Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

zoli6401 fél órája Creative Commons License 119290

Kedves Homerx!

Az építő jellegű kritikát KÖSZÖNÖM! Ebből is tanulok!

Válaszom a felvetéseidre:

1., az ízletes vargánya nálunk (Gyula) nincs. Ezt a példányt az aradi hegyekből hozta egy gomba szakellenőr ismerősöm. Meg fogom kérni, hogy hozzon egy jellegzetes példányt. Ez a negatív amúgy is tönkrement. Pótolnom kell egy másikkal. Az majd fajtájára jellemző lesz.

2., Ízletes kucsma. A fent említett gomba szakellenőr határozta meg ízletesnek. Nem merek vele vitatkozni. Ő tudja jobban.

3., A légyölő burokmaradványai a mintázáskor összeesnek. Ezeket kézzel kell pótolnom. Netes fotó alapján készült, ezek szerint túlzásba estem :-( A következőknél jobban fogok figyelni!

Még egyszer köszönöm!

 

Nagy Zoli

Előzmény: homerx (119287)
drymar háromnegyed órája Creative Commons License 119289

Hogyan tudom elkülöníteni a fenyő pereszkét a sárguló pereszkétől, főleg így 24 óra eső után.

 

 

s-ombre-ro másfél órája Creative Commons License 119288

A sztorit köszönöm, a gomba nagyon finom volt. Nem is értem a fenntartásokat.

Annál szomorúbb, hogy a kucsmagomba szóba jött.

Valamikor stabil helyem volt kucsmagombára, most pedig nagyon is hiányolom.

Egy angol sorozatban arról volt szó, hogy odakint már ne is keressük, beköltözött a fatelepek hulladékába, meg hasonló helyekre.

Ha igaz, ha nem, nagy kár, mert az ízletes kucsmagomba valóban nagyon ízletes volt!

Előzmény: Feeriba51 (119275)
homerx két órája Creative Commons License 119287
nagyon jo az anyag! :)
egy pici kritika:
izletes varganya sztem nem jellegzetes. hasonloan az izletes kucsma tonkje inkabb hajaz a pusztaira. legyolo picit tul szabalyos mintazatu.
amugy tetszik.
Előzmény: zoli6401 (119278)
ízletestőke 3 órája Creative Commons License 119286

Nehéz eldönteni. Én leginkább a Geastrum saccatumra, a zsákos csillaggombára hajlok. De nehéz elkülöníteni a hosszúkarú csillaggombától.Milyen volt a lebenyek hátulja, milyen a tapintásuk?Ha megtartottad hozd el a TIT-be,talán a valóságban könnyebb lesz meghatározni.

Előzmény: hador (119280)
Gnomonika 4 órája Creative Commons License 119285

"Régebben én is rosszul használtam, de azóta megtanultam:"

 

Varietas (változat): állandó, öröklött eltérések (pl.: Amanita phalloides var. alba; Clitocybe nebularis var. alba).

 

Forma (alak): nem öröklődő eltérések (pl.: Amanita citrina f. alba; Rhodocollybia butyracea f. asema).

 

A filogenetikus (kladisztikus) rendszertan nem ismeri el a fajon belüli másodrendű taxonómiai egységet (subspecies).

Előzmény: Luridus (119269)
zoli6401 4 órája Creative Commons License 119284

Köszönöm az elismerő szavakat!

Az installációról csak annyit, hogy amennyire a szűkös költségvetési keret, és a végtelenül rövid kivitelezési idő engedte, igyekeztünk az élethű környezet kialakítására is. Esetleg valahol találtál hibát, vagy hiányosságot? Ez azért érdekelne, mert a későbbiekben erre is figyelnünk kell!

A legnagyobb elismerés számomra az, hogy a gombák többségét liofilizáltnak vélted!

Ezek szerint élethűre sikerültek a preparátumok.

1-2 kivételtől eltekintve, a gombák többsége másolat.

Valódi gombákról vett negatívok alapján készültek. Többségük gipsz, műgyanta, és gumi, de a folyékony porcelános technikát is be kellett vetni egyes esetekben.

Egy pusztán szakmai megjegyzést engedj meg nekem. A liofilizált gombákat is kell utólag festeni, mert elveszítik idővel a színüket. 

 

Tisztelettel :Nagy Zoli

Előzmény: lilapereszke (119279)
radio111 4 órája Creative Commons License 119283

Zöld ánizs az nálam csont nélkül megy a vegyes paprikásba, igaz eddig 3-4 darab volt a vegyes teritékben maximum.

Előzmény: deszegregator (119282)
deszegregator 5 órája Creative Commons License 119282

A hiba az en keszulekembe lehet, mert bizony meg az anizsos illatu csiperkeket se nagyon szedem, nem meg a zold anizsos gombat! Szerencsere annyi -mas - jo gomba van!;-)

Előzmény: Feeriba51 (119276)
maszogep74 5 órája Creative Commons License 119281

...sőt, a jó sok jó pálinka után már minden gomba jó :D

Előzmény: deszegregator (119274)
hador 5 órája Creative Commons License 119280

...én még egyszer sem.

 

Szép estét!

 

 

 

Szeretném megkérdezni mik ezek?

Előzmény: ízletestőke (119263)
lilapereszke 6 órája Creative Commons License 119279

Nagyon szép munka, és még a gomba élőhelyi környezete is amennyire lehet jól van berendezve.

A módszerről pár szót írhatnál. (Az az érzésem, hogy nem csak liofilizált festett gombákat látok, hanem kézimunkát is :-)

Előzmény: zoli6401 (119278)
zoli6401 6 órája Creative Commons License 119278

Kedves gomba kedvelők!

 

Engedjétek meg, hogy bemutassak pár gomba preparátumot, amelyeket egy most nyíló kiállításba csináltunk az elmúlt évben.

Tudom, hogy ez nem a szokásos hsz, de ez is gomba, és itt mindenki szereti a gombákat. Talán így is :-)

Képeket nem tudok feltölteni, mert a rendszer nem engedné, és nem is akarom 60 képpel foglalni a helyet mások elől.

A képek linkje:

https://www.flickr.com/photos/zolee181/sets/72157648922510055/

 

Bármilyen kérdésre, vagy hsz-re szívesen válaszolok, akár itt, akár privátban.

 

További jó gombászást kívánok mindenkinek!

 

Tisztelettel : Nagy Zoltán

rovirágomba 7 órája Creative Commons License 119277

Köszönöm szépen! Az utolsó a Wikipediához vezetett, de csak ennyit találtam benne:

Upon opening of the ascus, ascospores may be dispersed by the wind, while in some cases the spores are forcibly ejected form the ascus; certain species have evolved spore cannons, which can eject ascospores up to 30 cm. away. When the spores reach a suitable substrate, they germinate, form new hyphae, which restarts the fungal life cycle.

Szóval ágyú. Részletesebben nem taglalja.

Előzmény: Luridus (119266)
Feeriba51 7 órája Creative Commons License 119276

Jaa, és most jut eszembe, hogy a legkitartóbb légfrissítő a zöld ánizsgomba.

Kitűnő illatot varázsol a helyiségbe, sokáig tart ás vegyszermentes:-))))

Jó gombászászt!!!

Előzmény: Feeriba51 (119275)
Feeriba51 7 órája Creative Commons License 119275

Egy kis sztori jutott eszembe:-)

 

A fiam, hosszú távollét után, jelezte, hogy meglátogat bennünket. Kedvébe szerettünk volna járni és megkérdeztük, hogy mit kívánna?

Mire a válasz: - egy erdei, gombaízű gombát - utólag ugyanis kiderült, hogy kipróbált közben egy néhány forgalomban lévő, tartósított gombakészítményt.

Hát ez a gomba, "gombaízű gomba":-)))))

Jó gombászást!!!

Előzmény: s-ombre-ro (119272)
deszegregator 7 órája Creative Commons License 119274

Igy van Feriba! A palinka ihato, a gomba eheto legyen, es nekunk jo legyen. 

Előzmény: Feeriba51 (119267)
lilapereszke 8 órája Creative Commons License 119273

Szia!

 

A gombád szerintem a sötétlábú csupaszpereszke (Melanoleuca melaleuca).

Bár ehetőnek mondott, de nem egy gasztroélmény, inkább máskor ne szedd le.

A gombavizsgáló is csak jót akart neked :-)

 

Előzmény: R-NO11 (119271)
s-ombre-ro 10 órája Creative Commons License 119272

Kedves Feri bá'!

 

Tegnap, zuhogó esőben szedtük, ma már (e pillanatban) sül a szürke tölcsérgomba.

Szakértő látta!!!

Az ízét majd elmesélem!

(az illata érdekes, azt írják, az íze is erősen fűszeres, de mi a jóféle sajtokat is szívesen esszük - a végén majd kiderül, milyen az ízlésünk).

Előzmény: Feeriba51 (119267)
R-NO11 12 órája Creative Commons License 119271

Sziasztok , szeretném kérdezni tőletek ezek milyen gombák ?  Bocs már össze vannak törve , tegnap ezeket dobtam a kukába ,  most szedtem ki őket a fénykép készítése miatt .  Előre is köszönöm a válaszokat .  További szép napot  és sok finom gombát mindenkinek .

Taubling 13 órája Creative Commons License 119270

 

A Kőszegi-hegység gombái.

 

 

 

 

Luridus 13 órája Creative Commons License 119269

Régebben én is rosszul használtam, de azóta megtanultam:

 

A természetben, így a gombaországban is fajok vannak. Az ökológiai elkülönülés az alfaj. A fajon belüli minőségi eltérést változatnak mondjuk. A forma mennyiségi eltérés, nem öröklődik.

 

A fajtákat mesterségesen, tenyésztéssel állították elő.

Előzmény: fornit1 (119268)
fornit1 13 órája Creative Commons License 119268

2012-ben találtam mindkettő fajtából (szürke tölcsér, márványos pereszke) nekem nem/sem volt ízbeli kifogásom ellenük :))

 

Előzmény: deszegregator (119259)
Feeriba51 13 órája Creative Commons License 119267

Na ne mááááá! A szürke tölcsér az egyik kedvencem.

Itt is, ízlések és pofonok:-)))

Jó gombászást!!!!

Előzmény: deszegregator (119259)
Luridus 15 órája Creative Commons License 119266
Előzmény: rovirágomba (119261)
maszogep74 18 órája Creative Commons License 119265

"...mindenkinek más"

 

Ez így van, én bármelyik pereszkét két pofára tudnám zabálni, ellenben hidegrázást kapok a tuskógombáktól. Van olyan a faluban, aki rosszul lesz (fosik) a kucsmagombáktól, de bármilyen más gombát megeszik. Szerintem sokkal inkább játszik az egyéni érzékenység, mint bármi más (úgy értem, nem hiszem, hogy van a pereszkék között jobb vagy rosszabb minőség, és nem általánosabb a csalódás, mint bármelyik másik fajnál).  

Előzmény: deszegregator (119259)
drymar 24 órája Creative Commons License 119264

Köszi szépen!

Előzmény: Gnomonika (119262)
ízletestőke 26 órája Creative Commons License 119263

Valóságban még csak egyszer láttam.Irígykedem.

Előzmény: Gnomonika (119254)
Gnomonika 27 órája Creative Commons License 119262

Fotóról nem zárok ki semmit sem, de a pikkelyezettség, a fiatal gomba lemezeinek a színe és a tönkbázis erős sárgulása is az Agaricus phaeolepidotus ellen szól.

Előzmény: drymar (119258)
rovirágomba 27 órája Creative Commons License 119261

Szervusztok! Ki tud valamit arról, milyen mechanizmussal "lövik ki" az ascomyceták a spórákat? Kösz.: rvg