Keresés

Részletes keresés

JLA Creative Commons License 2006.08.03 0 0 2633

Ezt a "vicces volna" kérdést kifejtenéd? Én is szeretnék nevetni...:)

(egyébként nyilvánvaló tévedés a riport részéről, de láttunk már hasonlót korábban orienses nyilatkozótól is. Emlékezetem szerint ott is "nagymesterként" aposztrofáltak valakit, aki még csak várományosa sem volt a posztnak soha.)

UV pót Creative Commons License 2006.08.03 0 0 2632
Hehe, Füzes a bátyámnak volt osztálytársa gimiben (de én előbb ismertem!). Jászberényi nagymester? Vicces volna...
Előzmény: Lalo (2629)
Lalo Creative Commons License 2006.08.02 0 0 2631

A Kossuth Rádió  2006. május 29-ei (30-án ismételt) Vallási híradó műsorában Szentségtörőek a Da Vinci kódról szóló alkotások címmel ismertetik Andrej Kurajevnek, a Moszkvai Teológiai Akadémia professzorának véleményét:

 

"...

Andrej Kurajev, a Moszkvai Teológiai Akadémia professzora úgy véli, hogy A Da Vinci Kód bemutatását kísérő reklámkampány mögött „szabadkőműves struktúrák” állnak. Az ismert ortodox publicista szerint a regény, illetve a film megjelenése a szabadkőművesek és a katolikus egyház között évszázadok óta folyó hidegháború újabb csatája. Kurajev rámutat, hogy ebbe a projektbe nagyon komoly pénzeszközöket és tartalékokat fektettek be, márpedig ilyen eszközökkel A Da Vinci kód szerzője és kiadói aligha rendelkeztek. A professzor emlékeztet rá, hogy a szabadkőművesek, akiknek egyik célja a hagyományos keresztény egyház marginalizálása, nyíltan vállalt kiadványokat is terjesztenek és nyíltan tartanak fenn olyan toborzó irodákat, mint a Rotary és a Lyons klub.

..."

Előzmény: Lalo (2630)
Lalo Creative Commons License 2006.08.02 0 0 2630
A riportok hanganyagának meghallgatásához Real Player lejátszó szükséges.
Előzmény: Lalo (2629)
Lalo Creative Commons License 2006.08.02 0 0 2629

A da Vinci-kód és ami mögötte van - a Petőfi Rádió Délelőtt c. műsorában 2006. május 30-án:

 

"Farkas Mónika Dan Brown Da Vinci-kód című regényének valóságtartalmáról Füzes Ádám római katolikus papot, Jászberényi József szabadkőműves nagymestert, és arról, hogy miért pont Leonardo Da Vinci a központi figura Veress Ferenc művészettörténészt kérdezte"

 

Az adás szövege és az egyes riportok a következő linkeken érhetők el:

 

http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=183803&rid=PWN6Tg

 

Füzes Ádám katolikus pap

 

Jászberényi József szabadkőműves nagymester

Veress Ferenc művészettörténész

 

 

(Legjobb tudomásom szerint Jászberényi még nem nagymester, "csak" főmester; viszont szerepe növekedőfélben van, egyre gyakrabban szólal meg írásban és szóban és egyáltalán nem kizárt, hogy a nagymesteri posztot is be fogja tölteni belátható időn belül.)

 

 

Előzmény: Lalo (2626)
Lalo Creative Commons License 2006.08.01 0 0 2628

Volt valaki a Salföldi FÜGGETLEN IRODALMI NAPOK-on? Milyen volt?

 

 

Előzmény: Lalo (2622)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.29 0 0 2627

Aug. végén kerül a boltokba, de a Pont Kiadó honlapján már rendelhető:

 

http://www.pontkiado.hu/magyar/proza.php?kategoria=újdonság&id=436&nyelv=magyar

Lalo Creative Commons License 2006.07.27 0 0 2626

Mint ahogy a Népszabadság cikkében is szerepel:

 

"A szabadkőművesek lesznek egyébként Dan Brown készülő új, Washington D.C.-ben játszódó, A Salamon-kulcs címet viselő thrillerjének témája."

 

A Da Vinci-kód belső borítóján szereplő képek és szövegek kulcsot adnak a következő regény tematikájához, amely várhatóan 2007-ben fog megjelenni. A belső borítón a következők szerepelnek:

 

"A faint grid reference written in reverse on the cover leads, with an adjustment of one degree, to a sculpture called Kryptos in the courtyard of the CIA’s headquarters in Langley, Virginia. Kryptos is covered in about 1,800 letters of code, much of which is still a mystery despite its location at the workplace of some of the world’s shrewdest cryptographers.

 

A further clue on the jacket is visible with a magnifying glass. Some of the lettering describing the plot is in bolder type than the rest. When read separately from the other words the letters read: “Is there no help for the widow’s son?” Those words, a Masonic call for help, have been linked to Joseph Smith, the founder of the Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints, known as the Mormons."

 

A szabadkőművesek eme szóbeli segítségkérésére akkor kerülhet sor, ha a nincs lehetőség a látható vészjelzézek alkalmazására, pl. sötétben.

 

Nevezetes esemény volt ezzel kapcsolatosan, amikor a Smith testvéreket - a mormonizmus megalapítóit - meglincselték, s ők hiába kértek így segítséget szabadkőműves testvéreiktől. Erről az esetről ANNUS IRÉN tanulmányából szerezhetünk bővebb ismereteket.

 

Mindenesetre Dan Brown új könyve várhatóan ezekkel a témakörökkel foglalkozik majd, s eléggé megdöbbentő módon már eddig is több könyv jelent meg, amelyik evvel a még meg nem jelenttel foglalkozik. Úgy látszik a Dan Brown kötetekről való írás ennyire nagy üzletté vált.

 

A rajongók gyűjtik Dan Brown interjúkban elejtett szavait, figyelek hová megy anyagot gyűjteni, mit nyilatkozik a felesége. Felmerült ezek alapján mint téma az amerikai szabadkőművesség története, a mormonizmus, Albert Pike (neves amerikai szabadkőműves ideológus) és a Ku-Klux-Klan is.

 

A szabadkőművesek mindenesetre tartanak attól, hogy negatív szervezetként szerepeljenek; mint pl. a Da Vinci-kódban az Opus Dei.

 

A Good Morning America TV adásában az Ősi és Elfogadott Skót Rítus templomában készült riportot vetítettek ezzel kapcsolatban; az interjúkban elhangzott, hogy “We don’t know if we’re going to be the good guys or the bad guys.”

 

Nekem meggyőződésem, hogy nem kell félniük; Dan Brown van annyira jó üzletember, hogy úgy ahogy eddig is, csak egyes emberek rossz tulajdonságaival operál a cselekmény érdekében, nem megy neki a nagy szervezeteknek. Ha jól megnézzük eddigi könyveit, a Vatikán, az Illuminátusok, az Opus Dei mind teljesen rendjénvaló dolgokat művel, csak néhány eltévelyedett (bárány) okoz galibát.

 

Előzmény: Törölt nick (2625)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.22 0 0 2625
kiki.roller Creative Commons License 2006.07.17 0 0 2624
Kár, hogy "mégis", hiszen egy nagyyon jó ötlet és kellemes rendezvény volt a tavalyi mégha magán viselte is az első próbálkozások szokásos hibáit.

Kellemes, családias légkör egy elvarázsolt helyen, már ezért megéri odamenni.

Kabbalából nem kivánok sok sikert, de azért sok... !
Előzmény: Lalo (2622)
Lalo Creative Commons License 2006.07.17 0 0 2623

"A világosság fiai" című, tavaly megjelent kötet 7-15. oldalán szerepel Tóth Béla "A világosság" című írása (inkább előadásvázlata, mert eléggé hevenyészett, különösen a végén), amelyben Tömörkénnyel kapcsolatban szerepel a következő anekdota:

 

"A forrása Csongor Győző, aki édesapja Czibula Antal jogász és szabadkőművestől tudta.
Tömörkény is azon embertípus volt, tisztasága, böcsülete révén, aki nagyon illett volna a Szeged páholy tagjai sorába.
Agitálták. Kezelő orvosa: szkm volt. Hogy lépjen a páholyba.
Köztudottan mélyen vallásos, rendszeres gyónó, áldozó katolikus volt, ami nem gátolta a belépésben. Jónak is tartotta, mert barátait ott látta.
Belépett.
Harmadnap kérte a fedezését, azaz elbocsátását, mert a Szkm el járó mellék páholy szabálya abszolút absztinenciát követelt.
Tömörkény vendéglős családban született, nőtt föl. A negyvenes éveiben járván szervezete annyira megszokta azt a bizonyos alkohol kvantumot, hogy nélküle nem tudott élni, dolgozni.
Zugivóvá nem akart süllyedni. Kilépett."

 

A történet érdekes, de szemmel láthatóan csiszolódott a szájról szájra hagyományozás során. Teljesen hihetetlen a harmadnap említése - ez inkább népmesei fordulat lehet. Inkább elképzelhető a harmadik páholymunka, bár az inasok "mellék páholy"-ba való, a belépéssel egyidejű felvétele is kétséges.

 

Kérdés még ennek a "mellék páholy"-nak a pontos mivolta is. Gondolhatnánk talán a magas fokokra, de azok csak a mesterek számára voltak elérhetők. Valószínűbb az 1852-ben New Yorkban létrehozott alkoholellenes szabadkõmûves szervezet, a Good Templar rend, amelynek 1901-ben alakul meg az elsõ magyarországi páholya.

 

Maga Tömörkény így vall erről egy 1905-körüli levelében:

 

"Éppen csak hogy élünk. A drágaság itt még kutyább, mint Pesten: egy mázsa szén 3 Ft, egy öl fa 25 forint, s ehhez alakulnak az élelmiszerek árai. A fizetésem csekély, még mindig ugyanaz, mint huszonöt évvel ezelőtt ... Úgy élünk, hogy semmiféle mulatságot nem ismerünk, csak a gyerekszoba fűtésére telik, abban vagyunk valamennyien, s a múlt éve szeszes ital még az asztalunkra sem került, én magam a teljesen absztinens Good Templar rendbe léptem. Nem azért, mintha nem esne jól egy-két pohár bor, hanem mert a takarékosságot, már idáig kellett kiterjeszteni... Tavaly erős tüdővérzéseim voltak, amiután az orvosi vizsgálat megtalálta bennem a tüdővész bacillusát ... Az ipamék elöregedvén, az üzlettel felhagytak s tisztára a kis birtokuk jövedelméből élnek, maguk is napszámosként dolgozva kertben és pincében; ott nincs mit keresni: kölcsönösen örülünk, ha úgy birunk élni, hogy nem szorulunk egymásra ... "

 

Ezek után kérdéses magának az anekdotának a hitelessége is. Mivel a közkézen forgó szabadkőműves listák egyikén sem szerepel Tömörkény, inkább elképzelhető az a változat, hogy az író a Good Templár rendbe belépése után valamennyivel távozott a rendből, s ennek az esetnek a megismerése során az alkoholellenes páholyt Tóth Béla összekeverte a szegedi szabadkőművesekkel.

 

levelében
Előzmény: Lalo (2621)
Lalo Creative Commons License 2006.07.17 0 0 2622

Mégis folytatódnak a Salföldi Irodalmi Napok; csak már nem a Nagyoriens égisze alatt mint tavaly és nincs expliciten szabadkőműves előadás a programban:

 

"FÜGGETLEN IRODALMI NAPOK
avagy egy cseperedő hagyomány
a salföldi Aligvári Major Romkertjében


2006. július 26-27-28-29

 

Július 26. szerda 19:30 Szerelmes versek a japán irodalom vonulatában - Vihar Judit

Egy 12. századi buddhista szerzetes költészete: Szaigjó vakái - Villányi G. András
Haiku komponálás a közönséggel, a nyertes versek kiválasztása, díjazása

 

Július 27. csütörtök 21:00 Mutatvány
Bár lehet, hogy senki sem kérdezett mégis vall a lelkiismeret. Egy bohóc önfaggató versszínháza - Balázs László Gábor (BLG)

Július 28. péntek 21:00 Jelenetek a Lélekből - Vörösmarty Marcell Hangszínháza

 

Július 29. szombat 20:30 Mámorból csent kortyok
- A Villányi G. András (VGA) által lejegyzett verseket előadja a VGA és BLG. Gondolatok a bor-és verskészítés és élvezet hasonlóságairól. Kóstolgatások.

A rendezvények látogatása díjtalan.
Szállás és étkezés az Aligvári Majorban.

Szállásfoglalás Klement Péter: 06 30 9526 684

Sátrazni lehet, de hozni kell."

 

Előzmény: Lalo (2585)
Lalo Creative Commons License 2006.07.06 0 0 2621

Sikerült végre beszereznem "A világosság fiai" című, tavaly megjelent kötetet, amelynek tartalma az alcím szerint: "Szemelvények a 135 éves szegedi szabadkőművesség történetéből 1870-2005".

 

A könyvet a szegedi Bába kiadó adta ki, amely saját (vagy elődje) hagyományait követte ezzel; hiszen a mellékletben közölt régi könyvborítók egyikéről leolvasható, hogy az Árpád-páholy 25 éves története 1895-ben "Nyomatott Bába Sándor könyvnyomdájában".

 

Az összeállítás érdekes, de hiányzott a gondos lektorálás. Sok nyomdahiba maradt a szövegben és kellenének magyarázó jegyzetek, valamint hiányos a források megadása is.

 

 

A világosság fiai

Valakyy Creative Commons License 2006.07.03 0 0 2620
Nos, én például semleges vagyok, s a lehető legkisebb külömbséget sem teszek pártok között...
Előzmény: Törölt nick (2619)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.28 0 0 2618
Karinthy Márton az Ördöggörcsben közöl egy Szent-Györgyi által írott levelet, amelyben a tudós arra biztatja K. Frigyest, hogy lépjen az emberiség ügyéért küzdő jóakaratú emberek közösségébe (nem tudom fejből idézni, és lusta vagyok levenni a polcról, de ez a lényege). A levél a két háború között keletkezett, és persze egyáltalán nem biztos, hogy a szabadkőművességről van szó, nem beszélve a tagtoborzás tilalmáról. Ha Karinthyt valóban fölvették, akkor az Bécsben vagy Erdélyben történhetett (inkább Bécsben). S ez valószínűsíthető Márai esetében is, már csak azért is, mert ő még csak 19 éves volt a betiltáskor.
Előzmény: Lalo (2617)
Lalo Creative Commons License 2006.06.28 0 0 2617

Márai szabadkőművességéről mégis csak találtam valami nyomot.

 

Sumonyi Zoltán: Újrafelfedett titok című könyvében a Függelék tartalma: "A hazai és külföldi páholyokban illegálisan működő magyarországi szabadkőművesek névsora 1920-tól 1939-ig". Ebben a listában szerepel Márai is.

 

Erről a könyv azt írja:

 

"Ezt a névsort Palatinus József: A szabadkőművesség története Bp. 1938-39. kötete alapján tesszük közzé."

 

Na most én ilyen című könyvet Palatinustól nem találtam az interneten; viszont volt egy amelynek a leírása a következő:

 

"Palatinus József. A szabadkőművesség bűnei.

I. köt. A magyarországi szabadkőművesek mozgalma és külföldi kapcsolatai 1920-tól 1937-ig. Bp. Lőcsei. Budai-Bernwallner J. ny. 1938. 2 kiad. —

II. köt. A magyarországi szabadkőműves páholyok tagjainak névsora 1868-tól 1920-ig. Bp. Szerző. Budai-Bernwallner J. ny. 1939. —

III. köt. A hazai és külföldi páholyokban illegálisan működő szabadkőművesek névsora 1920-tól 1938-ig. Bp. Szerző. Budai-Bernwallner J. ny. 1939."

 

A címtől eltekintve a III. kötet tartalma megfelelhet Sumonyi forrásának.

 

A listában Márairól a következők szerepelnek:

 

"Márai Sándor író, hirlapíró. Budapest. Rendőrhatósági nyilvántartásban. (új tag)"

 

Összehasonlításul néhány másik bejegyzés:

 

"Karinthy Frigyes író és hirlapíró. Budapest. (új tag) 1938."

 

"Szalatnai Rezső, a volt cseh-szlovák Sarlós-mozgalom vezetője (új tag)"

 

"Dr. Sziklai Ferenc. Budapest. 1934: In Labore Virtus p. (új tag)"

 

Tehát mindenféle kombináció előfordul, van évszám vagy nincs; van páholynév vagy nincs; van város, vagy nincs. Többször is előfordul az a kifejezés, ami Márainál is szerepel:

 

"Rendőrhatósági nyilvántartásban."

 

Ez szerintem arra utal, hogy besúgói jelentés alapján nyilvántartásba vették. Palatinusnak állítólag nagyon jó kapcsolatai voltak a belüggyel, így elképzelhető, hogy még a besúgói jelentésekhez is hozzáférhetett, vagy legalábbis átadták neki a megfigyelt, szabadkőműves gyanús eyének listáját. Érdekes, hogy egyeseknél ott a felvevő bécsi páholy neve: In Labore Virtus, másoknál nincs. (Ugye itthon a betiltás miatt nem volt szabályos páholyélet, tehát felvételek sem voltak.)

 

Afelől, hogy egy besúgói jelentés mennyire mérvadó, mindenesetre kétségeim vannak. Az is elképzelhető, hogy valamilyen kávéházi, szabadkőműves társasági összejövetelen került Márai a "rendődhatóság" figyelmébe, s valójában nem volt szabályosan felavatva. De az is lehet, hogy Bécsben szabályosan felvették, csak erről a besúgó nem tudott. (Karinthy-ról is csak az évszám van megadva, pedig róla tudott, hogy Bécsben, az In Labore Virtus-ba vették fel.)

 

Érdemes lenne a bécsi levéltárakat átnézni ilyen szempontokból is, sok kétség eloszolhatna az ottani magyar páholyok iratanyaga alapján.

 

Előzmény: KisTesó (2601)
Valakyy Creative Commons License 2006.06.28 0 0 2616
Nagyon mókás:) Az ilyet paranoiásnak szokták nevezni. Nyílván úgy gondolod, én is ilyen lehetek. De nem baj, nem haragszom rád ezért. Megszoktam, s sokan vannak így vele. Azokat az embereket bolondnak titulálják, akik nem hiszik el, hogy rózsaszín világban élünk, ahol mindenki ártatlan, minden tökéletes, nincs hátsó szándék sehol, soha. Természetesen vannak, akik túlzásba viszik a dolgot, és a felhők között járva elhiszik azt, amit beképzelnek maguknak. Ők olyan világban élnek, amelyet saját maguk köré építettek. De hidd el, nem vagyok ilyen. S nem terjesztek összeesküvésekről szóló propagandikus anyagokat, s mint mondtam, bár nem szeretem magam ismételgetni, hogy nekem semmi bajom a szabadkőművesekkel, s pláne nem ellenségeim. Egyébként megkérdezhetem, politikailag melyik oldalon állsz? Természetesen nem kell válaszolnod.
Előzmény: Törölt nick (2615)
Valakyy Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2612
Nos, úgy látom nincs reagálás.
Valakyy Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2611
Rendesen lesüllyedt a topic...
Valakyy Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2610
Egyébként semmi bajom a szk-sekkel. Nem ellenségeim, s nem is alakítottam ki róluk semmilyen ellenségképet. Sőt! Csak hát... furcsa világ ez a mienk.
A másik pedig, azért hivatkoztam a céljaimra, mert pontosan tudják, mik azok. Meg aztán konkrétan hozzájuk szóltam. Hátha, reagál majd rá valaki. Fog. Biztosan fog, de ahogy elolvasgattam a topicot, érdemleges választ nem fogok kapni. Helyette, mint az általában lenni szokott, a sablont teszik majd elém. De ez egy nyílvános fórumon érthető is. Tudom, hogy eléggé zavarosnak tűnik, amiket mondok. Tekervényes egy téma ez, amibe az ember könnyen belegabalyodhat, mint macska a pamutba. Szóval mégegyszer. Részemről semmi ellenségeskedés, támadás nincs...
Hogy miből gondolom? Talán jobban tettem volna, ha így írom: hátráltatnak céljaim elérése érdekében. Mert károkat nem okoznak nekem. De keményen hátráltatnak. S ezzel nem a magas követelmények ellen lázadok, mely sok helyütt fontos, ugyanis a hajlandóság bennem elég nagy. De ha el sem tudom kezdeni, mert nincs nyitás, akkor ez nem más, mint hátráltatás. Egyébként ezzel nagyon sokan vannak így, csak nem mindenki jön rá arra, amire én.
Előzmény: kilenctizenegy (2609)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2609

"Meg vagy tehát elégedve?"

 

Nem teljesen. Megértem, ha nagy céljaidat nem akarod ideírni, de akkor ne is hivatkozz arra, hogy vannak, de ők nem engedik valóra váltani azokat. Ez így elég őrült dolognak hangzik.

 

Másrészt én nem azt tételeztem fel, hogy nem jelezted csatlakozási szándékodat, sőt gondoltam, hogy jelentkeztél, csak éppen nem vettek fel. Mivel én sohasem jelentkeztem, nem tudom, hogy hogyan megy ez. Írsz egy e-mailt, aztán visszaírnak, leinterjúztat egy-két figura, te elmondod a nagy célodat, ők megilyednek és nemet válaszolnak neked. Az interjúztatókon kívül senkit nem ismersz a szervezetből. Én így képzelem. Továbbra is kérdés, miből gondolod, hogy ők tesznek neked keresztbe azóta is?

Előzmény: Valakyy (2608)
Valakyy Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2608
Megbocsátok, mivel nem ismersz, elsőre ezt tudod levonni abból, amit írtam. Üldözési mániám nincs. Nem tudok róla.

Hogy kik ők? Nem említettem semmi olyat, amiből kiderülne, tudom kik ők. S ki mondta, hogy jeleztem feléjük a belépési szándékomat??!

A célom nem fogom Neked elmondani. Ugyanis nincs hozzá közöd. Elnézést, de így van. Másrészt... nem nagyon szeretek idegeneknek magyarázkodni, s meggyőzni azokat a saját igazamról. De van valami ami nem tetszik: a túlságosan nagy "minden a lehető legnagyobb rendben van" szöveg, legyen szó a média által sugárzott áljólétről, vagy arról, ahogyan manapság mindent beállítanak. Semmi sem az, aminek látszik.

Végül engedd meg, hogy elmondjam, hogy azok, kiknek ez a néhány gondolat szólt, tudják ezt. És ettől sajnos semmi sem fog megváltozni. Vegyétek úgy, hogy nem is írtam semmit. Ja, s még valami, ami fontos. Nem vagyok szélsőjobbos, sem szélsőbalos, sem szimpatizánsa semmiféle pártnak, ideológiának... ez fontos, mert gondolom azt hinnéd, a szélsőjobboldal egyik bárdja vagyok, aki mindenben a zsidó szabadkőművesek világuralmi összeesküvését szimatolja. Erről szó sincs.

Meg vagy tehát elégedve?
Előzmény: kilenctizenegy (2607)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.06.27 0 0 2607

Már megbocsáss az elhamarkodott véleményalkotásért, de első ránézésre jól fejlett üldözési mániásnak tűnsz.

 

Ha nem vettek fel maguk közé, akkor honnan tudod, hogy ők tesznek neked keresztbe, vagy hogy egyáltalán kik ők?

 

Mi lett volna az a régóta kergetett cél, amit kizárólag a nemzetközi szabadkőművesség összeesküvése miatt nem tudsz elérni?

Előzmény: Valakyy (2606)
Valakyy Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2606
Minden nagyon szép, és minden nagyon jó, amennyiben Ti, szabadkőműves férfiak az igazság oldalán álltok. Gyönyörű eszméitek vannak, emberi mivoltában senki sem kételkedhet mindaddig, amíg el nem gondolkodik a dolgokon. És aki gondolkodik, az nem szeretitek. Igaz? Nos, van itt néhány dolog, amit el kell mondanom nektek. Jól figyeljetek, mert soha többet nem fogom ezt elmondani, s remélem ez az egy irományom végre valahová eljut, ahol képesek lesznek fel is fogni a lényeget.
Mint azt évek óta teszem, nyitott szemmel és füllel járok... azt is tervezgettem az utóbbi időbe, hogy belépek egy szabadkőműves páholyba. Mondván, ott találok munkát, és emberi szót. De három fő problémám van. Belépnék ha...
1.nem akadályoznátok meg folyton a törekvéseimet
2.nem tennétek nekem keresztbe folyton
3.végre el tudnám érni azt a célom, amit régóta kergetek.
Majd fogok még írni, de egyenléőre ennyi.
saint-germain Creative Commons License 2006.06.26 0 0 2605

"Ha találkoztak volna a csatatéren, különböző oldalon álltak volna."

 

Ez régebben korántsem volt szokatlan helyzet, nem csak polgárháborús időszakban. Adott esetben külön nemzetek fiai csaptak össze hadvezérként, akik a békében testvérek voltak.

 

Egy Franciaországból hazatért testvér mesélte, hogy az ő páholya illegálisan működött a nácik által megszállt Párizsban is. Tagjai között voltak kollaboránsok és ellenállók is, akik két munka között egymásra vadásztak az utcán.

 

A másik, szintén francia történet a nyolcvanas évekből: Új-Kaledóniában (francia gyarmat a Csendes-Óceán délnyugati részén) kitört a kanak törzs függetlenségi háborúja. a francia csendőröket lemészárolták, ősi szokás szerint a fejüket is levágták. A kanakok minden akció után visszahúzódtak a dzsungelbe és nem voltak hajlandók tárgyalni. Aki utánuk merészkedett, halál fia volt. Mitterand nem akart háborút polgári áldozatokkal, sem indokolatlan francia veszteségeket. A kormány egyre kínosabb helyzetbe került.

 

Ekkor jelentkezett főnökénél egy párizsi tisztviselő, aki azt igérte, hogy ha felhatalmazást kap rá, ő békét köt a kanakokkal. A minisztérium megadta, amit kért és elindították egyedül a dzsungelbe. Lemontak róla.

 

Néhány nap múlva előkerült a teljes békeegyezménnyel, rajta a törzsfőnök aláírásával. Kiderült, hogy páholytársak voltak a Nagyoriensben, amikor a törzsfőnök Párizsban volt egyetemista.

 

(A béke biztosítja a kanak nyelv oktatását és azóta sincs háború, bár a tözsfőnök testvért azóta egy puccs során lefejezték a sajátjai.)

Előzmény: Törölt nick (2603)
saint-germain Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2604
Ezúton is sok boldogságot kívánok a Humanitás Ph:. főmesterének házasságkötése alkalmából!
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.25 0 0 2603
Az első spekulatív kőművesek, akiknek nyomai föllelhetőek a 17. század elejétől, javarészt Stuart-párti, katolikus skót nemesek voltak. Bár a világ továbbra sem fekete-fehér: a rojalista Elias Ashmole-t (aki miközben a rózsakeresztesek nyomait kereste, a király számára gyűjtött adót a parlamenti erők által ellenőrzés alatt tartott területen) egy napon vették föl rokonával, Mainwaring ezredessel, Cromwell katonájával ugyanazon páholyba. Ha találkoztak volna a csatatéren, különböző oldalon álltak volna.
Előzmény: KisTesó (2602)
KisTesó Creative Commons License 2006.06.24 0 0 2602
Úgy vélem, hogy a mostanság ismert szabadkőművesség a XVII. század Angliájában alakulhatott ki, azaz az angol polgári forradalom kortársa. Valószinűleg fél évszázadnál nem hosszabb idő kellett az összefogáshoz, amit sokan tévesen a szabadkőművesség kezdeteként aposztrofálnak a XVIII. sz. elején. Legvalószinűbbnek a dicsőséges forradalmat követő éveket tartom, amely egy hosszú nehéz időszakot követő, megbékélési időszaknak tekinthető, és a polgárság igazi diadala ettől datálható. Tehát spekulációm szerint a szabadkőművesség kb. 1688 után alakult ki. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem nyúlnának mélyebbre az időben a gyökerei.

A kor szellemét tekintve, polgári mozgalomnak tekinthető. A "mozgalom"-mal azért van bajunk, mivel mifelénk amortizálták az afféle kifejezések, mint a munkásmozgalom, az olvasómozgalom, a sztahanovista mozgalom, stb. Ha az angol megfelelőjét nézzük, az szelídebb. MIndenesetre bajos igy is e szóhasználat, de egyesületnek nem hívhatjuk, mert annál átfogóbb, tehát jobb híján be kell érnünk vele.

KT
Előzmény: Lalo (2600)
KisTesó Creative Commons License 2006.06.24 0 0 2601
Márait sem ezen a nevén, sem az eredeti Grosschmid családneve alatt sem találtam a Palatinusban, ahogy a két másik nevet sem. /A "márai" erdetileg nemesi előneve volt./ Ettől persze lehet szabadkővűves, csakúgy mint az idézett mondatától is.

A magam részéről azonban arra hajlanék, hogy autentikus forrás híján ne tartsuk kőművesnek, bármilyen kellemesnek tűnne azt gondolnunk, hogy A gyertyák csonkig égnek c. remekművének címe sem véletlen...

KT
Lalo Creative Commons License 2006.06.22 0 0 2600

"Maradjunk annyiban, hogy számodra a szabadkőművesség egy polgári mozgalom, számomra viszont nem."

 

Maradjunk. Bár a mozgalom szó nekem is kérdéses.

 

Előzmény: Törölt nick (2599)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!