Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 1 napja 0 0 16746

Ian Gillan / Deep Purple:  

1968. április 20-án a legelső Deep Purple koncertre a dániai Taastrup városában került sor! Igaz, akkor még Roundabotnak hívták a csoportot.
Az újsütetű bandának sikerült megszerveznie egy kis dániai turnét Jon Lord kapcsolatainak, valamint korábbi bandái, a The Artwoods és a The Flowerpot Men viszonylagos népszerűségének köszönhetően. (a plakátokon még az is szerepelt, hogy a Roundabout ezeknek a bandáknak a tagjaiból állt!) Bár a zenészek ugyan "Roundabout" néven turnéztak, már eldöntötték hogy más nevük lesz. Vagy Richie döntött mindenki helyett?
Nick Simper szerint Dánia felé vezető úton a csoport még mindig nem döntött a végleges névről. Különféle lehetőségeket kínáltak - "Concrete God", "Orpheus", "Deep Purple" (Blackmore verziója), de a srácok nem tudtak konkrét nevet választani. Útban Dániába az újságírók interjút készítettek a csoporttal - a zenészek ragaszkodtak ahhoz, hogy a „Roundabout” nem az igazi nevük, és amikor megkérdezték tőlük hogyan hívják őket, Blackmore azt mondta: „Deep Purple”! Aztán mindenki másnak csak egyetértenie kellett, és így kapta legendás nevét a csapat (mellesleg Richie nagymamája kedvenc dala alapján, Nino Tembo és April Stevens előadásában). Dániába érkezésükkor kiderült hogy a zenészek hibás szerződést - munkavállalási engedélyt kaptak, ezért a vámosok őrizetbe vették és a rendőrkapitányságra küldték őket. A probléma azonban békésen és gyorsan megoldódott.

Tehát a csoport első koncertje Tastrup kisvárosában, a „Park School” nevű 500 fős teremben zajlott.

Nick Simper később felidézte, hogy a terem zsúfolásig megtelt, a The Artwoods és a The Flowerpot Men összes rajongója odajött. Maga az előadás nagyon szétesett volt. A zenészek idegesen és rosszul játszottak, gyakran hibáztak, Blackmore általában elfelejtette a dalok akkordjait. A srácok egy színpadi show mögé bújtak - egyrészt mindannyian elég világos jelmezekbe voltak öltözve, másrészt rengeteg felszerelés volt a színpadon (ami egyértelműen túl sok volt egy ilyen kis helyiséghez). És ami a legfontosabb, a csoport elkezdett különféle mutatványokat végrehajtani, ugrálni a színpadon, bemutatva a show-t Lord Sutch legjobb hagyományai szerint! Simper később megjegyezte, hogy ez nem keltett nagy benyomást a közönségre, és a helyi újság csak nevetett a csoport furcsa képén, és „tudományos-fantasztikusnak” minősítette. A kritikusok felfigyeltek a hihetetlenül hangos hangra is, amely szó szerint megsüketítette a koncertlátogatókat.
A program 45 percig tartott, a szett listája a „Hush”, „I'm So Glad”, „Help”, „Paint It Black”, „Mandrake Root” és „Hey Joe” dalokból állt. Arról is van információ, hogy a programot John Mayall „Little Girl” című dalának feldolgozása nyitotta meg.
Szerencsére volt egy ritka dokumentumunk – egy fénykép arról a koncertről! Mint látható, a terem tényleg elég pici, és az erősítők szinte a színpadot szinte teljesen elfoglalják.
A meglehetősen vegyes kritikák ellenére azonban ez a turné nem nevezhető kudarcnak (ahogy később Jon Lord fogalmazott). A zenészek legalább a nyilvánosság előtt próbára tették magukat és repertoárjukat, és felhívták a figyelmet arra is, hogy a kevesebb néha több - a továbbiakban a muzikalitásra helyezték a hangsúlyt, nem pedig a műsor vizuális részére. És persze a srácok nagyon jól érezték magukat – Jon később nevetve emlékezett vissza, hogyan kísérte Ritchie a lányokat egy koppenhágai szállodába egy tüzelő beadó nyíláson át.
A csoport televíziós debütálására szintén Dániában került sor – a zenészek (felvételre) adták elő a „Help” című feldolgozás dalukat egy televízióállomás tetején. A jelek szerint az EMI és a Tetragrammoton számára április elején készített demófelvétellel léptek fel (mert május elejéig semmi bizonyíték arra, hogy a srácok ezek után stúdióba vonultak volna).
Szintén figyelmükbe ajánljuk a csoport legelső közös fényképét, amely ugyanabban a hónapban készült Dániában.
Májusban visszatérve Dániából a srácok azonnal elkezdték rögzíteni az albumot. De az egy másik történet...

machineheadstef Creative Commons License 2024.04.10 0 0 16745

Valóban nagyon jó lett az újrakevert Machine Head. Bátorság egy ilyen klasszikushoz nyúlni de a Zappa fiú megugrotta a lécet.

Előbbre kerültek a billentyűs sávok (értem miért tetszik Tehtube-nak is ez a változat :)) valamint erősebb dinamikusabb lett az egész.

A mai kornak megfelelően szól és mégsem egy dübörgő valami lett hanem kiválóan hallhatók külön-külön is a hangszerek.

Egyébként az egész box nagyon igényes. Az LP méretű korabeli fotókkal illusztrált füzet sok érdekes információt tartalmaz.

A bluray-en az eredeti 74-es quadrofónikus mix mellett Dolby Atmos-ra is megkeverte az ifjabb Zappa az anyagot.

Van még egy tényleg érdekes 71-es Montreux-i koncert valamint egy 72-es Londoni koncert. Itt igazán a csúcson voltak.

Nyugodt szívvel odatehető az eredeti kiadás mellé. Nem véletlenül állt a kiadvány mellé teljes mellszélességgel a zenekar.

Szóval ha tehetitek érdemes beruházni erre a díszdobozos kiadványra.

tehtube Creative Commons License 2024.03.16 -1 0 16744

Az újrakeverés (és szerintem szerkesztés is) igen jóra, korhűre sikeredett ellentétben a húsz évvel ezelőtti remixekhez képest.

Hamarosan jubileumi kiadás egy ki nem adott hamburgi koncerttel.

https://www.youtube.com/watch?v=Q2FzZSBD5LE

dutka Creative Commons License 2023.03.15 0 0 16743
PurpleMike Creative Commons License 2022.11.23 0 0 16742

Akit érdekel:2023.07.16.-án Budapest Deep Purple koncert.

Előzmény: rijir (16739)
tehtube Creative Commons License 2022.11.19 0 0 16741

Egy érdekes plakát. Mellesleg elég béna.

Pont előttük játszottak azok, akiknek volt az a jó Bombay Calling számuk :-)

Egyébként ott szinte mindent (nagyon jó minőségben) felvettek. Úgy néz ki, ezt sajnos nem.

tehtube Creative Commons License 2022.10.03 0 0 16740

Ahogy írtad, illúzióromboló. De ne legyenek illúzióink. 1972-ban átlagosan 27 évesek voltak. Eltelt 50 év. Nem várom el tőlük az akkori tempót. Már a 93-as búcsú-Blackmore koncerteken is idősnek tűntek, pedig hol voltak a miatól?! :-)

Előzmény: rijir (16739)
rijir Creative Commons License 2022.09.30 0 0 16739

Egyetértek veled, de erre az őrült rohanásra - ami egy ötvenévesnek is éppen elég lenne - igazán nincs szükségük... Tudom, értem, hogy nem tudnak leállni (turnészünetben Paice pl. megállás nélkül tribute zenekarokkal nyomja...), de azért ne legyen már illúzióromboló. Ne döntsék le azt, amit 50 év alatt felépítettek. Féltem őket. Gillan kimondottan rosszul néz ki és nincs valami jó formában.

Előzmény: tehtube (16738)
tehtube Creative Commons License 2022.09.30 0 0 16738

Ha csak mint zeneipari cikkről lenne szó, teljes mértékben egyetértenék. Mi vagyunk a vevők, fizetünk azért amit kapunk az el(ő)adótól. Amit azonban nyújtanak, van olyan másodosztályú mint az utóbbi német zenekaros Blackmore's Rainbow.

Nekem már semmit nem ér az egész, utoljára talán '98-ban a Kisstadionban fizettem érte. Később még párszor ajándékból, végig untam. Mint emberek, azonban megértem őket hogy szeretnek koncertezni. Ez az életük 80 felé is. A színpad nagy varázs. Talán jobb ha úgy tekintünk rájuk, hogy összejövünk, persze jópénzért és együtt örülünk hogy vagyunk. Igazából a legtöbb előadó (természetes) haláláig csinálja, mint a jazzisták, bluesolók. És béke az idő előtt elvesztett nagyjainkra. (Jon Lord)

Előzmény: rijir (16737)
rijir Creative Commons License 2022.09.29 0 1 16737

Szerintem pedig elszalasztották az alkalmat a méltó befejezésre...

Szegény Morse (akinek a játékát pedig sosem kedveltem igazán) annyira mondta, hogy az utolsó gitáros szeretne lenni a bandában... 28 év után megkaphatta volna ezt.

És a csapatnak is jót tett volna: azt hittem, a covidnál bejelentik, hogy vége (az is jó alkalom lett volna), de Morse kilépése a legmegfelelőbb pillanat lett volna méltóképpen abbahagyni.

Valljuk be: elég fáradt a csapat. A 2019-es Bp-i bulit is inkább elfelejteném.Nem is várhatunk mást 70 plusszos öreg emberektől.

Nagyon félek, hogy ez csak egyre rosszabb lesz. Féltem őket egy méltatlan végjátéktól...

Előzmény: tehtube (16736)
tehtube Creative Commons License 2022.09.20 0 0 16736

Mától a 4. gitáros az új Deep Purple tag

https://www.guitarworld.com/news/deep-purple-simon-mcbride-permanent

Szerintem jól választottak.

tehtube Creative Commons License 2022.04.10 0 0 16735

Kiállításra került a Deep Purple 3. lemezének a borítója!

Kár kihagyni, mégha nincs is belemontírozva Rod, Nick, Jon, Ian, Ritchie  :-)

https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/menny-es-pokol-kozott-hieronymus-bosch-rejtelyes-vilaga/?fbclid=IwAR3JmlOQ9RAjQl8gvIwajgB5NTcDeFq0SIXiB2ihpQc2WiW_6LDA6dl8TSM

tehtube Creative Commons License 2022.04.03 -1 0 16734

tehtube Creative Commons License 2022.03.16 -1 0 16733
PurpleMike Creative Commons License 2022.02.13 -1 0 16732

Ez a válogatás egy 2008-as kiadás újra piacra dobása.A Coverdale éra egy Greatest Hits c.kiadványon szerepel /2cd-s/.

Előzmény: skanderson (16729)
tehtube Creative Commons License 2022.02.13 -1 1 16731

Ismét jétszanak, de Airey egy hanggal feljebb kezdte a nótát :-)

https://youtu.be/a2e8vct1Yg0

 

 

Incze Eugén Jenő Creative Commons License 2022.01.22 -1 1 16730

Hello mindenkinek!

Végig hallgattam az albumokat egyás után.Mit ne mondjak. Régi szép emlékek.

"93 után nem nagyon van olyan dal ami megragadta a hallásom,és megmaradt.

Nagyon is érzödik a váltás.Ez van...További sok sikert mindenkinek!

skanderson Creative Commons License 2021.12.31 -2 0 16729

GOLD: GREATEST HITS - 3CD 

 

Volt már ilyen ezelőtt, amin a Turner éra is képviseltetve van?

Lesz-e olyan, amin a Coverdale korszak is megjelenik?

BUÉK mindenkinek!

 

tehtube Creative Commons License 2021.11.30 -2 0 16728

Az egyik legjobb múzsa a határidő :-)

A másik, amihez hozzányúltak, nagyságrendekkel jobb, profibb lett. És legtöbbször csak egy jó riffet vettek át, nem komplett számot. Felturbózták. Ahogy a példazenekar, a Vanilla Fudge is extrém feldolgozásaiból lett híres, ugyanezt a mintát követve a Purple is feldolgozások tömegével indult. Még sok saját számuknál is kihallanai a forrást. (And The Adress/Stone Free, Mandrake Root/Purple Haze, vagy egyéb betétek mint a Hey Joe-ban a deFalla-Háromszögletű kalap, I'm So Glad-ben a Seherezádé vagy Beethoven...) Később kevésbé nyúltak idegen foráshoz, de Demon's Eye, Lazy, Burn, Rat Bat Blue ötletgazdája is fellelhető. Ott Bach a billentyűszóló alapja. Talán jobb zenészek (ahogy írod kaliberű) mint zeneszerzők. De ezekkel mind nyertünk!

https://www.youtube.com/watch?v=vh2bfT73Zig

Előzmény: 12 voltos (16727)
12 voltos Creative Commons License 2021.11.29 -2 0 16727

azt nem értem hogy ilyen kaliberű zenészek miért csinálják ezt...

Előzmény: tehtube (16726)
tehtube Creative Commons License 2021.11.29 -1 0 16726

Meglepően sok szám ihletődött kívülről. :-) 1968 őszén együtt koncerteztek a nyugati parton, valószínűleg a Fillmore West-ben és onnan jöhetett az ötlet. Hamar lebukott 69-70-ben a Purple. Hogy lerendezzék, baromi ügyesen megegyeztek a menedzserek. Az It's a Beautiful day csapat "visszalophatott" egy számot a purplétől sajátjaként kiadva. Ez lett a Don and Devey. Szerintem hatalmas boltot csináltak, ingyen megúszták:

https://www.youtube.com/watch?v=aoz4aNwIB5w

 

Más. Itt van ez a szám. Három nótájukhoz adott hozzávalót. Melyik háromhoz?

https://www.youtube.com/watch?v=TJVSymN0yqM

Előzmény: 12 voltos (16723)
machineheadstef Creative Commons License 2021.11.29 0 0 16725

Igen ez már régi történet. Volt némi pereskedés is a dologból de ha jól tudom peren kívül megegyeztek....

Előzmény: 12 voltos (16723)
machineheadstef Creative Commons License 2021.11.29 0 0 16724

Tényleg nagyon jó a Boohie Woogie Flu videója. Többször meg kellett állítanom hogy észrevegyem a kis utalásokat. Frank Zappa Montreux plakát, Jon Lord a falon satöbbi.

De nagyon ötletes a dalban Don Airey kis Smoke... szösszenete is.

Előzmény: dutka (16722)
12 voltos Creative Commons License 2021.11.25 0 0 16723

nahát, ez nekem új, hogy a child in time egy feldolgozás...

ez az eredeti: https://www.youtube.com/watch?v=zANOhnrdTZg

dutka Creative Commons License 2021.11.24 -1 1 16722

Kedvencem a Boogie Woogie Flu! A videóját figyelmesen nézzétek! Számos utalás van benne a múltra... Az Oh Well nekem szintén bejön. A New Orleans-ban - egyértelműnek tűnik - Glover énekel. Hallhatnánk többet is a hangját! A White Room-tól többet vártam. Morse taposhatta volna erősebben is a wah-wah-t.

Érezhető, hogy fiatalítólag hatott rájuk ez a fajta zeneanyag összeválogatása és eljátszása. Sokaknak idegennek tűnik. Mi van??? A Deep Purple feldolgozás-albumot ad ki? Kifogytak az ötletekből?

Fogadjuk el őket így és már ne várjuk vissza a hetvenes évek bandáját. Örüljünk, hogy egyáltalán vannak még nekünk!

Előzmény: rijir (16721)
rijir Creative Commons License 2021.11.24 -1 0 16721

Most fejeztem be az új lemez meghallgatását.

Érdekes koncepció ez a feldolgozás lemez. Nekem nagyon bejött! Jó a válogatás; nem tudom, mi  alapján döntöttek, de érdekes. A számok? sodró, dögös, vidám, hangulatos - és mind tökéletes a maga nemében. Nem érződik, hogy bőven 70 pluszos urak (is) az előadók. Sőt! A 7 and 7 is és a Jenny ... nótákban Paicey mester nagyot üt!

Itt-ott volt egy kis Ian Gillan and the Javelins utánérzésem, de sebaj! Nem tudom, a The Battle of New Orleans-ban ki énekelhet I G mellett...?

Hirtelen ennyi... Most meghallgatom még egyszer.

12 voltos Creative Commons License 2021.11.22 0 0 16720

meglepő és meglepően jó child in time cover, női énekessel

https://youtu.be/pNhPXuU9SP8

tehtube Creative Commons License 2021.11.21 -2 0 16719
dutka Creative Commons License 2021.11.19 -2 0 16718
dutka Creative Commons License 2021.11.10 0 0 16717

Dehogynem! Csak nem bírunk megszólalni mert még mindig a koncert hatása alatt vagyunk :-)

Előzmény: BahnScorper (16713)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!