Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Szombaton az Erdélyi-szigethegységben túráztam, vasárnap Pósteleken néztem körül. A ködös erdőről a képet a Pádis-fennsíkra vezető szerpentinen lőttem. Sűrű felhő ült a hegy derekán, azon mentünk keresztül. A fennsíkon változóan felhős, napos idő volt. De nem az utolsó kárpáti sáfrányok voltak a szombat fő attrakciói, hanem az első aprócska sárga rókagombák egy melegkedvelő tölgyesben. Birkalegelőn szegfűgombát gyűjtöttünk, gyertyános-bükkösben vadmentát és medvehagymát. (A fodros gólyaorr az egyik kedvenc tavaszi virágom.)
Kedd, péntek, vasárnap délelőtt a gyulai piacon vagyok. Ott készült rólam a kép, amint borítom ki a tövisaljagombákat. Aztán délután élőhelyi fotót is készítettem a fajról. Látod a gombákat a fiatal szilvafák között? Pósteleken júdásfülgomba és egy kicsi csokor nyári laskagomba képviselte az ehető gombákat. Egyébként sokféle korhadékbontó van kint, főleg fán lakók. Sajnos déli tőkegombát, gévagombát, vagy csiperkéket nem találtam. Viszont a helyzet biztató. Most először éreztem idén, hogy végre gombás az "erdő". :)
Hogy tudtok ennyi mindenre figyelni menet közben?Az elsőtől elállt a lélegzetem,az ötödiktől megdobbant a szívem,a többi meg velem is szembe jött az utóbbi napokban.Nagy nagy gratulációóóó!
A sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) A színhiány vélhetőleg, csak a karotinoidok (p-karotin) játéka.
A gombában izolált tumorellenes, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületek egyre inkább szimpatikussá teszik nekem ezt a taplót. /Forrás, azoknak akik szeretnének erről bővebben olvasni: Pharmacognostic standardization and antioxidant capacity of an edible mushroom Laetiporus sulphureus, Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit 11(1):33–42 · February 2016; Study on chemical, bioactive and food preserving properties of Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murr., Food Funct., 2014, 5, 1441; Antioxidant Components of Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murr. Fruit Bodies, D.N. Olennikov, L.M. Tankhaeva, S.V. Agafonova, 2011, published in Prikladnaya Biokhimiya i Mikrobiologiya, 2011, Vol. 47, No. 4, pp. 462–468./
18200 Ft-ért (!!!) 33 licit után kelt el Vetter János, Dr./Rimóczi Imre, Dr.: Gombahatározó I-II. könyve. Az eladó két okból is szerencsés, a második ok, hogy megismerheti azt, aki ennyit áldoz ezért a könyvért.
Kb. én is ennyit szenvedtem az első peritéciumos gomba műtétemmel, el is ment a kedvem ezeknek a gombáknak a határozásától :-((.
A francia fórumró tudtam meg, hogy kell megműteni őket: pengével keresztben el kell vágni a sztrómát (termőtestpárnát), s ha látod nagyítóval a szájnyílást, onnan lehet kivenni egy kis matériát.
A gombád szerintem is egy Hypoxylon faj, jó lenne tudni milyen ágon volt, mert vannak szubsztrát specialisták is a Hypoxylonok között.
A spóraméreteket tekintve lehet H. fuscum (mogyoró, éger) ágakra írja, H. fragiforme (bükk ágon).
H. fuscum parafízisei nem láthatók, míg a H. fragiforme parfízisei nagyon vékonyak, lekerekített véggel.
Nalam ezek vannak most. Utolso elotti kep egy haz elott keszult. Regebben diofa volt ott most egy ket fiatal kicsi meggyfa van mellette. A pirosat meg meg tavasz elejen fenykepeztem egy par fabol allo"akacosban" patak mellett. Ha van uj faj a meghatarozasban segitenetek ?