Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

tomtom-70 5 perce Creative Commons License 11248

Ezt már későn olvastam, de mindenképp mennem kellett Pestre más ügyeim miatt is.

Én is úgy terveztem, hogy legalább egy órát töltsek ott, csak sikerült jól eltévednem :-(((

 

Majd legközelebb jobban szervezem az időmet (amit nem én osztok be), és tavaszig a csapatok összerendezésére is több időm lesz. Viszem a ragasztottakat pl, hogy régebbi is legyen...

 

Mindenesetre a néhány cserének nagyon örültem, a személyes találkozás pedig még annál is többet ér minden esetben, még így is, hogy már csak 5-en maradtatok. Minden apróságot meg tudok becsülni!

Jó (jobb) ez így, hgoy némely nicknévhez tudok arcot is kötni. A retróautós fórumon már a fórumozók 99 %-ával találkoztam, ott mindenki ismer és fordítva. Úgy a kapcsolat is más.

 

Szóval a pozitívumokat nézem a tegnap esti börzéről, és örülök, hogy ott lehettem.

Előzmény: portoocsi (11210)
pilaca 8 órája Creative Commons License 11247

Így van, köszönjük!

káBell 9 órája Creative Commons License 11246

Köszönjük portoocsinek a lehetőséget, hogy ismét összejöhettünk nála!

arsenal4 10 órája Creative Commons License 11245

A csomagolásán pedig mintha bélyegző lett volna,hogy ki készítette.Az biztos,hogy nem állami volt már amelyikkel én találkoztam ( 79-80 ) .

Előzmény: arsenal4 (11244)
arsenal4 10 órája Creative Commons License 11244

Szia! Arra gondoltam amelyiket ha felfordítod az alja majdnem teljesen sík csak egy kis mélyedés van a közepén,lemérve 13mm.Anyag is több van benne . Deúgy ahogy írtad nem volt jobb.És adódik akkor,hogy az általad is nevezett igazi vágottszélű az hamarabbi gyártás. Az viszont már lehet,hogy volt a 60-70-es évek fordulóján.Tényleg ez az idő a "sötét gombfoci kor".

Előzmény: pilaca (11243)
pilaca 19 órája Creative Commons License 11243

Melyik vágottra gondolsz? Mert volt egy korábbi, az "igazi", melynek gyártását kb 69-72 körül kezdhették, és volt egy kései, hitványabb vágott (az alja más), melyet a 70-es évek második felében indítottak be...

Előzmény: arsenal4 (11241)
pilaca 19 órája Creative Commons License 11242

Na ugye! Sehol sem voltak még a maszekok nálunk a szocializmusban a 60-as években! Csak rá kell nézni a gombfocikra! 1970-től azonnal látszik a romlás... Attila engem igazol, köszönöm értékes hozzászólásodat!

 

Még egy dolog bizonyíthatja, hogy a fénykorban egyetlen komoly vállalat készítette a különböző típusokat, és nem a sok kis maszek.

Az, hogy az egyes csapatok (egyébként téves) színeit következetesen megtartották, teljesen eltérő típusoknál is!

Pl. a 66-os Angliát sárga-feketében láttam menetesben, búrásban, körmösben és ragasztottkarikásban is!

Véletlen az is, hogy a Magyar válogatottat mindig fekete-fehérben látni?

Az olaszokat több típusnál sárga-zöldben gyártották, a Man. Unitedet főleg lila-feketében, a West Hamot fehér-sárgában, stb...

Tehát a színek következetes betartása csak úgy történhetett, ha a gombokat egy helyen készítették!

 

Na, lehet sorolni a kivételeket, én is láttam Angliát más színben is, de a kivételek csak erősítik a szabályt...:)))))))

 

 

 

 

Előzmény: Dengezics (11239)
arsenal4 19 órája Creative Commons License 11241

Sziasztok !

69-ben születtem. Nem vagyok gyüjtö legalábbis nem olyan mértékben ,hogy bármit megvegyek.Csak,hogy meglegyen.Inkább csak a testek érdekelnek.De azt hiszem ezt volt aki már tudta.Régen is csak pár csapatom volt pont annyi amennyivel játszottam is.18 nb-1-es csapat x-es és vágottszélü pár csapat. Akkor még csak a játék érdekelt.

X-essel kapcsolatban elsö élményem 1980-ban volt,ahol laktam csak a vágottszélüeket , x-eseket és valamilyen fajta kispoharast ( erre nem emlékszem pontosan ) lehetett kapni.ELsö csapatom x-esben a Lazio volt de az régi lehetett úgy kb. 72 körüli. A többi már a 78 körüliekböl való volt.Föleg magyarok igy Fradi ,Dózsa,Honvéd, Vasas stb.Ezekre emlékszem. Tudom sokat nem segítettem de az én véleményem is az,hogy 77-78 az x-es gyártásának kezdése.A vágottszélü gombok pedig elötte pár évvel talán.De semmi esetre sem hamarabb mint 74-75.Ez saját vélemény alapja csak annyi amit leírtam.

Előzmény: portoocsi (11224)
pilaca 19 órája Creative Commons License 11240

Pardon!

Előzmény: portoocsi (11238)
Dengezics 19 órája Creative Commons License 11239

Szia Laci!

 

Most olvastam csak a kérdésedet. Tudomásom szerint a FŐBUHA gyártotta vagy gyártatta a gombfocikat kb. 70-ig. Akkor vált ki belőle többek között a TRIAL, ami a focista figurás búrásokat forgalmazta. A FŐBUHA feloldása: Fővárosi Bútor Hangszer Sportszer és Játék Gyártó Vállalat. Ezért van az, hogy az összes trafikban ugyanolyan púposakat, egyrészes plexiseket, királyokat, bajonetteseket és meneteseket lehetett kapni. 70 után már csak a TRIAL gyártotta, és csak a semmit sem érő búrásokat. A többi, kinyomós, vágott, stb. már valóban maszek gyártásúak. Amit Bumburnyák sportárs felvetett, már hogy Puskás gombfocit állami vállalat nem mert volna kiadni, tévedés. Az elterjedtebb Reál-ban azért nem szerepelt, mert Puskás nem mert Pestre jönni a Vasas elleni visszavágóra, és az akkor készült csapatképet használták fel. Egyébként kisvártatva (néhány héten belül) megjelent reálos Puskás gomb, mint pótgomb, nekem is megvan.  

 

Attila  

Előzmény: pilaca (11217)
portoocsi 20 órája Creative Commons License 11238

Nono !

Előzmény: pilaca (11237)
pilaca 21 órája Creative Commons License 11237

Kedves Béla! Harmadszor mondom, kivételek voltak (vágott), de általában a gombfoci típusok korabeli (max egy év eltéréssel) csapatokkal jelentek meg!

Előzmény: BBBajor (11231)
pilaca 21 órája Creative Commons License 11236

Hárman is hozzászóltatok az X-s témához, de változatlanul ott tartunk, hogy a 77/78-előtti évekből nincs szemtanú!

Egyébként Lajos nagyon jól "okoskodik", elő kéne, hogy bukkanjon egy szemtanú...

wizardry8 22 órája Creative Commons License 11235

Nekem a Schalke és a Mönchengladbach volt a 2 első X-es csapatom, egyszerre vettem a kettőt, ennek ellenére 2 külön évjáratú csapat mint kiderítettem most az interneten. Sajnos akárhogy erőltettem az agyamat, nem emlékszem rá mikor vásároltam őket. Az biztos hogy 1982 előtt.
1977 lehet a legkorábbi időpont mert a Schalke akkori csapat.

 

FC Schalke 04 1977/78-as csapat:

http://www.stickerfreak.de/Bergmann%20Seiten/Bundesliga%201977-78%20r/FC%20Schalke%201978r.html

 

Borussia Mönchengladbach 1973/74-es csapat:

http://www.stickerfreak.de/Bergmann%20Seiten/Bundesliga%201973-74/Mgladbach%201974.html

 

Bumburnyák 25 órája Creative Commons License 11234

..jó bulit, sikeres börzét nektek..!

 

Bihari Párduc 26 órája Creative Commons License 11233

1972-77 között egészen biztos megjelent az X-es.Én 1979-ben kaptam az első két csapatomat,a 78-as olasz válogatottat és egy Honvédot,mégpedig debreceni Simonffy utcai trafikból.

Nem tartom valószínűnek,hogy egy-két éven belül három olasz válogatottat is piacra dobjanak.Márpedig 1970-es,74-es és 78-as olasz csapatot is legyártották.A 78-as és az azt követő VB-kre,mindig új sorozatok készültek,amelyek az adott VB évében a kirakatba is kerültek a trafikokba.1980-ra alig maradt hírmondója az 1974-es csapatoknak,nekem is csak egy NDK-t sikerült venni,a nagyobb fiúktól kaptam még lengyeleket,jugókat stb...Svájcból is csupán egyet láttam.

Szóval egyik része a dolgoknak a képek a másik ugye a testek

Az x-es bemutatójába leírtam,hogy voltak porcelán minőségű kiadások is a legelején.Azoknak az anyaga szerintem megegyezik a kivehető karikások anyagával szerintem,Csak az x-esek esetében testek anyagvastagsága jóval vékonyabb ezért voltak törékenyebbek.A gyűrűk már voltak említve,hogy a méretűk lényegébe egyforma.Ezek a dolgok szerintem arra utalnak,hogy bizony X-es nagyon valószínű,hogy a 70-es évek közepén megjelent vagy egy kicsit hamarabb.A legelső kiadású csapatokból viszonylag alig maradt mára valami az utókornak(Olasz,Svájc,Portugália,Paraguav,Románia,Dózsa,Fradi,Vasas stb.....)Az elején valószínűleg kisebb példányszámba készültek.A tömeges gyártás 1978-tól kezdődhetett meg és négy év múlva még rátettek egy lapáttal.

Én még Módis Lacit és Bowie-t is megkérdezném,hogy mit tudnak.Szerintem van személyes élményük.....

Ezt a képet azt hiszem már egyszer betettem ide a fórumra összehasonlításképpen a két olasz csapatról:

 

Előzmény: pilaca (11212)
Bumburnyák 27 órája Creative Commons License 11232

..nekünk ugyanúgy törtek..aztán mi sem vigyáztunk rá, volt, hogy körömlakkal volt összeragasztva, ha más nem volt otthon..ezért kellett állandóan gombokat vennünk, no meg azért, hogy végra a kledvenc csapatunk olyan mezbe kerülhessen, amiben valójában játszott..

 

 

..mi nem igen váltottunk csapatokat, négyen voltunk, ez négy klubot és négy válogatottat jelentett..Real, Manchester U, Inter, Milan..Brazilia, Anglia, Olaszország, NSZK..aztán vagy klub, vagy válogatott bajnokságokat játszottunk, körmérkőzésekkel, két fordulóval..

Előzmény: BBBajor (11231)
BBBajor 28 órája Creative Commons License 11231

Ü. M. !

 

Ugyan eltér az X-es témától de hadd nosztalgiázzak egy kicsit.

Én is újságból vágtam ki a jó pár csapatomat. Egy ideig az egyetlen cserélhető képes csapatom a bayonettzáras Inter volt. Ebbe raktam, Celticet, FTC-t, Portugáliát, Racingot. Aztán szépen tönkre is ment a bayonettzár. Maradt az eredeti Inter összeragasztva. A menetes Manchesternél nem is igen próbálkoztam ilyennel, törtek a felső karikák játék közben is, külön csavargatás nélkül. Így aztán az is ragasztott lett.

 

Pilaca !

 

Egy kis adalék  a csapatképek aktualitásához.

 

A 69-ben vett  kiszedhető karikásban még az 58-as !!! Realt adták ki. (Puskás nélkül) A későbbi vágott szélűekben szintén.

 

Úgy gondolom, hogy azoknál a csapatoknál, amikbe a szép szabályos feliratú kis és nagy képeket tették. (királykategóriás, háromrészes, kis és nagy képes menetes, kiskinyomós vágottszélű stb.) nem számított mikori a csapat. Megvolt kép beletették és kész. Pl spanyol, vagy francia válogatottként folyamatosan a a 64-es csapatot adták ki. 

 

de hát ezt Te is jól tudod.

Előzmény: Bumburnyák (11227)
Kisslászló 28 órája Creative Commons License 11230

Egyetlen x-es csapatom volt, a '74-es Jugoszlávia, ezt úgy cseréltem valakivel, szerintem 1978 körül. Felhívtam az előbb egy volt osztálytársamat, akinek több x-es csapata is volt. Ő határozottan emlékszik, hogy 1978-ban, a nyári szünetben vásárolta az első x-es csapatait. Szerintem nagyon jó a memóriája, de nem emlékszik rá, hogy előtte látott volna x-es gombokat. Az biztos, hogy 74-75 körül, amikor elkezdtünk gombokat vásárolgatni, akkor a ragasztott karikások, ill. a 3 pontosok mentek nagyon. Vettem aztán nagyplexiseket, vágottakat, de ezekre az x-esekre nem nagyon emlékszem. Ez persze nem jelenti azt, hogy korábban nem gyárthatták őket.

 

Sajnos ennél többet nem tudok segíteni, esetleg felhívok még 1-2 arcot.

 

Üdv.!

Bumburnyák 28 órája Creative Commons License 11229

..egyébként a mi bandánk csak a kétrészes plexis, bajonettes, vagy menetessel játszott, vagy ezek elődjével..amikor nem volt sem menet, sem zár..

Előzmény: BBBajor (11226)
pilaca 28 órája Creative Commons License 11228

Még egyszer mondom, az az általános, hogy a gombfocitípusok 90%-a nem régebbi, hanem saját korabeli csapatokkal indultak! Persze vannak kivételek (vágott, 80-as plexis, X-es?), de nem ez a jellemző!

Bumburnyák 28 órája Creative Commons License 11227

..a szimpátia igaz, de a dolog ettől teljesen független..

 

..nekem megvolt a nagy Inter, aztán amikor megjelent egy csapatkép a Labdarúgásban, vagy a Képes Sportban, akkor huszfilléressel körülrajzoltam és kivágtam és a nevet az áll alá ragasztottam..ha kicsi volt a kép, megreszkiroztam egy másik ujságot és csak minden másodikat ollóztam ki..  :-))))

 

..nekem az volt a tapasztalatom, hogy a goömbokban általában elavult kép volt (1964-71)..és mi mindig újságból vágtuk ki a csapatokat..mi nem is a képek miatt vettünk gombfocit, hanem színre kerestük, hogy az otthon lévőkkel mit tudunk majd kihozni belőle..  :-)))))))))

Előzmény: BBBajor (11226)
BBBajor 29 órája Creative Commons License 11226

Uraim !

 

Ne mondjátok már, hogy nincs egyetlen fórumozó sem aki az X-esek megjelenésekor kezdett el gombfocikat venni.... 

Hihetetlen, hogy egy korosztály kimaradt volna a gyűjtők köréből, vagy netán a szerénységük tiltja, hogy megszólaljanak...

 

Egy kicsit más:

Bocs Bumburnyák, hogy helyreigazítalak, de a Celticről jelentek meg korabeli fotók. Pl. a Bajnokcsapat a VVK-ért című Fradi-Zaragoza meccs műsorfüzetében egy igen jó és A/5 méretű fotó jelent meg a Celticről.és Racingról. Igaz, hogy nem pont a legendás a Intert verő tizenegy. ( egyébként a hozzászólásaidból úgy tűnik Neked is "szimpatikus" a korabeli BEK győztes skót gárda - meg tudom érteni)    

 

Előzmény: portoocsi (11224)
pilaca 29 órája Creative Commons License 11225

Nagyon jól mondod!!!!  :)))

 

A 70-es évek közepe a sötét középkor?

 

Kiss Laci az utolsó reményem, ő 65-ös!

 

Dobdob jelentkezz!

Előzmény: portoocsi (11224)
portoocsi 29 órája Creative Commons License 11224

Nevetséges, az ötvenes,hatvanas éveket simán zsebre tettük, 75 után meg senki ????

Olyan gyűjtő nincs aki kb. 65-68-ban született?

Annak illene emlékezni.

Mikor, mivel kezdett gombozni, stb !!!!!

 

Érdekes, pont a gyakorlatilag legtöbbet használt, legismertebb, legtöbb gyűjtőt vonzó gombfocinál akadunk el?

Ha végképp nem tudjátok, akkor maradjunk 73/74 -ben, úgy sem fog reklamálni senki :)

 

Vagy jó szokás szerint, majd akkor....

Előzmény: pilaca (11223)
pilaca 30 órája Creative Commons License 11223

De kanyarodjunk vissza az eredeti kérdéshez!

 

Ki látott X-est 72 és 76 között?!  

pilaca 1 napja Creative Commons License 11222

Ok, hiszek neked...:)))))

 

Nem ismerem a 60-as évek maszek világát (mik voltak a szövetkezetek), mennyire lehettek kreatívak és önállóak, mik voltak a lehetőségei...

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Bumburnyák (11221)
Bumburnyák 1 napja Creative Commons License 11221

..verd ki a fejedből az állami gombfoci gyártást..

 

:-)))))))))))))))

Előzmény: pilaca (11217)
Bumburnyák 1 napja Creative Commons License 11220

..érdekes, hogy például ennek a gombnak is volt elődje, nekem is volt..ugyanaz a szerszám gyárthatta, de a búra nem volt átlátszó..nekem egy piros és egy sárga csapatom volt..a korong benne volt az aljában, én erre a talpra karcoltam a neveket..igaz, mindig fel kellett emelnem a gombot, hogy lássam, kinek a neve rejtőzik alul..

Előzmény: káBell (11216)
Bumburnyák 1 napja Creative Commons License 11219

..én egyetlen érvet fogok csak mondani a maszek gyártás mellett..

 

..amikor én kb 7-8 évesen (1960-61) megismerkedtem a gombfocival..akkor egy halvány rózsaszín Real Madridot láttam, rózsaszin domború plexivel a tetején, a gomb bakelitből lehetett..és ebben a Realban ott volt Puskás..márpedig ezidőtájt nem lehetett olyan állami vállalat, amelyik bele merte volna tenni Puskást egyetlen csapatba is..

 

 

Előzmény: pilaca (11217)