Kár, hogy nem bírod a halat - ezt én is így látom, sok jótól esek el, ls mondjuk szigeteken nem is nagyon van más ennivaló. nem is megyek a Seychelles-re!
Tudom, nem is mernélek hallal kínálni ( mellesleg nagy néha készítek halászlét, esetleg harcsapaprikást, de mert nincs nagy gyakorlatom, vendégeknek nem adnék-bár ehetők...)
Süllő Pap Endre módra -- nagy királyság, csak májusban kell rákészülni.
Hozzávalók:
2 kg-os süllő
50 dkg szegfűgomba(legjobb a körömnyi kalapú),mezitlábasan jó a sampinyon is.(:)))
20 dkg vaj
1/2 dl konyak
2 dl tejföl
2 dl tejszín
4 dl tej
krumpli,hagynma
füszerek
2 fej nagyon apróra vágott hagymát kis zsiradékon megpirítasz, rádobod a gombát, füszerezed(só, bors,icipici majoranna) és párolod.
A filézett süllő szeleteket kétújnnyi csíkokra vágod, besózod, lisztezed, vajon 2-2 percig sütöd mindkét oldalát. !Óvatosan, hogy egyben maradjon, és nem tovább, mint két perc.Magasabb hőfokon, teflonban.
Ha a gomba kóstolva élvezhető puhaságú(max.fél óra), világos rántást készítesz, azt a tűzről le-le véve sűrű keverés mellett felöntöd kicsit feltejezett tejszinnel, hozzáadod a jobb minőségű konyakot, majd mindezt a gombához öntve, összekeverve kicsit átrottyantod úgy, hogy a félig sütött süllőszeleteket előtte az így elkészített mártásba visszahelyezed. További mintegy 5-10 percig lassú tűz mellet, kis pöffögések mellett egybefőzöd.Maradék vajjal tejjel közben főzött krumplival készítesz pürét, ami a köret lesz.
A díszítést oldd meg, mert már nagy nyeldeklések között vaygok. Isteni finom étel. Ja, vigyázni a szervírozáskor, ha nem tányérra helyezed rögtön, akkor fém tálra ügyesen egymás mellé szedhetők törés nélkül, a mártást pedig mellé.
Es ide is leirom:))) Sziasztok! Ne haragudjatok, nincs idom vegigolvasni a topicot, ezert bocs, ha mar volt rola szo. Tud valaki esetleg egy jo sullo/fogas receptet Karacsonyra? Elore is nagyon koszonom!
Azért is gondoltam busára, illetve asszociáltam makrélára: nagyobbacska, önmagában jellegtelen ízű hal, amiből nem egyenletesen jut minden dobozba mindenféle alkatrész.
NeMM derül ki.
Mindenesetre amit a múltkor ettem az olyan volt hogy nem ette meg az olaj a a gerincet.
Úgy kelett filézni,meg pöködtem mint a géppuska.
Makréla hmm ami finom makréla az az Auchan/Tuscóban kapható most 399 pénzért makréla sós lében 425 grammos konzerv.
Na az igen.
Na itten van a konzerves topic ebben olvashatrsz róla:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9000237&uq=1099
Egyébként szerinteMM jól tetted hogy nem vetted,etted.
Próbált már valaki olyan konzervet amire a következő van írva:
"Balatoni hal olajban"
Ilyen kis kék kerek dobozban van. Nem vettem meg, mert a doboza szó szerint ragacsos volt, és furcsán igénytelenül nézett ki a csomagolás. Tehát nem volt hozzá gusztusom megvenni, de ettől függetlenül belül elképzelhető, hogy valami fincsi dolog lakik.
Tehát ha valaki kostolta, írja meg milyen volt, mert akkor legközelebb talán én is megpróbálom!
De jót nosztalgiáztam!
Már két év eltelt, - mintha tegnap lett volna...
És hol van az én Lujzám?????
Meg még egy sor kedves nick...
Csak ez a Bumbi elnyűhetetlen...
:O)))))))