Keresés

Részletes keresés

Károly Fölkel Creative Commons License 1 napja 0 1 21350

Üdv, mindenkinek.

2021-év.Pesterzsébet.Lent az árokban ,ahol a vonat robog, jártam Zehetmayer Jánossal fotókat ö csinálta, és én meséltem neki , hogy az 50.évek elején, itt is csavarogtunk, a kifolyó alagútja nem volt ennyire el dugulva , belehetett menni egy darabig. ép hogy csurgott valami középen,

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.05.24 0 0 21349

Üdv, minden kedves fórum tásamnak.

SUDA- SUDA, Suda János!

Nyaky Z. Creative Commons License 2025.05.16 0 0 21348

"►Elhunyt Szeghalmi Ágnes ◄

A közös éneklés népszerűsítésével, több száz népdal csokorba szedésével, és a Csili Népdalkör megalapításával Szeghalmi Ágnes olyan kiemelkedő kulturális értéket teremtett, amelyre méltán lehet büszke minden pesterzsébeti.

Munkássága során több mint háromszáz alkalommal vezényelte karnagyként a Csili Népdalkört, felejthetetlen élményekkel ajándékozva meg, a magyar népdal iránt érdeklődő közönséget.

Köszönöm a népdalokért és a magyar hagyományok megmaradásáért végzett áldozatos munkáját, emlékét örökre megőrizzük Pesterzsébeten."

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.05.16 0 0 21347

Igy  magányosan, sziasztok fórum társak?

Sínek ,fönt és lent is.

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.05.12 0 0 21346

Köszöntöm ,a csendes Fórum torsaimat.

(Már kezdtem félni)

Marinéni Buda felett.(Elnézést , de katona koromba , igy hívtuk, Öreg de biztos gép)

kicsilee Creative Commons License 2025.04.29 0 0 21345

Igen arra.

Előzmény: Nyaky Z. (21344)
Nyaky Z. Creative Commons License 2025.04.29 0 0 21344

Ha a Wesselényi utcaira gondolsz, akkor a környéke nem nyugodt, de maga a telep elviselhető.

Előzmény: kicsilee (21343)
kicsilee Creative Commons License 2025.04.29 0 0 21343

Sziasztok! Látok sajna már nem valami aktív a fórum, de egy próbát megér. Az lenne a kérdésem, hogy Erzsébeten a Vágóhíd utcai lakótelep az miylen környék, vagy esetleg valaki lakik arra? Arra a részre gondolok, ahol van az a 10-11db 3 emeletes ház nagyon klassz parkos környékkal. Köszönöm 

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.04.24 0 1 21342

Bocs, már megint én, 

Volt egyszer egy csoda kút.

Csodatévő kút volt a Segítő Mária-kápolna helyén. Úgy tartották, hogy a szent kút forrásának csodatévő ereje van. A legenda valamikor az 1800-as évek elejéről származhat. Soroksáron a Duna-parthoz közel valaha több forrás is fakadt, van ahol még most is. A régi soroksáriak emlékezhetnek még a Féth szódás házánál (a Festékgyárnál) fakadó Mária Terézia-forrásra, melyből a szájhagyomány szerint, a királynő is ivott magyarországi látogatásakor. Hordták innen a vizet kannákban, lajtos kocsival, ebből készítette a szódát több soroksári szikvizes

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.04.22 0 0 21341

ÜDV...

Gábor Óvári írása.2016, április, 22.A Habsburg-ház legnépszerűbb tagja hazánkban valószínűleg Erzsébet királyné (1837–1898) volt. Nem csak a népszerűségi indexe volt magas, hanem a városrésznevek között is tarolt a fővárosban. A VII. kerületet róla nevezték el Erzsébetvárosnak, a II. kerületi Erzsébetliget és a XVIII. kerületi Erzsébettelep is az ő nevét viseli. A ma már a főváros részét képező Pesterzsébet neve már kalandosabb. 1870-ben alakult meg az akkori Soroksár területén belül az Erzsébetfalva nevű telep, amit a királynéról neveztek el. A település 1897-ben önálló nagyközséggé vált. A Tanácsköztársaság idején pár hónapig Leninvárosnak hívták, majd 1924-ben amikor a nagyközség városi rangot kapott, nevét Pesterzsébetre cserélték. Néhány nyugalmasabb év elteltével a város újabb nevet kapott. Árpádházi Szent Erzsébet halálának 700. évfordulója alkalmából 1932-ben Pestszenterzsébetre keresztelték a települést. Á település 1950-ben a főváros XX. kerületekén Pesterzsébet lett. 1990-től egy szűk évtizedig ismét Pestszenterzsébet volt,

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.04.15 0 0 21340

Üdv. Mindenkinek

Pesterzsébet, 1932, Szóljon hangosan sz ének.

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.03.20 0 0 21339

ÜDV....

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.03.14 0 0 21338

ÜDV.....

https://youtu.be/nVq8JAEyTIU

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.02.21 0 1 21337

ÚDV.....

Pesterzsébet. Á nevem, Cirmi, de Hógolyónak is szoktak hívni.

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.02.19 0 1 21336

Sziasztok.

Egyedül járok köztetek ,kik párosan járok köztetek.

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.02.11 0 0 21335

ÜDV...

EZ IS A HOLD...

Károly Fölkel Creative Commons License 2025.01.09 0 1 21334

ÜDV...

1924.novemberében átadott híd, a Soroksári Duna-ág fölött ível át és köti össze a Csepel-szigetet a Pesterzsébettel. A hajózást gátló Gubacsi zárógát kiváltására épült, attól kissé délre. A pilléralapok 1919-22-ig építette Zsigmondy Béla. A híd szerkezetét 1923-24-ben a M. kir. Áll. Vasgyárak építette meg. Eredetileg a Hév céljait is szolgálta, de ezt a vonalat 1978-ban megszüntették. A II. világháború alatt az eredeti hidat német tűzszerészek lerobbantották. 1947-ben épült újjá. Jelenleg eléggé leromlott Lehet hallani hogy csámcsog a rozsda!

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.12.26 0 1 21333

Üdv karácsony alkalmából, Ha még jár erre valaki. Itt nincs nagy tolongás, pedig szépneve van a Fórumnak. Pesterzsébet a hazám.

Szép karácsonyt, Boldogabb  2025, évet minden Magyar embernek.

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.12.09 0 0 21332

MÁR MEGINT ÉN!

Pesterzsébet, Árpád, utca 11,előtt.1957.Szárnya, szárnya , a madárnak, fegyver kel a katonának. de ö sose volt katona .Bezzeg én....

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.12.05 0 0 21331

Üdv mindenkinek.

Csendes a táj, alszik a város.

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.12.02 0 0 21330

SZIASZTOK.

Pesterzsébet. Remeg a föld remeg az ég, mikor szál a Magyargép.

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.11.23 0 0 21329

Már megint én. (Nem félek)

Pesterzsébet Egy fényes régi-régi-régi-régi lámpa. Talpán zöld betűk: én vagyok a fény, a tűz, Hogy láss az éjszakába'. Petróleum lámpa, Milyen szép a lángja.

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.11.18 0 0 21328

Sziasztok Fórum társak.

PESTERZSÉBET.1863-ban Falk Miksát magyartanárként megfogadta azzal az elhatározással, hogy komolyan megtanul magyarul, egy év múlva pedig már magyar társalkodónőt vett maga mellé Ferenczy Ida személyében, amivel sikerült komoly bonyodalmat okoznia az udvari etikettben. Az udvar hölgyei Ferenczy Ida nem megfelelő származását kihasználva igyekeztek minél jobban megalázni a magyar nőt, ezért Erzsébet férjénél kijárta, hogy bizalmas barátnőjét kinevezzék brünni alapítványi hölggyé. Az a nő, aki máig sem tisztázott körülmények között került fel az ajánlott hölgyeket tartalmazó lista aljára, a császárné igaz, melegszívű barátnőjévé vált. Bizalmas kapcsolatukat leveleik, és a kívülállók számára sokszor érthetetlen, apró kis célzásaik, utalásaik is elárulják. Ferenczy Idának nem kis része volt abban, hogy Erzsébet elsősorban a magyarok királynéjává akart válni.

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.10.30 0 0 21326

Üdv, mindenkinek.

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.10.23 0 0 21325

Üdv.

jenő.,László, Balogh, Hogy ki ő, Egy Pesterzsébeti Ságvár Endre utcai srác, az Ónodi suliba járt,Egyenemist volt. Corvinköz harcosa.Jenő László Balogh A jobboldali én vagyok.A szép öltöny Isteni piszkos lett .El kellett dobni pedig egy szabó varrta (Soroksári útról P.e)Egy hétig abba aludtam. A háttérben egy szovjet tank egyenesen Ukrajnábó. egy T54 pontossan a Corvinkőzel szembe, az mögött volt a pincébe egy pékség .éjjel nappal nekünk(Corvinkőzieknek és a Práterutcai nemzetőröknek) sütöttek kenyeret.

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.10.22 0 0 21324

SZIASZTOK.

1956,Oktober, Valami van a levegöben ?

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.10.12 0 0 21323

Üdv, mindenkinek.

Pesterzsébet.1950 években, még én is glotgatyás voltam, A villamosok is komótosan jártak, könnyen lehetett ,le és fel ugrani a lépcsőre. Ha kiakartunk menni a Kossuthibba ,a határ úti villamos megállóba, a 30,vgy a 32 ,villamos ütközőjén foglaltunk helyet ,és a Kossuth mozi elött leléptünk, ez csak jó időben volt aktuális. Valahogy ilyen formán lógtunk.

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.10.06 0 1 21322

Sziasztok , Október-6van.

Október ,6 az Aradi 13 vértanúra emlékszik az ország, de ne feledjük a 14 - vértanút aki az Aradi vár börtönébe halt meg. Lenkey János honvéd tábornokot, aki Egerbe született, és Egerbe egy honvéd kollégium felvette,Lenkey János honvéd tábornok nevét. Lenkey János századosként Született 1807. szeptember 7. Eger Elhunyt 1850. február 9. (42 évesen) Arad Nemzetisége Flag of Hungary.svg magyar Rendfokozata honvéd vezérőrnagy Csatái 1848–49-es forradalom és szabadságharc

Ő is Lenkey János Honvéd gimnazista volt.

tujasofőr Creative Commons License 2024.09.16 0 0 21321

Régen jártam erre,sajnálattal látom hogy már nem pörög úgy a topic mint pár éve. Olvastam hogy többen is elhunytak, pont akik a legaktívabbak és a legtöbb régi történettel,képpel, sőt bloggal is pörgették a kerület múltja iránt érdeklődőket.Nekem gyerekkorom kötődik Erzsébethez, 82--től 88-ig. Szomorúan konstatáltam hogy már újabb, számomra ismeretlen régi sztorikat, helyi történéseket ők már nem osztanak meg többé.Pedig sok régi képet is töltöttek fel, amik fortepanon sincsenek. Jut eszembe Tekon van még? Jól van? Róla/tőle se olvastam semmit mostanában, vagy csak elkerülte a figyelmem? Tőle is kaptam képeket, őrzöm is nagyon (annyira hogy hirtelen nem is tudnám előkeresni,de valahol megvannak egy vinyón :)  )  Csak azért jöttem ide mert fortepanon pár hónapja felkerült sok erzsébeti kép, 1971-es dátumzással, és most már helymeghatározással. Ha valaki rákeres fortepanon az 1971-es évre és ott a 252980-as képre, onnan 28 db kép sorban mind erzsébeti.

Károly Fölkel Creative Commons License 2024.09.05 0 1 21320

Sziasztok topik társak.

Régi Községháza.
1880-ban Pók Ignác és Tollner Jakab elöljárók megvették a régi 'községház telkét, 615 négyszögölet 100 fointért. Hitel Márton örököseitől.
1882 május 7-én Közadakozásból a mai Kossuth Lajos utca 35. alatti szakközépiskola helyén megépül az első községháza.
Küzreműködött Pók Ignác és Suda János, valamint Walcha Mihály és Wéber József építési vállalkozó.
Az épület 1913-ig állt, hogy átadja helyét a ma is létező iskola épületnek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!