Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A hiba az en keszulekembe lehet, mert bizony meg az anizsos illatu csiperkeket se nagyon szedem, nem meg a zold anizsos gombat! Szerencsere annyi -mas - jo gomba van!;-)
Köszönöm szépen! Az utolsó a Wikipediához vezetett, de csak ennyit találtam benne:
Upon opening of the ascus, ascospores may be dispersed by the wind, while in some cases the spores are forcibly ejected form the ascus; certain species have evolved spore cannons, which can eject ascospores up to 30 cm. away. When the spores reach a suitable substrate, they germinate, form new hyphae, which restarts the fungal life cycle.
A fiam, hosszú távollét után, jelezte, hogy meglátogat bennünket. Kedvébe szerettünk volna járni és megkérdeztük, hogy mit kívánna?
Mire a válasz: - egy erdei, gombaízű gombát - utólag ugyanis kiderült, hogy kipróbált közben egy néhány forgalomban lévő, tartósított gombakészítményt.
Sziasztok , szeretném kérdezni tőletek ezek milyen gombák ? Bocs már össze vannak törve , tegnap ezeket dobtam a kukába , most szedtem ki őket a fénykép készítése miatt . Előre is köszönöm a válaszokat . További szép napot és sok finom gombát mindenkinek .
Régebben én is rosszul használtam, de azóta megtanultam:
A természetben, így a gombaországban is fajok vannak. Az ökológiai elkülönülés az alfaj. A fajon belüli minőségi eltérést változatnak mondjuk. A forma mennyiségi eltérés, nem öröklődik.
A fajtákat mesterségesen, tenyésztéssel állították elő.
Ez így van, én bármelyik pereszkét két pofára tudnám zabálni, ellenben hidegrázást kapok a tuskógombáktól. Van olyan a faluban, aki rosszul lesz (fosik) a kucsmagombáktól, de bármilyen más gombát megeszik. Szerintem sokkal inkább játszik az egyéni érzékenység, mint bármi más (úgy értem, nem hiszem, hogy van a pereszkék között jobb vagy rosszabb minőség, és nem általánosabb a csalódás, mint bármelyik másik fajnál).
Fotóról nem zárok ki semmit sem, de a pikkelyezettség, a fiatal gomba lemezeinek a színe és a tönkbázis erős sárgulása is az Agaricus phaeolepidotus ellen szól.
Bölcs volt a gombaszakértő, igazi gyakorlati tanácsot adott. Az illatos, márványos pereszkék, a szürke tölcsér nagy általánosságban inkább csalódást okoz a gyengébb minőség, vagy erős aromás, parfümös jellege miatt. Én csak a lila, lilatönkű, és a fenyőpereszkét szedem. Próbáltam már más ehető pereszkét, de finoman szólva nem jöttek be... Az hogy egy gomba ehető, még egyáltalán nem biztos hogy érdemes fogyasztani. Persze mindenkinek más , és más jó, de nem igazán szedik az említett gombákat...
Igen! Szinte minden nap szedem most a "telepeimet". Nem azért mert minden nap azt eszem, hanem mert így ökölnyi , kemény húsú, jó minőségű ltp.-éket tudok elrakni a rosszabb időkre. Ha hagyod őket megnőni, hanyagolod a telepeket, akkor szünetet fog tartani a gombatelep. A nagy méretű ltp-t nem kedvelem, túl aromás..stb. Most olyan napok vannak , hogy napi szinten lehet szedni ilyeneket ugyanonnan. A keményebben fagyos napokig lesz is most ltp, és más őszi gomba is. Éghajlatunk elég szélsőséges tud lenni, nem tudhatjuk hogy január közepéig marad nem, vagy gyengén fagyos az idő, vagy már november közepétől bedobja a törölközőt. Tehát hajrá!