Keresés

Részletes keresés

Boarhunter Creative Commons License 2011.01.14 0 0 54

Úgy látom, Te sportot űzöl abból, hogy hülyeségeket beszélsz. Megmondod a nagy tutit, de a hivatkozott linkekről csak annyi derül ki, hogy egy alsótagozatos gyermek szövegértésével rendelkezel.

A nagy tényfeltáró cikkben vagy egy szó ami elkerülte a figyelmedet: "állítólag"...

Valójában úgy néz ki a dolog, hogy gmo-s szóját nem hozhatnak be, az áruról van minőségi certi oszt "valahogy" mégis bekerül. Dél amerikában virágzik a vetőmagcsempészet, hiába tiltja egyik állam a gmo-s növényeket ha a másikban szabad és a vetőmag átkerül a határon.

Kockázatos a felhasználás egyébként mert ha meg akarnak valakit szívatni a kereskedők, csinálnak a húsra egy gmo vizsgálatot és visszadobják az egészet, így hamar el lehet veszteni a piacot a következő csirkegeneráció meg már ott sorakozik a vágóhídon. Sajnos a gmo vizsgálat elég drága, a takarmánykeverők nem szeretik bevállalni a költségét pedig mindnyájunk érdeke.

A belinkelt cikk egyszerre fröcsög a gmo-ra meg a vegyszerekre... el kellene dönteni, mit akarunk, hisz a gmo fő lényege az lenne, hogy megspórolja a termelő a drága növényvédőszereket mert a termény a módosítások révén ellenálló lesz a kártevőkkel szemben.

Előzmény: lorenna (53)
lorenna Creative Commons License 2011.01.11 0 0 53

Erzsi nagyon jól tudja. Bizonyhogy hoznak be EU-ba GMO szójatápokat.

http://www.m70.hu/hu/cikk/gmo_europa/

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.31 0 0 52
Én úgy tudom, hogy vannak azért gmo-t tartalmazó szóját termelő országok az EU-ban, és a gmo-k az országhatárokon nem állnak meg... Másrészt gyakran kevernek amerikai (argentín, usa) gmo termékeket, nem gmo-s termékekhez (szájához pl.).
Előzmény: petike23 (46)
szalacsi11 Creative Commons License 2010.05.19 0 0 51
Lehet itt Magyarországon Natto-t (fermentált japán szójababot) venni valahol?
whitewolf Creative Commons License 2006.03.29 0 0 50
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne. Láttam a bioboltban pörkölt szóját. Nem tudjátok véletlenul mekkora a kaloriatartalma?
kisszszoros Creative Commons License 2006.01.19 0 0 49

Hol lehet kapni szójababot? Nem csomagoltat, hanem terményként 50 kilós kiszerelésben, csinos zsákban.....

ilmos Creative Commons License 2005.01.26 0 0 48

Na jó, itt nincs valami nagy forgalom. Várhatnék a válaszra életem végéig.

 

Csákó

 

Ilmos

ilmos Creative Commons License 2005.01.24 0 0 47

Nem tudom.

De annyira hangoztatják, hogy a japán szója a király, teljes szójaolajtartalommal bír, nem préselik, meg áztatják, meg ilyesmi. Lehet itt olyat kapni, olyan japán szóját?

petike23 Creative Commons License 2005.01.24 0 0 46

" Szerintetek melyik nem génkezelt szójatermék a Magyarországon kaphatók közzül?"

 

Szerintem az EU-ban nem tudsz nem-génkezelt szójából készült szójaterméket venni.

Még nem-génkezelt vetőmagot sem, amiből aztán otthon termeszthetnél..

 

Ez a nagy büdös helyzet..

 

Üdv: Petike23

Előzmény: ilmos (45)
ilmos Creative Commons License 2005.01.24 0 0 45
Én csípem a szóját bármilyen formájában. Lehet kocka, lapka, granulátum, fasírtpor, virlsi, párizsi vagy tofu, csak legyen a hűtőmben. Szerintetek melyik nem génkezelt szójatermék a Magyarországon kaphatók közzül? Nagyon érdekelne.
KukacAV Creative Commons License 2004.11.30 0 0 44
Egyetértünk: szerintem sem lehet szójával helyettesiteni a húst. De nem is kell, szerintem a szójafasirt-szójapörkölt irány zsákutca. A szóját szójának kell enni, sohasem fogja felvenni a versenyt pl. nagymamám sült oldalasával :). Hidegen, szójaszósszal-gyömbérrel-vaszabival viszont verhetetlen - mármint a tofu. És persze sütve, kockára vágva, ananásszal. Meg grillezve, miután mindenféle szószokkal nyakonöntttem. Meg a legtöbb keleti levesbe. Meg szezámmagba hempergetés után kisütve. Megmegmeg... :))))

Előzmény: Vasti (20)
KukacAV Creative Commons License 2004.11.29 0 0 43
Annyit tennék hozzá, hogy a jobb szójaszószokat tartósitószer helyett alkohollal "teszik el". Emiatt IS a friss szójaszósznak sokkal jobb az aromája, az állott ize egyre inkább "csak" sóssá válik (ha sokáig áll, még a drágább szójaszószban is hajlamos a só kikristályosodni).
Javaslatom: vegyél kétféle szójaszószt. Egy olcsót, nagy üvegben, főzéshez, és mindig a lehető legkisebb üveggel valami jobb (és drágább) fajtából. Nekem legalábbis bevált.

A jó szójaszószok nyitás után némileg komlóra emlékeztető illattal birnak (friss, "egészséges" szag), ezt vesztik el lassan a hűtőben (és gyorsabban, ha hozzám hasonlóan kint felejted a pulton egy hétig :).
Előzmény: beratofu (23)
KukacAV Creative Commons License 2004.11.29 0 0 42
Szerintem a nattót nem nagyon lehet másképp, bár Japánban láttam már belőle készült fagyit is...
Előzmény: Törölt nick (37)
KukacAV Creative Commons License 2004.11.29 0 0 41
www.szaku.hu, keress rá a tofu, szójaszósz, nattó, miszo szavakra (lesz pár recept szójatermékekkel). Van webáruház is, azt irtak, hogy decembertől árulnak keleti kaja-hozzávalókat. (Remélem, ennyi reklám még belefér :)
Előzmény: NemethA (10)
stefiadri Creative Commons License 2004.08.06 0 0 40

Helló!

Az ötlet teljesen jó! Én vegetás lében fel szoktam forralni akár a kockát, akár a granulátumot, sőt a szójaszeletet is, és utána hagyom még kb. fél órát ázni. Ez a lötyi lehet kockából készült húsleves is.

Előzmény: CChelios (39)
CChelios Creative Commons License 2004.08.05 0 0 39
Sziasztok,
Csak egy ötlet. Még soha nem próbáltam.
Mi van ha a szójagranulátumot forró húsleves lével öntjük le és abban áztatjuk? Ha tényleg beszívja az ízeket akkor jobb ha víz helyett egyből valami ízessel kezdi a "szívást" :)
stefiadri Creative Commons License 2004.08.05 0 0 38

Akinek nem ízlett a szójabrassói vagy a szójapörkölt, javaslom próbálja ki hússal felesbe, vagy 2/3 hús, 1/3 szója arányban. Mivel a szójakocka semleges ízű, átveszi a hús ízét, már csak az állaga lesz kissé más. Spórolni is, és  egészségesebben étkezni is lehet ily módon. Nálunk ez bejött, de nem főzök állandóan szójával!!!!!

Töltött kápiba, töltött paprikába is ajánlom a granulátumot szintén fele darálthússal.

fintorgó Creative Commons License 2004.04.05 0 0 36
Nincs mit! :)

A kímélőt azoknak szántam, akiknek a "gyönge gyomruk" nem bírja a nyers fokhagymát, esetleg az epéjük nem várt módon reagál. :))

Érdekes módon az enyém is volt gyöngécske, de megemberelte magát, a sült padlizsán fokhagymával a kedvencem mostanában.

Előzmény: Mallory (34)
kreativtucsok Creative Commons License 2004.04.05 0 0 35
ugyanmar!
mi a fokhagymat minimum fejenkent szamoljuk :-)
de a voroshagyma is min 3-nal kezdodik

egeszsegetekre!

Előzmény: Mallory (34)
Mallory Creative Commons License 2004.04.05 0 0 34
Köszi szépen.
Nálunk szó sem lehet kímélő változatról: inkább kétpofára mentolosrágózunk, de a jó kis friss fokhagymáról nem mondunk le! :-))) (Na, jó, azért reggelire mégsem, de hétvégén ebédre, vacsorára "ész nélkül" fokhagymázunk, ha kedvünk van. Tegnap lángost csináltam, és ketten 6 gerezd fokhagymát fogyasztottunk el hozzá! Bár ez inkább már a hagymatopic témája... ;-) )
Előzmény: fintorgó (33)
fintorgó Creative Commons License 2004.04.04 0 0 33
Nem volt tévedés a granulátum, tényleg jobban beszívja az ízeket, először én is kocakból próbáltam, de így jobb. :))
Kinézetre passzolt, csak ízre nem egészen. :)

A kenyérre kenőset lehet fokhagymával, vagy vöröshagymával is, amelyik jobban ízlik, mostanában nálunk a fokhagymás megy jobban.

Szójaliszt vagy granulátum beáztatva a szokásos módon, kinyomkodom, kevés olajon kevergetve pirítom, lekapirgált fokhagyma, só, bors hozzá és kihütöm langyosra. Ezután, amit használsz, vaj, margarin, valami kenőcs, hozzákevered mondjuk a csészés rámát, vissza a rámás csészébe és várja a hűtőben a reggelt, ha erősebben fokhagymás, akkor a vacsorát.
Ez a kímélő változat.:))
Az erősebb esetén nem kell a fokhagymát is átpirítani, a hülőben lévő szójához keverheted.
Gyomorfüggő. :))

Előzmény: Mallory (32)
Mallory Creative Commons License 2004.04.04 0 0 32
Nem húsízt vártam, ahhoz már túl régóta használom a szóját... :-)))
Viszont azt hittem, hogy csak tévedésből írtad a granulátumot, mert az eredeti Brassói aprópecsenye kockára vágott húsból készül.
Egyébként tegnap azért elfogyott az egész adag brassói szójakocka is. :-)

A granulátum valahogy tényleg jobb ízt ad, talán mert jobban felveszi a mártások stb. ízét. Mi pl. rendszeresen szójagranulátummal készítjük a chillis babot (jóval olcsóbb és sokkal könnyebben emészthető, mint a hús, és így a "testkontrollos" étrendbe is belefér). A dupla adag chilli is ritkán szokta megérni a másnapot. :-))

Előzmény: fintorgó (31)
fintorgó Creative Commons License 2004.04.03 0 0 31
Szójagranulátumot írtam hozzá, én abból szoktam.
Egy kis tálkába öntöm és csak annyi forró vizet öntök rá amennyi éppen ellepi. Ezt a mennyiséget pont felszívja a granulátum. Ha marad rajta víz nyomd ki belőle!

Nem mondod komolyan, hogy hús ízt vártál? :))

Előzmény: Mallory (30)
Mallory Creative Commons License 2004.04.03 0 0 30
Hát nekem ez a szójás brassói nem sikerült jól... :-(
Egy zacskó szójakockát használtam, de még másfél nagy fej(!) fokhagyma + 1 teáskanál fokhagyma-granulátum után is megmaradt a jelelgzetes, kicsit édeskés szója-mellékíze.
Mit ronthattam el? Talán túl híg volt a vegetás víz (kb. 1 evőkanál vegetát tettem bele)? Vagy az áztatóvízzel együtt kellett volna főzni?
Előzmény: fintorgó (25)
beratofu Creative Commons License 2004.04.03 0 0 29
A szójagranulátum és a többi szójatextura a harmadik világ számára készült. A szója legértékesebb részeit (a szójaolajat és a lecitint) kikvonják és a 0,5 %-os szójalisztből készítik extrudálással. A szója a vámtarifatáblázat szerint az olajos magvak közé tartozik, a szója régi magyar neve (olajbab) is erre utal. A fehérjetartalma értékes, de élvezeti értéke csekély, Távol-Keleten nem is fogyasztják. Nem reklámja a szójának, de Magyarországon a Boly Rt. marketingmunkájának köszönhetően a legismertebb szójatermék.
Előzmény: Fabyen (26)
Mallory Creative Commons License 2004.04.01 0 0 28
"kenyérre kenhető pástétomot is szoktam"
Megírnád ide a receptjét? Előre is köszi.
Előzmény: fintorgó (25)
fintorgó Creative Commons License 2004.04.01 0 0 27
Na ugye?
És még pénztárcakímélő is...
Előzmény: Fabyen (26)
Fabyen Creative Commons License 2004.04.01 0 0 26
Sziasztok!

A szójagranulátumot én is szeretem. A lasagnehez, milánóihoz mindig azt használom.

Előzmény: fintorgó (25)
fintorgó Creative Commons License 2004.03.31 0 0 25
"Szóval ezek után ha valaki azt mondja nekem, hogy szójával lehet helyettesíteni a húst, akkor azt kinevetem"

Helytelen kedvesem, pont a brassói az amit még a család férfitagjai is szivesen megesznek szójából.(Meg még másokat is) Pedig nem vagyunk vegák.

Szójás brassói:
Először is fél csomag szójagranulátumot sóval, vagy ételízesítővel keverve leforrázok, de csak annyi vízzel ami éppen ellepi, letakarom, maradjon gőzben. Kb negyedóráig.
Közben SOK fokhagymát szétnyomok, kevés olajon PÁROLOM, nem pirítom, jöhet rá az ázott szója, kb 10 perc,még ízesítem sóval, borssal, sok majorannával és csak a színe miatt pici pirospaprikával.
Közben kisütöm a kockára vágott krumlit, összekeverem és salátával, savanyúkáposztával tálalom.

A szójagranulátumot úgy használom, akár a darálthúst. Rakott zöldbab, rakott kel, olaszos tésztákhoz is bevált, sőt kenyérre kenhető pástétomot is szoktam.
A lényeg erősen fűszerezni, mert szinte semmi íze nincs!

Előzmény: Vasti (20)
sszilveszter Creative Commons License 2004.03.31 0 0 24
thx
Előzmény: beratofu (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!