Keresés

Részletes keresés

aderka Creative Commons License 3 napja 0 0 287

Sziasztok,

 

Valakinek van tapasztalata az Anico készházak Kft. kivitelezővel?

Az Ő kivitelezési technológiájuk tűnik a legjobbnak számomra, illetve a legszimpatikusabbnak.

 

A falszerkezetek közül is a következő tetszene a legjobban:

 

Ezzel kapcsolatban várnék építő jellegű véleményeket.

Mi a véleményetek a cellulóz szigetelésről, illetve a külső tégla borításról?

 

Köszönöm,

Üdv,

 

 

ksanci Creative Commons License 2017.08.05 0 0 286

Írtam korábban, hogy én is tartottam a gipszkarton fal terhelhetőségétől. Megfelelő megoldásokkal nincs ezzel gond :) :

 

 

ksanci Creative Commons License 2017.08.04 0 0 285

Ha figyelmesen olvastál volna, még idézted is, akkor látnád, hogy pont ezt írja ő is: semmi extra szigetelés, ám így sem kellett agyonfűteni.

 

Dmitrij Petrovic: ha a rétegek megvannak, ahogy kell, akkor nem ázhat be. Ha csak a hagyományos kivitelezést is nézzük: Ugye a legalsó betonréteg a szerelőbeton, erre jön egy teljes vízszigetelés, az alapnál ezen vannak a talp gerendák, tehát alulról nem ázhat be.

Felülről pedig a vizes helységekben az aljzatbetonon szintén van legalább egy, kenhető, vagy jobb vízzáró réteg, mi felmegy az oldalfalakra is, elvileg onnan sem juthat be víz a gerendákhoz.

(Az aljzatbetonozásnál hogyan sikerült eláztatni? Ott már kellett lenni egy vízzáró fóliarétegnek, pont azért, hogy a friss betonból ne szivárogjon át a víz a hőszigeteléshez.)

És mivel nem 50-100 éve épült házakról beszélünk, elég valószínű, hogy korszerű, több rétegű alu-műanyag csövekkel szerelt a víz, azzal nem lesz egy ideig gond, hogy máshol csőtörésből ázzon az alap/aljzat. Pláne, ha nem toldozták szanaszét ordenáré módon. Ha itt valaki 40 éves használt fémcsöveket gányol be kender tömítéssel, akkor igen, lehet aggódni. Mi is azért csináltattuk meg a vízaknát, az órától meg a kafa műanyag csővel a bekötést, mert az előző, ugyan szintén műanyag cső feljött valahol két szoba között, de a ház ALATT valahol egy régi, eredetileg kerti csaphoz épült vascsőre kötötték rá. 

 

A gond ott van, mikor kilopnak/kihagynak dolgokat. Nálunk pl. csak a talpgerendák alatt volt csíkban vízszigetelés, egyébként sehol, tehát gyakorlatilag nem volt. A fél ház aljzatából a hőszigetelő réteg is hiányzott. Felülről a sarokkád alatt közvetlenül az aljzatbeton volt, mindenféle vízzáró réteg nélkül, tehát az aljzatbetonon keresztül mint a szivacson, folyt át a víz. Mert még fólia sem volt. Persze, hogy a fürdőszoba melletti gerendák rohadtak.

A cseréjük egyszerű volt, mivel ahogy írtam, lebontottuk az egész házat a vázig, tehát a szerelőbetonig minden fel és le lett szedve, a burkolat, a díszjellegű hőszigetelés, a gipszkarton, a szintén csak dísz hőszigetelés a falakból. Párazáró fólia sehol nem volt.

Csináltak egy ideiglenes alátámasztást a problémás helyeken aztán kicserélték a gerendákat. Azonban csak így lehet, máshogy nem.

 

Sajnos igaz az, hogy a könnyűszerkezetes ház rákfenéje a trehány vagy szétlopós kivitelezés. Itt nem csak a fűtésszámládon/nyári hőgután jelentkezik, ha kihagytak valamit. 

Előzmény: zöldeskékek (284)


zöldeskékek Creative Commons License 2017.08.04 0 0 284

"Az azért nem semmi, a hőszigetelés vastagságához képest. 14 centi eps a falakon, 30 a födémbe és 8-8 centi a lábazaton illetve a padlóban. " 

 

 Semmi extra nincs ebben a hőszigetelésben.

 

 

 Ma már a jobb házaknál a külső falat 20 cm-rel, 

a födémet 35 cm-rel  szigetelik.

 A lábazatnál 10 cm ill. a  padlóban is legalább 15cm , de inkább 20 cm a jó hőszigettelés !

Előzmény: Dmitrij Petrovic (283)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.08.04 0 0 283

Szia!

Sajnos a beázás a könnyűszerkezetes házak átka. Nekünk is van egy és sajnos már az elején sikerült eláztatni az alját az aljzatbetonozás során. Igaz, ilyen készültségi fokban aránylag jól kitudtuk szárítani, de bennem azért még mindig ott a félsz, hogy mivan ha egyszer csak kiderül, hogy kirohadt az alja a háznak.... :)
Így sokat agyalok azon, hogy lehetne majd kicserélni a talpgerendákat. Nektek hogy sikerült?

Én különben nem építenék megint könnyűszerkezeteset, pont emiatt. Egy téglaház felázhat évszázadokig, akkor sem dől össze....igaz, hogy a fűtésre rámegy a gatyád is, de így meg az új házra... :) Annyi előnyét látom, hogy fűteni, hűteni sokkal olcsóbb. Még a mostani télen is volt amikor decemberben és februárban több napon át nem kellett fűteni! Az azért nem semmi, a hőszigetelés vastagságához képest. 14 centi eps a falakon, 30 a födémbe és 8-8 centi a lábazaton illetve a padlóban. 

Előzmény: ksanci (278)
ksanci Creative Commons License 2017.08.02 0 0 282

Igen, ez az az oldal :)

 

Neked kell tudni, hogy a házad mennyire napsütötte helyen áll, normál esetben szerintem teljesen felesleges az előtét fal. Ráadásul erre is kell a szigetelés mindenképpen..

Előzmény: aderka (281)
aderka Creative Commons License 2017.08.02 0 0 281

Bocsánat, a kép tényleg lemaradt. :)

 

Erről lenne szó.

 

Előzmény: ksanci (279)
hatton Creative Commons License 2017.08.01 0 0 280

Sziasztok!

 

Eladó téliesített Éva típusú faház,teljes berendezéssel(fürdőszoba,zuhanyzó,wc,teljes konyhabútor szagelszívóval,gázkonvektor,1 plazma tv,hifitorony.Nappali,hálószoba,konyha,fürdő.A képen látható franciaágy nem eladó.
Bontásban,szállításban nem tudok segíteni.

Budaörsön.

ksanci Creative Commons License 2017.08.01 0 0 279

Szia!

 

Lemaradt a kép :) Zoltanuss, félreérted, nem válaszfal, hanem a külső (homlokzati) falon lenne még egy ilyen téglafal, előtét fal is.

Aminek fogalmam sincs, mi a fene értelme van. Inkább tegyen a osb-re 15 centi grafitos szigetelést :)

 

Közben keresgéltem, ez lenne az?

 

Szóval az előtétfalnak az lenne a szerepe, hogy ne melegedjen fel maga a fal a nyári napsütésben. Hát nem tudom, mennyi értelme van. A préri közepén egymagában álló háznál lehet, hogy jó dolog :) 

 

 

 

Előzmény: aderka (276)
ksanci Creative Commons License 2017.08.01 0 0 278

Sziasztok!

 

Eléggé élettelen ez a topik :) Mondjuk jól tükrözi, hogy itthon még mindig inkább idegenkednek a könnyűszerkezetes házaktól, és Géza, a dagadt kőműves a sörösrekeszeken üldögélve szidja is, mint a bokrot :D

 

Mi tavaly vettük meg kalandos körülmények között sógorék házát, ami 6 évvel ezelőtt épült és igazi mintapéldája az összetákolt, elcseszett építészeti módszereknek. Itt több, a témához kapcsolodó topikban is jelen vagyok :) Sajnos. Ha valaki egy ilyennel találkozik elsőként, akkor elhiszem, hogy egy életre elmegy a kedve. Azonban jól megcsinálva szerintem egyértelműen veri a hagyományos építési módszereket. Én is a gipszkarton falak teherbírásától tartottam, ehhez képest a hálószobánk 1 és fél falát padlótól a plafonig bepolcoztam (sínes rendszer, az igaz) és remekül bírja. Pedig elég trógerul rakták fel ezt a gipszkartont is, én javítottam itt-ott a kikövetelt javítások után is.

Mi kipofoztuk, amennyire lehetett és most, hogy már elég sokat tudok ezekről is, legközelebb is könnyűszerkezetes házat építenék, persze nem így.

 

De, hogy a kérdésedre is válaszoljak, bár nem régóta vagyok ilyen tulaja:

 

1-2. Hogy mi lesz 10 év múlva, senki sem tudja, az számít, hogy hogyan van megépítve az a ház. Bár kezd megváltozni a gondolkodás, de a sok elcseszett házat figyelembe véve 10 év múlva a "ja, 30 éve épült és fa?" miatt valószínűleg örülhet az ember, ha tartja az értékét.

 

3. Nagyon egyszerűen: kibontod. Ellentétben a téglával és egyebekkel, belülről a gipszkartont, kívülről a szigetelést és az osb lapokat bárhol könnyen ki tudod bontani, aztán közvetlenül meg lehet nézni a szerkezetet. Viszonylag egyszerű visszajavítani is, csak kicsit oda kell figyelni a párazárásnál és a hőszigetelésnél. De a belül már csak az aljzatbeton feltörésével tudnád megnézni.

Mondjuk valószínűtlen, hogy ott probléma lenne, de pont a mi esetünk: drága sógoromék egy évig (!) használták úgy a fürdőszobát, hogy végig volt repedve a sarokkád alja (a ház alól csordogált a víz, mert mint később kiderült, hogy kispórolták a vízszigetelést is szinte mindenhonnan). Ha nem döntünk úgy, emiatt is, hogy mindent visszabontunk a szerelőbetonig, akkor nem derült volna ki, hogy a fürdőszoba körül az alsó gerendák már szét voltak rohadva. De ez nagyon a végletes példa. 

Az más kérdés, hogy az eladó nem fog beleegyezni, hogy megbontsd, illetve akkor is a saját költségeden.

A legjobb, ha már építésnél, de legalább egy nagyobb felújításnál mindent lefotózunk.

Előzmény: humusz007 (275)
Zoltanuss Creative Commons License 2017.08.01 0 0 277

  

"Annak mennyi értelme lenne, hogy ha a válaszfal téglára még egy 5 cm hungarocell réteg kerülne?"

 

Semennyi ! A hugarocel hőszigetelő anyag   - kívülre. De még ott is kel rá egy védőréteg !

  

Előzmény: aderka (276)
aderka Creative Commons License 2017.08.01 0 0 276

Sziasztok,

 

Egy bizonyos kivitelezőnél lehet választani 2 fajta falszerkezet közül, amivel kapcsolatban a véleményetekre lennénk kíváncsi.

Csatoltam egy képet a rétegekről.

 

A falszerkezetek felépítésében csak a külső rétegben van különbség, mégpedig abban, hogy a "classic" fal 10cm hungarocell-t kap, az "exluzív" pedig 10N+F-es Porotherm válaszfaltéglát 3cm légréssel.

Szerintetek melyik lehet jobb választás?

Annak mennyi értelme lenne, hogy ha a válaszfal téglára még egy 5 cm hungarocell réteg kerülne?

 

 

 

 

 

 

 

humusz007 Creative Commons License 2017.07.24 0 0 275

Sziasztok,

 

A tapasztalataitokrsa lennél kváncsi, talán többeknek is érdekes kérdésekben:

 

1. Egy most 20 éves, favázas, könnyűszerkezetes sorház értéke, a tapasztalatotok szerint  hogyan alakul 10 éves távlatban? Mennyire tartja, vagy éppen veszíti az értékét?

 

2. Tíz év múlva, egy akkor 30 éves  könnyűszerkezetes családi házat vajon el lehet a maihoz képest jelentős értékcsökkenés nélkül? 

 

3. Használt, favázas, könnyűszerkezetes családi ház rejtett hibáit - különesen a szerkezetet romboló kártevőket - hogyan lehet feltárni? Lehet egyáltalán vásárláskor erről megnyugattóan meggyőzödni, vagy időzített bomba a dolog?

 

Előre is köszönöm a tapasztalatok megosztását!

légiutas55 Creative Commons License 2017.07.13 0 0 274

Sziasztok!

 

Van egy könnyűszerkezetes házam, aminek a külső falán rendszresen nagy méretű hangyák mászkálnak, sőt talán az erkély részben benne is laknak. Talán fadovasító lóhangya. Ha van tapasztralatotok, hogy ki és hogyan tudja ezt profin kiírtani, vagy hogy hogyan lehet, akkor ossza meg ezt az információt.

Természetesen felhívtam már pár hangyaírtó céget, de ennél a hangyafajnál mindegyik csak hümmögött, vagy félmegoldásokat kínált. Azt meg hogy pontosan hol van a boly még nem sikerült felfedeznünk. A lábazatot egy helyen megbontottuk a sarkánál, ott a fa tartóoszlop ép volt (nem vol nedves). Le is fújtuk őket a nekik megfelelő Bros márkájú irtóval, amitől annyit értünk el, hogy a fal másik részén mászkálnak fel. A hangyacsali, amit szintén Bros márkájút vettünk, azt nem fogyasztják el, pedig attól elvileg kidöglenének a bolyban.

 

Bármilyen segítségnek nagyon örülnék!

Émile Creative Commons License 2017.07.02 0 0 273

"Az tűzre érzékenység érdekes, mert Én azt gondoltam volna, hogy erre a faszerkezet sokkal érzékenyebb."

 

 

Gondolom erre volt ez a reakció !

 

 

 "A fémszerkezet sokkal érzékenyebb a tűzzel szemben, ezért olyan burkolattal kell ellátni, amely megakadályozza a szerkezet idő előtti összerogyását. Külföldön ezeket az épületeket a tűzoltók pirossal jelölik, a tűzoltás során nem mehetnek be, kívülről próbálják oltani, hűteni a szerkezetet."

 

 

  fémszerkezet  az  majd mindig acél szerkezet.

 

 Nos igaza van az előtted szólónak, mert tény hogy  az acélszerkezet  előbb összeomlik  mint a faszerkezet. Az viszont egy más dolog, hogy a fa könnyebben  meggyullad

Előzmény: aderka (272)
aderka Creative Commons License 2017.06.25 0 0 272

Hát Én elsősorban az üzemben előre legyártott acélszerkezetre gondoltam.

 

Egy kivitelező oldalán a következő olvasható: 

"Az épület acélszerkezete tűzálló. Emellett kiemelkedően biztonságos, földrengés és viharálló. ÉMI alkalmassági vizsgával rendelkezik, ISO 9001 minőségbiztosítási rendszerben készül, ami biztosítja a műszaki, minőségi biztonságot."

Én úgy gondolnám, ha egy kivitelező ÉMI alkalmassági vizsgával rendelkezik, akkor ezekkel a technológiai előírásokkal tisztában kell hogy legyen, és talán be is tartja tervezéskor. Legalábbis az ember ezt várná el.

Az tűzre érzékenység érdekes, mert Én azt gondoltam volna, hogy erre a faszerkezet sokkal érzékenyebb.

 

Előzmény: makóról (271)
makóról Creative Commons License 2017.06.23 0 0 271

Nagyon nehéz erre választ adni, hiszen fémvázas/acélvázas szerkezetet akarsz összehasonlítani egy faszerkezetessel. Ez az alma és a körte esete. Mindegyik könnyűszerkezetes. Azonban a faszerkezetesből számtalan a választék. Fémvázas/acélvázas szerkezetnél is meg kell különböztetni az üzemi vagy a helyszíni előregyártást a helyszíni kivitelezéstől.

Tudomásul kell venni, hogy a faszerkezetessel  szemben a fémszerkezet mindig hőhidas, a hőtágulását kezelni kell, mert deformációt okozhat, hanghatással járhat. A fémszerkezet sokkal érzékenyebb a tűzzel szemben, ezért olyan burkolattal kell ellátni, amely megakadályozza a szerkezet idő előtti összerogyását. Külföldön ezeket az épületeket a tűzoltók pirossal jelölik, a tűzoltás során nem mehetnek be, kívülről próbálják oltani, hűteni a szerkezetet.

A fémszerkezet építésénél szigorúan be kell tartani a technológiát. A felületvédelem sérülésére vezethető vissza a legtöbb építési hiba. Ennek megtalálása a takart szerkezetek esetében a legnehezebb. A hőszigetelőanyag alkotta burkot megszakító, abba ágyazott acéltartó korróziója miatti meghibásodásra csak akkor derül fény, ha az épületen megjelennek a szerkezeti repedések, esetleg törik, szakad a teherhordó szerkezet.

Szerencsére egyre több műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető követeli meg a gipszet tartalmazó anyag és a felületvédelemmel ellátott szerkezet közötti elválasztó réteget, ami külföldön már nem csak előírás, hanem természetes. Sajnos nálunk még nagyon sokan nem értik, hogy milyen kárt okozhat a gipszporos csavar.

A villanyszerelők is kezdenek odafigyelni az acélszerkezet okozta problémákra (áramütés, kóbor áram, feltöltődés, földelés, villámcsapás, stb.).

Előzmény: aderka (270)
aderka Creative Commons License 2017.06.20 0 0 270

Sziasztok,

 

A véleményeteket, tapasztalataitokat szeretném kikérni a könnyű szerkezetes házakról, azon belül az fémvázas / acélvázas szerkezetről, illetve ennek a faszerkezethez hasonlításáról.

Tud valaki ajánlani megbízható, jó minőséggel dolgozó kivitelezőt fémszerkezetre?

 

Köszönöm,

 

Üdv,

aderka

makóról Creative Commons License 2017.06.14 0 0 269

Erre nem fogsz választ kapni. Ahhoz tudni kellene, hogy hol szeretnél építeni és milyet. Ha készházban gondolkozol, akkor is kell egy kivitelező, aki elkészíti a fogadószintet és a befejező munkákat. A panelszerelés miatt nagyon kicsi a mérettűrés, tehát nem lehet akármilyen minőségű a fogadószint, ergó a kivitelezőtől meg kell követelni a maximális minőséget.

Ha helyszínen történik a gyártás, akkor általában nem jelentkeznek az előregyártással járó költségek egy része és a helyszínen tudják korrigálni a megelőző munkák "hibáit". A szállítási költségek mások. Pl. Romániából, Ukrajnából érkező félig kész készletek esetében is van szállítási költség, de képesek egy kamionba bepakolni mindent.

Ha van a közeledben olyan kivitelező, aki hagyományos technológiával épít, azt mindig olcsóbb ajánlatot fog tenni az előző a könnyűszerkezetes technológiához képest. A helyszínen felépített vázszerkezet melyet utólag burkolnak mindig olcsóbb, hiszen minimális a szállítási és gépesítési költség. Tisztelet a kivételnek, de legtöbb esetben "gyengébb tudású" szerkezetet építenek, hogy minél magasabb munkadíj mellett is "versenyképes" legyen az ár. A tervezés, a kivitelezés számtalan megoldást kínál, de így benne van a lehetőség, hogy nem profi tervezőt, kivitelezőt választva kritikán aluli lesz az elkészült épület.  

 

Előzmény: nia5506 (263)
Tobo károsult Creative Commons License 2017.06.13 0 0 268

Kedves Bandi!

 

Nekünk az átadás-átvételi határidő már 8 hónapja lejárt a soproni Tobo Consulting Kft.vel, és azóta se fejezték be a házunkat.

Se telefonra, se e-mail-re nem válaszol az ügyvezető, Tóth Zsolt.

Szerintem ne válaszd őket, mi már nagyon megbántuk!!

 

Egy (talán nem az egyetlen) Tobo károsult

 

Előzmény: Bandi Csongor (264)
pilifold Creative Commons License 2017.06.04 0 0 267

Én is hasonló szigetelési munka előtt állok.  Meg tudnád mondani,  hogy ezeknél a régi faházaknál,  hogy érdemes az utólagos szigetelést felrakni?  Milyen a jó rétegrend? Köszönöm. 

Előzmény: Parci (260)
PETEE78_HUN Creative Commons License 2017.05.10 0 0 266

Sziasztok!

 

Szerintetek 15M ból van esély felhúzatni könnyűszerkezetes házat? Van olyan cég aki ennyiért egy alap mondjuk 60 m2-es házat megcsinál? És amit megcsinál az jó is? :)

 

Lehet balek kérdés! :)

 

 

SolnesN Creative Commons License 2017.05.03 -3 0 265

Vigyázat faházasok !

 

 Jönnek a termeszek és felzabálják a házatokat    !!

Bandi Csongor Creative Commons License 2017.05.02 0 0 264

Sziasztok!

A soproni tobo consulting kft-ről hallottatok már? Megbízhatóak lehetnek? A honlapjukon nagyon jónak tűnik a műszaki leírás a téglaháznak is, és frissnek tűnik a honlap, legrosszabb esetben is 2016-os, mert a bemutatkozásban is írják.

Előre is köszönöm!

nia5506 Creative Commons License 2017.04.25 0 0 263

Kedves Felhasználók! Mi is könnyűszerkezetesben gondolkozunk. Tud valaki olyan építtetőt/céget akikben meg lehet bízni? Tudom a buktatóit is a háznak, nem egyet láttam, ami a hanyag munka áldozata lett. Véleményekre lennék kíváncsi. Köszönöm előre is a segítséget!

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.04.25 -3 0 262

Ne akarj könnyűszerkezetes szart...SZAR!

Jin_Ke Creative Commons License 2017.04.19 0 0 261

Értem köszi. Bár nagyon igényesek, akiké a ház, de én is attól félek, hogy esetleg rászigeteltek a szarra, vagy a rétegek között lakókra, de ezeket fogalmam nincs hogy szűrjem ki. A szigetelést, még csak, de ezen felül a többi, gyakorlatilag lutri, nem? 

Előzmény: Parci (260)
Parci Creative Commons License 2017.04.19 0 0 260

azért csak óvatosan... 10-ből 10 vérzik :(

 

ha például rátették az eps (hungarocell) szigetelést a fa falakra, már fordulhatsz is sarkon, be sem kell menni ;)

 

de sajnos ezen felül is millió hibalehetőség van, rossz rétegrendek, igénytelen megoldások, vizesedő fa falak, amiben ráadásul a fél természet benne is lakik stb. maga a műfaj nem elvi sebekből vérzik, lehetne ezt jól csinálni is. de nem szokták, kb. senki.

Előzmény: Jin_Ke (259)
Jin_Ke Creative Commons License 2017.04.19 0 0 259

Sziasztok!

 

Budapesti új építésű lakásból költöznénk agglomerációba. Egyre inkább nézegetem a könnyűszerkezetes házakat, akármennyire is próbálnak róla lebeszélni :) Most találtunk szegről végről ismerősön keresztül egy Flóra típusú faházat, ami teljesen felújításon és szigetelésen esett át. Nagyon gyönyörű kis építmény. A kérdés az, hogy van-e olyan szaki, akit el lehet hívni egy ilyen ház átvizsgálására, illetve, hogy egy gyakorlatilag frissen szigetelt házon hogy tudom feltárni az esetleges hibákat? Esetleg akinek van, vagy lakott már ebben a típusban, annak van valami tapasztalata az esetleges bővítésről, vagy hozzáépítésről?

 

Előre is köszi!

 

mike 04 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 258

sziasztok, segitséget szeretnék kérni. szükségem lenne ennek a tipusu faháznak a nevére, nemrég vásároltam meg egy ilyet bontottan és szeretnék hozzá kérni_ letölteni összeszerelési útmutatót.

Előzmény: Tibor Juhasz (253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!