Keresés

Részletes keresés

nünüke88 Creative Commons License 19 órája 0 0 47676

Szerintem önkény.

Meg van valami olyasmi, hogy a kép csak egy lenyomat a személyiségjegyekkel, de nem azonos az illetővel, aki, ha meghalt, vagy szellemként maradhat, vagy továbbmegy, és akkor a túlvilágon él (vagy ha széthasogatta a lelkét, ami ezekhez épen kellett volna, marad a köztes állomáson megcsonkítva a maga személyes kis poklában, mint Voldi.)

Előzmény: neofrix baszmacs (47675)
neofrix baszmacs Creative Commons License 1 napja 0 0 47675

Sziasztok!

Biztos nem nekem jutott először eszembe, de azért megkérdezem:


Ha a halottak képeivel jókat lehet beszélgetni (és nem is csak egyszerű dolgokra képesek, pl. szidni a sárvérűeket, mint Sirius anyja, hanem mint Dumbledore, akinek a képe a hetedikben még utasításokat adott Pitonnak), akkor miért nem festeti le magát minden varázsló, és akkor például Harry kedvére beszélgethetett volna a szüleivel, vagy Siriusszal?


Van erre valami magyarázat, vagy csak a rowlingi önkény?

nünüke88 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 47674

Szerintem is belekavarodott ebbe néha. Az első 3 kötet még inkább gyerekmese volt, a 4.-től meg már inkább ifjúsági irodalom, ahol talán jobban kellett volna ügyelni a logikai buktatókra.

De hát a sztori lényege az, hogy a barátaiddal, önzetlenséggel és (valljuk be) egy rakás mázlival meg az ellenséged által elkövetett hibák sorozatával átlagosként is van esélyed győzni. Harry emberi nagyságát jól visszaadta az írónő, és összességében egy ötletes, fantáziadús világot alkotott, egyben olvasva a műveit nem idegesítőek ezek a bakik, később már lehet rajtuk szőrözni.

Fiatal felnőttként elsősorban Dumbledore és Voldi akcióiban találok megkérdőjelezhető dolgokat, amiket valóságos emberként tuti nem követtek volna el. De hát a valóságban mind tudjuk, mi lett volna ennek a történetnek a reális kifejlete.

Előzmény: ---:Jani:--- (47671)
Atombomb Creative Commons License 2018.03.27 0 0 47673

Abban igazad van, hogy a valóságban a sikeres írókból gazdag emberek lesznek, de attól a Harry Potter még egy ember által kitalált történet/mese marad az emberi hibákkal együtt. A Trónok Harca sem tökéletes, tele van logikai hibákkal, ahogy a Gyűrűk Ura is. Egyébként itt is elmondható, hogy minél egyszerűbb a történet, annál kevesebb logikai hibát találunk benne - tudod, balladai homály -, és minél bonyolultabb, annál többet.

 

Csak a valóságos világunk tökéletes a benne lévő gonoszsággal együtt, az ebből táplálkozó írói fantázia sohasem lesz az. Ezt elvárni az íróktól butaság, és fölösleges frusztrációnak tesszük ki magunkat.

Előzmény: ---:Jani:--- (47671)
---:Jani:--- Creative Commons License 2018.03.26 0 0 47672

"Más kérdés, hogy ha ennyire szőröző lennék kitalált sztorikkal kapcsolatban, akkor nem igazán szeretném a fantasy műfajt. :D"

Ez nem a műfaj hibája. A Trónok Harcában nincsenek logikai hibák. Én legalábbis még nem nagyon találtam. De az általam nem túl nagyra tartott Gyűrűk Urában sincsenek lyukak, legalábbis ezt mondja, aki jól ismeri.

Előzmény: ---:Jani:--- (47671)
---:Jani:--- Creative Commons License 2018.03.26 0 0 47671

"Ezek szerint a magyar oktatás egyik nagy baja, hogy a gyerekek nem tanulják meg a különbséget a fikció és a valóság között."

Az nagyon is valóság, hogy olyan történetet ír, ami az egész világon bestseller lesz, és szupergazdaggá teszi az írónőt. Biztos, hogy a mi hibánk, hogy a valós és árnyalt karakterek meg sorsok mellett azt várjuk, hogy ne legyenek nagy logikai foltok a cselekményben? Nem inkább az írónéninek kéne eldöntenie, hogy gyerekmesét akar írni, ahol mindent lehet, vagy pedig teremt egy önálló világot saját, konzisztens szabályokkal? Mert ha utóbbi, akkor abba hadd szabadjon már belekötni. Ez nem egy Disney-mese, ahol mindent el lehet intézni azzal, hogy a halott feltámad, ha megcsókolják, a jó meg legyőzi a rosszat a szeretet erejével.  

 

Előzmény: Atombomb (47667)
nünüke88 Creative Commons License 2018.03.07 0 0 47670

A Teszlek Süveg nekem mindig is érdekes volt, mert elég komoly hibákat is vétett néha, amikkel életeket tett tönkre. Pl. ha Pitont a Griffendélbe osztja, teljesen más élete lett volna, és jelleme alapján való is volt abba a házba, szemben mondjuk Féregfarkkal, aki az abszolút anti-griffendéles volt. Dumbledore meg is jegyzi, hogy elhamarkodottnak látja néha a házakba osztást.

Persze, Piton akarta a Mardekárt, és Harry esetéből tudjuk, hogy a Süveg a kívánságokat is figyelembe vette. A problematikára, hogy miért vét ilyen hibákat, egy alternatív hetesben, a Varázslók Háborújában talált ki nagyon elmés megoldást a fanfick írója. 

Harry viszont nem hiszem, hogy meggonoszodott volna a Mardekárban, és Voldi hollóhátasként (bár nála nem volt vacillálás a Mardekáron, de ez a ház illett volna még hozzá) is kikutatta volna szerintem, hogy Malazár leszármazottja, és csinálta volna a disznóságait ugyanúgy.

Előzmény: hutp (47665)
nünüke88 Creative Commons License 2018.03.07 0 0 47669

Az olvtárs nevében nem nyilatkozhatok, én nagyon jól tudom, hogy ez egy fiktív világ. De akkor is jó kivesézni, főleg sok év után, amikor már máshogy látod kicsit.

6-7 éves voltam, mikor a mamám felolvasta nekem a Bölcsek Kövét (még nem jártam suliba.) Akkor is tudtam, hogy kitaláció, de a logikai bakik még nem tűntek fel. Más kérdés, hogy ha ennyire szőröző lennék kitalált sztorikkal kapcsolatban, akkor nem igazán szeretném a fantasy műfajt. :D Most sem szőrözök, de szívesen megvitatom abból a szempontból is.

Előzmény: Atombomb (47667)
NevemTeve Creative Commons License 2018.03.06 0 0 47668

Off: Manapság az ilyesmit 'alternatív tény'-nek nevezzük.

Előzmény: Atombomb (47667)
Atombomb Creative Commons License 2018.03.06 0 0 47667

Ezek szerint a magyar oktatás egyik nagy baja, hogy a gyerekek nem tanulják meg a különbséget a fikció és a valóság között. 

hutp Creative Commons License 2018.03.05 0 0 47666

Most, hogy belegondolok, a Szükség Szobája nem ugyanaz, mint a STALKER-ben a Zóna közepén található szoba? Lehet, hogy pont innen vette az írónéni az ihletet?

hutp Creative Commons License 2018.03.05 0 0 47665

De jó látni, hogy visszatért az élet ebbe a fórumba :) 0101011 egyébként látom, hoztál jó pár kérdést, igazából mi már elég régóta boncolgatjuk ezeket a logikai bukfenceket ezen a fórumon :D Pár észrevétel:

"

miért nem tud senki semmit a házbasorolásról, még Hermione sem aki MEGTANULTA az összes irodalmat?"

Szerintem ez a HP-univerzum egyik legmisztikusabb része. Mindig úgy képzeltem, hogy a Teszlek Süveg egy gondolatolvasó varázseszköz, ami egyben kicsit randomgenerátorként is működik. Biztos el van látva olyan búbájjal, ami valami felsőbb rendezőelv alapján dönt. Miért, az hogy lehet, hogy arról se tudunk semmit, hogy a fogantatás pillanatában XY vagy XX kromoszómás egyed fog születni? :)


"- a bájitaltan csak dolgok összekeverése. Miért nem létezik a varázsvilágon kívül?"

Az hagyján, de engem inkább ennek a fordítottja érdekel: KÉMIA miért nem létezik a varázsvilágon BELÜL? Mert tényleg csak dolgok összekeverése. Amikor szóba kerül egy lőfegyver, akkor villámló botnak vagy minek hívják, holott az egész csak puszta mechanikán és a lőporon alapszik. A lőpor pedig a varázsvilágon belül is meggyullad. (Tényleg, amúgy miért nem használnak lőfegyvereket? Azok ellen nehezebb lenne védekezni. Csak egy gondolat...)

A bájitaltan amúgy mindenféle egzotikus dolgok összekeverése, amiket a muglik talán nem is látnak. Pl. a muglik nem tudnának hozzáférni egyszarvúszőrhöz. Engem az is érdekelt mindig, hogy hogyan találták ki ezeket a bájitalokat. Hogy jöttek rá, hogy az adott főzethez pont tatuepe kell? Hányszor kellett vajon egymásba dobálni a millió mágikus összetevőt, mire rájöttek, hogy pont a tatuepe hiányzik? Nekem inkább a randomság a zavaró a bájitaltanban. Nem látszik mögötte a rendszer, mivel nem tudomány. Vagy az?

Ha már itt tartunk: miért nem gyártják nagyüzemben a felix felicist? És ha DD és Voldemort is használná egymás ellen, akkor mi történne?

"a varázslókra nem vonatkozik a Nemzeti Alaptanterv?"

Szerintem nekik nincs Hoffmann Rózsájuk.

"hogy lehetséges hogy mindenki vacak lúdtollal ír? Hová lettek a ládákból a GOLYÓSTOLLAK?"

Csomó olyan mechanikus dolog van, amit kéne használniuk. Érdekes, hogy Roxfort Expressz van, de az is csak egy darab vonal. Ezzel szemben azt is tudjuk, hogy rádiózni tudnak, viszont elvileg ami elektromos, az nem működhetne a kastélyon belül. Ez akkor hogy van?

"a kviddics hülyeség. "

Én már ott beleszerettem a játékba, mikor először olvastam, hogy van két játékos csapatonként, akiknek semmi más dolguk nincsen, mint hogy nekiüssenek egy nehéz golyót a több tíz méter magasban repülő játékosokra :) Amúgy a felvetésedre az lenne az írónő válasza, hogy ezeket a csalásokat rafinált bűbájokkal akadályozzák meg. Ezek angolok, itt fair play van! 

"zéró szervezés, és életveszélyes körülmények (...)"


Ez előbb-utóbb minden HP-elemzésben előjön. Hozzá lehetne tenni még az 1 db iskolai védőnőt, a szexuális felvilágosítás és a mentálhigiénés szakember hiányát, meg a teljes kiszolgáltatottságot az iskolai bullyknak (ugye egy olyan zárt világról beszélünk, aminek minden tagja ismer mindenkit, hiszen egy iskola van csak. Magyarán, ha valaki ott megszégyenül, vagy rossz klikkbe keveredik, akkor az egész felnőtt életében szar lesz neki a varázsvilágban. Lásd Piton.), vagy a Mardekár-háznak, mint olyannak meglétét, ami gyakorlatilag egy sötétvarázsló-képző. Meg ott vannak még a szellemek, akik bármikor bemehetnek a falon át a szobádba, szóval nincs magánéleted, de ha peched van, akkor csak simán a Kövér Dáma is kintarthat a szobádból, ha rossz napja van és berág rád. 
De cserébe van konyha és házimanók, akik elkészítenek mindent, amit csak kérsz :D Ja, és van Szükség Szobája, ami szerintem már önmagában elég lenne ahhoz, hogy bárki be akarjon kerülni a Roxfortba. Gyakorlatilag azon se lepődnek meg, ha az egész kastély csak a szükség szobája köré épült volna fel, és nem fordítva. Hát hogy nem állnak zarándokokkal tömött sorok minden nap az iskola előtt, ahol van egy olyan szoba, ami megadja neked azt, amire a legjobban szükséged van?

Előzmény: 0101011 (47640)
0101011 Creative Commons License 2018.03.01 0 0 47664

Krumpliorr réges rég rájött a baziliszkuszra.

 

Ellenben nem kívánok tovább közösséget vállalni az index elvakult és jogsértő fórumával, így peched van ha válaszra ennél többet vársz itt tőlem.

Előzmény: nünüke88 (47663)
nünüke88 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 47663

Szerintem a magyar politikát tényleg hagyjuk ki ebből az egészből. :D A mugli miniszterelnökkel közölték a tényeket, ő meg tudomásul vette azokat. Konkrétan engedélyt soha semmihez nem kértek tőle. Nem tudta volna betartatni a mugli törvényeket a varázslókkal, és nem is próbálkozott ilyennel. Még a sajátjaikat sem tudták megvédeni Voldemortéktól. Háborút indítani ellenük pláne nem lenne semmi értelme.

Az, hogy nem nyomhatják el az erejüket, a könyvekben is benne van, ha te nem fogadod el Rowling egyén hozzátételeit az általa kreált univerzumhoz. Dumbledore húga ettől válik közveszélyessé. Innentől fogva veszélyeztetés lenne olyan mugli könyezetben hagyni egy varázsló gyereket, akiknek ez nem tetszik, és a mugli életre akarnák kényszeríteni. A gyerekre is, rájuk nézve is. A nem korlátolt szülők fel is fogják ezt szépen.

A korábbi Trimágus Tusákon volt halál, sőt, a 4. részbeniben is végül, igaz, nem konkrétan a versenyfeladatok miatt, Voldi nem volt bekalkulálva. Nem véletlenül tették korhatárossá.

Dumbledore nagyon jól tudta, mit jelent a graffiti, innentől be kellett volna zárnia a sulit. Legkésőbb az első kővédermesztéses eset után, hiszen emlékezhetett rá a régi esetből, hogy ez halálhoz vezet előbb-utóbb. Bármelyik sulit bezárnák, ha elkezdené valaki kiütni sorra a diákokat. Mellesleg Dumbledore-nak a Baziliszkuszra is illett volna előbb rájönni, mint egy 12 éves kislánynak. :D

Hiába no, ezek azok, amiken felül kell emelkedni, és meseként felfogni az egészet. Felnőtt logikával nézve egy csomó ilyen baki van.

Előzmény: 0101011 (47662)
0101011 Creative Commons License 2018.02.24 -1 0 47662

"Mondd már meg, hogy te mégis miből gondolod, hogy a varázsvilág része a muglinak" - ugh. A Mágiaügyi Minisztérium elszámolással tartozik a mindenkori Miniszterelnöknek. Aki mugli. Plusz a varázslók a muglivilágban bejegyzett állampolgárok. Tehát megilletik őket ugyanazon jogok. Az Alapvető Emberi Jogok ugyanis ELIDEGENÍTHETETLENEK, bármit is csináljanak a fideszes haverjaid.

Ha tehát - amint elismered - az emberi jogokat megsértik, a Miniszterelnöknek kötelessége nyomozást indítani és letartóztatásokat foganatosíttatni. Ha pedig a varázsvilág ellenáll, háborút hírdetni.

 

"a Legendás Lények-szériában" - nincs legendás lények széria. A movieverzum fanfiction, nem érdekel.

 

"Hogy valóságban is létező, gyakorlati példát mondjak, a speciális nevelési igényű gyereket is hiába akarja normál iskolába berakni a gyámja" - csakhogy a spec. nevelési igényűeknek is kijárnak azok a jogok mint a többieknek. És amiben eltér a nevelésük/kezelésük, arról TÖRVÉNY RENDELKEZIK.

Tehát két problémánk van:

- hiányzik a törvényiszabályozás

- ezek a speciális igényű polgárok NEM IGÉNYELNEK 24/7 felügyeletet. Lehetne őket kötelezni szakkörre/terápiás foglalkozásra, de ezen túl nincs ok beleszólni az életükbe.

PS: adott esetben simán berakhatják normál iskolábaa speciális nevelési igényű gyereket. Amennyiben teljesíti a felvételi, vizsga és figyelmi/fegyelmi követelményeket, és a gyám ragaszkodik hozzá, kötelesek megengedni.

 

--------

 

Krumpliorr viselkedésében nem látok hibát. Minek zárták volna be az iskolát? Azért, mert valami diák graffitizett? Ugyan már.

Vagy mert valakik amúgy könnyen gyógyítható sérülést szenvedtek? Naponta találkoznak súlyosabb esetekkel.

Oh, hogy tényleg a Titkok Kamrája nyílt meg? Azt honnan tudhatták volna?

Plusz HülyeAjtó kémtevékenységét is gátolta volna az iskola lezárása. Hiszen Harry nélkül hogyan jut be a Kamrába? Na ugye.

 

"De most arról az iskoláról beszélünk" - ahol egy nap alatt visszanöveszthető egy elvesztett végtag. A Trimágus Tusa komoly szervezés eredménye volt, NEM VOLT ÉLETVESZÉLYES. Ja, és azt is mondtam már hogy mindenkinél fegyver van, alapvetően önvédelmi céllal.

Az iskola NEM ÉLETVESZÉLYES a körülményekhez képest. NEM gyakorolják az "erős marad életben" elvét.

Az "akarjál a SZEKTÁNK része lenni, vagy kinyírunk" elvét - azt viszont vallják. Voldemortnál mindössze annyi a különbség, hogy Őnagyúrsága nem hazudik erről.

 

----------

 

Lockhart: Dumbo két okból vette fel:

a) nem volt más jelentkező

b) Lockhart híres volt, így jó presztízs.

Előzmény: nünüke88 (47661)
nünüke88 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 47661

Ja és igen, Ron pálcája is vicces volt, elnézték, hogy egész évben egy komolyan balesetveszélyes eszközzel dolgozzon. Amikor pedig az 5. részből megtudjuk, hogy ezek olyan kényes cuccok, hogy farzsebbe dugni sem szabadna őket. 

 

nünüke88 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 47660

Mondd már meg, hogy te mégis miből gondolod, hogy a varázsvilág része a muglinak, amikor az egész sztori egyik fő vonala az, hogy el vannak szeparálva? :D Nem az. Nem alárendeltek, a mugli törvények nem vonatkoznak rájuk, csak a sajátjaik, és az sem mindenkire, mert aki elég erős hozzá, az fittyet hány rá, nem tudják letartóztatni és megbüntetni.

Természetesen nem helyes az emberi jogok semmibevétele, de tény, hogy így cselekszenek. Innentől meg hiába jössz azzal, hogy de így meg úgy, annyira érdekes, mint amikor a szaúdiaknak magyarázod az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát. Ha nincs módod betartatni, akkor hiába van. Hiba van a mugli törvényekbe beleírva, hogy Dursley-ék joga az iskolaválasztás, nem tudják érvényesíteni a jogukat, és más sincs, aki megtegye helyettük. A Minisztérium meg körberöhögné őket, ha oda mennének. A gyakorlatban tehát nincs joguk, és ez talán azért nem baj, mert nem hiányozna nekik sem valami olyan eseménysor, mint a Legendás Lények-szériában Credence esete. Na, ott tiszteletben tartották Mary Lou jogát ahhoz, hogy a nevelt gyereket ne képeztesse, sőt, azt a jogát is, hogy olyan nézeteket tanítson neki a mágiáról, amilyeneket akar. Az eredmény fél New York romba döntése lett. 

Hogy valóságban is létező, gyakorlati példát mondjak, a speciális nevelési igényű gyereket is hiába akarja normál iskolába berakni a gyámja, ha nem odavaló, nem küldheti oda. Harry-nek a Roxfort volt a megfelelő iskola.

Jó tudni, hogy ha valaki nyakáról letépem a láncot, még aznap pénzzé tehetem, mert a zacisnak nem kötelező ellenőriznie, hogyan került a bortokomba, még jó, hogy nem csinálok ilyesmit. 

A tanárok meg Dumbledore teljes viselkedése szürreális volt a 2.-ban, onnantól kezdve, hogy nem zárták be azonnal az iskolát, mikor Mardekár utódja graffitizni kezdett. Gondolták, kivárják, míg ismét meghal egy diák, mint legutóbb. Arról nem beszélve, hogy Dumbledore szépen végigasszisztálta annó Tom 7 iskolaévét is, a kamrás eset után tudhatta, vagy legalábbis könnyedén kisakkozhatta, hogy ő volt, mégsem tett ellene soha semmit, csak azután, hogy már kinőtte magát.

De most arról az iskoláról beszélünk, amit gyilkos lényekkel teli erdő vesz körbe, olyan versenyt rendeznek meg benne (Trimágus Tusa) ami életveszélyes, tárolóhelyként szolgál kiemelten fontos mágikus tárgyak részére, amit a legnagyobb feketemágus keres (bölcsek köve) az egyik alapító elrejt egy gyilkos bestiát, hogy majdan kiirtassa a diákok egy részét stb. Az, hogy a 7. részben már konkrét halálfalóképzővé válik, meg sem lepő.

A mugli gyerekvédelmisek szívszélhűddést kapnának, máguséknál meg ez a természetes. Kicsit túl komolyan veszik az erősebb marad életben elvét.

A tanárok védelmében Lockhart-tal kapcsolatban annyit, hogy szerintem arra számítottak, hogy elmenekül. Ahogy tette is volna, ha nincsenek a fiúk. Ami durvább, hogy Dumbledore tudta, hogy csaló, mégis felvette. Pedig sejthette, hogy itt normális SVK-oktatás az adott tanévben nem lesz, ami kiszúrás az RBF és RAVASZ-évfolyamokkal. A tanév végén meg Voldi átka persze tesz róla, hogy eltávozzon a posztról.

Előzmény: 0101011 (47659)
0101011 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 47659

Nem, nem néznek. Pláne ha törtarany értéken akarod beváltani, nem érmeként. Egyébként ha aggódsz bármikor beolvaszthatod, nem nagy kunszt.

A koboldok nekem ne váltsák a rettenetes árfojamukon azaranyat. A koboldok a csodás árfojamukon váltsák a muglipénzt aranyra. A sarki mugli kereskedő vegye meg muglipénzért az aranyat.

Tényleg ennyire nem érted az árfojamokat?

Tényleg el kell magyaráznom hogy ha ugyanannál a szeméjnél váltogatod a pénzed, akkor a kezelési költség miatt létező árfojamkülönbség miatt elfogy a pénzed? Viszont ha máshová viszed az árúd, ott jobb árfojamot kaphatsz - ami a kereskedelem alapja? Manapság semmit nem tanítanak az iskolákban?

 

"Emberi jogok, esélyegyenlőség-a varázslóvilág kevésbé demokratikus" - azt tisztáztuk ennek kapcsán hogy A VARÁZSLÓVILÁG A MUGLIVÁG RÉSZE, ANNAK ALÁRENDELTJE. Tehát bár a körülmények fojtán a baleseteket könnyebben veszik, amúgy ugyanaz vonatkozik rájuk. Ráadásul te arról beszélsz hogy a TOTÁLIS DIKTATÚRA, és az emberi jogok TOTÁLIS SEMMIBEVÉTELE az oké.

Hát anyád.

De épp most ismerted el: a varázsvilág totálisan törvénysértő, a varázsgyerekeknek nincs választásuk, az agyukat napi szinten pusztítják el varázslatokkal és főzetekkel (vajon mit sütnek bele az ebédbe?). És ha valaki nem akar menni, akkor azt elrabolják, kinyírják, vagy feletetik a dementorokkal.

Hitler büszke lenne.

 

Ahogy büszke lenne erre a pillanatra is:

 

- Mardekár utódja újabb üzenetet hagyott. A lány csontváza örök időkig a Kamrában pihen majd.

Ebben a pillanatban ismét kicsapódott a tanári szoba ajtaja. de csak Lockhart volt az. A többi tanár arckifejezése az utálat és az undor sajátos elegyéről árulkodott.

- Pontosan ő kell nekünk - szólalt meg Piton. A szörnyeteg elrabolt egy kislányt, Lockhart. Végre eljött a maga ideje.

- Így van, Gilderoy - helyeselt Bimba professzor. - Igen, nekem meg azt mondta, hogy sejti, mi van a kamrában - tódította Flitwick professzor. - Akkor hát magára bízzuk a dolgot, Gilderoy - bólintott McGalagony.

Lockhart kétségbeesetten pillantott a tanárokra - Há-hát jó - szólt remegő hangon.

- Helyes. - McGalagony nagy levegőt vett. - Vele se lesz több gondunk. kérem, tájékoztassák a tanulókat a történtekről, és hirdessék ki, hogy a Roxfort Expressz hol-nap kora reggel indul.

A tanárok felálltak, és egymás után elhagyták a helyiséget.

 

Mit is láttunk éppen?

- a tanárok összeesküvést szőnek hogy Lockhart megölesse magát ha elég hüje, vagy eltűnjön.

- a tanárok magasról tesznek egy diák életére. Nem is próbálkoznak.

 

Az eseményhez pedig jön mit csinál Potter?

- elmegy Lockharthoz akiről tudja hogy nem jó semmire, és akiről tudja hogy a többi tanár nem segít neki

- miután lefegyverezte Lockhartot (mert mindig jó ötlet ha egy iskolában mindenkinél töltött fegyver van) aki bevallotta hogy nem jó semmire nem megy el másik tanárhoz, hanem az eleve hasznavehetetlen, és most már pálcátlan Lockhartot leterelik a baziliszkuszfészekbe. És szegények annyira hüjék, hogy a pálcát Ron nem tartja meg, pedig a sajátja megfelel egy rúd kiolvadt dinamitnak, másra egyszerűen nem jó.

- Ja, de azért Ronnak a Totálisan Selejtes Pálcával kéne vizsgáznia. Mi az eséje?

 

Fun Fact: Harry ebben a könyvben varázsol először.

Előzmény: nünüke88 (47658)
nünüke88 Creative Commons License 2018.02.24 0 0 47658

Véleményem szerint (bár sosem váltottam be aranyat) azért csak utánanéznek, mielőtt beváltják, hogy honnan került az a tulajdonodba, mi az. Esetleg előadhatod, hogy egy különös érme, de az meg felveti az eszmei, muzeális érték kérdését. Nem valószínű, hogy egy ismeretlen aranyérmével besétálsz a zálogoshoz, és azt mondja, hogy oké, nem kell igazolnod, hogy mi az, honnan van.

A koboldok viszont átváltják neked. Melyiket választod?

Emberi jogok, esélyegyenlőség-a varázslóvilág kevésbé demokratikus, de ezt már tisztáztuk. Amúgy is igazából erősorrend van, mint láthatjuk, egy Dumbledore vagy egy Voldemort azt tesz, amit akar, akár le is igázhat mindenki mást. Innen felesleges azon gondolkodni, hogy milyen igazságtalan, hogy egy 11 évesnek elő van írva az iskola, ha mugli szülei vannak. A varázsvilágnak, mint nem demokratikus rendszernek, fontosabb a saját titokban maradása, mint az egyes egyének jogai. Nem feltétlenül szimpatikus elgondolás, de ez van.

Dumbledore igazgatóként működésébe jobban bele lehet már kötni, mert ott néha fura dolgok vannak, amik nem illenek a nagy, bölcs mágushoz, akinek fontos a mások élete.

Lucius előre eltökélte, hogy odaadja valakinek a naplót, azért volt nála. Valószínűleg nem volt konkrét célszemélye, egy random gyereknek akarta odaadni, aztán jött a nézeteltérés Arthur-ral, a kínálkozó alkalom, és Ginny lett az áldozat. Lucius valószínűleg nem tudott többet a naplóról, mint hogy valami módon nyitja a kamrát, nem akarta ő visszahozni Voldit, és egy horcruxot nem is mert volna kockára tenni abbéli félelmében, hogy mi lesz, ha az ura egy nap mégis visszajön, és akkor erről be kell számolni. Így sem lehetett könnyű beszámoló, egyik oka a 6-7. részben kiállt kínjainak...Konkrétan Harry ellen sem tört.

Előzmény: 0101011 (47657)
0101011 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 47657

Értsünk egyet abban hogy nem értünk egyet hórukktéren és lépjünk.

 

Voldi tetteire is majd a 6-7. kötetnél térnék vissza, mert ott van mit kisakkoznom.

 

Visznt:

"A mugli és a varázslóvilág ojan szinten szeparált, hogy bár a mugli miniszterelnök tud róluk, más nem nagyon."

Erre én azt mondom, ez így lehetetlen. Plusz - ami az alapproblémám - igazságtalan is. Nem a muglikkal, hanem a varázslókkal szemben. És ezt valamiért képtelen vagy felfogni. Emberi jogok - mennek ki nálad az ablakon. Jogegyenlőséggel együtt.

Sőt, itt

"A muglik nem tartják számon a galleont, knútot, sarlót, így ojan lenne a mugli boltosnak a dolog, mintha valaki egy idegen valutát nyomna az orra alá."

egyenesen fullba tolod a kretént. Mint Harry Potter. Ős sem tudja megoldani ezt az egyenletrendszert:

galleon = arany, arany = pénz => galleon = pénz.

És tegyük fel az egyszeri boltos nem ismer fel egy darab aranyat. Még mindig ott a sárvérű és félvérű varázslók problémája, meg azoké akik tisztességesen tanultak mugliismeretet (én felvenném, mert ingyenkredit ha nem aranyvérű vagy). Azoknak FEL KÉNE ISMERNIÜK AZ EGYENLETET. Mert nincs ojan ostoba - eddig nem hittem hogy van - aki ne ismerné fel hogy ha van egy 100 font értékű aranydarabom (1 galleon) amit 5 fontért vettem, akkor első utam a pénzváltóhoz/ékszerészhez fog vezetni aki ha csak törtarany árban veszi meg, akkor is gazdaggá tesz pillanatok alatt!

 

Erre meg:

"Azok a muglik, akiknek mágus családtagja van, kivételt képeznek a Titokvédelmi Alaptörvény alól"

mondom hogy mondod te. De semmi nem támasztja alá. Lehet igaz - de ugyanojan valószínűséggel lehet hamis is. És tekintve a pénzügyi problémákat, én inkább hajlok rá hogy nem így van.

 

----------------

 

A Titkok Kamrájáról had futtassak agyat,hátha úgy könnyebb:

1) tény, hogy se 1. osztájban, se később Lucius nem mesterkedik Harry ellen

2) tény, hogy Lucius az Iskolaszék tagja, azaz hozzáfér teszem azt a tanulók névsorához

3) tény, hogy Draco, Lucius fia amúgyis a Roxfortba jár, csakúgy mint Harry

4) tény, hogy a postát gyakorlatilag nem ellenőrzik

Konklúzió: ha valamibaja lett volna Luciusnak Harryvel (pl. "nyírjuk ki a kis Kiválasztottat" szupergonosz hozzáállás), akkor megtehette volna első évben, vagy próbálkozhatott volna minden egyes évben, de nem tette, tehát nincsenek ijen hajlamai.

5) tény, hogy Lucius azt üzeni Draconak "maradjon ki" a Titkok Kamrája históriából

6) tény, hogy Lucius juttatta a naplót az iskolába

7) tény, hogy Ginny Weasleynek csempészte oda a naplót

Konklúzió: Lucius vagy direkt Ginnynek akarta adni a naplót (mert ő volt a kézre eső Wealey és kikaart szúrni Arthur Weasleyvel), vagy mindegy volt neki kinek adja (bár előny ha az illető nem pl. aranyvérű) és bónusz volt hogy Ginny éppen akkor éppen ott volt.

8) tény, hogy a napló/a Titkok Kamrája a sárvérűekre volt elvileg veszéjes

9) tény, hogy a napló megváltoztatta a Kamra célpontját Harryre

10) tény, hogy Dobby fojamatosan próbálta eltávolítani Harryt

11) tény, hogy Dobby bármit is hazudozzon (megengedem: utasításra), 24/7 ült a nyáron Harry ablaka alatt várva a levelekre és mindenféle alkalomra (megengedem, Luciusnak is "hazudott" oljan értelemben hogy igyekezett vacak munkát végezni)

Konklúzió: Lucius vagy tudta, vagy nem hogy a napló Harryt fogja célpontjának választani.

Konklúzió: Dobby bármit is hazudozzon, nem saját mentőakciót indított, hanem Lucius küldte feladatra.

Eshetőség #1: ha nem tudta Lucius hogy Harry lesz a célpont, akkor Dobby odaküldése puszta véletlen, semmi köze a naplóhoz.

Eshetőség #2: ha Lucius tudta hogy Harry lesz a célpont, akkor Dobby odaküldése a terv része volt. Csakhogy miért kaparta elő Lucius a naplót? Hogyan került kapcsolatba a naplóban lakó szeméjiséggel? Mert még ha a házkutatások miatt elő is kaparta és ötletei támadtak - az nem juthatott eszébe hogy a napló majd Harryt fogja támadni a sárvérűek hejett. Magától nem.

 

És akkor még ott a kötet végén ez a társalgás is:

"Elkapták a tettest?

- Igen - felelte mosolyogva Dumbledore.

- Csakugyan? - csattant fel Malfoy. - Na és ki az?

- Ugyanaz, aki a múltkor, Lucius. De Voldemort nagyúr ezúttal valaki mással végeztette el a munkát. Mégpedig ennek a naplónak a segítségével. "

Márpedig ha maga Mindentudó Krumpliorr mondja hogy Voldemort a megbízó, akinek eszköze a napló - amit Lucius juttatott el a rendeltetési hejére -, eszköze és nem ő maga, akkor annak úgy is kellett volna lennie. Úgy is volt, a 4. kötetig - szerintem.

Vagy csak ritka gyér az írás, és legyünk hálásak hogy az utolsó kötet amit Rowling egyedül írt, a 3. volt.

Előzmény: nünüke88 (47656)
nünüke88 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 47656

Voldi horciját simán el lehetett vinni élve egy házimanóval. Nem kellett oda Dumbledore. Regulus is túlélhette volna, ha akarja, mert Sipor kivihette volna. Az egy más kérdés, hogy alighanem beleunt az egészbe, és úgy döntött, jobb neki meghalni. Hiszen ha kimenekül, egyrészt, magyarázkodnia kell, hogy mitől van olyan pocsékul. Másrészt, utána folytatni kell a szolgálatot Voldinak, mindezt úgy, hogy a horci nála van, sanszos, hogy ebből oltári lebukás lett volna annak minden következményével, talán a teljes Black család kiirtásával, de legalábbis Regulus szülei halálával. De kijuthatott volna, ha akar. Az még esetleg lehet, hogy a bájital lassan ható halálos méreg volt, ami némi kínlódás után szenderítette volna jobb létre az illetőt, elvégre a gyűrűre tett átok sem ölte meg helyben Dumbledore-t, és Piton késleltetni tudta a hatás kiteljesedését. Ugyanakkor Dumbledore szerint, ha jól rémlik, nem volt halálos a lötyi, hogy hagyjon teret Voldinak a kikérdezésre (aminek kapásból ellentmond viszont az, hogy az inferusok kinyírják az illetőt mégis, mikor a tó vizéhez ér, márpedig egy szomjazó valaki nem fogja udvariasan megvárni Voldit a tóból ivással, így mire az befut, már csak egy újabb hullát talál a tóban, nem egy kikérdezhető embert. Plusz még kellett volna raknia az egész helyre valami riasztóbűbájt is, ami azonnal értesítette volna, ha valaki ott matat. A Gomold-házra is, bár akkor már az 5. és 6. kötet eseményei közt leveszi, hogy Dumbledore tud a viselt dolgairól, átszervezi a védelmet, és megint csak kapáltak volna a jó oldalnak. :D

A 2. részbeli cselekedete logikus: fontosabb volt neki a suli, mint a sárvérű-irtás. Egyébként szerintem az ő részéről ez az egész sárvérű-mizéria nemvolt olyan tényleges gyűlölet, a muglikat megvetette, mert azt hitte, az apja a mugli korlátoltság miatt dobta el, és Malazárt tisztelte, így talán azonosult is a nézeteivel valamennyire, de ő nem volt olyan fanatikus, mint mondjuk Bellatrix, akinek a félvérek is "mocskosak" voltak. Ironikus, hogy élete nagy szerelme is az volt, neki vagy megbocsátotta, vagy nem tudott erről. Pitont is simán bevette félvér létére, a "sárvérű" Lily-t meg elengedte volna, ha Lily nem ragaszkodik hozzá, hogy márpedig ő nem hagyja a gyereket. Diákéveire visszatérve még, alsós korában azért akkor is illett volna kíváncsibbnak lennie a vadonatúj világra, ha már mutatta is a pszichopata viselkedésjegyeket. Felsősként már jobban benne lehetett ez a későbbi nagyképűsége, de addigra felszedhetett volna kellő alapokat ahhoz, hogy tudja, mi nem érdemes a további figyelmére.

Id. Malfoy nem tudta, mi a napló, annyit tudott, hogy kinyitható vele a Kamra. Szerintem nem gondolta volna, hogy Voldi visszatérhet általa, akkor nem is próbálkozott volna szerintem. Malfoy elvolt a Voldi-mentes érában, és nem hiányzott neki a régi főnöke, aki lazán rányom egy Cruciatus-t, ha úgy gondolja, sem az idegbeteg sógornője. Azt hitte, a naplóval csak mugliivadékmentesítheti a Roxfortot, el is indította az eseménysort, Draco-t meg nem akarta belekeverni. Azt nyilván sejtette, hogy azért veszélyes feketemágia van a dologban, Voldit ismerve.

A mugli és a varázslóvilág olyan szinten szeparált, hogy bá a mugli miniszterelnök tud róluk, más nem nagyon. A mugli születésűek meg a félvérek talán benne vannak a mugli nyilvántartásokban, a többiek nem. A mugli törvényeket nem érzik kötelezőnek magukra, mert megvannak a sajátjaik. A muglik nem tartják számon a galleont, knútot, sarlót, így olyan lenne a mugli boltosnak a dolog, mintha valaki egy idegen valutát nyomna az orra alá. A mágusok olyannyira függetlenek a mugli államoktól, hogy még az országhatáraik sem teljesen azonosak, Erdély pl. külön állam a varázsvilágban. Nem köti őket a tanterv, se semmi. Az meg a te teóriád, hogy bárkit feletetnének a dementorokkal, mert nem akar varázsolni vagy a varázsvilág része lenni. Rowling története szerint aki teljesen el akarja nyomni magában a mágikus képességeket, megőrül szépen magától is, lsd. Ariana.

Azok a muglik, akiknek mágus családtagja van, kivételt képeznek a Titokvédelmi Alaptörvény alól, ahogy a mugli miniszterelnök is. Így Dursley-ék, Granger-ék tudhattak a világukról. 

Előzmény: 0101011 (47655)
0101011 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 47655

A horcrux esetén CÉL volt hogy ketten legyenek a szigeten: maga Voldemort, és az aki kiissza a poharat. Ehhez képest oltárira lényegtelen a csónakot hányan használhatják.

A csapda annyira biztos volt, hogy ha nem Krumpliorr van ott, hanem bárki más akár Harryvel akár mással, halálos lett volna minden résztvevő számára.

 

Ha szidni akarod Voldit, akkor sokkal inkább érdemes felemlegetni hogy csak azért törölte a Baziliszkusz szabadonengedését, hogy nyárra ne kelljen visszamennie az árvaházba. Na AZ mekkora kreténség volt.

 

Igazából az egész 2. kötetet nem értem. Pontosabban szerintem a 4. kötetben komolyan tökönlőtte magát Ka-Roling azzal hogy Malfoy nem tudott aszerint Voldemort visszatértéről. Elvégre anélkül mi a reteknek vacakolt a naplóval? Aminek kapcsán külön kikötötte Draconak hogy "ne fojjunk bele".

 

És: Az stimmel hogy a háttérben Krumpliorr megint tud mindent - de most mi az ürügye Harry&Co-ra hagyni a dolgokat? Itt nem volt semmi Plot Armor készenlétben. Hacsak nem akkora seggarc, hogy csak azért veszéjeztette a rábízott gyerekeket, mert nem volt más párszaszájúja.

Bár azt sem értem hogy császkált egy húszméteres kígyó mindenfelé TÖK ÉSZREVÉTLEN. A csövekből nem pisloghatott azokra akik megdermedtek!

 

Ennek a résznek nincs semmi értelme. Chewbacca egy kétméteres wuki, aki az Endoron lakik félméteres ewokok közt. Ennek nincs értelme. Ha ennek nincs értelme, ítéljenek bűnöst.

 

-----

 

Egyéb:

- "Továbbá nem volt logikus az sem, hogy ennyire nem tudott semmit a házimanókról. Roxforti tanulmányai idején, mint mugli világból jött gyerektől, az  lett volna a logikus tőle, ha minden mágikus dologról elolvas, amit csak tud." - nem, nem lett volna. Voldemort kijelentette hogy ő a világ ura, neki már nincs mit tanítani, soha nem is volt, letérdelsz és szopsz. A felsőbbrendűségtudata elvette az eszét.

- "A világok elkülönítéséről való eszmefuttatásoddal kapcsolatban nem értem még mindig, hogy miért baj?" - mondanám hogy akkor edzz még egy kicsit hogy átmenj a pisateszeten, de annál értelmesebbnek tűnsz pedig. Egy dolog hogy HA a varázsló nem akar muglikkal érintkezni akkor az éves adóbevalláson, szeméjiigazolvány-megújításon és hasonlókon kívül ne érintkezzen. De itt pont az a kulcs mint a vallási kommunáknál: egyfelől nekik is kötelező a Nemzeti Alaptantervet és hasonlókat elsajátítani, másfelől kötelesek választást kínálni a felnövőknek pl. azzal hogy huzamosabb időt kötelesek biztosítani nekik a külvilágban való eltöltésre (nem emlékszem, talán egyéves külső tapasztalat).

Ehejelett mit látunk? Egy nyavajás ajtón nem tudnak bemenni. Még gojóstollat se láttak, nem beszélve számítógépről, SŐT, LASSACSKÁN ELFELEJTIK HOGY LÉTEZIK GOJÓSTOLL MEG CERUZA. Dementorokkal etetik fel az embereket csak mert űrhajósok akarnak lenni nem varázslók.

 

A pénzről: Harry TUDJA HOGY FIZETHETNE arannyal mugliboltban. Tudja, hogy a galleon aranyból van. Ám megakad a gondolatmenet ott, hogy a galleon az varázslópénz. Ezt hívják funkcionális analfabétizmusnak, és mindenki szerint roppant aggasztó jelenség.

Egyébként a varázslópénz NEM TÖKIDEGEN VALUTA, hanem ugyanazon állam ugyanolyan törvényes fizetőeszköze. Ritka szar fizetőeszköz, lévén a felhasznált anyag értéke a többszöröse a pénz értékének, de attól még az. Nem tudni átváltani olyan, mintha mondjuk a frankot és az eurot ugyanúgy elfogadnák a boltok, de te kidobnád az egyiket mondván "csak játékpénz". Ez idiotizmus.

És hogy Hermi-jőnó szülei - vagy épp Arthur "Mugliügyi Biztos" Weasley - sem képesek végrehajtani a pénzügyi csalást, mutatja mijen erejű konfúziós átkokkal él a rendszer.

 

- érdekelne, hogy Hermi-ohne szülei egyáltalán hogyan kerülhettek az Abszol útra? Ők muglik. Az Abszol úton meg lehetetlen nem varázslatot látni. Ottlétük a Mágusok Nemzetközi Szövetsége Titokvédelmi Alaptörvényének 13. cikkelyébe ütközik.

 

- a varászvilág olyan mint az index, vagy a fészkukk, meg általában a netoldalak: fellebbezésnek heje nincs, a vád egyenlő a bűnösséggel.

 

- kérdés: a Roxfort Expressz sineit megszórják rejtő-átokkal? Ha nem, az komoj probléma.

 

- a varázsvilág nagyon könnyen veszi az állatkínzást. Mondhatni mindennapos. Sőt, Lockhart kifejezetten #metoo ra ösztönöz valentinnapon! A varázsvilágban a #meetoo tök természetes, ha létezel az elég ok hogy megerőszakoljanak. Pfujj.

 

- miért kell Ronnak törött varázspálcával dolgozni? Mennyi az esélye BÁRMIJEN jegyre?

 

- fordítási hiba: egy helyen lefordítatlan maradt Hóborc neve. Gondolom a fordító is útálta a könyvet.

 

+1: a könyvből hol vannak a színesbőrű etnikumok? Lehet hogy a britteknél ez alap, nem is kell említeni?

Előzmény: nünüke88 (47654)
nünüke88 Creative Commons License 2018.02.23 0 0 47654

A horcinál nem volt cél, hogy két ember menjen át a csónakkal. Sőt, Voldi úgy tervezte meg, hogy csak egy varázslót szállíthasson, azt meg sikerült benéznie, hogy a varázslata nem szűr ki egy képzetlen gyereket a nagyhatalmú Dumbledore mellett. De ez oké, ez a fajta benézés nem karakteridegen tőle, az iskolás gyerekekről lehetett annyi ismerete, hogy tudja: könnyedén elintézi.

Ami nem logikus, hogy nem biztosította be magát 100 %-ig az ellen, hogy valaki mégis elvigye a horcit azzal, hogy duplán halálos csapdát állít, ami semmi pluszt nem igényelt volna tőle.

Továbbá nem volt logikus az sem, hogy ennyire nem tudott semmit a házimanókról. Roxforti tanulmányai idején, mint mugli világból jött gyerektől, az  lett volna a logikus tőle, ha minden mágikus dologról elolvas, amit csak tud. Így fel kellett volna fedeznie még diákként egy olyan alapvető infót, hogy a házimanók tudnak ott hoppanálni és dehoppanálni, ahol az emberek nem, és ha felnőttként nem is nézte volna ki egy ilyen megvetett lényből, hogy ellene fordulhat önszántából, arra azért jó paranoiásként gondolhatott volna, hogy valamelyik ellensége esetleg felhasználja ellene a manómágiát, ahogy azt Regulus meg is tette végül. És ahhoz, hogy valamiről eldöntsd, hogy nem veszélyes rád nézve, azért kell egy minimális infó a dologról, hogy ezt megtehesd.

A világok elkülönítéséről való eszmefuttatásoddal kapcsolatban nem értem még mindig, hogy miért baj? A sztori szerint régen nem voltak elkülönülve, a muglik üldözni kezdték őket, válaszul elkülönültek. Aki varázsló, az oda tartozik, pont. Nem kell neki a muglik közt ténferegni, pláne képzetlenül, hogy lebuktassa a titkot.

A mugli világ fejlődésének is jót tett a dolog, nyilván ösztönözte a természettudományok megismerését és a technikai fejlődést, hogy nem lehetett többé a törzs/falu stb. mágusához rohangálni a megoldásért.

Harry pedig azt nem tudja csak, hogy hogyan fizethetne a mágus pénzzel mugli boltban, mikor az olyan, mintha full idegen valutával akarnak fizetni, ráadásul átváltóhelyek sincsenek a mugli világban. A Gringottsban a koboldoknál lehet átváltani, Hermione szülei is ezt teszik, hogy a gyerek megvehesse a tanszereit.

Hermione amúgy továbbra is jól boldogul a mugli világban, pl. lakástakaréka is van, amit felvesz a 7. részben, hogy tudjanak mugli pénzzel fizetni, ha kell valami a mugli világból. Ron persze meg van lőve. Pedig az elvegyülés miatt valóban fontos lenne szerintem is jobban ismerniük ezeket a dolgokat.

Előzmény: 0101011 (47653)
0101011 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 47653

"Szerintem semmi nem tiltja, hogy a gyerek felnőttként akár a mugli világban vállaljon munkát" - kivéve a szakképzettség hiánya, és hogy egy különóra helyett teljes 7 évet elvettek az életéből, miközben nem adták át neki az előírt tudást.

Sőt, bizonyítékom van rá, hogy a tanulókat durva confúziós átokkal sújtják, amiknek a hatása az évek során feltételezhetően összeadódik, és végül teljesen képtelenné válik a mugli világban létezni. Aminek amúgy állampolgára, köteles adót fizetni, meg minden. Szóval:

 

"de persze csak a mágusvilágban vehette hasznát: a mugliboltokban se mmit nem adtak galleonért, sarlóért és knútért. Harry nem szólt Dursleyéknak Gringotts-beli banks zámlájáról, mert feltételezte, hogy varázslat- iszonyuk nem terjed ki egy csinos rakás aranyra"

 

Látszik, hogy 1 év kezelés után Harry még emlékszik rá hogy az aranynak van értéke a muglivilágban,de már nem képes rájönni hogy fizethetne vele. Ennyire leépítették a tudatát.

És akkor még van képük hibáztatni hogy nem használja a logikát, amikor azzal tömik a fejét, mindenre a varázslata megoldás (""Miért nem küldték el a baglyot egy levéllel?" "Nem is tudom... Nem jutott eszünkbe..." "Pedig ez nyilvánvaló" - nem, nem az. Logika helyett azt tanítjátok, hogy mindenre a mágia a megoldás. Azt tették amit tanultak.").

No és persze a könyvesboltban is látszik hogy megy el Harry esze. Mégis mi a fenének adta GINNYNEK Lockhart könyveit?

 

Mivel nyilvánvaló hogy az iskola tevékenyen hozzájárul a diákjai fogyatékosításához, szinte gonoszság megkérdezni: hol vannak és mit csinálna egy fogyatékos diák? Hol a szellemi fogyatékosok kisegítő osztálya? Felteszem őket azonnal küldik a dementoroknak. De mi van ha valaki végtaghiányos? Növesztenek neki egyet, és közlik csoda történt, húzzál föl a láthatatlan lépcsőn eltörni frissen növesztett a lábad a nemlétező lépcsőfokban?

 

A hórukknál még mindig nem érted hogy cél volt hogy 2 ember keljen át a csónakkal, nincs miről beszélnünk róla a továbbiakban.

 

------------

 

Összességében viszont valószínű hogy ha vki varázsképességű, de nem küldi a gyerekét varázslónak, attól elrabolják a gyereket miközben imperiot szórnak rá. Vagy ha árva, akkor kitörlik a létezésének nyomát felejtésátokkal.

Az iskolában folyamatos konfúziós kezelést kapnak hogy ne tudjanak a muglivilágba vándorolni.

Ha pedig valaki megbukik (ami majdnem lehetetlen, l. az első könyvvégén Monstro esetét), vagy egyéb okból kirúgásra kerül (ami szintén majdnem lehetetlen, lásd megint első könyv, amiből kiderül valószínűbb hogy csak megteremtik a lehetőségét hogy felfaljon valami szörnyeteg), akkor simán feletetik a dementorokkal. Elvégre azoknak is enniük kell időnként egy rendeset.

Előzmény: nünüke88 (47652)
nünüke88 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 47652

Szerintem semmi nem tiltja, hogy a gyerek felnőttként akár a mugli világban vállaljon munkát, ha akar. A foglalkozásáról már maga dönt. Szerintem a Malfoy-féle aranyvérűek nem részei a mugli világnak semmilyen téren, még állampolgárként sem. A félvérek, mugli születésűek igen, Emmeline Vance halála pl. hír lett a mugli világban is.

A horci védelme meg továbbra sem logikus. Azzal, hogy a mérget nem tette azonnal ölővé, csak az inferusos csapda volt halálos, lehetőséget adott arra, hogy 2 személy elvihesse a horcit. A csónak nem védte ugyanis ki, hogy 2 ember kelhessen át. 3-at viszont már kivédett volna. Gőgösség ide vagy oda, semmi más nem indokolta ezt a bakit, csak az, hogy főhőseink ne legyenek meglőve. Hiszen semmibe nem került volna ez a plusz óvintézkedés. A 7. részben művelt hisztérikus kapkodásról nem is beszélve, aminek a csúcsa az volt, mikor Harry gondosan a szájába rágta, miért lesz hülyeség megtámadni őt, (szép, nemes, ugyanakkor nem túl bölcs dolog amúgy az ellenséget előre figyelmeztetni, hogy hol fog hibázni) és erre csak azért is...

Mindez nem illik egy olyan egyénhez, aki már tizenévesen jól kitervelt gyilkosságokat hajtott végre, és megvezette az aurorokat, akik elvileg a legkiválóbbak.

Előzmény: 0101011 (47651)
0101011 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 47651

Mondj nekem egy varázsló családot aki nem"döntött" úgy hogy a gyerekét varázslónak adja!

 

"a mugli szülőknek nem igazán adtak ilyen választást, ami a saját szempontjukból teljesen logikus volt: nem akartak lelepleződni" - Tehát elismered a NYÍLT TÖRVÉNYSÉRTÉSt.

Plusz meg kell ismételnem: nem biztonságos kezelésre tanítják a gyerekeket, hanem elszigetelik a varázstalan világtól, és foglalkozást erőltetnek a gyerekre. Fuccs a szabad foglalkozásválasztásnak, fuccs az oktatáshoz való jognak, fuccs az élhető életnek.

 

Azzal vitatkoznék hogy "nincs hatalmi ágak szétválasztása".

Először is a varázslók alárendeltjei az ország mindenkori törvényeinek - lévén állampolgárok -, és a miniszterelnök-vagy-ki alá tartozik a mágiaügyi minisztérium is, azaz az államaparátus része.

A Mágiaügyi Minisztérium továbbá nem gyakorol közvetlen befolyást a varázsbíróságra. Hogy a miniszter része-e a Wiesengamotnak (ami gyanúsan német névnek tűnik) majd odafigyelek.

A Reggeli Próféta meg ugyan kormányzati lap, de semmi nem gátolja a szabad sajtót, Looney Luna újságja is simán megjelenhetett.

Az amúgy, hogy a hatalmasok élnek a befolyásukkal nem újdonság, mondhatni nyilvánvaló. De ennek semmi köze a rendszer elvi konstrukciójához, így irreleváns.

 

"Ha el akarja vinni, akkor fog valakit, akit ki akar nyírni, és az AK helyett megitatja vele a mérget, veszi a horcruxot" - asszem nem értetted meg a cucc működését.

Először is elég sokat kell inni belőle, mégpedig folyamatosan, mert újratöltődik. Ellenkezőesetben bárki simán hozzáférhetne a horcuxhoz. Másodszor Voldemort felsőbbrendűségét fitogtatja ha kínozza az áldozatát. A módszerrel nemcsak maga számára hozzáférhetővé teszi a cuccost, de a zombik hozzáadásával megvan az általad kívánt "azonnal ölő méreg" rész is.

Így nincs probléma.

No és persze mikor csinálta V. ezt a hórukkot? Még nagyon fiatalon ha jól dereng.

A házimanókról megannyit, hogy minden aranyvér-hívő tudja, hogy minden nem-emberi mágikus faj alsóbbrendű, még arra sem képes amire az emberek, tehát nem kell velük számolni. Ennyi.

 

"az olyan fehérmágiás cuccokkal sem, mint a Lily-féle védelem, és pláne nem teszem meg másodszor, miután egyszer már nagyon ráfaragtam" - és nem is teszi. De akkor minek hozod fel a dolgot?

 

Előzmény: nünüke88 (47650)
nünüke88 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 47650

A varázsló szülők dönthettek arról, hol akarják képeztetni a gyereküket, akarják-e egyáltalán, (kivéve a 7. részben, ahol Voldemort előíratta a Roxfortot) a mugli szülőknek nem igazán adtak ilyen választást, ami a saját szempontjukból teljesen logikus volt: nem akartak lelepleződni azért, mert a Dursley-félék azt hiszik, majd kordában tudják tartani a gyereket, de nem. Veszélyeztetés, ha engedik úgy rohangálni a nagyvilágban a mugli származásúakat, hogy nem tanulják meg kezelni az erejüket.

Ami a gyámsági jogokat illeti: a varázsvilág nem csak a külsőségekben rekedt meg amúgy a muglihoz képest, hanem jogilag is, ha megfigyeled, pl. nincs hatalmi ágak szétválasztása, a Reggeli Próféta is a mindenkori hatalom szócsöve, a mágiaügyi miniszter bíráskodhat a Wizengamotban. Ez diktatórikus. Viszont nem valami hatékony a vezetés, mert a legerősebb mágus a puszta jelenlétével úgy félemlíti meg őket, ahogy akarja, Dumbledore is befolyásolta Harry tárgyalását, Voldemort meg éveken át röhögte ki az őt körözőket, amikor úgy jött ki a lépés, csak úgy lazán be is sétált a Minisztériumba, aztán kedve szerint szöktette az embereit a börtönből, végül meg is buktatta Scrimgeour-éket. Tehát ez a vezetés a hatalmát nem tudja az általa irányított társadalom minden tagján érvényesíteni, mert aki elég erős, az akár teljesen nyíltan is kiröhögheti őket.

A lötyibe és a lebecsülésbe nekem nem fér bele magyarázatnak, amit írsz. Ha el akarja vinni, akkor fog valakit, akit ki akar nyírni, és az AK helyett megitatja vele a mérget, veszi a horcruxot, és már ott sincs. Ahhoz meg, hogy valamiről csak annyit megállapíthass, hogy nem veszélyes, már kell tudni valamennyi minimálisat a dologról. Nem jelentem ki, hogy a házimanók semmik, amíg nem tudok róluk semmit. Ugyanezt nem teszem az olyan fehérmágiás cuccokkal sem, mint a Lily-féle védelem, és pláne nem teszem meg másodszor, miután egyszer már nagyon ráfaragtam.

Bár a pszichopaták egyik jellemvonása, hogy nem nagyon tanulnak a büntetésekből, mert képtelenek átélni azt a fajta szorongást, ami ehhez kell.

Előzmény: 0101011 (47648)
0101011 Creative Commons License 2018.02.22 0 0 47649

Hmpf. Legalábbis a törzskötetek és a Kviddics/Legendás között a névfordítások elég slendriánok lettek!

0101011 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 47648

a) igen, panaszkodnék. Az a gyerek ne legyen X professzor gyerekkatonája, hanem legyen ügyvéd mondjuk.

b) ismételten probléma hogy a dolog nem lehetőség, viszont nincs törvényileg megtámogatva. Törvényileg semmi nem kényszeríti a potterverzum lakóit hogy mágusiskolába adják a varázsgyerekük. Sőt, mivel nem tudnak semmit a mágiáról, simán gondolhatja hogy "majd kinövi", vagy "majd vigyázunk rá", vagy "majd megneveljük mi, mert a Kormány az Illumiáti, és mi otthoni oktatásban kívánjuk részesíteni a gyereket, ehhez törvényadta jogunk van és punktum".

 

Millióegy olyan variáció van amivel megokolható miért nem akarja vki beadni bűvészépzőbe a gyerekét. Dursleyék pont felhoztak egyet. És ők a törvényes gyám. És Hagrid nem lobogtatott paragrafusokat hogy bocsi.

 

A bentlakás nem fura, hiszen messze van, és törvény van a mágia elrejtésére. Ami a muglivilágban is érvényes.

 

c) a pénzről: a legendás...-ban megadják az átváltási arányt, és nagy gond van ám. 1 galleon kb. 5 font (5.117515684 font). Első dolgom lenne megdönteni a pénzrendszert.

 

d) és mi van a nem-mágikus alapanyagú cuccokkal? És mi van ha találok egy szállítót?

 

e) a Legendás állatok... könyv nem kellett sehova. K-Rowling maga mondta hogy valahol félúton meggondolta magát a dologról (és senki nem vette ki - vacak a szerkesztés).

 

f) amit sorolsz nem látom hibának. A "lötyi" magyarázata hogy a) neki is hozzá kell férni adott esetben tehát nem lehet halálos b) V ilyen árja-elveket vallott, más fajokkal nem közösködött (maximum kihasználta a bolondokat) c) nárcizmus (pláne hogy elég korán csinálta még a láncos kruxot).

 

-------------

 

ÚJ CUCC:

 

A Kviddics Évszázadaiba bekerült egy hiba, és a fordítás is változatlanul átvette:

 

"A kviddicsjáték első részletes leírását Zacharias Mumps varázsló készítette el 1398-ban."

Ennek azonban minden kapcsolódó infó ellentmond. A helyes évszám nyilvánvalóan 1298.

Előzmény: nünüke88 (47647)
nünüke88 Creative Commons License 2018.02.21 0 0 47647

Most te panaszkodnál, ha a gyerekednek lenne valami számodra befolyásolhatatlan ereje, és hozzá hasonlók felajánlanák, hogy kitanítják? Te ugye nem tudod megtenni, a gyerek simán elszabadulhat, ha dührohamot kap, vagy elkezdheti terrorizálni a társait, ha rájön, hogy ő  "különleges"...jobb, ha olyanok közt van, akik hozzá hasonlók. Egyedül a bentlakásos jelleg volt fura, pont máguséknál simán lehetett volna bejárós a suli, bár sok kandalló kellett volna hozzá. A pénzeket a koboldok váltják át, és rendes ezüstből, aranyból vannak. A bájital nem sima kémia, eleve a hozzávalók egy része is mágikus, amit talán a muglik meg sem találnának. Legendás lényekről SVK-n is tanultak, nem csak Lények gondozása órán, lehet, hogy oda kellett a könyv. King's Cross: igen, a valóságban tuti feltűnne az embereknek, hogy baglyokkal szaladgálnak fura emberek, főleg, hogy varázslóék egy részének gőze sincs a mugli öltözködésről.

Ami nekem pl. fura, hogy nem kötelező tárgy a mugliismeret, amikor minden szeparáltság ellenére mégiscsak vannak érintkezési pontok a világok közt, és olyankor fontos a sikeres elvegyülés. Elég gőgös dolog, hogy pont a nagy aranyvérűek elzárkóznak attól, hogy jobban megismerjék azt a világot, amiről semmit nem tudnak, de amiben néha meg kell felelniük. Malfoy pl. nem járt, ezt a 7. részben említi Voldemort, mielőtt kinyírja szegény mugliismeret-tanárnőt.

Amúgy minden logikátlanságra a válasz: ez egy elég nagyszabású mese, rengeteg szállal, amit kézben kellett tartani, nem gondolt mindenre az írónő. Azért így is elég jó munkát végzett, a kiskamaszoknak ezek nem olyan szembeszökő hibák, és egyszerűen maga a fantáziavilága ki tudja kapcsolni az embert a sok kis elmés aprósággal. Ezeknél sokkal bosszantóbb az, ahogy a 6.-7. részben rájött, hogy nem egészen okés egy 17 éves szellemileg és erő tekintetében átlagos gyereket egy pszichopata zsenivel, nem mellesleg (Dumbledore halála után) a legerősebb élő mágussal  szembeállítani, ezért utóbbit gyorsan lebutítja és ostoba hibákat követtet el vele, hogy megoldhassa a befejezést a jó győzelmével, ráadásul vér nélküli győzelmével. Még ha a horcruxok mibenlétére volt is reális magyarázat (nárcizmus, hogy pont ilyen tárgyak kellettek neki) már a barlangos horcit megszerezhetetlenné tehette volna Dumbiék számára, ha csak annyit tesz, hogy egy azonnal ölő lötyit főz, meg ha nem dönti el anélkül, hogy ignorálandóak bizonyos dolgok, hogy egyáltalán annyit tudna róluk, ami alapján arra juthat, hogy nem veszélyesek. (Házimanók.) De ez csak az egyik a rengeteg hibából, amit egymásra halmozott.

Előzmény: 0101011 (47644)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!