Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Nos, a természet lágy ölén a friss, üde nyers gombának a chef sem nyalt be. :-) Az készített étek kapcsán viszont gazdag ízvilágról regél, igazi umami minőségről. Én gyepesebb vagyok, a levét fognám bőséggel s a feldolgozási procedúra után a párlatot ízlelgetném. Jó, hogy rákerestél, köszi.
Régen bizony! Azok a szép és nyugis bóklászós homoki évek :) Azóta semm láttam olyan szép Homoki csippeket. Mihelyst járok arra idővel a tarsolyban, bekukkantok, hátha lesz valamiféle gomba is...
Tegnap a temetőben 16 cm-es kalapátmérőjű könnyező szálkásgombákat találtam. Közelebbről megnézve, a lemezei nagyon látványosak, de a spórái sem unalmasak:
Mennyire nő itt nálunk a természetben? Én üvegházban találtam eddig a Ménesi úton, a szépvölgyi makroszkópikusan annak vélt lelet bizonyítékát pedig gombásztársam megette.
Akkor összességében van 3 tippünk (időrendi sorrendben:):
A. subrufescens ? csiperke spora: 4-6um hosszú k.cisztida: "láncsor"
A. augustus Óriás csiperke spora: 7-10um hosszú k.cisztida: "láncsor"
A. phaeolepidotus Barnapikkelyű csiperke spora: 4-6um hosszú k.cisztida: "ballon"
Ezek közül a mikroszkóp alatt nem lesz nehéz meglelni a választ.
Hacsak nem valami negyedik, ezidáig meg nem nevezett tipp az eredmény mutatója. A Barnapikkelyű nagyon enyhe sokszor nem, vagy alig érezhető tintaszaggal bír, míg a két előző mandulás illatú. Az idei napfordulós képeden igen termetesnek tűnik a söröző gomba, most jobban megnéztem a régi képeket is és a tönk nagyobb vélumpelyhei az Óriás csiperkére mutatnak (ezt nem vettem észre korábban). A mostani gombán (az "erdő másik szegletében") nincs az a durva vélum, ettől még lehetnek ugyanazok. Óriás csiperkével nagyon kevésszer találkoztam, azok sem igazán ilyenek voltak.
Nagyon szívesen látlak az asztalomnál, sőt a heyderia által javasolt, a nyeles pöfetegek kulináris értékeit felkutató programban is részt vehetnél. :-)
Szép dolog mondhatom, felfordul a világ! Kérdésem: az agart nézted-e alatta? (Utánanéztem ám: algákból nyert zselészerű anyag, ázsiai desszertek összetevője, szilárd anyagként mikrobiológiai munkákhoz tápközeg. Hát ezt eddig nem tudtam.)