Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.13 0 0 72

Nem attól lesz valaki amish, hogy annak látszik.

 

 

 

 

Tudni lehet, hogy hol vannak amishek.

 

Perzsian Creative Commons License 2012.11.12 0 0 70

Tudom, halott topic, de...

 

 

 

Itt a szövege (angol / magyar).

zsottiasz5 Creative Commons License 2011.09.22 0 0 69

Szia!!Gyere beszélgess,(nem csak a valóvilágról)ismerkedj,hallgasd a jobbnál jobb zenéket, kérj,kívánj,üzenj, és érezd jól magad!!És + 1:)
Sziasztok!Kedves hazánktól távól élő Magyar honfitársak!!Ha hiányoznak a magyar slágerek,vagy csak egy kis beszélgetésre vágysz,gyere kukk be hozzánk!Kérj,kívánj,üzenj szeretteidnek és érezd jól magad!!!Ha a magyar való világ 5 széria érdekel akkor érdemes körülnézni!!! http://flamingopub.do.am/ Várunk szeretettel!!! Szép napot!!

feedee Creative Commons License 2010.04.12 0 0 66
vagy változtatnak az elveiken
Előzmény: _balu_ (65)
_balu_ Creative Commons License 2010.04.11 0 0 65
És h ha valamilyen orvosi vizsgálatra, műtétre van szükségük pl vakbélműtétre?

V ha orvosi ellátásra van szüksége valamelyiknek pl rák esetén kemoterápia? Akkor egyszerűen csak elutasítják és meghalnak?

V ha valamilyen orvosi műszerre(brr) van szükségük pészméker, vastüdő stb? Inkább meghalnak?



Előzmény: Törölt nick (-)
iroman Creative Commons License 2009.10.18 0 0 64


Előzmény: Mapecho2 (59)
pani_ala Creative Commons License 2009.10.09 0 0 63

Igen, köszönöm, eddig én is eljutottam. De mivel szó volt Amerikából hozott könyvekről és újságokról, amik a mennonitákról szólnak, ezért bátorkodtam szóba hozni őket.

Előzmény: Törölt nick (62)
pani_ala Creative Commons License 2009.10.07 0 0 61
Kedves Sgt. Elias, lenne egy kérdésem. Úgy látom, hogy meglehetősen jártas vagy az amish-mennonita témában. Nem tudnál esetleg segíteni nekem, én ugyanis a mennonitákról írom a szakdolgozatomat, és szakirodalmat itthon alig lehet találni. Nem tudnál esetleg könyvcímet, folyóiratot vagy bármi mást ajánlani (angol, holland, lengyel nyelven)? Előre is köszönöm, pani_ala
Előzmény: Sgt. Elias (56)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.20 0 0 60
mint a Kabos mondta: " apám tanitotta: kisfiam, ha megdobnak kövel dobj vissza kenyérrel, --aztán azota stráfkocsival járok a pékhez..........."

apropo stráfkocsi: fogadok a fiatalok nem tudják mi az
Előzmény: Sgt. Elias (54)
Mapecho2 Creative Commons License 2008.03.20 0 0 59
képeket akarok :)
illuzió Creative Commons License 2001.01.28 0 0 58
OK. hagyjuk
Előzmény: Sgt. Elias (56)
Alfred Creative Commons License 2001.01.27 0 0 57
Sgt. Elias:
Milyen volt náluk, vagy közöttük élni?
Mennyire kellett megváltoztatnod megszokásaidat?
Mennyire tolerálták a "modernvilág"-béli szokásaidat?
Ők hogyan vélekednek arról, ahogy a világ nagyobbik része él körülöttük?
Mennyi a fiatalok lemorzsolódása? -azaz lépnek át a mai világba?
Előzmény: Sgt. Elias (56)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.01.27 0 0 56
Mi nem világos? Az, hogy ők a feltétlen erőszakmentesség hívei, vagy az, hogy szerintem az embernek joga van magát megvédeni (fegyveresen is, közösségi--ld. háború--szinten is) a jogtalan támadás ellen?

"Nem különböztetik meg egyiket a másiktól:" Mit mitől? Túl tömören fogalmaztál.

Előzmény: illuzió (55)
illuzió Creative Commons License 2001.01.26 0 0 55
Köszönöm a válaszodat.
Érdekelne az a másik topik is:)főleg amit a 2. pontban említettél(nem egészen világos, de sebaj.).
Szerintem az 1. pont nehéz dolog. Más egy Katolikusnak és más egy neoprotestánsnak. A lelkem mélyén veled értek egyet, de lehet, hogy náluk és esetleg máshol is ez az egészséges. Érdekes, hogy a felületes ismeretekkel rendelkező emberek (Lásd e topic)nem különböztetik meg egyiket a másiktól.A különbségek csak a bentlévőknek számítanak.
Előzmény: Sgt. Elias (54)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.01.26 0 0 54
Magamról annyit, hogy Pannonhalmára jártam, ez talán mond valamit.

Nos, az Old Order-ek nem különösebben hatottak rám, igaz, róluk inkább hallottam, nem igazán volt velük személyes kapcsolatom. Kicsit úgy vagyom velük, mint a Civil War Reeanactorokkal, érdekes amit csinálnak, de nem különösebben érzem, hogy üzenetük lenne a mának. Maguknak üzengetnek, hogy mit, talán már ők sem egészen értik. (Itt megint egy érdekesség. Egy másik anabaptista közösség a Hutteriták--fenn élnek, a kanadai határnál, a középnyugaton, teljes vagyonközösségben--istentiszteleteiken 1700-as évekbli német nyelvű prédikációskönyvekből olvasnak fel, úgy, hogy maguk már régen nem beszélik és értik azt az irodalmi németet, ahogy azok a szövegek le vannak írva. Ennek ellenére az istetiszteleten csak ez van az énekeken kívül).

Más a helyzet a konzervatívokkal, különösen azzal a közösséggel, ahová a befogadó családom tartozott: Ők azóta is az egyik leghitelesebb életformát mutatták fel, és azért nagyon tisztelem őket. Rajtuk kívül nagyon kevés helyet találtam--de azért találtam, pl. Pannonhalma is ilyen volt--ahol olyan összhangban lenne az amiről beszélnek és amit gondolnak, valamint amit megélnek. Akkor is így van ez, ha van néhány alapvető kérdés, amiben nem értek velük egyet:

1. Az egyik preacherrel való beszélgetésünk során vetődött fel a következő: Ha nem tetszik az, ami egy adott egyhézban/gyülekezetben van, mi a teendő. Szerinte ki kell vonulni, és új egyházat alapítani, olyanokkal, akik úgy gondolkoznak, mint te. (Az ő közösségük is így alakult, kb. 15 évvel ezelőtt, nem is nevezik magukat mennonitáknak, hanem úgynevezett "remnant church"-nek tartják magukat.) Természetesen nem azonnal, de végső megoldásként ő ezt minden további nélkül el tudja fogadni. Nem tudom, ismered e Tomka Ferenctől az "Intézmény és karizma az egyhzban" c. művet. Szóval a kérdés hasonló, szerinte első generációs "Robinsonként" megalapítva van igazi értelme egy közösségnek, akkor él igazán.
Én ezzel szemben a meglévő megreformálhatóságában hiszek, illetve ha ez nem működik, akkor a saját belső szabadság kiépítésében. Nem hiszem, hogy a csinálunk egy újat a megoldás.

2. Mint általában az anapabtisták, ők is a feltétlen erőszakmentesség hívei. Ez talán az egyik legmélyebb eleme a hitüknek, és ez közös minden anapatista felekezenél. Magamról csak annyit, hogy lelkes fegyvertatáspárti vagyok, és a hadsereghez is vonzódom (no persze nem feltétlenül ahhoz, amit itt most nálunk annak hívak :-).

Nos, röviden ennyit. Ja, lehetőleg beszéljünk RÓLUK, ne az én elveimről. Arról majd egyszer máskor nyitok topicot...

Előzmény: illuzió (53)
illuzió Creative Commons License 2001.01.25 0 0 53
Nem tudom milyen felekezethez tartozol, nem is kutatom:). Megérintett az ő hitük?
Mások őkmint mi?
Előzmény: Sgt. Elias (52)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.01.24 0 0 52
Cserediák voltam egy évig kinn, és pont egy ilyen moderáltabb mennonita családhoz kerültem.

Mit értesz templom alatt? Ha olyan tornyos harangos micsodát, akkor nincs. Ahol a gyülekezet összejön, azt viszont church-nek hívják. És belülről bár puritán, de semmiben sem különbözik más felekezetek templomaitól. Sőt, azt igazán konzervatívoknál az is megvan, hogy a pulpitusnak hogy kell kinézni.

Van hitoktatás, a Sunday School (amíg ki nem kerültem, azt hittem, csak Tom Sawyer járt ilyenbe), igaz, csak a liberálisabbaknál. (Ők is lényegében más felekezetektől vették át, volt is e miatt "egyházszakadás" több helyen.) Az Old Order csoportoknál általában ezt a funkciót a család látja el. Ja, és a liberálisok általában Home Schooling-olnak (de szép így magyarul), vagyis otthon tanulnak, csak félévente vizsgáznak. Az Old Ordereknek meg van felmentésük, úgyhogy nekik csak a saját, 8 osztályos iskolájukba kell járni. 14 évesen kész vannak. Szóval formális hitoktatás nélkül is képzettebbek a saját hitükben, mint mi itt sokan kis hazánkban.

Előzmény: illuzió (51)
illuzió Creative Commons License 2001.01.24 0 0 51
Üdv
Mit is kerestél te a mennonitáknál?:)
Eddig sokat írtál a szokásokról, de vajon hogyan élik meg hitüket? Igaz, hogy nincsennek templomaik, sőt hitoktatás sincs.
Előzmény: Sgt. Elias (31)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.01.22 0 0 50
Persze, hogy nagy a belterjesség. Ez sajnos meg is látszik néha... Ugyanakkor nem szabad elfeleteni, hogy az átlagos családban a 10-12 gyerek sem ritka (sőt, a 8-tól kevesebb már az), így aztán elég nagy variációs lehetőség van. A látszám (ha az Old Order-eket vesszük, néhány százezer). Érdekes problémájuk, hogy pl. Lancaster County-ban szabályos "földéhség" alakult ki a miatt, hogy:
1. Gyakorlatilag mindenki farmerkedéssel foglalkozik
2. Az apának lényegében morális kötelessége, hogy a fiának farmot vegyen. Mivel sok a gyerek, a mg. földek mára gyakorlatilag már elfogytak.

Ezen aztán néha úgy segítenek, hogy egy csapat fiatalokból összeáll, és elmennek mondjuk Montanába, ahol saját közösséget alapítanak. Persze ebből voltak már konfliktusok is, pl. a traktoraik vaskereke tönkretette az aszfaloto, Virginiában egy ilyen "telepest" e miatt már megsebesítettek pár éve. Amúgy jó szomszédok, tényleg nagyon rendese emberek, ha az ember elfogadja, hogy másképp élnek.

A missziós tevékenységet gyakorlatilag feladták (ami azért anabaptistáknál szokatlan dolog), így a kívülről való bekerülés esélye szinte 0. Már csak a nyelv miatt is, nem sokan beszélik azt a 17.sz-i német-svájci dialektust, ami a PA Dutch alapja :-)

Előzmény: sas (47)
maplesyrup Creative Commons License 2001.01.22 0 0 49
Kis adalék a hobbim területérol:
az amis quiltek (patchwork -foltvarrás) a legszebbek az összes stílusirányzat közül.
Csak egyszínu, minta nélküli textilt használnak.
Ezek a folttakarók kézzel készülnek. Nagyon drágák.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A sötétkék részen látni a kézzel letuzött mintát.
Ez adja az igazi szép quilt értékét. Ehhez (is)nagyon értenek.

szerencsefel Creative Commons License 2001.01.22 0 0 48
Én először Harrison Ford Kis szemtanújában találkoztam velük, majd láttam egy ismeretterjesztő filmet az amishokról.
Nekem szimpatikusak.
sas Creative Commons License 2001.01.22 0 0 47
Sgt.Elias,

engem foglalkoztat az a kérdés, hogyan házasodnak az amishok?
Nem tul nagy a belterjesség? (gondolom beházasodás, vagy az életmod felvétele egy "civilizált" embernek nem lehetséges, vagy igen?) Valahogy azt képzeltem, hogy egy zárt közösségben elöbb-utobb mindenki rokonná válik, ami ugye - ismerve az arisztokrata, királycsaládok házasodási szokásaibol fakado, beteg utodok nagy számát- hosszu távon nem egészséges.Bár, abbol amiket lejjeb irtál, már nyilvánvalo, hogy elég nagy számu közösségröl van szo.

üdv, sas

Alfred Creative Commons License 2001.01.22 0 0 46
Sgt. Elias:
Igen, mostmár értem. Gyakorlatilag egyedileg bíráltak el egy két műszaki újdonságot, majd mintegy precedeseket alkalmazták az újabb találmányokra is.
Előzmény: Sgt. Elias (45)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.01.21 0 0 45
Nem egészen így...

Persze nincs dátum, csak úgy mondtam, szerinten valamikor 1860-as 70-es évek táját tükrözi az életvitelük nagy része.

A dolog inkább valahogy úgy történt, hogy tegyük fel, megjelent az autó, mire a ministerek (lelkészfélék, csak nem ez a főállásuk) azt mondták, hogy ez "wordly" és így "ungodly", ezért megtiltották, hogy az egyház tagjai ilyet használjanak. Az autó esetében például a gyorsasággal van a gond, ezért lehet a traktort is csak vaskerékkel használni. Hogy a gyorsasággal ténylegesen mi volt a bajuk, azt én sem értem pontosan, de így történt, erről speciel olvastam.

Van különben néhány könyvem a témáról, csak az a baj, hogy otthon (most Pesten vagyok koliban), majd legközelebb, ha hazamegyek, megpróbálom utánakeresni, hogy hogy is kezdődött ez az egész. 98 óta nem voltam náluk, sokat felejtettem...

Előzmény: Alfred (44)
Alfred Creative Commons License 2001.01.21 0 0 44
Sgt. Elias:
Értem az ideológiát, de valahogy mégsem látom át a dolgot. Ők - mondjuk - 1860. júlis 14.-én úgydöntöttek, hogy eddig, és ne tovább?
Akkor nem volt ipariforradalom, az csak néhány évtized távlatából vált azzá!

Ne haragudj, hogy értetlenkedek, de már évek óta izgatott ez a kérdés, de nem volt kitől kérdeznem.

Előzmény: Sgt. Elias (43)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.01.21 0 0 43
A cél nem az állandósítás, mint mondtam, azért ők is fejlődnek, csak jóval lassabban. A szabályok kijátszása is erre irányul. Nem akarnak a "világhoz hasonlóak lenni," ez a cél. Amúgy nem ugyanaz, mint a bibliai időkkel:a 18.sz. és az 1.sz. között kevesebbet változott a világ, mint 1860 és 2000 között. Az ipari forradalommal tényleg megváltozott sok minden. Úgyhogy nem egészen önkényes az időpont.
Előzmény: Alfred (41)
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.01.21 0 0 42
Semmi. Egyik sem tartja kereszténynek a másikat.
Előzmény: kivi (40)
Alfred Creative Commons License 2001.01.21 0 0 41
Sgt. Elias:
Végül is a technikai civilizáció egy önkényesen megválasztott pontját próbálják állandósitani. Ezzel az erővel élhetnének akár a bibliai idők szintjén is, nem?
Előzmény: Sgt. Elias (33)
kivi Creative Commons License 2001.01.21 0 0 40
El tudná valaki mondani, hogy mi az összefüggés az amishok és a mormonok között?
Sgt. Elias Creative Commons License 2001.01.21 0 0 39
Megvan a kép. Nem feltétlenül Amish-ok, bármelyik konzervatívabb csoport tagjai nézhetnek ki így. Ami liberálisabbra vall: A fejükön a coveringnek ugyan megvannak a stringjei, és maga a covering is elég nagy, ugyanakkor nem az álluk alatt van összekötve a string, hanem már csak jelképes, hátravetett. A ruha anyaga "túl jó," igaz, nem mintás. A vállak meg vannak emelve, igazi konzervatívok ezt sem nagyon tűrik. Szóval ezeknek akár autója, telefonja is lehet otthon, és szinte biztos, hogy nem horse-and-buggy-n jöttek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!