Keresés

Részletes keresés

Gnomonika Creative Commons License 1 órája 0 0 131010

Tatabányáról a Gerecsén át Dunaszentmiklósra
2016. december 08.

  

bovista72 Creative Commons License 1 órája 0 0 131009

Aszem egy szenvedélybeteg erdei kutakodó révén nyugodt szívvel kérdezhetek a számkivetett küldetéstudatos kutatók irányába. Bár nem tudhatom, hogy alkoholista vagy e. Ha még nem, kérlek ne is válaszolj. De kevés kétséget kizárva itttt mindenki az. (meg szerintem mindeniktek vót tetves is, meg egyébként is, mind rohadékok vagyunk.  Halatni valók vagyunk, nem hallatni a hangunk.) Azt a kutyafáját. Ó, hogy a retek vinné el ezt a fránya alzheimer kórt, meg mán megint beönti az emeleti kocsonyát a tömérdek bélmosó szesz okozta eufória. Majd el is felejtettem, hogy miért is próbálok még mindig hozzájárulni kíváncsiságommal tovább húzni a senyvedését e szánalmas nyugdíjas klubnak. Csak egy pillanat, visszaolvasok, meg még iszok valamit.

 

Oké, kevesebbet olvastam és valamivel többet ittam. Nem is vagyok benne biztos, de a révületből még átszüremlő eredeti kételyem valami ilyesmi volt:

 

 Kinek is a temetése marad el, vagy valakit más néven temettek, vagy nem is volt búcsúztatás?

 

 

Előzmény: Paxillus atrotomentosuss (131005)
ccrncpds Creative Commons License 2 órája -1 0 131008

Előzmény: heyderia (131002)
Paxillus atrotomentosuss Creative Commons License 3 órája 0 0 131007

visszavonva. elnéztem egy betüt.

Előzmény: Paxillus atrotomentosuss (131005)
Podaxis Creative Commons License 3 órája 0 1 131006

aereus

Előzmény: Paxillus atrotomentosuss (131005)
Paxillus atrotomentosuss Creative Commons License 3 órája 0 0 131005

Gyászolnak a vargányagyűjtők.

 

Mi történt a bronzossal?  Mi lesz itt?

 

Boletus aureus Schaeff. 1774, (also see Species Fungorum: Suillus variegatus); Suillaceae
Boletus aureus var. aureus Schaeff. 1774; Boletaceae
Boletus aureus var. mutabilis St.-Amans 1821; Boletaceae

heyderia Creative Commons License 4 órája 0 0 131004

A jobb felső képen, a csőrében van a gomba tönkje!

Előzmény: heyderia (131002)
lilapereszke Creative Commons License 4 órája 0 3 131003

Zsák a foltját, mily hamar megtalálta.

Előzmény: Imi mester (130999)
heyderia Creative Commons License 4 órája 0 0 131002

Ha még a fészeképítéshez gomba témában is találsz valamit, hát, behidalok! 

Nem akarlak kellemetlen helyzetbe hozni, így inkább ismétlek, ezúttal egy francia gombászújságból:

Előzmény: ccrncpds (130992)
Abu Ramla Creative Commons License 5 órája 0 3 131001

Csak nem egy helyen jártunk?

Előzmény: Paxillus atrotomentosuss (131000)
Paxillus atrotomentosuss Creative Commons License 5 órája 0 2 131000

Most jöttem meg sétából és rengeteg kutyaszar volt az utcán. De sikerült , mindet átlépni. Szerencsém volt. 

Imi mester Creative Commons License 7 órája -6 0 130999

Mielőtt komolyan vennéd ezt a sok itt összehordott bullshit-et, szerintem nézd meg az Abdul nevű disznóvágásos blog bejegyzését :) Fix, hogy tökrészeg volt a tag amikor írta, ilyen sületlenségeket még humornak minősítve is nehéz másképp összehozni. Az ezeregyéjszakás körítés ahhoz kell, hogy pár öreglánynak imponáljon, kanos vén bakkecskeként harci táncot járva...

 

Itt egy ráérős nyugdíjas klub szórakozgat önjelölt "tudományos közösségként", meg pár alkoholista, számkivetett küldetéstudatos kutató  és néhány szenvedélybeteg erdei kutakodó.

 

Mulatságos vagy inkább szánalmas? Én a tolerancia felé hajlok. Elvégre kell némi empátia is, el kell nézni az emberek hóbortjait, főleg amikor az időskori szellemi leépülés és/vagy alkoholmámor bizarr kitörésekkel párosul egyeseknél. Rendőröst játszanak :)

 

Előzmény: +2fok (130979)
heyderia Creative Commons License 13 órája 0 0 130998

Szia Bovista!

A megnyert jutalmat nem lehet elveszteni már, ez alapszabály:-)

Szerintem valamelyik Aquila számban jelent meg Katona Csaba tollából a kilencvenes évek végén. Rózsástövű fenyőtinórú volt a gomba.

Előzmény: bovista72 (130997)
bovista72 Creative Commons License 14 órája 0 0 130997

Szia Heyderia!

 

A Lószőr szegfűgombás karcolatba szándékosan emeltem be a madarak gombafogyasztásával kapcsolatos utalást arról a joggal általánosan elfogadott nézetről, hogy ők bizony mikofóbok. (erre enged következtetni az ezen témát érintő szegényesen fellelhető irodalom is).

 

Szóval, aljas szándékból elkövetett provokációnak szántam, melynek Te voltál a célpontja. :-) Ugyanis emlékszem rá, midőn Debrecenben voltatok terepgyakorlaton pár korty söröcske lecsusszantásának időtartama alatt röviden érintettük ezt a témát. Akkor nekem elmesélted ezt az érdekes esetet.

 

A teljesen „megbízhatatlan” forrásból származó információval nem mertem személyesen előhozakodni, ezért úgy gondoltam kibújtatom a szöget a zsákból, a primer információforrás hordozójából. :-)

 

Érdekelne, hogy az esetről hol jelent meg a cikk? 

 

Valamint kissé slendrián módon elsíboltad a közlésből, hogy mely kukactalon gomba/gombák voltak, melyeket elfogyasztott a madárka. Ha esetleg még azóta is a határozásukon dolgozol, akkor még várok tovább türelmese.....:-) 

 

Azt hiszem lehet elvesztettem azt a sört amit ígértél nekem.

 

üdv.:Bovista72

Előzmény: heyderia (130991)
ccrncpds Creative Commons License 23 órája -1 0 130996

'A gomba "tönkje" hajlékony, "lószőr" szerű, ideális fészeképítő kellék lehet :-)'

 

Szia!

 

Látod, HD mester is meg tudott lepni, s mily' kellemesen! Egyáltalán nem lehetetlen amit írsz! De amit mondtam, tartom, simán csinálok egy hátra szaltót :), ha Bovista beletrafált ezzel valami elképzelhetetlenbe! Úgy legyen, én örülnék a legjobban, mekkora felfedezés lenne!

 

De azt is illik tartanom, amit neki írtam, az a Júdás nevű is háromszor árulta el... (már nem őt), én három hszólást még megengedtem magamnak amiért barátsággal rámírtatok (pedig nem vok Júdás), most darabig szeretnék csak olvasó lenni, figyelni a fő témát, meg BV-hoz is kell pár nap :D Viccelek, és kösz.

Előzmény: lilapereszke (130988)
ccrncpds Creative Commons License 24 órája -1 0 130995

Köszönöm, BV a jó, én csak piszkosul élvezem, hogy ilyen figurák léteznek és szóba is állnak velem :) A mátrai képeket pedig azért írtam, mert pár hónapja felraktál egy olyan szépet, majdnem elbőgtem magam, ha nem is a Koncsúrokat láthattam... Üdv'

Előzmény: ízletestőke (130994)
ízletestőke Creative Commons License 24 órája 0 0 130994

Jók vagytok! Holnap mindent elolvasok,most csak átfutottam kicsit borosan.

Előzmény: ccrncpds (130992)
ízletestőke Creative Commons License 24 órája 0 0 130993

:-))))))))))))

Előzmény: Paxillus atrotomentosuss (130982)
ccrncpds Creative Commons License 24 órája -1 0 130992

Ez nagyon jó!!!! A szajkó/mátyásmadár (Garrulus glandarius) zabálja!

Ha még a fészeképítéshez gomba témában is találsz valamit, hát, behidalok!

- De nem írok egy darabig, megígértem, csak megénekeltettél :), zseniálisak a képek és a tények! - Thnx

Előzmény: heyderia (130991)
heyderia Creative Commons License 25 órája 0 0 130991

Egyébként is a madarak nem egy mikofág csoportja az élőlényeknek. Kevés a megbízható irodalom a témában, sokszor kiderül, hogy a gomba evő madár csupán a gomba lakó ízeltlábút fogyasztja csomagoltan, vagy főként a csomagolásból.

 

Szia Bovista! Én is így gondoltam, egészen addig, míg nem láttam, hogy a gomba teljesen kukacmentes volt, ráadásul kézből is ette azt, amit sikerült is megörökítenem. Egy madarász kollégám csodálkozott is, aztán cikket írt a témából egy madaras lapba. Egyébként engem nyugodtan vehetsz megbízhatatlan forrásnak:-)

Előzmény: bovista72 (130978)
ccrncpds Creative Commons License 25 órája -1 0 130990

:-) :-D :) Már megérte nekem, meg az affintosabbaknak, hogy 'megírattattál általam ismeg', holott jobb dolgod is lenne nyilván. KÖSZÖNÖM!

Fogadok, Ízletestőke is nekifut titokban :), ahogy én is, teljes Napnyugtával, fogasra akasztva a szűrt/sz@rt - kicsit feloldódik az ember a bejegyzéseidtől. Vszínűleg nem is sejted, hogy gyógyítóbb lehet, mint egy falat szőr gomba. Igaz, nem egyszerű a szövegezés, de a tartalommal így egybepakolva - komoly élmény mindig. És nem kínai bóvli!

 

- Bocsánat a Saccharomyces spp. baktériumok felé tereléséért, akkor te tudod, mi a különbség mikor egy cefrét levegőzve hagynak :), s pont így nem mindegy, hogy a gomba növény vagy h.tróf s hogy mossák-e, s ha igen, melyiket, s miként. Durvább lett volna beszélni a mithokondriumokbeli béli cuccokról :P Bár a zúzmók is érdekes téma, Csernobilnál alapból meglőtték a kicsi indikátorokból nyert egzaktumok publicitását :(

 

- A madarak terén IS biztos voltam benned, nehéz is lenne elképzelni, ahogy beleteszed a söröd a fészekbe és közben szálalod az erdei pinty csőre munkáját, tönkmaradványok reményében:)

 

Rádírtam, megtiszteltél, bár én is tudnék már végre kérdezni GOMBÁSZ témában, csak csacsogok időnként, mert van valami sodró ebben a topicban, amikor meg lenne kérdésem, visszaolvasok, s lám, megtalálom a választ. Elég gáz h tudok olvasni, tudom, de hidd el tényleg igen nagyra értékelem az itteni jeles emberkéket! Nem írok egy darabig, mert mindig csak segítséget kaptam innen, én meg k.ra nem tudtam hozzátenni szakmailag semmit. Majd később, ha megélem.

 

OFF FAX(t) BEGIN: Herman Ottó tiszteletére (is). De a polihisztériáig sose jutok el, politika nem zörget. Többit, esetleg, valamikor, ki tudja, személyesen talán. Az élet megoldja. OFF FAX(t) END

Előzmény: bovista72 (130987)
heyderia Creative Commons License 25 órája 0 0 130989

Ma a Mikológiai Társaság záróelőadását Podaxis tartotta, Franciaországban szerzett gombászélményeit osztotta meg velünk, majd utána volt nagy eszem-iszom:

 

lilapereszke Creative Commons License 25 órája 0 0 130988

Más kérdés, hogy egy gombát, mint igen gyorsan bomló "növényt" :), felhasználnak-e vajon.

Konkrétan a lószőr szegfűgomba (Marasmius androsaceus) felhasználása nem elképzelhetetlen. Ez az apró gomba bír azzal a képességgel, hogy ha nem jut elég csapadékhoz kiszárad (az amúgy sem nagy víztartalmú termőtest valószínű minimálisra redukálja életműködését) és eső hatására újjáéled. Ha a madárka ezt a kiszáradt gombát találja meg, simán beépítheti a fészkébe, nem fog a gomba bomlásnak indulni ott. A gomba "tönkje" hajlékony, "lószőr" szerű, ideális fészeképítő kellék lehet :-)

Előzmény: ccrncpds (130985)
bovista72 Creative Commons License 26 órája 0 1 130987

Üdv ccrncpds!

 

Örömömre szolgál, hogy egyszerre szórakoztatónak és érdekesnek is tudod találni amit írok. Barátságos szándékod megítélése sosem szült igazoló kérdéseket bennem. A komlóval tömjénezett buggyantott árpalé szereteted az eleitől fogva szimpátiát ébresztett „sörszerelemség” függő énemben. Gyarlóságom (a húsba maró fix szeremmel, amit e lé font oldhatatlan kötelékké primer anyagcserém üdítő működtetésébe) szeretettel veszi „A szent lé” mások általi megbecsülését.

 

E két észrevétel érdektelen elenyészését nem engedhetém,  szélnek eresztve elsenyvedne értéket képezett lényege s lenne lelkemen keser ette rettenet. Esztelen tettel ne legyek, mert menten venné eszemet, ezért teszek ezen érdemes késztetésre eleget:

 

-A „keleti” fermentációról, szeszes erjesztésről írottak valószínűleg kicsit spongyolán kerülhettek megfogalmazásra általam.  A sör és bor erjesztésnél (fermentációnál) egyértelműen gombamunkára gondoltam (Saccharomyces cerevisiae). Igen sokféle bakteriális erjesztés is ismeretes (ha a rosszul kezelt cefrébe becsap egy ilyen kéretlen mellékvágány kész is az ecet….)

 

-Bizony  nem szeretném, ha valaki háborgatná a madarakat, a leírtak adta inspiráció alapján. Ahogy ráéreztél ésszel gondoltam efféle megfigyeléseket megtenni.

 

UFF a faxt, off: Érdekelne miért volt loboncod (heavy metal, szeretted ha csikolja a nyakad, eladtad időnként vendéghajnak diákkorodban extra sörre való gyanánt, stb. vagy csak)?

Előzmény: ccrncpds (130985)
heyderia Creative Commons License 26 órája 0 0 130986

:-))))

Előzmény: Paxillus atrotomentosuss (130982)
ccrncpds Creative Commons License 27 órája -1 0 130985

Szia Bovista!

Az írásod továbbra is élmény kategória, pláne, hogy így tél beálltával is jó kis érdekes témákat tudsz feldobni, s ilyen komolyan beleásod magad a jószágok életébe. Most először, és barátsággal, tennék hozzá néhány megjegyzést:

- Érdekes, amit a sör- és borélesztők keleti megközelítéséről írsz, én személy szerint ezt most még inkább rábízom az erjesztő baktériumokra, ha nem is a vadakra, fajokra, egy sütőélesztő is besegíthet akár.

- Remélem, az ég kicsi madarai fészkeinek fotózását csak kevesen fontolgatják, pláne költési időben, én szinte látlak, katt, katt, s mész tovább, csak nehogy valaki balga elkezdje széjjel szedegetni azokat épp :-( A barkós cinkéét szabad (télen), újat rak, s kapcának használták századok óta.

- A madarak fészekrakási szokásai és a gombák /már a heterotróf, nem deviáns, +2 fok feletti gombák :)/ kapcsolatát szabadalmaztatnod kellene, pár 'szakdolgozat sáros' komoly diplomás tuti ráharapna! :-D

 

OFF Jó régen, 17 évesen órákat kellett mozdulatlanul ülnöm a Bükkben. Őrségben váltottuk egymást. Egyik alkalommal, áprilisban, de még havazott, egy barát cinege (olyan mint a szén cinke, fekete sapkával, csak kisebb) kiszemelte magának a mozdulatlanságomat és loboncomat, embert se nagyon láthatott még, és a vállamra szállt, elkezdte tépkedni a hajamat. Alaposan fájt, ahogy húzta, de nem boldogult (szerencsére :D), újra és újra nekiveselkedett. Szinte hallottam a pici szíve dobbanását, éreztem a pici dühét, agresszióját, ahogy egyre elkeseredettebben próbálta tépni a hajam. Életem élménye volt, anno csak Búvár újság és Természet világa létezett, meg is írtam nekik. A kis cipőtlen ösztönösen tudta, hogy jó anyagból vagyok, szeretem a sört meg a jó embereket :-D, most ük-ük-ük-cinkefészeknagyapa is lehetnék tán, de nem bírt a hajammal. Csak érdekesség volt. Más kérdés, hogy egy gombát, mint igen gyorsan bomló "növényt" :), felhasználnak-e vajon. De Isteni tehetséggel áldott vagy, ember! Írj sokat örömünkre! OFF END

Előzmény: bovista72 (130978)
Abu Ramla Creative Commons License 1 napja -1 5 130984

Köszönöm válaszod, s az elejére biggyesztett infantilis megjegyzést.

Válaszodat illetően: ennyi botanika és/vagy farmakobotanika, kinológia és/vagy kutyatartási szokások, humánetológia és/vagy önvallomás még elfér e fórumon; hiszen pontosan ettől és a hasonlóktól nem válik szakbarbár intézménnyé.

Természetesen szíved joga, hogy a(z Általad (szintén feltett, most off-nak minősített) kérdésre ne válaszolj. Ez esetben viszont kérdéseket, és megjegyzéseket se tegyél fel eme ’tiltott’(?) témákban.

Gondold át légy szíves, ki az aki a már önmaga által megindított lavinát még meg is hógolyózza, aztán meg csodálkozik, hogy már csak a waxolt sítalpainak futófelületét éri a szikrázó alpesi napfény, miközben ő maga fejjel lefelé, éppen egy mormotalyukat szimatol a hó alatt?

üdv, Abu Ramla

Előzmény: +2fok (130979)
Podaxis Creative Commons License 1 napja 0 0 130983

ajánlom alaposabban megnézni a bal alsó mikró képedet. Szépen látszanak ezek:

 

Előzmény: bovista72 (130978)
Paxillus atrotomentosuss Creative Commons License 1 napja -1 3 130982

Ezzel a fölös ésszel, meg erkölcsi érzékkel célszerű lenne esetleg +1fok néven újra beregisztrálnál !

 

Ebből esetleg észrevennénk, hogy vissza tudsz venni egy kicsit !

 

 

 

 

Előzmény: +2fok (130979)
lilapereszke Creative Commons License 1 napja 0 0 130981

Nahát! Hogy mik ki nem derülnek erről a kis "nyavalyásról". Köszi, hogy megosztottad a "tudományt", írjál majd a többi vizslatásra kerülő jószágodról is, érdekelne nagyon.

Előzmény: bovista72 (130978)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!