Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Régen jártam erre, és adósságom van: képet ígértem, valami ismeretlen, tuskón talált gombáról. Másnap reggel bevizsgáltattam, déli tőkegombának titulálták. Először puffogtam, hogy nahát, ez biztos nem az, mert nincs is gallérjuk. Aztán-még szerencse, hogy fotóztam-rájöttem, hogy a leszedéskor én "tüntettem el" véletlen a sérülékeny gallérokat! Hiába, totál zöldfülű vagyok még.
És 1-2 hete(mikormég a kutyánk nem "ette meg" a fényképezőt, fotóztam valami érdekeset és szépet. A virágtartó láda É-i oldalán voltak, gondolom valami apró gombácskák lehetnek, de nagyon helyesek.
Ő volt közvetlenül az útmentén, autóban suhanva vettük észre, de senki nem merte leszedni, biztos nem ismerték (és nem voltak olyan telhetetlen papzsákok, mint én). Megabáltam, lefagyasztottam őket.
És ők a kis szépségek, bár fogalmam sincs, mik lehetnek.
"Érdekes, egy vegyész az előadásában anno azt mondta, hogy a lisztnek nincs se szaga, se illata."
A friss száraz lisztnek nincs szaga, ezért pontosabb az alábbi három kifejezés valamelyikét használni a gombák "lisztszagának" jellemzésére:
"lisztes (lisztszerű)" (a frissen őrölt durva liszt szaga) pl. álgyűrűs pereszke "lisztes-uborka" szag pl. kajsza lisztgomba "dohos (avas)-lisztes" szag pl. sárguló pereszke
Egyébként a lisztes szagért felelős vegyületek ismeretlenek, de a szagintenzitás nő a gomba szétmorzsolásakor.
Írod a ruderáliát. Ez is stimmel, mivel a lelőhely a tábor területének egy sarka, ahová hosszú éveken keresztül hordtuk az összegereblyézett avart. Sőt azon a helyen még tényleges taposásnak (nyáron) is ki van téve a terület.
Üdv!Egy pár db vargányatönk 6napja a hűtőnkben van tárolva(el lett feledve)fel lehet ezt még használni,esetleg fagyasztani?Normál gombaillatuk van,állaguk még jó.Valaki esetleg írhatna.Köszi!
Egyszer én is találtam (gombavizsgátor azonosította be nekem), a fiatalját megkóstoltam nyersen és semmi keserűt nem éreztem, ellenben kellemes pereszkés íze és nagyon jó állaga volt.
Még a múltkor én is gondban voltam - szerintem legalábbis - ugyanezen fajnak a meghatározásával egy régebbi hozzászólásomban. Esetleg egy pillantást ha vetnél rá. Az utolsó két kép és nagyban is megtekinthető. Köszönöm
Kedves Abu! Remélhetően erről a gombáról van szó, talán Heyderia is rábólint :-) Nem gyakori gomba az biztos. Vagy inkább mi nem járunk gyakran ilyen területre gombászni? Én egy erősen ruderális, szintén akácos-gazos részen találtam a Hármashatárhegyen egy turista út szélén. A kutyának sem köllött szerencsére :-)))
Keserű pereszke (Tricholoma acerbum) elég ritka gomba. szintén Bkeszin múlt vasárnap soha nem látott mennyiségben jött elő egy folton. Nem a saját gépemről írok, de este teszek fel jó képeket róla, ha érdekel. A gomba tényleg a savanyú talajt jelzi.
Sziasztok! Ebben a gombában kit tisztelhetek? Budakeszi mellet egy tölgyerdőben nő, savanyú talajon. Jelenleg Tölcséres rókagombák társaságában (volt még ugyanitt 1db Bronzos vargánya, Légyölő galóca az érdekesebbek közül). Kb. 1 hónapja jelent meg, és hosszú sorokban terem. Az eredeti képek linkje:. Mielőtt megint elkezdi szapulni valaki a képminőséget, tudom, hogy nem a legjobb, sajnos már esteledett, a tölcséres rókagombát is ott kellet hagyni. Ma visszamegyek értük, lesz időm fotózni, meg fény is több lesz.
Ez ügyben nekem szerencsém van, tele az erdő tönkökkel, kidőlt korhadt fákkal és ezeken rengeteg a gomba, de egyikhez sem merek hozzányúlni.
Ezután másként lesz: a feltalálható összes gombából szedek mintát és megnézetem a szakértővel. Szeretném a fagyasztót legalább gombával telerakni, ha már húsra alig fussa...
Sziasztok, nem írtam még ide, csak olvasok néha egy ideje. Gyűrűs tuskógomba-ügyben írnék. Mi sem nagyon ettük eddig a nyálkássága miatt. Pár napja kipróbáltam úgy, hogy kis olívaolajra egy tepsibe tettem a kalapokat, só-bors, és 200 fokon sütöttem kb. 40 percet. A végén erős ízű sajtot morzsoltam-olvasztottam rá (ahogy a keserűgombát is szoktuk), most épp kecskesajtot, de mással is jó szerintem. Nagyon-nagyon finom volt, semmi nyálkásság, markáns, finom gombaíz, holnap szedünk is egy újabb adagot.