Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2012.03.03 0 0 6401

SOS-ben vizes lepedők, tálba víz.

Hosszútávon elektromos párásító.

Előzmény: Kriszta721 (6400)
Kriszta721 Creative Commons License 2012.03.03 0 0 6400

Szia Elefada! Most kell, hogy egy kicsit segíts! Szereztem potom pénzért egy jó nagy hűtőt, ami hogy, hogy nem, -30-tól +30-ig hűt-fűt. Eddig rendben is lenne a dolog, de a páratartalmat az Istennek sem tudom 80% fölé nyomni. Mit csináljak?

Kecskeb Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6398

De penészessel....és akkor mindenki rokfortot gyárthat belőle!!!

Előzmény: Törölt nick (6397)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6396

Simika!

 

Azt úgy tudod hígítani, hogy minden morzsát kettétörsz!

:-))

Előzmény: Törölt nick (6395)
elefada Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6394

De lágysajt lesz feltörés nélkül is, több víz marad bent.

Előzmény: elefada (6393)
elefada Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6393

Az fordítás nem megy, de ha azt írja, az egy eszetlenség szerintem.

A technológiát nagyjából ismerve azt mondanám, a 20 perc a kultúrára vonatkozott, a 90 perc az alvadásra.

Lukas kanállal, minél kevesebb töréssel kell a formába tenni.

Egyszer szoktuk feltörni,elötte szint leszedve, savót le az alvadékig, s akkor merni.

Előzmény: gyuri860213 (6392)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6392

Sziasztok.

Camambert készítésnél akadt egy kis gond. A leírás azt mondja hogy két fázisban adjam hozzá az oltó, először csak egy keveset 15-20 percig, aztán a rendes mennyiséget. Ha valakinek jobban megy az angol nézzen már rá hogy jól értem e!

 

"A small amount of rennet is then added to begin the initial coagulation in a short period of time (15-20 min) but allow the final firming of the curd to continue for a much longer period of time (90 minutes or more from rennet addition).
This will result in a curd that tends to hold the moisture and fat better due to the stronger protein matrix.

Add about 1/4 tsp (1.25ml) of single strength liquid rennet.

The milk now needs to sit quiet for 90 minutes while the culture works and the rennet coagulates the curd.

 

Illetve azt írja hogy eredetileg sem összevágni, sem kavarni nem szabad, csak óvatosan átkanalazni a formákba:

 

"This curd then needs to be handled very carefully with little to no cutting and no cooking and minimal stirring of the final curd before ladling into forms. The transfer was traditionally done without cutting and by ladling curd directly to the molds with a special ladle (La Louche) designed to fit the molds perfectly.

petinagy Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6391
Szia simika!

Oltóból 1-2 dl kellene ha lehet. Kultúrán is lehet osztozni?
Előzmény: Törölt nick (6383)
petinagy Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6390
Ha 24 óra után a 68-70 fokos vízben nem nyúlik a natúr gomolya mit csináljak? Olyan gumis kicsit darabos a próbadarabom.
petinagy Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6389
Szia simika!

Oltóból 1-2 dl kellene ha lehet. Kultúrán is lehet osztozni?
Előzmény: Törölt nick (6383)
elefada Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6388

Normális. Hagyd érni, megváltozik.

 

Előzmény: manettino (6379)
elefada Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6387

Én soha nem próbáltam, de elvileg működnie kell, ha igazi, vagy nincs kiölve , lebénítva a penész.

Én felforralt, visszahűtött vízben mosnám le a penészt, de nem teszem, mert van gyári.

Már öt éve használom , s még évekig működni fog.

Abba a steril, csak fehér penésszel fertőzőtt oldatba fürdetném meg a jól lesavanyított lágysajtot, porsózás után.

Aztán várnám hogy mi történik.

5-6 napon megkell indulni a penésznek, ha rendben van

Előzmény: gyuri860213 (6384)
genziana Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6386

Én ugyanezen témán morfondírozok magamban:)

Már nem tudom hol, valahol olvastam, hogy a bolti kamabert beleturmixolták a tejbe, így megvolt a kultúrázás, és egy idő után kialakul a penész.

De nem tudom, hogy ez jó, vagy nem jó így:)

Előzmény: gyuri860213 (6384)
genziana Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6385

Az enyém /oltó/ valamivel több, mint 2 éves, és még működik:)

Előzmény: gizellamami (6371)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6384

Elefada!

 

Bolti camambertről áttudom vinni a fehérpenészt a friss sajtra, ha itthon próbálkozom vele? Esetleg ecseteléssel át tudom vinni a boltiról?

petinagy Creative Commons License 2012.03.02 0 0 6382

Szia Simika!

 

Ha van még az oltóból én is kérhetnék?

 

Köszi

manettino Creative Commons License 2012.03.01 0 0 6381

Szeirtnem működik, max nem olyan hatásfokkal, mint egy bolti kultúra. De pl. régen a rokfortnál is kenyéren tenyésztették a zöld penészt, majd a szárított penész porral szórták meg az alvadékot. Max a tejbe ne rakd bele, de szeirntem utána ezzel kezelni a kész sajtokat működik. De majd a hozzáértőbbek is válaszolnak, mert én nem csináltam még ilyent.

Előzmény: gyuri860213 (6380)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 6380

Igen a flora danica biztosan jó mert a cheesmaking.com oldalon is ezt írják a camamberhez.

Működőképes lehet ha egy bolti camamberről levakarok némi penészt és vízben elkeverem és így adom a tejhez, majd később ezzel a vizes oldattal egy ecset segítgével felviszem a gombát a felszinére?

Előzmény: manettino (6378)
manettino Creative Commons License 2012.03.01 0 0 6379

Gomolyával kapcsolatban én is szerettem volna már kérdezni, hogy hibának számít, ha egy nap után megvágom a sajtot, és csikorgós állagú? Vagy ez normális és idővel változik?

Előzmény: elefada (6375)
manettino Creative Commons License 2012.03.01 0 0 6378

Szerintem a flora danica kultúra jó hozzá, és ezen kívül Penicillium Candidum kultúra kell. Mosonmagyaróvárról lehet rendelni. Nem használtam még, csak olvastam, majd mások többet is tudnak írni róla, akik használták is.

Előzmény: gyuri860213 (6377)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.01 0 0 6377

Sziasztok.

Újabb kérdésem lenne. Ha fehérpenészes (camamber jellegű) lágysajtot szeretnék készíteni mire van szükségem? Most egy fajta kultúrám van, Flora Danica ez a leírás alapján alkalmas lágysajthoz.

A fehér penészréteg kialakításához mi kell? Külön kultúra az is, vagy magától képződik?

elefada Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6376

Utoljára a folyékony oltóról kérdeztél, én arra válaszoltam.

Persze a folyékony oltóból is van többféle, mindnek más és más az adagolása.

Ez az adagolás a Chy-Max plus -ra vonatkozik.

 

Előzmény: gizellamami (6364)
elefada Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6375

Gondolom, gomolyáról beszélünk?

Vághatónak.

Az, hogy  milyen kemény lesz, függ az oltási hőfoktól,  alvadék rögnagyságától,benne hagyott víztöl.

Ha nem érleled, legalább 3-4 nap .

Lilahagymást, friss zöldest nem lehet 2 hétnél tovább, az inkább frissnek jó.

 Elvileg, jó lehet ennyi idő alatt.

Próba:68-70 fokos vízbe beledobsz egy darabot, s ha tudod nyújtani, már jó.

Ha túl könnyen nyúlik és szakad, akkor túl futott.

Kultúra nélkül ennyi idő alatt nem fog túlsavanyodni friss tejből.

Előzmény: petinagy (6365)
elefada Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6373

Tökéletes:-))

kalcium kloridot még én sem használtam, müködik a nélkül is 63 fokon.

Bár nem ártana , mert ha használjuk, a pH csökken, (pasztörtöl nő) s ez segíti az oltó hatást.

Előzmény: gyuri860213 (6368)
gizellamami Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6372

Simika!

 Van még szabad kapacitás akkor  szeretnék1 dl -t kérni a tejoltóból és a kúltúrából is.

Előzmény: Törölt nick (6315)
gizellamami Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6371

Pont ezen tanakodtam magammal, amint látom az az 1 dl. is elég lessz 5l ével 100 alkalommal az ha minden héten 1x csinálok 2 évig elég.szerintem addig nem eláll el.

Előzmény: genziana (6367)
babuci73 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6370

Jóvanmánaaaaa!

Vettem az adást, csak elbeszéltünk egymás mellett.:-)

Előzmény: Kecskeb (6350)
babuci73 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6369

Igaza van Kecskeb-nek, állj sorba még egyszer. Mond meg a patikusnak, hogy neked 5 liter tej megaltatásához elegendő tejoltó kell. Akkor valószínűleg csak annyit fog adni amennyit kértél. Kísérletezni elég lesz. Igen fel kell oldani pici vízben és nem elég csak beleönteni, jó alaposan el is kell keverni, különben összegyűlik a teteje közepén egy kupacban és nem altatja meg az alatta lévő tejet. Ha elég "állott" a tejed, azaz nem rögtön fejés után készíted, 40 perc alatt ennek is meg kell altatnia. Hangsúlyozom, csak az 1-2-esetleg 3napos tejből műxik, aszerint, hogy kecske avagy tehéntej-e. Nekem mindíg ráírja a gyógyszerész a tasakra, hogy hány literhez elég. Elég csak telefonon beszólnom, ebédszünetben kiméri, du mehetek érte. Bár nyáron sűrűn megfordulok a patikában, mert Ő is tőlem veszi a tejet, ami valljuk be, nem rossz reklám.:-))(főleg ha jó sokan vannak, mert én viszem be Neki, nem ő jön hozzám):-DD

Ne csüggedj menni fog előbb-utóbb:-))

Előzmény: gizellamami (6364)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6368

Sziasztok.

8 liter tejből 1,4ml oltóval 30 perc után 85dkg sajtom lett, ez persze 8 óra préselés után. Ez normál mennyiség vagy kevés. Nekem valahogy kevésnek tűnik...

A tejet termizáltam 63c-on. kálcium-klorid nincs, ez lehet a baj?

Egyébként ez egy félkemény, utómelegített fűszeres sajt.

genziana Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6367

Szia!

Nem akarok belekontárkodni, de miért nem állsz be Simika sorába 1 deci oltóért:)

Megéri, 1 deci sokáig elég, könnyebb adagolni/szerintem/, mint a porost, pláne úgy, hogy nem is igazán tudod, hogy mennyit kell tenni a tejbe..

Tényleg bocsi, hogy belebeszéltem:)

 

Előzmény: gizellamami (6364)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!