Keresés

Részletes keresés

pasa_ Creative Commons License 2004.05.18 0 0 1110
Van olyan gyomirto, amelyik a tavasszal vetett fu kozul kiirtja a parlagfuvet? Olyan 5 centisek a parlagfuvek is.

Olyat lattam, hoyg gyeptragya+irto, majd jovvore jo lesz, de ra volt irva hogy friss vetesu fure nem ajanlott.

CORTEN Creative Commons License 2004.05.18 0 0 1109
Ez a Fyfanon valóban egy kategóriával enyhébb :)
Hatásosságát hasonlítva a Bi58-hoz kb mekkora az eltérés? Mekkora az ÉVI (mert érdekes módon a gazdabolt online csak a MVI-t tünteti fel.
Előzmény: karakii (1105)
karakii Creative Commons License 2004.05.18 0 0 1108
Szia!
Pl a www.gazdabolt.hu oldalon tudsz rendelni, persze számolj rá kiszállítási díjat (kb. 1500 Ft). Esetleg kérdezd meg telefonon, hol van boltjuk. Amúgy jogos a felháborodás, a legtöbb árustól nehéz értelmes tanácsadást kicsikarni.
Karaki
Előzmény: kiwancsi (1107)
kiwancsi Creative Commons License 2004.05.18 0 0 1107

Kedves hozzáértők! és azok is akik nem!

Két hete keresem a Topas-t Bp-en, nem találok. Ki tudja hol van?

Aztán úgy jártam hogy adtak nekem helyette Champion-t. Most itt ülök a gépnél és dühöngök, egyik kezemben a gombaölővel, persze hogy rá van írva hogy nem rézérzékeny időszakban. És még az a szerencse hogy jártam olvasásórára annakidején. Ellentétben az eladóval, aki ha már képzetlen, legalább olvasná el mi van a dolgokra ráírva -ha tudja. A mérgek elzárásával egyetértek(bizonyos fokig), de az szolgálja a növények védelmét is, ha már a növények védelmét szolgálja. Az eladókat is el kellene zárni. A következő kocakertész meggondolás nélkül rá fogja nyomni a fáira, hiszen ezt adta az eladó!
Bocsássatok meg hogy ilyen OFFTOPIC voltam, csak egy kis megértésért jöttem hozzátok, mert hát hova is mehetnék.
Szóval ki tudja nekem hogy hol árulnak Topas-t ?
(tudjátok! a meggyem és a kajszim miatt kellene, mert ádáz harcot vívok a moniliával)

köszönöm, üdv.
kiw...

Tozatu Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1106
Kedves Karikii!
Ok,a nagy közösben fontosak,a méregengedélyező részlegük,de nekünk nem,mert igyekszünk minél kevesebb mérget használni.A növényvédelmi előrejelzések is arra biztatnak mindenkit,hogy minden fitty-fene ellen permetezzen,mintha részesedést kapnának a forgalom után,ha betartanánk,besülne a permetező.Bár nem tudom mennyire forgolódnak,mert itt vidéken,a piacon,boltokban a kutya sem kérdezi meg,hogy hol a permetezési napló,honnan vette.Lehet a Pesten lebukott szállítmányokat gyorsan elsütik itt.
Előzmény: karakii (1100)
karakii Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1105
Általában az ember ránéz, 10 ml, akkor az 10 mg. Innen jöhetett a tévedés, az 10 g (nagyságrendileg).
Tetvekre paprikában sok szer van engedélyezve, a Chess nyugodt szívvel ajánlható. Ha nagyon bio akarsz lenni, Thiokvant - ez növényi kivonat, viszont kontakt. Maradjunk az előbbinél.
Amenniben ragaszkodsz a foszforsav-észterekhez (és hernyók ellen is kell), akkor Fyfanol, a malation hatóanyag még mindig jobb, mint a diklórfosz.
Hozzáteszem, én nem termesztek paprikát, régebben volt a kertben valamennyi, akkor piretroidokkal megoldottam. Chess-t más növényre használtam 1-2 alkalommal, fenyőn kívül jó volt. Azon még Nonit segítségével sem tapadt rendesen.
Üdv:
Karaki
Előzmény: CORTEN (1104)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1104

Igazad van! Elszámoltam magam.

Jól benéztem. Ekkora (egy nagyságrendnyi) tévedés valóban randa. Akkor most már csak az marad, hogy ajánlj valami hatékony, ám kíméletesebb szert. Az a gondom, hogy a langyosvíz kategóriájú szerektől nem nagyon pusztul a kártevő, a vegyszer meg ugyanúgy ott marad a növényen. Érdekes, hogy amennyire bika szer, az ÉVI-je röhejesen alacsony, 3 nap.
Afenébe, még jó hogy nem ittam meg :)

karakii Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1103
Kedves Corten!
Az az érzésem, rosszul kalkulálsz. Korábban írtad, hogy egy kezelés esetén 10 ml-t használsz el. Ez sürűségtől függően valamivel több mint 10g. 50%-os hatóanyagtartalom mellett 5g/kezelés. A mg a g ezredrésze (adagod 5000 mg), tehát egy kezeléskor kb. 100 1 kg-os patkányt nyírhatnál ki (LD50=50 mg/kg), vagy 1 100 kg-osat, bár akkorát még nem láttam :). Az inhalációs adatok sokkal durvábbak, tehát a gázosítás plusz figyelmet igényel.
Ezek persze csak az akut toxicitási adatok, a krónikus megint más eset. Később utánanézek.
Egyébként nem fújok az Unifoszra, gyártótól-forgalmazótól függetlenül kerülöm a túl húzos/elavult szereket. Pesrze van helyzet, mikor használni kell.
Üdv:
Karaki
Előzmény: CORTEN (1099)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1102
Köszönöm a tanácsokat, most akkor várok és remélek.
CORTEN Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1101
Nem szorosan növényvédelem, de vegyszer. Múltkor láttam egy megdöbbentő dokumentumfilmet arról, hogy az élelmiszeripar mintegy 10-12ezer különféle vegyianyagot (szintetikus és természetes alapú összesen) használ , illetve kíván használni. Ezzel szemben az EU erre hivatott szakmai bizottsága évente 4-5!!! vegyszer vizsgálatát tudja elvégezni, és ráadásul amiket károsnak ítél azokat is használják továbbra is, mert nem tudnak jogerőre emelkedni a határozatok a gyártók akadékoskodásai, fellebbezései folytán.
Brave new world...
karakii Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1100
Kedves Tozatu!
Az engedélyező hatóságok fontosak!!! Annak ellnére ez a véleményem, hogy sok hibát elkövetnek, séma szerint dolgoznak, és néha nem tudom követni a döntéseik okát (ez persze részben biztosan az én hibám).
Viszont: ha valamit növényvédelmi célra használunk, annak sok követelménynek kell megfelelnie. Pl. lebomlás üteme, hatásosság, veszélyességi osztályozás, ökotoxikológia, fitotoxikológia, kimutathatóság stb.
Persze sokszor ez sem elég, de legalább létezik egy rendszer, ami elvárásokat támaszt. Ha valamit nem vizsgálnak szakszerűen/egyáltalán, arról azért nagyobb valószínűséggel derülnek ki később problémák. Végül is a táplálékunkról van szó.
Ezt nem a konkrét felvetésre kell vonatkoztatni, csak azért írtam, hogy egyértelmű legyen: ha valmi hatásos, az csak az első lépés. Potenciálisan szóba jöhet. Én is sok anyagot vizsgáltam már, ami hatás szempontjából kiváló, mégse lesz belőle növényvédőszer soha.
Üdv:
Karaki
Előzmény: Tozatu (1089)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1099
http://www.inchem.org/documents/pds/pds/pest2_e.htm
Itt vannak az LD50 adatani a ddvp-nek, ezek alapján én 4 évente összesen egy darab 1kg-os patkány 50%-os valószínűségű kivégzésére alkalmas unifosz mennyiséget juttatok ki. (azt nem is számoltam, hogy a hatóanyag koncentrációja csak 50%-os. Ráadásul nem gyülemlik fel a szervezetben.
Ahogy számolom Kilgore évente 2ml tömény hatóanyaggal rendberakhatja a tetveit, tripszeit miegyebeit. Azért vannak ennél drasztikusabb szerek is, bár nyilván léteznek veszélytelenebbek is.
(most nem okoskodni akartam, csak meg szeretném érteni azt, hogy miért ódzkodsz annyira az unifosztól?)
Előzmény: karakii (1098)
karakii Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1098
Szia!
A Chess felszívódó. Próbáltam én is (levéltetvek), elég jónak tűnik. Bár én még kevésbé mérgezőt használok, az kontakt, tehát nem jó neked. Érdemes kipróbálni, mert az Unifosz kiváltása még öregkorban :) is célszerű. Ha gázosítod, még rosszabb a helyzet. Persze ha a termést, és így a bevételt veszélyezteti valami, megértem a kemény szerek használatát. Elsősorban a hobbikertészeket igyekszem lebeszélni a túlzott vegyszerezésről. Reményeim szerint hamarosan fokozódni fog az üvegházi termékek vizsgálata hatóanyagmaradék szempontjából (lásd. salátabotrány pár hete). Akkor különösen jól jön, ha van szolíd technológiád.
Karaki
Előzmény: CORTEN (1090)
karakii Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1097
Szia!
A Sanmite jó választás, elvben hosszú hatástartamú, tehát ha használt, akkor nem kell ismételni a kezelést. Ha újra megjelennek, csak akkor fújd le a növényeket. Elvben atkaölő, de valószínűleg hatásos tripszek ellen is. A kombinációkkal annak kell lennie. Viszont 10 nap a várakozási idő (mármint szedéshez).
Karaki
Előzmény: KILGORE TROUT (1095)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1096
Nagyon valószínű a tripsz , ezen belül valmilyen dísznövény tripsz. Nem vettél anyósodnak virágot ? :)
Szóval tripszből elég sok féle-fajta tenyészik. Nem valami kedves jószágok. Ez sajna megint az az eset, amikor kemikáliához kell nyúlni. Karakii szaktárs véleményét kérdezd, ő profi. Sajnos nagy valószínűség szerint gyors és hatékony megoldást csak valamilyen felszívódó szertől remélhetsz. Szabadforgalomban nem tudom hogy mit kapsz, elvileg akár a Chess is irtja őket, ha eltalálod a ronda jószágokat. Most mondanám, hogy Bi58ec vagy Unifosz50ec, de ezekkel nagy körültekintéssel kell dolgozni, meg azt hiszem a Bi58 csak ződkönyveseknek jár. Az unifoszt meg ugye... lásd lejjebb.
A Flumite atkákon kívül szvsz nem sok mindennel boldogul, mert az atkák tojásrakási folyamatát zavarja meg (illetve sterilizálja a nőstényeket)
Előzmény: KILGORE TROUT (1095)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.17 0 0 1095
A paprikáimat és a bazsalikomomat megtámadták a gonoszok. Ha nem tévedek a nagyítóval valami tripsz lárvát láttam mászkálni. (Nagyon apró volt, hosszúkás, zöldes, két szem, 2x3 láb ha jól láttam és azt hiszem 2 közepes csáp). Láttam pár darab kis feket izét repkedni is. Ezenkívűl a paprikák csúcshajtásai felfelé pöndörödött szélűek, van amelyik kanalasodott (talán atka?). Részben erkélyen, részben a lakásban vannak a növények.

Fűszeres topictársaim tanécsára és kút főből eddig tegnap kaptak egy alapos Chess + Flumite 200 permetezést a fonákra. A Flumite nagyon hosszú várakozási időt írt ezért azzal nem mertem mindegyiket lefújni, már szép paprikák is vannak ugyanis. Ma vettem Sanmite 20-at és megimételtem a permetezész ezuttal minden növénymre a Sanmite+Chess-el.

Kérdés hogy jól jártam el? Használ eze a keverék tripszek és atkák ellen a paprikán és a bazsalikomon?

Mikor ismételjem meg a támadást és hányszor?

Lehet hogy a kedves balkon paradicsomomat békén hagyták?

Hogy a fenébe kerül ilyesmi átok a lakásba?

Tozatu Creative Commons License 2004.05.16 0 0 1094
A Chess-t még Chess ajánlotta,és bár egy fityinget sem kapok a reklámért,de azt írja,hogy a hasznos rovarokat nem bántja,sőt azokkal együtt kikészíti a galádokat.Nálunk bevált,kisöpri őket,dísznövényre,gyümifára,szobanövényre odakint,akármire.
Előzmény: CORTEN (1090)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.16 0 0 1093
Biztosan,a névvel bajban vagyok,az apácák benne voltak.De a nagyapáink is tudtákban is van sok jó 5-let.
Előzmény: mézontófű (1091)
frigocur Creative Commons License 2004.05.16 0 0 1092
Nézd meg a www.agrarkapu.hu honlapon a sajtó rovatot és azonbelül is a Növénytermesztés - Termésnövelés, fagyvédelem, regenerálódás oldalt. Sok hasznos infót találhatsz benne és talán még megoldást is a problémádra!
Előzmény: roszics (1085)
mézontófű Creative Commons License 2004.05.16 0 0 1091
Fundai apátság
Tozatu, nem a Fulda-i benedekrendi kolostorra gondoltál?
Mézontófű
Előzmény: Tozatu (1089)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.16 0 0 1090
Kenyerem javát már megettem, az Unifosz nem rettent! :)
Viccen kívül, nem emlékszem a pontos LD-jére, de a teljes fóliasátramat le tudom rendezni 10ml szerrel, Unifosz 50EC, amiből jut a növényeknek is, meg nyilván néhány mikrogramm nekem is, de után ane töltök órákat a sátor alatt, másnap meg ajtó abla kinyit . Ha nagyon rapid akarok lenni, akkor meg gázosítom, akkor még annyit sem szívok be.
Amúgy teljesen igazad van, amennyire csak lehet kerülöm a kemikáliákat. Unifosz is jó ha kétszer kerül a kezembe (az idén muszály lesz, a hernyók miatt) ami gyümölcs megérik a fáimon , mindenféle kezelés nélkül az bőven elég a családnak így is. Vanamikor júniusban 2 mázsa almát hajítok ki, mert nem fogy el. A fólia alatt a vírusvektorok és a hernyók miatt viszont muszáj valami hatásos szerhez nyúlni, ami megfékezi az akár 80-90%-os terméskiesést okozó kártevők randalírozását. A rohadt tetvek meg úgy el tudnak bújni, hogy szisztemikus szer nélkül csak vegyszerpazarlás a permetezés.
A feromoncsapdában nagyon bízom, ha a levéltetvek ellen is lenne valami bio módszer akkor azt is kipróbálnám.
Előzmény: karakii (1082)
Tozatu Creative Commons License 2004.05.14 0 0 1089
Kedves Karakii!Az engedélyező hatóságok annyira nem érdekelnek,de a biokertészettel foglalkozó könyvekben jó hatásúnak mondják,pár évtizede használják is.Lásd.Fundai apátság és tsai.És a tetveknek sem tetszik.:)
Előzmény: karakii (1083)
jermij Creative Commons License 2004.05.14 0 0 1088
Kedves roszics!
Permetezd meg a fáidat
Chorus 75 WG vagy Topsin M 70 WP-vel

Üdv. jermis

Előzmény: roszics (1085)
cac424 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 1087
Karakii,kösz a tanácsot,az az igazság hogy erről az Applaudról még nem hallottam és nem találtam semmi rendes leírást,pedig beírtam a Google keresőbe.
Előzmény: karakii (1081)
cac424 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 1086
Permetezd meg a fát néhányszor Score+Merpannal 2 hetenként,ha szerencséd van helyrejön.Adhatsz neki 2..3-szor Wuxal-t is hogy jobban fejlődjön a lomb.A nagyon beteg ágakat ha nem vágod le leszáradnak maguktól is vagy jövőre nem hajtanak ki.Nekem is van ilyen fám,amiről annakidején már lemondtam,ki akartam vágni de addig is a többivel együtt permeteztem és kb 2 év alatt egész jól helyrejött.
Előzmény: roszics (1085)
roszics Creative Commons License 2004.05.14 0 0 1085
Sziasztok!
ha valaki tudna tanácsot adni: az őszibarack fám egyéves ágain előjött a mézga, és ahogy jobban megnéztem, körülötte 4-8cm-es részen elváltozott a kéreg. tehát olyan "fura" lett. puha, meg világos(lehet, hogy nem elég egzakt). Ez monília??
a hajtásvégek visszaszáradása "rendben volt", meg is kapta a permet adagját, meg visszavágtam kicsit őket, viszont fél méteres ágakat nem szívesen metszenék le.
tudnátok mondani v.mit?
üdv:roszics
vpankasz Creative Commons License 2004.05.14 0 0 1084
Igazad van, de tél óta semmivel nem volt (lemosó sem), elszaporodtak mindenfélék... Kis hernyókat is láttam. Inkább biztosra megyek.
Előzmény: karakii (1077)
karakii Creative Commons License 2004.05.14 0 0 1083
Kedves Tozatu!
Káliszappant árulnak tapadásfokozóként, tehát valóban a Nonit helyett használható. Mint írtam, sajnos az egyéb hatásai tudtommal nem vizsgáltak megfelelően. Attól persze lehet jó, de rengeteg vizsgálat kell ahhoz, hogy rovarölőként lehessen valamit használni. Egy hatóanyag toxikológiai vizsgálata 1-2 millió euro, a legolcsóbb hazai cégnél. Viszont nem véletlenül írják elő a vizsgálatokat. Ezek, a bioszerekre is vonatkoznak. Aztán hogy mennyire tartják be, ill. értékelik helyesen az eredményeket az engedélyező hatóságok, az más kérdés.
Karaki
Előzmény: Tozatu (1080)
karakii Creative Commons License 2004.05.14 0 0 1082
A Bi 58 "spórolásra" tényleg jó, sok kártevő ellen hatásos. Akut toxicitása sem a legjobb, de főként a krónikus (tehát többszöri szervezetbe jutás) hatásai miatt éri kritika. Én is használtam néha, ha nem tudtam kontakt szert alkalmazni. Ha lehet, inkább bemászom a levélfonákra :)
Unifosz zárt térben: bátor vagy! Egyik "legmérgezőbb" szer. Teljes védőöltözetet igényel, és ez tényleg.
Örülök hogy sikerült feromoncsapdát találni, remélem beválik.
Karaki
Előzmény: CORTEN (1078)
karakii Creative Commons License 2004.05.14 0 0 1081
Szia!
Igen, tudtommal elég jó az Applaud, én pajzstetvek ellen használtam, működött. "Zöld" szer, ez esetben szvsz jogosan.
Karaki
Előzmény: cac424 (1079)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!