Keresés

Részletes keresés

szitu85 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 9127

köszönöm szépen az infókat!!

Moni Creative Commons License 2017.09.03 0 0 9126

(A Titanic kiállítás elég drága, kizárólag emiatt tényleg nem érdemes megállni Belfastban (ami amúgy egy eléggé nyomasztó város, szerintem), hacsak nem érdekel a hajóépítési ipar története Belfastban, stb. mert amúgy egy igen jól megcsinált, remek kiállítás, különösen, ha nem egy spanyol iskoláscsoportot kerülgetve tudsz odaférni a tárlókhoz :-).

 

A M, N jelzésű főutakon lehet tempósan haladni, azonban azokról letérve már lassabb a haladás. Lassan ugyan véget ér az aratás, de azért bármikor eléd kerülhet egy traktor...

 

 

Előzmény: szitu85 (9122)
Moni Creative Commons License 2017.09.02 0 0 9125

Powerscourt kertre bőven elég két óra. Ha az onnan 6 km-re lévő vízesést is megnézed, akkor 3-3.5.

 

 

Előzmény: szitu85 (9122)
dundalk Creative Commons License 2017.09.01 0 0 9124

Szerintem elég ennyi idő a PSG-re. Személyes kedvencem Glendalough azt mindenkinek szoktam ajánlani.

Belfast szerintem kihagyható, nem vesztesz semmit.

 

A Moher egy látogató központ + egy kerítéssel bekerített szakasz ott lehet hivatalosan mászkálni. Persze a kerítés senkit nem állít meg igazából. na azon túl már kevesebben vannak.

Előzmény: szitu85 (9122)
Gyula Creative Commons License 2017.08.31 0 0 9123

A Titanic múzeum nem akkora durranás, hogy amiatt Belfastba kellene menni. Belfast amúgy is a hangulatáért érdekes, ha az embernek van legalább 4-5 napja a környékre, akkor érdemes bejárni, és Belfastban is szétnézni, de rövid időre nem érdemes oda utazni. Eleve Írországban mindenre időt kell szánni, mert ott lassabb az élet. :)

 

A kérdéseid:

- Moher-sziklák: Tág fogalom, a látogatóközpontra koncentrálódik a forgalom. Én 3x voltam, kétszer nyáron, egyszer tavasszal. Amikor megérkeznek a turistabuszok, akkor lehet nagyobb tömeg, de az eloszlik, nem volt túlságosan zavaró. Októberben nem hinném, hogy zsúfoltság lehet, de nyáron is ha a reggeli / késő délutáni órákban megy valaki, el lehet lenni. Ráadásul elég hosszú a part, a többség pedig csak a központi részét nézi, fotóz. Van egy nagy parkoló, ott megveszed a parkolójegyet, ami belépőként is szolgál a kiállító részre (ahol a legjobb egy, a sziklákat és azok élővilágát bemutató film), amúgy - ha jól emlékszem - ha nem kocsival érkezel, akkor nem kell belépőt venni, hacsak nem be akarsz menni a kiállításra.

- Simán lehet haladni az autópályákon, nem igazán volt forgalom, amikor én voltam. Amikor viszont lejössz, akkor lassabb a haladás, mint itthon. Nem a forgalom, inkább a szűk, kanyargós utak miatt. Ráadásul sokszor minden második kanyarban előjön valami látnivaló (főleg a Burren környékén, vagy a parton), szóval, nem 90 lesz a tempó, hanem inkább 30-40. :) Én rászántam a több időt, és volt, hogy 5-10 percenként megálltam, illetve beiktattam az útvonalba 1-1 rejtett kincset (dolment, kőkorszaki földvárat, erődöt, vagy szent kutat - volt, amit pl. mezőgazdasági úton értünk el).

Előzmény: szitu85 (9122)
szitu85 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 9122

Igen dundalk, mindenhova megyünk :) legalábbis szeretnénk. Nem akarjuk körberohanni az országot, mert ahhoz túl szép és kevés az időnk, de tervezek még egy hosszabb túrázós utat is, most sajnos csak ennyi fér bele.

 

Köszönöm Gyula az útiterveket, végignézem az útvonalakat. 

Maradok én is inkább az autó bérlésnél. Belfast annyira nem vonz, max a Titanic múzeumot néztem volna meg, de majd legközelebb. 

 

Pár kérdésem lenne még. 

 

- A Moher-sziklák nekem elég tág fogalom, nincs valami olyan hely ott, ahol nincs annyi turista és jól láthatók a sziklák? Bár, október elején már talán nincsenek annyian... Egyáltalán az a legszebb rész ahova a kínai turistákat viszik? :)

- Powerscourt kertre elég lehet 2-3 óra? 

- Sokan írtátok, hogy a közlekedés elég "lassú", akkor amit a google maps megtervez időt, ahhoz számoljak még hozzá vagy pályán azért lehet haladni?

Előzmény: Gyula (9120)
Gyula Creative Commons License 2017.08.30 0 0 9121

Még pár gondolat: Észak és Dél is megérdemel minimum 3-4 napot önmagában, 1-1 napra egyik helyre sem érdemes elindulni, inkább egy területet "jobban" megnézni. Ezért is írtam a nyugati túrát, mert a nyugati parton vannak a 'must see' helyek. Ezért csináltuk mi mindkét esetben a nyugati túrát (mindkétszer más társasággal voltam), ráfűzve az útvonalhoz passzoló érdekesebb látnivalókat.

Nekem a bakancslistámon rajta van még egy 2-3 hetes írországi lakóautós túra, mert hiába töltöttem viszonylag sok időt Írországban, rengeteg helyre nem jutottam még el.

Előzmény: szitu85 (9118)
Gyula Creative Commons License 2017.08.30 0 0 9120

Szia

 

Én többször is voltam hasonló cipőben, amikor 1-2 hetet Írország 1-1 pontján kellett töltenem, és előtte vagy utána volt kb 3 napom, amikor a párom / barátaim "kiugrottak" és autót bérelve bejártuk, amit Dublinból lehet.

Terveztünk mi is sokat, de aztán a következő programokat tettük (pont elég volt rá az idő, több nem fért bele!).

 

I.: 1. nap: Limerick - Bunratty kastély / skanzen - Burren - Moher sziklák. 2. nap: Aran szigetek - Galway. 3. nap: Clonmacnoise - Tara - Newgrange (kívülről, már nem volt jegy) - Dublin. 4. nap: Dublin

II.: 1. nap: Dublin (szállás végig itt volt). 2. nap: Clonmacnoise - Burren - Moher sziklák. 3. nap: Tara - Newgrange (bejutottunk!) - Dublin.

 

Mindkét esetben autót béreltünk, máshogy nem igazán fér bele. Igazából lehet menni szervezett buszos utakkal is, ez azonban eléggé sok kötöttséggel jár (így voltam én is Corkból a Ring of Kerry-n), ezen kívül nem is olcsók. Belfast nem igazán ér meg egy napos városnézést (töltöttem ott is egy hetet), bár van ott is látnivaló, én mégis inkább a fenti látnivalókat, esetleg a Wicklow hegységet javasolnám még. Nem érdemes túl nagy távolságokat megtenni (elég a nyugati part oda-vissza), mert elmegy az idő utazásra, ami az apró látnivalókból megy el.

 

Előzmény: szitu85 (9118)
dundalk Creative Commons License 2017.08.30 0 0 9119

Akkor nem is Dublinba mentek, hanem mindenhová? :)

Elég húzós, de nem kivitelezhetetlen terv. Ha minél többet akarsz megnézni, akkor vagy autó végig vagy a PaddyWagon nyom 1 és 2 napos túrákat a szigeten mindenhová.

Legyűrtök velük egy 1 napos északot és egy 2 napos nyugatot és már meg is van.

 

gondolom a 4 nap is inkább 3,5 és Dublinra jut egy délután meg egy este.

Előzmény: szitu85 (9118)
szitu85 Creative Commons License 2017.08.30 0 0 9118

Sziasztok!

 

Egy kis ajánlóra lenne szükségem. Szeptember végén utazunk párommal egy rövid kiruccanásra Dublinba 4 napra. Még nem olvastam végig az egész fórumot (2010. év végén tartok :), amibe nagyon sok hasznos infó van. Szerintetek mi férhet bele 4 napba? A tervem egy nap Dublin a fő látnivalókkal (Trinity College, kastély, Guinness. stb.), másnapra találtam egy egész napos buszos túrát északra, Giants Causeway, Carrick-a-Rede Rope Bridge, egy rövid Dunluce Castle és egy Belfast városnézéssel kiegészítve. A 3. naptól bérelnék egy autót és megindulnék nyugatnak/délnek?! Ez lenne a kérdésem, hogy szerintetek mi férne bele a két napba, illetve másfélbe, mert a Moher sziklákat is meg kéne nézni... Gallwayre gondoltam még, Burrenre aztán valami szállás estére a környéken, másnap meg Dublin felé valami látnivaló, mert este indul a gép. Megköszönném ha tudnátok valamit ajánlani, de más infót és tapasztalatot is szívesen fogadok.

 

A válaszokat előre is köszi ;) 

Moni Creative Commons License 2017.07.21 0 0 9117

Nna, örülök, hogy eljutottatok ide.

 

Nálunk itt lent az egyik kocsmában szokott örömzenélni pár középkorú egyén, csak mindig későn kezdik, úgy tíz felé, nekem akkor már fellövik a pizsamát, egyszer hallottam őket, klassz volt így sörözni. 

Előzmény: belphnaque (9114)
Gyula Creative Commons License 2017.07.18 0 1 9116

- autentikus ír zenét ne próbálj meg venni. Nincs, nem lehet kapni ilyesmit. Kivéve a szuvenír boltokban, de itt is leginkább a kocsmazenét árulják vagy modern módon összevágott relax vagy mood, esetleg Flatley féle show zenét. Ír szett táncot táncolókat és hétvégi buliként maguknak zenélő falusiakat nem találtunk, pedig nagyon kerestük (mivel évekig tanultunk ír néptáncot). Végül Galwayben egy kocsmában a sarokban pár embert hallhattunk, de a zajban alig. Mégis jól esett.

 

Sajnálom, ha ezt tapasztaltad, én pont az ellenkezőjét. Szóval, meg lehet azt találni... Mondjuk az is igaz, hogy nem a frekventált helyeken.

Előzmény: belphnaque (9114)
Junky01 Creative Commons License 2017.07.18 0 0 9115

Ez nem ér!!!

2013 júliusban nekünk is azt mondták, hogy "63 óta nem volt olyan meleg nyaruk, akkor a 13 fokos tengerben is úgy fürödtek, ahogy mi a 25 fokos Balatonban....

Alapvetően a keleti parton, a Cork-Dublin vonalon mozogtunk, de több helyen találkoztunk autentikus ír népzenével, most hirtelen az Ardmore-i vasárnapi vásár (Co. Waterford) ugrik be, ahol egy helyi idős férfi egy szál gitárral énekelt a szénaboglyák, házisajtok, lekvárok közt, de több kocsmában is találkoztunk nem profikkal, csak úgy maguknak zenélő/éneklő helyiekkel....

Nagyon tetszett, hogy nincs kivagyiság, nem az autóba/látszat dolgokba ölik a pénzüket, a ruhákat csak random módon dobálják magukra, hanem habzsolják az életet, esznek-isznak, évente többször nyaralnak külföldön, pár százas/ezres kisvárosok is elbírnak több tíz sörözöt, éttermet, igaz annyi alkeszt/részeget, beleértve magamat isDDD, mint Dublinban, egy nyugat-európai városban sem láttam....

Az írek jó arcok, nagyobb városokban többször megkérdezték segíthetnek-e, a kisvárosi szomszéd ír 2 nap után előre köszönt...stb., stb.,  

Dublinban pl. Airb'nb' szállásunk volt, egyáltalán nem volt vészes....

 

Valahogy úgy érzem kicsit megcsömörlöttél a végére?    

 

Előzmény: belphnaque (9114)
belphnaque Creative Commons License 2017.07.18 0 0 9114

Sziasztok !

 

Ma hajnalban értünk haza. Zombi vagyok.

Írországról a benyomások: 10 éve nem volt ilyen jó idő -állítólag- alig volt eső, és rendszeresen sütött a nap. Dublinból Wicklowba utaztunk. Kicsit Toszkán vagy Provance táj. Napokig lakókocsinak átépített lovaskocsival fedeztük fel a környéket és a lovas élet természetét, a ló-ember barátság varázsét. Később Dublinban lakóautót bérelve felmentünk a keleti parton az északi partig, elkeveregtünk nyugatra, majd lementünk a Moher sziklákig, és onnan Dublinba. Első sorban természet fotózás volt a cél, 3 gyerekkel pedig fontos volt úgy alakítani az utat, időbeosztást, nézelődést, hogy midenkinek érdekes legyen.

 

Impressziók:

- a filmek és benyomások alapján hosszan kerestem az autentikus Írországot. Dublinban nehezen találtam, a keleti parton is. Észak-Írország lenyűgöző partjai kiemelkednek minden másból, nyugaton a kövekből rakott kerítések, az eltévedéseink kapcsán látott birkanyájak az úton, sziklás és mezős részek viszont hoztak valamit ebből az illúzióból.

- az emberek kedvesek, segítőkészek, voltak extrémnek mondható tapasztalataink is. Nagyon jó hanglatú Írország ebből a szempontból. Nem annyira elhízottak, mint az angolok, bár ha átmész észak írországba, akkor ismét látni a cukorkultúra eredményét. És az angol nyelv ismét kezd érthetetlenné válni :-)

- a természeti látványosságok keresése a terület méretének arányában monotonná válik. Sok a szép kastély, mező, unalmas, vagy izgalmas sziklákkal tagolt part, sok a hideg, de egyébként strandolásra csábító homokos part, van pár kivételes helyszín, de annak ellenére, hogy minden esete neten és szóróanyagon kutattam a további napok látnivalóit, azt kell mondjam, hogy sarkítva ugyan, de hamar kiürül a táj. Ismétlődnek a golfpályák, a jószágok, a part hasonló, a táj is. nem lehet igazán változatos programot kialakítani. Nem unatkoztunk, nem panaszkodom, de éreztem, hogy meg kell küzdeni az érdekes programért. (Persze 3 gyerekkel, városokat kerülve ez mindenhol kihívás.)

- nem volt vészesen drága általában a kaja és a belépők, a szállás brutális lett volna, ezért lett lakóautó, ami így is durva volt, de kifizethető, és nagy élmény. Jobb kormány, teherautó méret, manuális váltó bal kéznél, eléggé megnehezítette az egészet, kaland volt, de kevésbé jó vezetőknek nem ajánlom.

- városok (amennyit voltunk) hangulatosak, van benne némi utólag beszerelt Ír imázs, ami nagyon megfűszerezi az összhatást. Vannak városokban (és a tájban haladva is) izgalmas régies épületek, magánházak, amik nagyon stílusosan lepusztultak vagy romantikusra szépítettek.

- nagyon sok a jószág mindenfelé, lovak bárányok, szarvasmarha, igen hangulatos. Úton-útfélen.

- nem ciki, hogy valami lepattant. Többnyire 10+ éves taxikban ültünk, az épületek és sok használati eszköz is erősen el van öregedve, de jó az úgy. A traktorok ezerrel mennek, biztosan Lamborghini motorral készülnek ide, nem tartják fel a forgalmat, és vannak dolgok, amik pedig nagyon is újak. Az utak nem rosszak, bár sok helyen igen keskenyek. Különösen lakóautóval.

- ami turista csapda, ott gyakran sokan vannak. Hajnalban és naplemente környékén is. Bizonyos helyek ingyen látogathatóak, könnyen megközelíthetőek, máshol fizetős, beterelnek a kötelező guided birka tour-ba, és végigtolnak, amíg a végén kipottyansz, és mehetsz haza. 5 embernek kifejezetten drága is. Na, ezt utáltuk. Ki is hagytunk pár ilyen programot, vagy megkerestük a módját, hogy hogyan lehet ezt emberi módon csinálni (pl.: Giants Causeway, Cliffs of Moher, Newgrange)

- alapvetően ha reggel 10 előtt érsz valahova, még viszonylag kevesen vannak, utána megjönnek a buszok, és hömpölyög a tömeg

- a kerítések amik a személyes védelmedre épülnek a sziklafalak tetején, egy vár környékén egy terület szeparálására vagy egyszerűen csak a turisták irányba vezetésére, leginkább javasoltnak vannak csak kezelve. Mindenki átlép felettük, és simán kikerüli a szabályokat. Volt ahol nem tudtam nézni, ahogyan a kisgyerekek a halálos mélység dacára átmásztak a kerítésen a szülők jóváhagyásával, de más helyeken mi is átmentünk a lezárt (privát) mezőkre, ahonnan sokkal jobb rálátás nyílt egy-egy helyszínre. Senki nem szól, nem erőlködik, nem zaklat, béke van. Szimpatikus.

- autentikus ír zenét ne próbálj meg venni. Nincs, nem lehet kapni ilyesmit. Kivéve a szuvenír boltokban, de itt is leginkább a kocsmazenét árulják vagy modern módon összevágott relax vagy mood, esetleg Flatley féle show zenét. Ír szett táncot táncolókat és hétvégi buliként maguknak zenélő falusiakat nem találtunk, pedig nagyon kerestük (mivel évekig tanultunk ír néptáncot). Végül Galwayben egy kocsmában a sarokban pár embert hallhattunk, de a zajban alig. Mégis jól esett.

- időjárás nálunk extrém volt. Nem fáztunk, nem áztunk, de ha fújt a szél, ha éjjel volt vagy hajnal, akkor sem volt vészesen hideg, és ha esett, akkor sem volt durván hosszú vagy iszonyat felhőszakadás. Hosszúnadrág (vagy rövid), póló és vékony hosszú ujjú pulcsik.

- sok bolt és turista látványosság bezár (!) 5:30-kor, ami nagyon korainak tűnik, tekintve, hogy este 10 körül kezd sötétedni, és a legszebb fotós fények majd 9 körül várhatóak.

- nagyon sokféle szuvenír beszerezhető, talán nem is volt még ország, ahol ennyire sokféle eredeti ötlet, vagy igényes apróság kapható

- kis országnak tűnik, de az utak keskenysége és fjodos partvonal, a hegyes-völgyes táj kapcsán lassan lehet haladni, eszi az időt a haladás

- egészségesen táplálkozóknak kihívás, sok a mű kaja, több, mint itthon, de kicsit jobb a helyzet, mint Angliában.

- nagyon tetszett, hogy várak környékén és sok park nagyon nagy és tökéletesen gondozott mező, rét, füves park van. Parkokban krikett, baseball, és hasonló pályák, halastavak, állatok, virágos kertek

- apropo virágok: mindenfelé sok a vadvirág, ami nagyon különleges előtér a fotóknak, és szép látvány általában, néha pedig illatfelhővel is jár. Szeretni való.

 

Ezek voltak a benyomásaim. Biztosan sok mindent kihagytam. Az is tuti, hogy erősen szubjektív, a saját szempontokat, egy bizonyos fizikai és időbeli részt vett csak alapul.

Köszönök minden korábbi segítséget !

 

 

 

Moni Creative Commons License 2017.04.18 0 0 9113

Kívánok jó időt az utazásotokhoz!

Előzmény: Su1974 (9112)
Su1974 Creative Commons License 2017.04.11 0 0 9112

Sziasztok,

 

minden Írország kedvelönek tök jó és hasznos információ forrás ez a topik. Köszönet Nektek!

 

Tavaly júliusban voltam elöször Irországban, 4 napot töltöttem ott, föleg Dublinban. A vidékböl nem sokat láttam, csak amit a 2 fél napos buszos kiránduláson. Elöször a Paddywagon Tours-sal Wicklow Mountains és Glendalough helyeket néztem meg másnap pedig Malahide kastélyt and Howth falucskát a Citysightseeingdublin-nal. Nagyon jó volt mindkét kirándulás, és még akkor el is döntöttem, hogy ide egyszer visszatérek, mert az ír vidék hihetetlenül gyönyörü és csak belekóstolhattam.

Szóval májusban lesz a nagy alkalom, 1 hétre Írországba utazom. Míg tavaly egyedül voltam, az idén elkisér a férjem is (látva a tavalyi képeket). Dublin-Cork, majd Kinsale-nél rámegyünk a Wild Atlantic Way-re és azon folytatjuk az utunkat a Shannon torkolatig. Remélem nem süritettem be az utazást, minden szakaszra 1 napot szántam. 2 hajókirándulást is beterveztem, az egyik Portmagee-böl indul a Skellig szigetekhez kiszállással, a másik pedig a Shannon torkolatnál lesz. Már alig várom! :)

 

Üdv

Zsuzsi

 

dundalk Creative Commons License 2017.02.23 0 0 9111

Entry to the Giants Causeway is free, however there are lots of extras that will cost you. Firstly there is a Visitor Center which costs £9. This is a museum about the geology of how it was built. You can visit the causeway without visiting the museum.

Parking in the official car park is only available to people who visit the Visitor Center. To avoid this, either take the free park and ride from Bushmills, or park in the Causeway Railway Car park (£6), on the left as you approach the Visitor Center.

Getting from the Visitor Center to the Giants Causeway is about 1km, and there is a bus that can drop you down and back £1 each way. This is an easy walk for most people.

 

http://wikitravel.org/en/Giant%27s_Causeway

Előzmény: Lacc55 (9110)
Lacc55 Creative Commons License 2017.02.23 0 0 9110

Szia, ez a 6 euró, font? napijegy autóra, mit takar? köszi

Előzmény: szofi762 (9020)
arccal a nap felé Creative Commons License 2017.01.22 0 0 9109

Az biztos ,h tobb arca van a varosnak es csak atutazva rajta talan a komorsag az elso ami eszebe jut az embernek rola , hiszen epiteszetileg nem tul valtozatos / nem sok mindent tud mutatni . 

Előzmény: Moni (9103)
Moni Creative Commons License 2017.01.20 0 0 9108

Kicsit jobban nagyítsd ki a térképet, akkor látni, hogy az A2-es nem olyan rövid. Gyakorlatilag Belfasttól észak/északkeletre az egész partvidéket öleli.

 

S bocsánat, elfeledtem mondani, hogy Belfastból nem mész el az A2-esen Carrickfergus felé, hanem rámész az A8-asra egy rövid szakasz erejéig a város északi részén, s Larne-nál éred el az A2-est, ami (Coast Road-ként jelölve) fel- és elmegy egészen Coleraine-ig. Rengeteg pihenővel, tengerparttal, fürdési lehetőséggel, s főleg szép kilátással Skócia felé (ha szép az idő).

 

Elnézést, teljesen elfeledtem, hogy ez nem egyértelmű így leírva.

Előzmény: belphnaque (9107)
belphnaque Creative Commons License 2017.01.20 0 0 9107

Ja, nem.

Látom: M1, A1, A2-es az útvonal. Bár így az A2 elég rövidnek tűnik.

 

belphnaque Creative Commons License 2017.01.20 0 0 9106

Sziasztok !

 

Igen, klassz volt olvasni a hosszú beszámolót.

Köszi !

 

Móni ! Köszi  tippet. Akkor az A2-es nem autópálya, gondolom. Lehet, hogy rámegyünk. Akkor az Dublintól Belfastig ?

 

Sziasztok !

Belph.

Előzmény: HA5COI (9105)
HA5COI Creative Commons License 2017.01.19 0 0 9105

belphnaque

Minap kérdést tettél föl térképről és érdekes pontok fölvételéről. Még nem volt válasz de ha még érdekel, van rá pár lehetőség csak előbb azt mondd meg, van-e vmilyen navigátorod, azon kívül hogy okosteló máris alkalmas, noha olyan hátrányokkal amik önálló gps-nél nincsenek. Ezért preferálom az utóbbit.

Előzmény: belphnaque (9077)
HA5COI Creative Commons License 2017.01.19 0 0 9104

OFF.

Egy pillanatig sem vettem kötekedésnek. Egy konkrét tárgyi tévedésbe estem, amit csak kissé enyhít, hogy a szóban forgó intézménynek van néhány nevezetes dátuma amikor változások történtek, de Írország tagságának ténye természetesen nem egy átalakuláshoz kötődik (amire én gondoltam) hanem az ő belépésükre. Ami jóval korábban volt.

Én magamévá tettem egy régi tanárom jó tanácsát a nagybetűs Életre, hogy ha már hibáztunk (főleg ilyen jellegűt) akkor azzal vezekeljünk, hogy nem csak simán tudomásul vesszül a javított verziót (ez a minimum, ámde valszeg el fogjuk felejteni) hanem egy tágabb körben az egész témakört át kell tekinteni.

Ennek megfelelően átfutottam az Eu rövid történetét a Vas- és Acéközösségtől kezdve.

Úgyhogy minden vicc nélkül kösz, mert ha nem szólsz ez bizonytalan időre elmaradt volna.

 

De hogy további hibámra önként rámutassak: a 9098-asomban az találtam írni: "munkába folytottam". (ezismilyengáz) Aránylag jó a helyesírásom és a ennek a szónak nyelvtani különbségét a "fojtani"-hoz képest is értem, mégis elkövettem a hibát, holott általában nem szoktan. Mondjuk, elküldés után mindjárt kiszúrtam :-)

Előzmény: Moni (9102)
Moni Creative Commons License 2017.01.19 0 0 9103

Az északra vivő főutak (A2-es, kihagyhatatlan, végig a part mentén megy északra!) átmennek Belfast-on, szerintem amit az útról látsz, az elég is lesz a városból, hacsak meg nem állsz a Titanic múzeumnál. Nem tűnik barátságos városnak kocsiból nézve, sajnos.

Előzmény: belphnaque (9096)
Moni Creative Commons License 2017.01.19 0 0 9102

Tényleg nem kötekedni akartam, hidd el, csak megörültem, hogy van itt valaki, aki még jóval a nagy fene jólét előtt járt itt, s abból a korszakból való beszámolóval szolgál. Ez semmiben nem csökkenti számomra a beszámolód érdekességét, nagyon élveztem. Az a Jaguáros autózás nagyszerű lehetett :-).

 

Az angolos felsőbbrendűség az adott :-), egy angliai (tóvidéki) kirándulás alatt a szállásadónk fizetéskor - noha tudta, hogy nem vagyunk írek, csak ott élünk - finoman beszólt, az országra téve valami megjegyzést, ami elég rosszul esett, de ez van. Nagyon hiányzott abból a szállásból az itt megszokott melegség, a kedves fogadtatás. Máshol nem szálltunk meg B and B-ben Angliában, tehát nem mondom, hogy ez az általános, de nagyon bennem maradt ez az "élmény".

 

Mikor voltál utoljára? Változott valami érzésed szerint az első látogatásodhoz képest?

 

 

Előzmény: HA5COI (9101)
HA5COI Creative Commons License 2017.01.18 0 0 9101

Valóban, talán félreérthető voltam, valóban: ők már 1973-ban tagja voltak a nálunk "Közös Piac" nevű intézménynek. De én arra a konkrét egyezményre gondoltam (t.i. Maastricht Treaty) ami 93-ban lépett hatályba, s   amivel a mai konkrét European Union elnyerte alakját.

Bocs, és kösz hogy kijavítottál.

 

Végképp off, de van egy kevéssé ismert scifi: Fred Hoyle: Ossian's Ride, ez a 60-as években íródott, és a 90-es években játszódik és az író,talán angolos felsőbbségéből kiindulva, egy futurisztikus képet fest le a Dingle felszigeten, de az ország többi része hallatlanul ósdi még mindig, s Dingle-ben is csak azért, mert oda szálltal le az Idegenek :-)

Előzmény: Moni (9100)
Moni Creative Commons License 2017.01.18 0 0 9100

(Bár igazából régebbi látogatásra gondoltam, hiszen ekkor már EU tagok voltak... azt hittem a kora 70-es években voltál itt először. De gondolom, hasonló volt a kép, csak még szegényebb.)

Előzmény: Moni (9099)
Moni Creative Commons License 2017.01.18 0 0 9099

Wow, köszönöm! Igazán szép múltidéző volt.

 

(Én Bray-ben lakom :-))

Előzmény: HA5COI (9098)
HA5COI Creative Commons License 2017.01.18 0 2 9098

Moni (és akit még érdekel)

OFFtopik leszek, amennyiben nem mai aktualitásokról mesélek. De Írország egyik különlegessége ez a hirtelen gazdasági gyarapodás az elmúlt kb 20 évben.

Én eőször 1991-ben voltam ott meghívásra egy nem nagy munkára pár hónapra (komputerszakma egy speciális esete). Tulképpen morgolódtam, hogy tél-tavaszra esett, ahelyett hogy nyárra, de hivatás az hivatás, és az ottaniak vigyasztaltak, hogy a legrosszabb idő november-decemberben szokott lenni amikor vízszintesen esik, és ronggyá szaggatja az esernyőt. Ezért inkább nem is nagyon használnak ernyőt. Ez tényleg közel igaz.

Szóval akkoriban még nem volt EU-közösség, az Republic of Ireland perfekt kis államocska volt, Northern-Irelandban pedig néha még el-eldurrant egy pokolgép. De a Köztársaságban nyugis, kissé álmatag nyugalom volt.

anyagiakra nem pontosan emlékszem, én elégedett voltam, de ugye ebben benne volt hogy akkoriban onnan nézve mi is szegényebbnek néztünk ki, de ők akkor is tudatában voltak a nyomott életszínvonaluknak. Nyomort nem láttam, de mind a házakon, mind az autókon, mind pedig az embere ruházatán látszott, hogy nem veti őket föl a pénz.

Nem Dublinban voltam, de nem is túl messze onnan. Egy bérelt házban laktam és mivel társasági ember és családszerető is vagyok, kb belehaltam a magányba. Munkába folytottam, de azért annak is megvannak a határai.  Ezt azért mondom, hogy rávilágítsak, mennyire könnyű MA azt mondani, milyen sok szórakozás van ma, mert akkor, legalábbis a szerényke keresetemmel, nem nagyon volt mit tenni.

Voltam más helyen azelőtt pár hónapos ösztöndíjjal, de az világváros volt és ott teljesen lehetetlen volt unatkozni, pedig semmi munkám nem volt amit számon kérhettek volna. :-))) Megtanultam, milyen a nyugis boldogság, üres zsebbel.

De itt az volt a szórakozásom, hogy  bár nem gondolnám hogy fukar vagyok, de  vettem nagy levegőt, kipengettem a távolsági buszjegy árát (emeletes busszal, ami azonban természetesen zöld volt) és bementem Dublinba csavarogni. Ha nem volt egészen rossz idő. Nem részletezem, de tény hogy csak a belvárosnak volt az a bizonyos bája, de ez igen hamar, sugárirányban pár utcányira kb annyira külvárosias és nem sértően mondom: szegényessé vált. A kikötő meg a Guinness sörfőzde kifejezetten nyomasztó volt, de én azt is élveztem ahhoz képest ami vidéken volt.
Ugyanakkor vidéken volt (és ma is van) a pirinyó de pipec hazaknak egy olyan bája ami máshol nincs, de ugye kintről nézni egy dolog, bemennni nem mehettem.

Az némiképp meghökkentett, hogy egy ilyen katolikus országban a katedrális belépődíjas, bocsánat a blaszfémiáért, de éppen 2 pint sör ára volt. Mondjuk, amikor Párizsban "unatkoztam", akkor sokat üldögéltem a templomokban, különösebben erős vallásosság nélkül is. Amikor eleget nézi az ember a gótikus íveket, kezdenek új értelmet nyerni, szemben azzal amikor turisták közt dulakodunk. Szóval elvagyok én mint a befőtt, de Írországban (abban a szituációban) megtudtam, mi az az egyedüllét.

Aztán ugye megnéztem a Nemzeti Múzeumot, a kelta kincseket, a Book of Kells könyvet, meg a többit, a parkokat, a folyópartot meg ilyesmiket. Persze minden megvolt ami most, de annak idején és főleg abban az évszakban az egész turistatömeg nem létezett és mindent finom konkrét és kulturális köd lepett el :-)

De ez NEM azt jelentette hogy nincs kultúrélet. Csavarogtam a Trinity College-ben aminek több része nyitott, de ugye a munkám miatt én is inkább 7végén járhattam ott, amikor előadások nem voltak.

Aztán a Grafton Street-en bejártam a nagy könyvesboltba és sok részletben, de helyben kiolvastam a Gyűrűk Urát, nagy képes kiadásban  :-))) Senki se nézett rossz szemmel, és nem voltam egyedül ilyen olvasó.

Persze beültem pubokba, az tényleg jó móka. Érdekes, nem voltam nagy ivó, úgy 2 sörrel egy este elvoltam. De ezt inkább 7köznapon meló után.

vagyis: az a szokás volt ott, hogy a pubban ebédidőben főztek néhány egyszerű ételt, mert az egyetemisták, tanárok meg mindenki a menzán kívül (ami szokásosan rossz volt) a pubban ebédelt.  Úgy 1-1.5 órán át. Ekkor nem annyira ittak, de 1 sör lemehetett.

Délután (akkorra már megszerzett ottani ismerősem szóltak: ezt figyeljem)  úgy  17h tájban megtelt a kocsma és megfigyelésre kiszemelt alanyok ledobtak 2 sört. Azután meglepően kiürült az Intézmény, majd 8 tájban megint úgy megtelt, hogy álltak is a népek, még kint is. A hangzavar akkora volt, hogy a csaposnak kézujjakkal kellett mutatni, mennyi lesz a rendelés.

A magyarázat: biztos ami biztos, a férfinép munka után beöntötte a minimum sörét, majd hazament megenni az asszony által vacsorát, azután "eljött sörözni".

Kivételes időszakban voltam ott, mert mi épp akkor rendszerváltottunk, és nagyon népszerű voltam az ír fiataloknál, mert azelőtt soha nem láttak eleven kommunistát :-))) Mondjuk, a kommunistát ők se vették komolyan,  és nem is láttam olyat aki egyetlen ferde tekintetet vetett volna, de kétségtelenül körbeültek és érdeklődve hallgatták a bájosan tört angolomat. Ez egészen más volt mint mondjuk a németek, osztrákok, az írek olya távolt voltak mindettől.

Egy idős hölgy (nevezzük munkaadómnak) azt mondta, úgy élek mint Szent Brendan, és elvitt kocsikázni (nem kell semmi rosszra gondolni). Egy ősi, ámde patinás Jaguárral mentünk, (tudott élni a hölgy) és mivel levette hogy érdekel az országa és általában az őstörténet, elvitt Newgrange-be és jót beszélgettünk a világ piramisairól meg mindenféle megalitikus emlékekről. Ha valakit érdekel ez, Írország hemzseg tőlük.

Azután elvitt egy látszólag kis pici  kastélynak kinéző de magánlaknak tűnő házba. Ott két idős néni, mint valami mesebeli anyókák, beültetett minket egy szalonba, ahol még 2-3 asztal volt, körbetipegtek, és OLLLLLYAN habos sütiket meg efféléket kínáltak, erős kávéval, amiből kipúposodott a tejszínhab, , de ez valójában egy pici, vidéki kis kávéház-cukrászda volt, (és a meghívóm fizetett rendesen csak nem tom mennyit).
Ezt csak annak lefestésére mesélem, hogy mennyire igenis létezett a finom talán kissé fülledt, de visszafogott luxus, amiről kintről nézve nem lehetett tudni sem, odakint a virágoskerten túl tehenek legelésztek és bámulták a kocsi elején az ugró króm-jaguárt.

(később visszaadtam a meghívást, idehaza, de ezt a traktát nem tudtam)

Amikor jobb lett az idő márciusban, vonattal elmentem Bray-be (ez a keleti parton egy szép homokos partrész, de vannak magas sziklák is, és a Wicklow Mountains National Park-ba. De az csak 1 nap volt.
Ezzel együtt elegem lett pár hónap után és felvéve a megérdemelt pénzemet, átbuszoztam Galwaybe, ott béreltem egy kicsi kocsit és pár napos csillagtúrát tettem. Connemara, Moher sziklák, Burren. Jellemző, hogy a kocsit nem kellett bookolni, nem volt kötelező hitelkártyát felmutatni (nekem akkor nem is volt) csak a jogsira vetettek egy pillantást. Akkor még az a bizonyos rózsaszínű összehajtós volt. Visszaadáskor, mert vasárnap volt, kiírták az ajtóra egy kockás papírra, hogy hagyjam a kocsit valahol a közelben és a slusszkulcsot dobjam a postaládájukba. :-)
A szállásom egy öreg néninél volt aki kirakta a B&B táblát és remek Ír Reggelit adott, amiben az angol sausage helyett hurka volt. Meg minden egyéb.

Amikor esett, ázott fejjel beültem egy pubba a tengerparton és a nagy hasáb lazacot ettem párolt zöldséggel és sörrel. Ott más kaja nem is volt.

Ez volt az első nyugati utacskám, visszanéztem a zöld hegyekre és azt mondtam magamnak: "I will be back".

Előzmény: Moni (9095)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!