Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Lora1213 Creative Commons License 4 órája 0 0 88220

A vetéshez, és az apró magoncok pátyolgatásához rengeteg türelmem van.   De az elmúlt 3 évben legalább ötször átültettem a társaságot, a fele méternél is magasabb, és virágot még nem láttam.   Az idén virágoztató tápot fognak kapni.  Azért 100 körüli palántával rengeteg dolog volt, ezt Te tudod jól.    Inkább hajtásról fogok szaporítani. Az is van vagy 70 db, pedig 10-nél többet nem akartam.  Mit csináljak, ha levágok egy ágat, az mindjárt a vízbe kéredzkedik, nem a kukába.

Előzmény: Lilike9 (88212)
jyd Creative Commons License 5 órája 0 0 88219

A virágot hozó hajtás és ekkorák a magokból kihajtottak a dobozban.

 

jyd Creative Commons License 5 órája 0 0 88218

Sziasztok,

új vagyok, bár tavaly nyár óta olvasgatom a topikot, akkor fertözött meg egy barátnöm a leanderrel :)

A tavalyiakat végül sorsukra hagytam, mert a hatból 3 igencsak olyan formákat vett fel nyár végére, mint amit a leanderrákról írtok és mutatnak az interneten. (az új bimbókból nem lettek virágok, hanem ilyen fekete összeszáradt gubók és több is korcs formájú leveleket hozott)

Az ideiek beszerzése majd májusban lesz, de fertözöttségem okán közben hajtatni és vetni kezdtem.

Októberben hajtásokat hoztam Teneriféröl, amiböl 4 gyönyörüen begyökeresedett decemberre és január elején el is ültettem öket. (mielött a hajtást levágtam alaposan végigpásztáztam az egész növényt, hogy teljesen egészséges-e!)

Hihetetlen módon az egyik hajtás február végén hozott is 2 virágot, amik aztán persze 1-2 hét után elhervadtak róla, másik kettön meg látszik a buga kezdemény. (majd megpróbálok betenni képet róla)

Az egyik kérdésem pont ez lenne, hogy ez normális-e?

 

A vetés szintén egy külföldi út miatt alakult így, februárban Görögországban megláttam a rengeteg kiszáradt magtokot a leandereken. Akkor még azt sem tudtam, hogy hogy néz ki a magtok meg a magok, de hirtelen felindulásból leszedtem egy csomót (szintén ellenörizve az egész növényt) és hazahoztam.

Vízben csíráztattam (3-4 nap után már megjelentek a csírák a magokon), majd 1 hét múlva szaporítóföldbe tettem és kb. 1 hét-10 nap után elkezdtek kifele bújni a sziklevelek.

Mostanra már 3-5 centisek, persze van olyan ami csak most kezdett el kibújni és még picike 1-2 centis.

Egyenlöre egy sütis dobozban vannak össze-vissza. Mikor kell vagy lehet átültetni öket?

 

Lenne még ezer kérdésem, de most nem akarom hosszabbra nyújtani, köszi, hogy ezt is végigolvassátok!

 

MrTesub Creative Commons License 7 órája 0 0 88217

Bár én szeretem a rózsaszín virágúakat is, azért a listából is látszik, hogy nem azokból vetek, vagy ha igen akkor dupla-tripla és lehetőleg egyben illatos fajtából (ha lúd legyen kövér!), majd meglátjuk mennyire célravezető ez az "előszelekció". Még csak idén lesznek 2 évesek az első magoncok (mind a 3 db!), az egyiken már tavaly megjelent a buga, tehát még nagyon lelkes vagyok, várom a csodát (miért ne?), aztán majd pár év múlva biztos alábbhagy ez a nagy lelkesedés, vagy ha szerencsés leszek újabb lendületet vesz, legalább lesz mivel elfoglalnom magam, ha nyugdíjba megyek (az olvasás, a jóga és az  egyéb "bolondériáim" mellett).

Előzmény: Lilike9 (88212)
fecske+ Creative Commons License 7 órája 0 0 88216

Az enyémkék nagyjainak a virágzása is most várható. Kíváncsi vagyok, mert van egy-két érdekes küllemű darab. Pucci, Dottore és Csömöri a szóbajöhetők mamája - ha hozzák az ő virágjukat ezekre a helyes bokrokra, már elégedett leszek.

Előzmény: Lora1213 (88207)
MrTesub Creative Commons License 7 órája 0 0 88215

Na ennek igazán örülök, főként, mert ahogy írtam kétszer is meg kellett csinálnom, hogy egyszer legyen belőle valami.

Előzmény: fecske+ (88213)
fecske+ Creative Commons License 7 órája 0 0 88214

Akkor másoknál is ez a gomba éve volt. Letört kicsit, pedig egyet vágtam csak tövig, de vannak kopaszkák, főleg a magoncok között, ami érdekes. Meg is fenyegettem őket, hogy ez is szelekciós feltétel lesz, a szépek és strammok akkor is maradhatnak, ha snassz virágúak lesznek. Persze sok-sok snassz virágot kell hozzon az illető, mert nem a lombjáért tartom! :)

Előzmény: anblock_italia (88195)
fecske+ Creative Commons License 7 órája 0 0 88213

Nálam teljesen jól látszik, úgyhogy nem dolgoztál hiába. :) A Henci hozta a formáját. Érdekes, pedig nagyon lelkesen hoz magot, ami most otthon beért, elég normálisnak tűnik - na jó, este majd jobban szemügyre veszem.

Előzmény: MrTesub (88211)
Lilike9 Creative Commons License 8 órája 0 0 88212

Magoncozáshoz rengeteg türelem és idő kell. Aztán 100 magoncból kb. 5db amit érdemes megtartani, 500 magoncból lesz 1-2 ami különleges majd 1000 magoncból lesz csak 1-2 extra virágú.

Nagyon nehéz szelektálni de muszáj.

Én is 100-ból kb  max 10-20 db amit megtartok, ebből van ami marad Nálam van amin meg túladok.

 

Egy tavalyi adaggal kb 400db (anno vásárolt magból) magoncból összesen jó ha 10db lett fehér,sárga,lazac a többi 490db csak sima egyszerű rózsaszín.

1 éves Kewpie magoncok (2db) is sima rózsaszín lett.

Előzmény: Lora1213 (88207)
MrTesub Creative Commons License 8 órája 0 0 88211

Jesszusom, ti egy normálisan szerkesztett soronként olvasható "táblázatot" láttok, ahogy nagy kínkeservvel megszerkesztettem, és ahogy az otthoni gépemen látszik, vagy egy összevissza nagy katyvaszt, ami a munkahelyi gépemen tárult a szemem elé?!

Előzmény: MrTesub (88206)
MrTesub Creative Commons License 8 órája 0 0 88210

Én még hiszek a csodákban!:-) És látom a különlegesebbnél különlegesebb magoncokat, amiket a leanderes "sorstársak" mutogatnak, tudod a remény hal meg utoljára...

Előzmény: Lora1213 (88207)
anblock_italia Creative Commons License 8 órája 0 0 88209

Úgy legyen!:-)

Előzmény: unartis: (88208)
unartis: Creative Commons License 19 órája 0 0 88208

Kedves anblock_italia!

 

 

Úttörő az még utoljára kb. 6.-ban voltam, azóta növénypárti vagyok :-), meg ahhoz 1001 fajtával kellene rendelkeznem amiből tudnék szelektálni, és összeporozni, így marad a véletlen beporzás, de a téltűrési teszt az el lesz végezve, így a jó fagytűrő egyedekben remélhetőleg akad majd néhány más virágszínű egyed is. Idővel a kertem egy részét  a leander erdő és a pálmaliget fogja alkotni :-)

Előzmény: anblock_italia (88196)
Lora1213 Creative Commons License 19 órája 0 0 88207

Csodálom a türelmed, és minden magvetőét. Az én csemetéim most lesznek 3 évesek.   Már ott tartok, legszívesebben kidobnám az egészet.   Az a néhány ami eddig virágzott közülük, semmi újdonságot nem hozott.  Sőt, a mamájuk szebb volt.  Alig várom hogy végre mindegyik virágozzék, mielőbb túladhassak rajtuk.

Előzmény: MrTesub (88206)
MrTesub Creative Commons License 20 órája 0 0 88206

Már a múltkor meg szerettem volna osztani veletek ültetési tapasztalataimat (hátha érdekel valakit), de mire bemásoltam és átszabtam-varrtam olvashatóra addigra leszanált a gép:-(

ANGIOLO PUCCI                                           10 DB          9 NAP            4 DB

COMMANDANTE BARTHELEMY               10 DB           7 NAP             7DB

CSILLAG MINI MANDULA                           10 DB          20 NAP           SEMMI

DR. RAGIONERI                                            10 DB             9 NAP          10 DB

HARRIET NEWDING                                     20 DB             9 NAP       SEMMI-  de  ÉLETKÉPTELENNEK TŰNT

HUNNIA KINCSE                                           10 DB             4 NAP         10 DB   (vásárolt)

MAGALY                                                        10 DB           18 NAP           1 DB    6 SZIRMÚ VIRÁGRÓL

MARAVENNE                                                20 DB             7 NAP            4 DB   de ÉLETKÉPTELENNEK TŰNT

MRS. WILLIARD COOKE                              10 DB             7 NAP           10 DB

PAG SZIGETI                                                 10 DB              7 NAP             8 DB (vásárolt)

PROVANCE                                                   10 DB              7 NAP             5 DB

ROSARIO                                                       10 DB             7 NAP              5 DB

SALMONE (DUPLA)                                     10 DB              7 NAP             8 DB

DUPLA RÓZSASZÍN                                     10 DB            10 NAP             4 DB  (ajándékba kapott)

Az első ugye a név, utána az elvetett darabszám, a kelés átlagos ideje, majd a kikelt darabszám ill. némi megjegyzés, a magok java saját termés, ami nem azt jelöltem.

pepetv Creative Commons License 21 órája 0 0 88205

Köszönöm.

A tetején vannak és könnyen lejönnek dörzsöléssel,való igaz párás.nedves helyen volt,de hidegben a télen.

anblock_italia Creative Commons License 22 órája 0 0 88204

Én a fikuszaim pajzstetvei miatt biztos éveket öregedtem, minden évben tövig metszés, karácsonyra megint tetűlé csepegés..., hiába metszettem, hiába permeteztem legalább kétszer Bi58-al. Egyetlen egy sok évvel ezelőtti  Actarás belocsolás óta nem láttam pajzstetvet a házunk táján! És ez az oleander pajzstetűre is érvényes. Csak hát Actara sem kapható már szabadon..., nekem szerencsére már nincs is rá szükségem!:-) 

Előzmény: simon53 (88202)
anblock_italia Creative Commons License 22 órája 0 0 88203

Talán nem tudod, de van egy kifejezetten "oleander pajzstetű", nem csoda, hogy nem ismerted fel. Ezek itt tulajdonképpen a már elhalt hímek burkai, de ha jól körülnézel, megtalálod valahol a női egyedeket is, azok hagyományos pajzstetű formájúak. 

 

Bár azért megjegyzem, én elsőre inkább csak valami penészfélére gyanakodtam, mert ezek a "dolgok" pajzstetű esetében a levelek alján szoktak lenni, de azért vizsgáld át alaposan. Ha könnyen le tudod törölni, akkor lehet, hogy csak penész, de ha sárguló levelek vannak, alaposan nézd meg a levelek alját, és ha látsz sok fehér kis bigyót, akkor permetezz, ahogy alant írták. Az Actara mindennél jobb, ezt állítom, belocsolva is használható, szuper, csak már nem egyszerű a beszerzése sajnos.

Előzmény: pepetv (88201)
simon53 Creative Commons License 22 órája 0 0 88202

Pajzstetű, ha nincs sok növény akkor kesztyüs kézzel lemosogatni a leveleket.

Utána mehet egy nedvesítőszeres Actarás áztatásos permetezés, a maradék permetszer mehet beöntözésre.

Bi58 lenne a legjobb, ha lenne :-)

Előzmény: pepetv (88201)
pepetv Creative Commons License 23 órája 0 0 88201

Sziasztok.

A leandereim levelei télen ilyenek lettek.Mi ez,és mivel lehet permetezni?

Köszi

 

   

anblock_italia Creative Commons License 25 órája 0 0 88200

Szia! Gondoltam Rád délelőtt, részben mert a Deszki cirmost nézegettem, de már korábban is hiányoltalak. Azért bennem a történtek után kicsit átértékelődnek a hosszabb kimaradások:-( 

 

Előzmény: sziszko7212 (88197)
MrTesub Creative Commons License 28 órája 0 0 88199

Én is ugyanezt tapasztaltam "gombaügyileg", eddig még soha nem volt ennyi gond (igaz a leandereim száma is évről-évre gyarapszik), bár metszenem csak keveset kellett, de azokat sajnos majdnem tövig:-(

Előzmény: anblock_italia (88195)
Bera68 Creative Commons License 1 napja 0 0 88198

Szia Sziszko!!!!

 

A hétvégén gondoltam Rád, hogy elég régen jártál erre. Sajnálom a kicsi növénykéidet, hogy nem maradtak meg.

 

Nálam a tavalyi magoncokból ment ki 7-8 db. Ősz végén ültettem át őket, és lehet, hogy megsérültek közben.

Előzmény: sziszko7212 (88197)
sziszko7212 Creative Commons License 1 napja 0 0 88197

Jobbulást kívánok!!!

 

Ha ritkán is,de benézek néha,sajnos iszonyúan fárasztó az új munkahelyem,nincs időm semmire...:(Azért ma végre kipakoltam mindent,óriási szélben,dűtötte borította őket,úgyhogy végül összetolva maradtak kupacokban.Hála sok veszteségem nem lett, a kicsik mentek ki,amik talisok voltak,ágak,illetve kisebb gyökeresek...gomba a pincéből,időhiány-vízhiány,nem tudom,vagy vegyesen...Ahogy elnéztem,az idén nem kell sokmindent metszeni sem,végre virágtengerben szeretnék gyönyörködni:-)

Előzmény: anblock_italia (88186)
anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 88196

Te vagy ugye a "nagy úttörő", remélem megélem, mikorra kifejleszted a sokszínű fagyálló leanderkészletet!:-) 

 

Előzmény: unartis: (88194)
anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 88195

Az idén azért a szokottnál több probléma van a leandereimmel, sajnos ez a tél nem az én telem volt:-( A nagy Hófehérkém tuti kiszáradt, biztos kihagytam egy locsolásból, szerencsére van kicsim, de ha mégsem, akkor talán valakitől tudok kapni hajtást:-)

Soha nem tapasztaltam még ennyi gombás jelenséget, több leandert le kell metszenem emiatt, gondolom a gyenge nyárnak köszönhető, nem tudtak igazán "beérni" a levelek. De azért nem esem kétségbe, lesznek elegen virágzásra készen, különösen az Andrea kedvence nyomja a bimbókat, biztos hálás a nevéért:-). Ma már egy kicsit többet tudok majd közöttük portyázni, úgy tűnik az eső csak vaklárma volt.

unartis: Creative Commons License 2 napja 0 0 88194

Atlas X magoncok, most így néznek ki:

 

anblock_italia Creative Commons License 3 napja 0 0 88193

Köszönöm, bocs, hogy nem válaszoltam, sajnos elég rág óta tartott ez a dolog. Gondoltam ma írok emailt, de akkor tudod, miért nem írtam.

Előzmény: Napvándor (88192)
Napvándor Creative Commons License 3 napja 0 0 88192

Szia!

Leendő golgotáid teljes felépülést s virágos nyarat kívánnak neked....Üdv...Vác...

Előzmény: anblock_italia (88186)
unartis: Creative Commons License 3 napja 0 0 88191

Sziasztok! 100%-osan keltek az Atlasz hibridek, ma kivettem a keltetőből, most egy nyugati ablak elé tettem, mikor érdemes a levegőre tenni az idei magoncokat? Gondolom a fagyok után, de hova? árnyékba félárnyékba? Mennyire bírják a tűző napot a magoncok? Hidegházba kitehetem?