Keresés

Részletes keresés

káBell Creative Commons License 4 napja 0 0 12982

A mennyiségi adatok különösen figyelemre méltóak.

Előzmény: dopami. (12979)
A Kovács Robi Creative Commons License 4 napja 0 0 12981

...én igaz nem vagyok gyüjtő,de örülnék egy listának ,hogy mikor milyen csapatokat ,sorzatokat adtak ki  bizonyos gombokból.Itt főleg az X-es lenne favorit (ez a legnépszerűbb ,számos gyüjtő ezeket szereti a legjobban)..

...Maguk a kivágók (amit meg is értek valmilyen szinten)  valószínű soha nem fognak  ,évjárat ,bajnokság ,stb katalógizálva szkennelve felkerülni sehova.

....De magukról  a gomban lévő csapatokról lehetne  sorozatot készíteni ,s így felrakni valahova...

 

..ez egy igazi ,egyedi ,kuriózum lenne..nem beszélve olyan értékekről van szó ami ,hamarosan a múlté lesz....  ....szó szerint...

 

 

Előzmény: rossi82 (12980)
rossi82 Creative Commons License 5 napja 0 0 12980

Tisztelt Gyűjtőtársak!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. A gyűjteményemet rendezve azonosítottam, hogy az 1986-as és 1982-es VB csapataim sajnos nem egységesek. A 86-as csapatok között 3 különböző típusom van, ezeket legkönnybben talán a kapusok alapján lehet klasszifikálni. Az egyszerűség kedvéért csináltam ezekről képeket, talán nevezhetnék 3 pettyes (3P - a kapus alatti megkülönbözteteő jelzés), több pettyes (TP) és vonalas (V) típusoknak. A képek minősége is különbözik.

Nekem az első típusból van a legtöbb (3P), de hiányzik Dél-Korea, Irak, Franciao., Mo., Brazília, Algéria és Marokkó. Ezek a nagyobb fejű, több pettyes vagy vonalas kiadásban vannak meg. 

1. kérdésem: a felsorolt csapatok léteznek 3P kiadásban?

2. kérdés: TP kiadásban Dél-Korea, Irak, Franciao., Brazília, Algéria és Marokkó kivételével milyen egyéb csapatok léteznek?

3. kérdés: V típusból Mexikó, Belgium, Szu, Mo., Spanyolo.-on kívül milyen egyéb csapatok jelentek meg?

 

A 82-es VB-vel kapcsolatos kérdéseimet egy következő levélben szedném össze.

 

Köszi a segítséget, János

dopami. Creative Commons License 6 napja 0 0 12979

Érdekes cikk 

 

Bács-Kiskun Megyei Népújság 1965.

 

Nem gyerekjáték a gombfoci!
A gombfoci már évek óta nem a gyerekek kiváltsága. Gyakran veszik kézbe a gombcsapatot a felnőttek, akik szigorú szabályokkal, nagy komolyan játszák, szinte sportként űzik. A magyar gombfocinak már hagyományai vannak. A harmincas években, a Bécsben megrendezett gombfoci Európa-bajnokságon dr. Rohr Lajos — aki még most is aktívan „pattintgatja” csapatát — a második legjobbnak bizonyult.
Hazánkban jelenleg is élénk a gombfociélet, több ezer felnőtt játssza rendszeresen. Legnagyobb tábora Pécsett van, ahol még NB I-es, NB H-es bajnokságokat is lebonyolítanak. Négy év óta az országos, a budapesti csapat és egyéni gombfoci bajnokságot is megrendezik. Ma már a játékipar is figyelembe veszi a gombfoci térhódítását, teljes csapatokat, felszereléseket is gyárt. Az elmúlt esztendőben is mintegy 20 ezer ilyen vadonatúj csapat „futott ki” a pályára. A gombfoci népszerűsége tehát vitathatatlan, a technika azonban már lassan kialakítja a vetélytársát — legalábbis a gyerekek körében. A gombfocicsapatokon kívül ugyanis tavaly már mintegy 10—13 ezer mechanikus, az igazit még jobban formázó, figurás asztali futballt.

 

 

Előzmény: dopami. (12976)
A Kovács Robi Creative Commons License 2017.02.10 0 0 12978

 

 

 

                                                                     :)

Előzmény: dopami. (12976)
Bumburnyák Creative Commons License 2017.02.09 0 0 12977

..igen érdekes volt..köszi..

dopami. Creative Commons License 2017.02.09 0 0 12976

Egy másik érdekes cikk 1997.-ből:

A játék, amelyet a piaristák indítottak útjára
A gombfoci az 1910-es évek táján kezdett elterjedni Magyarországon. A játék, és a labdarúgás népszerűségének növekedése között szoros összefüggés található. Az akkori szegényes szórakozási lehetőségek között élményt nyújtott egy-egy bajnoki mérkőzés után hazatérve a szomszéddal, barátokkal, iskolatársakkal kabátokról levagdosott gombok segítségével újra átélni a pályán látottakat. Az ember egyszemély- ben válhatott játékossá és edzővé. A gombfoci révén lehetőség nyílott arra, hogy hosszú téli estéken a játékosok elővarázsolják a zöld gyep hangulatát és azok számára is megadatott a sport kézzelfogható közelsége, akik nem válhattak profi sportolóvá.
- A gombfocit valóban Magyarországon kezdték el először játszani - mesélte Bártfay Csaba, a Váci Lakó- területi SE asztalilabdarúgó-szakosz- tályának vezetője, magyar bajnok. - Ezerkilencszáztizenkettőben a piaristák már asztalilabdarúgó-bajnokság- ban vetélkedtek. Persze, akkor még a kaput fából készítették, a játékosok pedig kézzel megmunkált gombok voltak. Több hétig készítettek egy csapatot, kabátgombokból, szurok segítségével ragasztották össze őket. Az ötvenes években gyülekezések ürügyéül is felhasználták a játékot. Később egységesítették a szabályokat, formát adtak neki, sport lett belőle. Megszabták a pálya, a játékosok nagyságát. Művészkörökben, újságíró körökben is elterjedt, Tandori Dezső is játszotta, aki Nagy Gombfocikönyv címmel könyvet jelentetett meg róla. Aztán Soós András, Gálvölgyi János és Bajor Imre is gombfocizott, gombfocizik. Vitray Tamással annak idején még én is játszottam mérkőzéseket. Bajor Imrének pedig a Friderikusz- show-beli szerepléséhez adtam kölcsön gombokat.
+ Az első hivatalos bajnokságig meddig kellett várniuk?
- Ezerkileneszázhatvanegyig. Akkor rajtolt az első országos egyéni bajnokság. A hangadó klub szerepét Budapesten a Rádió Klub töltötte be. Nemcsak a játékban értek el kimagasló teljesítményeket, hanem annak népszerűsítésében is. Közöttük játszott Kopeczky Lajos, Vitray Tamás és a szabálykönyv alkotója, Soós András, valamint Vitár Róbert is. Sajnos, abban az időben a törvény urai nem nézték jó szemmel az állampolgárok alulról jövő kezdeményezéseit. A Belügyminisztérium rendre elutasította azt a kérelmet, hogy ez az ország egész területét behálózó sportág hivatalos szervként működhessen. Később, ahogy kezdtek szaporodni a csapatok a másod- és harmadosztályt is bevezettük. Nyolcvanhatban jött létre az első hivatalos szervezet, a Budapesti Asztali Labdarúgó Egyesület. Kilencvenegyben pedig már a nemzetközi szövetség megalakulását is elkönyvelhettük.
+ Kontinentális verenyeket is rendeztek?
- Egy évvel a nemzetközi szövetség megalakulása után Budapesten rendeztük az első Európa-bajnokságot, tizenkét csapat résztvételével. Mi magyarok remekül szerepeltünk, minden aranyérmet itthon tartottunk. Érdekes, hogy a legtöbb ideutazó versenyző tudott magyarul. Ennek az a magyarázata, hogy a több éve disszidált hazánk fiai kezdték el tanítani a játékot új országukban és azóta is játsszák azt.
+ A vébéig sem sokat kellett várniuk...
Kilencvenhatban Kőbányán olyan vébét rendeztek, ahol már elkülönítettük a korosztályokat.
+ A kor befolyásolja a játéktudást?
- Leginkább az emberismeret befolyásolja. Ha ismerem azt, akivel játszom, akkor tudom róla, hogy mik az erősségei. Felmérem, hogy én milyen állapotban vagyok, majd ennek ismeretében kitűzök egy célt magam elé. Amit játék közben a játékosok helyzete bármikor megváltoztathat.
+ Gondolom, nem véletlenül vezettek be külön női versenyeket.
- A hölgyek más játékstílust képviselnek. Sajátos logikával rendelkeznek. Én például inkább játszanék egy asztalilabdarúgó-mérkőzést az ördöggel, mint a feleségemmel. Komolyra fordítva a szót ez a játék a sakkra hasonlít leginkább. Ott sincs kizárva, hogy Polgár Judit valamikor férfi-világbaj nők lesz.
+ A gyerekek is azt a játékot játsszák, mint a felnőttek?
- A kezdők és a fiatalok olyan gombfocit kezdenek el, amelynek
Sérülések?
Mint ahogyan az igazi labdarúgásban, a gombfoci közben is történhetnek balesetek.
A „porcleválás” az az eset, amikor a játékos megmunkált széléből lepattan egy kis darab, kellemetlen, sőt, gyógyíthatatlan bánta- lom.
A „lábtörés” pedig, amikor a sportoló vékonyabb reszelt részéből újabb darab törik le, a pályafutása végét jelentheti.
Ha a játékos leesik az asztalról, és „fájlalja valamelyik testrészét", a „gyúrópadra” kerül, ami egy fényes kartondarab. Ott aztán egykét csiszoló mozdulattal „meggyógyítható”.
egyszerűbbek a szabályai. Ziccer gombfoci a neve. Ezt Magyarországon több helyen meg lehet vásárolni. A profi gombfoci-szettet Budapesten a Jókai utcában lehet beszerezni, az asztalilabdarúgó-szaküzletben.
+ Hová forduljon az, aki el szeretné kezdeni a játékot?
- Legjobb, ha megkeresi a lakóhelyéhez legközelebbi egyesületet. Budapesten több klub működik, a szövetség eddig a Szövetségek Székházában volt megtalálható, sajnos onnan anyagi okok miatt el kellett költöznünk. Valószínűleg a Jókai utcai szaküzletben lesz ezután a székhelyünk.

 

Előzmény: dopami. (12975)
dopami. Creative Commons License 2017.02.09 0 0 12975

Egy érdekes cikk 1982.-ből.

 

Gombok bársonyban
a viaszosvászon gombfocipálya — Cs. Karcsi cim- borúm tulajdona — maga volt a tökély. Kareszéit ajtaja előtt, a függőfolyosó kövén térdepelve vívtuk ádáz csatáinkat. Honvéd—Kinizsi, Vörös Lobogó —Bp. Dózsa !! Pöcköltünk az elzsibbadáson, a körömrepedésen túl, az ötévesek túlcsorduló (gomb)foci- szeretetével.
Házimúzeumom féltve őrzött ereklyéje egy kicsiny bársonyzacskó. Benne hét gépkészítette gombjátékos. Az otthon barkácsolt „kézműipari” darabokat felváltó kultúrtörténeti példányok. A honi képesgombfoci-gyár- tás úttörői. A hajdani Vörös Lobogó mementói. Zakariás, Kovács I, Kovács II, Hidegkúti, Lantos, Palotás és Kárász. Négyen, Geller, Börzsei, Sándor és Szolnok elkallódlak a negyedszázados kavargásban. Alkalmasint iátékügyben megbízhatatlan unokatestvéreim jóvoltából. De „ők" heten — a bársonyzacsak rejtekén — vigyázzák egy iovarebbent kor varázsos hangulatát.
Tudva tudom, hogy az öncélú nosztalgiázás, a gondolán és emocionális kiüresedettség hordozója! De megélhető-e tudatosan a jelen valósága és előrenézhetünk-e az értékpusztulás, a tradícióhalódás számbavétele nélkül?
/ !írtamban-keltemben újabban minden trafikba, bazárba, játékboltba bekukkantok. Gombfocit keresek — mindhiába. Többhetes kutatás után — pontosan a tizenötödik helyen — egy belvárosi maszek Souvenir üzletében meglelem. Csillogó csecsebecsék dömpingjében alázatosan meghúzódva a kirakat zugában. A műanyag tasakokban a húsz évvel ezelőtti Real Madrid, a tízesztendős Feyenoord. Magyar viszonylatban három év a lemaradás. Munoz, Zaragga, Marshall, Grafland, Kindwall, Mouljin — vajon mit mondanak ezek a nevek az ifjabb évjáratbelieknek? Alkalmasint édeskeveset. A készlet korszerűsítése nem lenne boszorkányság, csakhogy napjainkban az apák (és nem a fiuk) az első számú gombfocivásárlók. Ajándékozás örve alatt veszik, mint a villanyvasutat. Állítólag csemetéiknek, de remegve várják, hogy ők maguk is játszhassanak!
A hús-vér futballistákat plasztikusan megjelenítő képes gombfoci szórványjelenséggé csökkent. Nem slágercikk többé Budapesten sem, országos terítése pedig egyenesen tréfaszámba menne. Hiába, a gazdaságosság törvényei vasból, az érzelmek üvegből gyártódnak. Egy fokozottan piacra irányuló gazdaságban a kínálat rugalmasan követi a keresletet. A gyártók, a forgalmazók sietősen paktumot kötnek a valósággal, mégha maguk is szenvedélyesen pöckölgettek — anno. A divatot diktálhatja a Saint Laurent, a Dior, a Chanel cég, de a játéküzletek, a bazárok aligha. Célszerűbb piacképes termékekkel előrukkolni a gyermekkor em- lékkacatjaiban való lurkálás helyett. Lego, bűvös kocka, elektronikus és mágneses társasjátékok apasztják a bukszákat. Ugyanakkor egy csapat gomb egységára 20 forint. Negyedszázada öt forinttal drágábban mérték! Az általános árszintemelkedés közepette a gombfoci látványos értékcsökkenése nem kizárólag önmagáért beszél!
A vevőszolgálat, a TRIAL játékosztálya, a KIOSZ oktatási és tájékoztató főosztálya, a MÜTEX szövetkezet, a kisiparosok játékvóleményezö bizottságának vezetője, végül a monopolhelyzetben lévő gyártó, a fröccsöntő kisiparos voltak a telefon-körkapcsolás állomásai. Az ellentmondó vélemények szövevényéből gyászjelentést silabizáltam ki. „Meghalt ez a dolog”. Mármint a gombozás. Nagykereskedelmi forgalmazásban nincsen képes gomb! Az őseredeti — kifinomult játékra alkalmatlan — plasztik félgömb is alkalmi cikk csupán. A leapadt keresletet a kisipar tetszése szerint ellátja, jóllehet a maszekot sem hevíti a gombfoci gondolata. Kész csőd lenne nagy kapacitást ráállítani gyártására, hiszen a termék keresleténél csak egységnyi haszna kisebb. •
rnlillant a varázs, a gombozás polgárjogot vesz- fij tett. Napjaink gyerkőcének nem térül meg földöntúli gyönyörűségben a center oldalának megcsiszolása, egy szupercsapat összeverbuválása, a manuális ügyesség kifejlesztése, a 20 forintnyi beruházás. Pedig a gombozó srác edző, szertáros, játékos, szurkoló, szpíker, krónikás egy személyben. Filléres áron, az igazi játék atmoszféráját felidézve, a lehető legközvetlenebb módon azonosulhat a labdarúgással, megvallhatja olthatatlan fociszerelmét. Ha él benne az azonosulás vágya és a vallomástétel készsége!
Hiszen nem a műanyag karikákban tárgyiasuló játék a hangsúlyos mozzanat, hanem az igazi futball visszahatása a gombfocira. A kettő kapcsolatának erőssége, mélysége. Az a már-már pénzhelyettesítő szerep, amelyeket a gombozás — a labdarúgás tündöklése folytán — betölthetett a gyermektársadalomban. Az a súly, amely mázsásról grammos nagyságrendűre csökkent — a labdarúgás vonzásának csökkenésével.
A bársonyzacskó nyugdíjában becsülettel kiszolgált, körömlakkal, kátránnyal ragasztott veteránok álmodnak a pálya zöld viaszosvásznáról...

 

káBell Creative Commons License 2017.01.31 0 0 12974

Valaki tudja, hogy ezeket a régebbi labdákat milyen típusú gombokhoz gyártották?

Egy-egy vízszintes sorba egy fajtát, kétoldalt függőlegesen pedig x-esekhez és plexisekhez valót, hogy legyen mihez viszonyítani.

Különösen ez a magasabb típus érdekelne, amelyiknek olyan a mintázata, mint a plexisé.

 

 

 

 

Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.30 0 0 12973

..de lehetne gyártani, de drágítaná a cuccot..

 

..ahogy meggyőződhettem róla, régen is víztiszta plexit használtak, és a kép volt színes árnyalatú..

 

Előzmény: káBell (12972)
káBell Creative Commons License 2017.01.30 0 0 12972

Szuper! Abszolút hozza azt a hatást.

 

A plexit nem lehet színesben gyártani? Vagy az bonyolult, esetleg aránytalanul drága?

Előzmény: Bumburnyák (12971)
Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.30 0 0 12971

..a plexi simán víztiszta, teljesen színezetlen..

 

..ezen a képen olyan van, ahol magát a képet fedtem be egy virtuális réteg pirossal, kb 50 % áttetszőséggel..de vettem fóliákat is különféle színekben, hogy megnézzem a hatásokat..

Előzmény: káBell (12970)
káBell Creative Commons License 2017.01.29 0 0 12970

Teljesen olyan hatású lett, mintha...

A plexinek van rózsaszín árnyalata, vagy a képeknek?

Előzmény: Bumburnyák (12969)
Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.20 0 0 12969

..itt az igazi "retro feeling"..

 

..valamikor, hajdanán, az öregek tán még emlékeznek rá..voltak ilyen jellegű csapatok..

 

..ezekben a gombokban jól látszik az arc, a felirat, és remek variációs lehetőséget nyújt a színek terén..

 

Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.16 0 0 12968

..meg egy pár osztott felsőrészes..

 

Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.16 0 0 12967

..egy csapat kétrészes..

 

Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.16 0 0 12966

..egy körmös..

 

Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.16 0 0 12965

..van egy pár vágott..

 

Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.16 0 0 12964

..aztán lenne pár csapat úgynevezett x-es..

 

 

Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.16 0 0 12963

..van néhány elpasszolásra szánt gombfoci csapatom..

 

..itt van két csapat, nemrég kaptam valakitől, még azt sem tudom megmondani, milyen a fajtája..

 

 

..így néznek ki..

Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.15 0 0 12962

..Üdv Feri..!

 

..annyira, mint a többit..

 

:-))))

 

..ide írj..:

 

bumbdesign@outlook.com

Előzmény: Fercsi1 (12961)
Fercsi1 Creative Commons License 2017.01.15 0 0 12961

Szia!

Palermo-t mennyire tartod?

Üdv.: Feri

Előzmény: Bumburnyák (12881)
Godó Gábor Creative Commons License 2017.01.09 0 0 12960

Köszönöm a segítséget!

káBell Creative Commons License 2017.01.08 0 0 12959

Hiánytalanul kb. egy ezrest érne mindkét csapat.

Így legfeljebb 6-700 Ft-ot.

Előzmény: Godó Gábor (12957)
arsenal4 Creative Commons License 2017.01.08 0 0 12958

Szia. Ha jól látom ez egy 1980-as év elejéről származó Real Madrid és Fortuna Düsseldorf.Az értékéhez kellene a gombok aljáról kép.Így nem tudom ( személy szerint én ) beazonosítani milyen fajta gomb.

Előzmény: Godó Gábor (12957)
Godó Gábor Creative Commons License 2017.01.08 0 0 12957

Sziasztok!Nem reg találtam két doboz gombfocit.Esetleg tudnátok segíteni mennyi érhet??Tisztelettel G

Gábor

Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.02 0 0 12956

..nem lesz efféle csapat, de egy sztárnak kijár..

 

dopami. Creative Commons License 2017.01.02 0 0 12955

Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!

Előzmény: Bumburnyák (12954)
Bumburnyák Creative Commons License 2017.01.02 0 0 12954

..BUÉK a gombfocisoknak..!

szkali85 Creative Commons License 2016.12.29 0 0 12953

Szervusz!

Küldtem pár emailt! Lesz mit olvasni! :)

Jó játékot majd hozzá!

Boldog Új évet!

Előzmény: blacklight50 (12951)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!