Keresés

Részletes keresés

radio111 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119283

Zöld ánizs az nálam csont nélkül megy a vegyes paprikásba, igaz eddig 3-4 darab volt a vegyes teritékben maximum.

Előzmény: deszegregator (119282)
deszegregator Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119282

A hiba az en keszulekembe lehet, mert bizony meg az anizsos illatu csiperkeket se nagyon szedem, nem meg a zold anizsos gombat! Szerencsere annyi -mas - jo gomba van!;-)

Előzmény: Feeriba51 (119276)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119281

...sőt, a jó sok jó pálinka után már minden gomba jó :D

Előzmény: deszegregator (119274)
hador Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119280

...én még egyszer sem.

 

Szép estét!

 

 

 

Szeretném megkérdezni mik ezek?

Előzmény: ízletestőke (119263)
lilapereszke Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119279

Nagyon szép munka, és még a gomba élőhelyi környezete is amennyire lehet jól van berendezve.

A módszerről pár szót írhatnál. (Az az érzésem, hogy nem csak liofilizált festett gombákat látok, hanem kézimunkát is :-)

Előzmény: Törölt nick (119278)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119278

Kedves gomba kedvelők!

 

Engedjétek meg, hogy bemutassak pár gomba preparátumot, amelyeket egy most nyíló kiállításba csináltunk az elmúlt évben.

Tudom, hogy ez nem a szokásos hsz, de ez is gomba, és itt mindenki szereti a gombákat. Talán így is :-)

Képeket nem tudok feltölteni, mert a rendszer nem engedné, és nem is akarom 60 képpel foglalni a helyet mások elől.

A képek linkje:

https://www.flickr.com/photos/zolee181/sets/72157648922510055/

 

Bármilyen kérdésre, vagy hsz-re szívesen válaszolok, akár itt, akár privátban.

 

További jó gombászást kívánok mindenkinek!

 

Tisztelettel : Nagy Zoltán

rovirágomba Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119277

Köszönöm szépen! Az utolsó a Wikipediához vezetett, de csak ennyit találtam benne:

Upon opening of the ascus, ascospores may be dispersed by the wind, while in some cases the spores are forcibly ejected form the ascus; certain species have evolved spore cannons, which can eject ascospores up to 30 cm. away. When the spores reach a suitable substrate, they germinate, form new hyphae, which restarts the fungal life cycle.

Szóval ágyú. Részletesebben nem taglalja.

Előzmény: Luridus (119266)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119276

Jaa, és most jut eszembe, hogy a legkitartóbb légfrissítő a zöld ánizsgomba.

Kitűnő illatot varázsol a helyiségbe, sokáig tart ás vegyszermentes:-))))

Jó gombászászt!!!

Előzmény: Feeriba51 (119275)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119275

Egy kis sztori jutott eszembe:-)

 

A fiam, hosszú távollét után, jelezte, hogy meglátogat bennünket. Kedvébe szerettünk volna járni és megkérdeztük, hogy mit kívánna?

Mire a válasz: - egy erdei, gombaízű gombát - utólag ugyanis kiderült, hogy kipróbált közben egy néhány forgalomban lévő, tartósított gombakészítményt.

Hát ez a gomba, "gombaízű gomba":-)))))

Jó gombászást!!!

Előzmény: s-ombre-ro (119272)
deszegregator Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119274

Igy van Feriba! A palinka ihato, a gomba eheto legyen, es nekunk jo legyen. 

Előzmény: Feeriba51 (119267)
lilapereszke Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119273

Szia!

 

A gombád szerintem a sötétlábú csupaszpereszke (Melanoleuca melaleuca).

Bár ehetőnek mondott, de nem egy gasztroélmény, inkább máskor ne szedd le.

A gombavizsgáló is csak jót akart neked :-)

 

Előzmény: R-NO11 (119271)
s-ombre-ro Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119272

Kedves Feri bá'!

 

Tegnap, zuhogó esőben szedtük, ma már (e pillanatban) sül a szürke tölcsérgomba.

Szakértő látta!!!

Az ízét majd elmesélem!

(az illata érdekes, azt írják, az íze is erősen fűszeres, de mi a jóféle sajtokat is szívesen esszük - a végén majd kiderül, milyen az ízlésünk).

Előzmény: Feeriba51 (119267)
R-NO11 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119271

Sziasztok , szeretném kérdezni tőletek ezek milyen gombák ?  Bocs már össze vannak törve , tegnap ezeket dobtam a kukába ,  most szedtem ki őket a fénykép készítése miatt .  Előre is köszönöm a válaszokat .  További szép napot  és sok finom gombát mindenkinek .

Taubling Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119270

 

A Kőszegi-hegység gombái.

 

 

 

 

Luridus Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119269

Régebben én is rosszul használtam, de azóta megtanultam:

 

A természetben, így a gombaországban is fajok vannak. Az ökológiai elkülönülés az alfaj. A fajon belüli minőségi eltérést változatnak mondjuk. A forma mennyiségi eltérés, nem öröklődik.

 

A fajtákat mesterségesen, tenyésztéssel állították elő.

Előzmény: fornit1 (119268)
fornit1 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119268

2012-ben találtam mindkettő fajtából (szürke tölcsér, márványos pereszke) nekem nem/sem volt ízbeli kifogásom ellenük :))

 

Előzmény: deszegregator (119259)
Feeriba51 Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119267

Na ne mááááá! A szürke tölcsér az egyik kedvencem.

Itt is, ízlések és pofonok:-)))

Jó gombászást!!!!

Előzmény: deszegregator (119259)
Luridus Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119266
Előzmény: rovirágomba (119261)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.24 0 0 119265

"...mindenkinek más"

 

Ez így van, én bármelyik pereszkét két pofára tudnám zabálni, ellenben hidegrázást kapok a tuskógombáktól. Van olyan a faluban, aki rosszul lesz (fosik) a kucsmagombáktól, de bármilyen más gombát megeszik. Szerintem sokkal inkább játszik az egyéni érzékenység, mint bármi más (úgy értem, nem hiszem, hogy van a pereszkék között jobb vagy rosszabb minőség, és nem általánosabb a csalódás, mint bármelyik másik fajnál).  

Előzmény: deszegregator (119259)
drymar Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119264

Köszi szépen!

Előzmény: Törölt nick (119262)
ízletestőke Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119263

Valóságban még csak egyszer láttam.Irígykedem.

Előzmény: Törölt nick (119254)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119262

Fotóról nem zárok ki semmit sem, de a pikkelyezettség, a fiatal gomba lemezeinek a színe és a tönkbázis erős sárgulása is az Agaricus phaeolepidotus ellen szól.

Előzmény: drymar (119258)
rovirágomba Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119261

Szervusztok! Ki tud valamit arról, milyen mechanizmussal "lövik ki" az ascomyceták a spórákat? Kösz.: rvg

R-NO11 Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119260

Köszönöm hogy válaszoltál kérdéseimre .  Köszönöm a biztatást és a bölcs választ . Kellemes időtöltést és sok finom gombát kívánok mindenkinek .

Előzmény: deszegregator (119259)
deszegregator Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119259

Bölcs volt a gombaszakértő, igazi gyakorlati tanácsot adott. Az illatos, márványos pereszkék, a szürke tölcsér nagy általánosságban inkább csalódást okoz a gyengébb minőség, vagy erős aromás, parfümös jellege miatt. Én csak a lila, lilatönkű, és a fenyőpereszkét szedem. Próbáltam már más ehető pereszkét, de finoman szólva nem jöttek be... Az hogy egy gomba ehető, még egyáltalán nem biztos hogy érdemes fogyasztani. Persze mindenkinek más , és más jó, de nem igazán szedik az említett gombákat...

Előzmény: R-NO11 (119247)
drymar Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119258

Nem tudom, szerintem színhelyesebbek, mint az első két kép.

Mi alapján zárod ki a barnapikkelyűt?

Előzmény: Törölt nick (119256)
deszegregator Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119257

Igen! Szinte minden nap szedem most a "telepeimet". Nem azért mert minden nap azt eszem, hanem mert így ökölnyi , kemény húsú, jó minőségű ltp.-éket tudok elrakni a rosszabb időkre. Ha hagyod őket megnőni, hanyagolod a telepeket, akkor szünetet fog tartani a gombatelep. A nagy méretű ltp-t nem kedvelem, túl aromás..stb. Most olyan napok vannak , hogy napi szinten lehet szedni ilyeneket ugyanonnan. A keményebben fagyos napokig lesz is most ltp, és más őszi gomba is. Éghajlatunk elég szélsőséges tud lenni, nem tudhatjuk hogy január közepéig marad nem, vagy gyengén fagyos az idő, vagy már november közepétől bedobja a törölközőt. Tehát hajrá!

Előzmény: R-NO11 (119247)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119256

Tintaszagú csiperke (Agaricus moelleri).

Az alsó fotók átcsúsztak egy kicsit barnába?

Előzmény: drymar (119253)
drymar Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119255

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (119251)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.23 0 0 119254

Köszi. Üdv.

 

Előzmény: ízletestőke (119250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!