Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Bocs, egy ideje lemaradtam a mail olvasásokkal.Minden rendben,közvetlen előtte 2-3 nappal pontosíhatunk mindent.Szállásügyben létszám?A gombakérdés nem kérdés.
Szerbusztok! Rég írtam már ide, de amit tegnap találtunk (még a szakadó esők előtt), azt muszály veletek megosztanom, annyira gyönyörű. Fiatal gévatelepek:
Itt látszik, hogy ez a telepecske mekkora is valójában:
Egy kis makro a vízcseppekről:
Ez pedig egy fiatalabb telep egy másik fán. Rengeteg gyönyörű cseppecskével:
Érdemes a képeket megnézni nagyobban, úgy látszik igazán a szépsége a gombának.
Egy jó órája én is megálltam egy régi (tuti) Májusi pereszkés helyemnél, szakadó esőben (esernyővel is bőrigázva!) k.b. 3 percet töltöttem bent a fák között, de így is találtam néhány apróságot....(A legnagyobb úgy 4 cm-es volt.) :-) Érdemes lesz még keresgélni...
Kedves LP, hogy nem mentem veled, sajnálom. A hajógyárin farigcsáltam a maradék gévákat, de két konyha-kísérletre tellett. Legközelebb "csak eggyet ints, csettints, szoóoóólj vagy füttyents és máris melletted vagyok". Már ha májusi-lila vagy egyéb pereszkére indulsz. bd
A géva egy része besózva, vajon átsütve, mustármármártásban került az asztalra rizibizivel. Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a dijoni mustárt úgy tekintettem, mintha "hagyományos" mustár lenne, így eléggé domináló íze lett. De azért mind elfogyott :)
A többi gévát felkockáztam és eltettem a fagyasztóba ínségesebb napokra.
Sztem. hozzá lehet jutni bármelyikhez egy kis utánajárással: antikvárium, TIT börzén, gombászkiállításokon, vagy ha ráfér a képedre könyvtárból, "elvesztés" után 10x-es áron... és egyéb beszerzési forrásokból. Manapság bármit megszerezhetsz, csak legyen elég pénzed és némi ismeretséged! Egyébként jó kis bibliográfia, tudnék belőle én is válogatni:)
Beetee, ha már így gévázgatunk, a következő aratással megpróbálom az előfőzést, amivel kiszedném a csersavas ízt. A mai feldolgozáskor jól lehetett látni, hol kezdődik a fehérebb, keményebb rész, amit kikanyarítottam és eldobtam. Szeretem a színét, jó, hogy szárazságban is számíthatok rá, megfelelően előkészítve a mélyhűtőben eláll és egyénisége van. bd
Pár képet találtamLehet, hogy csak jobb állapotban vannak, vagy a képek jobbak, de egyértelműbb a sárga tönk és nincsenek foszlányos, behasadozott kalapszélek.Tiéden mintha inkább pikkelykés lenne a tönk.