Keresés

Részletes keresés

perika53 Creative Commons License 1 napja 0 0 18997

Köszönöm ezt a kimerítő leírást!!

Előzmény: Raidx (18990)
elefada Creative Commons License 1 napja 0 0 18996

Kéreg nélküli fehér sajt lesz belőle, kb úgy néz ki mint a bolti trappista. Sötét nem gond, a napsugárzás viszont ártana.

Előzmény: BarnaM7 (18992)
elefada Creative Commons License 1 napja 0 0 18995

Joghurt bacik termók!

Előzmény: Raidx (18993)
elefada Creative Commons License 1 napja 0 0 18994

Sokkal több hiba jöhet, ha melegítőzöl.

Simán ágyban párnák közt, nagyon lassan csökken a hő. Ez nem gond, állt. 6 ó után be a hütőbe s megáll a savanyodás.

Ha viszont melegítőzöl, akár vízzel, akár hővel, és ez ingadozik, egy pár fokot,  a felfele melegítés miatt savókiváló lesz a joghurt.

Ha nem komplikálod, jobban jársz. Tizenéve így készítem, soha nem volt még savókiválásos.

De egyszer...kultúrát is váltottam.

Előzmény: BarnaM7 (18991)
Raidx Creative Commons License 2 napja 0 0 18993

CSak lassul. Ugyanis a bacik egy része (amik a savanyodást adják) hidegbe szaporodnak és zabálják a tejcukrot. Máskor olyan kultúrát keress ami nem hajlamos az utósavanyodásra.

Előzmény: BarnaM7 (18991)
BarnaM7 Creative Commons License 3 napja 0 0 18992

Kedves Rózsa,

Még egyszer szeretném megköszönni ezt a vákuumos ötletet, ez nagy segítség, se kiszáradás, se penész. Pár hét és remélem kóstolható.

Csak az érdekelne még, hogy fog-e sárgulni valamelyest, vmi sajt szín ? Mert 2-3 hetesen inkább fehér, állaga jónak tűnik, sötétben van, az nem tudom számít-e.

köszönöm

Barna

BarnaM7 Creative Commons License 3 napja 0 0 18991

Igen, tapasztaltam, hogy amikor jónak éreztem akkor kikapcsoltam a melegítést, de tovább savanyodott. Lehűlve a hűtőben megáll a savanyodás ?

 

Előzmény: Raidx (18984)
Raidx Creative Commons License 3 napja 0 0 18990

Ha nézted a képet, van egy ki be kapcsoló gomb és kettő gomb ami a hőfok beállítására szolgál. + és -. Jobb oldalon az összetekert vezeték végén az a fényes rész a hőérzékelő. Egy bibije van ezeknek, hogy egyen 12 voltról működnek. Kimenetük már tudja a 220 volt 2 Ampert kapcsolni. A beállított hőfokot KB. 0,1 fok hiszterézissel tartják, de sok fajta van. Mondjuk, beállítva 10 fok. 10.1-nél kikapcsol, 9.9 foknál bekapcsol.

Hátul jelölve a 12 volt. A k1 és K2 a nagyáramú kapcsoló kimenet, ami a motort kapcsolgatja. Általába jár vele egy bekötési rajz és kis ismertető leginkább Kínai és Angol nyelven.

 

Léteznek olyanok is amik eleve hálózati feszültségről üzemelnek, de azok lényegesen drágábbak.

 

Ennél a tipusnál a Hiszterézis is állítható. Vagyis a Ki-Be kapcsolási határ.

 

Digitális hőfokszabályzó termosztát -20...+110 Celsius közötti mérési tartománnyal, hűtő/fűtő üzemmóddal.

Tápfeszültség: 12V DC
Hőmérséklet mérési tartomány: -20...+110 Celsius
Mérési/kijelzési felbontás: 0,1 Celsius (-9,9...+99,9 C között)
Szabályozási pontosság: 0,1 Celsius
Hiszterézis tartomány: 0,1...50 Celsius

Hőérzékelő: NTC ellenállás kb. 100 cm vezetékhosszal vízálló fejjel.
Kijelző színe: piros
Méretek: 55X38X32 mm
Besüllyesztési nyílás mérete:46X34 mm
A kimeneti relé terhelhetősége: max. 2A 230V AC esetén.

A szabályzó un. ON-OFF szabályzó, a kimeneten egy potenciálfüggetlen relé záró (NO) érintkezővel.

Esztétikus műanyag tokozásaal amely előlapba besüllyeszthető kivitel így szinte bármilyen dobozba szépen elhelyezhető.

Az alapjel 0,1 Celsiusos lépésekben állítható és a hiszterézis szintén ami azt jelenti, hogy a szabályozást is gyakorlatilag 0,1 Celsius fokos pontossággal tudja tartani:
Beállítható hűtő vagy fűtő üzemmódra, hűtés üzemmódban programozható a kompresszor kikapcsolás késleltetési ideje 0...9 mp között.

Nagyon kompakt és praktikus kis műszer. Felhasználható többek között keltetőgépekben, villanybojlereknél, akvárium fűtés szabályozásnál stb.

Menüpontok:

P0.................Hűtés/fűtés üzemmód beállítása
P1.................Hiszterézis beállítása 0,1...50 C között
P2.................Hőérzékelő kompenzálás (pl.vezeték hosszabbítás esetén) -9,9...+9,9 C között
P3.................Hűtés üzemmód esetén a kimenet bekapcsolási késleltetés 0...9 mp között
A beállításokat az előlapon lévő 3 nyomógom segítségével lehet elérni.

Előzmény: perika53 (18988)
szkinga28 Creative Commons License 5 napja 0 0 18989

Köszönöm a segítséget!!

Máris megoldódott:-) A kedves párom a hűtő termosztátját lecserélte egy sima digitális szobai termosztátra. A részletekbe sajnos nem tudok belemenni mert nem értek hozzá de szuperül működik. Ellenőrizni tudom a hőfokot .Nagyon köszönöm a segítséget!!!!!

Előzmény: portos150 (18986)
perika53 Creative Commons License 5 napja 0 0 18988

És ez hogy működik a gyakorlatban? Teljesen analfabéta vagyok az ilyenekhez, ha elmondanád egy dedós szintjén! Megnéztem a képeket, de nem áll össze! Köszi X előre is!

Előzmény: Raidx (18987)
Raidx Creative Commons License 2018.02.08 0 0 18987

A Vaterán párezer forintért lehet kapni +- tartományos hőfokszabályzót átla 1 tzed pontosságúak és 2A-es relé kimenettel rendelkeznek. Gondolom a 2A elég a kompresszornak.És könnyedén tartható a kívánt hőfok.

 

http://www.vatera.hu/digitalis-hofokszabalyzo-termosztat-50-110-c-rele-kimenettel-2585650088.html?bk_medium=selfpromo&bk_source=gravity_vatera&bk_campaign=gravity&bk_content=listings_big3_bottom&bk_referral=https%3A%2F%2Fwww.google.hu%2F&bk_term=digitalis%20hofokszabalyzo%20termosztat%20-50...+110%20c%20rele%20kimenettel

 

Ettől van olcsóbb ár is csak ez akadt először.

 

ebayről olcsóbban is van csak soká ér ide.

Előzmény: portos150 (18986)
portos150 Creative Commons License 2018.02.08 0 0 18986

Az enyém elég primitív megoldás. Nálam maga a hűtő működik, csak a hőérzékelője ment tönkre, szóval egyszerűen egy időkapcsolót dugtam a konnektorba és be van állítva. Nyáron sűrűbben kapcsol, télen ritkábban ahogy épp beállítom.

Előzmény: szkinga28 (18985)
szkinga28 Creative Commons License 2018.02.05 0 0 18985

portos150: az lenne a kérdésem hogy a kiszuperált hűtőben hogyan tudsz 12 fokot csinálni? Előre is köszi.

Előzmény: portos150 (18932)
Raidx Creative Commons License 2018.01.31 0 0 18984

Az álltalad használt kulturára lassú utósavanyodás a jellemző. Ezért 18 nap körüli az eltarthatósága. Magas hőfokon oltás svanyúbb terméket eredményez. A kultúrába található bacik egy része melegebb tejben szaporodik jobban. Másik része alacsonyabb hőmérsékleten. A kívánt ízhatást a hőfok beállításával tudod testreszabni. Temperálás utánn, fogyasztás előtt kell pár óra a hűtőbe, hogy az aromák stabilizálódjanak.

 

A kultura adatlapja: https://hazisajtkeszites.hu/webgalamb/files/download/5/danisco_YO_MIX_883_termeklap.pdf

Előzmény: BarnaM7 (18983)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.01.29 0 0 18983

túl tud savanyodni ?

Előzmény: elefada (18981)
szederinda.. Creative Commons License 2018.01.29 0 0 18982

köszönöm!:)

 

Előzmény: elefada (18975)
elefada Creative Commons License 2018.01.28 0 0 18981

A joghurt savasságát megpróbálhatod tompítani, ha alacsonyabb, 38-40 fokon kultúrázod. Az alacsonyabb hő szilárdítja az állományt, kevésbé savanyú lesz, a magasabb hő intenzívebb joghurtos ízt eredményez. Ha így sem sikerül a kívánt íz, váltani kell.

Ja, nagyon fontos, friss tejből készítsd.

Sófürdőbe csak akkor tedd a sajtot, ha kisavanyodott. Szagold meg. Nem az idő számít, hanem a kisavanyodás. Ha melegen van, előbb, ha hidegebben, később fog kisavanyodni. Ezt időre nem lehet megmondani, csak kitapasztalni.

Előzmény: BarnaM7 (18980)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.01.28 0 0 18980

nem volt késő, péntek este csináltam, Danisco - Yo-Mix 883-t használtam elsőre (görög joghurt)

háát nem tudom, szerintem túl savanyú lett, bár a feleségem azt mondta, hogy ilyen a sima joghurt.

állaga joghurtos volt, de szerintem túl savanyú, Milyennek kell lennie ?

Egyszer kóstoltam a Rózsa joghurtját, az egy álom volt, krémes, csak kicsit savanyú ... ég és föld az enyémhez képest

Mit csináljak másképpen ?

 

Más: többek között a félkeménynek is nekivágok megint, számít-e az össz időtartam amíg préselem a sófürdő előtt savanyodás tekintetében ?

köszönöm

Előzmény: perika53 (18978)
elefada Creative Commons License 2018.01.27 0 0 18979

 http://sajtkeszitoknek.hu   nyitva egy oldal a résztvevőknek, amin egyeztethetünk.

Szállást Klári rendezi, a spéci szakmai fordítást is ő adja.

Előzmény: perika53 (18976)
perika53 Creative Commons License 2018.01.25 0 0 18978

Ha még nem késő: joghurthoz a tejet 85 fokra kell legalább melegíteni és ott tartani 30 percet. Aztán hűtés 43 fok körülire és kultúrától függően 8-12 óra ezen a hőn tartás. Nyers tejből nem lesz joghurt, a természetes tejsavakat meg kel ölni, hogy a másikak szaporodni tudjanak. 

Előzmény: BarnaM7 (18977)
BarnaM7 Creative Commons License 2018.01.24 0 0 18977

Sziasztok,

Most csinálok először joghurtot, merhetem-e csinálni nyers tejből ?

Vagy melegítsem fel 65-re, de kell-e joghurthoz egy kis kalcium, ha jól gondolom az csak a sajt alvadásához kell, vagy nem ?

Barna

perika53 Creative Commons License 2018.01.24 0 0 18976

Egyik helyi kollégám volt a mostanin, igaz csak pár mondatot tudtunk váltani, de kb az volt a véleménye, hogy egymástól tanultak nagyon sokat. Mindenképpen pozitív tapasztalatokkal jött haza.

Pár mondatban majd ti is beszámolhatnátok nem csak a tanultakról, de az egész logisztikájáról, mert engem ez tartott vissza. (Hogy jutok el egyedül, hol alszom nyelvtudás nélkül, stb... -megöregedtem- :( )

jó utat nektek!!

Előzmény: elefada (18975)
elefada Creative Commons License 2018.01.22 0 0 18975

Akkor találkozunk!:-)

Nem fogod megbánni, komoly oktatás, fantasztikus szakmai fordítás, á-tól cettig írásos anyag, kérdés nem marad válasz nélkül....stb :-):-):-)

Előzmény: szederinda.. (18972)
portos150 Creative Commons License 2018.01.22 0 0 18974

Az általános idő inkább 8 óra /kg.... vagyis kb. kevesebb, vagy max 1 óra .

Ekkora sajtokat szárazon is sózhatsz.

Előzmény: Zanbato (18973)
Zanbato Creative Commons License 2018.01.21 0 0 18973

Sziasztok!

Életemben először készítek sajtot, és felmerült pár kérdés.

Első körben például a sófürdő. Friss fűszeres sajtot készítenék, és a recept szerint 1 kg sajtnak kb 10-12 órán át kell áznia.

Én 100-200 g-os darabokat csináltam. Ezek meddig ázzanak? 1-2 órát, vagy sokkal többet?

Előre is köszi a válaszokat!

szederinda.. Creative Commons License 2018.01.21 0 0 18972

Sziasztok!

Boldog Új Esztendőt Minden Fórumtársnak ,Erőt ,Egészséget jó sajtkészítést kívánok az idénre is!:)

Érdeklődnék,hogy akik voltak a kemény sajt készítő kurzuson ausztriában mit tapasztaltatok?Lehet valami információt kiadni,én lemaradtam róla ,de ha minden jól megy a félkeményen résztvevő leszek.

portos150 Creative Commons License 2018.01.21 0 0 18971

Nem olyan bonyolult a dolog.

Ma már a különböző egészségügyi előírások miatt "megölik" a tejet. Pasztőrözés után újra fel kell építeni, kalcium klorid por, fagyasztva szárított tejsavbaktérium, és a végén kálium nitrát a különböző bacik kiölésére.

Ezek mellett ( a megfelelő nyereség elérése érdekében) a mai technológia képes magas savó (víz)-tartalmú sajt előállítására. Nézd meg, ha megolvasztasz egy darab sajtot egy kis tányéron a mikróban, semmi nem marad belőle.

Aztán még jönnek a különböző növényi zsírok amikkel pótolják a leszedett tejszínt, tejfölt.... és ki tudja még....?????

Előzmény: atp (18970)
atp Creative Commons License 2018.01.20 0 0 18970

Itt biztos sokan jól értetek a sajtkészítéshez. Sok-sok éve szeretném megkérdezni egy hozzáértőtől:

 

Mi az oka annak, hogy 20-30 évvel ezelőtt a rántott sajt csodálatos, krémes állagú volt, bármilyen árkategóriájú sajtból is csináltam. Nagyjából a rendszerváltás óta még a dupla panírból is szétfolyik, vagy gumiszerű ehetetlenséggé válik. 

Mit csinálhatnak másképpen, mi kerülhetett vagy nem kerül bele régen és most ?

 

csupimami Creative Commons License 2018.01.16 0 0 18969

Kedves Sajtkészítők! Egy hónapja vásároltam 1liter Chy Max Plus oltót, ami nekem nagyon sok. Legalább a felét átadnám, ha érdekel valakit. Siófok közelében élek.

elefada Creative Commons License 2018.01.07 0 0 18968

Sehogy :-) Pihi van, most zárult az első hullám, 15 gödölye 10bak,:-))))

 

Előzmény: Pap Pali (18966)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!