Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

Tünde.78. Creative Commons License 8 órája 0 0 25561
Előzmény: quad (25559)
Bujazliz Creative Commons License 9 órája 0 0 25560

Ha luxusszálloda, akkor Hotel Bosporus a szerbiai Alexinac közelében, közvetlenül az autópálya mellett (wellness, szauna, hatalmas park, nagy őrzött saját parkoló stb.) 60€ körüli áron (Kutyáért nem kérnek plusz költséget).

Közvetlenül az autópálya mellett sizntén Szerbiában, de közel a macedón határhoz, az Inn Zormaris-M, étterem és szálloda. Az idén oda- és visszafelé is ott szálltunk meg. Falusi környezet, kedves emberek, tiszta, klimatizált szobák, finom kaja az étteremben. Reggelivel két személyre 25€, de csak készpénzért. (Kutya itt is bevihető, külön költség nélkül.)

Bookingon minkét hely elérhető és folglaható.

Előzmény: quad (25559)
quad Creative Commons License 16 órája 0 0 25559

Kényelmesen, két nap alatt mennénk Thesszaloniki környékére. Hol érdemes éjszakázni?

Még Szerbiában, vagy Macedóniában?

Esetleg tud valaki konkrét helyet ajánlani, ahova kutyát is beengednek? 

Katana750 Creative Commons License 27 órája -1 1 25558

Egy kicsit még az anyagiakról is írok az esetleges későbbi, először utazóknak, hogy tudjanak előre kalkulálni. A szerb pályadíjakat RSD.-ben fizettem. Verbásznál mentem fel az E-75-re. 320-800-210-80 dinárt fizettem. A makedón 60-80-60 kártyával fizetve 321,15ft.-429,29ft.-321,15ft. Tankolás az utolsó OKTA kúton, 1730MKD=9260ft. Átváltási árfolyam 5,35ft.=1MKD. Görögországban is fizettem néhány vásárlást kártyával, 327 és 331 között számolt a bankom(Unicredit). Hazafelé Bulgáriában nem használtam kártyát. Romániában 2 MOL kúton is vásároltam, de azok még csak beterhelve vannak. 

kecsa69 Creative Commons License 29 órája 0 2 25557

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Az idén először választottuk hazafelé tranzitszállásként Skopjét. Az óvárosban  az AEN Hotelben szálltunk meg (2 éjszakára), amely az öreg bazár területén egy kis térre néz.  Kiváló hotel, kellemes áron, őrzött parkolóval. Apró szépséghibája, hogy nehéz megtalálni a parkolóját.  Szinte mindenki beszél így-úgy angolul, ha nem, akkor is megértettük egymást. A város hihetetlen vendégszerető. A Matka kanyon csodás. Egyetlen gond a sok szemét, és néhány koldus jelenléte,  de  idővel ezt is meg fogják oldani. Az óváros, a vár, az új épületek, a Dél-Európai Egyetem, Teréz Anya emlékháza, a Vardar folyó, az emeletes piros buszok látványa...…. mindenképpen megér  pár napot. A vár kijáratával szembeni Mustafa Pasha Mecsetben,  a Koránt is bemutatták nekünk, a nagy gyerekeink még lapozhatták is!!! Rendszeres tranzitszállásként beiktattuk. A szeptemberi utunkhoz is Skopjét választottuk hazafelé.

stevie-13 Creative Commons License 1 napja 0 2 25556

Beszámoló egy FB ismerősömtől:

 

"Eltöltöttünk 2 napot Skopjéban. Soha nem voltunk még itt, soha senki nem ajánlotta, hogy érdemes ezt a várost megnézni. Azt hittük, hogy sajnos ugyanolyan lepusztult, "üres", mint általában a volt Jugoszláv városok. Hatalmasat tévedtünk. Ez a város nem gyönyörű, hanem pazar. Beleszerettünk mind a négyen. Az óváros 3-400 éves és varázslatos állapotú, az új rész pedig még mindig csak épül. Ami még nincs felújítva, az 100%, hogy újítják, építik. Csak azért álltunk meg, hogy ne kelljen 1500 km-et egyszerre levezetni, erre találtunk egy gyöngyszemet. Nem utolsó sorban az ételek finomak, az árak pedig meglepően jók. Kb huszon éve minden évben elmegyünk mellette, és soha nem álltunk meg itt. Na ez idéntől megváltozik."

Capone72 Creative Commons License 1 napja 0 0 25555

holnap jovunk haza, megjartuk autoval Kretat,akit erdekelnek informaciok irjon szivesen valaszolok.

Katana750 Creative Commons License 1 napja 0 0 25554

Szívesen. Érméből 50 cent a legkisebb amit elfogadnak. Vissza lehet, hogy kapsz 5-10-20 centest is. 

Előzmény: quad (25552)
Katana750 Creative Commons License 1 napja 0 0 25553

Még egy számomra érdekes dolog! Bár Stevie annak idején trianonhoz hasonló vörös vonalnak jellemezte, mégis megállapodott a görög és a makedón miniszterelnök valami névváltozásról a volt Jugoszláv köztársaság ügyében. Új vagy Észak Makedóniának fogják hívni a kis délszláv államot, ha igaz. A politikusok megegyeztek de lesz egy népszavazás is az ügyben az ősszel, úgy tudom. Talán ezért talán nem, nem tudom az arra járó fórumtársaknak feltűnt e, de megváltozott az autópálya és a szkopjei reptér neve. Nincs már Motorway Alexander of Macedon, hanem friendship motorway. Persze minden ilyen tábla rendesen össze van fújkálva festékszóróval, szóval nincs egyetértés. Az Alexander Velki reptér pedig Aerodrom Skopje. A harmadik kapunál fiatal srác ült és feltételeztem, hogy kicsit beszél angolul, hát rá kérdeztem a névváltozásokra! Crazy politics volt a válasz. 

quad Creative Commons License 1 napja 0 0 25552

Köszi a válaszokat.

Katana750 Creative Commons License 1 napja 0 0 25551

Lehet kp. fizetni. €-val is. SRB: 1650RSD=13€.    MK:60-80-60MKD vagy 3X1.5€. Vissza újra ennyi, ha Szabadkától Presevóig illetve Kumanovótól Gevgeliáig használod a pályát.

Előzmény: quad (25549)
kerkyra Creative Commons License 1 napja 0 0 25550

Szerbiában  Macedóniában is  tudsz  euróval  fizetni a kapuknál,és a kutakon is..  A kutaknál annyi, hogy  szarul  váltják az eurót...  

Előzmény: quad (25549)
quad Creative Commons License 1 napja 0 0 25549

Nekem nam az a gondom, hogy esetleg  többet ütnek be, hanem az, hogy közben esetleg lemásolják a kártyaadatokat. Ezért ha lehet inkább nem adom ki a kezemből a kártyát.

 

Igy újabb kérdéseim vannak:

 

Feltételezem kp-ben is lehet fizetni. KB mennyi a teljes autópálya díj Szerbiában és Macedóniában? 

 

Gondolom Euróban nem lehet fizetni? Én szivesebben kifizetnék egy felkerekített összeget is.

Előzmény: Bendegúz90727 (25547)
quad Creative Commons License 1 napja 0 0 25548

Természetesen én is használok SMS értesítést, de ha ép külföldön vagy amikor megtudod, hogy visszaéltek a kártyáddal esetenként eléggé problémás lehet az intézkedés, ráadássul ha csak egy kártya van nálad, akkor letiltás esetén ott maradsz pénz nékül.

 

Nekem aránylag  "mázlim" volt mert hazautazás során másolták a kártyámat, de amikor kiderült az ügy, pont Hévizen "nyaraltam" és csak az OTP segítőkész hozzáálásának köszönhetően sikerült elintézni, hogy 3 napon belül megkapjam az új kártyát, amivel ki tudtam fizetni a szálást. (Mivel itthon voltunk, csak a forintos kártyám volt nálam) Külföldön ugyanebben a helyzetben nagy szívás lett volna. 

 

Nekem egyébként csak 80 euró körüli összeget szedtek le a kártyámról, így a limitkontrol sem segített volna, mert ennél én jóval nagyobb limitet szoktam beállítani még külföldön is.

Előzmény: Szaganaki (25542)
Bendegúz90727 Creative Commons License 1 napja 0 1 25547

Tavaly még volt paypass idén már nem.Mindenhol a kapuknál elvette a kártyát bedugta a műszerbe és visszaadta. tavaly kiadta a gépet hozzáérintettem és annyi. Ez jobban tetszett ,de ez van. Nem hiszem hogy variálhatnak,mert ki van írva a tarifa és mindig annyit üt be, ha többet akkor reklamálnék. Én úgy csinálom,hogy az útra  ráteszek 100E-t és azzal tankolok és kapuzok. Eddig 5X voltam kocsival, az elmúlt 5 évben és soha se volt probléma. A benzinkutakon sem lehet átverni,mert amikor tankolok megnézem az összeget és ha eltér akkor szólnék,de ezzel sem volt probléma sose. Asszem 7-8 kapu van Görögországig. 3 Macedóniában az tuti, a szerbeknél 4-5. 

Előzmény: quad (25529)
Katana750 Creative Commons License 1 napja -3 2 25546

Írok egy pár sort én is az útról, amely 2 hete vasárnap délben indult és a nyaralás befejeztével, ma délelőtt ért véget. A kifelé menet teljesen problémamentes volt, délben indultunk és 0 óra 6 perckor jelentkeztünk belépésre Evzoninál, hajnal 3-ra(magyar idő szerint) Kavala kikötőjében voltunk. A Röszkei helyzet miatt a hercegszántói kilépést választottam. Itt gyakorlatilag 10 percen belül el volt intézve a belépés SRB.-ba. Sem a fizetőkapuknál sem a határokon nem volt számottevő várakozás(hazánk felé annál inkább). Egyetlen helyen kérték a zöldkártyát, MK.-ból kilépéskor. Haza tegnap indultunk az utolsó(16 órai) hajóval Ormos Prinouból. 17-30 kor indultunk el a kavalai kikötőből és ma 10-00 kor értünk haza(Gyál). A nyugat Európába visszatérő vendégmunkások miatt előre eldöntöttem, hogy haza BG-RO-H lesz az irány. Változó minőségű de gyakorlatilag probléma és forgalommentes utakon értünk Excohi, görög átkelőhöz ahol a "szokásos" alapossággal búcsúzott tőlünk a görög határrendészet. (integetés) Ilinden bolgár átkelőhöz a "görög-bolgár barátság alagút"-on érkeztünk és meglepetésre igen alaposan begépelte személyi adatainkat a bolgár rendőr és a kocsi papírjait és zöldkártyáját(eu. ide vagy oda) is elkérte, ellenőrizte!! Mindezekkel együtt is 5 perc alatt végeztünk. Következő érdekesség rögtön a bolgár matricavételnél! Bulgáriában levából nem tud visszaadni. 15 BGN a matrica, 20 levásom volt, nincs 5 levája visszaadni, fizessek €-val! (8€) Túlestünk rajta. Irány Blagoevgrad, Szófia, Montana, Vidin. Közel kifogástalan úton gurultunk el a pálya kezdetéig és onnan Szófia M0-s kőrgyűrűéig. Többször használtam már a 81sz. utat, amely a legrövidebb Vidin felé. Ez most hiba volt. A Montanáig tartó 98 km. normál esetben 1 és 3/4 óra. Most ehhez még egy óra hozzájött. Számtalan helyen útfelbontás, javítás, gödrök, szűkületek. Egy szó mint száz, mellényúltam. Éjjel 2 kor értünk át a Duna hídon és örömmel tapasztaltam, hogy 8 szgk. áll előttem a határon. Na ez híd pénzel,(6€) rovinyettával(14RON) együtt 55 percig tartott. Itt is kérte a bolgár rendőr a kocsi papírjait, zöldet is, mondta a román kollégájának a fejleményeket(mindenki schengeni) és mehetünk. Fél 8 ra értünk Nagylak 2 átkelőhöz, a police.hu határinfón 30 percet írtak belépésre, bevállaltuk és 35 perc múlva vissza is állíthattuk az órát eggyel. Más fórumtárstól olvastam, hogy Röszkén forintért nem tudott magyar matricát venni, nos Nagylak 2-n ez nem gond. 10-re hazaértünk, úgy, hogy a vazze tanácsára Örkénynél elhagytuk az M5 pályát és a régi 5sz. főúton jöttünk tovább. A pályán a mátrixtábla(Lajosmizsénél) Ócsától jelzett torlódást. Tanulság az ilyen irányon hazajövőknek, hogy ne a 81-es utat használják Szófia és Montana között! A 16-os út Novi Iskar és Sumer felé 110km. de nincs szétverve. Az 1 sz. főút Botevgrad-Vratsa felé 160 km. szerintem már túl nagy kerülő, de a legjobb minőségű a választható utak közül. Rendőrt sehol nem láttunk, a románoknál jó az útminőség, sajnos az autópályát nem Szörényvár (Drobeta Turnu Severin) felé építik tovább.  

Sarkany Creative Commons License 1 napja 0 2 25545

"Közép-Európa az a hely, ahol nem érdemes kijózanodni." (Bohumil Hrabal)

Előzmény: Szaganaki (25544)
Szaganaki Creative Commons License 1 napja 0 0 25544

 

A Fórum is kivág mint a fostos macskát...

Előzmény: Sarkany (25543)
Sarkany Creative Commons License 1 napja 0 1 25543

"...annyi leszűrhető, hogy a szerb-magyar határátkelőkön uralkodó, több, mint áldatlan állapotok mindenkinek kikezdik a tűrőképességét. … A szerb és a magyar kormánynak erre a helyzetre egyszerűen muszáj lenne megoldást találni. Ami nem merülhet ki olyan kishatárátkelők majdani megnyitásában, amelyekhez gyakorlatilag út sem vezet."

 

Nyaralás helyett határátkelés

Szaganaki Creative Commons License 1 napja 0 0 25542

Nem lenne egyszerűbb az SMS kontrollt igénybe venni? Beállított limitösszeg feletti kifizetésnél azonnali SMS-t küld a bank; ránézel, látod, hogy jogos vagy nem jogos és tudsz intézkedni. Ennél egyszerűbb szerintem nincs.

Előzmény: quad (25541)
quad Creative Commons License 1 napja 0 0 25541

Mivel van olyan szabály, hogy személyes fizetéskor megtagadhatják a kártya használatát, ha az nincs aláírva, nem lennék meglepve, ha lenne olyan szabály is, hogy nem satirozhatod ki a CVV kódot. 

 

Mondjuk, én arra gondoltam, hogy nem muszály kisatirozni a CVV kódot, hanem - amennyiben lehetséges - elég "módosítani", pl a 3-ast kijavítan 8-asra.

 

 

Előzmény: Boarhunter (25540)
Boarhunter Creative Commons License 2 napja 0 0 25540

Személyes fizetésnél a pin kódot használod.

Előzmény: quad (25536)
Katana750 Creative Commons License 2 napja 0 0 25539

Igen, 15 perce. Excohi-Ilinden, Vidin-Calafat, Nagylak 2, határokon jöttünk.

Előzmény: Zs... (25532)
pisti072 Creative Commons License 2 napja 0 0 25538

Az internetes fizetést a webbankon le lehet tiltani(Legalábbis a K&H nál így van)tranzakciós limitet tudsz ott állítani  és ilyen tranzakciók esetén a telefonodra egy külön kódkérés jön.

Előzmény: quad (25533)
Tünde.78. Creative Commons License 2 napja 0 0 25537

Világos. Korábban írta itt valaki, hogy kötekedtek az érvényességi idő rövidsége miatt, miközben igazából egyáltalán nem is lenne kötelező a papír, minket meg tavaly 50 euróra vágtak meg természetesen elismervény nélkül. Nyaralást senki nem lesz hülye pereskedéssel, konzulátusra rohangálással fűszerezni egy idegen országban, egye fene azt a pénzt, de atttól még az összes igazságérzetem üvölt, továbbra is felháborít, hogy valami olyanért húznak le a törvény őrei, ami jogtalan. 

Előzmény: mov (25534)
quad Creative Commons License 2 napja 0 0 25536

Ezen már én is gondolkodtam, de nem lehet ezzel gond személyes fizetéskor? (Meg kéne egy bankot kérdezni)

Előzmény: Boarhunter (25535)
Boarhunter Creative Commons License 2 napja 0 0 25535

A háromjegyű érvényesítő kód filccel való "lefestése" az ilyen virtuális másolás ellen jó megoldás. Persze ciki, ha elfelejted...

Előzmény: szalámi (25530)
mov Creative Commons License 2 napja 0 0 25534

Jól látod. A biztosítási szakjogász véleménye arra jó, hogy lefordítod sok nyelvre, kinyomtatod jó puha papírra, majd a macedón határon miután kifizetted a kenőpénzt vagy a hivatalos biztosítást, utána szükséglet esetén kitörölheted vele a feneked.

 

Egyébiránt előkerülő és érvényes zöldkártya esetén nem szoktak szórakozni.

Előzmény: Tünde.78. (25524)
quad Creative Commons License 2 napja 0 0 25533

Abban teljersen egyetértek veled, hogy nem szabad kiadni a kártyát a kézből. 

 

Ha már kiadod a kezedből, le tudják fotózni, úgy, hogy észre sem veszed.

Nem kell "barálnia", csak "megnézi" mindkét oldalát a kártyának. Ez viszont elvben kötelessége is.

 

Azt hogy tudod letiltani, hogy interneten ne lehessen fizetni a kártyával? (miből látja a bank rendszere, hogy a fizetés személyesen vagy Interneten keresztül történt egy magyar WEB shopban?)

 

Előzmény: szalámi (25530)
Zs... Creative Commons License 2 napja 0 0 25532

Hazaertetek? 'Egyenesen' mentetek vagy kerultetek vmerre? Szerb-macedon es mecedon-gorog hataroknal is igen komoly sorokat lattunk visszafele.

Vegul Hercegszantonal jottunk, ma reggel f6kor, senki nem volt, egeszen pontosan 1, azaz egy perc volt a ket hatar osszesen. Annyira gyorsan ment hogy meg az adatforgalmat sem volt idom kikapcsolni.

Szerb-macedon hatar kb 40 perc, macedon-gorog kb fel ora. Bp-Szaloniki bo 11 ora, kenyelmes tempoban.

Előzmény: Katana750 (25519)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!