erősen kémia ;-)

Előzmény: zöldkomcsi. (16098)
zöldkomcsi. Creative Commons License 1 napja 0 0 16098

((((-: Mondom, hogy érem, ez a topic nem együtt gondolkodásról szól. De semmi problémám vele. (-:

Előzmény: naox (16094)
m-s-m Creative Commons License 1 napja 0 0 16097
Előzmény: W_B (16096)
W_B Creative Commons License 1 napja 0 0 16096

"(itt újbudán tudok egy gyártelepet, amit szabályosan barnára festettek)"

 

Erről lehet többet tudni ?

(Csak mert kisgyerekes ismerős is arra lakik..)

Előzmény: naox (16086)
naox Creative Commons License 2 napja 0 0 16094

Figyelj, ha valamiről fogalmad sincs, akkor

a) ne írj róla,

b) ha írsz, akkor kérdést tegyél fel, ne közölj tényként puszta elképzelést

Ezeket az elmélkedéseidet könnyű félreérteni, és tanácsnak vélni: "én így csinálnám"....bár fogalmam sincs róla.

Ebben a hsz-ban min. 5 súlyos tárgyi hiba van. Rohadtra nem vagyok híve a törölgetésnek, de vannak esetek, amikor nincs más megoldás. Próbáld meg elfogadni a fórum "minőségi elveit", légyszi.

Előzmény: zöldkomcsi. (16092)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 16093

...értelek egyébként, nem akarod elengedni a vegyészkedést a játék fele ...mert az az nagyon sokáig. )-:

Előzmény: naox (16091)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 16092

A réz nagyon nehezen amalgámozódk, igaz, a higany nedvesíti, az igaz.... )-: ...mindegy nem tudom.... én azzal csinálnám, nagyon gyorsan lekapja az aranyat az biztos, aztán meg valami elektrolitban anódnak kapcsolva csak az arany fog ott maradni.

...de végül is lehet igazad, hiszen anódnak kapcsolható maga a bizsu is, először is megpróbálnám rézszulfátban... ha nem megy akkor nem tudom...de szerintem megy az.

Előzmény: naox (16091)
naox Creative Commons License 2 napja 0 0 16091

"a helyében higannyal csinálnám, (...) amit csinál ha jól értem ahoz egy törött lázmérő vagy kapcsoló tartalma is elég."

Látod, ilyet nem csinálhatsz.

Leírsz egy eljárást, ami _szerinted_ működik (nem működik, mert a bizsu fémei is oldódnak, nemcsak az arany, mert az amalgám rátapad a bizsura, ahonnan nehéz levakarni, ill. te se javasoltál eljárást a Hg-tól való biztonságos megszabadulásra). Másrészt úgy javasolsz veszélyes anyagok használatát, hogy (azon túl, hogy nincs értelme a dolognak) említést se teszel a veszély tényéről, és a védekezés módjáról.

Tehát szó sincs arról, hogy az eljárásod akár csak megközelítené a szakmaiság normáját.

Ilyen felelőtlen, bugyuta hozzászólásoknak itt nincs keresnivalója.

Előzmény: zöldkomcsi. (16089)
naox Creative Commons License 2 napja 0 0 16090

"amennyire viszont biztos, hogy nem ostoba."

de az, már be is bizonyította:

a) bizsuról nem ciánnal oldjuk le az aranyat, számtalan recept van róla szakkönyvekben, de a neten is (nem kémiai, hanem ékszerész, metallurgiai könyvekről van szó)

b) szintén a szakkönyvek részletesen leírják a problémájára a megoldást. De ő ezeket nem olvasta, hanem a megfelelő tudás nélkül kezdett el ciánnal dolgozni. Mi ez, ha nem ostobaság?

c) Ciános oldatok elektrolízise nem oldódó elektróddal azért nagyon meredek, mert a cianidot fogod diciánná oxidálni, ami részben diszproporcionál (cianát (ami végül ammónium-karbonáttá hidrolizál) és cianid lesz), részben polimerizál (paracianogén lesz, barna ronda trutyi), de részben egyszerűen felszabadul az oldatból. HA már a veszélyes utat járja, akkor ezzel tisztában kellett volna lennie, de nem volt. Magyarul nem bátor volt, hanem vak.

"...és gondolom nem a konyhában ténykedik hanem ahol jár a levegő."

Már megint más kontójára gondolsz valamit minden alap nélkül.

 

Előzmény: zöldkomcsi. (16089)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 16089

Igazad is van valahol, pl a ciánt én is kerülöm, pedig jó lenne valamire, de a adott körülmények között azt már még se. (-: Viszont túl szigorúan se érdemes venni, pár bizsuról volt szó, nyilván grammok ami csak rá ha veszélyes, de le kell nyelje, amennyire viszont biztos, hogy nem ostoba. ...és gondolom nem a konyhában ténykedik hanem ahol jár a levegő. (-:

 

A többi világos, abban teljesen egyetértünk. Sőt, szerintem azok az azonnali halált nem okozó mérgek a legveszélyesebbek.

Írtam is neki, hogy a helyében higannyal csinálnám, mint anno az aranyásók, de azt se olyan ostobán, hogy alágyújtani és had menjen a fenébe....)-: amit csinál ha jól értem ahoz egy törött lázmérő vagy kapcsoló tartalma is elég. A ciánnak tudtommal egyébként is csak annyi a jelentősége, hogy abból lehet szép bevonatot készíteni, de neki nem is az a célja.

Előzmény: naox (16086)
Pomber Béla Creative Commons License 2 napja 0 0 16088

Írtam lentebb, hogy csináltunk pont ilyen 95 C-os Eppendorf tartót, hőfokszabályozóval. Ha érdekel, adj egy email címet, szívesen segítek.

Előzmény: Rétike1 (16084)
naox Creative Commons License 2 napja 0 0 16087

A fehérjék minden festéket imádnak megkötni. De ti a lipideket akarjátok vizsgálni, nem? Nem érné meg mindjárt az elején, még a reakció előtt csinálni egy lipid extrakciót, és a továbbiakban ezzel dolgozni?

És ismét: biztos vagyok benne, hogy végezték már ezt a reakciót fehérjék jelenlétében is. Ilyenkor az a legcélszerűbb, ha keresel egy cikket, és  egy irodalomban általánosan elfogadott módszert reprodukálsz.

(Ha nem  csapod ki a fehérjét, a színagyag biztos, hogy kötődik a fehérjéhez, tehát ha felveszel egy kalibráló görbét, akkor abba beleméred  a dolgot, így az aligha fog zavarni.)

Előzmény: Rétike1 (16084)
naox Creative Commons License 2 napja 0 0 16086

Figyelj, ez egy komoly fórum, "felnőtt" szabályokkal. Ez rád is vonatkozik. Fogamad sincs, hogy milyen mennyiségekkel dolgozik, de a lényeg az, hogy teljesen hajmeresztő amit csinál, ipari méretben végez közveszélyes tevékenységet a legelemibb ismeretek híján, fel sem fogva, hogy milyen veszélyes, amit csinál. Ehhez segítséget innen kapni NEM FOG.

Nagyon nem vagyok híve annak, hogy tiltsuk be a kísérletezést a veszélyek miatt, pusztán azért, mert ez így kényelmes mindenkinek. MIndenm "hüjegyereknek" segíteni fogunk abban, hogy kísérletezzen, pláne abban, hogy ezt biztonségosan tehesse. De kell egy határ, amit nem lépünk át, és ezt mindenkinek be kell tartania. És az, hogy 20 forint megkeresésének reményében leszarjuk, hogy elpusztul-e a szomszéd, az messze túl van ezen a határon.

 

Az elmúlt 4-5 évben végignéztem/tük  (és itt a fórumon is megtapasztaltuk) azt, hogy a nemesfém-kinyerésnek kialakult valami egészen amatőr és gátlástalan módja: hogy a forrasztóanyagból úgy távolították el  kadmiumot, hogy egyszerűen kiégetik (itt újbudán tudok egy gyártelepet, amit szabályosan barnára festettek), vagy hogy az e-hulladékból az aranyat úgy nyerik ki, hogy nagy máglyákat raknak belőle az Alföldön, leöntik gázolajjal, és felgyújtják. A gyereked meg játszik a kadmiumban, vagy éppen szívja a tömény dioxint. Itt nem pár ppm toxikus anyagról, hanem kemény karcinogének mázsáiról beszélünk! Vagy éppen a sufniban pár kiló ciánnal bohóckodunk, amire a fél utca rámehet.

Ha rajtam múlik, ezek az emberek megkapják a nekik kijáró börtönt, mert pusztán az, hogy ők gátlástalan köcsögök nem jelenti azt, hogy játszhatnak akárkinek az életével.
----------------A másik kérdés, amit nagyon komolyan kell venned az, hogy tanácsot adni lehet, de felelős vagy az adott tanácsért. Tehát nem ötletelhetsz a másik kontójára, pláne nem akkor, ha a másik egyértelműen nem szakember. HA valamit tanácsolsz, akkor annak korrektnek, alaposnak, a legszigorúbb szakmai normáknak megfelelőnek kell lennie. Ha nem vagy biztos, akkor ne tanácsolj.

Előzmény: zöldkomcsi. (16085)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 16085

Na jó, de nem tonna mennyiségekben ciánozik és nyilván nem eszi meg. (-:

Savval a hexacianoferrátból is lehet....mérgeket nagyon sokféleképpen lehet csinálni. Szerintem nincs olyan veszélynek kitéve mint ha pl nitrálósavat kevergetne glicerinnel. (-:

Előzmény: naox (16083)
Rétike1 Creative Commons License 2 napja 0 0 16084

Sziasztok!

 

Még mindig MDA protokoll, ha esetleg volna ötlet... Tanácstalanok vagyunk. A kicsapódott fehérjénk úgy néz ki, hogy elviszi a színanyagunkat és ez bizony jelentős zajt ad a mérésbe... Próbáltuk, hogy egy kevés n-butanol (1:1 arány) segítségével egy másik fázisba beleoldani, kvázi elvonni a mérendő fázisból a fehérjét. De... nem igazán működött. Mit lehetne tenni? Vagy már esetleg eleve az is baj, hogy kicsapjuk? Mi lehet a megoldás? Nem igazán nekiszánjuk a színanyagunkat...:(

naox Creative Commons License 3 napja 0 0 16083

Mondjátok, ti magatoknál vagytok?

Bejön egy csóka, közli, hogy ciánozik anélkül, hogy a legelemibb ismeretei volnának a dologról. Erre ti nekiálltok tanácsokat adni, szintén minden alap nélkül. Úgy elötletelünk a dologról, a szomszédok meg vagy kinyuvadnak????

 

Emberek! CIÁNról van szó, amivel a gyerek nem is rendelkezhetne. Azt se tudja mit csinál.

Csak egy példa: azon pörög, hogy miért nem válik le az arany (amúgy azért, mert lassú a diffúziója, az ilyen híg oldatokat brutál módon kevertetni kéne, ha egy rohadt szakkönyvet elolvas, tudná), pedig a sokkal meredekebb kérdés, hogy mi történik a másik elektródon? Alighanem oxidálja a cianidot, diciánná, ami még lúgos közegből is szépen felszabadul, és kb. annyira mérgez, mint a cián.

 

Egyre több ember van, aki az ostobák ki-ha-én-nem mentalitásával mindenbe beleszarva csinál hatalmas állatságot. Órákig tudnék mesélni a gátlástalan alakokról, akik egész utcákat/falvakat   mérgeznek, mert úgy gondolják, hogy azt nekik szabad. Hát nem.

A kémiának megvannak a szabályai, és egy szabály az, hogy válallkozási tevékenységet ciánnal csak a szabályok maximális betartásával végzünk. Aki másként jár el, arra a jog a "közveszély okozása" címkét ragasztja.

És egy ilyen súlyú bűncselekményben ez a topik nem lesz partner.

Úgyhogy téma lezárva.

naox Creative Commons License 5 napja 0 0 16063

na, ez az olcsó, megbízható, kínai:

http://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=&SearchText=WH7016E

ha a típusra (WH7016E) rákeresel, találsz hazai dílereket is.

Előzmény: naox (16061)
barkócza Creative Commons License 5 napja 0 0 16062

Probléma lehet a réz és a vas egy rendszerben való használatától, akkor is, ha nincsenek galvanikus kapcsolatban. A réz oldódhat, az oldott réz pedig kicemetálódhat a vas felületén. Ez a réz réteg okozhat komoly problémát. A korróziós tankönyvek szerint érdekes módon a félkemény-kemény víz ebben az esetben segít. A réz oldódását kell elsősorban megakadályozni, elsősorban rézre való inhibítor kell (pl. benztriazol).

Előzmény: rferi (16056)
naox Creative Commons License 5 napja 0 0 16061

neked ez nem jó, mert csak 70 fokig szabályoz...

Előzmény: naox (16060)
naox Creative Commons License 5 napja 0 0 16060

Az elegáns megoldás a blokk-termosztát. Ehhez egy alumínium tömbe kell éppen eppendorfnyi lyukakat fúrni, meg egy vékonyabbat középtájra, amibe a hőmérséklet-érzékelő megy. Aztán az egész tömböt rárakod egy fűtőlapra, ami vagy gyárilag szabályozható hőmérsékletű (elegáns), vagy csak egy közönséges százéves villanyrezsó, amihez házilag barkácsolsz termosztátot. Én ezt használom minden ilyenre, döbbenetesen olcsó, egyszerű:
http://www.vrec-co.hu/termosztat--digitalis-stc-200-2936

Előzmény: Rétike1 (16059)
Rétike1 Creative Commons License 5 napja 0 0 16059

Igen... Az első probléma a TBA volt, főleg azért,mert rossz volt a recept... Kis utánaolvasás tényleg kisegített.:)

 

Viszont olyan gondom lenne, hogy 1,5ml-s epiket kéne 95C-n 1 órán át tartani... Erre ötlet? "Célszerszám" nincsen. Ja... és a tetejük kiszúrt... De létezik-e vmi frappáns dolog erre?Akár házibarkács eszközrendszer is érdekel.Ezen is törtük a fejünket.Jelenleg marad a nem túl elegáns és pontos,de más nincsen megoldás: friss forralt víz utánpótolgatása.

 

 

Előzmény: naox (16055)
naox Creative Commons License 5 napja 0 0 16058

Azért használsz ioncserélt vizet, hogy ne legyen vízköves a forró oldal. De ha többféle fémből áll a rendszer, akkor mindenféle vízben lesz korrózió. Ezt kivédeni teljesen nem lehet, de drasztikusan csökkentheted mindenféle korróziós inhibítorokkal (ezek a fémek felületét módosítják, dezaktiválják).  A legegyszerűbb, ha elmész fűtésboltba és korróziógátló adalékot kérsz fűtési rendszerbe. Ezek többkomponensű, alaposan kipróbált anyagok, részletes alkalmazási leírással.

Előzmény: rferi (16056)
W_B Creative Commons License 5 napja 0 0 16057

Szervusz Feri,

 

kicsit fura az "ionmentes" elnevezés (a vízben mindig vannak a saját autoprotolíziséből származó H3O+, és OH- ionok), de gondolom abban különbözik az ioncserélt víztől, hogy a Ca/Mg, és HCO3- ionokat a víz saját ionjaira cserélték ki; tehát lényegében desztillált víz.

 

Tehát pont annyira korrozív, mint a deszt. víz.

Előzmény: rferi (16056)
rferi Creative Commons License 5 napja 0 0 16056

Üdv!

 

Arról szeretnék érdeklődni, hogy mit tudtok az ionmentes víz agresszív hatásairól?

Van-e valamilyen fém irányában, és úgy általánosságban is!

Egy hűtőrendszerben használnánk, és valaki bedobta ezt a félinfót, most meg megtorpant a csapat.

Azért nem sima vizet használnánk, hogy ne legyen vízkövesedés, és ionmentesítő volt elérhető, ioncserélő meg nem, így ioncserélt helyett ionmentes vizünk van ingyen.

A hűtőrendszer réz, rozsdamentes és kizárólag a szivattyúházban öntöttvas anyagokból áll.

 

Féltsük?

 

Köszi előre is

naox Creative Commons License 6 napja 0 0 16055

Hát, ha a tiobarbitursavas reakcióra gondolsz, akkor annak nem igazán tudsz utánakérdezni semmilyen topikon. Az ilyen problémákra a szakirodalmi keresés szokott a megoldás lenni, ahol esetleg találsz olyan magyar szerzőt, aki használja, és akit konkrét problémával meg tudsz keresni.

Viszont a módszer nagyon elterjedt, rengeteg alapos, részletes recept van, szóval segítség nélkül is mennie kéne a dolognak.

HA konkrét kérdésed van, ide is beírhatod, soxor úgy is lehet ötlete az embernek, ha maga sose csinálta az adott mérést...

Előzmény: Rétike1 (16054)