Keresés

Részletes keresés

endru Creative Commons License 2003.04.04 0 0 590
Karaki
Köszi az infókat. Nálam a lakótelepen a molyok még a levendulás zacskóba is beköltöznek. Már nem veszek gyapjú ruhanemüt.
Kicsit több növényen van mint ami szokásos, a bonsai a hobbim. Képzeld el, hogy egy kisebb kinai szilen becslésem szerint 200 levél van. Ezt moshatom, fürdethetem, a permetezés is csak felszivódó szerrel érdemes mert nem biztos, hogy pont a szájába találhatok. A szobába ajánlott szerek közül kipróbáltam a fito insectet, 480 Ft és 2 permetezésre volt elég és nem ért semmit.
A Mitac-ot meg biztosan azért ajánlották mert csak azt ismerte az eladó. Végigolvastam, nincs rajta hogy hány ezrelékes higitás kell. Felhivtam a dobozon levő tel. számot, majd fel fogják irni, de semmiképen sem alkalmas szobai használatra, márcsak azért sem mert büdös. Majd kicipelem a fáimat az erkélyre.
Előzmény: karaki (585)
karaki Creative Commons License 2003.04.04 0 0 589
Nyert, megfeledkezdtem róluk. Pedig egyszer én is használtam pajzstetvek ellen a Seflerámon, és nagyon hatásos volt. Sajna a nevére nem emlékszem, és nincs is a kezem ügyében segédkönyv. Gondolomjobb dísznövény boltokban lehet szerezni. Nem hinném, hogy tartani kell tőlük. Ha valakinek van ilyen, megírná a hatóanyagot?
Karaki
Előzmény: CORTEN (588)
CORTEN Creative Commons License 2003.04.04 0 0 588
És mi van azokkal a készítményekkel amelyek pl. öntözővízbe keverve felszívódnak a növénybe és úgy pusztítanak?(Volt ilyen földbe dugható lapocskák formályában is).
C.
Előzmény: karaki (585)
karaki Creative Commons License 2003.04.04 0 0 587
Chess!
Köszönöm az infókat, így már beugrott a pimetrozin. Igen csak illet volna tudnom :)
Úgy látszik az NTKSZ engedélyezői önállósítják magukat egy kicsit, ez esetben pozitív. Köztereken amúgy sem túl széles a kínálat. Jó piac lesz egyszer :)Az viszont érdekes, hogy válogat a tetvek között, egyszer sok időm lesz kipróbálom.
OK, részemről mehet:
diazinon akut orális LD50 patkányon 1250, egér 80-135, akut perkután LD50 patkányon ~2150, nyúl 540-650 mg/kg, inhalációs LC50 patkányon 2330
mg/m3, haltoxi, szivárványos pisztráng 2,6-3,2 mg/l, vízibolha 0,96 ug/l
És ez csak szemezgetés volt :)
Karaki
Előzmény: Chess (581)
CORTEN Creative Commons License 2003.04.04 0 0 586
Sajna a mi kertünk kicsit hidegebb fekvésű, általában kb. 8-10 napos késésben szoktunk lenni pl. anyósomék szolnoki kertjéhez képest.
Ha már a körténél tartunk: eleinte feketés foltok jelennek meg a levélen később a gyümölcsön (ezek később elparásodnak). Ez ellen mivel érdemes védekezni. (Tudom hogy még korai). A lemosó permetezéseket rendszeresen el szoktam felejteni. Ez lehet ennek a kórságnak az oka?
C.
Előzmény: Chess (583)
karaki Creative Commons License 2003.04.04 0 0 585
Endru!
Nagyjából egyetértek az előttem szólókkal. Actellic nem használható ruhásszekrényben. Akár levendula, akár készítményként kapható "molyriasztó" szereket kell használni. Illatanyagok, amit nem szeretnek a molyok.
Levéltetvek ellen lakásban BioSect jő lesz. Pajzstetvek és atkák ellen Applaudot próbáld ki. Egyrészt a Mospilant azért én elég mérgezőnek minősíteném, másrészt kiszereléstől függően I. vagy II. forgalmi kategóriás, tehát nem szabdna használnod, és megvenned sem. Amúgy szobanövényeknél pajzstetű ellen a kicsit munkásabb, de nagyon hatékony "szappanos lemosás szivaccsal" a legjobb.
Mitachoz sajna nem értek, annyi biztos: "emberen lehetséges rákkeltő". Nekem ez elég, hogy lakásban ne próbálkozzak. A l/ha leírástól nem kell tartani, ált. így adják meg, de normális esetben a kis kiszerelésen rajta van, hogy készíts 1 vagy 10 litert.
Karaki
Előzmény: endru (580)
Tozatu Creative Commons License 2003.04.04 0 0 584
Endru,a molyok ellen lehet már kapni illatos molyírtót,ha nem tettszik a naftalin szaga sem és nem tartalékoltál levendulát.
Előzmény: endru (580)
Chess Creative Commons License 2003.04.03 0 0 583
Az időben most lenne Score-al, mert zöld levélke már van az őszibarackon, ha megérkezne az eső.
Körténél is, ha esne az eső. Akinek gondja volt körtelevélbolhával az elmúlt évben, még virágzás előtt kezelje a fáit valamelyik kitinszintézisgátlóval mint a Match vagy hasonló.
Én szombaton permetezek, Score és Match mixel.
Üdv Chess
Előzmény: CORTEN (575)
Chess Creative Commons License 2003.04.03 0 0 582
Mitacot esetleg úgyis használhatod, hogy kiviszed a növényt a lakásból, lefújod majd száradás után visszahozod. Biola, Bio-Sect már lakásra kitalált.
Az Actellic nem hinném, hogy előnyös lenne a lakásban. Moly ellen inkább levendulavirágot tegyél a szekrénybe. :-)
Egyik boltos vállalja a rizikót, hogy megbüntetik a másik nem. Ennyi a különbség.
Előzmény: endru (580)
Chess Creative Commons License 2003.04.03 0 0 581
Az LD50 érték valóban csak egy érték de azért ezt az egyet mértékadóként feltüntetik a szerek mellett.
A tárhely legyen az index gondja, 3 szer adata a sokszázból még nem a világ vége. :-)
A Chess érdekes termék, az idegrendszeren át egyfajta jóllakottságérzetet vált a levéltetvekből, liszteskékből. Elfelejtenek táplálkozni és éhenpusztulnak. De nem minden levéltetű faj reagál rá. Ezért nincs pl. engedélye almában.
A liszteskék mozgó alakjai, azaz a kikelő lárvák és imágók ellen hatásos. Az Encarsia formosával együtt jól alkalmazható hajtatásban.
A Syngentánál azt mondták recés levélpoloska ellen nem ők kérték az engedélyt. Valamely kísérletben jól szerepelt ellene és mert kicsi kockázatú jól jön egy utcai fánál. Üvegházi paradicsomban ahol ragadozó poloskákat is alkalmaznak, a Chess gyéríti őket mert időnként, kártevőhiányos időszakban szívogatják a paradicsom nedveit is. Nem kontakt módon hat rá, hanem táplálkozás útján veszik fel és utána fogyókúrázni kezdenek. :-)
Előzmény: karaki (574)
endru Creative Commons License 2003.04.03 0 0 580
Pillanatnyilag 3 permetezőszer problémám van.
1. A boltban MITAC szert kaptam takácsatkára éspedig szobanövényekre. A dobozon csak liter/ha ban van megadva a dózis ezért nem hiszem, hogy szobában permetezhetek vele.
2. Egy "szakértő" azt mondta, hogy ACTELLIC-el fujjam be a ruhásszekrényem belsejét, ez 4 - 5 hónapig távoltartja a ruhamolyokat. Mérgező hatása duplája a konyhasónak.
3. Kaptam egy helyen MOSPILAN-t levél és pajzstetvekre. Nagyon jól bevált, de a 4 gr amit vettem fogyóban van. Ahol kaptam ott azt mondták nem mérgező, az erkélyen nyugodtan használhatom, nincs m. egészségügyi vár. idő. Akartam venni újból, de csak engedélyre adnak. Ez hogy van? Egyik boltban a polcon van, a másikban tilos?
Előzmény: karaki (579)
karaki Creative Commons License 2003.04.03 0 0 579
Endru!
Lakásban kizárólag az erre a célra készült hangya, csótány, légy és szúnyogírtókat szabad használni. Írd meg mi a probléma, akkor javaslok lakásban használható szert. Vagy mielőtt hozzálátsz, írd meg a szer nevét, esetleg hatóanyagát.
Az Actellic 50 EC LD50 értéke 2440 mg/kg, a dobozon rajta kéne legyen.
Az LD50 mg/ testsúly kg-ban kifejezett, patkányon mért letális dózis, vagyis az a mennyiség, melytől a kísérleti állatok 50%-a elpusztul. ml-kg-ban ugyan az. Az ALD50 hasonló, csak megközelítőleg van megadva (A=approximate, L=lethal, D=dose). Per os, azt jelenti szájon át adagolva, tehát a közvetlen lenyelés hatását mutatja.
Természetesen ez nem jelent pontos adatot az emberre gyakorolt hatásról, de ezzel "saccolounk". Vagyis ha LD50=2,1 ml/kg, és 70 kg valaki, akkor 147 ml-től 50%-os valószínűséggel meghalna. Persze csak leegyszerűsítve.
Karaki
Előzmény: endru (576)
CORTEN Creative Commons License 2003.04.03 0 0 578
Kis helyesbítés: a LD után szereplő szám adja a %-ot.
C.
Előzmény: CORTEN (577)
CORTEN Creative Commons License 2003.04.03 0 0 577
per os lethal dosis
Szájon át bejutva a teszegyedek asszem 50 vagy 75%-át elpusztítja. /testsúlykilogramra vonatkoztatva adják meg. Van amelyik bőrön át is is felszívódik(általában az idegmérgek) ezeknél adják meg a perkutan (nem kulan) értéket. Aztán vannak olyanok is amelyek tüdőn át (gázosodó szerek) ott valszeg erre vonatkoztatva vagy koncentrációra vonatkoztatva adnak meg halálos dózist.
Na most te X kg súlyú vagy. x*POLD-nyit kellene megenned ahhoz hogy a kívánt hatást elérd. Ennek figyelembevételével dönts. Egyébként az igazán drasztikus vegyszerek csak speciális tanfolyam sikeres elvégzése után hozzáférhatőek. A szabadforgalmúak az átlagfelhasználókat sem sodorhatják normál esetben veszélybe. (Azért ne igyál, még szódával se belőle.
A vegyszerekről meg pl. a neten valamely előző hozzászólásban említett címen is van info.

Az meg hogy mi mérgező: a homok is az ha teletömöd vele a szád mert megfulladsz.
Legyél körültekintő!
C.

Előzmény: endru (576)
endru Creative Commons License 2003.04.02 0 0 576
Karaki
Mi az a per os LD érték?
Az én szeremen p.o.ALD50/2,1 ml/kg,
patkányon perkulán LD50 1600 mg/kg van irva.
Mérgező ez a szer? Valóban használhatom szobában? Ha nincs felirva a dobozra, hol tudhatom meg? Az Actellic mérgező hatása érdekelne?
Előzmény: karaki (574)
CORTEN Creative Commons License 2003.04.02 0 0 575
Az időben az pontosabban mikor van?
(barck és körte esetében)
C.
Előzmény: Chess (573)
karaki Creative Commons License 2003.04.02 0 0 574
Az patkányon mért per os LD50 érték csak egy a toxikológiai mutatók közül. Felvetődik sok egyéb, pl. a diazinon állatokon mért, és így valószínűsített teratogenitása, lassabb lebomlása stb. Javaslom ne írkáljuk ki az összes fellelhető adatot, mert kevés lesz az index fórum tárhelye :) Részemről a szerves foszforsav-észterek az utolsók közt szerepelnek. Egyébként néhány kivétellel talán a Syngenta forgalmazza a legkevesebb problémát felvető szereket, így a többi javaslatoddal egyet szoktam érteni.
A Chess esetében most már érdekel, mivel engedélyezve van platán csipkéspoloska ellen. A poloskák élettana sokban hasonlít a tetvekére, viszont a pimetrozin hatásmódjáról nem sokat tudok. A lényeg: használ poloskák ellen vagy nem? És liszteskénél melyik fejlődési stádumnál?
Köszi:
Karaki
Előzmény: Chess (572)
Chess Creative Commons License 2003.04.01 0 0 573
Hu, most látom ezt a Neolandot csak ismételtem. Most viszont kipróbáltam és azt látom tartalmaz elavult információkat bőven, de aki nem akarja megvenni 2003-as Növényvédőszerek ...könyvet annak hasznos lehet.
Chess

U.i őszibarack rövidesen kifakad, amint van zöld felülete, egérfülnyi levélke és érkezik némi csapadék, akkor azonnal jön a tafrinás levélfodrosodás. Nálam már évek óta bevált a Score nevezetű permetezőszer, csak időben kell vele kezedeni. Az alma, körte varasodásra is OK.
Ampullás is van belőle.

Előzmény: karaki (570)
Chess Creative Commons License 2003.04.01 0 0 572
A Chess :-)) csak levéltetvekre és liszteskére hatásos. A többieket, hasznosat és nem hasznosat is megkíméli. A poloskára jónak kell lennie a piretroidoknak, esetleg az érintő hatást érdemes nedvesítőszerrel (Nonit, de konyhai cseppmentes mosogató is Ok) fokozni.
A hatóanyag toxikológiai mutatóját erősen módosítja a formuláció (WP,WG,EC,EW stb.)
A Basudin 600 EW LD50-e 1783, míg a Fendona 200, a Decis EC 620. (aki nem ismeri az LD=50 % ban letális (halálos) dózis mg/testsúly kg-ra adottan)
Növényvédőszer információkat a www.neoland.hu-n is érdemes keresni.
Üdv Chess
Előzmény: karaki (562)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.01 0 0 571
Sajna, nem műxik az a honlap, de sebaj, leugrom a Hermészbe, úgyis csak 7végén lesz időm. Addig hadd szaporodjanak csak....
Előzmény: karaki (570)
karaki Creative Commons License 2003.04.01 0 0 570
Az Agrinex Bt.-nek van egy honlapja, ahol mindenféle szempontok szerint lehet keresni a Magyarországon forgalmazott növényvédő szerek között (+ egyebek).
www.neoland.hu
Azt nem tudom, naprakész-e, de érdemes nézegetni.
Karaki
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.01 0 0 569
OK :-))) Lakásban egyébként nincs bodobács, csótány, poloska (hozzáteszem, eddig... mert mit lehet tudni?), hangya fordul elő, nem lenne baj, ha arra is jó.
Előzmény: karaki (567)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.01 0 0 568
De a bodobácsot mégsem "nyírja" :-))))
Előzmény: kgy2316 (566)
karaki Creative Commons License 2003.04.01 0 0 567
Fűbe csakis érintőmérget, továbbra is piretroid a javallatom. A kis kiszerelésű szereken rajta van, hány %-os oldatot csinálj. Szerintem 10 literre lesz megadva, Neked elég lesz 2 bőven. Annyit permetezz ki, hogy "látszódjon". Ha kitalálod mit használsz, megírom a hivatalosan ajánlott dózist. Lakásban persze lehet használni bármely hangya- vagy csótányirtó aeroszolt ill. port. Ezek is érintőmérgek jellemzően. Háztartási bolt.
Karaki
Előzmény: kígyószisz (565)
kgy2316 Creative Commons License 2003.04.01 0 0 566
A réz azért kicsit túlzás...
Minek a vegyszer, a fünyiró rökéletesen BIO módszer :-)
Előzmény: kígyószisz (565)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.01 0 0 565
Valaki aszonta, rezet is :-)))) Vegyesen. Mert ugyan most a fán nincsenek /azt lemosóztuk, de attól tartok, ez csak időleges/, de alatta a fűben és az árokban hemzsegnek. Ez a rosszabbik eset, mert a fűnyíró felveri őket majd.
Előzmény: karaki (564)
karaki Creative Commons License 2003.04.01 0 0 564
Kicsit pontosíts légyszíves, melyik szerrel, fára, fűre, vagy vegyesen. Rezet azért nem esznek :)
Karaki
Előzmény: kígyószisz (563)
kígyószisz Creative Commons License 2003.04.01 0 0 563
Szia! Köszi a tanácsot! Hogy ne nézzetek vérszomjas vadállatnak, számomra már az is jó, ha másutt szaporodnak (most nagyon szaporodnak, egész nap mást se csinálnak). Egyébként azt is hallottam, ha bejut a lakásba - és az ősszel bejutott - , ott megeszi a rezet a villanyvezetékből. Azért úgy, ezrével, elég randa látványt nyújtanak. Szerinted 100 nm-re mennyi anyag kéne?
Előzmény: karaki (562)
karaki Creative Commons License 2003.04.01 0 0 562
Valószínűleg ugyan arról beszéltek, verőköltő poloska (vagy bodobács) néven fut. Hárson gyakori. Általában szerves foszforsav-észterekkel (az általam nem preferált Basudin), vagy piretroidokkal (Chinetrin) jól irtható. Elvben a Chess 25 WP is jó bizonyos poloskák irtására, nem próbáltam, de logikus lenne. Az illetékes biztos tudja :) Ha igen, ezzel kéne. Lakásban utána remélhetőleg nem lesz szűkség rá.
Chess!
A diazinon hatóanyag toxikológiai mutatói tudtommal nagyrészt rosszabbak a szintetikus piretrin származékoknál, még pl. a klórozott permetrinnél is (The Pesticide Manual). Ezeket sem dícsérni akartam, hisz mindkét vegyületcsoport túlhaladott. Természetesen Nomolttal nem akartam levéltetveket irtani, arra egyértelműen Chess. Csupán arra céloztam, kár mindent (hasznosakat is) kiirtani egy tavaszi lemosóval, ha kis odafigyeléssel később célzottan védekezhetünk. Üdv:
Karaki
Előzmény: demjengi (561)
demjengi Creative Commons License 2003.04.01 0 0 561
Mi a manó az a bodobács? Nálam az egyik virágágy van tele piros pöttyös poloska alakúval. Nem az véletlenül? Egyébként hogy szabadulhatok meg tőle?
Előzmény: Tozatu (560)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!