Keresés

Részletes keresés

Bursaspor Creative Commons License 2018.12.17 0 0 12079
ANDRE92 Creative Commons License 2018.12.16 0 0 12078

Szia! 

 

Mindenkepp engem is erdekelne hol iratod fel :) 

 

Neked semmilyen mellekhatast nem okozott?

 

csak minoxidilt hasznalok viszont gyengul a hatasa ezert is gondolkozom hatasosabb szeren.

 

Persze fenntartasaim

vannak de egy probat meger. Mire lehet szamitani szedes elkezdesenel? Pl mint minoxidil eros hajhullas..

 tovabba ha van magandokim es felirja egy gyogyszertarba kivalthato itthon ?

 

koszi elore is a valaszokat!

Előzmény: Fomate (12075)
Fomate Creative Commons License 2018.12.16 0 0 12077

4-5 év masszív használat után okoz egy kis szemkarikát, de semmi mást (persze ez egyénfüggő, szívbetegeknek pl nem ajánlatos, de azért általánosságban kijelenthető, h a minoxidilnek van a legkevesebb mellékhatása)

Előzmény: Bursaspor (12076)
Bursaspor Creative Commons License 2018.12.16 0 0 12076

sziasztok, a minoxidilnek milyen mellékhatásai lehetnek? Használtam már alkohol hajszeszt, nem pattogot tőle ki az bőröm sem hámlás tehát nem okozott bajt. Viszont a minoxidilrol azt olvastam, hogy ödémát okozhat az arcon, ami eléggé nem szép. Tapasztalatok?

Fomate Creative Commons License 2018.12.14 0 1 12075

Tegnap beszéltem azzal a dokival, aki nekem eddig felírta a dutát, és mondta, hogy mostantól sajnos nem írhatja fel, mert ő bőrgyógyász és ez inkább urológiai eredetű bogyó, de adott egy kontaktot, illetve oda is szólt egy másik dokinak, akivel a jövő héten beszélek, hogy működhet-e nála (nekem az eddigi receptfelírás úgy működött, hogy egy alkalommal 3 hónapra elegendőt kaptam, és ilyen 5-6.000 Ft-ot kért el a felírásért, szóval bőven megérte, remélem tud ez működni az új dokinál is).

 

Jövő héten írok majd ide, h mi lett

Előzmény: gvm2 (12074)
gvm2 Creative Commons License 2018.12.12 0 0 12074

Sziasztok!

 

Látom 1x év alatt továbbra is a Dutasterid a leghatásosabb...én 12 éve szedem, azelőtt 4 év finasterid szedés után váltottam és maximálisan bejött. Észlelhető negatív mellékhatás nélkül, viszont aki eddig nekem felírta az külföldre ment. Anno még reficul-al is témázgattunk (elég jó biokémikus), bár ő más vizekre evezett. 

 

Kérdésem annyi, hogy amit írtatok, hogy hajgyógyászok felírják (anno, de még most is az urológusok és dermatológusok csak néznek minek ezt szedni, azt pedig tudjuk, hogy a fallal nem érdemes vitatkozni, hiszen nekik van orvosi diplomájuk...pfff...szinte semmit nem fejlődtek), tudnátok valakit ajánlani? Említettétek korábban, hogy egy vizsgálat 10 ropi és felírja, csakhogy ezt havonta kell megcsinálni, vagy utána havonta rendszeresen ki tudod váltani? Mert így hogy most már 6-7 eFt/dobozra lement az ára nem látom értelmét minden hónapban még plusz 10-15 ropit adni, hogy felírja. Vérvizsgálatról annyit, talán az első fél év után érdemes csináltatni egyet, nekem volt a 12 év alatt 3. Persze genetika is bejátszik.

 

Lényeg tudtok-e ajánlani magán orvost, akivel értelmesen is lehet beszélni.

 

Köszönöm!

 

Üdv,

 

gvm 

Fomate Creative Commons License 2018.12.11 0 0 12073

Vegyél egy 1.5 mm-es dermarollert, hetente v két hetente 1x dolgozd meg a fejbőrödet addig, amíg apró piros pöttyök nem lesznek rajta, utána mosd le a fejbőrödet, szárítsd meg a hajad és tedd rá a dutasterides oldatot 30 percen belül és kész vagy

Előzmény: mesof (12071)
Fomate Creative Commons License 2018.12.11 0 0 12072

Szerintem csak az a baj ezzel, hogy nem hagysz elég időt a szereknek és túl gyorsan változtatod a protokolodat, simán benne van a pakliban, hogy 1-2 hónap múlva a minox regrowt hatása beüt neked, de mivel már 3 szert teszel hozzá, fogalmad sem lesz arról, h elég lenne az egyedül. Illetve ez a későbbiekre is igaz, ha mindent egyszerre tolsz és elkezd hullani a hajad, nem nagyon fogsz tudni reagálni semmilyen szinten.

 

Sztm csináld lépésenként, legalább 2-3 hónapot várj 1-1 szer hozzáadásával - arról nem is beszélve (de biztos vagyok benne, h ezzel tisztában vagy), hogy a vehicle mennyire fontos ezeknél, könnyen lehet, h minox helyett vmilyen más oldatban ezerszer jobban működhet, tesztelni kell meg jó sok időt belerakni, de keep it up, ez visz itt mindenkit előre :)

 

 

Előzmény: tekergo93 (12070)
mesof Creative Commons License 2018.12.10 0 0 12071

Az utóbbi hetekben gondolkoztam lehet veszek egy mechanikus mezoterápia gépet, korábban jártam és csináltam is magamnak dutasteriddel, de akkoriban átálltam inkább a szedésére. Van sok IGF tartalmú szer amiket alkalmaznak mezoterápiás úton, régen nézegettem.

 

A tűtől nem félek, illetve van is némi előképzettségem a dologban. A dutasteride beadása mondjuk piszok mód fáj lidokain nélkül időbe telt mire kikísérleteztem az arányokat egy doki csinálja szintén ilyen módszerrel, más is járt innen a fórumról hozzá, de szerintem mindenki abbahagyta. Az ő elmélete szerint 1-2 havonta elég a dutasteride beadása fejbőrbe a felezési ideje és plazmaafinitása miatt, de szerintem hiába van lokálisan beadva az felszóvídok onnan relatív hamar, nem nyújtva elegendő "védelmet" a hajhagymáknak, talán hetente vagy 2 hetente hatásos lenne.

 

 

Előzmény: tekergo93 (12070)
tekergo93 Creative Commons License 2018.12.10 0 0 12070

Én még várok legalább 4 hónapot, hogy alaposabb következetést le tudjak vonni az általam használt kezelésről.
Na mint nap olvasom a különböző fórumokon az újabbnál újabb hajhullást megelőző vagy éppen hajnövekedést serkentő vegyületekről vagy éppen természetes anyagokról amiket újból megvizsgáltak a kutatók.
Már legalább több 100 anyag létezik ami valamilyen faktoron keresztül hat a hajhullásra vagy épp a tüsző regenerálódásra és így a hajnövekedésre. De ezek többsége külön-külön nem túl intenzív hatású így nem mindenkinél válik be.
Véleményem szerint a megoldás tehát lehet, hogy nem az lenne, hogy folytonos kutatások után még több és több jelátviteli faktort találjanak ami valamilyen módon hat a hajhagymákra (pozitívan vagy negatívan), mert mi van ha ezekre a faktorokra együttesen kéne hatni ahhoz, hogy jelentősebb eredményt lehessen elérni??

Én korábban mikor kombináltam a különböző dolgokat a ceti, a bima, a dermaroller, a LiCL, az UVB fénysugár, Stemox, a ricinusolajat (teában) és CBD oldaljat (teában) pár hónap után akkor tapasztaltam a legintenzívebb hatást - azt hogy gyakorlatilag totál megállt a hajhullásom - 1 szál naponta vagy annyi se hullot ki - direkt figyeltem - ez közel 2 hétig így volt aztán jött a homloktájéki rész pótlására a beültetés ezért egy darabig abba kellett hagyjam a cuccokat, később pedig már kihagytam a protokollból ezt azt illetve nem rendszeresen használtam mindent és a poztív hatás lassan kezdett visszafordulni - így lehetséges a kihagyások és a ceti elhagyása már elég volt ahhoz, hogy ne folytatódjon a poztív hatás és visszakerüljek normál hajhullás állapotához végül ismét az intenzívebb hajhulláshoz.

3 hónapi finasteriddel + nagyjából 2 hónapos ösztrogéllel és rendszertelen bimatoprosttal annyit sikerült elérni, hogy kevésbé hullott a hajam.
Mikor ez után még ráálltam pluszban a minoxra is, legalább 3 héten keresztül nagyon durván hullott a hajam, most úgy 2 hete ez már mérséklődött de még azért hullik - remélhetőleg pár hét múlva ez már olyasmi lesz mint a minox előtti szakaszban.

Most több mint 4 hónapi finasterid és 3 hónap ösztrogél + rendszerentelen bima + 1 hónap minox - azt a következtetést tudom levonni hogy a fina és az ösztrogél a hajhullás mérséklésére valamelyest hatásos a hormonális út tekintetében de nem túl egészséges megoldás. Ettől pedig a haj nem is nő csak a hajhullás mérséklődik. A fina önmagában szerintem még ennyit se érne. Olvastam tanulmányokat amikben megemlítenek olyan nőket akik szintén valamilyen androgén alapú hajhullással küszködnek - de az ő esetükben nem beszélhetünk kiterjedt kopasz területekről csak is hajritkulásról - a teljes kopaszodás vélhetően az alacsony tesztoszteronszint és a magas ösztrogén szint miatt nem következik be - mindazonáltal a nekik adott DHT gátlók és 2% minox valamelyest segítenek nekik a hajsűrűsödésben - de vannak esetek amikor még ez se elegendő a számukra.

Ezt figyelembe véve arra jutottam, hogy a hormonális tényezők ha segítenek is, nem annyira intenzív sok esetben a regneráló hatás, mintha ezek mellett különböző faktorokra is egyszerre hatnánk. Plusz ha egyszerre több faktort célzunk meg akkor szerintem a regeneráló hatás is gyorsabban elérhető - hiszen egyszerű logika alapján minél több kedvező körülményt biztosítunk a hajhagymáink felé annál gyorsabb a regenerálódás.

Tehát amikor én korábban a PEG2, PGF2a, WNT jelátvitel, IGF-I, VEGF faktorokra poztívan hatottam és a PGD2-re negatívan, akkor vélhetően ez az együttes ráhatás okozhata a hajhullásom teljes megállítását pár hónap után. A VEGF mint azóta kiderült, hasznos igen, de nem annyira fontos mint a többi - vagyis elhanyagolható lett volna a drága Stemox..
Ezeket azért nem alkalmazom újfent mert iszonyat körülményes és macera ennyi mindent használni és egésznap pácolt hajjal lenni - kb. utcára nem lehet így kimenni mert olyan a haj minttha 1 tonna hajlakkot fújtak volna rá - ez melett meg még drága is - főleg hosszútávon - márpedig ez örökre szól.

Korábban itt említettem a fórumon, hogy a WAY-31660 mennyire fel lett kapva világszinten mintha meglett volna a végső megoldás - most pedig már arról lehetett olvasni, hogy a WAY-31660 -ot dobják mert túl veszélyes ez a vegyület - miközben ezt a vegyületet direkt azért fejlesztették ki, hogy kevésbé legyen veszélyes mint a Cyclosporine A - de még ígyis túl veszélyes - most olvastam, hogy 1-2 fórumozó aki használta azok közül az egyiknél alig 1 hónap alatt kialakult egy kissebb tumor a nyaki részen - valószínűleg a kutatást végzők egy új biztonságosabb vegyületen dolgoznak már. Tehát ami a megváltást hozta volna az még várat magára egy biztonságosabb megoldással valszeg még pár évig biztosan.

 

De szerencsére van egy másik eléggé sikeres vegyület itt 2018 végén a "3-methyl-5-(2,2,3-trimethyl-1-cyclopent-3-enyl)pentan-2-ol" - ez a szantálfa illatanyagának a szintetikus kristályos változata - ami egy jóval erősebb a természetben előforduló szantálfa kérgében található illatanyagnál - ezt különböző parfümökben használják a megfelelő higításnál ami kb. olyan 1-5%-os.
Elolvastam az erről szóló részletes kutatást amit 2018 szeptember 18-án publikáltak legelőször itt: https://www.nature.com/articles/s41467-018-05973-0

Ebben eléggé bíztatóak az eredmények és hairlosstalkon is jó pár referencia kép igazolja a hatásosságát.
Az oldat higítása a kutatási anyagban pedig 5uM ami ha jól számolok a 210.36042000 g/mol -al - akkor az 0,010518021 g vagyis ~100ml/10,5mg ami olyan ~0,01%-os oldat. Ebből pedig az következik, hogy a legolcsóbb hajnövesztésre használandó cumó mivel ennek ára 5-10 dollárba jön ki és elég 1 hónapig. Az IGF-I faktorra hat kedvezően amiről már sok kutatásban leírták, hogy nagyobb szerepe van a haj anagén fázisában való növekedésben. Többek között a DHT negatívan hat az IGF-I faktorra ami miatt megállhat a tüszőnövekedés >>> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21839661.. Míg a Cannabidiol (CBD) pozitívan hat a tüszőnövekedésre az IGF-I faktoron keresztül ami melett még a PGD2 negatív hatásait is csökkenti a gyulladás csökkentő hatásaival >>> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3500072/

 

Tehát az IGF-I egy elég fontos faktor a hajnövekedés szempontjából - ezeken kívül is számos tanulmányban megemlítik a 21. században kutatásai között.
Én ezt mindenképpen beveszem a protokollomba - egyszerűen oldok 10mg-ot 60ml minoxban amibe az utóbbi 1 hétben már a 3ml bimát is belenyomtam. Ezzel egyszerre 3 faktort is megcélzok az IGF-I-t, a PGF2a-t, és minox esetében nem tudni pontosan - de talán PGE2 - árilag pedig nem is olyan vészes. Ezzel a topikális része le is tudva. Orálisan meg még hozzá lehet venni egy erősebb CBD kivonatot ami szintén az IGF-I-re hat - hogy ne csak topikálisan hassak rá - mert a bőrön keresztül amúgyis nehezebben jutnak be a hatóanyagok a megfelelő vivőanyag nélkül és egyébként is mindig több kell topikálisan mint orálisan - Sőt most így belegondolva a tanulmányban bár emberi tüszőkön végezték a kísérletet de azok kivett és tenyésztett tüszők így nem kalkulálták bele az emberi bőrt - tehát vélhetőlen külső topikális használatra a 10mg 60ml minoxban még ígyis talán gyenge lenne - a parfümökben 1-5%-ot használnak vagyis 100ml-ben 10x-50x ennyit vagyis 100mg-500mg-ot - de ez már lehet irritációt vagy bőrégést okoz esetleg - mivel a parfümöket sem szokás a bőrbe bedörzsölni - ennek még utána kell nézni mi lenne a helyes dózis a bőrön - sajnos hairlosstalkon össze vissza írnak mindent úgy hogy a kutatást el se olvasták így inkább a kutatási anyagokat kell átnézni jobban, hogy helyes dózist lehessen meghatározni.

 

De azthiszem ez eddig a legjobb amit lehet tenni 2018 végén. Ez mellé ha még egy kevésbé veszélyes WNT jelátviteli vegyületet lehetene keverni az lenne a jelen kor legjobb kotyvaléka ami több faktort megcéloz egyszerre. A LiCL-t és a WAY-31660 kivéve (bár a LiCL kevsébé veszélyes kis dózisban de nem is hatásos csak nagyobb dózisban úgy meg már veszélyes).

Előzmény: Fomate (12069)
Fomate Creative Commons License 2018.12.08 0 0 12069

Am én is tervezem ebben az évben, hairhungary nálam eddig a befutó, noha kicsivel drágább, de ez a hegmentes megoldás nagyon jónak tűnik, főleg így megnézve a referenciamunkákat

Előzmény: BBosss (12067)
tekergo93 Creative Commons License 2018.11.30 0 0 12068

Amikor én voltam, még Dr. Sikos Géza volt ott akivel konzultáltam. neki pedig bőven van tapasztalta szerintem. A weboldal szerint még most is ott van. Az is lehet azért van felvétel mert sok a munka, és ő egyedül kevés.

Előzmény: BBosss (12067)
BBosss Creative Commons License 2018.11.30 0 0 12067

Én Shklinikához nem mennék hajbeültetésre, vagy megkérdezném mennyi ideje foglalkozik vele a doki.

Lgutóbb láttam álláshirdetéseket tőlük, hogy hajbeültető orvost keresnek. Azaz ha valaki most megy akkor jó eséllyel kerülhet olyanhoz aki még nem sok ilyet csinált. 

Előzmény: tekergo93 (12065)
tekergo93 Creative Commons License 2018.11.30 0 0 12066

Amúgy nem tudom mért parázol ennyire. Az indiaiak elég jó orvosok. A fue2 save system pedig egy elég korszerű megoldás - manapság nehéz elkúrni ezzel a módszerrel. + amúgyis vállalnak garanciát - ha nem nő ki a beültetett hajak 80 vagy 90%-a (már nem tom pontosan mennyi) 1 éven belül, akkor vállalják annak további pótlását - ez benne is van a szerződésben amit kaptam. Akárhogyis - bárhova mész olyan helyre menj csak, ahol van garancia is.

Előzmény: mesof (12064)
tekergo93 Creative Commons License 2018.11.29 0 0 12065

A hajfenntartó kezelésekről tájékozatlanok a hazai orvosok többsége de nem is érdekük, hogy tudják, elvégre nem ezzel foglalkoznak - csak a saját kezelésükkel, és ettől még jó munkát végeznek szerintem - de olyan nagy véleményt még nem tudok mondani mert még csak 7 hónapos a dolog. És ugyebár min. 1 év a végleges eredmény. Nekem még ritkásnak tűnik de ezek a szálak még vastagodni és sűrűsödni fognak még... 

Előtte képet nem tudok küldeni, csak mostanit. De NW3 volt kb. Ilyesmi lehetett mint ennél a fickónál.. http://i.imgur.com/PB45AUZ.jpg

 

Most pedig ilyen..

jobb oldal..

 

és bal...

 

 

Én azt tudom mondani, hogy alakulgat így 7 hónap után - sokkal jobb mint volt, de még ritkás.. remélhetőleg még 4-5 hónap múlva ez sűrűbb lesz.


Amúgy először a Shikos klinikán voltam konzultáción  - ott az úr viszonylag tájékozott volt. Ő mondta, hogy nem csinálja meg a hajbeültetésem a homloktájéki rész pótlására mert túl fiatal vagyok - később kell mert akkor jobban szét lehet osztani a graftokat majd - azt mondta szedjek addig propeciát meg minoxot és ezért lett végül a professionalhair. Néztem egyébként én korábban 4-5 klinikán is referencia képeket de nem igazán látni különbségeket a referenciák alapján. Volt 1 klinikai viszont amiről nagy rossz véleményeket olvastam valahol - de már nem tom melyik volt az.

Előzmény: mesof (12064)
mesof Creative Commons License 2018.11.28 0 0 12064

Ma voltam a Professinalhair/hajszalhijan klinikán konzultáción, 2 borzasztóan dilettáns nővel (nem orvosok) beszélgettem és nagyon lehangoló volt a dolog. Nyilván nem sokan mennek oda annyira informáltan az egész hajhullás dologról mint én (vagy többen a fórumról). Elkezdték nekem magyarázni, hogy a minoxidil mennyire veszélyes a hormonokra és blokkolja az is a DHT-t és csak a hajbeültetés a jó semmi értelme bármi preventív/fenntartó eszközhöz nyúlni...

 

Ezektől függetlenül egyébként lehet az orvosok jó munkát végeznek. A hosszú arab nevű dokinő még ott van egyébként a klinikán a Rékasi Eszter már nincs. Lehet elmegyek máshova is, mert sajnos ez akaratlanul is megrendítette a klinikába vetett hitem. Tekergo93 neked van esetleg valami before after képed?

 

Leitz701 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 12063

Melyik olyan megbizhato oldal ahonnan tudnek tendelni finasteridet?

 

Van aki rendelt es korrekten megerkezett? :)

Előzmény: tekergo93 (12062)
tekergo93 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 12062

szia. olvass vissza 1-2 oldalig. minden le van írva ezzel kapcsolatban.

Előzmény: Leitz701 (12061)
Leitz701 Creative Commons License 2018.11.27 0 0 12061

Sziasztok.Valaki tudna segíteni fina felírásban vagy esetleg van valakinek eladó?

 

Előre is köszi a választ! :

Fomate Creative Commons License 2018.11.25 0 0 12060

Nekem ő csinálta: https://youtu.be/Pcq0qu4BjoA

 

Előzmény: mesof (12059)
mesof Creative Commons License 2018.11.23 0 0 12059

Formate te is tekergo93 altal említett dokinőnél voltál? Dr. Al-Aisa Abtessam Nariman?

 

Köszi

Előzmény: Fomate (12045)
tekergo93 Creative Commons License 2018.11.23 0 0 12058

Nem tudok róla, hogy a minox-ot hamisítanák. Vény nélkül kapható - bárki beszerezheti, báhonnan - így nincs akkora piaca az online vásárlásnak ezen a téren és nem is olyan vészes az ára se - de érdemes szerintem nagyobb forgalmazó cégtől vásárolni vagy közvetlen a gyártótól. Én a hamisítást a vényre kapható gyógyszerekre értettem amiket online "gyógyszertárakból" tudsz megvenni akár vény nélkül. Amúgy a fina + minox kombóval jobb eredményeket lehet elérni mint csak minox vagy csak fina. Remélem nem sokára pozitív eredménnyel zárul a way-31660 tesztelése, mert akkor tuti arra fogok rátérni - ha mégse, akkor jövőre jön ki a Follicia új kezelése ill. 2020-ban egy másik cég (most nem jut eszembe a neve) 10 éves munkája után kerül kereskedelmi forgalomba az új vegyülete azt nem tudni milyen márkanév alatt még - meg még van 1-2 amik nemsokára kijönnek kereskedelmi forgalomban is, mint pl: a fevipiprant. Szóval talán nem kell örökre fina+minoxot használni, és 1-2 éven belül cserélni lehet sokkal hatásosabbra - csak követi kell a legújabb kutatásokat.

Előzmény: BBosss (12056)
tekergo93 Creative Commons License 2018.11.23 0 0 12057

Ezek csak spekulációk nulla tudományos alappal. Az ilyenekre nem lehet alapozni, mert máshol pont az ellenkező tapasztalatról lehet olvasni. Amit linkeltél abban is van ellentmondás pár kommenttel alatta írja, hogy por állagú fina-t használ évek óta és jól működik - azt én is tudom, hogy sokan topikális finasteridet használnak a mellékhatásaok csökkentése érdekében - azaz oldatot csinálnak a tabelttából ha azt összetörik vagy "generikus" vegyületból amik szintén nem rendelkeznek film bevonattal (ahogy itt is írták) mégsem oxidálódnak. Amúgy a topikális finasterid nem fogja a mellékhatásokat csökkenteni mert a bőrön keresztül ugyanúgy bekerül a véráramba és a teljes szervezetben fejti ki a hatását - maximum a hajhagymákban nagyobb koncentráció lesz - de drágább is mert több kell.
Topikális oldat esetében van az, hogy hamarabb tönkremegy desztilállt vízzel / alkohollal / propilén-glikolall keverve - de ez kb. egy csomó oldott vegyületettel így van - és pont a hosszú tárolhatóság és a romlandósá elkerülése végett van minden vegyület por formában - oldott formában sokszor hűtőben szokták tárolni zárható kupakos tubusban - úgy sokáig jó (korábban én is csináltam topikális oldatot csak én ceti-ből a pgd2 blokkolás és pge2 növelés miatt - itt írtam is róla a fórumon úgy 7-8 hónapja kb).
Az hogy neki valamiért nem hatott a Proscar az más okból is lehet: - pl propecia esetében is olvastam olyat, hogy 1-2 évig hatott aztán egyszer csak már nem, majd dutára váltott és az megint hatott - pontosan nem tudni miért van de én arra gondolok, hogy talán több DHt-t kezdett termelni a szervezet mert kialakult egyfajta tolerancia, de az is lehet nem szedte rendszeresen, vagy netről rendelte és hamisítottat kapott, vagy ez csak egy gyártó vagy forgalmazó közeli érdek-hozzászólás, hogy az emberek a drágább Propeciát vegyék...

Úgyhogy a félbetört tabikat elég ha száraz hüves helyen tárolod, és visszateszed az aluminium csomagolásába és lehetőleg 2 naponta tördeld félbe.

Előzmény: BBosss (12055)
BBosss Creative Commons License 2018.11.22 0 0 12056

Külföldről ebay-ről berendelt minoxidil-eket mennyir eszokták amúgy hamisítani? Már ha pl. ebayről veszed és olyantól akinek azért 98-99% pozitív visszajelzése van. 

Előzmény: tekergo93 (12054)
BBosss Creative Commons License 2018.11.22 0 0 12055

Itt olvastam tapasztalatokat tördelésről:

https://www.hairlosstalk.com/interact/threads/when-does-split-proscar-start-to-loose-effectiveness.91049/

 

Itt a bomlást meg változó adatokat csak mint lehetséges magyarázatot hozzák fel, hogy miért szarabb az ha tördeled és miért hullik a haj akkor is ha a dózis elvileg 1.25mg 4 felé törve, nagyobb mint az 1mg, de mégse olyan effektvív. 

 

Volt aki rendes Propetia 1mg-ról váltott 5mg 4 felé törésre és utána tapasztalta, hogy megint hullik a haja.

 

Minoxidilt eddig is használtam, de sajnos nem sok eredménye volt önmagában. 

Most reményeket fűzök a finához, de remélem, ha sima minoxidillal annyi jött össze ami, az nem azt jelenti, hogy azok a részek amik jelenleg gyengébben hajmentesek olyanok is maradnak, mert minoxidil kihozta belőlük már amit lehetett. 

Előzmény: tekergo93 (12054)
tekergo93 Creative Commons License 2018.11.22 0 0 12054

Nincs mit. De a fina mellett Minox-ot is használj mert csak attól kezd el növekedni és sűrűsödni a hajad. A dht blokkolással ez nem érhető el, azzal csak a hajhullás negatív hatására hatsz. Tehát fina+minox kombó.
Persze még kismillió cuccot szedhetnél amik segíthetenek, de egyenlőre próbáld meg ezeket. 

Amúgy  számos kutatást fogsz találni még ncbi-n a finával kapcsoloatban akár 1mg akár 5mg és ezeket össze tudod vetni, vagy találni olyanokat amik eleve 1mg-al és 5mg-os adaggal is együttesen vizsgálják a hatásokat/mellékhatásokat mint pl .ez is:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840927/

Azt nem hiszem, hogy a levegőn bomlana száraz állapotban. Amúgy olyat is lehet olvasni, hogy sokan 5mg-os proscart törik félbe vagy negyed részbe amerikában (mert olcsóbb mint a propecia) és ugyanolyan hatásos nekik. Tehát ez pro - kontra. Azt is el tudom képzelni, hogy esetleg netről rendelte és hamisított gyógyszert kapott és azért volt hatástalan számára - persze ez csak 1 lehetőség, mert ezen kívül számos oka lehet.

De az 5mg-os egész tabi biztos, hogy ott oldódik ahol kell, úgy ahogy kell nem ingadozik a DHT ha minden nap ugyanabban az időpontban szedik és tuti hatásos is. 

Bár szerintem az ilyen kis mértékű ingadozás még nem okozhat gondot - pl ha egyik nap 1mg-ot szedsz másnap 1.5mg-ot akkor max ilyen 1-2%-os eltérés lehet a DHT szintben ami nem olyan jelentős mert annyit alapból tud ingadozni a DHT szint magától is sőt még többet is de kérdés kinek, hogy viseli a genetikája. Én negyedelve 1 hónapig szedtem és nem érzékeltem változást - előtte 3 hónapig propeciát szedtem, most pedig már lassan 2 hete 5mg-osat és ugye mellette még mást is nyomok. Eddig nem igazán vettem észre semmi pozitívat a hajammal kapcsolatban - a bőrőm viszont simább lett - meg lett egy nagyon enyhe kezdetleges gyno egyik oldalon de ez már 1 hónapja észleltem és nem nőtt azóta se így nem is látszik csak UH vizsgálat mutatta ki. Most mióta a minoxot is nyomom jobban hullik a hajam de ez normális - érdekes hogy a bimától ennyire nem hullott mikor azt kezdtem el használni - de a 2 másképp is hat a hajra - kíváncsi leszek pár hét múlva ez alább hagy-e aztán pár hónap múlva sűrűsödést érek-e el. . És most mikor elekzdtem ezeket csináltam több képet is, így majd össze lehet hasonlítani a végeredménnyel. Szerintem ez az extrém kezelés az ösztrogénnel és bimával sokkal hatásosabb lesz mint a fina + minox. De majd jelzek

Előzmény: BBosss (12053)
BBosss Creative Commons License 2018.11.21 0 0 12053

Értem.
Azért én ovatosabb leszek.
Szép lassan felemelem majd az adagot 2.5mg-ra, és kész.

Elvileg a felezgetéssel az a baj, hogy:
- bomlik az anyag a levegőn
- nem pontos a dozirozás

Ezért is olvastam külföldi forumon olyat, hogy valaki 1.25mgos (negyedelt ) adaggal megint elkezdett kopaszodni, holott 1mgos propecia hatott nála.
Szóval negyedelés ezért nem olyan jó.

Ha felezem a 2. adag" csak 1 napig bomlik a borítás nélkül + kisebb az esély a dózis ingadozásnak is.
5mg ot kicsit overkillnek tartom.

A linkelt cikk pedig elég jó, de csak 1 hivatkozás van arra, hogy 1mg és 5mg között lenne bármi mellékhatáskülönbség. És azt se a cikk tesztelte csak egy lehivatkozás.

Ezzel a 2.5mg-al szerinte bőven el leszek remélem. Ha meg nem lesz hatás 8-9 hónap múlva akkor majd meglátom mit teszek.

Kösz az eddigi segítségeket.

Előzmény: tekergo93 (12051)
tekergo93 Creative Commons License 2018.11.21 0 0 12051

A korábbi grafikonokat több kutatásból gyűjtöttem össze ill a leírtakat is.

Ebben a kutatásban nagyjából benne van szerintem minden amely több szempontból is összehasonlítja az 5mg és 1mg finát, mind hatásilag, mind mellékhatásilag.


Hatás: 0,2mg fina 55% -os DHT-szuppressziót okozott, az 5 mg pedog elérte a 69% -os DHT-elnyomást.
Mellékhatás: 17353 betegen végzett vizsgálat kimutatta, hogy az 5mg-os dózis csak kissé emelte a szexuális diszfunkciót mint az 1mg-os dózis esetében. A szexuális mellékhatások 2% alatt fordulnak elő 1 év alatt, 5 év alatt pedig 0,3% alatt. Leírja azt is, hogy a mellékhatások úgy csökkenthetőek, ha alacsony dózissal kezdik szedni és lépcsőzetesen fokozatosan emelik a dózist. A hírtelen nagy mennyiségű fina, vagy az ingadozó DHT szint ugyanis nagyobb valószínűséggel okozhat mellékhatásokat.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3481923/

 

Azért szedek 5mg-ot mert 1. hatásosabb mint az 1mg (legalább 5%-al ami már számít), és 2. mivel nincs mellékhatásokban nagy különbség, így nem érzek nagy kockázatot se - ígyse olyan erős mint a duta amit sokan szednek.
0,05mg-ot nem tudsz szedni, hiába nagyjából hasonló hatású mint az 5mg. A legkisebb az 1mg-os Propecia, vagy ha magad tördeled 4 részre. De a tördelés nem biztos, hogy jó mert nem biztos, hogy a megfelelő helyen oldódik fel a tabi - ha tördeled már a nyálkahártyán keresztül elkezd feloldódni de lehet a gyomorban vagy a belekben kéne inkább a jobb felszívódás / hatás érdekében - és ha alig van különbség mind hatásilag mind mellékhatásilag akkor nincs értelme bíbelődni a tördeléssel se.

Azzal kapcsolatban, hogy mi az optimális DHT érték a szőrtüszőnek, vagy milyen értéknél már nem áll fel - ez tökre egyénfüggő de amúgyis felesleges számérték lenne, mivel 1. nem fogod a DHT szintedet nézegetni havi labor vizsgálaton mert drága, 2. a finánál megadott DHT értékek átlagértékek csak - mivel minden egyes embernél ez eltérő (ami akár elég nagy mértékben is eltérhet) - pontosan csak akkor tudod ha laborban csinálsz DHT szint mérést - pl. endokrinológia magánszakrendeléseken szoktak lenni - de nem olcsóak.

A másik meg, hogy a hajhagymáknak nem csak a DHT az egyetlen negatív hatásuk. 

A DHT a herékben termelődik és rengeteg mindenért felelős pl. immundrendszer, szexualis vágy, stb stb, A DHT a véráramon keresztül a fejbőrben is jelen van - itt azoknál akik AGA-ra hajlamosak gyulladásos láncreakció alakul ki a fejbőrben a magas DHT szint miatt - ennek hatására kezdenek a hajhagymák roncsolódni és a haj hullani. A gyulladásos reakció-t a prosztagladin d2 okozza és ezzel a pge2 szint csökkenést okoz ami a haj növekedéséhez fontos lenne. A pge2 csökkenésével megszűnik a WNT jelátvitel és ezáltal a szervezet saját regeneráló képessége a hajhagymáknál. A DHT szint növekedés mellett az ösztrogénjeink is csökkennek amik szinten hozzájárulnak az egészésges hajhoz pl a VEGF faktoron keresztül vagy PGF2a faktoron keresztül is. De még rengeteg folyamat van ezeken kívül, a DHT csak a jéghegy alja.

A DHT pedig önmagában nem eredményez szexuális diffúziót, mivel a szexuális vágyért leginkább a tesztoszteronok a felelősek - ezt pedig nem gátolja se a fina, se a duta. A DHT is szerepet játszik persze de kisebb mértékben, valamint még az alacsonyabb tesztoszteron szinttel rendelkezőknél se jelent mindig gondot. Tehát az alacsony libidó mint mellékhatás nem köthető össze teljes mértékben a DHT szint csökkenésével mert nem mindeniknél váltja ki ezt. Sőt a fina és a duta megátolja az 5 afla reduktáz enzimnek / enzimeknek , hogy a tesztoszteront, dihidro-tesztoszteronná alakítsák így lényegében több szabad tesztoszteron marad amitől egyeseknél a szexuális vágy még nő is. Míg másoknál ha alacsonyabb az aromatáz enzim a szervezetükben akkor az így szabadon maradt tesztoszteronokból ösztrogén keletkezhet amitől gyno alakulhat ki (aromatáz enzim blokkoló étrend ill. kiegészítők/kivonatok segíthetnek - vannak gyógyszerek is de akkor már biztonságosabb abbahagyni a fina/dutat).

Előzmény: BBosss (12049)
BBosss Creative Commons License 2018.11.20 0 0 12050

Látom a képeket nem sikerült betenni, ahol ki vannak hagyva helyek ott a beküldött képeidre próbáltam válaszolni. 

Előzmény: BBosss (12049)
BBosss Creative Commons License 2018.11.20 0 0 12049

Nem szeretnék szörszálhasogatónak tünni, de tudományos cikkek esetén valami referenciát nem tudnál linkelni? 

 

"elvileg az 5mg-os fina valójában nem sokkal erősebb az 1mg-osnál (de ez a gyakorlatban nem biztos, hogy így van mert sok az ellentmondás)"

 

Rendben, de itt nem csak hatásról van szó, hanem minen gyógyszernél meg kell nézni a nyereség/veszteség arányt. Lehet 5mg nem sokkal erősebb , de például sokkal markánsabb mellékhatásai vannak akkor.. VAGY 1mg-ot szedhetsz 10 évig is bármi probléma nélkül, de 5mg eseténben már 2 év után gynecomastiád lesz vagy impotenciád ... Érted mire próbálok utalni. 5 hajszálnyi különbségért lehet nem éri meg az a veszteség.

 

"0.05mg fina hasonló hatású lehet mint 1mg vagy 5mg fina a kutatások alapján"


De ha így van miért szednél többet? :) Miért vállalod a + rizikót ? :) Arról van bármi kutatás pl. hogy 5mg fina jobban hat a hajra mint az 1mg fina? Arról, hogy 5mg fina több mellékhatást okoz mint az 1mg fina?

 

"Tehát ha az 5mg-os tabit 4 részre osztod, akkor nem biztos, hogy csökkented a mellékhatások kockázatát, így akár 5mg-ot is szedhetsz."

 

Ez a két tök jó, de tényleg! :) De melléhatásokról nincs valami hasonló? Pl. a betegek hány % jelezett mellékhatásokat az egyes dózisokkal összefüggésben? Mert ha nincs különbség 0.05mg és 5mg között a scalp skin (fejbőrön) az még nem azt jelenti, hogy ez máshol is igaz, pl. herében lehet nagy különbségek vannak az egyes dózisok között!! 

 

 

"Amint ez a következő ábrákon látszik, egy 20-22%-al biztosan erősebbnek tűnik a duta a DHT gátlásban."


Igen, nekem úgy tűnik a dutasterid első rendű kinetikával bomlik valamiért, míg a finasterid 0-rendűvel. Gondolom lehet benne valami adalék is + dutaban van azt hiszem hatóanyagok között más is. Lehet azt is majd kipóbálom, ha 8-9 hónap után sincs semmi mellékhatásom és nem hat a fina úgy ahogy várom. 

 

.

 



 

Ezek a százalékok tök jók, csak 1 baj van velük: nem tudunk vele nagyon mit kezdeni. Hiszen nincs megadva mi a célérték.

Most a -60% az rosszabb mint a -100% ? Egyáltalán nem biztos. 

 

Arról nincs esetleg egy ilyen táblázat, hogy hajnövekedés szempontjából mi az az érték amin érdemes lenni? Mert ha ugyanannyira jó a hajnak a -50 mint a -100, de -100 már nem áll fel, akkor nyilván nem kell annyi gyógyszert szedni. Érted mire akarok kilyukadni... :) 

 

Én dozirozást úgy tudnám elképzelni mint egy logaritmikus növekedést:

pl. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Log.svg/512px-Log.svg.png

 

Csak azt kell kitalálni a görbe "csúcsán" melyik dózis szerepel, aminek persze a legkevesebb a mellékhatása is. :)

 

 

 

Amúgy pubmed-en biztos van erről több kutatás is, csak azért tettem fel a kérdéseket, mert úgy látom te már beleástad magad. (Ha van esetleg linked amit nem tudsz elolvasni, akkor nyugodtan küld át azt is, egyetemi VPN miatt el fogom tudni őket olvasni )

Minenesetre aminek tényleg örülnék, ha lenne olyan kutatás vagy cikk, amiben fel van tüntetve az egyes dózisok hogy befolyásolják a hajat és egyes dózisok- mellékhatások hogy jelentkeznek. 

Előzmény: tekergo93 (12044)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!