Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 5 perce 0 0 134552

Beetee nem tévedett, a gyűrűs tuskógomba az élő fán élősködik, majd miután elpusztította, a tuskót és a gyökereket bontja tovább.

Előzmény: Carina_S (134550)
Carina_S Creative Commons License 1,5 órája 0 0 134551

Ez hol van, a Cserhát enyhe lankáinál valahol?

Előzmény: ízletestőke (134542)
Carina_S Creative Commons License 1,5 órája 0 0 134550

"Az  élő fát nem károsítják, a tuskók természetes bomlását elősegítik."

 

beetee valószínűleg ott tévedett, hogy véletlenül összetévesztette a két különböző kategóriát: a korhadéklakó (szaprofiton) életmódú helyett élősködő (parazita) életmódú gombának gondolta a Gyűrűs tuskógombát, csak mert a fatuskókon terem meg. De ez a gomba csak a már elhalt faanyagokon nő. (A Gyűrűs tuskógomba pl. szaprofiton gombafaj. ;;; A parazita gombákra pedig a taplógombák a közismerten jó példák.)

 

A gombák harmadik csoportja pedig a mikorrhiza (gyökérkapcsolt) életmódú típus, amely a fákkal és bokrokkal azok gyökerein keresztül és azokra rákapcsolódva olyan, kétoldalú tápanyag-kereskedelmet (szimbiózisos jellegű, kétoldalú anyagcsere-kapcsolatot) folytat, amellyel mind a gomba, mind pedig a fa vagy bokorfajták jól járnak. (A Gyilkos galóca pl. a tölgyfával és a fenyőfával gyökérkapcsolt gomba.)

Előzmény: s-ombre-ro (134549)
s-ombre-ro Creative Commons License 7 órája 0 0 134549

A válaszod jó!

A hozzá fűzött megjegyzésed kevésbé helytálló.

A részletekbe nem mennék bele, de - hihetetlen módon - a szálaló erdőgazdálkodás lenne  a legjobb erdőfenntartási mód.

Gazdasági érdekből nálunk kivihetetlen.

A tuskógombák a legszebb, vágásérett erdőkben is ott vannak a növedékfokozó gyérítésekből, vagy egészségügyi termelésből visszamaradt tuskókon.

Jelenlétük természetes, mint az erdők léte maga.

Az  élő fát nem károsítják, a tuskók természetes bomlását elősegítik.

Előzmény: beetee (134538)
homerx Creative Commons License 9 órája 0 0 134548

olvasgatom en, sot az elmult napokban tobbszor is visszaolvastam. sajna az erkelyen nem tudom fonnyasztani, igy, ha fagyasztok, akkor frissen.

Előzmény: gombászok (134547)
gombászok Creative Commons License 11 órája 0 0 134547

Kedves Barátom, lehet, nem olvasod elég figyelmesen a hozzászólásaimat: egészben fonnyasztva-fagyasztva kiválóan lehet gombakalapokat, szeletelt tönköket tartósítani, jobb, mintha frissen szedted volna:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145495915&t=9019811

Előzmény: homerx (134517)
Carina_S Creative Commons License 1 napja 0 0 134546

Köszönöm az infókat!

Előzmény: heyderia (134545)
heyderia Creative Commons License 1 napja 0 0 134545

A párducpereszke kalapján a szürke színek dominálnak, a másiknál meg zöldesbarna szín látható, míg előbbi tönkjén nincs pikkelyezettség, utóbbinál jellegzetes. Egyébként a mérges pókhálósgomba hegyvidéken, savanyú talajon hazánkban egyáltalán nem egy ritka jószág, (Soproni-hg, Kőszegi-hg, Őrség, Zalai-dombság, Pilis-hg, Budai-hg, Karancsság, Hangonyi-medence, Mátra ahol találtam már) szerencsére hamar barnás színeket vesz fel és a legtöbb gombagyűjtő elmegy mellette.

Előzmény: Carina_S (134543)
Ferenc Ráti Creative Commons License 1 napja 0 0 134544

Sziasztok! A hévégén szeretnék elmenni a párommal egyet gombázni Pest környékén.. Nem vagyok helybéli, igy nem ismerem itt a helyeket. Tudnátok tippet adni esetleg?

 

 

Carina_S Creative Commons License 1 napja 0 0 134543

Tudom, annyit olvastam róla én is, hogy magashegységi faj, amelyet főleg Svájcban lelnek meg gyakran, nálunk nem annyira jellemző. Csak a különbségeket illetően szerettem volna valamit tanulni, éppen mert nálunk ritkaság, és így nehéz tanulmányozni.

 

(Például a Mérges pókhálósgombáról is írja a szakkönyv, hogy főleg északi országok-beli, és lengyelországi faj, ahol 1952-ben okozott sorozatmérgezést, de azt is írja róla a könyv, hogy a hidegebb időszakban nálunk is meglelték -- igaz, csak szórványosan! -- a Budai-hegységben és a Zempléni-hegység északi részein, így hazánkban is fennállhat ritkán a veszélye, hogy a laikusok valami ehetővel összetéveszthetik.) ---> Ebben a kontextusban kérdeztem a különbségeket a Párducpereszkével kapcsolatosan is.

Előzmény: heyderia (134532)
ízletestőke Creative Commons License 1 napja 0 0 134542

Szóval a világ ma is tökéletes volt,tökéletesebb,mint két napja.

 

nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 134541

Az elsőt 'megfejtettük', fodros papsapka, de a 2.?

 

Előzmény: nagypapi51 (134533)
heyderia Creative Commons License 1 napja 0 0 134540

25 éve, de gondolom korábban is iszonyú mennyiség termett olykor belőle, azért erdeink elvannak valahogy.

Előzmény: beetee (134538)
Abu Ramla Creative Commons License 1 napja 0 0 134539

Párducpereszke = párducpereszke  

Az állatok és növények nevei nem tulajdonnevek, így 'kisbetűvel' kell írni azokat. (Kiemelésként félkövér; dőlt betű; aláhúzás; minden betű nagybetű, stb. alkalmazása megfelelő).

:-) 

Előzmény: Carina_S (134531)
beetee Creative Commons License 1 napja 0 0 134538

Gyűrűs tuskógomba.

Sajnos sok helyen nő. Ami azért nem jó, mert jelzi, hogy mennyire nincs jó kondiban a megjelenése környékén az erdő...

Előzmény: aberpeti (134537)
aberpeti Creative Commons License 1 napja 0 0 134537

Sziasztok!


Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy ez milyen gomba lehet. A múlt hétvégén sok helyen láttam az erdőben, főleg tuskókon és azok közelében. Sőt, mindegyiknek a teteje és a környéke úgy nézett ki, mintha ilyen fehér porral lenne beszórva.

 

TD35 Creative Commons License 1 napja 0 0 134536

köszönöm a választ!

 

Olvastam már én is, csak gondoltam hátha volt valakinek sikeresebb élménye :)

Előzmény: öreg_néne_b (134535)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 134535
Előzmény: TD35 (134534)
TD35 Creative Commons License 1 napja 0 0 134534

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy most hétvégén érdemes-e kinézni (első sorban BP környékére) gombát szedni? Mik a tapasztalatok, lehet még pl. vargányát találni?

 

Köszönöm előre is! 

nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 134533

Kollégám lánya fotózta minap a Börzsönyben, tippek?

 

heyderia Creative Commons License 1 napja 0 0 134532

A mérgező Párducpereszkétől (Tricholoma pardinum) -- amely szintén fenyvesekben terem

Bocs, hogy belekotyogok, csak jelezném, hogy hazánkban a párduc pereszke nem nagyon fordul elő, ahogy az arany tinórú, hánytató galambgomba és valószínűleg a barna csészegomba is inkább jelen határainkon kívül számítanak gyakorinak.

Előzmény: Carina_S (134531)
Carina_S Creative Commons License 2 napja 0 0 134531

Ezt a fajt nem ismerem, még nem láttam. A mérgező Párducpereszkétől (Tricholoma pardinum) -- amely szintén fenyvesekben terem -- hogyan lehet ezt megkülönböztetni??

Előzmény: Podaxis (134485)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2 napja 0 0 134530

Még egyszer köszönöm a tippeket. Majd beszerzek egy fóliázót a következő szezonra. Életemben először merült fel ez a probléma idén, végre találtam egy jó mészkerülő bükköst :) a mostani két kiló fagyasztott vargánya biztos el fog fogyni mielőtt megromlana, utána meg ott a szárítmány. Az asszony nálam is besokalt már kicsit a gombáktól, tudom miről beszélsz... :)

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134519)
steinpilz44 Creative Commons License 2 napja 0 0 134529

Ez sem hangzik rosszul; a pikánsabb-fűszeresebb verzió.

Előzmény: beetee (134510)
steinpilz44 Creative Commons License 2 napja 0 0 134528

Szerintem a vargányát mindkét formában érdemes tartósítani. Szárítva intenzívebb, fűszeres íze lesz, de az állaga visszapuhulva sem lesz ugyanolyan. Fagyasztva egész jól megőrzi ruganyosságát, és az íze is finom.

 

A savanyúsághoz való megjegyzéseket köszönöm, majd kipróbálom! (Amilyen eső jön hétfőn-kedden, biztos hogy lesz még gyűrűs tuskó bőven)

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134509)
trombitagomba Creative Commons License 2 napja 0 0 134527

 Kérnék visszajelzést azoktól, akik kipróbálták már a rizikét gombaporba önállóan, vagy vegyes gombaporba!

 

Köszönettel: Trombita

 

homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 134526

mi a nagy kulonbseg a sima zacso, dobozok, es a vaakumozott folia kozott. az elozoekben nehany honap alatt kiszarad a gomba, mig az utobbiban megmarad frissnek akar 2-3 evre is.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134523)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 134525

Az Aldiban rendszeresen felbukkan ez a belépő szintű, de házi használatra tökéletes  Kitchenware fóliázó, 9-10e HUF

best buy!

 

 

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134523)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 134524

erdemes egy vaakumfoliazot beszerezni. nekem is van. tokeletesen konzervalhato a gomba 1-2-3 evre. mivel engem a zasszon kiutalt a konyhai fagyasztobol a gombaimmal :), fogtam magam, es letettem a garazsba egy 200 literes fagyot. ott -19 fokon szepen csucsulnek a gombak, meg nemi nemes hus :) jellemzoen barany, vad, hal.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134523)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2 napja 0 0 134523

Köszönöm a tippeket. Én is főleg bébivargányákat fagyasztottam egészben. Vákuumfóliázom sajnos még nincs, mert akkora a fagyasztó, hogy ami belefér, az belátható időn belül elfogy. Most csatos dobozban vannak, talán az is segít valamit. Majd idővel beszerzek egyet.

Előzmény: nagypapi51 (134521)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!