Keresés

Részletes keresés

oleandro Creative Commons License 22 órája 0 0 93245

oké. közben eszembe jutott, hogy még így is nececs dolog, mert közben azért a dézsa is megnőtt... :)

Előzmény: bombaba (93244)
bombaba Creative Commons License 22 órája 0 0 93244

A kuglóf próbája...

A Te citromfád és kockázatod, de én is ezt csinálnám. Ha marad annyi lombfelület, ami tudja táplálni a citromokat, akkor semmi nem történik velük.

Tavasszal már próbáld a téli méretet figyelembe véve metszeni, az azért jobb megoldás.

Előzmény: oleandro (93243)
oleandro Creative Commons License 23 órája 0 0 93243

na és szerinted ha még most megkopasztom, amennyire lehet, mégpedig  úgy, hogy a gyümölcsök megmaradjnak, az mit okozna a gyümölcsöknek? és emellett jól megkötözném, hogy mégiscsak elférjen a régi helyén most is?

Előzmény: bombaba (93242)
bombaba Creative Commons License 1 napja 0 0 93242

Elég kockázatos tél lesz, de ahogy a leáknál szoktad, későn be, korán kipakolás, minél kevesebbet legyen sötétben.
Tavasszal csinálj egy rendes metszést, hogy ismét elférjen a fűtetlen lépcsőházban, az mindenképpen jobbnak tűnik. Jó helyen kibírják a gyümölcsök a telet, majd tavasszal folytatják az érést. Minden nem télen érő citrus kénytelen ezt tenni. De teljesen sötét helyen még nem teleltettem, csak kevésbé világos helyen.

Előzmény: oleandro (93241)
oleandro Creative Commons License 1 napja 0 0 93241

eddig a lépcsőfordulóban volt, világos, bár nem napsüttte, fűtetlen. De oda már nem mehet, mert kinőtte.

de a gyümölcsökkel mi lesz, ha hónapokra megrekednek a növekedésben???

Előzmény: bombaba (93240)
bombaba Creative Commons License 1 napja 0 0 93240

A fűtetlen keleti folyosót nem csodálom, hogy imádta a citromfa. Ideális hely volt.

 

Mit szoktál választani?
Én inkább a sötét pincét választanám, esetleg led-világítással rásegítve, akár valami automata kapcsolóval.

Előzmény: oleandro (93239)
oleandro Creative Commons License 1 napja 0 0 93239

OFF De mit csináljon a zember, ha tele van legalább diónyi méretű gyömölcsökkel, citrommal, ami józan számÍtás szerint valamikor télen érne be, ha továbbra is kap elég fényt/meleget?

(a régi lakásban volt egy fűtetlen világos keleti fekvésű folyosó, , na azt imádta a citromfa. De most csak a sötét pince vagy a meleg lakás között tudok választani.....) ON

Előzmény: bombaba (93233)
anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 93238

Ez a padlófűtés miatt nem lenne szerencsés, na meg a takarítás miatt sem, meg ugye használjuk a területet gyakran. Sok áldozatra kész vagyok a növényeimért, de mindenre azért nem. Az ablakpárkány első körben jó lehetne, ott általában egyenletes a hőmérséklet és nem lennének útban.

Előzmény: Lora1213 (93232)
anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 93237

Köszi, akkor lehet, hogy én is így fogom csinálni, nálunk is van egy pont olyan fekvésű ablak, nincs olyan sok, talán elférnek.

Előzmény: Lilike9 (93236)
Lilike9 Creative Commons License 2 napja 0 0 93236

A legkisebb bugikat a nappali dél keleti ablakában teleltetem, ennél az ablaknál nincs radiátor ezek szinte folyton virágoznak, télen, nyáron..

Az idén már Chitra fajtának a magjából lett saját kis bugi magoncom.

 

 

 

 

Előzmény: anblock_italia (93230)
bombaba Creative Commons License 2 napja 0 0 93235

Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál kevesebb fény is elég.

De van pl. a kumkvat, ami teljesen "hibernálódik" télen, locsolni sem kell, a gyerekek imádják a termését. Én leginkább a gyerekek miatt tartom.

Előzmény: Lilike9 (93234)
Lilike9 Creative Commons License 2 napja 0 0 93234

félhomályban is lehet a cirtomfát teleltetni?

Már régóta vágyom rá....és most van olyan helyem ahol lehet kitudnám teleltetni..

Előzmény: bombaba (93233)
bombaba Creative Commons License 2 napja 0 0 93233

Az utóbbi évek tapasztalatai - és a saját tapasztalatom - szerint a citromfánál csak a 10 fok alatti teleltetés a megfelelő. A téli permetezés lehet, az atkákat segít elkerülni, viszont nagy gombafertőzési lehetőséget teremt. A lelassult téli életfunkciók miatt sem a tápozás, sem a permetezés vagy a minimálisnál több locsolás nem célszerű.

Előzmény: zeusz4u (93231)
Lora1213 Creative Commons License 2 napja 0 0 93232

Ha a bugik az ebédlődben telelnének, és déli fekvésű, tűző napos helyen nyaralnának, szerintem virágoznának... Szeretik az osmocotot. 

Előzmény: anblock_italia (93230)
zeusz4u Creative Commons License 2 napja 0 0 93231

Ha melegebb helyen teletetünk mint mongyuk 10 fok - segít a levelek vízzel való permetezése a növény párásításában (például leanderek, bugik, és citrusok esetében), és ezáltal az atkák és tetvek elleni védelemben? Ha jól tudom ezek a kártevők éppen a száraz meleg levegőt kedvelik, gonodlom nem örülnek ha lespricceljük őket vízzel.

 

Egyik évben volt a nagy citromfámon is pajzstetű, de most alaposan átnéztem és nyoma sincs - tavaj sem volt már. Gondolom a nyári forróság elpusztította - az udvar közepén volt nyáron a fa, egész nap érte a nap. Ezt egyszer sem permeteztük mert rengeteg citromot terem amit elfogyasztunk.

anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 93230

Amíg volt egy még nem kész helyiségünk a földszinten, ahol nap is néha szerényen bekandikált, nem volt főtés, de mégsem pince, addig jó volt, de jó ideje  már minden a pincében landolnak a virágos növényeim, és ez bizony nagyon hátráltatja a virágzást. A hibiszkuszok elég jól bírják, a bugik viszont szinte sose virágoznak, csak szerényen lombosodnak.

Előzmény: Lilike9 (93227)
anblock_italia Creative Commons License 2 napja 0 0 93229

Én is fontosnak tartom a megelőző permetezést, mert a legszebb leandereimet a nagyrészt széltől mentes teraszunkon tartom, így veszélyeztetve van. Kinn a kertben széljárta helyen ez nem szükséges, és a legtöbben így tartják őket. Így van ez a teleltetésnél, ha a hőmérséklet 10 fok körül, pláne ha felett van, bizony-bizony..., de még alacsonyabb hőmérsékleten is jártam már úgy, persze csak akkor, ha fertőzött volt a növény. A nappal meg ugye az a baj, hogy hol düt, hol meg nem, télen is. Nagyon be tud melegíteni egy ablakos helyiséget.

 

Száz szónak is egy a vége, a lehetőségeinkhez kell mérni mindent, ezért jó, ha sokféle ismertetés segíthet eligazodni a teendők között.

Előzmény: zeusz4u (93223)
bombaba Creative Commons License 3 napja 0 0 93228

Nálam attól lejjebb megy, nem maradtak meg. Ha locsolni kellett volna, az is hiányzott nekik.

Előzmény: Lilike9 (93227)
Lilike9 Creative Commons License 3 napja 0 0 93227

Bugikat 8-12 fokon teleltetem, világos vagy félhomályos helyen.

Előzmény: bombaba (93225)
Lilike9 Creative Commons License 3 napja 0 0 93226

Nálam pont ellenkezőleg volt, amik a melegebb helyen voltak azok pusztultak ki, ami a leanderekkel teleltek azok maradtak meg.

 

Előzmény: Lora1213 (93224)
bombaba Creative Commons License 3 napja 0 0 93225

Tulajdonképpen irigylésre méltó teleltetési lehetőségeid vannak.

A leanderek és a citromfa jól fogja az alacsonyabb hőmérsékletet bírni. Ezen a hőmérsékleten még minden egyéb citrusfajta, a kaktuszok hidegtűrőbb része, a klívia, amarillisz telel szépen.

Bugit, dipladéniát nekem nem sikerült még a hűvösebb helyen átteleltetni.

Nem ismerek olyat, hogy megelőző permetezés. Megfelelően levegős helyen kell nyáron is tartani a leákat, citrusokat, és akkor sem atka, sem pajzstetű nem lepi el, permetezni is nagyon ritkán kell. Kontakt szerek nem szívódnak fel, de hatásuk nyilván már, mint a felszívódó szereké. 

Előzmény: zeusz4u (93223)
Lora1213 Creative Commons License 3 napja 0 0 93224

A bugit inkább a melegebb helyre raknám. Nekem sikerült kipusztítani a tíz éves bugimat, amikor a leanderek között teleltettem.

Előzmény: zeusz4u (93223)
zeusz4u Creative Commons License 3 napja 0 0 93223

Köszi az infókat. Sajnos nem áll rendelkezésemre csak a nagyobb illetve kisebb folyosóm ahol viszonylag alacsonyabb télen a hőmérséklet viszont bőségesen van fény, bármennyire is szeretnék több helyet jelenleg nem áll rendelkezésemre. A rendelkezésre álló helységekbe pedig még be kell szorítanom a többi cserepes virágunkat is (kálák, pálmák, azáleák, muskátlik, karácsonykák stb) ami teleltetést igényel.

 

Meglátjuk idén hogy telelnek a bugi meg a dipladéniák. Ha jól értem próbáljam őket külön terembe csoportosítani és lehetőleg igényeiknek megfelelően szabályozni a hőmérsékletet. 2 folyosó áll rendelkezésemre jelenleg amik nagy 2m magas ablakokkal rendelkeznek (szóval bőséges fényt kapnak a téli hónapokban is). A nagyoobbik L alakú dél illetve dél nyugati fekvéssel, a kisebbik az a nagy folyosó folytatása ami tisztán déli fekvésű ablakokkal rendelkezik.

 

A kisebben próbálok majd melegebb hőmérékletet tartani a dipladéniák és a hibiszkuszok számára (10 fok felettit) - talán muskátlikat is betehetem ide. Hibiszkuszt már többször teletettük itt, nem lesz gond, de a dipladéniákat még nem - kiderül hogy bírják. Ha csak 1 nyarat bírtak ki akkor is jó vásár volt mert egész nyáron virágoztak - azért remélem tavasszal újra hajtanank majd

 

A hidegebb nagyobb folyosóra lejjebb kapcsolom a fűtést mint ahogy tavaly volt, ide pedig berakom a mediterránokat: leanderek (ezek is gond nélkül átteleltek tavaly, idén lejebb kapcsolom nekik a fűtést), citrusok, illetve bougi - ha jólt tudom ez is a 10 fok alattit szereti, de úgy hogy azért ne menjen huzamosabban 5 fok alá a hőmérséklet - és tudom hogy nem bírja a huzatos helyeket.

 

Ha bármivel tudtok segíteni a helyes csoportosításban teletetéshez kérlek segítsetek. Szerintem a termosztatikus radiátor szelepet minimumra állítva garantáni tudom a minimum 5 fokot a hidegebb helységben.

 

Másrészt ha ennyire ellenjavallt a permetezés, miért van az hogy bármilyen mediterrán vagy trópusi növényt vásárolunk üzletből vagy kertészetből azonnal havi egyszeri megelőző permetezést ajánlanak? Általatok leírtak alapján nem indokolt például a leander esetében.

 

 

anblock_italia Creative Commons License 4 napja 0 0 93222

Nem lehet könnyű egyensúlyba hozni annak a sok növénynek az igényeit, de szabadon választott teher. :-)

Előzmény: zeusz4u (93220)
bombaba Creative Commons License 4 napja 0 0 93221

Ld. 83213 hsz-t. Nem írom le újra.

Kevered a mediterrán és a trópusi növényeket, de ezeknek eltérő a teleltetési igénye, és ezt sosem fogod tudni közös nevezőre hozni, mert a mediterránok (pl. a citrom) jól van a 10 fok alatti hőmérsékleten, a trópusiak meg csak 10 fok felett.

A nagy hőingadozás, napsütés kimondottan egy pajzstetű nevelde, amitől adott körülmények között sosem fogsz tudni megszabadulni.

Az már csak hab a tortán, hogy a permetszerek nincsenek citrusokra tesztelve. Azért megy a sírás-rívás, hogy a kereskedelemben kapható citrusokat kezelik, hogy ne rohadjon meg, de sk permetezni valamivel, amiről nincs információd, mennyi marad benne, hát... meredek. A bolti citromnak sem lesz az íze rosszabb a vegyszerektől, meg a sajátodnak sem.
A Bi58-at nem engedik használni szabad forgalomban, mert pl. szőlőt permetezve vele még 8 év múlva is ki lehetett mutatni a borból!

Nagyon finom! Egészségedre.

 

Előzmény: zeusz4u (93220)
zeusz4u Creative Commons License 4 napja 0 0 93220

Igen, nos a citromot azt megesszük mindet - és nagyon finom :) Ezért próbálom betartani a pihenő időt permetezés után, illetve csak a leveleket permetezni (eddig csak vízzel és citrus tápoldattal öntöztem). Ezért próbáltam elkerülni a vegyszerek használatát amennyire lehetséges - nyáron nincs is baj de télen sajnos olykor támadnak a tetvek.

 

Ha sikerül, talán 1-2 éven belül egy déli fekvésű, jelenleg 1 rétegű normál üveggel zárt fémkeretes 30 éves folyosómat átalakítom temoplánnal bzárt improvizált téli kertté szigetelt padlóval, illetve radiátor használattal termosztatikus radiátor szeleppel olyan 5 frok körüli éjszakai hőmérsékletet biztosítani teleltetést igénylő növényeink számára (nappal majd besegít a napfény is a fűtésszámlába). Itt a hőmérséklet jelenleg télen sajnos fagypont alá süllyed ( a 2-3 cents víz réteg simán tömör jéggé fagy)

 

A citromfámhoz (ami kb 50 éves) jelnleg 4-en kellünk hogy bevigyük, ráadásul jelenlegi teleltetőhelyéhez lépcsőzni is kell 5 lépcsőfokot, szóval nem kérdés hogy létre kell hoznom egy nagyobb teleltető helyet a meditrrán növényeim számára ami közelebb van az udvar szintjéhez és akár kerekekre rakva is bevihetem a nagyobb növényeket. Leanderek is sokat nőttel másfél év alatt, jövőre ismét át kell őket ületetnem nagyobb cserépbe, szóval pár év után oda is 2-en kellünk majd hogy szállísuk őket.

 

Még van néhány mediterrán növény amire szemet vettettem idén (mint pl a cintromillatú kefevirág - Callistemon Citrinus amelyet Krétán, épületek melllé ültetve láttam először), illetve rengeteg gyöyörű leander dupla és tripla virágú, illatos. Sajnos a teleltetés okozza a legnagyobb akadályt jelenleg, nyáron jól el vannak a szabadban és gyönyörű az udvar velük.

 

A folyosón ahol jelenleg teleltetek viszont több növényt is teleltenem kell (pl hibiszkuszokat), ezek a magasabb hőmérsékletet kedvelik, 10 fok alatt már szenvednek nálam és sárgul a levelük, ráadásul őket is támadják a fekete és zöld levél tetvek, párásítani meg sajnos nem tudok, mert akkor a falak-ablakok kezdenek nedvesedni. Ördögi kör ...

Előzmény: anblock_italia (93219)
anblock_italia Creative Commons License 4 napja 0 0 93219

Én garanciát vállalok ebben a belocsolásos kérdésben, valamikor régen elég meleg volt télen a napfényes nappalinkban, és sok növényem mindig pajzstetves lett, a fikuszaimat minden tavasszal le kellett csupaszítanom, de az Actara belocsolásával ez a kérdés örökre megoldódott. Arra bevallom őszintén, már nem emlékszem, hogy ugyanezt használtam-e leandereknél, az biztos, hogy valamikor azok is pajzstetvesek voltak, de már sok éve nem azok. De, mint írtam, a pálmánál nem működött a dolog kielégítően, véglegesen, így attól megváltam. Én mindenesetre az Actarát azóta is fennen hirdetem, most már inkább csak hirdetem,mert használnom nem kell. De azért utána nézhetsz, ám a személyes tapasztalat szerintem többet ér. Amúgy biztos, hogy annak idején nem az ujjamból szoptam, hanem valaki tanácsolta, és én hallgattam rá. Bár a nevére már nem emlékszem, de gondolatilag azóta is lekötelezettje vagyok! :-) A citrom más tészta, annak ha megeszitek a gyümölcsét, azt természetesen nem ajánlanám én sem.

Előzmény: zeusz4u (93218)
zeusz4u Creative Commons License 4 napja 0 0 93218

Sajnos 15 foknál hidegebb fagyvédett helységben nem tudom teleltetni őket (bárhol máshol félek hogy megfagynak ha még egy ilyen hideg telünk lesz mint az elmúlt tél), viszont sikerült egy napfényes déli fekvésű folyosón szépen kiteleltetni őket. Nagyobb hidegen azért 10 fok körülre csökkent a hőmérséklet, de melegebb téli napokon a déli fekvés miatt akár 17-20 fokig is felmehetett itt (ugyanitt teleltek a citromfák is, márcsk miattuk is próbáltam 15 fok alat tartani mert 16-17 foknál már kezdenek virágozni - akár decemberben is, ami azért még korai).

 

A friss hajtások amiről beszéltem őszről maradtak - nem vágtam le őket, de egyébként tavaszig stagnáltak (a rajtuk lévő bimbók csak áprilisban nyíltak ki - március közepén pedig már ki-ki tettük őket az udvarra napközben), nem vettem észre rajtuk semmiféle szemmel látható növekedést a téli időszak alatt, talán csak minimálisat. Idén olvastam hgy hiba rajta  hagyni a kinyílatlan virágokat ugyanis aza atkák és tetvek megtelepedhetnek bennük, jobb levágni őket teleltetés előtt). A vizellátást is csökkentettem heti 1-2 alkalomra, mennyiségileg míg alul a tálkában meg nem jelent egy újjnyi víz (aztán a tálka tartalmát kiöntöttem hogy ne pangjon a víz a leander tövénél - nyáron tudom hogy oké de télen berohadhat ahogy olvastam, illetve elszórhatja leveleit a túl sok víz hatására).

 

Visszatérve az Actara Mospilan keverékre, nem akartam eldobni a megvásárolt moszpilánt sem ami már 2 éve raktáron áll, csak idén ajánlották az Actarat tavasszal. A leírt infromációk alapján az Actara jobb mint a Moszpilán, habár mind2 csomagolásán ugyanazon kártevők ellen használható, de viszont egyiken sem ír pajzstetveket, szaküzletben is Actarat ajánlották nekem - de lehet első permetezéskor nem volt elég koncentrált és nem volt észrevehető hatása az egyik frissen töveztettet citromfa csemetémnél amit elleptek a pajzsetvek a tél folyamán.

 

Egyébként a permetezőszerek tőre öntözéséről nem tudtam - de hogy így mondjátok utána nézek Actara használatánál hogy javasolt-e, a csomagoláson nem írt róla semmit, tudomásom szerint ezek mind kontakt-vegyszerek, és csak akor pusztítanak ha a szert a kártevőkre permetezzük, ezért ajánlják a többszöri permetezést kb 2 hetente hogy az újonnan kikelt lárvákat is érje a permetszer így azok is elpusztuljanak...

 

 

Lora1213 Creative Commons License 5 napja 0 0 93217

Ne haragudj, de azt hiszem fel kéne frissítened magadban a permetezés szabályait.  Egyszerre csak annyi permetszert keverünk be, amennyit fel is használunk.   Mindig csak az ellen a kórokozó ellen permetezünk, ami jelen van. Találomra,  összevissza permetezni ártalmas a növényre és a környezetre.   Mospilant vagy Actarát (felszívódó permetszer) elég a pajzstetvek ellen bevetni. Akkor viszont nem elég permetezni, a maradék szerrel be kell locsolni a növényt. Úgy hat igazán.

A többi (sárga, szürke, zöld, fekete) levéltetü ellen jó a Decis vagy a Karate.  Ha teljesen kiirtasz minden élőlényt, akkor kiirtod a tetvek/atkák természetes ellenségeit is.   Ezzel egy ördögi kört indítasz el a kertedben.

A dísznövények gombabetegségeire felszívódó permetszert szoktam használni. Olyat, ami nem hagy foltot a levélen.  Mindig adok a permetszerhez Nonit-ot (tapadásfokozó) és Wuxalt. 

A leandert a legritkább esetben szükséges permetezni.  Ha valami bajuk van talán nincsenek a számukra megfelelő helyen.   Szerintem.

Előzmény: zeusz4u (93210)
anblock_italia Creative Commons License 5 napja 0 0 93216

Az Actara szerintem csodaszer, önmagában is elég a tetvek, pajzstetvek ellen, de belocsolva talán a leghatékonyabb. Nagyobb dózis kell, mint permetezve, de csodákra képes . Bár érdekes módon a pálmán nem hatásos, de minden máson nagyon is.

Előzmény: zeusz4u (93210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!