Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Régebben én is rosszul használtam, de azóta megtanultam:
A természetben, így a gombaországban is fajok vannak. Az ökológiai elkülönülés az alfaj. A fajon belüli minőségi eltérést változatnak mondjuk. A forma mennyiségi eltérés, nem öröklődik.
A fajtákat mesterségesen, tenyésztéssel állították elő.
Ez így van, én bármelyik pereszkét két pofára tudnám zabálni, ellenben hidegrázást kapok a tuskógombáktól. Van olyan a faluban, aki rosszul lesz (fosik) a kucsmagombáktól, de bármilyen más gombát megeszik. Szerintem sokkal inkább játszik az egyéni érzékenység, mint bármi más (úgy értem, nem hiszem, hogy van a pereszkék között jobb vagy rosszabb minőség, és nem általánosabb a csalódás, mint bármelyik másik fajnál).
Fotóról nem zárok ki semmit sem, de a pikkelyezettség, a fiatal gomba lemezeinek a színe és a tönkbázis erős sárgulása is az Agaricus phaeolepidotus ellen szól.
Bölcs volt a gombaszakértő, igazi gyakorlati tanácsot adott. Az illatos, márványos pereszkék, a szürke tölcsér nagy általánosságban inkább csalódást okoz a gyengébb minőség, vagy erős aromás, parfümös jellege miatt. Én csak a lila, lilatönkű, és a fenyőpereszkét szedem. Próbáltam már más ehető pereszkét, de finoman szólva nem jöttek be... Az hogy egy gomba ehető, még egyáltalán nem biztos hogy érdemes fogyasztani. Persze mindenkinek más , és más jó, de nem igazán szedik az említett gombákat...
Igen! Szinte minden nap szedem most a "telepeimet". Nem azért mert minden nap azt eszem, hanem mert így ökölnyi , kemény húsú, jó minőségű ltp.-éket tudok elrakni a rosszabb időkre. Ha hagyod őket megnőni, hanyagolod a telepeket, akkor szünetet fog tartani a gombatelep. A nagy méretű ltp-t nem kedvelem, túl aromás..stb. Most olyan napok vannak , hogy napi szinten lehet szedni ilyeneket ugyanonnan. A keményebben fagyos napokig lesz is most ltp, és más őszi gomba is. Éghajlatunk elég szélsőséges tud lenni, nem tudhatjuk hogy január közepéig marad nem, vagy gyengén fagyos az idő, vagy már november közepétől bedobja a törölközőt. Tehát hajrá!
Sziasztok , kezdő vagyok , nem nagyon ismerem a gombákat . Ma délután szedtem kb 6 kg gombát ,3kg lilatönkű pereszkét és 3 kg valamilyen pereszkét .Ugyanolyan volt mint a lilatönkű ---- csak nem volt olyan sötét színű a tönkje . Elvittem mindet gombaszakértőnek és azt mondta nem ajánlja hogy elfogyasszuk . Állítólag illatos pereszke , vagy szürke törzsű pereszke . A neten azt olvastam róla hogy az ehető gombák közé tartozik . Kicsit furcsállom a döntését . Természetesen eldobtam , kidobtam a kukába . Azt kérdezném tőletek hogy milyen gyorsan nőnek a lilatönkű gombák , elég hidegek lesznek a napokban , 1-2 nap múlva érdemes még kimenni a rétre gombászni ? Előre is köszönöm a válaszokat . További szép estét mindenkinek .
Segítséget szeretnék kérni az alábbi gombák hovatartozását illetően! Töltésoldalon nőttek egy 7-8 méter átmérőjű szép szabályos boszorkánykörben, 2-8 darabos csoportokban. Szerintem szürke tölcsérek, de az annál sokat emlegetett fűszeres, erős illat elmaradt. Szokványos, kellemes gombaszaguk volt. Bár a reggeli tejköd miatt eléggé át voltak ázva, ez nyilván tompíthatja.