Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
nem lehetetlen pedig, a kolléga 15 cm hó és -13 fok utáni enyhülést követően szedett sokat. jól bírja a hideget, ha egyszer már elindult. (nem a már felszín fölött lévő termőtestek)
nem voltam egy hétig itthon, de ma át kellett autóznom visegrádra, épp azon agyaltam közben az erdőt kémlelve a kocsiból, hogy vajon-e nem-e lehetne-e, hogy esetleg-e valami őzláb előjött közben...
Nálunk (de valószínűleg országosan) 2-3 hete hideg, ködös, de fagymentes idő van. Nem ideális ez a 3-7 Celsius-fok a déli tőkegombának, mégis úgy döntött, hogy termőtesteket képez. Találtam még egy sárga virágot, amelyik elnézte a naptárt. :)
Ezt mondom már évek óta. Sajnos így az erdészet is már ugyanolyan szemetelő, mint aki kihordja az erdőbe. Ráadásul ez rosszabb, mert nem egy helyen van a szemét lerakva, hanem szanaszét az erdőben. Van egy erdő ahova szinte csak én járok gombászni ősszel, ugyanígy járt, már évek óta szedem a szemetet onnan, becsülvén a helyet. Van a környezetemben olyan erdő ahol tízméterenként eldobott PET palackokba botlani, szintén a ritkítás óta. Brtulális. És az erdészet nem képes kiküldeni valakit a munka végeztével hogy megnézze mit hagynak szét a munkások. A másik ami érthetetlen, hogy természetvédelmi őrrel is beszéltem már, azt se tudta miről van szó, pedig a mellettünk levő erdőrészről beszéltem. Nem tudom hogy ezek azonkívül csinálnak e valamit, hogy a kocsijukkal cirkálnak.
(öröm az ürömben, hogy a visegrádi-hegységben ma már a szálalás a domináns. szóval ultrarossz helyett közepes rossz)
Lehet, hogy az a domináns, de az én régi helyeim közül arra ez nem vonatkozott, az erdészet gépjárműi munkaszüneti napokon dolgoztak, a három-négy fűrészes ember, szándékosan nem írtam erdészeti dolgozókat, mert lehet, hogy "alvállalkozók" voltak. Fát nem, de szemetet, olajos flakonokat annál többet hagytak maguk után. Hétköznapokon is jártam azokon a helyeken akkor, teljes csend és nyugalom uralkodott.
Tényleg, az lesz az. Mondjuk a spórákból szerintem jut mindenhová, néha csupa fehér szokott lenni egy-egy kalap a fölötte lévőtől. Viszont a te elméletedet erősíti, hogy ugyanezt a pihésedést csiperke és cskg esetében is megfigyeltem már. Mindkettő esetében leginkább a vágásfelületeknél, sérüléseknél jelenik meg legelőször. Az is ezt erősíti, hogy láttam olyat, amikor a laska tönk belsejéből kimetszett - emiatt steril - darabokat tettek petri csészébe, majd pár nap múlva az ebből kifejlődött fonalakkal oltották be a termőzsákokat.
"A videoreceptek a 'tejfogúaknak' készülnek, akik majdnemhogy főzőkanalat sem láttak."
Vannak bizonyos dolgok (állag, arányok stb.), amik képen, leírásban nem mennek át. Lehet továbbá olyan pozitív hozadéka is, amikor egy profi szakács dödölle készítésnek nevezett balesetéből kiderül, hogy az ő éttermében nem szabad ilyesmit kérni, még köretként sem. Utóbbiaknál mondjuk nem a recept, hanem a (negatív) marketing a lényeg.
Így van, szörnyű hosszú, mesterkélt mozdulatok, felesleges duma. Vannak nagyon gyors egypercesek, amik bonyolult receptet tudnak ennyiben lehozni. Az kell néha a demens öregembernek... de a többitől és ettől kinő a szarvam is.