Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

anblock_italia 9 órája Creative Commons License 87371

Köszi az idézett szöveget, nem olvastam, de akkor nagyjából egyet értünk:-)Megmondom őszintén, nem tudom, hogy a könyvünkben a levélsárgulással kapcsolatos fejezetet melyikünk írta (bár a stílusból azt hiszem, hogy én), de biztos egyetértettünk :-) Nem is ezért írtam most azt a bejegyzést, hanem a kifejezetten az őszi levélhullás miatt, mert olyankor aggódnak sokan a gombásodás miatt. Nekem feltűnt, hogy most jóval kevesebb a sárga levél, mint más, normális időjárás után szokott lenni, és ezt a kevésbé elhasznált tápanyagkészlettel próbáltam összehangolni:-) 

Persze ettől lehet, hogy vannak gombás leanderek is, én nem tudom, mert én még gomba ellen sosem permeteztem, pedig hát tocsogunk itt a vízben:-(

Előzmény: Lady Gyöngyös (87370)
Lady Gyöngyös 9 órája Creative Commons License 87370

AI: szerintem is igazad van a levélsárgulást illetően. 

ezt Island írta de ős is a te véleményed erősíti meg!

 

Island:

"Legfontosabb az egyenletes öntözővíz-ellátás, vagyis ne legyen kiszáradva a cserép és máskor túlöntözve. Aranyközépútra kell törekedni. Ha napközben nem lehet megoldani, meleg nyári napokon a plusz öntözést, akkor érdemes 1-2 számmal nagyobb alátét-tálkát tenni a cserép alá és abba reggel bőségesen önteni plusz vizet, amit napközben gyorsan felhasznál.

 

 

Ha telített a cserepünk a gyökérlabdával, akkor már nincs plusz földtartalék a gyökérzeten, amely pufferolhatja a belocsolt vizet. Vagyis tavasszal, ha látjuk ezt, érdemes akár a gyökérmetszéssel próbálkozni vagy nagyobb cserépbe ültetést végezni, hogy legyen plusz föld-mennyiség, amelyben a víz napközben tárolódhat.

 

Másodszor a bimbóképzés és a virágzás kezdetén drasztikusan megnő a tápanyag-igény, ilyenkor nagyobb dózisban kell nyomatni a tápozást, mert különben az alsó levelekből vonja ki a növény a tápanyagot (túlélési ösztönnek is hívhatjuk, a leander ilyentájt a virág- és termésképzésre koncentrál, hogy az utódlást biztosítani tudja, ez a fő biológiai funkciója) és elsárgulva lepotyogtatja...

 

Tápozáshoz és a Vitaflora tápját használom, szezon elején a virágzásindítót, később áttérek a normál leandertápjukra, előre be szoktam keverni 120 literes hordókba és abból öntözök kannával...""

Előzmény: anblock_italia (87365)
anblock_italia 9 órája Creative Commons License 87369

Akkor ebben egyetértünk!

Előzmény: oleandro (87368)
oleandro 9 órája Creative Commons License 87368

az biztos, hogy a gombásodás és a levélsárgulás 2 független esemény

Előzmény: anblock_italia (87367)
anblock_italia 10 órája Creative Commons License 87367

Az extrém körülmények elég relatívak, de nagy időjárás változások az idén valóban nem voltak..., emiatt elvben lehetett kevesebb a levélhullás..., de nem ez volt a fő oka annak, amit írtam, hanem hogy most, így ősszel nem látom a gombásodás miatti aggodalmak létjogosultságát a levélsárgulás kapcsán. Sokan ilyenkor ősz elején gyorsan permeteznek gomba ellen..., hát ha valakinek lenne oka emiatt aggódnia, akkor nekem igen, mert sajnos az én leveleim elég gyengécskék a kevés napfény miatt, de szerencsére nem látok semmi erre utaló jelet.

 

Szerintem nem igazán mondasz ellent a tápanyaggal kapcsolatos véleményemnek azzal, hogy rendszertelen locsolás esetén..., hisz olyankor a levelekbe sem jutnak fel egyenletesen a tápanyagok, tehát a tápanyag hiány (is, persze a vízhiány mellett) igenis okozhatja a sárgulásukat. 

 

A nagy cserepeimben, amik kinn állnak a kertben, idén többször is színültig állt olykor akár egy-két napig is a víz, de soha olyan kevés sárga levél nem volt rajtuk, mint az idén. Pedig gondolhatod, ha kiöntöm a vizet, akkor is utána igencsak tocsognak néhány napig.

 

De te is csekély levélsárgulásról írsz, nem tömegesről, és gondolom  nem permetezted rögvest gomba ellen, pedig hát elvben, ha gomba támadásról lehetne szó bármikor is, akkor annak most nagyon itt lenne az ideje, és akkor tényleg vödörszám kellene hullania a sárga leveleknek. Megmondom őszintén, általában én vödörszám szoktam őket gyűjteni. Persze az ősznek nincs vége, sok minden történhet még.

Előzmény: oleandro (87366)
oleandro 11 órája Creative Commons License 87366

Szerintem ez n így van. Én pld kifigyeltem, h. mikor van levélsárgulás. KJét oka lehet:1) hirtelen nagy változás ill. extrém időjárás (ki v. behordás  dögmeleg, stb) esetén ,   2) rendszertelen locsoláss (pld ha elutazunk és csak három naponta jön apám, vagy amikor annyi eső esik, hogy nem győzi a zember kiönteni a vizet a dézsákból. (Idén pld csak az első tavaszi hőség, az augusztusi törökország majd a múlt heti özönvíz idején volt csekély levélsárgulás).

Szerintem ebből nálad legfeljebb csak az első játszhat, de idén extrém meleg se volt...

Előzmény: anblock_italia (87365)
anblock_italia 13 órája Creative Commons License 87365

Nálam az eddig megszokott sárga levél mennyiséghez képest kifejezetten kevés a sárga levelem, amiből azt a következtetést vontam le , hogy a megszokottnál kevesebb virágzás miatt kevésbé merült ki a növény tápanyagkészlete, és ezért sárgulnak vagy nem sárgulnak a levelek így ősszel, nem pedig valami gomba miatt (aminek ebben a nedves időben még létjogosultsága is lehetne).

Lora1213 19 órája Creative Commons License 87364

Fűtés nélkül csak úgy tud túl meleg lenni, ha tartósan süti a nap. Akkor meg kinyitod az ajtót, és máris szellőzik.   Én télen mindig kinyitom az ajtót a kisházon ha O °C felett van a hőmérséklet. Fontosnak tartom hogy járja a levegő, nehogy gombásodjon.

Előzmény: Lady Gyöngyös (87363)
Lady Gyöngyös 20 órája Creative Commons License 87363

ja most jut eszembe tudod tavaly fotóztam a frissen beszerzett kincseket az emeleti szobában annyira féltettem őket, hogy minden nap figyelgettem a leveleküt stb ..na 10 fokon volt a termosztát és hamar mentek a télikertbe kb február végén ahol szintén meleg volt....ezek e legszebbek most is! hamar virágoztak és semmi bajuk sem lett! azért fűtés nélkül csak nem lesz túl meleg benne! 

Előzmény: Lady Gyöngyös (87362)
Lady Gyöngyös 20 órája Creative Commons License 87362

Végül nem vettem! most megy a fickó a Hortus-ra is ..neki is a dézsákban vannak már évek óta a leanderek ...a többi kép a saját leanderei ..a fb-os oldaláról szedtem le ...a mustáros lazacot szép nagyra akarom majd nevelni ..a többit meg mindig metszem, bár lehet nem kellett volna őket mert a friss hajtások könnyen megfagyhatnak ...kitudja mikor hordjuk be őket..remélem jó későn sikerül dec. eleje! 

Előzmény: anblock_italia (87361)
anblock_italia 29 órája Creative Commons License 87361

Ha sokat süt majd télen a nap, akkor az a két ablak lesz a necces. jól bemelegít! Hideg kell a leandereknek, az se baj, ha koromsötét van, de hideg legyen! Azok a szemét atkák nem nyugszanak, ha kicsit is meleg van.

 

Végül vettél olyan nagy fa dézsát?

Előzmény: Lady Gyöngyös (87360)
Lady Gyöngyös 30 órája Creative Commons License 87360

igen az idén szaporította nekem Mariann....szóval ahhoz képest nekem így is gyönyörű! Ő is írta régebben, hogy nála is a 2. évben hozta a csodás hatalmas virágait! Csak a telet éljék túl az új helyiségben! próbálok majd sokat szellőztetni végül is a hosszú északi és a két rövid fal lett leszigetelve a déli hosszú viszont nem...van 2 nagy déli tájolású tetőtéri ablak amin nem tudok rendesen szellőztetni mert elég macerás nyitogatni ...annyi eszem meg nem volt, hogy rendes ablak is jó lett volna ..főleg ha éjszakára is nyitva marad és netán esik az eső hm ...szóval marad az ajtó szellőzésnek! jajjjj...utólag mindig okosabb az ember!!!

Előzmény: anblock_italia (87359)
anblock_italia 1 napja Creative Commons License 87359

Amúgy sokkal szebb a Vvbársony, ha jó az idő és szépen kifeszülnek a szirmai, és hatalmas a virága, a szirmok összeérnek:-) A tied, és persze ebben az időben mindenkié "kacska":-( Bár nálatok jó idő van..., de akkor sem az igazi, tán mert még elsőbálos:-).

 

Minimum ilyeneknek kell lenniük:-)

 

Előzmény: Lady Gyöngyös (87357)
anblock_italia 1 napja Creative Commons License 87358

Pedig nálad is jó kis genetikai kincsesbánya  van:-) Sajnos én is levágtam már őket, csak ma jutott az eszembe, ahogyan simogattam és dicsérgettem a leveleket:-)

Előzmény: Lady Gyöngyös (87357)
Lady Gyöngyös 1 napja Creative Commons License 87357

Én pont tegnap vágtam le a magkezdeményeket köztük az Andrea kedvencéről is! A terasz előtt igencsak össze vannak zsúfolva.

 

Előzmény: anblock_italia (87356)
anblock_italia 1 napja Creative Commons License 87356

Az a helyzet, hogy úgy gondoltam, többé nem magoncozok, de ma elhatároztam, hogy az Andrea kedvencéből megpróbálkoznék, mert amilyen annak a levele, olyan leanderek kellenének mindenkinek. Főleg azért,mert olyan kemények, hogy nem szeretik a szemét kis atkák, formailag . A baj csak az, hogy nekem nincs egy árva magtokom se..., ha valakinél, akinek szintén sokféle leandere van, lenne, akkor majd alkalomadtán kérnék belőle. Szerintem hamar ki lehetne szelektálni formai és levéladottságaik által őket, aztán a többi már, vagyis a virágok színe, az már úgyis a véletlen műve lenne. 

anblock_italia 2 napja Creative Commons License 87355

Örülök!:-)

Előzmény: Lady Gyöngyös (87354)
Lady Gyöngyös 2 napja Creative Commons License 87354

AI: annyira kimondhatatlanul gyönyörű a VV bársonyod! a marie gambetta virágzik mellette együtt csodásak! szép erős ágrendszere lett! májusban kaptam Marianntól és most került 30 cserépbe! 

Előzmény: anblock_italia (87352)
Lady Gyöngyös 2 napja Creative Commons License 87353

nagyon nyárias az idő! túl vagyok 21db leander átültetésen! remélem így könnyebb lesz a teleltetés! A teleltetőben ami az udvar hátsó végében van nincs vezetékes víz ...ezért elég nehézkes lesz a locsolás kb 30-35m a távolság! gyönyörű bimbós mind de félek az új helytől ...remélem nem lesz nagy páralecsapódás ....anyukámnál szuperül teleltek eddig. Gyönyörű kertészkedős napot kívánok mindenkinek!

anblock_italia 2 napja Creative Commons License 87352

Feltétlen érdemes védeni őket, ha meg tudod oldani, ezek a fajták nagyon érzékenyek az esőre! Sajnos pöttyök lesznek a szimplákon is, de azért annak kevésbé árt, mint a duplának.

Előzmény: Helianthemum (87349)
Helianthemum 2 napja Creative Commons License 87351

Bocs a kép lemaradt, így egyértelműbb

 

Ezek persze alapból se nyílnak már szépen nálam, de a főszezon virágain is hasonló pöttyök voltak

anblock_italia 2 napja Creative Commons License 87350

Persze...

Előzmény: oleandro (87348)
Helianthemum 2 napja Creative Commons License 87349

Sziasztok!

A kérdésem: apró világosbarnás foltok a virágokon, ezek a ráhulló eső miatt (is) lehetnek ?

2 fajtám van: 'klasszikus' dupla rózsaszín és fehér(es). Régebben is előfordult, de idén szinte mindegyik virág ezt a foltosságot produkálja, már a kinyílásnál is.

Mi a véleményetek, esetleg jobb lenne a duplásakat az erkélyen, eső-védett helyen tartani és szabad ég alatt próbáljak inkább szimpla virágút ?

Vagy eső 'alatt' is lehet szép duplavirágúakat nevelni ? 

 

oleandro 2 napja Creative Commons License 87348

attól függ, hol milyen (kemény) a víz.....

Előzmény: anblock_italia (87343)
Lilike9 2 napja Creative Commons License 87347

Persze tudom, ők teljesen máshogy látnak szinte mindent !:-))

 

Mindenkinek a saját maga adottságait és lehetőségeit kell figyelembe venni és a saját maga belátása szerint cselekedni.

 

 

 

 

 

Előzmény: anblock_italia (87346)
anblock_italia 2 napja Creative Commons License 87346

Szerintem a férfiak eléggé másként élik meg ezeket a dolgokat, őket nem zavarja annyira a kis makula.

Előzmény: Lilike9 (87344)
anblock_italia 2 napja Creative Commons License 87345

Lehet valami abban is, amit írsz..., de kerten belül is az elhelyezés arányában változik a helyzet, ugyanazzal locsolom a kert közepén lévőket, mint a fal mellett állókat, az előzőek nem atkásak, a másikok igen. De az is igaz, hogy ami leandereim Irénkénél vannak pár házzal odébb, azok szinte sosem kapnak +tápanyagot, ott elég nekik a napsütés ahhoz, hogy szépek legyenek. Mindenesetre jó a tapasztalatainkat rendszeresen megosztani, hátha rájövünk jó dolgokra...

Előzmény: apci500 (87342)
Lilike9 2 napja Creative Commons License 87344

Próbáltam heti 1x de igencsak barna foltosak lettek a virágok, leginkább a fehéreken látszódik meg.

Előzmény: oleandro (87338)
anblock_italia 2 napja Creative Commons License 87343

Jó, mindegy, maradjunk abban, hogy ez a vízzel történő permetezés több okból sem valósítható meg mindenhol és mindenkinél, ha mondjuk annyi leanderem lenne csak, amennyi a kör szélénél van, és a víz kimenne a fűre, akkor esetleg..., de a falat és a belső részeket nyilván nem fogom nap, mint nap locsolni. Jelzem azok, amik a kör (terasz) szélén vannak, azok nem is atkásak..., ha a te leandereid a korlát szélén vannak, ahol jár a levegő, akkor nem is kell, hogy atkásak legyenek, ezerrel tűz a nap, akkor ez vízpermetezés nélkül is természetes. Én mégis azt gondolom, hogy kevesebb leandered lehet mostanában, mint régen volt, nincs akkora zsúfoltság..., a "kevesebb olykor több" elvet alkalmazva. Irénkénél sincsenek atkák, pedig többnyire az én leandereim vannak nála..., mert szellősen vannak és tűz rájuk a nap.

A vízkő..., hát nem tudom, eleinte én is nagy elánnal kezdtem a kicsiket csapvízzel permetezni, és nálunk pár nap múlva vízkövesek lettek.., miért is ne??? Ja igen, erről jut eszembe, ha az ablaküvegre csak egyszer is ráspriccelek, vízköves lesz. Ugyanez van a leveleknél, ha nap, mint nap csinálnám, akkor előbb, utóbb fehérek lennének (nálunk lehet keményebb a víz).

Ami a fúrt kutat illeti, abban egy csepp vízkő sincs, de vannak benne mindenféle dolgok, úgyhogy az valóban még kevésbé használható erre a célra, pedig az adná magát nálunk is. Szoktam csinálni azt a bizonyos fűre fektetéses lemosást, de azt is csak csapvízzel, egy-egy alkalom nem probléma, de a kerti vízzel már egy alkalom is sok, teljesen fakók lesznek.. A férjemmel sok vitánk volt erről, mert utáltam, hogy az örökzöldeket nap, mint nap locsolta, ettől olyan volt a kert, mintha be lett vonva valami fátyollal. Leszokott, de lesz még vitánk emiatt, azt hiszem!

Előzmény: oleandro (87339)
apci500 2 napja Creative Commons License 87342

Ha a Vertimec és a 'bio kenceficék' közötti nem ismersz átmenetet, akkor bocsánat, rossz helyre kopogtattam. Szerintem ne vacakolj a Vertimeccel se, jöhet a Wofatox :-)

 

Egyébként többeknél itt a topikban az is  lehet a gond, hogy túl sok nitrogént kapnak a növények (Ferticare, marhatrágya) amitől lazábbá válnak a szövetek. Ez látszik a sápadt, nyurga a hajtásokon. Erre könnyebben jön a gomba meg az élősködő. 

Előzmény: Lilike9 (87329)