Sziasztok.
A pránaistákról volt egy rövid "kedvcsináló" cikk a múlt heti (vagy korábbi?) PestiEst-ben. Ott azt írták, a tagoknak fényre és ritkán egy kevés vízre van szükségük. A cikk apropója az volt, hogy egy négy-ötnapos rendezvény keretein belül lehetett találkozni vegetáriánusokkal és pránaistákkal (külföldiek, magyarok) is. Mindenféle kóstolók voltak (vega kajákból) és ismereteket lehetett szerezni a vegetariánusokról és pránaistákról, illetve tőlük maguktól.
Eddig nagyon pontos voltam, mi? :-)
Sajnos az újságot kidobtam és se a helyre, se a dátumra nem emlékszem, de mintha augusztus vége lett volna. Nincs meg valakinek az újság? Vagy volt ott valaki?
Az én véleményem az egészről az, hogy elképzelhetőnek tartom, de én nagyon szeretek enni. :-) Talán, ha megöregszem. Néha már így is fontolgatom a hús elhagyását. Az életnek vannak magasztos céljai, de én nagyon tudom értékelni az apróbb örömöket is (steak, tatár, kerti hússütés, eper, szőlő, fagyi, jó borok, hmmmm)
Azt is majdnem biztosra veszem, hogy a fizikai teljesítőképesség jelentősen csökken egy ilyen életmód hatására.
Ha valaki egy kicsit magába szeretne szállni, leülni, átgondolni az életét, az Életet, az kúraszerű böjtökkel is elérheti, hogy teste lecsendesedjen, szelleme tisztuljon (vagy fordítva?), gondolatai elmélyedjenek. Utána pedig gyerünk vissza, élni az életet a szellemi gyakorlatok tapasztalatainak birtokában!
Sziasztok,
Nem tudom neked pontosan alátámasztani irodalommal, de több helyről is hallottam már és olvastam is róla. Ha nagyon akarod megpróbálok konkrétumokat kereseni, de ezt akár te is megteheted.
Asszem sportolóknál lehet ezt szépen kimutatni, hogy megmérik mennyit vitt be ételből és egyéb forrásokból és mennyit használt föl. pl. egy maratoni futásnál. Úgytudom, hogy meghökkentő eredmények jönnek ki. Persze a tévedés jogát teljes mértékben fönntartom.
Bocsi, megkerdezhetnem, honnan ez a tudomanyos teny, hogy tobb energiat hasznal fel??
csakmert akkor felmerul a kerdes, miert adjak meg, hogy a szervezetnek naponta mennyi energiara van szuksege, es miert tuntetik fel, hogy egyes kajak mennyit tartalmaznak? Vagy az csak az extran kivul mennyi kell?:)
Meg az a kerdes is felmerul, miert is van az emberen akkor zsirszovet? Pl oda nem pont a feles energiat szokas bepakolni? Es ha feles van, akkor azt esetleg, ha mar nincs eleg kaja miert ne lehetne hasznalni? Ime, itt van, hogy honnan az extra:))) pl egy egeszseges no teste ha jol tom kb 20% zsirt tartalmaz...
Tételezzük fel a természet és a teremtés célszerűségét. Ebben az esetben minek a fogak és miért nem találunk az állatvilágban hasonló eseteket? A válasz is megfogalmazódik, mert az állatok nem állnak olyan szinten. Vajon Jézus evett-e, ivott-e? Nem tudom konkrétan van-e erre utalás a Bibliában, de arra van, hogy részt vett vacsikon. Ha valaki akkor ő biztosan elég magas szinten állt és mégis kajált.
Üdv:Irish
"Gyerekek ne mondjuk rá semmire, hogy képtelenség, amig közelről meg nem vizsgáltuk a dolgot. Ezek már olyan történetek, amit materialista plattformról se megérteni, se megmagyarázni nem lehet."
Ok, vizsgáljuk meg közelről a dolgot. Az élőlények táplálék nélkül - hosszabb-rövidebb idő után - elpusztulnak, a táplálékot ugyanis reménytelen lenne napfénnyel meg "csakrákkal" helyettesíteni. Ha nem jut enni- és innivalóhoz, a materialista előbb-utóbb éppúgy elpusztul, mint az idealista. S már nem támad fel, mert az is képtelenség: ezt is vállalom.
A parázson járás egyébként létezik, de ahhoz elegendő egyfajta fizikai-pszichés állapot, nincs szükség "odaátról" érkező védelemre. De a tűzön járástól már nagyon óvnálak Tivadar, nemcsak téged, hanem mindenkit: a lángok közé senki ne menjen, mert ott már az esetleges "odaátról" érkező védelem is csődöt mondana...
A tűzönjárás köztudottan egy scam (átverés). Semmi különleges nincs benne, egyszerűen gyorsan át kell rajta gyalogolni. Ha lassabban gyalogolsz megégsz, ha melegebb a parázs a kelleténél (valójában mégcsak nem is tűzön jársz), akkor is megég a talpad.
Persze vannak "profik" is, akiken tényleg nem fog a tűz sem. Pl. egy magyar fakír pár száz fokos parazsat vagy valami más anyagot rágcsál és nyel le, anélkül, hogy baja lenne.
A fény-dolgon kívül (hisz persze, hogy nem napfényen élnek a pranások) még alapvető félreértés szerintem e témában az, hogy akik hallanak a pranaizmusról, azt képzelik, hogy az illetők egyszercsak abbahagyták az evést és slussz. Persze, hogy így képtelenség !
Csakhogy tudomásom szerint nem abból áll a pranaizmus, hogy "hopp" mostantól nem eszem semmit, hanem előbb egy NAGYON-NAGYON HOSSZÚ, KOMOLY, MEGELŐZŐ SZELLEMI LELKI RÁHANGOLÓDÁST , harmonizálódást kell véghezvinni. Amire nem mindenki alkalmas, illetve nem mindenkinek sikerülne belátható időn belül.
Hisz különféle szinteken születünk. Van, akinek elég néhány hétnyi szellemi előkészület, van akinek néháy évre van szüksége ugyanehhez és van, akinek egy évezred sem lenne erre elég...
Mint a sportnál. A klaszis töredéknyi idő alatt eljut a középszintű sportolóhoz képest ugyanarra a szintre. És vannak reménytelen, tehetségtelen, antitalentumok is...
Eme előkészítő munkálatok lényege tulajdonképen megtanulni tudatosan fölvenni az energiát a bennünket körülvevő energiasugárzó helyekről (pl. fák, föld vagy a "levegőben" levő energetikai pontok).(tudatalatt amúgy ezt folyamatosan tesszük !)
A hagyományos táplálkozás során UGYANÚGY ÉS UGYANAZT az enregiát állítja elő szevezetünk, ami felvehető eme más forrásokból is.
(Gondolom azon nem kell vitatkoznunk, hogy a táplálkozásunk legvégső fázisában enregia áll elő ?)
Tudtommal bizonyított tény, hogy a szervezet kimutathatóan több enregiát használ föl, mint amit táplálék formájában bevisz.
Honnan a többi ? Léteznek magyarázatok, teóriák. Van valamely hányad, melyre nincs tudományos magyarázat, de létezése tagadhatatlan. Ez az a része a szervezetünkben felhasznált energiának, mely UGYANÚGY kerül a szervezetünkbe, ahogy azt a pánaisták veszik föl TUDATOSAN.
Vita tárgya az is hogy a szervezet tud-e ugymond materializálni anyagokat.
Háát, tudnia kellene, hisz szélsőségesen egyoldalúan táplálkozóknál is kimutathatók a szervezetben olyan anyagok (vitaminok stb) melyek a bevitt táplálékból egyszerűen kémiailag nem jöhettek létre. Minimálisan ugyan, de mégis jelen vannak.
Szóval szerintem maradhatunk abban, hogy sok mindent nem tudunk pontosan a szervezet működéséről, vagy helyesebben: rejtelmeiről.
Olvastam alább, hogy nem vallás ez.
Szerintem pedig nagyonis az.
Ugyanis úgy tudom, hogy a prahnán élés HIT NÉLKÜL LEHETETLEN !!!
Meg lehet csinalni. DE. a kerdesem mindig ez: karmikus háttér?
Nekem is van ismerősöm, aki több mint egy évig komolyan, kivétel nélkül csinálta. Túlélte, nem lett semmi baja. Lefogyott, és annyi.
Sokkal kevesebb ételre van szükségünk, mint amennyit a szemünk, szánk, agyunk kíván.
Mindenesetre aki ledarálta a csirkét (és saját magát csapta be vele), nem lennék a helyében. Rágás(előemésztés) nélkül lenyomni... hát...
ja, a vitaminok az étkezés 1%-át kell hogy kitegyék..
Az étel nem materializálódik. Ebben nem hiszek. ebben az esetben az energia közvetlenül jut el oda, ahová kell.
NaNe: ne felejtsd el, a fényt NEM LÁTOD. fogalmunk sem lehet (a fizikai szinten), hogy mi is az a fény. Csak a fény tükröződését érzékeljük, és csak a hang visszaverődését halljuk..
Gyerekek ne mondjuk rá semmire, hogy képtelenség, amig közelről meg nem vizsgáltuk a dolgot.
Ezek már olyan történetek, amit materialista plattformról se megérteni, se megmagyarázni nem lehet.
Azért mert én nem tudok/merek pl. tűzön járni, ismerek embereket akik jártak és kutyabajuk sincs.
'Odaátról' megvédik a megfelelő embereket, a beavatott tanítványokat.
Ne akarjunk okosabbak lenni a saját szintünknél !
A böjtölés nem egyenlő a "pránaizmussal", ne keverjük a kettőt. Önkéntes és kényszerű böjtölésre - a táplálék átmeneti vagy hosszabb ideig tartó nem fogyasztására - (száz)milliószám van példa a történelemben. A pránaisták viszont azt állítják, hogy adott esetben mindennemű táplálék - benne folyadék - nélkül is képesek élni, akár évekig. Ez az, ami nyilvánvaló képtelenség.
Igen, en is ismertem HGY-st aki buzgon bojtolt de kozben szlapalta a kakaot, mert az folyadek es o az evestol tartozkodik... :)))
Ilyen szinten a legjobb bojtolok akik korhazban hetek ota infuzion elnek, semmi kaja.
on ***
Sajna nem lattam a kokuszban ezeket a figurakat, de az ember kulso energiaellatasa nem megoldott semmikeppen. Nem veletlenul teszi ki az emesztorendszer a test igen nagy hanyadat (a belek hossza is eleg sok meter osszeadva). Ugyanis a testnek annyi mindenre van szuksege, hogy ennek az energia (tapanyag) csak a nagyobbik, de nem teljes resze. Pld asvanyi sok, folyadek (ha a ver besurusodik abbol nem sok jo lehet), vitaminok.
Es ne feledjuk, hogy a novenyeknel a fotoszintezis is csak kiegeszito taplalkozasi forma. :)
Ja, ezt én is megtapasztaltam. Kicsit hosszabb böjt esetén valóban az ember lenyugszik, inkább az agya jár, mint a belei. Ismertem olyan illetőt, aki 39 napig böjtölt. Folyadékot ivott ugyan, de ételt nem evett.
Megint egy másik illető szintén nem vett szilárd ételt magához vallási okokból kifolyólag. De aztán lanyhult a lelkesedése és hogy azért böjti fogadalma megmaradjon, leturmixolta a sült csirkét, felöntötte valamivel és leengedte a torkán. :))))) (A HGY-sek talán ismerik is őt:)))
Itt nem napfényről van szó. A fény itt valami kozmikus energiát jelenthet szerintem.
Még pár dolog, hogy működhet. Lehet, hogy nem is tápanyagot és kémiai energiát materializál, hanem minden egyes sejt eleve közvetlenül hozzájut a működéshez szükséges energiához, némi matériát így is kell azért teremteni, hiszen a vizhez (amit kizzad és kiköp az ember) és néhány sejtnövekedéshez szükséges anyaghoz nem elég puszta energia.
Feltenném a kérdést, hogy mi a francnak van szükség nemevésre és nemivásra? Véleményem szerint, így tisztább lehet az ember szellemileg, és így a lélek mélyebb bugyrait tudja kutatni a pránaista illető. A mai élelmiszerek ugyanis tele vannak mérgekkel stb.
Mondjuk arra is kiváncsi vagyok, hogy a fény hol alakul át energiává ? A nadrág szárán, vagy a kabát gombon?
A fénynek valóban van energiája, de az annyira csekély, hogy baromi nagy felületre volna szükség még jó hatásfokú energiaátalakítás esetében is.
Arról már nem is beszélve, hogy az ember képtelen a fotoszintézisre és legfeljebb a vitamin gyártásban tudja a napfényt hasznosítani. Esetleg még a környezeti hőt tudja felhasználni az ember, ilyenkor kisebb az energiafelvételi igénye.
Tudtommal az való igaz, hogy az élőlények nem csak fizikai táplálékból (pl. virsli+sör) vesznek magukhoz energiát, hanem a környezetből is. Amolyan kozmikus energia ez ("fény"), ami mindenhol jelen van, és köze van a rengeteg csakrához. Nem vagyok szakértő, de azt nehezen tudnám elképzelni, hogy pusztán ebből jól lehessen lakni:-)
Surfking által felvetett kérdések valóban fogósak. Még ki lehetne egészíteni:
- Mi van ha havibaja van a nőnek?
- Miből növeszt gyereket a hasába?
- Mi van ha magömlése van a férfinek?
- stb:-)
Mint látható nem vagyok pránaista, de már magam is tapasztaltam, hogy nem csak kajából lehet energiát nyerni.
Aki nem vesz magához semmilyen táplálékot (hogy ezzel a közérthető szóval éljek), az előbb-utóbb legyengül és elpusztul. Ez közismert élettani tény. Ha a napfénnyel is - viszonylag - jól lehetne lakni, nem lenne éhhalál a Földön.
"(az cool lenne, ha egy pránaista szólna be ide) "
...na azt várhatod. Amúgy azt hallottam, hogy az aki a fokuszban volt "néha megengedhet már magának egy-két falatot"
Én nem adok a fokusz szavára. Számomra hiteltelen média.
De még ha más musorba lett volna, akkor sem hinném el.
Üdv!
Asszem kétfajta pránaista van. Az egyikük nem eszik és iszik, míg mások nem esznek, de azért isznak. Állítólag 1-2 kév amíg valaki leszokik az ivásról, ha akar.
Újabb kérdés: aki nem eszik, de iszik, azt mit iszik? (Ha ugyanis vizet iszik az meggyőző, de ha rostos, tápos italokat iszik akkor elképzelhető, hogy a fazon annnyi tápanyagot visz be magának, hogy tényleg nincs szükésége kajára, de így már könnyen magyarázható ezen "ál"pránaisták túlélése,de még akkor is nyitott az, hogy mi van azokkal,akik nem is isznak semmit)
haat, en ebben nem vagyok szakerto, de en mintha olyanra emlekeznek, hogy inni azert isznak, csak nem esznek. vagy nem?
Mozogni viszont tuti nem sokat mozognak.
A pránaizmus az lenne, hogy nem esznek és isznak semmit és életben maradnak, ők a "fénnyel" táplálkoznak. (Valamit adtak le az RTL Fókuszban ezzel kapcsolatban). Ez nem vallás, de itt nagyobb eséllyel kapok választ.
Sok dolgot nem értek ezzel kapcsolatban, de nem tudom ki ért ehhez (Mo-n csak 10 db pr-ista van és a világon is kb. 10000).
Ha nem esznek és nem isznak semmit, akkor nem is ürítenek???
Ha felveszik az "energiát", akkor nem is dolgozik az emésztőrendszer (egyből a sejthez jutnak el az energiák, molekulák)?
Ha mozognak, akkor izzad az ember, tehát azt pótolni kell, ezek szerint ők vizet gyártanak? (Elképzelhető, hogyha nagyon gyorsan teremtik újra a vizet, akkor rendkívűli sportteljesítményekre is képesek?)
Vagy lehet, hogy a pránaisták gyengébb fizikai teljesítményekre képesek?
Mi van, hogyha egy pránaista gyúr, akkor izmos lesz, vagy ugyanolyan "satnya" marad?
Egy pránaista könnyen fel tudja venni a szellemvilággal a kapcsolatot?
Ha van már pránaista fórum, akkor tegyétek ki a linket. (köszi)
Várom a válaszokat a kérdésekre és bármilyen hozzászolást (az cool lenne, ha egy pránaista szólna be ide)