Leander teleltetését eddig pincépen sikerült szülőknél teleltetni. Most viszont nincs már rá lehetőségem. Sajnos nincs pincém csak egy fűtetlen garázsom. Ami jövőre kap csak szigetelést.
Ha beviszem ide őket van rá valami módszer hogy ne fagyjanak el. Befoliázni vagy valami trükk hogy ne fagyjanak el?
Tölcséres jázmint valaki teletetett már át sikeresen lakásban?
Az Actara szerintem is nagyon jó. De sajnos "zöld könyves" lett!! Tele is vagyok a pajzstetű minden formájával. Bepakolásnál nagy szanálást kell, hogy tartsak.
na és szerinted ha még most megkopasztom, amennyire lehet, mégpedig úgy, hogy a gyümölcsök megmaradjnak, az mit okozna a gyümölcsöknek? és emellett jól megkötözném, hogy mégiscsak elférjen a régi helyén most is?
Elég kockázatos tél lesz, de ahogy a leáknál szoktad, későn be, korán kipakolás, minél kevesebbet legyen sötétben. Tavasszal csinálj egy rendes metszést, hogy ismét elférjen a fűtetlen lépcsőházban, az mindenképpen jobbnak tűnik. Jó helyen kibírják a gyümölcsök a telet, majd tavasszal folytatják az érést. Minden nem télen érő citrus kénytelen ezt tenni. De teljesen sötét helyen még nem teleltettem, csak kevésbé világos helyen.
OFF De mit csináljon a zember, ha tele van legalább diónyi méretű gyömölcsökkel, citrommal, ami józan számÍtás szerint valamikor télen érne be, ha továbbra is kap elég fényt/meleget?
(a régi lakásban volt egy fűtetlen világos keleti fekvésű folyosó, , na azt imádta a citromfa. De most csak a sötét pince vagy a meleg lakás között tudok választani.....) ON
Ez a padlófűtés miatt nem lenne szerencsés, na meg a takarítás miatt sem, meg ugye használjuk a területet gyakran. Sok áldozatra kész vagyok a növényeimért, de mindenre azért nem. Az ablakpárkány első körben jó lehetne, ott általában egyenletes a hőmérséklet és nem lennének útban.
Az utóbbi évek tapasztalatai - és a saját tapasztalatom - szerint a citromfánál csak a 10 fok alatti teleltetés a megfelelő. A téli permetezés lehet, az atkákat segít elkerülni, viszont nagy gombafertőzési lehetőséget teremt. A lelassult téli életfunkciók miatt sem a tápozás, sem a permetezés vagy a minimálisnál több locsolás nem célszerű.
Ha melegebb helyen teletetünk mint mongyuk 10 fok - segít a levelek vízzel való permetezése a növény párásításában (például leanderek, bugik, és citrusok esetében), és ezáltal az atkák és tetvek elleni védelemben? Ha jól tudom ezek a kártevők éppen a száraz meleg levegőt kedvelik, gonodlom nem örülnek ha lespricceljük őket vízzel.
Egyik évben volt a nagy citromfámon is pajzstetű, de most alaposan átnéztem és nyoma sincs - tavaj sem volt már. Gondolom a nyári forróság elpusztította - az udvar közepén volt nyáron a fa, egész nap érte a nap. Ezt egyszer sem permeteztük mert rengeteg citromot terem amit elfogyasztunk.
Amíg volt egy még nem kész helyiségünk a földszinten, ahol nap is néha szerényen bekandikált, nem volt főtés, de mégsem pince, addig jó volt, de jó ideje már minden a pincében landolnak a virágos növényeim, és ez bizony nagyon hátráltatja a virágzást. A hibiszkuszok elég jól bírják, a bugik viszont szinte sose virágoznak, csak szerényen lombosodnak.
Én is fontosnak tartom a megelőző permetezést, mert a legszebb leandereimet a nagyrészt széltől mentes teraszunkon tartom, így veszélyeztetve van. Kinn a kertben széljárta helyen ez nem szükséges, és a legtöbben így tartják őket. Így van ez a teleltetésnél, ha a hőmérséklet 10 fok körül, pláne ha felett van, bizony-bizony..., de még alacsonyabb hőmérsékleten is jártam már úgy, persze csak akkor, ha fertőzött volt a növény. A nappal meg ugye az a baj, hogy hol düt, hol meg nem, télen is. Nagyon be tud melegíteni egy ablakos helyiséget.
Száz szónak is egy a vége, a lehetőségeinkhez kell mérni mindent, ezért jó, ha sokféle ismertetés segíthet eligazodni a teendők között.
Tulajdonképpen irigylésre méltó teleltetési lehetőségeid vannak.
A leanderek és a citromfa jól fogja az alacsonyabb hőmérsékletet bírni. Ezen a hőmérsékleten még minden egyéb citrusfajta, a kaktuszok hidegtűrőbb része, a klívia, amarillisz telel szépen.
Bugit, dipladéniát nekem nem sikerült még a hűvösebb helyen átteleltetni.
Nem ismerek olyat, hogy megelőző permetezés. Megfelelően levegős helyen kell nyáron is tartani a leákat, citrusokat, és akkor sem atka, sem pajzstetű nem lepi el, permetezni is nagyon ritkán kell. Kontakt szerek nem szívódnak fel, de hatásuk nyilván már, mint a felszívódó szereké.
Köszi az infókat. Sajnos nem áll rendelkezésemre csak a nagyobb illetve kisebb folyosóm ahol viszonylag alacsonyabb télen a hőmérséklet viszont bőségesen van fény, bármennyire is szeretnék több helyet jelenleg nem áll rendelkezésemre. A rendelkezésre álló helységekbe pedig még be kell szorítanom a többi cserepes virágunkat is (kálák, pálmák, azáleák, muskátlik, karácsonykák stb) ami teleltetést igényel.
Meglátjuk idén hogy telelnek a bugi meg a dipladéniák. Ha jól értem próbáljam őket külön terembe csoportosítani és lehetőleg igényeiknek megfelelően szabályozni a hőmérsékletet. 2 folyosó áll rendelkezésemre jelenleg amik nagy 2m magas ablakokkal rendelkeznek (szóval bőséges fényt kapnak a téli hónapokban is). A nagyoobbik L alakú dél illetve dél nyugati fekvéssel, a kisebbik az a nagy folyosó folytatása ami tisztán déli fekvésű ablakokkal rendelkezik.
A kisebben próbálok majd melegebb hőmérékletet tartani a dipladéniák és a hibiszkuszok számára (10 fok felettit) - talán muskátlikat is betehetem ide. Hibiszkuszt már többször teletettük itt, nem lesz gond, de a dipladéniákat még nem - kiderül hogy bírják. Ha csak 1 nyarat bírtak ki akkor is jó vásár volt mert egész nyáron virágoztak - azért remélem tavasszal újra hajtanank majd
A hidegebb nagyobb folyosóra lejjebb kapcsolom a fűtést mint ahogy tavaly volt, ide pedig berakom a mediterránokat: leanderek (ezek is gond nélkül átteleltek tavaly, idén lejebb kapcsolom nekik a fűtést), citrusok, illetve bougi - ha jólt tudom ez is a 10 fok alattit szereti, de úgy hogy azért ne menjen huzamosabban 5 fok alá a hőmérséklet - és tudom hogy nem bírja a huzatos helyeket.
Ha bármivel tudtok segíteni a helyes csoportosításban teletetéshez kérlek segítsetek. Szerintem a termosztatikus radiátor szelepet minimumra állítva garantáni tudom a minimum 5 fokot a hidegebb helységben.
Másrészt ha ennyire ellenjavallt a permetezés, miért van az hogy bármilyen mediterrán vagy trópusi növényt vásárolunk üzletből vagy kertészetből azonnal havi egyszeri megelőző permetezést ajánlanak? Általatok leírtak alapján nem indokolt például a leander esetében.
Kevered a mediterrán és a trópusi növényeket, de ezeknek eltérő a teleltetési igénye, és ezt sosem fogod tudni közös nevezőre hozni, mert a mediterránok (pl. a citrom) jól van a 10 fok alatti hőmérsékleten, a trópusiak meg csak 10 fok felett.
A nagy hőingadozás, napsütés kimondottan egy pajzstetű nevelde, amitől adott körülmények között sosem fogsz tudni megszabadulni.
Az már csak hab a tortán, hogy a permetszerek nincsenek citrusokra tesztelve. Azért megy a sírás-rívás, hogy a kereskedelemben kapható citrusokat kezelik, hogy ne rohadjon meg, de sk permetezni valamivel, amiről nincs információd, mennyi marad benne, hát... meredek. A bolti citromnak sem lesz az íze rosszabb a vegyszerektől, meg a sajátodnak sem. A Bi58-at nem engedik használni szabad forgalomban, mert pl. szőlőt permetezve vele még 8 év múlva is ki lehetett mutatni a borból!
Igen, nos a citromot azt megesszük mindet - és nagyon finom :) Ezért próbálom betartani a pihenő időt permetezés után, illetve csak a leveleket permetezni (eddig csak vízzel és citrus tápoldattal öntöztem). Ezért próbáltam elkerülni a vegyszerek használatát amennyire lehetséges - nyáron nincs is baj de télen sajnos olykor támadnak a tetvek.
Ha sikerül, talán 1-2 éven belül egy déli fekvésű, jelenleg 1 rétegű normál üveggel zárt fémkeretes 30 éves folyosómat átalakítom temoplánnal bzárt improvizált téli kertté szigetelt padlóval, illetve radiátor használattal termosztatikus radiátor szeleppel olyan 5 frok körüli éjszakai hőmérsékletet biztosítani teleltetést igénylő növényeink számára (nappal majd besegít a napfény is a fűtésszámlába). Itt a hőmérséklet jelenleg télen sajnos fagypont alá süllyed ( a 2-3 cents víz réteg simán tömör jéggé fagy)
A citromfámhoz (ami kb 50 éves) jelnleg 4-en kellünk hogy bevigyük, ráadásul jelenlegi teleltetőhelyéhez lépcsőzni is kell 5 lépcsőfokot, szóval nem kérdés hogy létre kell hoznom egy nagyobb teleltető helyet a meditrrán növényeim számára ami közelebb van az udvar szintjéhez és akár kerekekre rakva is bevihetem a nagyobb növényeket. Leanderek is sokat nőttel másfél év alatt, jövőre ismét át kell őket ületetnem nagyobb cserépbe, szóval pár év után oda is 2-en kellünk majd hogy szállísuk őket.
Még van néhány mediterrán növény amire szemet vettettem idén (mint pl a cintromillatú kefevirág - Callistemon Citrinus amelyet Krétán, épületek melllé ültetve láttam először), illetve rengeteg gyöyörű leander dupla és tripla virágú, illatos. Sajnos a teleltetés okozza a legnagyobb akadályt jelenleg, nyáron jól el vannak a szabadban és gyönyörű az udvar velük.
A folyosón ahol jelenleg teleltetek viszont több növényt is teleltenem kell (pl hibiszkuszokat), ezek a magasabb hőmérsékletet kedvelik, 10 fok alatt már szenvednek nálam és sárgul a levelük, ráadásul őket is támadják a fekete és zöld levél tetvek, párásítani meg sajnos nem tudok, mert akkor a falak-ablakok kezdenek nedvesedni. Ördögi kör ...
Én garanciát vállalok ebben a belocsolásos kérdésben, valamikor régen elég meleg volt télen a napfényes nappalinkban, és sok növényem mindig pajzstetves lett, a fikuszaimat minden tavasszal le kellett csupaszítanom, de az Actara belocsolásával ez a kérdés örökre megoldódott. Arra bevallom őszintén, már nem emlékszem, hogy ugyanezt használtam-e leandereknél, az biztos, hogy valamikor azok is pajzstetvesek voltak, de már sok éve nem azok. De, mint írtam, a pálmánál nem működött a dolog kielégítően, véglegesen, így attól megváltam. Én mindenesetre az Actarát azóta is fennen hirdetem, most már inkább csak hirdetem,mert használnom nem kell. De azért utána nézhetsz, ám a személyes tapasztalat szerintem többet ér. Amúgy biztos, hogy annak idején nem az ujjamból szoptam, hanem valaki tanácsolta, és én hallgattam rá. Bár a nevére már nem emlékszem, de gondolatilag azóta is lekötelezettje vagyok! :-) A citrom más tészta, annak ha megeszitek a gyümölcsét, azt természetesen nem ajánlanám én sem.