Keresés

Részletes keresés

szanCSI2 Creative Commons License 3 órája 0 0 92894

szanCSI2 Creative Commons License 3 órája 0 0 92893

szanCSI2 Creative Commons License 3 órája 0 0 92892

A kis doki dugványom jön velem a Terra kert fórum talijára  és ott marad a helyszínen.

zeusz4u Creative Commons License 22 órája 0 0 92891

Köszi,

 

Napfénnyel szokva van nem is kicsit, már március közepe óta kint van, aztán csak a fagypont közeli éjszakákra hoztuk be még március végén és április elején, azóta el volt kint. Tavaj nyáron cseréltem a cserepet kb 2x nagyobbra mint a tápcserép amiben előtte volt mikor vettük, de egyébként lenyűgöz hogy mennyit vastagodott a szára 1 év alatt. Úgy olvastam hogy 2 évente javasolt nagyobb cserépbe rakni, ezért gondoltam hogy tavaly egyenesen nagyobb cserépbe rakom ezt az évet pedig átugrojuk, majd jövő tavasszal kerül 1 számmal nagyobb cserépbe és kerül mellé friss föld, illetve vágok valamennyit a gyökeréből mivel tavasszal a hajtásvégek úgyis metszve vannak.

 

Egyébként erőteljesebb évi metszéshez melyik időszakot javasoljátok a tavaszt vagy az őszt? A tavasszal metszett friss hajtásokon még nincs virág, de már tele vannak bimbóval, viszont gondolom hogy csak nyár közepe-vége felé virágzik majd. Talán az őszi metszés hamarabbi virágzást okoz, mi a véleményetek? Azt viszont észre vettem hogy a téli időszak alatt alig nőttek a hajtások rajta...

Előzmény: szanCSI2 (92890)
szanCSI2 Creative Commons License 23 órája 0 0 92890

Nincs semmi baja. Ez természetes öregedés. De mehetne nagyobb cserépbe. Nem szabad túl sok Osmocote-ot tenni bele ( főleg a hibiscusok utálják a sok osmocote-ot). A leander meghálál egy kis agyag és kvarc tartalmat a földben (én vakondtúrást szoktam keverni bele  kb. 20 tf% arányban). Szereti a heti 1x-2x-i 1-2 ezrelékes tápoldatot .   + Sok víz de néha száradjon meg a föld teteje és NAPFÉNY kell neki.

Előzmény: zeusz4u (92889)
zeusz4u Creative Commons License 23 órája 0 0 92889

 

Itt vannak a képek is róluk... remélem tudtok segíteni. Tavaj ősszel a lehűlés után ugyancsak szórtak el a legalsó 2-3 sor levélből, de most mintha komolyabban szenvedne valamitől.

zeusz4u Creative Commons License 24 órája 0 0 92888

Sziasztok leander tulajdonosok.

 

Kissebb-nagyobb aggodalommal tölt el 2 nagy leanderem sárguló levelei. Először csak a törzs alsó részén a fás szárakon kezdtek sárgulni a levelek, de mint látjátok jelenleg sajnos a fentebbi, frissebb hajtások (zöld-félfás) hajtásokon is elkezdtek sárgulni a levelek. A leanderek jelenlegi cserepeikbe tavaly ültettem, nyár végén, jó minőségu Compo-Sana virág földbe, azóta 2x kapott hosszútávon át ható műtrágyát kifejezetten mediterrán növényeknek fejlesztettet. Vezetékes vízzel locsoljuk naponta 1x-2x kb fél locsolóval, szóval a földje mindig enyhén nedves (olykor ha elfelejtjük esetleg 1x kap csak bőebb öntözést).

 

Kérlek segítsetek, csak tavaly nyár óta tartok leandereket, ez a 2 ráadásul szépen kitelelt kb 12-15 fokos déli fekvésű folyósón, megmetszettem őket kb március közepén, aztán már kb 1 hónapja szépen virágoznak. Kb 1 hete kezdett felsárgulni a levelük. Egész nap tűző napfényben vannak (egyébként ugyanitt voltak tavaly nyáron is). Lehet ez a hirtelen jött forróság az oka hogy megsárgultak? Nálunk a kis udvaron nagyon meleg szokott lenni így nyáron, de ahogy hallottam (illetve láttam medtirrán nyaralásaim során) bírják a meleget és a szárazságot.

 

Mit tehetnék? Adjak nekik folyékony tápot is, ami gyorsabban felszívódik? Nem hinném hogy túl locsoltam volna őket napi 2x-3x locslással ebben a melegben... Van okom aggodalomra?

anblock_italia Creative Commons License 26 órája 0 0 92887

Köszi, most én is így érzem, ez az év kárpótol végre..., már kezdtem azt hinni, hogy elfelejtettem, hogyan kell a leandereket gondozni.:-( Azt kell hinnem, valóban az egyre nagyobb árnyékot adó szilvafa lehetett a bűnös, tavaly még látszólag nem volt hatása a több napfénynek, de az idén minden csodálatosan alakul. Ráadásul tényleg jól tudom őket csoportosítani nagyság szerint, hiszen nem csak a teraszon vannak leanderek. És ami a legfontosabb, az idén még nincsenek atkák!!! Félek persze, hogy elkiabálom, de azért annyira mégsem hiszek ebben a babonában:-)! A sok napfényt, az erős leveleket úgy látszik nem szeretik a kis gonosztevők! Vagy..., vagy nem élték túl a telet, amikor is a korábbinál jóval kevesebbet locsoltam, meg talán a hidegebb idő is számított. Nem tudom pontosan, hogy mi, de a lényeg a lényeg, szép erős növények, dús virágzás! Ez kell nekünk! :-)

Előzmény: Lilike9 (92878)
bombaba Creative Commons License 30 órája 0 0 92886

Már nagyon várom, akármelyik is fog érkezni :)

 

Előzmény: Ranyu (92885)
Ranyu Creative Commons License 1 napja 0 0 92885

Köszönöm neked is!:-)

Ezeket a magokat annó Zuzus, Misuci és "Piros" fórumtársaktól kaptam.

Igen, figyelem egyéb jellemzőiket is. Van, amiknél több éves tapasztalat van, vannak tavaly először virágzók. A Krémes doki minden szempontból jó tulajdonságokkal bír. Nagy bugát fejleszt, minden évben virágzik, egészséges levélzete van. Ami kevés virágot hoz a bugában, azt eleve szelektálom. Pl. a Csömöri varázslat szerintem erősen a Szépségre ütött vissza, nagy bugához idő kell fajta. Gyűjtöm a tapasztalatokat...

Előzmény: bombaba (92881)
Ranyu Creative Commons License 1 napja 0 0 92884

Hú, hát ez kemény! Tudom (illetve dehogy tudom ekkora léptékben) mekkora munka, mi energia! Erőt kell vennem magamon, mert a fontos fajtákra sem jut elég időm.

Előzmény: Lilike9 (92883)
Lilike9 Creative Commons License 1 napja 0 0 92883

Hát úgy,hogy felszámoltam az összes magoncomat 1-3 évesig de főleg az ebayon vásárolt Gotsis magról vetetteket! és iszonyatos csökkentést csináltam...

Ely volt múltkor nálam látta mennyi maradt...

kidobtam kb 6-700 magoncot és a 160-180 fajtáról lett kb. 80-90 fajta.

most csak a Csömöriről, V.V. Bársony,Turner's Shari D.-ről vetettem magot.

 

Előzmény: Ranyu (92882)
Ranyu Creative Commons License 1 napja 0 0 92882

Köszi, Lilike!

Neked (is) tettem fel a dokis csoportképet. Krémes doki a legvilágosabb (a bimbóján is látszik), utána a bal oldali Sárgás doki, majd a jobb oldali, ennek bimbóján is látni a rózsaszín kontúrt, ami a sziromszélen is látszik kinyílt állapotban. Nem kívánok ennyi magocot megtartani, elég lesz kiválasztani a maradókat. Ezek mellett van a Csömöri varázslat, Csömöri kerekszirmú, Csömöri tünemény, Carora hasonlító nagy bugás, Pasztella, Rózsaszín szarvacskás lazac, Hamvas lazac. És van egy pár, ami idén fog először virágozni... Édes, de teher! Te hogy csinálod?

Előzmény: Lilike9 (92880)
bombaba Creative Commons License 1 napja 0 0 92881

Nagyon szépek!

Neked nagyon jól sikerültek a Doki-utódok, valamit nagyon eltaláltál :)

Azt kell mondanom, nekem akármelyik sárgás Doki-magoncod bejön.

Mik a tapasztalatok az utódok virágzásával kapcsolatban?

Bugaméret, virágzás gyakorisága, stb ilyenekre gondolok.

Több magonccal találkoztam, aminek bár szép a virága  fotózva, de pl. nem viseli a metszést, vagy csak 2-3 évente hajlandó virágozni, vagy 2-3 virágot hoz egy bugában. 

 

Előzmény: Ranyu (92875)
Lilike9 Creative Commons License 1 napja 0 0 92880

Csodálatosak! A magoncaid pedig hihetetlen szépek! Porcelános valóban mintha valami porcelánból készült virág lenne, nagyon szép....

 

Én is nagyon vártam már ezt az esőt, borzasztóan néz ki a kert. Egyedül a levendulák bírják és a ciprus, a többi növénynek szinte lesült a levele.

Előzmény: Ranyu (92875)
Ranyu Creative Commons License 1 napja 0 0 92879

Nálam jó pár még csak most fogja kezdeni, vagy csak még később, mert tavasszal gombásodás miatt sokakat tarra vágtam. Valahol van Csillagszóróm tőled de ő még nem mutatja magát. A 4. képen Calypso van Helena társaságában.

Végül igen sok eső esett nálunk, jó, fülledt napok következnek...

Előzmény: anblock_italia (92876)
Lilike9 Creative Commons License 1 napja 0 0 92878

Fantasztikusak a virágjaid!

Csodálatos az összhang!

Előzmény: anblock_italia (92871)
Whoois? Creative Commons License 1 napja 0 0 92877

Nálunk az éjjel volt akkora eső, hogy szegény leák a földig hajolnak úgy szétverte őket, de minden másnak meg nagyon kellett az eső a régóta tartó szárazság miatt.

Előzmény: Ranyu (92875)
anblock_italia Creative Commons License 1 napja 0 0 92876

Dőzsöltünk, aztán majd koplalhatunk a következő virágzásig! :-( De legalább nyugodtabbak vagyunk, amikor esik az eső! De olyan korán jött az első virágzás, hogy tényleg esélyes a teljes következő! A 4. képeden Csillagszóró van? Az enyém azon kevesek közé tartozik, ami még nem nyílt, de bimbós.

 

Előzmény: Ranyu (92875)
Ranyu Creative Commons License 1 napja 0 0 92875

Gyönyörű lehetett nálad a látvány! Csodásak a virágaid és a képeid!

Én is tegnap fotóztam, szerencsére, ma már háromszor csapott le rájuk a vihar. Én direkt nem pakoltam be, hátha elriasztom az esőt. Én már nagyon vártam több, mint egy hónapja nem esett nálunk.

 

Magoncaim:

Márványos új ágon hozta formáját, így darabolás lesz.

Előzmény: anblock_italia (92871)
szanCSI2 Creative Commons License 2 napja 0 0 92874

Eladtam 5 nagy leanderemet. Luteum plenum, variegata, Mont blanc, Chopin-avagy Provance, Commandante Barhelemy. 2,5 méteresek voltak, nem voltam drága ,10 alatt mentek. Van még bőven.

 

Előzmény: anblock_italia (92873)
anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 92873

Még jó, hogy tegnap nem átallottam fényképezgetni, ez az éjszakai eső váratlanul ért..., nem nagyon nézem a jelentéseket, a férjem szokott szólni, most nem tette..., kora este permeteztem is, remélem felszívódott reggelre. Hát ez van, mindig nem lehet megvédeni őket, majd jön az új csapat virág, az lesz aztán az igazi! :-) legalábbis reményeim szerint!

Előzmény: anblock_italia (92872)
anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 92872

Úgy látom van néhány kép, amit kétszer tettem fel..., sajnálom, mert így kevesebb lett a többi! Na, majd azért lesz még miből válogatnom legközelebb! :-)

 

Előzmény: anblock_italia (92871)
anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 92871

 

Hát nem tagadom, Aliz érezhette magát hasonlóan csodaországban..., most meg esik, esik és esik..., de ez is nagyon kell a földnek, nem is tudom mikor esett utoljára. Csak az a bosszantó, hogy tegnap éjjelre becipeltem a legtöbbet, és nem volt semmi eső. Este permeteztem, remélem valamennyire felszívódott. Na de elképzelem, hogy ez a virágmennyiség még akár ezen a nyáron megháromszorozódhat..., hiszen még csak június van! Ilyen virágzás júniusban tán még sosem volt, ám ahogy figyelemmel kísérem a dolgokat, ez jellemző másnál is erre a nyárra. Hurrá, csak így tovább! :-)

anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 92870

Nagy meleg, tápanyagcsökkenés a virágzás miatt, meg hasonlók. A levelek, ahogyan a virágok sem, nem örök életűek, jönnek újak, mennek a régiek, főleg persze nagy növényeknél.

Előzmény: mammamia28 (92869)
mammamia28 Creative Commons License 3 napja 0 0 92869

Nem lehet, hogy ez a nagy melegtől van? Nekem pont ugyanezt csinálják, de csak a nagyobb leandereim, a kicsiken még nem láttam. 

Előzmény: nagyjé (92863)
szanCSI2 Creative Commons License 4 napja 0 0 92868

Mint a meséskönyvben! :)

Előzmény: anblock_italia (92864)
nagyjé Creative Commons License 4 napja 0 0 92867

Köszönöm a megnyugtató választ.

Minden reggel öntözöm, hogy cserép-alátétben áll a víz, de estére ezt felszívja. Hétvégenként pedig kap tápoldatot.

Gyönyörűek a virágaid. Majd visszaolvasok a fórumban, hogy kiderítsem mi titkod, azaz hogyan gondozod őket :)

Előzmény: anblock_italia (92865)
Lora1213 Creative Commons License 4 napja 0 0 92866

Nem csodálkozom hogy elvarázsol !   A fotón is látszik milyen csodásak !

 

Előzmény: anblock_italia (92864)
anblock_italia Creative Commons License 4 napja 0 0 92865

Elő szokott fordulni az ilyesmi, a régi leveleknek előbb-utóbb menniük kell, elfáradnak, mint az emberek. Persze ahogy az embereknél is, a megfelelő tartás hosszabb eredménnyel jár, tápanyaggal, soha ki nem maradó locsolással lassítható a folyamat. Tudnod kell, hogy a mediterrán országokban nem sok levelük van a leandereknek..., szóval ez nem feltétlenül betegség. A leandert nem a leveleiért, hanem a virágaikért tartják! :-)

 

Előzmény: nagyjé (92863)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!