Keresés

Részletes keresés

ruzsa janos Creative Commons License 1 napja 0 0 17566

Sajnos ezt csak kettő vegyszer oldja: CHCL3 és CH2CL2 (kloroform és a diklórmetán)

Erre kíváncsi vagyok. Sajnos csak késő olvastam a posztot, mert hamarabb válaszoltam volna, illetve diklórmetán kaphattál volna tőlem - az azúr vegyszerboltban olyan 3-4000 forint egy egész liter (!).

Nekem mindenesetre nem oldotta fel a szűrőt, pedig elég sokat vacakoltam vele, volt ott már minden, végül aceton-diklórmetán-metanol keverék is.

Van egy tippem, hogy a PROPILÉNGLIKOL-METILÉTER -ACETÁT oldja, illetve felpuhítja.

Természetesen a szűrők anyaga változhat is, lehet, hogy egyiket oldja, a másikat nem.

Előzmény: Kalalaa (17555)
Astinlng Creative Commons License 1 napja 0 0 17565
Előzmény: szbalogh (17564)
szbalogh Creative Commons License 1 napja 0 0 17564

Sziasztok!

 

Tiszta szacharint (nátrium sót) hollehet kapni? 10-100g kéne.

 

Köszönöm!

zöldkomcsi. Creative Commons License 2017.08.07 0 0 17563

Köze kell legyen hozzá, de az "erősség" lehet, hogy jobban a puffer kapacitással függ össze?

Előzmény: Bela_Vak (17552)
Astlnlng Creative Commons License 2017.08.07 0 0 17562

EBay mint mindig ha csak néhàny darab kell.....

Előzmény: Réti-pipi-tér (17561)
Réti-pipi-tér Creative Commons License 2017.08.07 0 0 17561

Sziasztok,

 

 

Ilyen pipetta véget keresek néhány darabot 0.5-10 mikroliterest.

Bótban csak 1000-es mennyiséget lehet kapni.

 

Tud valaki néhány darabra beszerzési forrást ?

 

Köszönöm

 

Kalalaa Creative Commons License 2017.07.14 0 0 17560

Rendeltem ebay-ről.

Köszönöm!

Astlning Creative Commons License 2017.07.14 0 0 17559
Előzmény: Kalalaa (17557)
Kalalaa Creative Commons License 2017.07.14 0 0 17558

Előzmény: Kalalaa (17557)
Kalalaa Creative Commons License 2017.07.14 0 0 17557

Ez tartalamazza azt ami nekem kell? Mert én sima tisztítónak nézem. Nem a szenzor üvegét akarom takarítani. Magáról az érzékelőről kellene eltávolítani az RGB színréteget. Ezt csak oldószerrel nem kaparással.

Előzmény: Astlning (17556)
Astlning Creative Commons License 2017.07.14 0 0 17556
Előzmény: Kalalaa (17555)
Kalalaa Creative Commons License 2017.07.14 0 0 17555

Üdvözlök mindenkit!

 

Segítséget szeretnék kérni. Asztrofotózással foglalkozom amihez saját kamerát építettem. Az asztrofotózásban nagy szerepe van a monokróp CCD-nek mert azzal lehet keskenysávon fotózni (pár nanométernyi tartományt).

Egy CCD érzékelőről eltávolítanám a bayer maszkot (pixelenkéni szín és mikrolencse) hogy fekete fehér legyen. Sajnos ezt csak kettő vegyszer oldja: CHCL3 és CH2CL2 (kloroform és a diklórmetán). Az első jobb lenne mert az gyorsabb de jó a második anyag is.

Az anyag kis mennyiségű beszerzésében szeretnék segítséget kérni. (50-100ml)

A veszélyeivel tisztában vagyok, elszívóval szerelt dobozban végezném a műveletet, elkerülve a belégzést. (nem kábításra akarom használni)

Ha tud valaki megoldást kérem keressen meg: kalalaa@gmail.com.

vízkémikus Creative Commons License 2017.07.11 0 0 17554

Néhány ötlet:

 

Desztillált vízzel - (pl. Millipore Academic víz, nulla lúgosságú, BDV, RDW - kiforralva és levegőtől elzártan lehűtve)

 

50 mL BDV + sav cseppenként és kóstolás - íz memorizálás

 

Ugyanígy

 

50 mL ivóvízzel, esetleg ásványvízzel

és

50 mL kávéval megismételve.

 

Ha érezhető az "ízkülönbség" jó a "kávékóstoló".

 

Előzmény: AttilaPD (17553)
AttilaPD Creative Commons License 2017.07.04 0 0 17553

Mondhatod hangosan is!

Előzmény: Bela_Vak (17552)
Bela_Vak Creative Commons License 2017.07.04 0 0 17552

A savanyusagnak es izerzetnek nem sok koze van a pHhoz, csak halkan mondom.

Előzmény: AttilaPD (17545)
AttilaPD Creative Commons License 2017.07.04 0 0 17551

Annal egy picit tobb. :) Egy Quality Grader oktatas resze. Kave minosito kepesitest kaphatok ezzel. 

Előzmény: Enantioszelektív (17550)
Enantioszelektív Creative Commons License 2017.07.04 0 0 17550

Mi ez valami barista tanfolyam?

Előzmény: AttilaPD (17549)
AttilaPD Creative Commons License 2017.07.03 0 0 17549

Use a weak concentration of each in some mild coffee brewed at full strength, then diluted 50%. Pour it into 4 cups and then taint two of those four. Recognize later which two have the acid and you’re most of the way there.

Előzmény: AttilaPD (17548)
AttilaPD Creative Commons License 2017.07.03 0 0 17548

Coffee Organic Acids Matching Pairs Exam

Time: 40 Minutes
Passing Score: 75 Points

In the Coffee Organic Acids Matching Pairs Exam, participants begin by sampling six of the acid components of coffee.   The instructor will present a brief lecture about each.  In the following exam, subjects must match 2 of 4 weak brewed cups of coffee containing those acids in 8 sets. It is mandatory to identify the acid used in each set.

The six most common coffee organic acids used are:

  • acetic
  • citric
  • lactic
  • malic
  • phosphoric, and
  • quinic acid.

Acids may vary based on availability.  From these, four (4) are used in the exam.

Előzmény: Enantioszelektív (17546)
Peroximane Creative Commons License 2017.07.03 0 0 17547

Szerintem felesleges azonos pH-n vagy koncentráción gondolkozni, a sósav, kénsav és foszforsav között is nagy különbség van, akinek jó az ízlelése még nagyon híg koncentrációban is megtudja különböztetni ezeket. De pl a klorid sóknál is hasonló a helyzet, a KCl és NaCl között még a legbénább is tud különbséget tenni még akkor is ha a KCl oldat tömény, az NaCl nem. De ha ide vesszük az MgCl2 vagy a CaCl2-t akkor is meglehet mindet különböztetni elég könnyen ha azonos koncentrációban vizsgáljuk.

 

A legjobb az ha egyenként az ízlésed alapján kitapasztalod melyiknek melyik a legjobb koncentráció.

Enantioszelektív Creative Commons License 2017.07.02 0 0 17546

Na igen az érzékszervi vizsgálatok már csak ilyenek. 0,1M-os vagy hígabb oldatokkal dolgoztál?  Spórolás szempontjából jó a csapvíz is szerintem, mert az a kevés oldott anyag nem sok vizet zavar, mivel a vizsgálat elég szubjektív (érzékszerv). Ha tompítani akarod a különbséget a tejsav és ecetsav között itt érdemes további hígításokkal játszani.Amúgy mi az értelme a vizsgálatnak?

Előzmény: AttilaPD (17545)
AttilaPD Creative Commons License 2017.07.02 0 0 17545

Koszonom en is igy probalkoztam. Alma citrom borkosavnal eez meg is felelt. De pl. Az ecet es tejsav kozott oriasi a kulonbseg erzetre a nyelven. Pedig 2.6 es 2.7 a PH. Ekkora kulonbseg volna egy tized kozott? 

Illetve szukseges e ezt desztilalt vizze csinalnom? 

Előzmény: Enantioszelektív (17544)
Enantioszelektív Creative Commons License 2017.06.30 0 0 17544

Én első körben azonos de megfelelően híg  mólkoncentrációkkal kezdenék, második ismétlésben pedig azonos pH-ra próbálnám beállítani őket ahogy az előttem író javasolta.

Előzmény: AttilaPD (17542)
emiki6 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 17543

Próbáltad azt, hogy kiválasztasz egy pH értéket és arra állítod be mindet?

Előzmény: AttilaPD (17542)
AttilaPD Creative Commons License 2017.06.27 0 0 17542

Nem feltétlen a maró hatás lenne a lényeg.

Sajnos banális a példa, de citromsavból 1 liter vízhez 0,6grammot keverek. Ugyanez almasavnál már jóval erősebb savasságot okoz, ami megnehezíti az összehasonlítást, és így tovább...

 

Része a feladatnak az, hogy ezeket a savakat vakon kóstolva azonosítani kell, amik első körben megkóstolhatóak. Jóval könnyebb kitalálni ha ezek eltérő intenzitásúak mintha azonosak. Bocsánat ha érthetetlen a dolog :)

Előzmény: Strach (17541)
Strach Creative Commons License 2017.06.27 0 0 17541

Miért kellene azonos intenzitàsu legyenek? Mikor izesitesz valamit csak annyit teszel amennyi még kellemes nem?

Előzmény: AttilaPD (17540)
AttilaPD Creative Commons License 2017.06.27 0 0 17540

Sziasztok!

 

Abban tudna nekem segíteni valaki, hogy van 6 féle élelmiszer ipari savam: citromsav, almasav, borkősav, foszforsav 75%, ecetsav 14% ételecet, tejsav 80%. 

Ezeket szeretném vizes oldatokban összehasonlítani, hogy miképpen érzékeli a nyelvünk, milyen hatást fejt ki a nyelvünkön. 

Ehhez azonos intenzitási szintre szeretném őket hozni, keverni. :) Hogyan tudom ezt megtenni? Érzékszervileg már kudarcot vallottam. 

Köszönöm a segítséget előre is! 

 

ruzsa janos Creative Commons License 2017.06.27 0 0 17539

tudna nekem valaki olyan zselés állagú anyagot javasolni, amit egy kis hidraulikus hengerbe tennék, amiből nem folyna ki, csak annyi lenne a szerepe, hogy a szintén abba szerelt nyomásérzékelő lapkának átadja a dugattyú benyomásakor keletkező nyomást - ezzel mérném az axiális erőt. Ezer éve, mérnökhallgató koromban volt egy "hidroplaszt" nevű anyag, amivel a hidraulikus befogókban helyettesítette az olajat, mert nem kellett tömíteni.

Valami térhálósítható szilikongumira gondoltam, mintha ott lehetne befolyásolni a végső keménységet.

takacs.ferenc.bp Creative Commons License 2017.06.27 0 0 17538

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0021_Diffuzios_muveletek/ch03.html

A széndioxidra is meg van adva néhány Henry állandó, legalább is a lineáris szakaszra. Úgy látom, nagyon (nem lineárisan) hőmérséklet függő.

Előzmény: szász tamás01 (17537)
szász tamás01 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 17537

A segítségeteket szeretném kérni.

Hogyan változik a gázok oldhatósága a nyomás csökkenésével?

(tudom hogy rosszabbul oldódik)

A Co2- ra nincs valami számadat, hogy változik?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!