Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2016.05.07 0 0 1072

Szerintem fordítólapát.

 

Előzmény: antenn (1071)
antenn Creative Commons License 2016.05.07 0 0 1071

Megpróbálom feléleszteni ezt a topikot egy régi és két friss esettel.

 

A régi egy mondatban: unokatesómmal (10-12 év között lehettünk) a gumicukros zacskó alján lévő savanyú porból limonádét csináltunk. Természetesen ihatatlan.

 

Tésztaszósz #1: szerencsére magamnak, maradék tésztához, zacskós gombalevesből próbáltam szószt főzni. Először is a kész levesbe belezúdítottam egy púpos kanál keményítőt (kb. mint a cukrot). Összecsomósodott, de híg maradt, ezért alágyújtottam. Hosszabb idő után kezdett szósznak kinézni, de még mindig csomós volt. Közben telenyomtam mustárral, csak a tejszín nem jutott eszembe tanácstalanságomban. Aztán fogyni kezdtek a csomók, de közben a szószból puding lett, aztán csiríz.

Végül finom volt (=mustárízű), csak egy csomóban összeragasztotta a tésztákat, elkeverni nem lehetett... :-D

 

Tésztaszósz #2: a szüleimnek is főztem (ritka esemény) halas spagettit. Első lépés a halkonzerv olaja + liszt, az olaj kevésnek bizonyult, ezért nokedli keletkezett. Rátettem a halat és szétnyomkodtam, ami a szokásosnál jobban sikerült. Fél doboz tejszín, aztán az egész, hogy valamennyire folyjon. Mustár ebbe is. Pesto. Az utóbbit elfelejtettem kivenni a fagyasztóból, úgyhogy ki kellett vésnem. A nagy része a szószba ment, de egy darab a tészta vize alatt (nagy láng) kötött ki, ahova be se tudtam nyúlni... anyukám allergiás a tűzhely foltjaira (nem suvickolja állandóan, de ha éppen tiszta, akkor elvárja, hogy az is maradjon) + kár lett volna érte. Végül egy lapáttal* mentettem meg, ami nem tudom, miben volt előtte.

Ez inkább csak vicces volt, de jól sült el. Eredmény: kicsit sűrű, feltűnően homogén, és sárgás (nem tudom, a liszt, a mustár vagy mindkettő miatt), viszont mindenkinek ízlett.

 

*) mi a rendes magyar neve a "konyhai lapátnak"? Angolul spatula, de magyarul nem. "Húslapát"-nak szerintem csak a Spongyabob rajzfilmben hívták.

yaminka Creative Commons License 2012.11.19 0 0 1070

Köszönöm szépen a gyors válaszodat!

Amint a jelenleginek sikerül elkopnia, megcsinálom a Te verziódat, kicsit barátságosabb a liszt/margarin arány és a töltelék is!

Orsi

Előzmény: Bubo.Bubo. (1069)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1069

nálunk ez reszelt túrós címen fut, és a tésztáját hűtőbe kell tenni, hogy reszelni lehessen

 

a túrós töltelékbe tényleg sok túró van írva

 

most nincs hangulatom az összehasonlító elemzéshez, bemásolom az én (kipróbált) receptemet:

 

RESZELTTÚRÓS

 

Tészta:                                      1,5x-es adag      diabetikus                               CH (g)

              40 dkg liszt                 60 dkg               40 dkg dió                                            50

              25 dkg Rama              40 dkg               25 dkg margarin                                   0

              15 dkg porcukor         25 dkg               3 eka fruktóz (40g) + éd.szer             40

              1 evőkanál kakaó        2 evőkanál         1 evőkanál kakaó                                  0

              1/2 cs. sütőpor            1 cs                    1 cs sütőpor                                         0

              1 tojás sárgája             2                        2 tojás sárgája                                     0

                                                                                                                                       90

 

összegyúrjuk, fél órára a hűtőbe rakjuk, majd kettéosztjuk, felét a kizsírozott (margarinozott), kilisztezett tepsi aljára reszeljük (nagy lyukú reszelőn), rákenjük a tölteléket, s a tészta másik felét a töltelékre reszeljük

 

Töltelék:                                                              diabetikus                                       CH

              3 cs túró (75 dkg)                                 75 dkg túró                                    27

              25 dkg porcukor                                   3 ek fruktóz                                    40

              1 evőkanál liszt                                                                                                 

              1 cs. vaníliáscukor                                vaníliaaroma                                     0

              3 tojás sárgája                                       3 tojássárga                                   0

                                                                                                                               70

 

összedolgozzuk, a maradék tojásfehérjék felvert habját belekeverjük

 

Sütés: előmelegített sütőbe tesszük, 200-250 fokon kb. 20-25 percig sütjük (illetve addig, amíg a beleszúrt tűre nem ragad tészta), (a teteje egy kicsit megbarnulhat, és a töltelék még melegen elég lágynak tűnik, de hamar megkeményedik)

 

Előzmény: yaminka (1067)
yaminka Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1068

yaminka Creative Commons License 2012.11.18 0 0 1067

Van olyan topik ahol a 'nem működő' recepteket 'javítják'?

Ma csináltam lengyel túróst, a probléma az, hogy a receptben foglaltakkal ellentétben nekem sehogysem állt össze a tészta, aztán meg tuningolás után olyan lágy lett, hogy nem lehetett reszelni. A kinézete meg na... a kétévesemet alig bírtam meggyőzni, hogy az a valami a konyhapulton az nem k@k@:D

 

A recept:

35 dkg finomliszt

1 cs sütőpor

3 tojássárgája

4 csapott evőkanál porcukor

12,5 dkg margarin

5 dkg kakó

1 kávéskanálnyi tejföl

(ehhez képest majdnem 1/3-ad doboz tejföl ment bele, de valamivel csak össze kellett állnia...)

Azt írja a nagykönyv, hogy a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot a sütőport a kakaót és a 3 tojássárgájával és a kk tejföllel összegyúrjuk. (Ez nekem gyúrhatatlan morzsolt állagú maradt)

Megfelezzük, lereszeljük a tepsibe.

 

Töltelék:

1 kg túró (?)

3 tojássárgája

fél csésze cukor

3 ek búzadara

1 ek rum

1 citrom héja és leve

12,5 dkg margarin

6 tojás felvert habja

Összekeverjük a hozzávalókat, legutoljára a habbá vert tojásfehérjét, rátesszük a tésztára, a maradék tésztát ráreszeljük, és omlós tésztához hasonlóan előmelegített sütőben kisütjük (majdnem 1 órát volt bent!)

 

Se az állaga, se a kinézete nem olyan, mint a képen a szakácskönyvben. Valakinek valami ötlete lenne ehhez? Mit hogy módosítsak, hogy úgy nézzen ki, ahogy kellene?

yaminka Creative Commons License 2012.11.14 0 0 1066

A majdnem 4 éves fiatalemberkém csokis kockát kért (kiválasztotta a sütis könyvből:), elmentünk megvenni tegnap a szalalkálit, minden más van itthon... most kezdeném a sütit csinálni, se vaj, se kakaó, de szalalkáli van:D

Cuccolok a boltba, mert amit megígértünk, azt meg kell tartani, különben a gyerekeknek is üres frázis lesz az 'ígérem'.

 

Múlthéten meg székelykalácsot csináltam, mindent kikészítettem hozzá, szépen kel a tészta, kicsit érdekes volt, hogy a 15-20 perces gyúrás helyett 45 percig tartott mire formája lett, de hát na... Mondom Anyósomnak, hogy nem jó a recept, mert ezt sokkal tovább kellett gyúrni és legközelebb inkább géppel csinálom... és akkor jutott eszembe, hogy csak a zsír maradt ki... Utólag belegyúrtam a már félig kelt tésztába... ne tudjátok meg azt az érzést amikor fél délutánt tököltem vele és összeesett és egy gusztustalan zsíros massza lett... de nem adtam fel, gyúrtam tovább, hála égnek újra összeállt és finom is lett:) (igaz mennyiségre annyi, hogy a végén bundáskenyér lett belőle, vagyis bundáskalács:D)

Így se járok többet... (legalább is bízom benne!:)

ZsuR Creative Commons License 2012.11.09 0 0 1065

:)) Es hogy nem bakloves az biztos!  Tunderke inkabb :))

Előzmény: yaminka (1064)
yaminka Creative Commons License 2012.11.09 0 0 1064

Mutattam a hozzászólásom a férjemnek, mire megszólal:

- Linust nem is a konyhába csináltuk...miért írom, hogy konyhai baklövés következménye?!?

 

(NC:D)

 

 

 

Előzmény: ZsuR (1062)
H_G Creative Commons License 2012.11.09 0 0 1063

Teljesen jó bébifürdőkádnak :)

 

Előzmény: yaminka (1061)
ZsuR Creative Commons License 2012.11.09 0 0 1062

:))

Kedves a lanyka...!

Előzmény: yaminka (1061)
yaminka Creative Commons License 2012.11.09 0 0 1061

Sziasztok!

Szerintem így már mindenki járt, legalább egyszer:)

Ez pedig egy baklövés következménye:

(eltörtem egy poharat és nem tudtam hirtelen hova tenni a lánykát:)

 

Orsi

ZsuR Creative Commons License 2012.07.14 0 0 1060

:))

Előzmény: Bubo.Bubo. (1059)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2012.07.14 0 0 1059

elfelejtkeztem a kovászosuborkának készülő uborkákról, meg valami technikai hibát is elkövettem

 

két hét múlva biológiai fegyverként lehetett volna az üveg tartalmát nyilvántartásba venni :-))

H_G Creative Commons License 2011.03.31 0 0 1057

Kezdetnek az őrleményt és a vizet összekeverni kizárólag a török-arab kávéhoz kell.

 

Előzmény: Törölt nick (1053)
tuutuu Creative Commons License 2011.03.30 0 0 1056

Amikor beköltöztem a kéglibe, ott a plafon, meg az oldalak kávés volt, és a tulaj bevallotta, mi történt....:}}}

Előzmény: Törölt nick (1055)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.30 0 0 1055

átfőzéskor a csöveiből kijött még egy kiskanálnyi kávé, és reggel már rendes kávét főzött

 

a vendéget meg úgy tűnik, munkavédelmi oktatásban kell részesíteni a házban található gépeket illetően (bár, aki műszaki antitalentum, annak magyarázhatok...)

Előzmény: tuutuu (1054)
tuutuu Creative Commons License 2011.03.30 0 0 1054

Örülj neki, az ilyesmi raketta formájában a plafonon is tudna ( landolást írtam volna, de az baromság), szóval csak egy laza konyhafelújítás, ha nem kell mentőt hívni...:{{{

Előzmény: Törölt nick (1053)
Törölt nick Creative Commons License 2011.03.29 0 0 1053

ma egy újabb fajta kávéfőző-baklövéssel találkoztam:

 

sikerült a vizet és a darált kávét egymás után a víztartályba belerakni - aki csinálta, nem nagyon használt még ilyesmit, sőt, a szülei sem használtak, csak kotyogósat, azt is ritkán

 

a kávéfőző egy kevés híg löttyöt kipréselt magából, aztán csak állt

 

kiengedtük a gőzt a tejhabosítón, kimostuk a tartályt, ecetet átfolyattunk rajta, úgy tűnik, nem szorult bele végérvényesen semmi - remélem, nem kell még kidobni

brummadra Creative Commons License 2010.11.29 0 0 1052

A fűszerek sorredjére nagyon kell ügyelni az indiai konyhában.

A csonsz/tadka készítése száraz pirítsssal indul (egybe római kömény, mustármak, nigella, stb). Utána mennek a profűszerek, chili, gyömbér. Ezt azonnal bele kell rakni az ételbe, pl. daalba, curryba. Vagy pedig ilyenkor jön hozzá a paradicsom. Különben tovább ég a fűszerkeverék.

Hagymát nem raknék paradicsomba. Előbb dinsztelném, és úgy menne a csonszba vagy magába az ételbe.

Nálam meg az arányok nem szoktak sikeredni. Kardamon már vitt el ételt nálam is...Lepkeszeg (methi) is veszélyes, irtó keserűvé tud váélni rosszul adagolva.

Kitünő receptek a www.manjulaskitchen.com on.

Üdv,

br

Előzmény: Törölt nick (1033)
magyar bucó Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1051

Sok szerves anyag világít UV fényben, ezen nem izgatnám magam

Előzmény: vcsilla (1048)
Mad árka Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1050

Ismered ezt a könyvet? (Camellia Panjabi: A legjobb curryreceptek Indiából) Elképesztően finom dolgokat lehet az útmutatásával készíteni. Ha gondolod, szívesen átküldök e-mailben egy-két receptet "kóstolóul". :-)

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1033)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1049

vacsora után pakolgattam a hűtőben, és olyan ügyetlenül fogtam meg egy ecetes céklás dobozt, hogy kiborult az egész...

 

egy teljes órámba került, míg a "vérengzés" nyomait eltüntettem, és még a cékla is odalett

 

hüpp hüpp

vcsilla Creative Commons License 2010.11.20 0 0 1048

Sziasztok! Van arról valakinek valami infója, hogy miért világít UV fényben (pénzvizsgáló fénye alatt) a mandarin? Pontosabban elfogyasztás és (egyszerű szappanos) kézmosás után világít az ember keze. Egészben vizsgálva a mandarin külseje nem világít, tehát nincs bespriccelve semmivel. Felbontva viszont világít a belseje. Normális dolog ez vagy valamivel szennyezett a gyümölcs?

ZsuR Creative Commons License 2010.10.26 0 0 1047
:)) Jaja...

A rozsaszint mignont szerettem - a puncsosat gyerekkoromban, de ez most a "Breast Cancer Awareness" honapja, es minden rozsaszin...

Az ize jo - azt mondta a ferjem, de sajnos ora nem lehet adni. Minden ami edes jo...
Előzmény: H_G (1045)
pint Creative Commons License 2010.10.26 0 0 1046
semmi gond. kiengesztelésül készítsd el az alábbi gyüm salt, de legyen OFF!

alma kockákra vágva, banán szeletelve, narancs gerezdek háromba vágva, ananász kockákra vágva (konzerv OK), rá méz, frissen mozsárban tört zöld kardamom magok, kókusztej. összekeveredik, hűtőben vár egy kicsit, elfogy.
Előzmény: Chimney (1044)
H_G Creative Commons License 2010.10.26 0 0 1045
És mi ez tkp., kolbászkrémes melegszendvics puncsminyon-bevonattal? :)

Előzmény: ZsuR (1042)
Chimney Creative Commons License 2010.10.26 0 0 1044
bocs :-)
Előzmény: pint (1039)
Dalit Creative Commons License 2010.10.26 0 0 1043

Igazából ez nem teljesen az én baklövésem, de egy teljes lábas étel ment a szemétbe.

Csontozott csirkecombfiléket vettem, és egy jónak tünő csirkepilág receptet kezdtem el. Minden jónak is tünt, de én nem voltam igazán éhes, csak a pasim evett először, és nyammogott, Mondtam, hogy mutasd, na a hús egyszerűen ehetetlen volt. Nem romlott, vagy ilyesmi, hanem csak rosszizú, mint amilyen régen lehetett a tápos  halízű csirke. Szörnyű volt egyszerűen.

ZsuR Creative Commons License 2010.10.26 0 0 1042
Hat bakot lottem. A ferjem szerint semmi gond, sot... finom, de nem prezentalhato...

MInden ami rosszul sikerulhetett rosszul sikerult. Apro dolgok, eppen eleg ahhoz, hogy egy altalanos rossz erzes maradjon bennem utana.

De...nem adom fel, ki fogom kiserletezni, hogy hogyan tudom jobban csinalni!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!