Keresés

Részletes keresés

genziana Creative Commons License 2011.05.25 0 0 4648

Elefada!

Tökéletesen igaz, fogalmam sincs(tényleg ki kellene magam aludni), hogy miért is így csináltam, mikor ide van írva a füzetembe....

Na ennek örömén majd ma.., már úgyis van 11 liter tejem...

Előzmény: genziana (4632)
Mooni Creative Commons License 2011.05.24 0 0 4647

Nekem ugyan nincs 100 kecském :), de én is úgy csinálom a túrót, ahogy Kriszta. Tény, hogy savanyúbb, mint a tehéntúró, de sokkal lágyabb, krémesebb. Ha nem kap elég meleget, akkor leül, úgy néz ki mint az aludttej (sztem az is) és fent lesz a savó. Abból is megcsinálom a túrót, csak sokkal apróbbak a rögök, és kevesebb a kinyert anyag. Pogácsának kiváló.

Előzmény: elefada (4626)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.24 0 0 4645

Köszönöm! Van valami különleges technológia hozzá, pl. hőmérséklet, idő? Vagy csak kétnaponta új tejbe kell tenni? Kell-e termizálni a tejet előtte? (Gondolom kell, azt olvastam.)

Előzmény: Törölt nick (4644)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.24 0 0 4643

Hát megköszönném, aztán legföljebb majd meglátom, milyen az íze. :) De... ezt lehet postázni? o.O`

Előzmény: Törölt nick (4642)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.23 0 0 4641

Nos, a colis sajt így néz ki. (Elefada képe.)

 

simika: Már gondolkodtam a beszerzésén, de sosem jutottam el odáig. Attól félek, hogy esetleg meghalasztanám, a kombucha gombát is mindig sikerült elbénáznom. :D De milyen fajta, kaukázusi típusú vagy sima? (Nem vagyok ezekkel anyira tisztában, hogy milyen gomba milyen kefirt eredményez.)

Előzmény: lódri1 (4640)
lódri1 Creative Commons License 2011.05.23 0 0 4640

Azt honnan lehet tudni, hogy coli van a tejben?

Előzmény: Törölt nick (4638)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.23 0 0 4638

Persze hogy minden évben fölmerül, mert egyik évben sem sikerül nekem. :DDD De természetesen köszönöm, kipróbálom, mihelyst a kistesóim hagynak egy kis tejet. :) Jó lenne viszont tudni, hogy nagyüzemben hogyan csinálják, a pontos technológiát. Igazából már csak a rendes aludttej és a túró az, amit eddig nem sikerült előállítani (na meg a kefir, gomba híján), más már egész jól megy.

 

Na igen, én már  anapi 40-60 litertől is megőrültem, mikor 16 anyát fejtünk. Annyit feldolgozni, a napom is ráment, főleg ha joghurt készült. (Jó neked, hogy el tudod adni, itt minekünk egy 7000-es nagyközségben két vevő, nem sok, annyit sem sikerült szerezni, ez egy ilyen, garast fogához verő környék. :S Igaz, őstermelői híján nem is hirdethettük magunkat.)

 

Sajnos ásványvizes palacba nem megy, próbáltam, de amelyik kecskéket megtartottuk, azoknak nagyon gyorsan, vastag sugárban jön a tejük, lehetetlenség becélozni egy centikről is egy olyan kis lyukat. :) Nem mondom, hogy tisztátalanul fejek, mert nagyon figyelek, de a sima 2 literes kancsó szájába még a levegőből is belemehet bármi. Minden kecske után azonnal szűröm amúgy. Nem is értem, miért mindig colis a sajt, de az, így kezelnem kell a tejet. Általában csak joghurtkultúrásat csinálok, ami elnyomja a colit, de most elfogyott az alapkultúra.

Előzmény: Kriszta721 (4637)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.05.22 0 0 4637

Figyelj: én nem is akartam ebbe beleszólni, de minden évben felmerül többször is ez a kecsketejből túrógyártás-téma. A frissen fejt, meleg tejet kiteszem a tűző napra. Semmi oltó, semmi kultúra. Megalszik másnapra, alárakom a gázt. Közben időnként megkeverem, hogy lássam, mi is történik az edényben. Nem melegítem agyon, mert akkor egy kemény, száraz, morzsálódó szar lesz belőle. Így viszont egy kenhető, általam túrónak nevezett valami. Hidd el, én nem vagyok szakember, gyakran a saját miértjeimre sem tudom a választ. A saját káromon tanultam meg sokmindent, tyúkok, disznók soha olyan jól nem éltek. Tonnányi colis sajtot is sikerült az évek alatt összehoznom, mára már egész jó a helyzet. 60 anyát fejünk csak, a többi fiatal. Szó nincs napi 300 liter tejről, bele is bolondulnék. A fejőgép pedig egy ravasz szerkezet, észnél kell vele lenni, már ami a kitakarítását illeti. Kézzel is lehet tisztán fejni, nálunk az ásványvizes palack vált be. Utána persze át kell szűrni. Visszatérve a túróra: ez csak az én tapasztalatom, de ha nagyon szar lenne, nem tudnék eladni egy szem kőrözöttet, vagy éppen túróval töltött paprikát sem. Meg mást sem.

Előzmény: Törölt nick (4636)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 4636

Értem, de akkor ennyi kecskéhez már nyilván fejőgéped is van, ami ha megfelelően ki van takarítva használat után, nem szennyeződik a tej. Lehet, hogy ez a lényegi különbség.

 

Egyébként ekkora tejmennyiséget (napi 3-4 hektora tippelek, ha mind a 100 tejel) helyben dolgozzátok föl, vagy eladjátok üzembe? :)

Előzmény: Kriszta721 (4635)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 4635

Nem beszélek tehéntejről, tényleg van 100 kecském.

Előzmény: Törölt nick (4630)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.05.21 0 0 4634

De igen, működik. Mindig.

Előzmény: elefada (4626)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.21 0 0 4633

na ezt nem tudom.

én legutóbb benn felejtettem háztól kapott tejet a hűtőben zárt palackban két hétre, savanyú volt és nem volt büdös, abból lett csodaszép túró.

Előzmény: Törölt nick (4623)
genziana Creative Commons License 2011.05.21 0 0 4632

Csütörtökön megpróbáltam a krémsajtot, hát nem tudom, hogy jól készítettem, és tényleg ilyenenek kell-e lennie?!

1/2 4-kor beleraktam az anyakultúrát a tejbe (3,5 l volt), elmentünk a fodrászhoz , meg ide- oda, aztán hazajöttem neki kellett állnom fejni, szóval 1/4 8-kor jutottam el odáig, hogy belerakjam az oltót. 1 cseppet, meg még egy nem egész cseppet, pénteken délután háromkor felvágtam kockákra, és kimertem szürőbe, ma reggel beraktam a hűtőbe, aztán majd délután megnézem, hogy milyen lesz.

Jól lecsepegett, egy picit belenyalakodtam, és finom is.

Mondjuk ahogy összeállt, tiszta olyan volt ahogy a túrót készítettem, ez jó?

 

Hát remélem jó lesz.

 


( a hétvégén bucsu lesz nálunk, és az önkormányzattól bérelünk egy területet, ott szoktunk kaszálni a kecsóknak, nagyon szép, füves- lucernás terület. megy az uram tegnap este kaszálni, jön haza, és mondja, hogy ott egy darabig nem lehet kaszálni, mert az önkormányzat emberei lefűnyírózták az egészet. szerintem a bucsusokat oda akarják tenni, na de könyörgöm, mi azért éves szinten nem kevés pénzt fizetünk, milyen alapon, és milyen jogon? hát hétfőn bemegyek a hivatalba és nagyon kiverem a dilit....)

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4630

Nem lehet, hogy tehéntejről beszél? :)

Előzmény: Törölt nick (4629)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4628

(Mármint inkubátort, termosztáttal. :D)

Előzmény: Törölt nick (4627)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4627

Odagondoltam a leírásba a 2-3 óra szünetet. :)
Meglátjuk, mi lesz. Azt hiszem, ha termosztátot építek, az olyan lesz, hogy a 28 fokot is tudja tartani.

Előzmény: elefada (4626)
elefada Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4626

"frissen fejt tejet a napra."

Nahát ez az ami nem fog működni!

Előzmény: Kriszta721 (4624)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4625

Rendben van, holnapután megpróbálom, a mostani már sajt. :) (Holnap meg a TeSzedd viszi majd el az időmet.) De párszor már próbáltam hasonlóképp (mondjuk a 24-26 fokot nem egyszerű biztosítani, még az is lehet a baj, hogy ez nem sikerült, mert a minap a szobahőmérőm is tönkrement), de a vége az lett, hogy kijött a kecskeíze, adhattam a kutyának. :S

 

Amúgy meg valamitől mindig colis lesz a sajt, ha kezeletlen tejből készítem, pedig nincs tőggyulladásuk. :) Szalma nincs a kecskék alatt, hiszen hat éve nem termesztettek a környéken búzát. Így a kipocsékolt, trágyás szénán fekszenek éjjel, szóval a szőrük valószínűleg elég szennyezett. Másra nem tudok gondolni, mint hogy az fertőzi meg, ha belehull fejé közben.

 

Én csak azt nem értem, hogy itt ez a Kecsketenyésztés c. könyv, de egy olyan tejtermék-recept sincs benne, ami eddig bevált volna, vagy legalább hasonló sikerült volna. És vajon üzemben hogyan készítenek kecsketúrót?

Előzmény: Kriszta721 (4624)
Kriszta721 Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4624

Most jó idő van, tedd ki a frissen fejt tejet a napra. Másnapra megalszik. Nehogy már azt mondd, hogy néhány szőrszáltól colis lesz. Nem kell termizálni sem pasztőrizálni. Az Előtted szóló elmondta a biztosat, csináld úgy, ahogy ő írja. Jó lesz.

Előzmény: Törölt nick (4623)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4623

Ha a nyers tejet nem pasztörizálom vagy legalább termizálom, sosem alszik meg, csak undorító íze lesz. Vagy felhabosodik, nyilván a colitól. Az ellen nem tudok mit tenni, egy-egy szőrszál mindig jut bele szűrés előtt, fejés közben. Ráadásul ha valamit nem hermetikusan zárok le, akkor két nap alatt elkezd penészedni is. :S

Előzmény: Törölt nick (4622)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.20 0 0 4622

most akkor túrót akarsz készíteni....?

 

 

mert akkor:

egyszerű. lábosba /fazékba teszed megaludni. ehhez meg kell várnod, míg megsavanyodik (hűtőben is meg fog)

ha megaludt, felteszed melegedni, lassan, nagyon lassan (ha gáz, tegyél alá lángelosztót)

nem piszkálod, csak néha beledugod az ujjad

amikor már nem tudod bennetartani az ujjad, lezárod

megvárod, amíg alig langyosra hűl

utána szűrőbe tett konyharuhán (egyéb szűrőféle rongyon) átöntöd, és megvárod, amíg lecsöpög

aztán eheted a túrós tésztát

 

nem kell hozzá semmiféle oltó meg ilyesmi

Előzmény: Törölt nick (4621)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 4621

Mint kiderült, csak a széle volt fél centis, amúgy fél millis. Az egész ugyanúgy szétmállott, mint eddig, mihelyst megkavartam melegítéskor. Nem értem, mit szúrok el. :S Most a penész nem jelent meg a tetején, és savó is volt külön, ez betudható annak, hogy lezárt üvegben savanyodott. De egyszerűen valahogy nem olyan az alvadék, mint lennie kellene. Előtte felmelegítettem a 10 l tejet, és vajkultúrát is adtam hozzá, fél grammot, elvileg csak a tejsavbaktériumoknak volt lehetősége elszaporodni.

 

Szemétbe azért nem megy, mert a tavalyiakhoz hasonlóan finom, de azért egyszer túrót is jó volna készíteni, anélmül sem stíriai metélt, sem túrós csusza nincs :S

Előzmény: Törölt nick (4620)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.19 0 0 4619

No, megpróbáltam az aludttejet, üvegbe tettem, hogy lássam. Ugyan két nap alatt, de végre lett a tetején néhány centi savó. Most az egyik négy literes üveggel majd megpróbálom kimelegíteni.

 

A tetején mindnek van egy fél centis fehér réteg, az tejfölnek számít, vagy minek? :D

genziana Creative Commons License 2011.05.18 0 0 4618

Szerintem ma nem lesz semmi a krémsajtból..

Mindjárt megyek a gyerekért, aztán házit kell csinálni, aztán délután évzáró koncert, aztán rohanás a fogorvoshoz........

genziana Creative Commons License 2011.05.18 0 0 4617

Nem kontárkodtál bele.

Mindig hálás vagyok az ötletekért!

Előzmény: tavaszváró68 (4615)
tavaszváró68 Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4615

Nem akarok belekontárkodni, de szerintem amit Te szeretnél, azt lágysajttal lehet megcsinálni. Én félig-meddig gomolyát csinálok, arra biztosan nem tudnám rátenni utólag a fűszert.

Előzmény: genziana (4604)
elefada Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4614

Igen, 3-4 óra a krémsajtnál.

 

Előzmény: genziana (4613)
genziana Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4613

Az anyakultúrának is kell enyyi idő?

Előzmény: genziana (4611)
genziana Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4612

Hm, a lágy sajtról szinte semmit nem tudok....

Megpróbálom az a leírást ami a te hsz-ed volt, amit lejjebb leírtam, egy picit több oltóval, ahogy írtad.

Remélem sikerül....

Előzmény: elefada (4608)
genziana Creative Commons License 2011.05.17 0 0 4611

Ezt akkor én baromira elszúrtam, általában 40 percet szoktam várni.

 

Előzmény: elefada (4607)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!