Keresés

Részletes keresés

encián Creative Commons License 22 órája -3 0 17544

Csak tájékoztatásképp, ha valaki még nem tudná: nagy ellenkezéseket legyűrve, kész a (Reinhold) Messner múzeum, és nemsokára, szeptember 17-én lesz 70 éves ez a nagyszerű, minden idők egyik legnagyobb/legmegosztóbb hegymászó személyisége. Éljen még soká!:-)

encián 2006.01.09 0 0 7872

Szombaton, 94. életévében meghalt a hegymászás doyenje, Heinrich Harrer, aki 1938-ban egy 4-es kötélpartiban elsőként mászta meg az Eiger északi falát.:-(

(A fehér pók és a Hét év Tibetben c. könyvek szerzője.)

 

Utolsó bejegyzésem erre a fórumra: Ti a nagy hegymászó szaktekintélyek, erre a két sok évvel ezelőtti bejegyzésemre semmit sem reagáltatok, pedig két világklasszisról volt szó, akik külön-külön is jóval többet tudnak/tudtak bárkinél, nem beszélve kd-nél.

encián Creative Commons License 23 órája 0 0 17543

Vettem a "válaszszerűséget", de csak annyival reagálok erre, hogy talán ha megszólítasz konkrétan  - lett volna mire válaszolnom - így azonban minden jót Nektek. Remélem a hegyeket jobban becsűlítek...

Előzmény: badile (17539)
badile Creative Commons License 27 órája 0 1 17542

Aki mindenáron fel akar jutni a csúcsra, az előbb vagy utóbb meghal. Amúgy nyilván nem visszafordulni ment ki. Az nem véletlen, hogy senki se jutott fel.

Előzmény: akárkibárki (17540)
akárkibárki Creative Commons License 1 napja 0 1 17541

Remélem,hogy ezért nem tiltanak ki,hisz egy hegymászással kapcsolatos cikket linkeltem.

Előzmény: arnys2 (17538)
akárkibárki Creative Commons License 1 napja -1 0 17540

Anno az Annapurna előtt is lesajnálták,oszt mégis sikerült neki.Szerintem ő a hegyekben érzi jól magát,de nem mindenáron akar feljutni a csúcsra.

Előzmény: badile (17539)
badile Creative Commons License 1 napja 0 0 17539

Snipper: Van, aki huszonkettedszer is oxigénnel mászott fel. Akad némi különbség.

 

Encián: Nincs itt szó kövezésről, csak a szakmai indoklást nem nagyon látom eddig sehol, pedig ez itt egy hegyi fórum lenne, ugye. De, hogy konkrét legyen a kérdés: Szerinted mi lenne számára a reális cél választás? Pontosabban, szerinted még a Sisapangma is irreális cél számára?

Előzmény: Snipper (17536)
arnys2 Creative Commons License 1 napja -2 0 17538

Ezt viszont töröltesd, mielőtt kitiltanak.

Előzmény: akárkibárki (17537)
akárkibárki Creative Commons License 2 napja -1 0 17537

És vannak,akiknek ugyanúgy nem sikerült és sajnos már nem is fog...

 

https://kuruc.info/r/4/186129/

Előzmény: Snipper (17536)
Snipper Creative Commons License 2 napja 0 3 17536

Van akinek huszonkettedszer sem volt baja az időjárással...

 

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/05/20/huszonkettedszer_is_megmaszta_az_everestet/

encián Creative Commons License 2 napja -2 1 17535

Meg fogsz lepődni, mert sok mindenben igazat adok Neked, ugyanis a hegymászás ezen a ponton ugyanolyan szenvedélybetegség és függőség, mint az összes többi - még véletlenül sem szeretném, ha félreolvasnád, ezért nem sorolom fel ezeket - bár lehet, hogy ez lesz a megkövezezésem újabb stációja...

Ezekről úgymond "lejönni", és irreális célokat kitűzni viszont van olyan nehéz - ha nem nehezebb -, és küzdelmesebb, mint az összes többiről.

Ezért valahol megértem őt, de lennie kell egy pontnak, szakasznak, etapvégnek, amikor be kellene látni, azt, amit ő még nem, és még sokáig nem is fog...

Én is szenvedélybeteg vagyok a hegyek iránt, de beláttam a korlátaimat. Hidd el - bár látszólag szenya, cinikus, sőt g.ci vagyok, de nem a látszólagos malignus szól belőlem.

Előzmény: badile (17533)
akárkibárki Creative Commons License 3 napja 0 2 17534

Csatlakozom!Nagyon ügyes és kemény csajszi...:)

Előzmény: tyler-durden (17532)
badile Creative Commons License 3 napja 0 1 17533

"Az én olvasatomban meg azt "látom", azaz érzékelem, hogy valami oknál fogva Te meg elfogult vagy vele szemben."

 

Nyilván egyszerűbb ezt neked, és a többi kétkedőnek ennyivel elintézni. Védem, tehát elfogult vagyok - mondjátok. Pedig nem védem, csak borzasztóan irritál, amikor a körülmények teljes figyelmen kívül hagyása mellett lúzereznek valakit. Egy szóval sem állítottam, hogy bizonyos dolgokban nem lehet igazad/igazatok vele kapcsolatban. A statisztikája nyilván predesztinálja a gúnyolódásra, az emberek már csak ilyenek. Persze, ha valaki ennyi expedícióból ennyiszer próbálkozik az egyik legnehezebb létező himalájai projekttel, törvényszerű, hogy porba rugdossa a sikerességi rátát. Aki azonban kicsit is hajlandó objektíven vizsgálni a kérdést, és valamennyire ért is a hegymászáshoz, annak nem az a következtetés, hogy "ugyan miért nem vállal reálisabb célokat". Persze, ehhez kellene tolerancia, empátia, objektivitás, utánaolvasás a körülményeknek. Lúzerezni egyszerűbb. Lelked rajta.

Előzmény: encián (17530)
tyler-durden Creative Commons License 3 napja 0 1 17532

Hivatalos!:) oriasi gratulacio!

Előzmény: tyler-durden (17523)
arnys2 Creative Commons License 3 napja 0 2 17531

Én azt gondolom, hogy a kulturált ember biztatja a nálánál jobb sportolót és sikert kíván neki, nem pedig gúnyolódik rajta.

encián Creative Commons License 3 napja -2 0 17530

Az én olvasatomban meg azt "látom", azaz érzékelem, hogy valami oknál fogva Te meg elfogult vagy vele szemben. Nincs ezzel semmi gond - Oh mani padme hum!- (békesség a lótuszvirágban -lehet, hogy rosszul írtam, de remélem érted).

(A cinizmus pedig  FŐLEG A MAI VILÁGBAN a jogos önvédelem egyik eszköze, bármilyen cinikus megjegyzés ez most tőlem, de nem árt megtanulni a metodikáját - ezt a tanultakon kívül főleg  a rutin és az évek mondatja velem.)

Előzmény: badile (17529)
badile Creative Commons License 3 napja 0 1 17529

Látom, kiszúrtad a lényeget. Jogos, nem néztem a nickeket. De nyilván nem vagy egyedül ezzel a véleménnyel. Ettől még semmi mást nem látok a kommentedben, mint cinizmust és az objektivitásra való törekvés teljes hiányát.

Előzmény: encián (17528)
encián Creative Commons License 3 napja -1 0 17528

"Egyikünknek sem" (ezek szerint többen vagyunk, milyen meglepő), magam nevében írtam, és azóta is csak nekem tűnt ez fel ?, ej hagyjuk..., de szeretnék még majd ide írni gratulációt belengetett cél valódi teljesítése után  - persze, ha megérem... - kívánom, hogy megtehessem.

Előzmény: badile (17519)
tyler-durden Creative Commons License 5 napja 0 0 17527

Elvileg már a South Col-on vannak.

Előzmény: tyler-durden (17526)
tyler-durden Creative Commons License 5 napja 0 0 17526

igen, hát gondolom meg kell várni, míg lejjebb jutnak, hogy személyesen tudja megerősíteni. Fantasztikus dolog lenne.

Előzmény: akárkibárki (17525)
akárkibárki Creative Commons License 5 napja 0 2 17525

Remélem igaz a hír és nagy gratula neki!:)

Előzmény: tyler-durden (17523)
tyler-durden Creative Commons License 5 napja 0 2 17524

Bocs, 2. magyar nôként.

Előzmény: tyler-durden (17523)
tyler-durden Creative Commons License 5 napja 0 3 17523

Ha minden igaz, akkor Németh Alexandra oxigénnel, de elsô magyar nôként feljutott az Everestre es ezzel megcsinalta a Seven Summitet. Egyelore csak az expedicio insta oldalarol vettem az infot, meg nem hivatalaos.

akárkibárki Creative Commons License 6 napja 0 2 17522

Úgy tűnik egy izraeli mászó tovább ment.Úgy látszik,hogy rosszul döntött.

 

Varga Csaba biztonságban visszaért az alaptáborba - egy izraeli mászó pedig 8300 méteren bajba jutott

Varga Csaba a tegnapi napon sikeresen, épségben leért a himalájai Kancsendzönga alaptáborába. Onnan az éjjel folyamán, fényességet láttak a csúcs közeléből, ami láthatóan nem mozgott egyik irányba sem. Mivel nem tudták azonosítani a fény forrását, egy serpa mászó ma oxigénpalackkal felment oda. Nagyjából 1 órája derült ki, hogy az izraeli hegymászó, Nadav Ben Yehuda fejlámpájának a fénye látszódott odalentről. Az izraeli mászó, a többiekkel ellentétben, az életveszélyes hideg ellenére folytatta a csúcsmászást a tegnapi napon, pótlólagos oxigén használata nélkül.

Még nem tudni, hogy sikerült-e a csúcsot elérnie. Az biztos, hogy kb. 8300 méteren elakadt, nagyjából azon a helyen, ahol Erőss Zsolt is 5 évvel ezelőtt.
A mászó vitt magával egy biztonsági oxigéntartályt, aminek használatával sikerült a rendkívüli hidegben egész éjjel életben maradnia, mivel a szervezete így képes volt a normális hőtermelésre.

A jelenlegi információink szerint fagyási sérülései vannak mindkét kezén és lábán, így önerőből nem képes lejönni a hegyről. Varga Csaba elmondása szerint, ma egy serpa mentő felment hozzá. Nadav beszélt az alaptáboriakkal is, a helyzethez képest elfogadható állapotban van. A mentési folyamatok elindultak, reméljük minél hamarabb sikerül Nadavot lehozni a kritikus magasságból. A mentést nehezíti a rendkívül veszélyes terep. A helikopteres kiemelés maximum 6000 méteres magasságban lehetséges, de ez függ a terepviszonyoktól és az időjárástól is.

Nadav nem ismeretlen a magyar magashegyi mászók előtt, hiszen 2016-ban, több hegymászó társaságában, köztük Klein Dáviddal mászta meg a Himalája egyik legveszélyesebbnek tartott hegyét, az Annapurnát (8091 m), pótlólagos oxigén használata nélkül.

A jelenlegi helyzet nehéz, szorítunk Nadavnak, hogy kitartson és bízunk a sikeres mentés végrehajtásában!

 

https://www.facebook.com/KalifaPage/?hc_ref=ARTlUeUGa-JsGEdaYZ2F4HfLzTX04cLiMKoraFDlcjC02DAp8OLZ5yyAxsLaQhSgEpE&fref=nf

Előzmény: badile (17521)
badile Creative Commons License 6 napja 0 1 17521

"Más:Varga Csaba is visszafordult a Kancsendzöngán kb.8100-ról."

 

Igen, ahogy mindenki más, aki nem használt oxigént. Ez a két hegy idén igencsak próbára teszi a meteorológusokat.

Előzmény: akárkibárki (17520)
akárkibárki Creative Commons License 6 napja 0 2 17520

Teljesen jogos,amiket írsz.

Más:Varga Csaba is visszafordult a Kancsendzöngán kb.8100-ról.

Előzmény: badile (17519)
badile Creative Commons License 6 napja 0 3 17519

Az persze egyikőtöknek sem tűnik fel, hogy:

- senki sem jutott fel a csúcsra ebben a szezonban

- egy ember ment tovább, ő meghalt

- ketten a társa közül ereszkedés közben a kimerültségtől majdnem otthagyták a fogukat.

 

Ha már annyira realitáspártiak vagytok :)

Előzmény: encián (17518)
encián Creative Commons License 6 napja 0 0 17518

"Azzal már neki lehet vágni a Sisa Pangmának is." -sőt, bárminek - csak előtte REÁLISan kellenne REÁLIS célt kitűznie. 

Reális az, ami lehetségesen megvalósítható - na, neki ez a nehéz.

Előzmény: arnys2 (17517)
arnys2 Creative Commons License 6 napja 0 3 17517

Megmászott négy nyolcezrest oxigénpalack nélkül, köztük az Annapurnát, az azért nem semmi. Azzal már neki lehet vágni a Sisa Pangmának is.

Előzmény: encián (17516)
encián Creative Commons License 6 napja -4 0 17516

Egy sokadszor is bizonyított lúzer jobb, ha levonná azt, amit nem tud...

Előzmény: arnys2 (17515)
arnys2 Creative Commons License 6 napja 0 2 17515

Inkább adja fel, mint hogy ott haljon meg a hegyen, a viharban. Majd jövőre megpróbálja újra. Végleg feladni, az nem az ő stílusa.

Előzmény: encián (17514)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!