Keresés

Részletes keresés

mézontófű Creative Commons License 2004.06.02 0 0 1181
Kedves Tozatu!
Biztos vagy ebben a Chessben, hogy haszonkertben is OK? Én nem. Dísznövényeimnél tökéletesen müködik, de a gyümölcsfáknál nemcsak a hasznosakat nem bántja, a károsakat sem!
:-((((
Meg is néztem a növédőszeres 2004-es könyvben: nincs ajánlás a gyümölcsfákra, talán az őszire...
Nekem meg a ringlómat zabálják és tegnap a körte is mézes lett.
Ma mehetek megint,de most actara lesz+valami kontakt, asszem chinetrin van még itthon.
Nem okozunk azzal nagyobb környezeti terhelést, ha olyannal permetezünk, ami hatástalan az adott kultúrában? Ezt komolyan kérdem, mert nem tudom.
Nem tudom továbbá azt sem, hogy hány fajta levéltetű van, mert pl. az őszin zöldek nyaralnak, a rózsán feketék+zöldek, szóval ki tudja???
És mellikre mivel célszerű és hasznos?
Mézontófű
Előzmény: Tozatu (1179)
Antisystem Creative Commons License 2004.06.02 0 0 1180
Állatpermetek is vannak,amikkel a helyüket is lehet permetezni és nem baj,ha érintkezik velük. - na ja, pl. az amitráz :))) Ezen túl vannak piretroidok is, meg szervesfoszfát is. Előbbi nem meggyőzően öli a kullancsot, utóbbit meg csak a kutya viseli, a macska nemigen. A Frontline az állatra jó (szoktam használni nyáron), viszont a kert bokrainak kullancsmentesítésére max, ha megnyerem a lottóötöst. (egy cc. másfél decis üveg spray olyan 6 rugó:() És ugye arra is kell gondolni, hogy szép-szép, ha a kutyából-macskából a Frontline kiöli a kullancsot, a gazdáikban meg ott tudnak garázdálkodni... :)
Rubigant én is szoktam használni, első körben azon szokta (- sajnos csak képletesen :) - ) halálra röhögni magát a dísztökön termő lisztharmat. Volt olyan, hogy semmi nem vitte le (inc. Rubigan, Fundazol, Buvicid, stb) csak és kizárólag a mészkénlé. Egyébként szoktam mészkénlé + Thiovit keveréket is használni a lisztharmatra, ami első pillantásra baromságnak tűnhet, de úgy tűnik, hogy nem az. Mertugyanis: a virágzó tök alacsony koncentrációban (max 1,5- 2%) viseli a mészkénlevet, a fölött leszáradnak a virágai. Viszont a mészkénlének ugye van némi gázhatása is (ölég büdös a kénhidrogéntől:)) tehát nem csak ott öl, ahova a lé eljut, hanem mellette is. A Thiovit-tal meg a virágra ártalmatlanul lehet a kéntartalmat növelni, és tartósabb a hatása... A Topas-t (penkonazol) még nem használtam, nem lehet rossz, elvégre az embernek tablettában használható mikonazol (Nizoral) - itrakonazol (Orungal) "párja". Lehet, hogy idén kipróbálom...bár eddig az időjárás nem kedvezett a lisztharmatnak...lehet, hogy megúszom?

Ha főleg a tetvekkel gyűlt meg a bajom (van pár csipkebokor a kerítés mellett, vonzza őket, mint mágnes) vagy az előbb említett Decis + Mitacot, vagy Pirimort vagy Actarat vagy Zolone 30 WP-t használtam. Régen meg a jó öreg Bi58-at.:) A piretroidokat nem komálom önmagukban, ölég hamar "megszokják" a rovarkártevők... viszont cholinesterase-gátló szerves foszfáttal (vagy pl. amitrázzal) keverve eléggé taglózóak... lásd a régi - békebeli Chemotox-ot...:)

ÜdV

Előzmény: Tozatu (1179)
Tozatu Creative Commons License 2004.06.01 0 0 1179
Állatpermetek is vannak,amikkel a helyüket is lehet permetezni és nem baj,ha érintkezik velük.Van egy Frontline nevű bigyó,amit a bőrére kenve több hónapig megvédi a külső élősködőktől.Növényi gombaölők közt is van olyan,ami felszívódik és több ideig tartja hatását és nem kell minden kütyüre külön keverni,de ehhez szakember kéne,aki megmondja Neked.Nálunk a Rubigan,Topás a menő idén és rovarölőnek hozzákeverve a Chess,tapadónak Nonit.A leírást szoktuk elolvasni,mire jó,mert sokszor örülök,hogy rávehetem a férjemet a permetezésre,nemhogy többször is csinálja.
Előzmény: Antisystem (1175)
jermij Creative Commons License 2004.06.01 0 0 1178
Bocs !!!

PIRIMOR

Előzmény: jermij (1176)
meggyfás Creative Commons License 2004.06.01 0 0 1177
Köszönöm szépen, kivárom az időt és megpróbálom kikúrálni.
Üdv
Meggyfás
Előzmény: Veszpremi (1172)
jermij Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1176
Én mindig a tetvek ellen pirimirt használok, de de nonit kötőanyaggal együtt.
egy, másfél hétig nem jelentkeznek.

jermis

Előzmény: Veszpremi (1169)
Antisystem Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1175
Na ja, a kutya nem növény :) Különben a Mitac-cal (önállóan persze) elvileg le lehet mosni a kutyát is, állatgyógyászatban Tactic néven fut, és nem 20, csak 12%-os az amitráz-tartalma, illetve a Preventic-kullancsnyakörv szintén amitrázt (2,52 gramm/nyakörv) tartalmaz, és 4 hónapig irtja a kutyába költözött kullancsot. A kutya-kifutót évek óta Mitac-cal élősködő-irtom, ha már rákérdeztél a kutyára:))) Csak azt nem tudom, két év múlva mivel fogom, mert május 1-el kivonták a Mitacot a nagyonsok-eszek - vazze nem tünt fel nekik, hogy szinte az egyetlen erős hatású rovarirtó, amivel emlősállatok környezetét gyakorlatilag veszélytelenül lehet kullancstól, bolhától, tetütől megszabadítani -, csak a bolti készletek vannak még. A Decis tényleg nem tenne jót nekije...:)

A szisztéma egyébként az volt
- mi van itthon.
- abból mi ártalmatlan a kutyára-macskára (már nem meginni, csak ha a növényzetben mászkál - szóval pici munkaegészségügyi várakozási idő)
- mi keverhető egymással.
- a rovarirtók eltérő hatásmechanizmusuak legyenek - nincs sok értelme két piretrint, vagy két szerves-foszfátot egyszerre használni, mert akkor nagyjából vagy rezisztens a kártevő mindkettőre, vagy nem.
- a gombairtó kontakt ÉS felszívódó legyen
- hasson lisztharmatra (évek óta szívok vele a dísztökön meg a körömvirágon), és a megjelent peronoszpórára is.
- ne károsítsa egyik szer se a virágos növények virágzatát.

Ja igen, és majd 7-10 nap múlva a szőlőn és dión Bordói lé + kén FW-vel a dísztökön, mályván meg a körömvirágon Thiosol mészkénlé (1,5%-ossal) ismétlem meg a védekezést, mert a szisztémám másik része, hogy a szervetlen (felületi hatás, de kevés rezisztencia) és a szerves (mélyebb hatás, de sokkal több rezisztencia) felváltva igyekszem használni a gomba-gyilkolászásban.

ÜdV

Előzmény: Tozatu (1174)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1174
Remélem a kutyát kihagytad!Csak úgy hasra keverted,vagy volt valami szisztémád?
Előzmény: Antisystem (1173)
Antisystem Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1173
Sziasztok!

Csak egy tapasztalat: mivel hetek óta nem lehetett permetezni (hol esett, hol fújt) a rózsabokrokon a tetvek dzsemboriztak, a szőlőn mutatkozott pár peronoszpórás levél, a mályván pajzstetű, a kutyában kertből származó kullancs, a dión meg az orgonán levélvágó darazsak kártettek. Nem lévén kedvem 6 féle permetlét kevergetni, összekevertem 1 zacskó Buvicid K-t, 1 zacskó Fundazolt, 3 ml Decist meg 40 ml Mitacot (utóbbit főleg a kullancsoknak sok szeretettel, de a Decis mellé is jó), és lenyomtam vele rózsát, szőlőt, hortenziát, mályvát, diót, orgonát, meg minden szembe jövő kerti növényt.

Nem perzselt meg semmit, és úgy tűnik, a kártevők is felfüggesztették tevékenységüket.

ÜdV

Veszpremi Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1172
Ha visszaolvasol itt és a Tanács kerestetik topikban http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9001349&uq=4940, akkor mindent megtalálsz. Én egy kontakt és egy felszívódóval (TOPAS, Orthocid) egész jól kikúráltam a kajszit, lemetszettem előtte a fertőzött részeket, (most szép piros csúcshajtásokat hozott), a meggy és cseresznye most a termés miatt nem kezelhető, de letermés után igen, én is fogom nyomatni. A fertőzött ágakat szépen visszavágni a fertőzés mértékéig, és majd ki fog hajtani. Kivágni nem kéne, mert szépen megújulnak majd, ha kezeled őket.
Előzmény: meggyfás (1170)
eR-dei Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1171
servusztok

a babom levelein barba foltok vannak. Ez vmi vírus ?

meggyfás Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1170
Sziasztok!

A kertemben a meggyfát és a barackfát csúnyán elkapta a monília. Szeretném permetezni, ha lehet ilyenkor, de nem tudom, mivel célszerű.
Szomszédom azt javasolta, hogy vágjam ki a fákat, égessem el, és a földet is fertőtlenítsem. Ennél kevésbé drasztikus megoldást szeretnék.
Tanácsokat előre is köszönöm.

Veszpremi Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1169
Őszibarackon a zöld tetvek mennyi időnként igénylik a permetezést? 5-6 napja csináltam, de ma újra megjelentek. Chinetrin (kontakt) volt a szer, de van Bi58 (felszivodo) is, melyik a jobb ellenük eszméletileg?
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1168
CORTEN! Köszi, akkor felhagyok a lustasággal. Ezentúl csinos kis fehét csíkokra osztom majd mint a kokót, vagy megnézem hogyan lehetne mérni 1-2 grammot.
Előzmény: CORTEN (1167)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.31 0 0 1167
A gyártók érdeke, hogy minél több szer fogyjon. Ezért csak közvetett információk vannak arról, hogy mi meddig áll el. Jobb, ha a bekevert szert felhasználod minél előbb. Még akkor sem garantált a hatás :-(
Lehet, hogy lezárt, sötét üvegpalackban sokáig eláll, de lehet, hogy a néhány nap alatt így is elbomlik a hatóanyag egy része.Igaz, hogy drágább a kis kiszerelés, de mivel az általában 10l-hez van adagolva könnyen szét lehet porciózni akár literes adagokra is. omker boltokban kapható kis eldobható fecskendőkkel precízenadagolhatók a folyékonyak, a porokat meg mint a drogosok. Inkább picit eltérő töménységben, mint kiszámíthatalanul tárolható oldatokkal kísérletezni.
Előzmény: KILGORE TROUT (1164)
DENDRON Creative Commons License 2004.05.30 0 0 1166
Vki említette a múltkor,hogy a babérmeggyével baj van.Nálam is Prunus l. alapfaj friss leveleinek elször a csúcsa,majd a szélei barnulnak,és felfelé pöndörödnek.Edényben van,vízhiány kizárva,a mellette lév P. l. "rotundifolia" pedig egészséges.Mi lehet?
cac424 Creative Commons License 2004.05.30 0 0 1165
Én még féllitert is keverek néha,de mindig elhasználom még aznap.Nem tudom melyiket meddig lehet bekeverve tartani.
Előzmény: KILGORE TROUT (1164)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.30 0 0 1164
Azt honnan lehet tudni, hogy egy szer bekeverve mennyi ideig használható? Én mivel nagyon kicsit használok egyszerre, értelmetlennek láttam mindig pepecselni, nem is tudok kikeverni 1-2 litert, hanem 5-öt szoktam és elrakom pár hétre. Hülyeséget csinálok?
CORTEN Creative Commons License 2004.05.30 0 0 1163
Az Actara dettó ugyanezt tudja, és szabadforgalmú.
Előzmény: endru (1160)
cac424 Creative Commons License 2004.05.30 0 0 1162
A Zolone felszívódó szer és elég 2..3 hetenként használni.
Előzmény: endru (1160)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.28 0 0 1161
Van valami mohaölőszer,de nem tudom a nevét,nem használom.Szerintem,mivel a nedvesség a lételeme,ha elvezeted,előbb-utóbb elpusztul.
Előzmény: Prista (1158)
endru Creative Commons License 2004.05.28 0 0 1160
Pedig a Zolone használni szokott, de 3x 3naponta kell vele permetezni, hogy a kikelő peték is elpusztuljanak. A szer higitva nem tárolható mindig újat kell késziteni. Én azért Sherpával és ha nem kényes növény akkor Nonit-tal keverem. A Sherpa kontakt szer, a Nonit pedig folyósitó, jobban terül a permetlé, de van fa ami érzékeny rá, pl. én Albizziát perzseltem le.
Viszont ha van kertész vagy vetőmagboltos ismerősöd akkor vegyél Mospilan-t. Ez nincs szabad forgalomban, engedélyköteles, de vannak helyek ahol beszerezhető. Ez jelenleg a szivó-rágó kártevők ellen a legjobb szer, ha szabadon vásárolható lenne akkor a többi permetlét nem vásárolnák. Környezetbarát, alig mérgező.
Előzmény: Törölt nick (1159)
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.28 0 0 1159
Ezzel én is így vagyok, már két felszívódó hatástalan. Az egyik a Zolone, a másik valami piros tasakos por.
Előzmény: kiwancsi (1151)
Prista Creative Commons License 2004.05.27 0 0 1158
Üdv!
Mindent ellep a házamon egy moha szerű képződmény.
A cserepet, a kerítést, sőt a járdát is kezdi.
Lehet ellene védekezni?
Tozatu Creative Commons License 2004.05.26 0 0 1157
Topast bármelyik gazda,mezőgazdasági boltban vehetsz,biztos van a közelben,de más szerek is jók,idénre a Chorust is ajánlották.A monília mindent megtámad,valószínű az aranyvesszőt is.
Meg tudod menteni a többitől a meggyfádat,ha permetezel monília ellen.A mézgásodás is tünete,a babarózsán is.Van olyan metszóolló,amit meszelőnyélre lehet tenni és egy madzaggal húzod,mikor vágni akarsz.
Előzmény: kiwancsi (1155)
szolopres Creative Commons License 2004.05.26 0 0 1156
szilvafafoltok, igen, láttam, de nem emlékszem, mi, de abban a nagyalakú növényvédelem könyben mintha benne volna, ha kell megnézem
Előzmény: kiwancsi (1155)
kiwancsi Creative Commons License 2004.05.26 0 0 1155

A tetvekre elő fogom szedni a chess-t(a por csak nem ment tönkre a garázsban), csak kényelmesebb volt a fiola.

A gombákkal van bajom, és nem megoldás számomra hogy rendeljek topast az interneten, mert nincs annyira szükségem.

A szilvánkon a fene tudja... talán vírus? Kicsi világos foltok vannak a levélen. Látott valaki ilyet?

A monília meg... a kajszi már rendben van, ha annak számít hogy nincs több elhalt ágvég. De mézgásodás van , az mitől?
Hanem a meggy tetejéről nem tudom levágni a leszáradt ágakat. Nem érem el.
És a babarózsán is vannak ilyenek, az is az lehet?(végülis rokonok)
Hanem az aranyvesszőn...? Miért, mitől vannak leszáradt ágvégek, ágdarabok. Tudja valaki? Az is monilia lenne?

És még valami. Az utca tele van beteg, szerintem moniliás, gondozatlan meggyfával. Vajon én meg tudom menteni a fáimat ilyen körülmények között?

üdv.
kiw...

Előzmény: cac424 (1154)
cac424 Creative Commons License 2004.05.26 0 0 1154
Nem tudom hogy pontosan rézzel kellene-e most permetezni a rózsát,én tavasszal a lemosó permetezéskor szoktam neki adni belőle.Inkább valami folpan hatóanyagú szer való ilyenkor úgy tudom.
Tetvekre jó a Pirimor.
Előzmény: kiwancsi (1151)
cac424 Creative Commons License 2004.05.26 0 0 1153
Te sem láttál még tűzelhalásos fát csak hallottál róla,szerencsére így vagyok ezzel én is.Végülis néztem az előjelzést,inkább Csongrád-Bácskiskun-Békés megyékre írták hogy megjelent,de mit lehet tudni mikor merre terjed tovább.
A szilván ilyen vírusról még nem is hallottam,de ezért akarom átmenteni a régi,bevált fajtákat mert ezekben jobban bízok.
Előzmény: Tozatu (1152)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.25 0 0 1152
Végül is nem derült ki,mert az almaféléken nem látszott semmi,a birsek száradtak,de a termésen egyértelmű volt a monília,és a hajtásokon is a száradás.Visszavágtuk,lepermeteztük,tovább nem terjedt.Viszont a szilván néhol mandulára emlékeztető nagyságú gyümölcsök vannak,csak nem a Sharp vagy miamanó-féle vírus?
Előzmény: cac424 (1148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!