Néztem külföldi videókat és elmosás szárítás után csak vékonyan átkenték olajjal.
Minden használat után rákel égetni az olajat?
Használat után a woknak felső részét ha nem viszi körbe az ember a lángnál fölött akkor az alja szárazra ég a felső része pedig ragacsos marad. ( így hosszadalmas a teljes kiégetés és mindig telefüstöli az ember a lakást)
Megtörténik a ráégetés akkor minek ismét törölgetni?
Megfőzöd a tésztát, alaposan leszűröd, lehűtöd akár hűtöbe is rakhatod 2-3 órára. Kevés olajat teszel a wokba majd a zöldségeket pirítod. Adsz hozzá főzőbort, szójaszószt és mehet a spagetti. Pirítod együtt tovább állandóan kevergetve vagy "dobva, rázva". Soha nem égett le így nekem még.
Wok elmosás ungariache módra tradi és öntött bas wok esetében:
Wokba vizet rakva vissza megy a tűzhelyre, közben bambusz köteggel körkörösen eltávolítjuk a maradékot. Ezidő alatt a wokban a víz is kellően felfort lehet kiönteni. Tiszta vízzel kiöblíteni 1-2x vagy ha szükséges még1x mehet tűzhelyre.
Miután végeztünk az elmosással mehet vissza a wok a tűzhelyre nagy lángon addig kell melegíteni amíg elpárolog a víz belöle. Levesszük a tűzről kicsit hagyjuk hülni és papír törlővel kitöröljük. Ha mindent jól csináltunk nem lehet fekete kormos elszíneződés a papiron. Ha ez ok mehet vissza a tűzhelyre kis melegítés után kb. 1 tk olajat beleöntve szétkenünk a wokban, majd ráégetjük. Áttöröljük és a következő használatig így tároljuk. Arra ügyelni kell, hogy hónapokig ha nem használjuk a wokot a rákent olaj megavasodhat!
Üdv. WOK vásárlás előtt állok és érdeklődnék, hogy lapos aljút érdemes e venni? Gázra kellene, csak gondoltam, hogy majd indukciós tűzhelyen is használható lenne ha a szükség úgy hozná.
Méret alapján 28-30cm vagy 33-35-36cm válasszam inkább?
1. ha acélszén wok, lekell égetni róla a védőréteget amit rozsdásodás ellen tesznek rá, utána alaposan elkell mosni, mosószerrely folyóvízzel.
2. avatást nagy lángon kell. felmelegíted a wokot, pici olajjal (mogyoró) és papírtörlővel kikened a wokot és hevíted hogy füstöljön, de közben körbe forgatod a wokot, hogy érje mindenhol láng. Ha jól csinálod laátni fogod ahogy feketedik. Majd leveszed a tűzröl, papírtörlővel kitörlöd és amig nem barnás szinű lesz az olajtól a papír addig ismétled. Általában 3-4x kell ismételni a folyamatot.
Köszönöm. Még annyit hogy amikor "beavatod" a serpenyőt azaz amikor beleégeted az olajat az hogyan működik? Alacsony vagy közepes lángon kell melegíteni benne (10-15 percig) az olajat amit törlőpapírral rákentél a serpenyőre?