"Utóbbihoz jól gondolom, hogy elegendő egy 200X50-es téglalap csatorna?"
100-as átmérőjű cső keresztmetszete kisebb, mint a 200x50-es téglalap, jó lesz. Nekem is 100-as a kandalló csatlakozója, nekem a ház építésekor egy 125-ös csövet beépítettek külső levegőnek, a kályha előtt egy szűkítővel van bekötve, nincs huzatproblémám.
A kéménnyel kapcsolatban nem vagyok annyira szakértő, azt nem tudom sajnos megmondani. Attól is szok függeni a kémény hossza, hogy milyen magas a tető, az is befolyásolhatja a huzatát.
A külső levegő bevezetés előnye, hogy nem a szoba levegőjét szívja el előletek a kályha/kandalló. Ha a nyílászárók új műanyagok, akkor pláne indokolt lehet, mert azok nem engednek be a keretnél annyi friss levegőt, amennyit a kályha igényelne. Ha nincs külső levegő ellátás, akkor vmi szellőzőt érdemes csináni, vagy a falon átvezetve, vagy létezik olyan, amit az ablakkeretre tudnak rátenni.
Ha meg is csinálod a külső levegő bevezetést, akkor is fog még amúgy valamennyi levegőt a szobából szívni a kandalló (pl. az ajtótömítésnél), de lényegesen kevesebbet.
Arra is figyelj oda, hogy amikor a kandallóban ég a tűz, akkor ne használj a konyhában elszívót, mert vissza tudja szívni a CO-t a szobába. Érdemes egy CO-riasztót is beszerezni, lehetőleg ne az occó, kínai, elemes fajtából. Jobb fajta riasztók elemcsere nélkül 6-7 évet elmennek, sztem megéri azt a 15-20e Ft-ot a biztonság.
"A másik kérdés a kémény"
Mekkora a füstcső-kivezetése a kandallónak? Ha az 150-es v. kisebb, akkor sztem a kéménynek is elég kell legyen a 150-es.
"egyenlőre a bekötő idomtól mérve kb. 2.5 méter hosszal"
Ezt nem igazán értem, a kémény magassága 2,5m, vagy a szobában a füstcső lenne ennyi?
Kandalló ügyben szeretnék segítséget kérni. Egy felújított házikó 1 szobáját+1 konyháját szeretném kandallóval fűteni. A szoba kb. 40, a konyha 25 légköbméter. Új műanyag ablak és ajtó van az épületben. A kiszemeltem, egy Fireplace Perodni lenne, ez itt lenne helyben, jóárasítva. A készülék rendelkezik külső levegőbevezetéssel, erre sajnos anno a felújításkor nem gondoltam, így a csatorna nem lett beépítve. Milyen előnye van ennek a bevezetésnek? Érdemes kiépíteni utólag? A kandalló nem külső falon lenne, így csak padlóban, az aljzat utólagos megbontásával tudnám esztétikusan megoldani a bevezetést. Persze megcsinálnám, HA érdemes és indokolt.
A másik kérdés a kémény. Jelenleg egy 150-es saválló béléscsöves rendszer van kiépítve, egyenlőre a bekötő idomtól mérve kb. 2.5 méter hosszal. Ez elég lehet ehhez a készülékhez? Ha nem, mi lenne a szükséges minimum?
Köszi. Elgondolásom a következő: Van egy tartalek FEG 24-em ebből a vezérlést és a szivattyút tudom használni a kandallóhoz.. Igy a kandalló külön szivattyúját tudom vezérelni de nem merültem el benne, hogy ez mennyire életképes. Fö szempontom, hogy amikor hidegebb van és esetleg a kandalló kevésbé dolgozik rendesen a gáz is dolgozzon.
Megoldható, de arra is gondolni kell,hogy a gáz kazán nem tart örökké,így az átalakítás már csak a kondenzációs kazán előírásai szerint kell kivitelezni.
Üdvözletem! Van egy FÉG C24 gázkazánom, hagyományos vascsöves nyitott kiegyenlitőtartályos radiátoros rendszerem, kb: 170m területet kellene fűtenem. Panaqua 25KW vizteres kandallóm van és valahogy szeretném úgy a rendszerbe integrálni, hogy egyszerre is üzemeljen. A ház emeletes és nincs szigetelve. Kevés ráforditással, biztonságosan, ha lehet. Köszönöm.
Üdvözletem, ez melyik tipusu Ohra kalyha? és hogy lehet javitani a szetegett fustterelot? a hatso kis fem biletan 3.7kw szerepel de olyanrol meg nem is hallottam.
Érdekes amit írsz, nekem 23 éve egy 150-es füstcső kivezetésű kazán csatlakozik egy 130 as kéményhez gond nélkül. Szénnel, fával tüzelek. Mi lehetne a gond?
Amatőr kérdés: ha a meglevő kályhacső 150es, de az új kályha 120as vagy 130as lenne, az probléma? Vagy simán csak kell egy szűkítő időm? Vagy huzatilag-fustileg okozhat problémát?
Koszi a tippeket, alapvetoen inkabb az. Elejen erzem, utana nem tudom hogy megszokom vagy kevesbe jon ki
mindenesetre tetore felugrok visszanezek a kenenybe
nyilaszarok jo minoseguek, de a szomszed helyisegben van szagelszivo, ahonnannjohetne levego be, bar …. Iden a szagelszivo kulso fali lezaro elemet cserelt a regit ujra…. Lehet az lesz passzentosabb es kevesbe engedi be a levegot???
mindenesetee jo otleteket adtal miket ellenorizzek
Meg van még az is, amikor nincs használatban a készülék, hideg, nincs vagy minimális a kémémyhuzat, és olyan viszonyok vannak a házban (pl. másik kémény, szagelszívó,..), hogy befelé áramlik a levegő. Ilyenkor ugye füst nincs, de kátrány/koromszag lehet, kellemetlen ez is.
Tudni kell, hogy a kályhák/kandallók nem légtömörek, nem is kell nekik annak lenniük.
A füst visszaáramlást/kiáramlást a kéményhuzat akadályozza meg, tehát hogy a levegő mindig a lakótérből kifelé áramlik - ha minden OK.
Ha üzem közben történik visszaáramlás, az súlyos gond, vagy a kéménnyel, vagy a helyiség levegőellátásával.
Ha csak begyújtáskor vagy közvetlenül utána fordul elő (amikor hideg a kémény), az még normális, bár kellemetlen tud lenni. Ilyenkor érdemes trükközni egy kicsit, pl. ablakot bukóra nyitni, kéményt újságpapírral picit előmelegíteni stb, hogy minél könnyebb legyen a füstnek megtalálni a helyes irányt. :)
És van még az a szintén normálisnak tekinthető jelenség nagy ablakos kandallóknál, hogy ajtónyitáskor 'visszafüstöl' (de csak akkor).
van egy kanadallonk, ritkásabban, kedvetelésből használjuk
kb 13 éves es tippre olyan 150szer lett begyújtva max
idén eddig nem nagyon volt időm, így most gyújtottam be elsőnek
viszont most úgy érzem nem nagyon, de valamennyire kijött a füst. nem nagyon de jobban mint eddig. Nem vagyok amatőr sem hiszen már azért kb 150 begyújtás van mögöttem, de nagyon pofi sem. A fa sem volt benne rossz, mert sok éves száraz és ezt a begyújtást már vagy 3 hete bekészítettem.
zavar ezt a füst még akkor is ha tudom hogy egy kandallo nem szokott patika tiszta lenni
Kérdés: lehetséges, hogy az üveg belső oldalán lévő tömítőszál idővel, korral megöregszik?