Keresés

Részletes keresés

gombászok Creative Commons License 3 órája 0 0 27910

Több évig termeltünk régebben tulipánhagymát a szőregi ÁFÉSZ-nek.

Ha van még szaporítóanyagod, ültesd el szept. végén-okt. elején. Talajt töltsd fel bőségesen tápanyaggal, mert szereti a tápdús földet. Pl. 3x15 NPK,0,5-0,8 kg/10 m2.

Jövőre virágzásig, majd virágzáskor szelektálni kell, a korán sárgulók biztos, hogy betegek, a tarka virágúak pedig vírusosak, minden beteg hagymát kis lapáttal kell kiemelni, kuka, vagy elásás.

Szelektálás után a virágfejeket le kell törni.

Felszedés optimális időpontja, mikor a virágszár kb. fele már beszárad, a levelek szürkülni kezdenek. Ebben a fázisban már kezd a hagymahéj is sárgulni, de az új hagymák még nem esnek szét.

Levéllel-szárral együtt szellős, árnyékos helyen, vékony rétegben utóérlelni kell, nem szabad szétszedni!

Mikor teljesen elszáradt a zöldje, akkor kell szétszedni, tisztítani, a betegnek látszókat kidobni.

Az egészséges hagymák ekkor szép barna, és főleg ép héjúak lesznek, amit nem szabad leszedni!! Ha pikkelyesen leválik, az se baj.

Ekkor lehet csak raschel zsákba rakni, de jobb ládában, vékony rétegben elterítve, száraz, de hűvös helyen tárolni az őszi ültetésig. Padlás túl meleg, pince meg párás, egyik se jó.

Őszi ültetés előtt csáváztuk Previcur L-el, Topsin M-el. Jó a Dithane M45 is.

Akkor még nem volt Amistar, biztos jó az is.

Azok a pici rovarok, amit írtál, biztos nem kártevők, valami korhadékevő állatka lehetett.

Előzmény: Directors5 (27886)
arpad-lajos Creative Commons License 3 órája 0 0 27909

Ha folyamatosan víz éri a törzset és nedves marad körülötte a talaj, akkor megjelenhet a Phytophtora gomba is. Ami aztán legyengíti a fát és jönnek a szúk.

A csepegtető öntözést is úgy célszerű elhelyezni, hogy a fák tövétől legalább 1-2 méterre csepegjen ki a víz oda, ahol aktivak a gyökerek. Vagyis a csurgóba. 

Előzmény: Laci7925 (27893)
arpad-lajos Creative Commons License 3 órája 0 0 27908

A fő bűnös a beáztatás volt. Nem kellett volna, túllihegted a témát. Az áztatóban szépen össze-vissza fertőződtek a hagymák olyan gombákkal amire az Amistar nem hatott. Elég volt egy beteg hagyma ami aztán az összes többit megfertőzte. A beteg hagymáról a spórák belemosódtak az áztatólébe ahol aztán az öszes többi hagyma is megfertőződött. Ahogy az előzők is írták egyszerűen ki kellett volna szárítani a hagymákat és száraz árnyékos helyre tenni. lehet, hogy rovarölőzni is felesleges. De azért jó lenne megnézni nagyítóval, hogy hogyan néznek ki ezek a kis rovarok. Ha atkák akkor atkaölő is kellene nekik. De csak permetezve és nem áztatva.

Előzmény: Directors5 (27892)
Ali-bá Creative Commons License 14 órája 0 0 27907

Ameddig el van száradva. (Nincs zöld levél, vagy a barnuló levelek között zöld rügy. Ahol a levél hónaljában zöld rügy van, az él, az marad.)

Előzmény: Hangya12 (27906)
Hangya12 Creative Commons License 16 órája 0 0 27906

honnan kell kivágni a hibás részt? Teljesen le tövig?

Előzmény: Ali-bá (27899)
kavicsos64 Creative Commons License 16 órája 0 0 27905

Ha ti mondjátok, itt még nem láttam ilyet !

CBNora Creative Commons License 16 órája 0 0 27904

Hát... Ez enyhén szólva nem tudományos igényű iromány.

Egyébként van természetes ellensége, ami már nálunk is megjelent, egy ollósdarázs. Nem tesz nagy kárt a növényekben, és már rég nem ritka. Nem Kelet-Magyarországon terjed, hanem sok helyen jó ideje tömeges.

Azt nem tudom, az autókra milyen hatással van, de a viaszbevonat nem nyálkás.

Előzmény: kavicsos64 (27901)
öreg_néne_b Creative Commons License 16 órája 0 0 27903

Az amerikai lepkekabóca ritka lenne? Ahhoz képest évek óta tömeges...

Előzmény: kavicsos64 (27901)
beetee Creative Commons License 16 órája 0 0 27902

Van baj, nem kicsi, abban a "cikk"-ben...

 

Azt a kabócát viszik a kontakt rovarölők, és a felszívódó is jó ellene, ha szívogat. Csak visszatelepül, mert elég röpképes.

Úgy látszik a szerző, vagy a nyilatkozó a narancsolaj-bizniszben érdekelt...

 

Én még nem láttam olyan rovarkakit, amit ne lehetne lemosni az ép fényezésről... de kell a hatásvadászat.

Előzmény: kavicsos64 (27901)
kavicsos64 Creative Commons License 16 órája 0 0 27901
kavicsos64 Creative Commons License 16 órája 0 0 27900

Ma olvastam hogy az amerikai kabóca teszi tönkre a sövényeket a szivogatásaival és narancsolajjal lehet csak védekezni ellene ez betömíti a szivókáját és meghalálozik tőle ! Főleg az ország keleti felén van óriási baj ! Ha a kocsival egy ilyen kabócás fa alatt állsz a kocsi dukkózása bánja, az ürülékét nem lehet lemosni se a fényezésről !

Ali-bá Creative Commons License 17 órája 0 0 27899

Úgy látom, hogy egy-egy tővel van baj. Talán baj érte a gyökerét. Vágd ki a hibás részt, a többi benövi a helyét.

Előzmény: Hangya12 (27896)
55judit Creative Commons License 22 órája 0 0 27898

Nálam a tűztövis ilyen. Ágak száradnak ki a sövényből, nagyon ronda. Mivel kivagdosom, egyre ritkul a sövény. Én nem látok kártevőt az ágakban.

Előzmény: Hangya12 (27896)
alfi13 Creative Commons License 23 órája 0 0 27897

Talán ha közeli képeket készítenél a levelekről meg az ágakról tudnánk valamit mondani. Nem látsz a levelek fonákján meg az ágakon apró élőlényeket?

Előzmény: Hangya12 (27896)
Hangya12 Creative Commons License 24 órája 0 0 27896

Sziasztok !

 

A csatolt kép alapján látható, hogy valami mi történik a fagyallal.

 

Kb. három évvel ezelőtt már száradt így el része. Akkor nem vágtam le a száradásnak indult részt és mostanra láthatóan kilevelesedett azon a helyen is. Persze lehet, hogy új hajtás nőtt, ennyire sajnos nem figyeltem meg.

 

Kérem, javasatok mivel érdemes esetleg most kezelni, permetezzem valamivel, szedjem le a leveleket, ágakat, kizöldülhet-e még?

 

A sövény távoli részén pedig olyan ágak vannak, melyek mostanra teljesen lekopaszodtak (utolsó fotó). Lehet, hogy ezzel is ez fog történni?

 

Én idén még nem locsoltam, nem permeteztem.  Ezen a részen össze szokott folyni az esővíz és déli fekvésű, erősen éri a nap. A sövény több, mint 10 éves. Néha a kutyák is idepisilnek sajnos.

 

köszönettel,
Fülep Zsolt

Hangya12 Creative Commons License 24 órája 0 0 27895

Sziasztok !

 

A csatolt kép alapján látható, hogy valami mi történik a fagyallal.

 

Kb. három évvel ezelőtt már száradt így el része. Akkor nem vágtam le a száradásnak indult részt és mostanra láthatóan kilevelesedett azon a helyen is. Persze lehet, hogy új hajtás nőtt, ennyire sajnos nem figyeltem meg.

 

Kérem, javasatok mivel érdemes esetleg most kezelni, permetezzem valamivel, szedjem le a leveleket, ágakat, kizöldülhet-e még?

 

A sövény távoli részén pedig olyan ágak vannak, melyek mostanra teljesen lekopaszodtak (utolsó fotó). Lehet, hogy ezzel is ez fog történni?

 

Én idén még nem locsoltam, nem permeteztem.  Ezen a részen össze szokott folyni az esővíz és déli fekvésű, erősen éri a nap. A sövény több, mint 10 éves. Néha a kutyák is idepisilnek sajnos.

 

köszönettel,
Fülep Zsolt

zsorsz Creative Commons License 25 órája 0 0 27894

Semmikép nem egészséges ha a törzset víz éri!

Előzmény: Laci7925 (27893)
Laci7925 Creative Commons License 1 napja 0 0 27893

tiszteletem,a kerdest feltetem a szilva topikba is, ontozorendszer, a fak 6 meter tavolsagra vannak egymastol, aki keszitene az ontozorendszert ugy szeretne megoldani nem csopogtetve hanem szorofejjel,igy a fak torzset erintene a viz, kerdesem az volna ilyen esetbe a fak torsze nem fog rothadni? hogy gyakran fogja viz erni, gombasodas-rothadas nem fogg fennalni a torzson?

Directors5 Creative Commons License 1 napja 0 0 27892

Rendben. Köszönöm a segítségedet! :) 

Előzmény: alfi13 (27891)
alfi13 Creative Commons License 1 napja 0 0 27891

A rovarölős permetezést Mospilan +Karate Zeon 5CS keverékével csináld és ismételd meg 10-15 nap múlva.

Előzmény: Directors5 (27890)
Directors5 Creative Commons License 1 napja 0 0 27890

Rendben, akkor a rovarokkal kapcsolatban megfogadom a tanácsod.

 

A fertőzéssel kapcsolatban esetleg lenne valami tanácsod vagy ötleted ? 

(Vagy valaki másnak tanácsa ? ) 

Előzmény: alfi13 (27889)
alfi13 Creative Commons License 2 napja 0 0 27889

Én azokra az apró pici rovarokra gondolok. Próbáld meg jövőre ha felszeded és már száraz valamilyen rovarölő szerel párat lepermetezni és hasonlítsd össze a töbivel nyár végén vagy időközönként ellenőrizd.

Előzmény: Directors5 (27888)
Directors5 Creative Commons License 2 napja 0 0 27888

Száraz a pincénk, illetve szellős is mert ablakok is vannak. Mindenesetre jövőre akkor megpróbálom a padláson. Egy próbát megér. :) 

 

Én is levágtam virágokat miután elnyíltak pont az miatt amit Te is írsz. Plusz ugye megvártam hogy teljesen elszáradjanak és csak eztán szedtem fel őket. 

Miután beáztattam a gombaölőszerbe, utána kiszárítottam őket. Úgy lettek eltéve. Érdekes mert mikor eltettem ez mind egészséges hagymának tűnt. 

Kicsit azért elkeserítő hogy egy csomót dolgoztam vele és ez lett a vége. :/ 

 

Mikor felszedtem a hagymákat akkor is valamennyit meg kellett semmisíteni mert ilyen apró pici rovarok voltak rajtuk. 1mm-esek alig voltak. Pedig ültetéskor használtam talajfertőtlenítőt is.  

Most majd ezt a talajfertőtlenítőt szeretném kipróbálni "Basamid G". Ti milyen talajfertőtlenítőt szoktatok használni ? 

Ti szoktátok csávázni a hagymákat ? Ha igen akkor milyen szerben ? Amúgy ennek az Amistarnak jónak kellett volna lennie ? 

Milyen fertőzés pusztíthatta el a hagymáim, mivel lehetne megelőzni ezt ? 

Előzmény: alfi13 (27887)
alfi13 Creative Commons License 2 napja 0 0 27887

Szerintem a pince nem megfelelő hely a hagymák tárolására. Száraz szellős helyen kellene tárolni.  Virágzás végén mi le szoktuk vagdosni a virágokat hogy a gumók meg tudjanak erősödni és megvárjuk míg teljesen visszaszáradnak a levelek azután szedjük föl és egy műanyag ládában elterítve árnyékos helyen kiszárítjuk ezután a padláson tároljuk az ültetésig. Az amisztár sem válhatott be. Az egyik hagymán úgy látom mintha valami rovar megrágta volna.

Előzmény: Directors5 (27886)
Directors5 Creative Commons License 2 napja 0 0 27886

Sziasztok!

 

Nyár elején felszedtem a tulipánhagymáimat és különválogattam őket, illetve gombaölőszerbe (Amistar) áztattam őket 1 óráig. Munka végeztével pedig kicsi raschel zsákba tettem őket miután megszáradtak. Pincében tároltam őket egy felakasztott boton hogy jól szellőzzön. A pincében soha nem volt talajvíz, amúgy is száraz a pincék. Így tároltam őket.

http://keptarhely.eu/view.php?file=20180816v00olmivt.jpeg

 

Sajnos a tulipánhagymáim 90% tönkrement. Ez mi lenne, és mivel lehetne ellene védekezni ?

 

http://keptarhely.eu/view.php?file=20180816v00o1tzn0.jpeg

http://keptarhely.eu/view.php?file=20180816v00ov46y0.jpeg

http://keptarhely.eu/view.php?file=20180816v00o2r8hq.jpeg

http://keptarhely.eu/view.php?file=20180816v00o2r9w9.jpeg

http://keptarhely.eu/view.php?file=20180816v00ousili.jpeg

szicsu1007 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 27885

OK, köszönöm, van is itthon keserűsó. Szőlőre 3%-ot javasolnak, akkor ugye 5 liter vízbe 15 dkg keserűsó kell?

Előzmény: beetee (27884)
beetee Creative Commons License 2018.08.08 0 0 27884

Jól. Keserűsót érdemes mellé vagy másik fordulóban fújni.

Előzmény: szicsu1007 (27883)
szicsu1007 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 27883

Az mondjuk érdekes, hogy a Wuxal Superben nincs Mg (ha jól látom).

Előzmény: Kenny___ (27871)
stevemegane Creative Commons License 2018.08.05 0 0 27882

Pont kapcsolatot próbáltam keresni. :)

Kb 1liter kellett volna.

Előzmény: gombászok (27881)
gombászok Creative Commons License 2018.08.05 0 0 27881

Ha meg tudod oldani: Szlovákia, ott van a polcokon kis kiszerelésben is.

Vagy: növényvédő szakmérnök szaktanácsadása mellett megvásárolhatod nálunk is, bár ezek nagy kiszerelések, kérdés, mennyi kellene, keressél kapcsolatot.

Előzmény: stevemegane (27877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!