Lényegében igen. :) Az ár a tipustól is függ, ez, ami most nálam van, nem kerül annyiba, de most sem olcsó. Már 2 hete van nálam a próbaszék, nem rossz, csak az a gondom, hogy a legutóbbi műtét óta nem tudok akármin ülni, mert fáj a farokcsontom. Ilyen hátul kivágott szivacspárnát használok, azon nem fáj. Jeleztem ezt az üzletveztőnek, úgy hogy most legyártanak nekem (felár nélkül) egy hasonló ülést, mint a párnám. Remélem, úgy jó lesz.
Persze a cukortól lett rákos és halt meg. Aki ezt elhiszi, az a nickneveddel azonos Qanon hívő laposföldes mindentőlmeghalunk ember, amire qrvára senkinek semmi szüksége
Megvannak a gyűjtőhelye a nézettel egyetértő rétegnek, menj oda
Néha be szoktam nézni a topikba, de csak ritkán veszek részt.
Pár éve egy rákos fórumozó japipapi nicknéven éppen a kiváló cukrászi tudományát fintorgatta és kirakott ide jó adag különféle cukrászi süteméyeket és nagyon büszke volt magárra, hogy saját maga készítette.
Nagyon elcsodálkoztam ezen. Hogy lehet egy ember ennyire buta?
Nem tudtam megállni és megkérdeztem, hát ember, valóban meg akarod ölni magad?
Minden süteméy egy koporsószeg egy rákos betegnek! Ezt tudni kellene mindenkinek.
Jó indulattal óvni szerettem volna és tanácsoltam, hogy cukor helyett friss salátákat kellene enni és koplalni.
Erre rám förmedt és lehordott mindennek. Csatlakoztak mások is hozzá, mint pl. syssy48 és vádoltak, hogy nem szégyellem magam, egy rákos beteget éheztetni???, mégis mit képzelek magamról.
A moderátor törölt és kitíltott a fórumból.
Pár év elteltével írtam a moderátornak. Végülis én nem bántottam senkit, csupán személyes véleményt mondtam, amiért nem kellett volna enyire túlreagálni.
A moderátor megértett és azt írta vissza enged, de többé "ne gyógyítsak" senkit.
Azóta olvastam a japipapi meghalt. Sajálom, mert még élhetett volna.
Amit mondani és tanácsolni szeretnék: az egyoldalú étkezés veszélyes.
Az ember katonás kellene legyen magához, a diszciplina, a fegyelem fontos az életében.
A betegséget kerülni kellene, de ha már valaki beteg lett, még több fegyelemre és kitartásra van szükség.
Ha kiderül, hogy a tartós fájdalom nem gyulladásos eredetű, akkor megpróbálok valamilyen gyógyvizet. Úgy szimplán csak vízbe menni és úszkálni nem merek, mert sajnos az "úszástechnikám" ara jó, hogy a felszínen maradjak. Esetemben pont a deréktáji görbületet kell mindenképpen egyenesen tartani, ami a vízben "lubickolva" nem igazán működik.
Én attól félek, hogy ahol összeérnek a csigolyák (L5-S1), ott már elkezdett csontkinövésekkel kompenzálni a szervezet. És állítólag ezek a csontkinövések is tudják irritálni a kilépő idegszálakat. Amikor hirtelen nyilalló fájdalmat érzek, akkor többnyire hirtelen eltávolodnak a kisízületek (pl. létráról lemászáskor), vagy az ellentétes irányú terhelés, mikor "véletlenül" (a tudatos mozgáskontroll elvesztése miatt) hátra görbül a derekam, és összenyomódnak a kisízületek. Na ha a tökönrúgás a 10, akkor ez 9, de csak mert viszonylag gyorsan elmúlik, ha testhelyzetet váltok. Ez többnyire hallható is, mert felordítok...
Az esti fürdésről le kellett szoknom, mert éjszaka nem alszom a fájdalom miatt, illetve a reggeli öltözködés is eltartott legutóbb 20 percig fekvő pozícióban.
Nem tudom, valaki próbálta-e, én most tesztelem a spinális széket. Mivel ülőmunkám van, úgy gondoltam, ha pár százalékot segít, hogy ne legyen probléma, talán megéri (nyilván gyógytorna, egyebek mellett). Nagyon borsos az ára, viszont lehet kérni ingyen próbaszéket, a kiválasztott tipust díjmentesen hozzák-viszik. Ez van nálam most:
Ami még eszembe jutott: Hévíz. Reumatológustól kérj beutalót, bejárósan is lehet kezeléseket felvenni, és jó hatású a víz, feltéve, hogy nincs gyulladás, mert akkor nem javallott a meleg víz.
van nekem is, l4-l5-s1 műtött szakaszok, a 15-20mm helyett olyan 5mm se a porckorong, összeakadnak néha a kisizületek és a csigolyanyúlványok, állandóan fáj, néha lábról leverősen
ibuprofen, flector, ha nem elég akkor curidol(tramadol)
"milyen távlati esélyek lehetnek a javulásra/romlásra?"
nem fog viszatermelődni, nyújtani, tornázni lehet, és évekig elviselni :(
Szia! Ha csak fél óra séta megy, akkor annyit sétálj, és persze a tornát és a masszázst (ha úgy érzed jót tesz), folytasd! Senki nem akarja a műtétet, de van, hogy muszáj. Ezt a "le- vagy rábeszélést sose értettem, nem venném magamnak a bátorságot hozzá, mégis sokan megteszik. Felnőtt emberek már csak el tudják dönteni maguk. Addig kell örülni, míg az ember mozogni tud és nincsenek nagy fájdalmai.
Köszönöm, sajnos az úszás felejtős, mert a közelben nincsen uszoda, és elsősorban kellene egy profi oktató, aki megtanítja a helyes technikát. A séta az működik, de sajnos fél óra maximum, aminek nincsenek fájdalmas következményei másnap. A műtétről eddig szinte mindenki lebeszélt, mert a legideálisabb esetben (nulla szövődmény, gyors felépülés) is pár év múlva a felette lévő porc(ok) fog(nak) elhasználódni a megnövekedett terhelés miatt, és újra műteni kell. Igazából amíg a pisi/kaki probléma és az elviselhetetlen fájdalom nem következik be, addig nem szeretném. Meg aztán lehet, hogy a műtéttel abba az állapotba szokták visszahozni az embereket, amiben én most vagyok. Már nem emelek semmit 10 kiló fölött, cipelni max 5kg, nem futok, nem ugrálok.
Ami sokat szokott segíteni, az a meló utáni földön fekvés itthon (1-1,5óra), majd este lefekvéskor megint a padló fél-egy órát, majd fel az ágyra, ami a lehető legkeményebb. Járok masszázsra is, de sajnos a hason csak úgy tudok feküdni, hogy a medencém alá párnát teszek.
Szia! A legjobb, amit tehetsz, szerintem a gyógytorna továbbra is, úszás, ha tudsz, sok séta egyenetlen talajon és minél kevesebb ülés, nehéz dolgok emelése/cipelése. Persze, ez sem garancia semmire, mert idővel "kopunk". Nekem azt mondta a doki, hogy ez egy kopásos, elhasználódásos folyamat, amit lassítani lehet, de megállítani nem. A porckorongok dehidratálódnak, összenyomodónak, esetenként sérvesednek a különböző rizikófaktorok hatására, a gerinc instabillá válik. A jövőbe senki nem lát, de remélhetőleg minél tovább szinten tudod tartani az állapotodat. Szívből kívánom!
Ha nem sportoltál és nincs túlsúlyod, ez magában nem mond semmit.
Egy sovány testalkatú is lehet pontosan olyan mértékben elsavasodva, mint egy túlsulyú.
Ha nagy terheket emelgettél, vagy nagy erõket fejtettél ki, lehet utánna nyoma maradt, sérülések...
A kérdés csak az lenne, hogy a szervezet miért nem regenerálódott?
Mert, ha a feltételek adottak, a szervezet regenerálódik.
Páldául, ha a térdedet három éve nem mütik, nagy valószínüséggel mostanra teljesen meggyógyúl magától. De ha az ember minden semmiséggel orvoshoz fut...
Édesapám ízületes volt. Az orvosok szabad kezet kaptak nála, mert mi mind bunkók voltunk és rájuk bíztuk szerencsétlent. Nem szabadott volna.
Még kezdeti stádiumban volt, mikor a manduláit kellett szerintük eltávolítani, mert onnan indúlt a gyulladás. Éveken keresztül kísérleteztek rajta, a lábújjai elferdültek és müttéssel kiegyenesítették úgy, hogy drótot raktak bele, ami óriási fájdalommal járt.
Sok idõ eltelt azóta.
Ma tudom biztosan, hogy a sok kisérletezgetés helyett, a háztartást kellett volna nála rendbe hozni.
Hogy a szervezete képes legyen salyát magát meggyógyítani.
Van egy nagyon régi közmondás "Bél egézszéges, ember egézszéges."
Sajnos már "eltűnődtem" a kiváltó okokon. Nem sportolok/nem is sportoltam, nincsen és nem is volt túlsúlyom (180cm/78kg). Ami a legvalószínűbb, hogy alkalomszerűen nagy terheket emeltem, nagy erőket fejtettem ki. Nem végeztem rendszeresen sem fizikai, sem fizikai jellegű munkát. Az orvos szerint ezek a "mikro-sokk terhelések", rossz vízháztartás (kiszáradás?), bizonyos genetikai hajlamok vezethettek idáig. Illetve talán egy minimális gerincferdülés, ami összefügghet némi asszimetrikus terheléssel (a jobb lábam kicsit vastagabb mint a bal). A jobb térdemet műtötték három éve, ami miatt később tudatosan próbáltam szimmetrikusan terhelni mindkét oldalt. Talán ez felgyorsíthatta a dolgot. Biztos vagyok benne, hogy ez a mostani állapot csak egy állomása a több évtizedes folyamatnak. Azért lennék kíváncsi hasonló helyzetben lévőkre, hogy náluk ez hogyan zajlik, mit tapasztaltak stb.
nekem sajnos ellaposodott porckorong problémám van a keresztcsonti és a felette lévő csigolya között. Tavaly szeptemberben derült ki, mert már kb fél éve nem tudtam lehajolni felvenni a zoknimat, cipót bekötni stb, csak akkor, ha leültem. Elmentem reumatológushoz, aki CT-re küldött. Ott derült ki, hogy a két csigolya összeér.
Január óta járok gyógytornászhoz. Ez nagyon sokat segít, tulajdonképpen szinten tart, hogy tudjak dolgozni járni, mindennapi dolgokat elvégezni. Azóta sokkal ritkábban sugárzik ki a bal lábamba a fájdalom (illetve izomgörcs és hasonlók). Volt előjele, még 18 évvel ezelőtt ugyanez a porckorong benyomódott a gerinccsatornába, de nem fakadt ki. Akkor rehabos gyógytornával a helyére került.
Arra lennék kíváncsi, hogy más is küzd hasonló gonddal, illetve hogy milyen távlati esélyek lehetnek a javulásra/romlásra? A műtétet mindenképpen szeretném elkerülni, de inkább azt az állapotot, amikor már csak az segít. Köszönöm előre is.
Szia! Nem tudom mikor írtam a gerinccsatorna szűkületet, mert több MR vizsgálatom is volt, egyiken rajta volt, másikon nem. Sok mindenen mentem keresztül ebben a közel 10 évben, a vége keresztcsontnál van fájdalmam valamint combhajlító izom megrövidülés, inak, izmok meszesedése a fenekemben, farokcsont fájdalom. Úgyhogy nem tudok segíteni, erre csak tornát, fájdalomcsillapítót adnak. Remélem mástól információ gazdagabb leszel. Jobbulást kívánok!
Lassan egy éve,hogy "gerinces" lettem,ezért olvasgatok itt,és látom,hogy sajnos gerinccsatorna szűkületed van:-( Nekem is az (is)van, ezért szeretnélek megkérni,hogy mondd el,Te milyen kezeléseket kaptál,egyáltalán mit csinálhat az ember ilyenkor? Találtál megoldást? És hogy vagy most? Sajnos az orvosok nem viszik túlzásba a tanácsadást. Műtétet javasoltak,azért én várnék ezzel.
Most nincs nagy fájdalmam,de tudom,bármikor lehet:-( Konzervatív terápia megvolt.
Köszönöm,ha válaszolsz,mert minden információ aranyat ér.
Sziasztok. Nem tudom jó helyen járok és, de lenne egy kérdésem. Júni 17.-n sajnos leestem és a 12. Hát csigolya összeroppant. 18 és 19mm-s lett. 4hét fekvés, azután röntgen és négy hét gyógytornász. Valakinek volt már ilyen sérülése? Hogy és mikorra sikerült felépülnie? Mikor lehet már felkelni és mozogni? Sajnos semmi infóval küldtek haza.
Szia! Nagyon örülök, hogy jobban vagy! Az már nagy dolog, ha nem fáj. Nos igen, az egy dolog, hogy felállítják a diagnózist, az meg egy másik dolog, hogy milyen kezelést kap az ember. Gyakran magának kell megkeresni a számára megfelelő megoldást - ami sok idő és pénz is lehet. Jó, hogy tornázol és mozogsz rendszeresen, ez a legjobb, amit tehetsz magadért. Remélem, még javulni fogsz, és nem, vagy minél később térnek vissza a tünetek. Köszönöm, én elég jól vagyok. Persze, vannak nehezebb napok, és nyilván nem tudom úgy terhelni magam, mint a gerincproblémák előtt, de már ennek is nagyon örülök.
Szia! Igen,csökkent a fájdalom. Azt tapasztalom,hogy a konzervatív kezelés jót tesz. Persze az okot nem szünteti meg,de legalább nem fáj. Volt (van) torna,gyógyszerek,uh,TENS,masszázs,lágy lézer. Nem találkoztam megbízható orvossal,nemigen foglalkoztak velem,ezért nem tudom mi lesz később. Másodvéleményt is kértem,de ott sem lettem okosabb. Mindenesetre naponta tornázom+gyalogolok. Remélem,Te jól vagy.
Szia! Csak most olvastalak, mert nem túl sűrűn nézek fel ide. Nem tudom, van-e fejlemény, bár remélem, a fájdalmad csökkent valamit már. Ha bízol az orvosodban, fogadd el a javaslatát. Nem tudom, hogy szűkületet, meg elcsúszást tudnak-e kezelni konzervatív terápiákkal, főleg, hogy nekem más problémám (sérvek) volt. Esetleg azt még megteheted, hogy másik szakorvoshoz is elmégy a leletekkel, és kérsz másodvéleményt.