Keresés

Részletes keresés

grubi75 Creative Commons License 2021.02.04 0 0 25

Szia Gyuri! 

Teljesen véletlenül keveredtem ide, ha olvasod írásom írj rám váltanék pár mondatot veled. :) 

üdv egy régi barát

Előzmény: Bessenyei György (18)
fiso Creative Commons License 2005.04.11 0 0 23
Csen Creative Commons License 2001.01.22 0 0 22
"Azon meg nem tudom,hogy miért lovagolsz, hogy a Mester kitől tanult? "
Tudom, nem nekem szólt, a kérdés, de hátha ez megadja a válszt, vagy elgondolkoztat róla:

Talán azért, mert harcművészetről van szó, és mondjuk nem kerti főzőcske versenyről. Míg az egyik helyen répával karalábéval marhahússal foglalkoznak, addig a másik helyen embert formálnak ugyebár. Talán ezért.
Pl.:A mester 7 éves korábban kezdte tanulni a harcművészetet, csaknem 40 éves oktatói tapasztalattal a háta mögött, majd 60 éves fejjel visszautazgat kínába, mert azt mondja, hogy még rengeteg tanulni valója van a nagymestertől...szerinted miért?
Nem véletlen, hogy két dolog érdekli a komoly érdeklődőt: a családfa, és hogy élőben is működnek azok a dolgok amiről beszél.

Szóval ez nem "lovaglás a dolgokon", hanem az egyetlen kérdés, ami egy komoly érdeklődőt foglalkoztathat, így egy fórumon keresztül.

Előzmény: choosen (15)
Wazull Creative Commons License 2001.01.22 0 0 21
Behalt a topic?
Wazull Creative Commons License 2001.01.14 0 0 20
Kedves Bessenyei Gyorgy,

Tehat, azok alapjan amit irtal: Jakab Lajos nem tanulta senkitol az onvedelmet, a sajat stilusat sajat maga hozta letre, mindenfele elozmeny nelkul. OK, ez most mar vilagos.
Az altalalad emlitett tovabbi dolgoknak, ugy mint a KO Magazine-ben levo cikkek, es Steve Cooper mint tanitvany, probaltam utananezni a neten, de sikertelenul. Egy jobb keresobe (Google) beutve a "Steve Cooper" es a "kick-box" szavakat, gyakorlatilag nem jott ki ertekelheto talalat. Tudnal-e esetleg linkeket megadni (KO Magazine cikkek + Steve Cooper vilag (Europa)-bajnok iranyaban)? Elore is koszi,

W.

Előzmény: Bessenyei György (18)
szelszalai Creative Commons License 2001.01.14 0 0 19
A Kick-box világ-, vagy európabajnok (már nem emlékszem) neve: Steve Cooper.
Előzmény: Bessenyei György (18)
Bessenyei György Creative Commons License 2001.01.14 0 0 18
Természetesen mi is -mint tanitványok- ezt a kérdést tettük fel Jakab mesternek, vagyis hogy honnan tanulta amit tud. Az ő válasza elég egyszerű volt: amikor megnyitotta az első klubját akkor nem tanított sok technikát, csak azokat amiket az életben kipróbált és bejött neki. Igazából csak erősítettek és verekedtek abban az időben (50-es évek). Aztán folyamatosan talált ki egyre több dolgot ami már ma a stílus aktív részét képezi. Azért ne felejtsük el, hogy több mint 40 év alatt elég sok mindent ki lehet találni, főleg akkor ha az ember hivatásszerűen foglalkozik vele.
Engem igazából nem érdekelt soha a "történelmi" része a dolognak.
Ami a dokumentált eredményeket érinti: "A vad magyar" -ahogy a Mestert kint az újságok nevezték- 59 kihivásos (pénzdijas) mérkőzésen vett rész. Ebből 59-et nyert meg. Erről irásos anyagot az angol K.O. magazinban találsz, ha jól tudom minden egyes mérközésről tudosítottak. Néhányról van videó felvétel is, bár a kornak megfelelően igen rossz minőségű.
Mivel ezeket a kesztyű nélküli mérkőzéseket egy idő után betiltották Angliában, tanitványai már csak Kick-Box mérközéseken indulhattak. Ha jól tudom akkor egyiköjük világbajnokságot is nyert, de sajnos nem emlékszem a nevére. Ha van itt valaki aki jár még edzésre akkor kisegíthetne.
Az eredmények ellenére a stílus nem versenyre készít fel, hanem mindenkiből a lehetőség szerinti legjobbat próbálja kihozni.
Azt hiszem a Mester a legjobb bizonyiték arra, hogy nem kell hozzá 150 kilós kigyúrt állatnak lenni.
Előzmény: Chainsaw Picasso (17)
Chainsaw Picasso Creative Commons License 2001.01.14 0 0 17
A Jakab stilusrol nem sokat tudok, ossz-vissz egy par perces bemutatot lattam hosszu evekkel ezelott es mar semmire nem emlekszem belole. Ugyhogy abba, hogy kinek valo es kinek nem inkabb nem szolnek bele.
De amit Wazull ir a tanulasrol az altalanos igazsag. Az objektiv tudomanyokhoz mint matematika, fizika, informatika hasonloan a kulonbozo harcmuveszeteknek, tancnak, zenenek, etc. is vannak kozos alapigazsagai amit valahol eloszor meg kell tanulni. Az utobbiaknal aztan a magasabb szinteknel hihetetlenul sokat szamit, hogy kiktol es mit tanult valaki.

Aki sokfelé, sokmindent tanult az ezekbol az alapokbol kiindulva termeszetesen tovabbépitheti a sajat kutfejebol szarmazo (esetleg) zsenialis dolgokat. Es mindez meg nagyon jo es hatasos is lehet - hiszen vegul is az osszes kulonbozo kuzdostilus igy jott letre valamikor. De nagyon erdekes lenne tudni, hogy a Jakab ur miket es kitol tanult mielott nekilatott a sajat stilusa kidolgozasanak. Tudtok errol barmi informaciot adni? Mert enelkul tenyleg hiteltelen a dolog.

Szinten erdekes lenne, hogy hol es milyen formaban volt megmeretve a stilus eredmenyessege? Vannak streetfighting versenyek, van Ultimate Fighting Championship ahova akarmilyen stilussal be lehet nevezni es a szemkinyomason kivol gyakorlatilag minden megengedett. Hol es milyen eredmenyeket sikerult Jakab urnak illetve a stilus kepviseloinek elerni?

Wazull Creative Commons License 2001.01.14 0 0 16
Tisztelt choosen,

"Szerintem a Jakab stílust nem csak a kigyúrt 52-es karú embereknek találta ki a Mester."
Ezt mind el is hinnem, ha mondjuk az altalam emlitett fotokon csupa tornabol felmentett ember vegezne napi gyogytornajat. Azonban nem igy van, talan Te is belatod. Cafolj meg kerlek, ha nem igy lenne...

"Ha pedig edzeni jársz akkor valószínű, hogy nem vagy átlagos fizikumú."
Ha valaki elkezd csinalni valamit, es elotte nincs mar tobb eves sportmultja, akkor atlagos fizikumu. Vagy annal gyengebb. Ezt Te is tudod...

"Azon meg nem tudom,hogy miért lovagolsz, hogy a Mester kitől tanult?"
Mielott meg felreertenel: sem Jakab Lajossal, sem az altala nepszerusitett stilussal nincs semmi gondom. Ami kerdeseket feltettem, azok nyilvan erdekelnek. Eppen ezeket a kerdeseket tennem fel barkinek, ha erdeklodnek az altala uzott stilusrol. Ha az illeto szivesen beszel a stilusrol, akkor nyilvan valaszolna is a kerdeseimre...

Hogy miert "lovagolok" a fenti kerdesen? Mert fontos. Nagyon fontos. Ezek szerint Te a Jakab Defence & Fitness-t csinalod. Ha valaki megkerdezi Toled, hogy ugyan, mondd mar meg, kitol tanultad, akkor nyilvan azt mondod: Jakab Lajostol, vagy valamelyik tanitvanyatol. Erre az illeto bologatni fog, es magaban is elismeri, hogy igen, egy a ficko eppen azt tanulta, es csinalja, amirol szo van. Mi van akkor, ha nem azt mondod, hogy Jakab Lajostol, vagy valamelyik tanitvanyatol (esetleg annak a tanitvanyatol) tanulsz? Az illeto kirohog.
Ha veszek egy videokazettat, mondjuk a peldanal maradva: Bruce Lee: A sarkany kozbelep, es otthon a video elott elkezdem gyakorolni amit "tanultam", mi fog kisulni belole? Megmondod, vagy megmondjam?
Hat ezert fontos, hogy ki kinel tanulta, tanulja a szakmat...

Előzmény: choosen (15)
choosen Creative Commons License 2001.01.13 0 0 15
Tisztelt Wazull!
Szerintem a Jakab stílust nem csak a kigyúrt 52-es
karú embereknek találta ki a Mester.

Ha pedig edzeni jársz akkor valószínű, hogy nem vagy átlagos fizikumú.

Azon meg nem tudom,hogy miért lovagolsz, hogy a Mester kitől tanult?

Előzmény: Wazull (14)
Wazull Creative Commons License 2001.01.12 0 0 14
Kedves 110R,

"A hozzászólásodból ítélve, vagy te is kigyúrt állat vagy, és még nem mertek csesztetni, vagy pedig egyéb okból nem kerültél még fizikai konfliktusba."
Erre most mit mondjak? :-)))

"Mivel a lába rossz ezért inkább a kezeit használja. Mert kicsi ember ezért, a gyorsaság mellett az un. életpontokat támadva védekezik. (A fejen több életpont van mint az egész testen.)"
OK, nyilvan sajat magahoz adaptalta a dolgot. Amikor eloszor lattam a mar emlitett Vitray-musorban, mar akkor latszott, hogy a laba miatt tenyleg nem rugdos fejre, tobbfordulatos rugasokkal. Viszont a felsoteste ennek megfeleloen nagyon kidolgozott. Ez a rola keszult fotokon is latszik, meg a ruha alatt is. Viszont itt van nekem tovabbra is a gondom. Ilyen felsoteste nem lesz annak, aki nem foallasban foglalkozik valami utos-rugos sporttal, plusz nem gyur ra, mint az atom (az utobbi latvanyos, de nem biztos, hogy feltetlenul hasznos). Tehat meg egyszer: nem tudom elkepzelni, hogy egy atlagos fizikumu ember, foleg no (ki mast tamadnanak meg leggyakrabban) meg tudna vedeni magat azokkal a technikakkal, amit szekrenymeretu embereknek talaltak ki. Meg egyszer: a mar korabban emlitett oldalon van egy no, egy csoportkep szelen, a cirka 52-es karjaval. Szoval Jakab Lajos tanitvanyai nem ugy neznek ki, mint akiket lepten-nyomon megtamadnanak...

"A támadó felületeket eddzéssel felkeményítik, emiatt nagyon hasonlít a kung-fu-ra."
Ezt ugye viccnek szantad? Mi az, hogy a kung-fu-ra? Mindenhol ezt csinaljak, nyilvan Te is tudod...

"Ezt az önvédlmet Jakab úr fejlesztette ki. A neve nem mondott semmit önvédelmi berkekben ezért mondták hogy kung-fu. Aztán ez rajta maradt."
Ez egyszeru magyarazat. Szerintem azert maradt rajta, illetve kapta ezt a nevet, mert valoszinuleg a kung-fu-val talalkozott eloszor Jakab Lajos. Illetve tagadhatatlan, hogy sok technikat atvett a kung-fu-bol. Ami nekem tovabbra sem vilagos: honnan, kitol tanult? Erre nem adtal valaszt (lehet hogy Te sem tudod...), holott ez eleg lenyeges kerdes...


"Fitnes:
Szerintem is később hozzáragasztott duma, de abból a szempontból igaz, hogy ha hatékonyan meg akarod magad védeni, (legyen az az elfutás vagy bármi más) a fizikumod fitten kell tartanod."
OK, latom tenyleg vicces kedvedben vagy... :-)))

Előzmény: 110 R (12)
Bessenyei György Creative Commons License 2001.01.12 0 0 13
Kedves 110R!

Köszönöm, hogy helyettem ilyen korrekt választ adtam. Pont ezt írtam volna én is.

Előzmény: 110 R (12)
110 R Creative Commons License 2001.01.12 0 0 12
Kedves Wazull.
A hozzászólásodból ítélve, vagy te is kigyúrt állat vagy, és még nem mertek csesztetni, vagy pedig egyéb okból nem kerültél még fizikai konfliktusba.
Jakab úrnak gyermekkorában paralízise volt melynek következtében lett ilyen a lába. Sokat csúfolták, és megverték. Ezért elhatározta hogy megtanul verekedni, megvédeni magát.
Innen már ugyanaz a történet, mint bármelyik önvédelmi stílusnál. Mivel a lába rossz ezért inkább a kezeit használja. Mert kicsi ember ezért, a gyorsaság mellett az un. életpontokat támadva védekezik. (A fejen több életpont van mint az egész testen.) A támadó felületeket eddzéssel felkeményítik, emiatt nagyon hasonlít a kung-fu-ra. Ezt az önvédlmet Jakab úr fejlesztette ki. A neve nem mondott semmit önvédelmi berkekben ezért mondták hogy kung-fu. Aztán ez rajta maradt.
Fitnes:
Szerintem is később hozzáragasztott duma, de abból a szempontból igaz, hogy ha hatékonyan meg akarod magad védeni, (legyen az az elfutás vagy bármi más) a fizikumod fitten kell tartanod.
Előzmény: Wazull (9)
Wazull Creative Commons License 2001.01.12 0 0 11
user_af
OFF
OK, akkor nezz el pl. az altalam megadott linkre. Milyen fickokat, noket talalsz?
A Defence itt ugy adja magat, hogy nagyobb darab embert nehezebb leutni...
Hogy milyen izomzatanak kell lenni egy karates/kung-fus/taekwondosnak vs. penzbehajto/diszkos kidoboember, arrol nekem is van nemi segedfogalmam...
ON
Előzmény: user_af (10)
user_af Creative Commons License 2001.01.12 0 0 10
off
A karatésok/kung-fusok/tae-kwon-dosok többsége nem igazán kigyűrt 150 kg-s fiatalember, sőt, még a kopasz sem mindig áll. Másrészt nem is súlyzókkal erősítenek, hanem fekvőtámaszokkal, guggolással, felüléssel, futással stb., tehát viszonylag kis súlyokat mozgatnak sokszor, nem nagy tömegű izmokat fejlesztenek, hanem lehetőleg gyorsakat és lazákat (a súlyemeléssel szerzett izmok iszonyú merevek és lassúak).
Az ütésnél nem a tömeg az elsődleges, hanem a sebesség, mivel E=1/2*m*v2, tehát a tömeg csak egyenes arányban, míg a sebesség négyzetesen szerepel a képletben.
Mondjuk ez a Jakab nekem is gyanús... Szerintem a jó marketingű kókler mintapéldánya (aki lehet, hogy az utóbbi 40 évben meg is tanult valamit, de mikor elkezdte, max. a "nyóckeres" harcművészeti stílust ismerhette).
off vége
Előzmény: Wazull (9)
Wazull Creative Commons License 2001.01.12 0 0 9
T. Bessenyei György!

Csak nehany gondolatot szeretnek felvetni...
Amire kivancsi lennek, hogy Jakab Lajos hol tanulta az onvedelem mesterseget? Megneztem par oldalt, ami nepszerusiti az altala krealt dolgot, csak referencianak:
http://self-defence-and-fitness.members.easyspace.com/
Ebbol az derul ki, hogy 1957-ben alapitotta a Jakab Defence-t. Mivel 1956-ban ment ki Angliaba, nem tudom, hol es mikor gyakorolt onvedelmet, es foleg: kitol tanulta? A harcmuveszetekben nagyon fontos, hogy az ember kitol tanulja. A mester neve egyfele biztositek arra vonatkozolag, hogy tenyleg azt tanulta a tanitvany, amit o maga fog kesobb tanitani. Jakab Lajos eseteben ezt nem latom sehol emlitve...
Letezik olyan, hogy az ember tanul egy csomo kulonbozo stilust, aztan osszegyurja egy, onallo stilussa. Viszont akkor mar tobb evtizednyi gyakorlas all mogotte altalaban. Nem tudom, Jakab Lajos hany eves lehet, de ha 43 eve alapitotta a stilusat, akkor meg nem lehetett tul nagy harcmuvesz mult mogotte...
Lattam annak idejen azt az ominozus Vitray interjut. Jakab Lajos ott meg Jakab Kung-fukent hirdette amit kitalalt. Akkor Bruce Lee mar regen meghalt, tehat akkor mar nem hivatkozhatott ra, hogy ezzel is nepszerusiteni akarja a stilusat...
A Defence mellett a "Fitness" is kesobb kerulhetett be a stilus nevebe (ez az uj idok szele lehet, tobb nem tradicionalis stilus is felvette mar a "Fitness" nevet, elsosorban az uzlet miatt, ugyanis ez a divat...), nem emlekszem ra, hogy akkor a Fitness szot Jakab Lajos kiejtette volna a szajan...
Apropo, Defence. A stilust mindenhol ugy hirdetik, mint realis onvedelmet. Ezzel szemben mindenhol kigyurt, kopaszra nyirt, masfel mazsas fiatalemberek szerepelnek a fotokon. Egy atlagembernek nincs ilyen fizikuma, nem is lesz, hacsak nem foallasban megy el "Defence"-t csinalni (mondjuk napi tiz oraban...). Tehat szamomra elkepzelhetetlen, hogy egy atlagos fizikai kepessegu ember ugyanezekkel a technikakkal meg tudna magat vedeni (nyilvan nem szeriazik mindenki 150 kiloval...). Nok meg foleg nem. Illetve az emlitett angol site-on lattam egy holgyet, akinek cirka 52-es karja volt. Ez szinten a Fitness-tol lett ilyen neki?
Emlekszem, Jakab Lajos tartott bemutatot is, es ha jol emlekszem, a labaival valamifele problema volt (Sajat elmondasa alapjan ezert is kezdett valami testmozgas utan nezni...). Ami eleg nagy hatrany a harci muveszetek gyakorlasanal.

Bessenyei György Creative Commons License 2001.01.11 0 0 8
Kedves 110R!

Tényleg szomorú ha valaki rossz cél érdekében használja az edzőteremben tanultakat. Szél Pali anno azt verte a fejünkben (sajnos néha szó szerint:) ), hogy csak a legvégső esetben alkalmazzuk élesben is a technikákat és akkor is csak önvédelemre. Én sajnos más stílust nem ismertem meg alaposan, de mindig nagyra becsültem azokat az embereket akik küzdősportra adták a fejüket, legyen az bármilyen fajta.
Fogadatlan prókátorként kerültem ebbe az ügybe, hiszen csak Jakab mester becsületét kívántam megvédeni. Battai ügyeket pedig szerintem hagyjuk ki ebből a fórumból.

Előzmény: 110 R (7)
110 R Creative Commons License 2001.01.11 0 0 7
T. Bessenyei úr!
A battai topicban olvastam a hozzászólását a Jakab Lajos féle önvédelemről.
Annó én is láttam Vitrai Tamás műsorát, és az ön véleményével is egyet értek (javarészt).
De van két dolog amit ön figyelmen kívül hagy.
1, Azért mert a záptojás héja szép, attol az még záp. (Át kell világítani, vagy fel kell törni ahhoz hogy a valódi állagát megláthassuk.)
Jó magam is űztem búdó sportokat. Nem csak az edző termeket látogattam hanem akapcsolódó irodalmakba is bele olvasgattam. A busidótol Gicsin Funakosi mester shotokan-jáig.
Sokszor találkoztam azzal a ténnyel, hogy a tanítványok a hiányos harcművészet filozófiai tudás miatt "sötét" célok érdekében használták tudásukat. Olyat is láttam már, ahol az elméleti tudással nem volt baj, de a "lóvé" meggyőzőbb volt.
2, Batta városnak olyan bevételi forrásai vannak amelyről a Bp-i kerletek némelyike is csak álmodni mer. (DHV Rt, MOL Rt).
Kevés olyan ember van aki megfelelő összeg ellenében sem adja fel elveit. Szerintem a battai topicon azt állították, hogy Szél Pál nem tartozik ezen kevesek közé.

szelszalai Creative Commons License 2001.01.11 0 0 6
A neve tényleg Bessenyei György. És tényleg oda járt.
És nagyrészt igaza van.
SZ.P. dolgairól pedig természetes, hogy nem sokat tud, mivel nem helyi lakos. Battáról ennyit.
Abban is igaza van, hogy ezt a stílust nem lehet kívülrol megérteni, ezt ki kell próbálni. Érdemes.

Pá, fiúkák!

Előzmény: Bessenyei György (5)
Bessenyei György Creative Commons License 2001.01.11 0 0 5
Elnézést a késői reagálásért, de dolgoznom is kell valamikor. :(
Bár legjobb tudásom szerint próbálok mindenre válaszolni, jelzem már kb. 3 éve, hogy utoljára edzésen jártam. Ha tévednék valamiben akkor előre is bocs!
Vegyük sorra a kérdéseket:
BlueBird:
Legjobb ha meglátogatod a budapesti klubot a Szív utcai (Oktogonhoz van közel) általános iskolában, szerdán vagy pénteken 18.30-19.00-ig. Ha a rendszer nem változott akkor az első edzés ingyenes.
Leha:
Norbi féle edzésről csak annyit tudok amit a tévében láttam. Nem akarok senkit megbántani, de a két dolog között olyan mértékű a különbség ami kevés alapot ad az összehasonlításra. Ha jól tudom Jakab mester első klubját 1959-ben nyitotta Londonban, valószínüleg ekkor még Norbi nem kacérkodott a fitness gondolatával. Egy linket találtam ahol vannak képek, még ha egy kicsit régiek is.
metamorgo:
Nevem valódi, amint e-mail címem is tanusítja. Szerintem inkább hagyjuk egymást, ez a fórum már nem Battáról szól.
ÖregBattai:
Sok mindenben igazad van. Tényleg nem hasonlít semmilyen távolkeleti harcművészetre. Ha kívülről nézed sohasem fogod megérteni. Hidd el nekem, hogy ilyen komplex és jól összeállított fitness program kevés van a világon. Az önvédelem része tényleg egy kicsit brutálisnak hathat kívülről nézve. Bemutatókon persze az önvédelem kerül előtérbe, hiszen hülyén nézne ki 20 ember a szinpadon amint veszettül tornázik, majd elfárad és hazamegy. A füvön tartott edzések kb. olyanok mint amikor a tornaórán betesznek egy kis játékot a végére. Semmi köze nincs a Jakab stílushoz bár igaz, hogy Szél Pali előszeretettel alkalmazta. Battai közéleti személyiségek megitélése nem az én dolgom, így ezt a részt inkább hagyjuk.
Remélem idetalál valaki aki most is jár edzésre, és elmondja, hogy mi az aktuális helyzet.
OregBattai Creative Commons License 2001.01.11 0 0 4
T. Bessenyei György!

Hívtál, hát itt vagyok, bár nem tudom minek.
Mint a másik topicban már jeleztem: sem utcai harcos, sem küzdősport
művelő nem vagyok, így nem tisztem megitélni Jakab Lajos
harcművészetét. Személyét mégannyira sem, mert nem ismerem. Ismerem
viszont a battai Jakab Kung-Fu-sokat. Illetve egy részüket. Meg ismerem
a városban valaha volt valódi karatésokat (volt ilyen szakosztály is).
Meg láttam jónéhány Karate, Kung-Fu, és egyéb távolkeleti harcművészeti
versenyt, edzéseket, nem mozifilmben, valóságban. Ahogy láttam a Jakab
féle edzéseket is, hisz gyakorta az utcán, illetve a művelődési ház
mögötti füves részen csinálják. Számomra a Jakab féle akármi, mint
írtam: kocsmai verekedés ott, ahol az igazi harcművészetek elegáns
sportgyakorlatok. Biznyára hatékony verekedési technika, de nem kérek
belőle. Részemről a vélemény ennyi, s nem több.

Azt meg légy jó, hagyd meg nekünk, hogy jogunkban álljon megitélni: a
battai küzdősport művelők miként viselkednek a várossal, a többi
sportolóval, a többi szakosztállyal, a város polgáraival szemben.
Miként oszlik meg a támogatás és az eredményesség aránya. A másik
topicban igazából erről, s nem Jakab Lajosról volt szó. Amin felhúztad
magad, egy indulati kitörés lehetett (az a topic ettől sem mentes, hisz
a téma is olyan, amit nehéz higgadtan felidézni), tárgyald meg annak
szerzőjével!

ŐregBattai

Geminga Creative Commons License 2001.01.11 0 0 3
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én nagyon nem szeretem, ha a sportot vagy a sportolókat az edző viselt dolgai alapján ítélik meg.

Metamorgo egy kérdés:
Ismered Jakab urat? Vagy egyáltalán valakit, aki oda járt? (mint pl a Besenyei Gyuri?)

Előzmény: metamorgo (2)
metamorgo Creative Commons License 2001.01.11 0 0 2
Tisztelt Bessenyei Úr!

Nem tudom ez a név valódi vagy csak álca, de nem is érdekel!
Ha valaki már három éve nem járt a városban, az talán ne nyilatkozzon a helyi viszonyokról.
Nagy valószínűséggel melléfog! A valódi SZ.P. urat pedig nagy kár ilyen vehemensen védelmezni, mivel itt a városban mi talán jobban ismerjuk, mert a viselt dolgai szemeink előtt játszódnak.
Azonkívül pedig szerintem (és mások szerint is) SZ.P.-nek elég megszólalnia ahhoz, hogy a környékén tartózkodó jó érzésű embereket a hideg kirázza tőle!
Jakab Úr személyével kapcsolatban pedig csak annyit, ha olyan NAGYON jól ment neki Ánglius országban, minek jött haza?
Általában NEM a honvágy esetével szoktunk találkozni!

Előzmény: Bessenyei György (-)
leha Creative Commons License 2001.01.11 0 0 1
önvédelem és fitness?
jó ha tudod, erről nem kevés embernek a Norbi-féle kick-box fitness és duci-torna jut eszébe : )

no, halljuk a tényeket, lássuk a képeket. csak, mert érdekel

BlueBird Creative Commons License 2001.01.11 0 0 0
Engem érdekel, de nem csak elméletben.
Előzmény: Bessenyei György (-)
Bessenyei György Creative Commons License 2001.01.11 0 0 topiknyitó
Jakab Lajos mester 1956-ban hagyta el Magyarországot, majd Angliában megalapította saját önvédelmi stílusát. A hazai közönség leginkább egy 80-as években készült Vitray interjúból ismerte meg. Rengeteg legenda övezi pályafutását, de itt most inkább a valóságról beszéljünk.
Mindenkit szívesen látok akit érdekel a téma!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!