Örültem, hogy rátaláltam erre a fórumra mert látom itt sokan tapasztaltak a kínai gasztronómiában és remélem talán én is választ kaphatok a sok éve keresett kérdéseimre, rejtelmekre, esetleg kaphatok tippeket. Közel tíz éve már, hogy a kínai ételek nagy százalékban vannak jelen az étrendemben és egy jó ideje már hogy az elkészítésükkel is elkezdtem foglalkozni, több de inkább kevesebb sikerrel. Engem az egyszerű, gyorsétkezdékben kapható ételek elkészítéseinek módja érdekel leginkább, amit sem a neten vagy könyvekben nem találtam. Ezek közül is régóta kedvencem a bambuszrügyes-gombás csirke, aminek otthoni reprodukcióját már régóta tartó próbálkozással sem tudtam tökéletesre csiszolni. Kérem szépen a kedves forumolvasókat, aki tud nekem segíteni, kérem küldjön nekem pontos receptet, amiben a felhasznált fűszerek is szerepelnek mert leginkább az ízesítéssel vannak nehézségeim.
mikor fél literrel vettem 1x a sőtét szószból kb 1 évig ki is tartott és nem a hűtőben hanem a polcon..az meg panelban van a konyhában. nyáron 36 fok van ott és nem lett semmi baja :)
de a 3 év necces már szerintem..
amúgy kérterm a páromtól, hogy vegyen 1 nagy üveg világos és kis üveg sőtét szószt. Mire a bolthoz ért felcserélte fejben és megint elvagyok látva 1 évre a sőtét szósszal :p
Az szerintem évtizedekig eláll, annyira sós. De ha mégis megromlik (ahhoz kimondottan napon kell tárolni nyitva, v. ilyesmi) akkor erjedéssel csinálja, habos lesz a teteje és rossz szagú. Szerintem ha a tiéd szagra-ízre még rendben van, akkor valszeg tényleg fogyasztható is.
Szia Zitka, Igen ! Ezt kifelejtettem Pearl River van a Tescoban és valóban szinte fillérre annyiba kerül mint a Rákóczi téren. és mégiscsak több van belőle országszerte. Kösz a kiegészítést ! Maniac.
Igen, a pirított tésztához csak a sötét jó. A Tescoban lehet kapni 7 dl-es Pearl Rivert hatszázvalahányért. Máshol csak a kis kiszerelés van (másfél-két dl), az háromszázvalahány. Tehát ha sok pirított tésztát eszel, érdemes a nagy üveggel venni. :-)
Mindkettő sötétbarna, de az egyik a világos (cimkén light felirat) hígan folyós, nem hagy nyomott az üvegen amikor pl. megdöntöd, és alapvetően sós íze van. A másik a sötét (cimkén dark felirat) sürün folyós mint egy pl. szörp, de annál picit higabb, lassan folyik le az üveg oldalán, ha megdöntöd, íze összetettebb mint a világossé, kicsit édes is, savanyú is meg olyan "gazdagabb". Azt, hogy mibe mi kell a cél dönti el. A kínai húspáclevekbe a világos szójaszósz való, lazítja a hús rostjait puhítja, sózza a húst. A mártásokba amiket a főzés során teszel az ételbe tipikusan sötét szószt kell tenni, hiszen ízével az ételt gazdagítja. Egy ilyen mártás alaprecept amit a tésztára is tehetsz pl.:
1 vagy 2 ek. sötét szójaszósz 1 kk. chiliszósz 1 kk. kristálycukor 1 kk. 15 %-os természetes ecet (nem ecetsav) 1/2 kk. só
1/2 kk. kukoricakeményítő (mint mártás sűrítőanyag) 6-7 ek. langyos víz vagy ha kínai alaplé (csak főzött vagy kínai illetve thai alaplé kockából NEM HÚSLEVES) Ha ezzel nyakon öntödd a kifőtt u-dong metéltet (jó a sima spagetti is) miközben a wokban (serpenyőben) egy kis mogyoró olajon píritod egész korrekt eredményt kaphatsz. Beszerzési forrás nekem a Rákóczi téri csarnokban található kínai élelmiszer bolt. Bejárat a térről nem a csarnokból. Itt nagyon sok mindent kaphatsz ami a jó kínai kajához kell. Ja és olcsóbb mint bárhol máshol (pl. Ázsia a nagycsarnokban) Maniac
Sült almával próbálkozott már valaki, úgy hogy a kínai büfés változathoz hasonló lett a végeredmény? Én egy wok-os szakácskönyvben talált változattal kísérleteztem, és végülis nem lett rossz, csak nem sok köze van ahhoz amilyennek szerintem kéne lennie. Gyakorlatilag csak az alma darabok palacsintatésztával való bevonásáról és kisütéséről van benne szó, ami se külsőleg, se igazán ízben nem lesz olyan mint a kínai változat. Ötlet?
Én az összes általam ismert ázsia boltban jártam. Vagy én magyaráztam rosszul, vagy nálunk nem kapható dolog. Én bevallom, kevés vízzel, leveskockából csináltam valami hasonlót. :-)