Keresés

Részletes keresés

tinnyei1 Creative Commons License 2017.09.21 0 0 764

Sziasztok! :-)

 

Tavaszig szeretnék egy fóliasátrat építeni. A kívánatos magasság 2m, esetleg 1m80. Az alapterülete 30nm körül lenne jó, de az alapanyagok és a praktikum akár 6-10nm változtatást is elbír.

A vázat műanyagcsövekből szeretném elkészíteni. Gondolom faanyagot is célszerű lesz felhasználni pl. az ajtóknak, ajtótokoknak minimum. Ha megoldható, akkor akár a két vége is "lenyitható" lehetne nyáron a nagy melegben.

Vannak ilyen-olyan leírások a készítésről, de még olyanba nem botlottam, ami "Ez az! Megtaláltam! Ugyanilyent csinálok." lenne.

Innen indulok. Remélem, hogy tavasszal hónapos retket már idejében elvethetem benne!

Ha tudtok segíteni, megköszönöm!

Üdv!

Norbert Szalai Creative Commons License 2017.09.15 0 0 763

végülis a nyári használat nem fontos. Van kis kert. De télen jo lenne a cserepes novényeket átteleltetni valahol. 15fokot szeretnék legalabb.

Előzmény: CBNora (762)
CBNora Creative Commons License 2017.09.15 0 0 762

Ha paradicsomot is akarsz nyáron, úgy kell megcsinálni, hogy elöl-hátul nagy felületen nyitható legyen, teljesen át tudjon szellőzni. Különben túl meleg lesz, és nem köt a paradicsom termést. Vagy azt nem oda kell ültetni.

Előzmény: Norbert Szalai (761)
Norbert Szalai Creative Commons License 2017.09.14 0 0 761

Sziasztok. Szeretnék egy üvegházat. A hely már ki van nézve. Hátsó szomszéd csinált egy kb 3M magas falat aminek a napos oldalán van a kertünk. Szinte reggeltől estig oda süt a nap. Az lenne az igazi, ha télen át tudnának ott telelni a citrusféléim és esetleg lenne egy kis paradicska paprika :) A 25éves kókuszomban azért nem reménykednék :) Méret még nem fix. kb 3m*6m lenne. 2 vagy 3 rétegű üvegfallal működhetne? Neten mindig van csomó egyforma (néha új is) amiből kijönne az első fal. De mennyibe kerülne a fűtése? Hátsó fal egy garázs, de ha kell le is szigetelem az én oldalamról.
Házba 3 rétegű ablakokat építettünk. Még nem költöztünk be, mert lassan halad. Én csinálok kb mindent, hogy anyagra maradjon pénz minden hónapban :) Annyit már tapasztaltam, hogy a 3 réteg sok fényt és még több hőt fog vissza kintről is...

Kontroll-R Creative Commons License 2017.09.04 0 0 760

Köszi!

Azért mielőtt beleugrasz egy ilyen akcióba érdemes lenne pár dolgot megtudakolni.

- Milyen vastagok az üveg lapok?

Régebbi ablakoknál gyakran előfordult a 3mm-es vastagság. Szerintem ezek nem igazán jók üvegház építéshez.

- Hány darab van és milyen méret szórásban (hány egyforma méretű van)?

Ha sok különböző méretű üveg van, rengeteget fogsz vesződni a befoglalő keretekkel, mert sok féle mérethez kell igazodnod.

- Milyen keretben van az üveg, mennyire könnyű sérülés mentesen kinyerni a keretből?

Szedtem már ki fa keretből jól begittelt ablaküveget, kínszenvedés volt úgy, hogy közben az üveg épségére is vigyázni kellett.

 

Sajnos az ember gyakran hajlamos az "ingyen anyag"-tól elveszteni a realitás érzékét.

Ha ilyesmit terveznék én inkább nézegetném folyamatosan a jófogás oldalt (ez nem a cég reklámja akar lenni) és ha pénzbe is kerülne inkább válogatott anyagokból fognék hozzá az építéshez. Most is láttam jó állapotú nagytáblás thermo üvegeket nem túl drágán. Igaz ez pénzbe kerül, de még mindig kevesebbe, mint amibe a sziszifuszi barkácsolás során eltöltött időnk.

Ha figyelembe vesszük a járulékos fémipari munkákat, no meg a végeredményt (hogy hogyan is fog kinézni az üvegházunk és mennyire lesz hatékony), akkor meggondolandó, hogy a végelszámolásnál esetleg sokkal jobban jövök ki, mintha a bontott irodaablakok mellett döntök.

Persze ez csak az én véleményem, mindenki másként gondolkodik.

Előzmény: Veghaster (759)
Veghaster Creative Commons License 2017.09.03 0 0 759

Igen.

Előzmény: Kontroll-R (758)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.09.03 0 0 758

Martonvásár?

Előzmény: Veghaster (757)
Veghaster Creative Commons License 2017.09.02 0 0 757

igen, kicsit félrecsúsztak fontos infók. Úgy hallottam nagy átalakítások, epitesek, bővítések lesznek ott, ennek egyik része az iroda nyilaszaroinak korszerűsítése.

Agrár Kutato Intézet, MTA.

Előzmény: Kontroll-R (756)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.09.01 0 0 756

Szia!

 

Látom lemaradtam a kérdésről. Amilyen kihalt lett ez a topic az utóbbi időben, magamon is csodálkozok, hogy néha mégis benézek ide.

Ha üvegház bontásról lett volna szó én is a fémkerettel együtt elszállítás mellett szavaznék, mint Ali bá is javasolta.

Azért az kicsit vicces, hogy nagy üvegházból indulunk, aztán kiderül, hogy kicsi és nem is ház, hanem csak iroda ablak. Reméljük az üveg azért stimmelni fog :))

Melyik kutató intézet ez, ha megkérdezhetem ?

 

Előzmény: Veghaster (755)
Veghaster Creative Commons License 2017.08.31 0 0 755

Közben kiderült, hogy nem is üvegház, hanem csak az irodaépület ablakai, így jóval kisebb mennyiség lesz : (

Mivel a vázszerkezetet úgyis az üveglapok méreteihez kell majd készíteni, ezért én tok nélkül kértem.

Előzmény: Ali-bá (754)
Ali-bá Creative Commons License 2017.08.30 0 0 754

Fémkeretestől vinném, azzal könnyebb lesz otthon összeállítani.

Előzmény: Veghaster (753)
Veghaster Creative Commons License 2017.08.30 0 0 753

Szia Kontroll-R,

 

gyors tanácsra lenne szükségem: a bnőm munkahelyén (kutató intézet) nagy méretű üvegházakat bontanak, aminek az anyagait mi saját célra felhasználnánk (pl. aquapónia vagy kerti üvegház). Fémkeretes, duplafalú üveglapok állnak rendelkezésre különböző méretekben, de nem tudom, hogy ha mi fogunk építkezni belőle, akkor kerettel vagy anélkül lenne a leghasznosabb számunkra. Egyáltalán nem vagyok jártas a témában, viszont hamarosan szükségünk lesz rá.

Az szabályszerű megsemmisítés miatt a bontás során kiveszik az üvegeket a keretekből és bezúzzák. Amit lehet, jó volna megmenteni. Tudnál ebben segíteni ? Hamarosan lesznek fotók is az elemekről. köszi

vegha@index.hu

Kontroll-R Creative Commons License 2017.06.26 0 0 752

Köszönöm a választ.

:)

 

Előzmény: MyKappa (751)
MyKappa Creative Commons License 2017.06.23 0 0 751

Igen , minden bontott ablakon (3x3 kocka volt egyben egy ablak régen) van középen gyárilag nyitható (és kivehető) rész. Ha kevésnek érezném, akkor tudnék még máshova is rakni, de egyelőre elégnek tűnik 

Előzmény: Kontroll-R (750)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.06.23 0 0 750

Valamilyen szellőző megoldást készítettél a házra ?

A képen nem nagyon látszik.

 

Előzmény: MyKappa (749)
MyKappa Creative Commons License 2017.06.21 0 0 749

Én igazándiból egyelőre párásabbnak érzem, mint odakint - aztán majd kiderül. 

Mondjuk azt hozzáteszem, hogy nekem a fotón is látható, hogy déli irányból egy aranykorát élő termetes diófa árnyékolja le, így nincsenek olyan brutális melegek benne erősebb szellőztetés nélkül sem. Majd télen nyesegetek még vissza róla zavaró ágakat, de most nem mertem nagyon hozzányúlni. Kb 15 órától már kap délnyugat felől telifényt nyáron is egészen napnyugtáig, de azelőtt csak szórtfényt. Lombhullás után viszont ez a telek egyik legvédettebb déli fekvésű helye és szinte egész nap telibe találja a napsugárzás. 

Másrészt feltöltöttem építési törmelékbe rakott sziklakerttel az oldalát és az raktároz hőt és nedvességet is - pláne úgy, hogy locsolni is szoktam a sziklakertet. 

Emellett tegnap és ma is fellocsoltam slaggal a pecsétes téglatöredékekből rakott padlót - főleg a fugázásra használt murvapor ülepedése érdekében. Ez a  tégla nem túl fagyálló, szépen issza a nedvességet és csak lassacskán adja ki, így már a fellocsolás előtt is elég párás levegőt éreztem, de locsolás után nagyon durva - mintha őserdőben lennék közel 100% páratartalommal. 

Előzmény: CBNora (748)
CBNora Creative Commons License 2017.06.21 0 0 748

Egy átlagos üvegház nyáron egyáltalán nem párás, viszont döglesztő meleg. Ha az ember nem figyel rá, hogy párásítson, nagyon száraz a levegő, azért is szaporodnak el annyira az atkák.

Mostanában időnként föllocsolom a padlót (agroszövet van leterítve), időnként nyakon öntöm a növényeket, de ez nem mindig elég, és a levelek vizezése a gombabetegségeknek kedvez. De az még mindig jobb, mint az atkaáradat. Hasznos lenne valami párásító készülék, az egyelőre nincs.

Előzmény: MyKappa (747)
MyKappa Creative Commons License 2017.06.21 0 0 747

Köszi a tippet, ezek jó ötletnek tűnnek :) !

Igazándiból egyelőre csak kísérletezgetni szeretnék - aztán majd jövőre meglátom, hogy mivel érdemes foglalkoznom. A sajáta csak azért jutott eszembe, mert gondoltam szereti a párásabb környezetet. múltkor néztem ezt a hidrokulturás videót is róla:

https://www.youtube.com/watch?v=UlTCLbeHE2o

Előzmény: CBNora (746)
CBNora Creative Commons License 2017.06.21 0 0 746

Nekem is nagyon tetszik!

A bazsalikom szereti a nagy meleget, az jó ötlet. Jégsalátát még nem próbáltam üvegházban, de a saláta nem igényli a meleget, ilyenkor szerintem nem érdemes. Télre jó lenne, de akkor már nyilván nincs hely.

Nálam az üvegházban ilyenkor padlizsán és kígyóuborka van, ezek bírják a hőséget. Egyetlen gond az lehet velük, hogy hajlamosak beatkásodni, és az atkák utána rámehetnek a behordott növényekre. A bazsalikommal ilyen probléma sincs.

Előzmény: MyKappa (745)
MyKappa Creative Commons License 2017.06.21 0 0 745

Köszönöm - igazándiból a helye adott volt a kerten belül, a kivitelezésnél pedig a már meglévő alapanyagok adták meg jórészt a stílusát. Talán szerencsém volt, hogy meg tudtam szerezni ezeket a bontott fém ablakokat, mert régiesnek tűnik tőle az üvegház és könnyebb is volt bele ilyen kis méretű üveget szerezni.

Az volt a cél, hogy lehetőleg minél olcsóbban kihozzam, mert közben egy duplagarázst is építek épp jóval nagyobb költségvetéssel és nem szerettem volna túl sok pénzt átcsoportosítani onnan.

Aztán most ott tartok, hogy ugyan elkészült, de még ötletelek, hogy hogyan hasznosítsam. Télen persze adott a funkciója, de most ötletelek, hogy mit próbáljak benne ilyenkor termeszteni. Jégsalátán gondolkodtam meg bazsalikomon első körben.

Illetve a fűtés téma sem kristályosodott még ki bennem. A cél, hogy minusz pár foknál hidegebb ne legyen a leghidegebb téli napokon sem. Vészfűtéshez adott az áramgerinc nem rég kiépítve. Kollektorhoz, sörkollektorhoz nincsen helyem a környéken, mert a mellette lévő tető 100%-ban napelemmel borított már.

Olyasmi jutott eszembe első körben, hogy esetleg szereznék kisebb használt napelemeket és kiépítenék egy 12V-os DC rendszert, ahol a megtermelt áram egy fűtőszálat melegítene egy vizes tartályban - ami mondjuk bent lenne az üvegházban feketére festett oldalfalakkal, de tudnék nagyobb puffertartályt elhelyezni a mellette lévő épületben is - csak akkor azt keringetni kéne. 

Előzmény: Kontroll-R (744)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.06.21 0 0 744

Szia !

 

Tetszik az üvegházad !

Szép munka, ízléses kivitelezés !

 

Legyen benne sok örömöd!

:)

 

Előzmény: MyKappa (743)
MyKappa Creative Commons License 2017.06.20 0 0 743

Csak érdekességképpen/kedvcsinálónak: Sikerült ma végre befejeznem az üvegházam :) ..

Az elsődleges funkciója mediterrán (tegát gyenge minuszt elviselő) növények teleltetése lesz - ezért is ilyen, amilyen. Egy néhai ganéjtároló betonfalaira építettem bontott fém ablakkeretekből, bontott régi veranda ajtóval , használt üvegek felhasználásával, tűzi horganyzott használt gabonatároló-siló oldalelemekből készült tetőszerkezettel saját magam által összehegesztve, összeállítva, másra nem használható régi pecsétes tégla töredékekkel burkolva az alját finom murva ágyban. 

Kb 2,5x3mt alapterületű és összesen kb 50e forintomba került így újrahasznosított anyagokból a projekt - ennek több, mint a fele a tetőt és az alatta lévő ferde határolású oldalfalat kitevő 10mm-es egy oldalon UV védett polikarbonát lemez tette ki. Kontroll-R Creative Commons License 2017.05.16 0 0 742

Szia,

 

A minőségi fóliák, amikkel én dolgoztam, 0,2 mm vastagok voltak és 4 éves gyári garancia tartozott hozzájuk. Volt olyan hely több is, ahol 11-12 évet is kibírt.

Úgy tapasztaltam, hogy a tartós fólia is igazán akkor tartós, ha jó a váz szerkezet.

Nagyon sok múlik azon is, hogy mennyire tud mozogni a vázon a fólia.

Ha laza a fólia. akkor a szél folyamatosan tudja mozgatni és a bordáknál a surlódás miatt elkezd a fólia kopni, ill. vékonyodni. Ezeken a helyeken fog elsőnek elszakadni a fólia.

A modern házaknál ez úgy van kiküszöbölve, hogy dupla rétegű légpárnás a fólia borítása.

A felfúvó rendszer folyamatosan feszesen tartja mindkét fólia réteget ráadásként pedig a két réteg közötti levegő nagyon jó hőszigetelést biztosít a külső hideggel szemben.

 

Az árakra visszatérve a polikarbonát borítás választásakor érdemes alaposan körüljárni a kiegészítő cuccok árait is, mert ahogy Te is írtad érhetik az embert meglepetések.

A spéci toldó és lezáró profilok, a szegő ragasztó szalagok, alátét gumik, rögzítő csavarok elég komoly plusz költséggel terhelik meg a projektet, amire a legtöbben nem számítanak.

 

Sok múlik a részleteken, ajtó(k), szellőző(k) és azok precíz záródása, pontos illesztések.

A precíz igényes munka pedig időigényes, tehát nem olcsó.

 

Fontos a jó minőségű lehetőleg horganyzott szerkezeti alapanyag is.

Más fórumokon is gyakran olvasni olyanokat, hogy műanyag csőből, meg fekete csőből hajlítgatnak fólia vázakat. Az utóbbit jó esetben lefestik, de van, aki még azt is luxusnak tartja.

A rozsdás csőváz a legjobb minőségű fóliát is kivégzi idő előtt.

Sokan alapból elvetik a horganyzott anyag használatát mondván, hogy az drága.

Na és a jó minőségű festék több rétegben felkenve a fém felület alapos előkészítése, hogy tartós is legyen az nem drága ?

Dehogy nem.

Tartósságban egy tüzi horgany bevonat a házi körülmények között elérhető legalaposabban felvitt festés többszöröse.

Érdemes utána számolni, hogy akkor melyiket érdemes választani.

Van némi macera az anyagok lehorganyoztatásával, de hosszú távon megéri és egy életre el lehet felejteni a felület kezelés gondját.

 

Üdv

 

Előzmény: Attila610311 (741)
Attila610311 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 741

Egyet értek veled. A ráfordított munka, ha az ember nem maga csinálja, igen költséges. Többe kerülhet a munkadíj mint az anyagköltség. 

Nekem korábban volt egy 2,5 * 4 -es fóliám. Ebben kezdtem el tanulni a zöldség termesztést. Ezt egyéblént most is tanulom, és remélem még soká tanulhatom. Ez a fólia, ami egyébként vastag fólia volt, a második év végére eléggé elamortizálódott. Ekkor gondoltam a melegházra.

Persze alul kalkuláltam az árát, mert a kiegészítőkkel nem számoltam.

Ha az ember rászánja magát, akkor ez időbe és pénzbe is kerül. És amikor azt hiszed, hogy kész van, akkor jössz rá, hogy van még rajta munka.

Egy biztos, meleg és párás. Aki ilyet épít, ezt kalkulálja be. A vas korrodál, a fa korhad.

Az öröm is megvan, hisz kapitális retkeket szedtem, jelenleg az a pár karaláb is szedhető már amit márciusban beraktam,  a paprika és az uborka is virágzik.

Jelenleg a futtatókötelek felszerelésével bajlódom. A HILTI szalag a befutó, amihez a felső kötélzetet rögzítem. Ezzel az uborka miatt kell igyekezni. 

 

üdv

Előzmény: Kontroll-R (740)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.05.15 0 0 740

Szia

 

 

"500e-t nem szeretnék rákölteni"

Na, ez már információ. Bár ha azt írtad volna, hogy mennyi az, amit viszont rászánsz, az talán hasznosabb lett volna.  :))

 

A bontott ablaktáblákra visszatérve:

Sosem építettem még bontott üvegtáblákból üvegházat ezért még saccolni sem próbálnék a projekt költségét illetően.

Az biztos, hogy mivel egyedi megoldásokról lenne szó, aránytalanul több idő menne rá.

Minden méretet az ablaktáblákhoz kell igazítani, amik egyelőre még meg sincsenek.

A kibontott tábláknak megfelelő foglalatot (fészket) kell kialakítani, nehogy az üveg a hőtáguláskor elrepedjen.

Az a baj, hogy ha valaki magának építi a szerkezetet legtöbbször a saját idejét nem számolja.

Ha viszont mással építteti akkor ott már keményen ketyeg a szakember(ek) napidíja és utazási költsége. Ezzel is számolni kell.

 

Jártam már úgy, hogy az ügyfél kérte, hogy építsem be a bejárati kapujába azt a kapu szárnyat, amit neki valahonnan sikerült szerezni valami bontásból. Persze sem méretben, sem minőségben, sem egyéb paraméterekben nem passzolt oda, de "egy jó szaki mindent megold"  alapon szépen be lett építve és jó is lett, csak mire elkészült többen volt, mint amibe egy vadi új oda készített kapu került volna. (Biztosan ismered a Kőleves című tanmesét)

Ennyit a talált dolgok értékéről.

Persze ha az embernek sok a ráérő ideje az más téma...

 

 

 

Előzmény: traktoros82 (739)
traktoros82 Creative Commons License 2017.05.12 0 0 739

Szia,

 

Persze, azt én is tudom hogy pénz nélkül csak tákolni lehet. Azt pedig nem szeretnék. :) 

Mivel nem 1-2napos project sem megcsinálni sem összeszedegetni mindent így konkrét összeghatárban nem gondolkoztam. Azért 500e-t nem szeretnék rákölteni ha nem muszáj. 

 

Saccra kb. mennyiből jönne ki mondjuk a bontott üveges verzió úgy hogy a keretekből kiszedem az üveget?

Előzmény: Kontroll-R (738)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.05.09 0 0 738

Szia !

 

Az én "üvegházam" egy 6x5m-es gyári fóliaház. Jelenleg tárolóként működik, egyelőre nem kertészkedés folyik benne.

(Régebben ilyesmiket építettem másoknak.)

 

Ha valamiért nem látszik jó megoldásnak az üveg sem, meg a polikarbonát sem, fólia borítású növényház is jó megoldás lehet. A jó minőségű fólia egy megfelelő vázon hosszú időt kibír.

 

Ha ennyire nincs ötleted, lehet, hogy a Te esetedben praktikusabb lenne megfordítani a dolgot és abból kellene kiindulni, hogy mennyi pénzt szánsz erre a dologra. Aztán meglátjuk, hogy ez mire lenne elég. Elég sok féle műszaki megoldás létezik, de egy biztos, hogy ha valaki jót, tartósat és szépet szeretne az pénz nélkül nem nagyon megy. Persze azért vannak "szegény ember vízzel főz" alapú megoldások is.

 

Előzmény: traktoros82 (737)
traktoros82 Creative Commons License 2017.05.09 0 0 737

Köszönöm a választ. Sajna továbbra is tanácstalan vagyok. :)

Nem feltétlen ragaszkodom a teraszajtókhoz, de ezen ill. a PC lapokon kívül más megoldás nem jut eszembe. Költségvetést még nem csináltam egyik változatra sem mert ugye a vázszerkezethez felhasználandó anyagmennyiségre sincs pontos ötlet.

Ha pl. keretben marad és festeném akkor mivel próbálkozzak?

Ha kibontanám a keretből az üveglapokat azokat hogyan lehetne biztonságosan rögzíteni?

 

A Te üvegházad miből és hogyan készült? :)

Előzmény: Kontroll-R (736)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.05.08 0 0 736

Szia !

 

A 40 x 20-as vázat egy kicsit gyengének tartom. Én 40x40x2-es zártszelvénynél vékonyabbal nem próbálkoznék.

Ha ragaszkodsz a bontott teraszajtó üvegekhez, akkor először be kellene szerezned a megfelelő mennyiségű ablak táblát és ahhoz kellene igazítani a szerkezetet.

Ha megtartod a saját fa keretet, akkor egyszerűbb a rögzítés, viszont gondoskodni kell a megfelelő festésről, mert különben hamar elkorhad és csúnya is, mint látvány.

Ha lebontod róla a keretet, akkor elég nagy plusz munkát csinálsz magadnak, mert meg kell oldanod az üveg táblák korrekt ágyazatát úgy, hogy az biztonságos legyen és hosszú távon sem repedjenek el az üveg lapok. Ez munkában és költségben is jelentős többlet lesz, viszont a végeredmény is sokkal komolyabb lesz. Ez csak rajtad múlik, hogy melyiket választod. Pénzt meg időt nem tudok mellékelni a tanács mellé.

;)

 

Előzmény: traktoros82 (733)
Kertes79 Creative Commons License 2017.05.07 0 0 735

Sziasztok!

 

Üvegház üvegjavítási metódusra szeretnék ötleteket kérni.

Van pár letört üvegrész. Arra gondoltam, hogy erős szélescellux segítségével rögzítem a letört darabot és szilóval kihúzom a tört felületet, majd kötés után a celluxot eltávolítom. Ez működhet? Ha nem akkor más megoldás?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!