Keresés

Részletes keresés

gabigo Creative Commons License 2010.06.02 0 0 131

ÉN mindig az EMBERT sajnálom.

Akik ha úgy alakul, szomszédok, barátok lehettek volna.

Értelmetlen mészárlás az egész háború intézménye, pár hülye ötlete miatt.

Azokat kellene elpusztitani, nem az átlagos közkatonát, aki parancsot kell ,hogy teljesitsen.

Az egész abból áll ,hogy esztelenül lövik a másikat, amig mozog.Értelmetlenül hal meg a sok ember az életből pedig  - úgy gondolom - csak egy van.

A katonák a másikon próbálnak bosszút állni, aki szintén csak parancsot teljesit.Mintha tehetne az egészről.

Az a  sok fiatal..főleg, akit erőszakkal tuszkolnak/tak katonának.

Persze azt elitélem, aki önként megy mészárolni, de egy-két húzósabb ütközet után 90%-uknak merőben megváltozik a véleménye a háborúról.

(itt nem csak a világégésekre gondolok, han maz összes, eddig létező háborúra.)

Az önvédő harc is csak addig "méltóságos", amig a közvetlen veszély megszünik, utána  - általában - átesik a ló másik oldalára.

Alapvetően a vezetőknek mondott alakokat kell eltávolitani, akik a háborút inditják és az ellenségeskedést fokozzák.

 

xyioze Creative Commons License 2010.02.21 0 0 130
Én azt hallottam,hogy a német katona csokoládékat osztogatott a gyerekeknek , az orosz meg bele lőtt az órába, belövöldöztek minden lakás ablakán.
Dua Creative Commons License 2008.11.23 0 0 129
Persze ez sem igaz.

Például a mai lengyel miniszterelnök nagyapja Józef Tusk akkor éppen Wehrmacht katona volt, s éppen a partraszállás után került hadifogságba, majd belépett az angol által szervezett lengyel hadseregbe. Ő kasub nemzetiségű volt, eredetileg Danzig Szabadállam polgára volt.
Előzmény: ploty (5)
PANZERGRENADIER Creative Commons License 2007.05.10 0 0 124

Üdvőzletem!

 

Hát meglepődve olvastam sok baromságot itt. Sok olyan okos ember akik az írásaik alapján nem sokat tudnak a 2. Világháborúról (pl.: SS Wiking atrocitásokat követett el, de bizonyítottan ez nem igaz, és sok ellenséges hadsereg elismeri a mai napig az SS Wikinget). Nos a német katona megítélése? Előszőr kérdezzük meg magunktól, hogy mi mit tennénk ha háborúba keverednénk? Milyen jogon ítélkezünk mi arról az időkről, a német katonákról? Akkoriban más volt az élet, más volt az emberek felfogása! Az hogy a zsidókkal mit csináltak, hát ez nem az első eset, vegyük csak figyelembe az ókori rómát, vagy a középkorban a zsidókat okolták a pestisel és így tovább. Na de visszatérve a német katonákra. A németeknek elegük volt a megaláztatásból, a rossz körülményekből és kihasználva a lehetőségeket sokan a hadseregben hittek ezért beálltak az ss-be vagy besorozták öket a wermachtba és egyébb egységekbe. Mivel eleve a zsidók voltak okolva az 1. világháború elvesztéséért és mivel a zsidóknak nem volt sok joguk a birodalomban, a németek kimutathatták a foguk fehérjét, meg is tették. Ezért elítélni a katonákat, nem hiszem hogy elkéne, gondoljunk csak bele, magyar nép 80-90%-a mit csinálna a helyi roma kisebbséggel? Kétlem hogy virágcsokrokat adnának nekik. Na mindegy ez most mellékes:) A lényeg az hogy megítélni a német katonát nehéz és sose lesz egyértelmű hogy jó volt vagy sem. Én azt mondom hogy ilyen szinten ellehetne ítélni a magyarokat, a franciákat, az oroszokat, a vikingeket vagy az angolokat, de természetesen az USA-t is, hiszen egy olyan nemzet nincs ami ne követett volna el háborús bünőket, csak akkoriban ez a fogalom még nem létezett. A katona mindig parancsot teljesit, ha önkényesen cselekszik is és lelő pár embert annak valami oka lehetett, egyszerű emberi természet, ehhez nem kell németnek lenni. Az oroszok is megtették hogy ugyanazt mint a németek, az amcsik is lelőttek magukat megadó német katonákat stb stb. Ja igen és itt olvastam azt is hogy a wermacht sose követett el atrocitást, na ez nagy tévedés, a wermacht köz katonák, tisztek ugyan úgy lelövöldöztek civileket mint az SS. Vagyis nem csak a retteget SS-t kell ám szídni.

És természetesen ne feledjük a híres haláltáborokat, a szovjet gúlágokat miért nem szidjuk annyira? Mert ezt nem nagyon tanítják történelem órán ami nagy baj és hogy ennek mi az oka? Csak egy dolog.

 

A TÖRTÉNELMET MINDIG A GYŐZTESEK ÍRJÁK!

 

ui.: a német katona becsmérelése értelmetlen, nem mi éltünk akkor hanem ők ezt vegyük figyelembe és azt is hogy mi se vagyunk jobbak senkinél.

 

Üdv.: Panzergrenadier

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.19 0 0 123
De, a táborok őrsége szervezetileg a Waffen-SS-hez tartozott. A Waffen-SS az SS-Verfügungstruppe és a Totenkopf-Verbände, meg néhány egyéb (rendőri eredetű stb.) alakulat egyesítéséből jött létre...
Előzmény: Derek (36)
duszadusza Creative Commons License 2007.04.19 0 0 121

Üdv!

 

hát nekem kicsit fura ez sok-sok légbőlkapott ítélkezés.

Hogyan lehet megítélni a "német", vagy akármely más nemzet katonáját???? :(

Ez olyan dolog, mintha egy búzatáblát fikáznál, vagy dicsőítenél, mert belekeveredett egy-két gaz, illetve nemesebb növény stb...

A katona mindig parancsot teljesít, aki megjárta a sorkatonaságot bizonyára tapasztalta, hogy mint egyén megszűnik létezni és gondolkodni.A katona parancsnokának és társainak él, egyszerűen pszichológiailag elvész az önálló gondolkodásmód (valszeg erre erősítettek rá pl. az ss-ben).

A másik fő ösztönző erő a parancsmegtagadás következménye, ami általában a halállal járt.

 

Tarzaan Creative Commons License 2006.04.30 0 0 119
Ez is igaz, ráadásul még így is nyerhettek volna.
Előzmény: Törölt nick (116)
Tarzaan Creative Commons License 2006.04.30 0 0 118
A németek és a szovjetek. De pl. a britek még a háború kirobbanásakor is a fél világot megszállva tartották.
Előzmény: mezga geza (6)
MGperY Creative Commons License 2006.04.30 0 0 117
ezért kár volt regisztrálnod.
Előzmény: Törölt nick (116)
KungLao Creative Commons License 2006.04.18 0 0 115

A német katonák megítélése eléggé negatív (ne mis baj), ja korábbi hozzászólásban olvastam, a német katonák nagyszerűbbek voltak mint az oroszok, szerintem nem.

Az orosz katonák barbárul viselkedtek, egyrészt azért mert
- hazájukat feldúlták

- családjuk valószínüleg nem él

és indulataikat ártatlan nőkön vezették le :((

ja, amig a németek civilizált környezetben nőttelk fel, addig az oroszok nem biztos, civilizátlanok voltak, odanyomták a kezükbe a PPsH-41 et aztán mondták menj és ölj.

Ja, nagy baromság h az oroszok sztálinért harcoltak... nem igaz, a fasizmus elleni küzdelem hajtotta őket, ugy ahogy egy szemét komcsi beszéde soha nem tudta volna. a német hadsereg meg mi a faxt keresett a szovjetúnióban?? Übermens mi?

Az én szememben soha nem lesznek nagyszerűek a németek, soha... akiknek nagyszerűnek kell lenniük azok mi magyarok vagyunk

Törölt nick Creative Commons License 2005.12.29 0 0 114

Üdv mindenkinek!

Most találtam e kitünő és érdekes topikot,végigolvastam,remélem,hogy nem marad el a további eszmecsere,és tovább folytatják a fórumot.

Véleményem szerint nem csak az a baj,hogy a német katonákat jelenleg negatívan értékelik,hanem az,hogy magyar emberek,magyarországon a volt M.kir.Honvédség egykori tagjait is sokszor horthysta náci pribékekként kezelik,holott csak az akkori törvények és társadalmi elvárásoknak megfelelve kényszerüen,és nem önként,de ellátták kötelességüket.Többségük,csak ugy mint a németek,olaszok,és a tengely többi katonája ugyanolyan ember volt,mint a szövetségesek katonái,ők is fáztak,féltek,éheztek és élni akartak,csak annyi a különbség,hogy vesztettek,és egy vesztes állam katonáit ritkán tekintik hősöknek,nagyrészt politikai okok miatt is.

Ahogy egy kedvenc íróm írta,sokat elmond egy állam jelleméről az,ahogy katonáival bánik egy elvesztett háború után.

Az,hogy a németek a donnál hogy bántak a magyar katonákkal,elsősorban annak a következménye,hogy a hadihelyzet súlyosra fordult,mindenki bünbakokat keresett,az olaszok,románok hasonló tapasztalatokat szereztek,de a németek is,ahol ől voltak kevesebben.Amíg a dolgok jól alakultak,ilyen elvétve sem fordult elő,és a háború első éveiben ilyenek a szövetségesknél is előfordultak.

A háború után szinte mindenki a németek ellen fordult,egykori bajtársak,akik együtt harcoltak,a fogolytáborban ellenségekké váltak,ebben azért volt kivétel,több német tiszt megemlíti emlékirataiban,hogy a fogolytáborokban egyedül a magyar foglyoktól kaptak tisztességes,emberi viselkedést,függetlenül a háború kimenetelétől.Ebben különösen élen jártak az egykori magyar tisztek.

Üdvözlettel:Wif

rctiger Creative Commons License 2005.04.27 0 0 113

Üdv!

 

Eladó: Tiger I. Ausf. E/H 1:16 méretarányú RC-s tank összeszerelve, különböző

makett kiegészítőkkel (fotomaratás, egyedi szín) egyedivé alakíthatók

 

ára: 30.000Ft (postaköltséggel és utánvételi díjjal együtt)

Szállítás posta utánvétellel (1-3nap) vagy Bp-n személyes átvehető előzetes egyeztetés alapján.

 

mérete: 40X23X19cm

löveggel a hossza: 52cm

 

Szín:

- szürke

- világosbarna-zöld álca festéssel

 

további info az alábbi linken:

 

http://rcpanzer.ini.hu

Derek Creative Commons License 2004.10.15 0 0 112
"Bizony-bizony, ök is követtek el háborús bünöket, pl. a szovjet politikai tisztek kivégzésével, a partizánok elleni harc során, stb...

:O)))"

 

Persze,hogy kovettek el,de a D-daykor a szovetsegesek is. A kanadai rangerek az elfogott nemet katonaknak egyszeruen elvagtak a torkat a homokdunek kozott.ez benne van a Leghosszabb nap cimu konyvben is. De az amerikai ejtoernyosok is egyszeruen lelottek sokszor az elfogott nemet katonakat. A vadaszpilotak meg kolcsonosen legeppuskaztak a lelott gepek szemelyzetet. Apam ilyet sajat szemevel is latott Linz bombazasanal.

Előzmény: PuPu (110)
PuPu Creative Commons License 2004.10.15 0 0 111

Villámreagálás volt, - most látom csak...

:O)))))

Előzmény: PuPu (110)
PuPu Creative Commons License 2004.10.15 0 0 110

Hát ezt azért árnyalhatnád, - a németeknél az utóbbi évek egyik legnagyobb botránya az volt, amikor bemutatták a Wehrmacht árnyasabbik oldalát is egy kiállításon, - cáfolva azt a közkeletü vélekedést, amit itten te is elöadtál és amit az SS volt tagjai is cáfoltak. Bizony-bizony, ök is követtek el háborús bünöket, pl. a szovjet politikai tisztek kivégzésével, a partizánok elleni harc során, stb...

:O)))

Előzmény: Gaborovics (103)
Derek Creative Commons License 2004.10.14 0 0 109

"Ugyanolyan megszállók voltak mint az oroszok. "

 

Errol nem a katona tehet es nem is o dont, ez politikai dontes.

Gondolom az orosz baka is szivesebben horgaszott volna valamelyik orosz tavon,es kozben vodkat,mahorkat,uborkat majszolt volna balalajkazenere kellemes kis devuskak tarsasagaban,a nemet meg paradicsomos halkonzervet sorrel oblitve es bratwurstot valahol a keleti tenger partjan stramlizenet hallgatva es a lofralo madcheneket mustralva.

A magyar bakat meg osmerjuk,annak is inkabb a kasza es kapa volt valo a kezebe nem a Schwarzlose geppuska es Mannlicher puska.

Előzmény: Fine Tune (108)
Fine Tune Creative Commons License 2004.10.14 0 0 108
Ugyanolyan megszállók voltak mint az oroszok.
Vodrancs Creative Commons License 2004.10.14 0 0 107

Sziasztok.

 

Az kor (pl 2 vh időszaka.), melyben kötelező a katonai szolgálat, élesen bizonyítja: nem feltétlenül egyéni érdemek, netán jellem kérdése, hogy valaki ezt vagy azt az egyenruhát ölti-e magára, s hogy a hóhér vagy az áldozat oldalára kerül-e.

Derek Creative Commons License 2004.09.14 0 0 106

Nem csak a janicsarok, az oszman birodalom kezdeti sikereit az akkor legkorszerubb hadseregszervezesenek es kikepzesenek, es felepitesenek koszonhette. Kivalo tuzerseguk, konnyulovas egysegeik es muszaki aknasz egysegeik is  voltak es jol kiepitett hadtap hozza.

Előzmény: bubus (105)
bubus Creative Commons License 2004.09.14 0 0 105
Ha az akkori harcértéküket nézzük, a janicsárok a kor legjobb katonái közé tartoztak. PinAbubus
Előzmény: Raphael (102)
Teresienstadt Creative Commons License 2004.09.14 0 0 104
Szia!

Olvastam a témához kapcsolódó hozzászólásodat, és a 95%-val egyet is értek, csak egy bökkenő van benne:
Az SS-Totenkopf Pz. div. nem egyedül volt véreskezű Waffen SS hadosztály a kb 30-ból, mert nyugodtan ide sorolhatnád a 12. SS-Hitlerjugend, Az 5. SS-Wiking, a 4. SS-polizei 1 és 2 hadosztályokat, a Lettische 1 és 2, a Fehérorosz, a 2. Das Reich és a többi hadosztályt, melyek szintén véreskezűek tudtak lenni, ha meg volt rá az okuk, és nem egyszer a lakosság itta meg a feszültséglevezetésüket.
Szóval, én is csodálom a német katona helytállását, de ugyanakkor inkább szorítkoznék a nem csak német alakulatok körére, mivel te is tudod, hogy nem csak németek harcoltak német egyenruhában, ill. zászló alatt. Gondoljunk csak a francia SS hadosztályra, a Charlemagne-ra, mikor a Reichstag épületét védték 1945 árp. végén.
És mégvalami: a német fegyveres erők közül nem tudnál olyat mondani, ami nem parancsot teljesített. Szóval nem csak a Wermacht volt fegyelmezett. Sőt, a Waffen SS egyéb sok minden mellett, ebben is felülmúlta a Wermachtot.
Előzmény: Gaborovics (103)
Gaborovics Creative Commons License 2004.01.22 0 0 103
Üdvözlök Mindenkit!
A német katonákkal kapcsolatban az emberek tévhitben élnek. A Wehrmacht Katonái parancsra teljesítettek Fegyelmezett , kegyelmet nem ismerő katonák voltak. De ez nem azt jelentette hogy ártatlanokat öltek. Ez nem volt jellemző rájuk , sőt elitélték a hadifogjok , ártatlanok lemészárlását. Ezt egyébként csak az SS Tottenkopf tette meg. Tehát a német is csak katona volt, ők is hősök voltak.
Raphael Creative Commons License 2001.09.03 0 0 102
Minden tiszteletem a nagyszeru torok katonake, de bocsattassek meg nekem ha nem hajtok fejet Mohacsnal az ott elesett torok katonak elott.
Weyland_Yutani Creative Commons License 2001.09.03 0 0 101

Néhány rövid idézet különbözõ dokumentumokból amik Budapest ostromakor születtek :


Almay Béla ezredes jelentése a budapesti ostromgyûrûben folyó harcokról 1945. január 1-ig bezárólag --- M. kir. Honvédelmi Minisztérium 17/a. oszt. Almay Béla ezds.Budapest ostromáról jelent.M. kir. Honvédelmi Miniszter és a Honvédség fõparancsnoka Sopronnémeti, 1945. évi január hó 4-én


"..... 2. sz. feljegyzés

a német hadsereg tevékenységérõl a Budapest ostroma alatt


A német hadsereg tagjai Budapesten nem örvendenek népszerûségnek. Ennek okai:

1./ Igen sok német harcoló csapatot látni kényelmes elhelyezésben anélkül, hogy az ostrom kezdete óta a harcokban részt vettek volna. Ugyanakkor egyetemi hallgatók, akadémikusok, hadapródiskolai növendékek, diákok, munkások 100-ai véreztek el a védelemben.

2./ Mindenki beszéli, azt a katonai balfogást, amit Budapest körülzárásánál a németek elkövettek.

3./ A kisebb parancsnokok fölényes, kihívó, pöffeszkedõ magatartásu[a]k. A lakossággal szemben követelõdzve léptek fel, ha emberükre találnak meghunyászkodnak, sok önkényeskedést követnek el. Példának felemlítem azt, hogy egy beteg és egy magas szolgálattételre Kõszegre berendelt vk. ezdst. a repülõtéren, amely súlyos gyalogsági tûzben állott, másfél napon át hitegették azzal, hogy majd a következõ repülõgépen küldik el. Mindkét ezredes okmányai úgy magyar, mint német részrõl tökéletesen rendben voltak. A fiatal német tisztek részérõl a legkisebb udvariasságot sem lehet tapasztalni.

4./ A németek a magyar katonai vezetéssel szemben bizalmatlanok. Az I. hds. pság.(sic!) úgyszólván egyáltalán nincs tájékoztatva a helyzetrõl. Az arcvonalat Budán naponta végigjártam, védõrség beosztást sem sikerült megállapítanom. Nem láttam tankokat. A gyalogság és tüzérség összmûködése benyomásom szerint egyáltalán nem volt megszervezve. A szomszéd harccsoport parancsnokok nem ismerték egymást. Az összes budapesti légvédelmi tüzérség felett egy Janza nevû német alezredes vette át a parancsnokságot, aki lehet, hogy kiváló tüzértiszt, de még a német löveg szám szerinti arány sem tette szükségessé az õ parancsnoklását.
Kozma József ezds-nek ugyanis 160 ágyúja volt, a németek 20 lövegével szemben. Hindy altbgy. úr megállapítása szerint is Buda eddigi magatartása kizárólag a magyar csapatoknak köszönhetõ.

Hindy altábornagy úrnak proponáltuk XII/26-án, hogy a pesti hídfõt fokozatosan szûkítve törjünk elõre a Budát környékezõ hegyek majd a megfelelõ teret biztosítva 30-31-én hajtsunk végre áttörést Bicske irányában Mór felé. Az altábornagy úr javaslatát a német SS altábornagy nem fogadta el.

5./ A magyar csapatokban bizonyos kétkedést eredménye az a látszat, hogy a németek erõik zömét és magyar páncéltörõ egységeket Újpest körzetébe vonnak össze. Ugyanis a látszat arra mutat, hogy õk Fót Szécsény irányában esetleg önállóan terveznek kitörést.

6./ Másfél napig figyeltem a sebesültek berakását a rep. gépekbe. Sajnos 10-15 magyar sebesültnél többet elszállítani nem láttam. Ugyanakkor legalább százszor annyi németet szállitottak el.

7./ Az üzemek bénításánál a németek idõhiány miatt rombolni nem tudtak. Újpest bénítását óvatossági rendszabályból már elõbb elrendeltük, így ott a németeknek rombolniuk nem lehet. A Ganz vill. rt. gépeit a munkahelyeken rombolták szét annak dacára, hogy lett volna idõ a gépalkatrészek kivitelére. A MOM-ban Kelemen ezds. rendkívül erélyes közbelépésére csak a kijelölt 150 gépet bénították, a többit érintetlenül hagyták. Óvatosságból a gyógyszerüzemek, a Weiss Manfred, Danuvia, Fémáru-Fegyver és Gépgyár, Ganz, MAVAG, és a közmûvek kivételével az összes gyárak megbénítását
XII. 31-én elrendeltem. Hindy altbgy. úr elõterjesztésemhez hozzájárult.

Sopronnémeti, 1945. évi január hó 4-én "


És egy kicsit hosszabb hangvételû idézet :


Beregfy Károly vezérezredes levele Wöhler gyalogsági tábornokhoz, a Dél Hadseregcsoport fõparancsnokához a budapesti bekerítésben harcoló csendõrök és honvédek átállásával kapcsolatban. 1945. február 10.
" A IX. SS-hegyi hadtestparancsnokság jelentése szerint a magyar csendõrség és honvédség jelentõs része január 30-án zárt kötelékben átállt az ellenséghez.

Ugyanebben az idõben az I. magyar hadtestparancsnokság azt jelenti, hogy az elsõ vonalban bevetett csendõrök közül sokan átálltak az ellenséghez.

Az ellentmondással összefüggésben jelentéstételre szólítottam fel az I. magyar hadtest vezénylõ tábornokát. A beérkezett jelentést változatlan tartalommal ezennel Excellenciád szíves tudomására hozom:

"Jelentem, hogy 01. 30-án éjszaka csak a német egységekben harcoló székelyudvarhelyi csendõr zászlóaljból állt át 50 ember az ellenséghez. Az átállások nem elszigetelt jelenségek és számuk változó. Az ezzel összefüggésben álló tényezõket a következõkben jelentem:

"A kibombázott, az óvóhelyrõl kiszorított, értékeitõl megrabolt, éhségtõl és vízhiánytól, a saját és ellenséges tûztõl megkínzott polgári lakosság egyre terjedõ suttogó propagandával - amit nincs mód megbüntetni - ad hangot a németek és a nyilaskeresztesek elleni gyûlöletének, mert a saját szenvedéseit és a fõváros romba döntését értelmetlen áldozatnak tartja. A visszafoglalt háztömbökben megjelenõ saját katonákat gyûlölködés fogadja, mivel megtörtént, hogy az oroszok tartózkodásuk alatt élelmiszert és cigarettát osztottak és a lakosokat engedték vízért menni. Ennek következtében
az oroszokat sok helyen felszabadítóként várják. Az oroszok minden megfigyelt katonai mozgást rendszerint aknavetõ-tûzzel árasztanak el, de a polgári lakosságra nem lõnek, ha látják. A céltudatos orosz propagandát még erõsíti a polgári lakossággal és a magyar csapatokkal szemben tanúsított német magatartás.

Nem ritka esetek:

Az SS olykor minden ok nélkül tart fogva hosszabb ideig polgári személyeket és honvédeket a legszörnyûbb körülmények között, akik aztán kiszabadulásukat kizárólag az I. hadtest parancsnokság közbenjárásának köszönhetik. A csendõrség és a honvédség tagjait szétszórtan vetik be, s az ellátásukról nem gondoskodnak. Tiszteket minden ok nélkül megvádolnak, sõt megvernek, támadásoknál a németek hátramaradnak és a magyar katonákat fegyverrel a kézben kényszerítik elõre, közben a honvédségi szállások területét a fékevesztett németek kifosztják. Fegyvertelen munkásokat kényszeritettek a támadáshoz csatlakozni
csak azért, hogy harci zajt keltsenek, akik aztán véres veszteségeket szenvedtek. A németek - fõként Pesten - egész városrészeket adtak fel ellenállás nélkül, a mi nagykörúton elhelyezett, gyengébb erõinket nem támogatták, hanem vonalaikon keresztül visszavonultak és hagyták õket elvérezni. A nekik alárendelt magyar egységekkel nem közölték a hídfõállás evakuálását. Általánosságban a védelem passzív módszerét alkalmazzák. Ahol az oroszok támadnak, a németek közelharc nélkül visszavonulnak. Ennek következtében saját harcoló csapataink veszteségei jelentõsek. [Wöhler kézzel írt megjegyzése az aláhúzott
részhez a lap szélén: Frechheit! (Arcátlanság!) - a szerk.] A hidak felrobbantásának pontos idejét sem közlik.

A fenti esetek szoros összefüggésben vannak egymással és ehhez járul még, hogy a németek a királyi várat és a budai ferences templomot istállónak használták. Ennek híre széles körben ismertté vált és hátrányosan befolyásolta a bajtársiasság szellemét, sok helyen aláásta a harckészséget.

Az átállások sajnálatos ténye mellett és a harci szellem csökkenése ellenére - mely a német csapatoknál is megfigyelhetõ -, számos magyar alakulat hosszabb ideje helytállt. A súlyos harcok alatt az éppen hogy kiképzett egyetemi zászlóalj a Rózsadombon, a Berend-csoport a Sas-hegyen, a Viharos õrnagy vezette csoport Lágymányoson, a budapesti zászlóalj Veresváry ezredes vezetésével sikeresen visszaverte az ellenség támadásait. Az utóbbi idõben csak honvéd alakulatok hajtottak végre ellentámadásokat. Õszintén rá kell mutatnom arra, hogy rövid idõn belül várható az általános kimerülés, amelyet az ellátás kritikus helyzete is siettet.

Az említett alakulatok ma még helytállnak, de sokáig õk sem tudnak kitartani. A legjobb tisztek idegei is felmondják a szolgálatot."

Saját részemrõl szeretném a hadtestparancsnokság jelentéséhez hozzáfûzni:

Egy koalíciós háború természetszerûleg magában rejti a súrlódások lehetõségét. Olyan körülmények között azonban, amelyekben Budapest védõi már hetedik hete harcolnak, a súrlódások elkerülhetetlenek.

Világos elõttem, hogy Budapest védelmével kapcsolatban a magyar csapatok és a polgári lakosság részérõl is történtek olyan hibák, amelyek a német-magyar fegyverbarátságot megrendíthetik. Ezek számára azonban elég magyarázatot és felmentést adnak az igen nehéz viszonyok, melyek között Budapest védõi harcolni kénytelenek.

Ezért is tartózkodtam mindeddig attól, hogy a német vezetés tudomására hozzam a Budapestet védõ német csapatok mindazon tetteit, melyek a közös, bajtársias szellemet érintik. Azonban a IX. hadtestparancsnokság január 30-i jelentése, mely sérti a magyar fegyverbecsületet, nem hagyható szó nélkül. Az I. hadtestparancsnokság fenti, súlyos megállapításokat tartalmazó jelentése az általam elrendelt vizsgálat eredménye, amellyel kapcsolatban meg kell állapítanom, hogy a Budapestet védõ német egységek néhány cselekedete túllépte a nehéz körülmények által megszabott határokat.

Kérem Excellenciádat, utasítsa a IX. SS hadtestparancsnokságot ezeknek a jelenségeknek megakadályozására, máskülönben a németek iránti rokonszenv a város polgári lakossága, valamint az ott harcoló csapatok körében teljesen kihal.

Megkülönböztetett tiszteletem kifejezése mellett maradok

az Ön készséges híve:

Beregfy vezérezredes


Bundesarchiv-Militärarchiv RH V/62.

Német nyelvû eredeti irat fordítása. "


forrás: Erõd a Duna mentén

nils Creative Commons License 2001.07.20 0 0 98
Szia mindenki!

Nagyon érdekel a téma, meg is próbáltam minél többet összeolvasni ezzel kapcsolatban (remélem, a könyvtár hamarosan beszerzi "A német katona a II. világháborúban" című könyvet, most tavasszal jelent meg a XX. századi hadtörténet sorozatban.)
Viszont szerintem is sokkal többet érnek a személyes emlékek. Ezek közül két nagyapáét szeretném felidézni.
Az első apám apja. A háború alatt a vásártér mellett laktak, ahol egy német páncélosegység állomásozott '44-ben, illetve ott és akkor képezték ki őket. Megismerkedett egy 19 éves német gyerekkel, összehaverkodtak. Rudolf Holetzeknek hívták, Debrecennél fogságba esett, '48-ban ment haza Oroszországból. Szerencséjére jó nyelvérzéke volt és hajlandó is volt megtanulni oroszul (nem úgy, mint _gőgös_ társai), tolmács lett, túlélte. Én is megismertem őt is és családját is, szvsz nagyszerű ember.
A másik emlék feleségem nagyapjáé. Ő tüzértisztként harcolta végig a háborút, '45-ben esett fogságba a felvidéken, '49-ben jött haza. Ő többször hangsúlyozta, hogy a háború alatt a magyar katona sokkal többet szenvedett német szövetségeseitől, mint orosz ellenfeleitől. Ha támadni kellett, a németek előreküldték őket, ha védekezni, hátrahagyták őket, és alapvetően végig bunkóztak velük.

Ezzel csak annyit akartam közölni, hogy míg német oldalon egyszerű emberek harcoltak, addig szövetséges oldalon egyszerű embereket állítottak csatasorba, és (csatlakozva egy kb. néggyel ezelőtti hozzászóláshoz)rájuk parancsoltak, hogy öljék meg egymást.:-(

Egy idézetgyűjtemény nagyszerű idézete jutott eszembe: "Mi lenne, ha egyszer rendeznének egy háborút, és senki nem menne el..."

nils

iolah Creative Commons License 2001.07.05 0 0 97
Senki Többet?
Előzmény: totola (96)
totola Creative Commons License 2000.12.19 0 0 96
Mliért jött volna?
A német katona is csak katona volt, mint bárhol másutt a világon. Amikor jól álltak és törtek előre, harcoltak, amikor szorították őket vissza, akkor is harcoltak. Nagyon gyakran nem is értették, hogy miért harcolnak (pl. a keleti fronton), de kötelességtudatból mentek és harcoltak! Ha bajban voltak (visszavonuláskor), akkor pedig próbálták az életüket menteni (mint pl. a szövetségesek az Ardennekben, vagy az első harkovi ütközet után az oroszok, illetve a magyarok a Donnál stb...) Szóval a katona katona volt mindig, és mindenkor, gyakran éhes, fáradt, nőkre kiéhezett, máskor meg ünnepelt hős, diadalittas, vagy éppen sebesült!
Boldog Karácsonyt!
Totola
Előzmény: Tóni909 (95)
Tóni909 Creative Commons License 2000.12.19 0 0 95
Elég régóta nem jött új véleményt.
Szilvió Creative Commons License 2000.11.14 0 0 94
Harcoltak,mert az volt a dolguk.A katonákat uis. azért tartják,hogy a háborúkban harcoljanak.És öljenek.Követtek el kegyetlenségeket,mészároltak le polgári áldozatokat,de mutasson nekem valaki olyan harcoló hadsereget,akik nem teszik meg ugyanezt!A háborúkban uis vér folyik,nem is kevés,és ez kihozza az emberből az állatot.Nem kéne a német katonák fölött pálcát törni azért,mert elvesztették a háborút.Ugyanolyan katonák voltak,mint a többi állam katonái.A Waffen SS az persze más,de mint harci alakulat-amikor épp nem a polgári lakossággal foglalkoztak,hanem valódi harcban vetették be őket-elsőrangú alakulat voltak.
Triste Creative Commons License 2000.11.14 0 0 93
"Megvédték a megvédhetetlent, áttörték az áttörhetetlent."

Egészen Berlinig.

Előzmény: Tóni909 (89)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!